Dit liveblog wordt afgesloten. In een nieuw live-artikel houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland. Dat liveblog vind je hier.
Russische militairen hebben een groot Oekraïens offensief in de zuidelijke regio Donetsk afgeslagen, zo heeft het Russische ministerie van Defensie maandag verklaard. Daarbij zouden honderden Oekraïense militairen zijn gedood.
Volgens het Russische ministerie waren bij het offensief zes bataljons pantserinfanterie en twee tankbataljons betrokken. Reuters kon de berichten niet onmiddellijk verifiëren. Er is nog geen reactie gekomen vanuit Oekraïne.
Zondag plaatste de Oekraïense regering nog een video op Facebook waarmee het duidelijk maakte het offensief niet officieel aan te zullen kondigen. ,,Plannen houden van stilte. Het is geen film. De start zal niet aangekondigd worden.''
Het is onduidelijk of de gerapporteerde aanval het formele begin was van een langverwacht Oekraïens tegenoffensief om een deel van het grondgebied te heroveren dat door het Russische leger is ingenomen sinds de invasie van februari 2022.
,,Het doel van de vijand was om door onze verdediging heen te breken, op een plek die zij het meest kwetsbaar achtten'', aldus het ministerie van Defensie. ,,De vijand heeft zijn taken niet volbracht, het was geen succes.''
Volgens Moskou is stafchef Valeri Gerasimov hoogstpersoonlijk aanwezig op een van de vooruitgeschoven commandoposten. Bij de actie zou het Russische leger 250 Oekraïense militairen hebben gedood en 16 tanks en 21 gepantserde gevechtsvoertuigen hebben vernietigd.
Eerder meldde Rusland dat het zondag negen Oekraïense drones had onderschept boven de Krim en één boven een plaats in de regio Koersk dicht bij de grens met Oekraïne.
De Russische staatstelevisie roept dat de Oekraïense tegenaanval is begonnen en veel meer Russisch grondgebied zou worden bedreigd. Er wordt al geroepen om bij wijze van represaille ‘elk levend wezen bij Charkiv te vernietigen’. Kyiv jaagt Moskou behoorlijk op de kast. Lees hier meer.
De gouverneur van de Russische grensregio Belgorod, Vyacheslav Gladkov, liet weten bereid te zijn de pro-Oekraïense Russische strijders te ontmoeten, maar ,,is niet komen opdagen”. De groep had een ontmoeting geëist in ruil voor twee Russische soldaten die ze gevangen hadden genomen - een bewering die niet onafhankelijk gecontroleerd kan worden.
,,Het was nogal voorspelbaar dat Gladkov niet kwam opdagen om de Russische soldaten op te halen. Er zijn trouwens nog veel meer gevangenen, maar noch het militaire noch het burgerlijke leiderschap is geïnteresseerd in hun lot”, klonk het in de tweede video. Daarin staat Kapustin bij een tiental mannen, vermoedelijk de andere Russische gevangenen waarover hij het in de video heeft.
Het gebied Belgorod is al sinds vorige week de achtergrond van zware gevechten waarbij al tientallen doden zijn gevallen. De gouverneur van Belgorod meldde zondag zelf dat er weer werd gevochten bij de grens. Hij noemde de aanvallers een groep saboteurs en bevestigde dat er Russen gevangen waren genomen. Het was de eerste keer sinds de Russische inval in februari 2022 dat de Russische autoriteiten toegaven dat mensen op hun grondgebied gevangen waren genomen door pro-Oekraïense troepen.
De Russen melden nieuwe Oekraïense aanvallen in het grensgebied met Oekraïne. Volgens de gouverneur van de regio Belgorod zijn er gevechten bij de grens. Hij noemde de aanvallers een groep saboteurs. Rusland zegt dat het 'terroristen' zijn die optreden in opdracht van Kiev. Oekraïne ontkent echter directe betrokkenheid bij de aanvallen, maar ziet ze als een gevolg van de Russische invasie.
De gouverneur heeft de bevolking opgeroepen om de getroffen regio te evacueren omdat die continu onder vuur wordt genomen. Volgens plaatselijke autoriteiten werd de regio vrijdag en zaterdag een honderdtal keer beschoten, met zeven doden en een dertigtal gewonden tot gevolg. Vandaag zijn al meer dan 4.000 mensen voor de bombardementen gevlucht en tijdelijk ondergebracht in opvangcentra. Volgens Gladkov moeten de evacuaties mensenlevens redden.
Eerder hadden Russische rebellen die vanuit Oekraïne opereren aangekondigd de strijd te hervatten. Onlangs deden zij al een poging Russisch gebied te bevrijden, zoals zij het noemen.
© AFP — Mensen worden geëvacueerd uit de zones van de Belgorod-regio die grenzen aan Oekraïne. De rebellen van het Vrijheid van Rusland-legioen en het Russische Vrijwilligerskorps claimen ook twee Russische soldaten te hebben gevangen die ze willen teruggeven als ze de gouverneur van Belgorod kunnen spreken. Die zei bereid te zijn tot een dergelijke ruil met de milities in de grensstad Sjebekino. Het Russische Vrijwilligerskorps publiceerde een video waarin strijders van het korps in de stad te zien zijn.
Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.
De bekendste Russische criticus van het Kremlin-regime zei dat hij in een goede bui was, hoewel hij natuurlijk liever bij zijn familie zou zijn dan in een gevangenenkamp. ,,Maar de manier waarop het leven werkt is dat maatschappelijke vooruitgang en een betere toekomst alleen kunnen worden bereikt als een bepaald aantal mensen bereid is om de prijs te betalen voor hun recht op hun overtuigingen", schreef hij. ,,En ongetwijfeld zal de dag komen waarop het zeggen van de waarheid en het opkomen voor gerechtigheid iets alledaags en ongevaarlijks is in Rusland."
De uitgesproken tegenstander van president Poetin zit al ruim twee jaar vast als politiek gevangene voor vermeende fraude. Hij is tot nu toe veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. In een nieuw proces dat binnenkort begint, kan hij nog eens dertig jaar krijgen.
Bij nieuwe Russische aanvallen in het centrum van Oekraïne is een luchthaven getroffen. In totaal zijn er zaterdagnacht zes kruisraketten afgevuurd op het land, zei de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Juryj Ignat. ,,Van de zes zijn er vier neergehaald door de luchtafweer. Twee raakten een luchthaven in de buurt van Kropywnyzkyj." Over de omvang van de schade is niets bekend.
Rusland stuurde ook vijf gevechtsdrones naar het buurland, waarvan er drie neergehaald werden. Oekraïne, dat zich al ruim vijftien maanden verdedigt tegen de Russische invasie, wordt momenteel dagelijks beschoten, soms ook ver van het front. Dikwijls wordt hoofdstad Kyiv geviseerd.
Rusland meldde zelf op het geannexeerde Krim-schiereiland droneaanvallen, die allemaal afgeweerd zouden zijn. ,,De Krim zal merken dat ze tot Oekraïne behoort", zei de woordvoerster van de Zuidelijke Legergroep van Oekraïne, Natalja Humenjuk, even later.
De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land 'fundamenteel' veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post. Een staakt-het-vuren of een einde aan de oorlog met Oekraïne is niet genoeg, aldus Knobel.
De bepaling die het terugkopen mogelijk maakt, is opgenomen in een overeenkomst die getekend is in april. Daarmee werden de zakelijke activiteiten van Henkel in Rusland verkocht aan een vereniging van lokale investeerders. Met die verkoop was ongeveer 600 miljoen euro gemoeid.
Knobel geeft in het interview verder aan dat het helemaal staken van de activiteiten in Rusland 'geen optie' was. Hij zegt te hebben gehandeld 'in het belang van het bedrijf en de aandeelhouders'.
Een Russische functionaris op het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim stelt dat daar in de nacht van zaterdag op zondag, in de stad Dzhankoi, een drone is neergeschoten. Volgens zijn bericht op Telegram ontstond daardoor 'schade aan ramen van verschillende huizen in een woonwijk'.
Na de luchtaanval in de Oekraïense stad Dnipro zaterdagavond is een meisje van 2 jaar dood aangetroffen onder het puin. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten zondag bekendgemaakt. Er raakten ook 22 mensen gewond, onder wie drie kinderen die ernstig gewond raakten.
© via REUTERS — Reddingswerkers in de stad Dnipro zijn op zoek naar slachtoffers onder het puin. Bij een luchtaanval in de Oekraïense stad Dnipro zijn zaterdagavond 20 mensen gewond geraakt, onder wie vijf kinderen. ,,De Russen hebben de stad aangevallen", zei president Zelenski zaterdag op Facebook. ,,Ze sloegen toe tussen twee woongebouwen van twee verdiepingen. Helaas liggen er mensen onder het puin." Op een video die de president gepost heeft, is te zien hoe reddingswerkers het verwoeste gebouw doorzoeken.
,,Vijf kinderen zijn gewond geraakt in Pidhorodnenska", zei Serhiy Lysak, gouverneur van de regio Dnipro. ,,Volgens de dokters is de toestand van drie jongens ernstig. Ze zijn in de operatiekamer." Hij voegde nog toe dat van de 20 gewonden er 17 in het ziekenhuis liggen en benadrukte dat reddingswerkers blijven zoeken naar slachtoffers onder het puin.
De Russische luchtaanvallen boven Oekraïne zijn de afgelopen weken toegenomen, net als de invallen vanuit de andere zijde. Kyiv zegt al maanden dat het zich voorbereidt op een groot offensief tegen de bezetter, om gebied te heroveren dat verloren ging sinds de Russische invasie in februari 2022.
In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.
,,Volgens de eerste informatie heeft geen enkel luchtdoel de hoofdstad bereikt", luidt het bericht. Persbureau Reuters kon die informatie niet onafhankelijk verifiëren. Getuigen melden wel aan het persbureau dat er in de omgeving van Kyiv inderdaad meerdere knallen zijn gehoord, en dat die klonken als luchtafweersystemen die doel troffen.
Zaterdagavond werd een woonwijk in de Oekraïense stad Dnipro geraakt door een luchtaanval. Daarbij raakten twintig mensen gewond, onder wie drie kinderen ernstig, aldus Oekraïense functionarissen. Volgens president Volodymyr Zelensky zaten er na de ontploffing bovendien nog meer mensen vast onder het puin.
Op zijn beurt stelde ook een Russische functionaris op het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim dat daar in de nacht van zaterdag op zondag, in de stad Dzhankoi, een drone is neergeschoten. Volgens zijn bericht op Telegram ontstond daardoor ,,schade aan ramen van verschillende huizen in een woonwijk". Persbureau Reuters kon die informatie niet onafhankelijke verifiëren.
Oekraïne is klaar voor het langverwachte tegenoffensief om de bezette gebieden - in het oosten, zuid-oosten en zuiden van het land - te bevrijden op de Russen. Dat zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zaterdag in een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal. ,,Ik denk dat we daarvoor klaar zijn vandaag."
De krant heeft een video op zijn website gepubliceerd. Zelensky zegt onder meer dat Oekraïne graag nog wat meer wapens gekregen had voor het offensief, maar dat het land niet nog maanden kan wachten. ,,We geloven erg in het succes. Ik weet niet hoeveel tijd we nodig zullen hebben", zegt de Oekraïner. Volgens hem kan het offensief lang duren en kan de prijs hoog zijn. ,,Om eerlijk te zijn kan het verschillende kanten op gaan. Maar we gaan het doen en we zijn er klaar voor.''
Zelenski roept in het interview ook opnieuw op om meer Amerikaanse luchtafweersystemen van het type Patriot te leveren. Zelf legde hij het benodigde aantal op vijftig. De systemen kosten honderden miljoenen euro. Volgens de president bieden ze wel de beste bescherming van het luchtruim.
,,Vandaag is de Patriot het enige wapen dat in staat is enkele van de raketten tegen te houden die de Russische Federatie tegen onze civiele bevolking, scholen, infrastructuur en energiesystemen inzet", zei hij. ,,Vijftig Patriot-batterijen, en de meeste mensen sterven niet."
Volgens persbureau Reuters wordt er de komende tijd voor een langere periode droog weer voorspeld, gunstig voor een tegenoffensief. Ook is Oekraïne de laatste weken in toenemende mate bezig met tegenaanvallen op Russische munitiedepots en logistieke routes.
© ANP / EPA — De Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Jevgeni Prigozjin heeft weer van zich laten horen. Volgens de baas van het Wagner-huurlingenleger zijn er binnen het Kremlin groeperingen die 'de Russische staat' aan het vernietigen zijn. Dat doen ze - zei Prigozjin eerder op zaterdag - door onenigheid te zaaien tussen zijn manschappen en Tsjetsjeense strijders die ook meevechten met de Russen in Oekraïne.
Prigozjin noemt de verschillende groeperingen via zijn eigen persdienst 'Kremlin-torens'. ,,Een of andere Kremlin-toren besloot gevaarlijke spelletjes te spelen. ... Gevaarlijke spelletjes zijn gemeengoed geworden in de torens van het Kremlin ... ze vernietigen gewoon de Russische staat.''
Volgens de Wagner-baas zijn er momenteel geen geschillen tussen beide militaire groeperingen: ,,Die zijn onlangs opgelost.'' Wel zag hij zich genoodzaakt de Kremlin-toren, zonder dat hij die verder verduidelijkte, te berispen tijdens een vergadering van de veiligheidsraad.
Troepen van de Wagner-groep hebben het voortouw genomen in de strijd om de Oost-Oekraïense stad Bachmoet en elders, maar Prigozjin ligt voortdurend overhoop met het Russische leger over tactieken, logistieke ondersteuning en andere kwesties.
Het Kremlin heeft nog geen commentaar gegeven op zijn opmerkingen.
© REUTERS — Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. De Nederlandse marechaussees die de afgelopen weken in Oekraïne onderzoek hebben gedaan naar oorlogsmisdaden, zijn zaterdag teruggekeerd naar Nederland. Op Vliegbasis Eindhoven werden ze opgewacht door brigadegeneraal Jos Pieters en schout-bij-nacht Peter Reesink, meldt het ministerie van Defensie.
Het was de derde keer dat een forensisch en opsporingsteam in het door Rusland aangevallen land is ingezet. De marechaussees en andere defensie-experts werken er onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC), dat onderzoek doet naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne.
Nederland steunt dat onderzoek met geld, maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne. Vorig jaar mei werd voor het eerst een team naar Oekraïne gestuurd en eind vorig jaar ging opnieuw een team die kant op.
Het ICC heeft eerder dit jaar arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de hoge overheidsfunctionaris Maria Lvova-Belova voor hun rol in mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne.
De Indonesische minister van Defensie, Prabowo Subianto, heeft zaterdag een vredesplan voorgesteld om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. Hij deed dat tijdens de Shangri-La Dialogue-defensiebijeenkomst in Singapore. Subianto riep defensie- en militaire functionarissen van over de hele wereld op om een verklaring af te geven waarin wordt opgeroepen tot het staken van de vijandelijkheden.
Hij stelde een meerpuntenplan voor, inclusief een staakt-het-vuren en het instellen van een gedemilitariseerde zone door elke partij zich 15 kilometer terug te trekken.
De woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, Oleg Nikolenko, verwierp het plan en herhaalde het standpunt van Kiev dat Rusland zijn troepen uit Oekraïne moet terugtrekken.
© ANP / EPA — Indonesische minister Prabowo Subianto speecht tijdens de Shangri-La Dialogue-defensiebijeenkomst in Singapore. Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev, heeft opdracht gegeven om schuilkelders 24 uur per dag open te houden.
Donderdag kwamen in de hoofdstad Kyiv drie mensen om het leven door een luchtaanval nadat ze de schuilkelder niet in konden omdat de deur op slot zat.
Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.
Volgens eerdere verklaringen blijven er slechts twee Wagner-leden achter om het Russische leger te ondersteunen bij de controle van de stad in de regio Donetsk. Er zijn ook geen 'provocaties' meer geweest door de Oekraïense strijdkrachten, zegt Prigozjin. Een dag eerder had de Wagner-chef verklaard dat zijn troepen zich zouden terugtrekken uit de gevechtslinie, maar gestationeerd zouden blijven in de Donetsk-regio.
Het Oekraïense leger maakte toen bekend dat de gevechten op de flanken van Bachmoet waren gestaakt om andere taken over te nemen. Oekraïne heeft Bachmoet echter niet officieel opgegeven. Het land wil zijn gebieden bevrijden van de Russische bezetting tijdens een groot tegenoffensief.
© AFP / Aris Messinis — Eerdere gevechten in maart 2023 rondom de stad Bachmoet. De Oekraïense tennisster Elina Svitolina gaat geen handen schudden van tegenstanders uit Rusland en Belarus. Zij doet dat naar eigen zeggen uit respect voor de soldaten die aan het front vechten voor Oekraïne.
Zij behaalde vrijdag de vierde ronde op Roland Garros door te winnen van de Russische Anna Blinkova. Toen Svitolina weigerde haar na afloop een hand te geven, klonk er wat boegeroep van de tribune.
,,Kun je het je voorstellen dat een man of vrouw in de frontlinie mij aankijkt en dat ik dan doe alsof er niets aan de hand is? We zijn Oekraïners, allemaal verenigd door het doel om deze oorlog te winnen. We doen alles wat daarvoor nodig is", aldus Svitolina die eerder al pleitte voor een algeheel verbod op deelname van speelsters uit Rusland en Belarus.
© ANP / EPA / Caroline Blumberg — Elina Svitolina (rechts) tegen Anna Blinkova vandaag op Roland Garros. Het blijft zeer onrustig in de regio Belgorod. Volgens de Russische gouverneur van het gebied zijn er vrijdag twee mensen gewond geraakt na beschietingen. Ook zou een industriële installatie in vlammen zijn opgegaan.
Zowel de regio Belgorod als de stad Shebekino, die grenst aan de Oekraïense regio Kharkiv, zijn de afgelopen weken herhaaldelijk onder vuur komen te liggen vanaf de Oekraïense kant van de grens.
© AFP / Olga Maltseva — Inwoners van Shebekino worden opgevangen. De Verenigde Staten stellen voor om grenzen aan het aantal kernwapens te verlengen tot 2026, mits Rusland hetzelfde doet. Bronnen bij de Amerikaanse overheid zeggen dat veiligheidsadviseur Jake Sullivan dit aanbod over het nucleaire ontwapeningsverdrag New START later vrijdag zal doen in een toespraak.
New START is het laatste verdrag tussen de VS en Rusland om de zwaarste categorie nucleaire wapens te reguleren, de zogenoemde strategische kernwapens. De Russische president Vladimir Poetin kondigde eind februari aan dat Rusland zich daaruit zou terugtrekken, vooral vanwege de Amerikaanse bemoeienis in de oorlog in Oekraïne.
In het verdrag werd afgesproken dat de landen het aantal inzetbare kernkoppen zouden beperken tot 1550, en maximaal 700 raketten of bommenwerpers om die koppen mee te kunnen inzetten. Aan deze afspraken wil de regering-Biden volgens de bronnen vasthouden. Het verdrag was sinds 2010 van kracht en zou tot februari 2026 van kracht zijn.
Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.
Donderdag kwamen in de hoofdstad Kyiv drie mensen om het leven door een luchtaanval nadat ze de schuilkelder niet in konden omdat de deur op slot zat. Een van de doden was een meisje van 9. De president suggereerde donderdag al dat hij ook kijkt of er fouten gemaakt zijn door het stadsbestuur. ,,Er zou een knock-out kunnen volgen", zei hij, kennelijk verwijzend naar de burgemeester, oud-bokser Vitali Klitsjko.
De Poolse president Andrzej Duda is bereid een wet over 'ongeoorloofde Russische invloed' na een storm van kritiek aan te passen. De wet die Russische invloed bij gezagsdragers zou moeten temperen, kan volgens onder meer de oppositie eenvoudig misbruikt worden om politieke tegenstanders van de regering uit te schakelen zonder dat dit op een juridisch onderbouwde wijze geschiedt. Ook juristen in Polen, de Europese Commissie en de VS hebben geschokt gereageerd op de wet van Duda.
Volgens Duda heeft hij in reactie op de kritiek de wet aangepast om ervoor te zorgen dat de controverses die ze oproept worden weggenomen. Hij wil bijvoorbeeld parlementariërs uitsluiten van deelname aan de negen leden tellende commissie die over Russische invloeden oordeelt. Hij wil hoger beroep mogelijk maken in een gewone rechtbank en de beroepsverboden die de wet aanvankelijk als sanctie stelde, schrappen. De commissie kan dan enkel een waarschuwing uiten dat iemand onder Russische invloed niet garant staat voor de correcte uitoefening van publieke taken.
De oorlog in Oekraïne is voor Rusland een 'strategische mislukking' gebleken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens een bezoek aan de Finse hoofdstad Helsinki. ,,De macht, belangen en invloed van Rusland zijn hierdoor voor de komende jaren sterk geschaad."
Blinken sprak in Finland over hulp die Oekraïne heeft gekregen van de VS en gelijkgezinde landen, in de vorm van met name militaire steun en sancties. ,,We hebben stappen gezet om er geen twijfel over te laten bestaan dat wij en onze bondgenoten ervoor zouden zorgen dat iedere centimeter Navo-grondgebied verdedigd zou worden. En we hebben onophoudelijk gewerkt om bondgenoten en partners samen te brengen om Oekraïne te helpen zichzelf te verdedigen en te voorkomen dat Poetin strategische winst kon boeken."
Finland is sinds kort lid van de Navo. Blinken sprak ook daarover, verwijzend naar de geschiedenis van dat land. ,,Het was niet moeilijk voor de Finnen om zich in de Oekraïners te verplaatsen. Ze hebben het zelf ervaren in november 1939, toen de Sovjet-Unie Finland binnenviel." Ook toen werd onterecht beweerd dat de invasie was uitgelokt en werd ten onrechte aangenomen dat een snelle overwinning zou volgen. Toen dat niet lukte, ging Stalin over op een 'terreurstrategie'.
Het Zwitserse parlement heeft een wetsvoorstel dat leveranties van Zwitsers oorlogsmateriaal via via aan Oekraïne mogelijk zou maken, getorpedeerd. In het lagerhuis van de volksvertegenwoordiging is een wetsvoorstel gemaakt, de 'Lex Oekraïne', om andere landen toe te staan Zwitserse wapens aan Oekraïne te leveren maar in een zitting van beide Kamers is dat voorstel afgeschoten.
De Zwitserse wet staat niet toe dat wapens worden geleverd aan landen die in oorlog zijn. Daarom mag Duitsland bijvoorbeeld geen Zwitserse munitie voor Leopard-tanks die het eerder aanschafte aan Oekraïne leveren. Het wetsvoorstel moest een uitzondering op de regel maken, maar haalde het niet.
Onder de tegenstanders waren de Zwitserse Groenen en de rechtse Zwitserse Volkspartij. Beide vreesden dat het voorstel de Zwitserse neutraliteit in gevaar bracht en het land te dicht zou aanschuiven bij de militaire NAVO-alliantie.
Verschillende regio's in West-Rusland zouden afgelopen nacht zijn getroffen door Oekraïense aanvallen. Daarbij zou volgens de autoriteiten geschoten zijn op burgerdoelen en zijn twee doden gevallen.
Twee dorpen zouden zijn beschoten door troepen vlakbij de Oekraïense grens. Ook zouden sommige gebouwen in de regio Koersk beschadigd zijn geraakt bij een drone-aanval. Niemand is gewond geraakt, melden lokale functionarissen op Telegram. Ook zouden twee drones twee steden in de regio Smolensk hebben getroffen. De gerapporteerde aanvallen kunnen niet direct geverifieerd worden.
De gouverneur van Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, zei vrijdag dat er 's nachts minstens één beschietingsincident was gemeld in het Shebekino-district en dat meer dan 2.500 mensen uit het gebied werden geëvacueerd.
Oekraïense strijders hebben volgens de plaatselijke Russische autoriteiten op dorpen en wegen geschoten ten zuidoosten van de stad Belgorod. Daarbij zouden ten minste twee vrouwen in een auto om het leven gekomen zijn. Twee andere burgers zijn gewond geraakt.
Er zou ook een verzamelpunt voor te evacueren burgers zijn getroffen. Russische media spreken van Oekraïense militanten en niet van reguliere Oekraïense troepen. De strijders belagen al enige tijd kleine plaatsen aan de grens, met name Novaja Tavolzjanka en Sjebekino. Ze hebben naar eigen zeggen ook tanks ingezet. De meeste inwoners zijn in de afgelopen dagen naar het 30 kilometer noordwestelijker gelegen Belgorod geëvacueerd.
In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken. De autoriteiten in hoofdstad Kyiv stellen dat in de nacht van donderdag op vrijdag meer dan dertig door Rusland afgevuurde raketten en drones zijn neergehaald. Die zouden tegelijkertijd richting Oekraïne zijn gelanceerd.
Burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev, die eerder in de nacht melding maakte van twee afzonderlijke aanvalsgolven, schreef op Telegram dat er geen oproepen voor de reddingsdiensten zijn binnengekomen in de stad.
Rusland heeft sinds begin mei al ongeveer twintig afzonderlijke raket- en drone-aanvallen op Oekraïense steden uitgevoerd.
In heel Oekraïne klinkt in de nacht van donderdag op vrijdag weer het luchtalarm vanwege Russische luchtaanvallen op diverse steden. Onder andere Kyiv, Cherkasy en Vinnytsia liggen onder vuur.
,,Er zijn explosies in de stad. De luchtafweer werkt", liet burgemeester van Kyiv Vitali Klitschko weten in een eerste reactie. Enige minuten voegde hij daaraan toe: ,,Nog meer explosies in de stad."
Sinds begin mei heeft Rusland zo'n twintig raket- en drone-aanvallen op Oekraïense steden uitgevoerd.
Nederland en de andere landen die Oekraïne aan meer Patriot-raketten willen helpen, kijken daarvoor volgens ingewijden onder meer naar Griekenland. De Europese top in Moldavië heeft nog geen concrete toezeggingen opgeleverd en een andere beoogde Europese leverancier valt waarschijnlijk af, aldus premier Mark Rutte. Maar het overredingswerk gaat de komende dagen door, verklaarde hij na afloop.
De Patriots zijn 'extreem succesvol' in het neerschieten van Russische raketten, zei Rutte. Oekraïne heeft er dringend meer nodig om zich te beschermen tegen de golven van Russische luchtaanvallen. ,,Wij zijn bezig druk te zetten op landen binnen Europa en ook daarbuiten die veel Patriot-systemen hebben om mee te gaan helpen.''
Rutte wilde niet zeggen op welke landen hij mikt. ,,Want dan voelen ze zich onder druk gezet.'' Dat zou volgens hem maar averechts werken. Veel mogelijke leveranciers zijn niet-Europese landen en waren dus niet bij de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap van donderdag in Moldavië. ,,Maar we gaan de komende dagen ook in het telefooncircuit verder om te kijken of we andere landen ook kunnen bewegen'', zei Rutte na afloop van de top.
Midden in Alphen aan den Rijn is nu de ‘protestgevel’ van Willem Smits (85) te zien. Hij heeft als statement tegen de Russische president Vladimir Poetin kartonnen platen met teksten voor zijn ramen geplaatst. Hij wil met deze actie een ‘vlammend protest’ aanwakkeren tegen ‘Poetin en zijn trawanten’. Lees hier zijn verhaal.
© Josh Walet — Wim Smits voor zijn 'protestwoning'. Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.
Zwitserland, dat zijn traditionele neutraliteit koestert, houdt zich zo veel mogelijk buiten het conflict met Rusland. Het houdt daarom de export van wapens die bedoeld zijn voor Oekraïne in principe tegen. Premier Mark Rutte heeft bij de Zwitsers met klem om goedkeuring gevraagd, maar het is volgens ingewijden de vraag of de koop kan worden gesloten.
De Leopard 1 is een wat oudere tank dan het paradepaardje Leopard 2, waarvan Oekraïne er ook inmiddels tientallen heeft gekregen. Niettemin kan Kyiv ze goed gebruiken in de strijd tegen aanvaller Rusland. Zeker nu Oekraïne de tegenaanval wil inzetten.
Nederland kondigde eerder dit jaar aan samen met Duitsland en Denemarken 'ten minste' honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne aan te schaffen. Die gemoderniseerde tanks moesten komen van de Duitse industrie. Het Zwitserse bedrijf Ruag zou moeten voorzien in een deel van dat aantal. Nederland hoopt 96 tanks van het bedrijf te kunnen kopen, schrijft de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.
Door een droneaanval op de Russische stad Belgorod zijn volgens de gouverneur twee gewonden gevallen. Een van hen heeft waarschijnlijk een hersenschudding en ligt in het ziekenhuis.
De burgemeester van de Zuid-Russische stad, niet ver van de grens met Oekraïne, zegt dat er een explosie was bij een benzinestation.
De autoriteiten in Belgorod maken de afgelopen weken vaak melding van aanvallen op de regio, zowel vanuit de lucht als op de grond. In de nacht van woensdag op donderdag hebben de Russische strijdkrachten naar eigen zeggen nog drie invallen vanuit Oekraïne afgeslagen.
De aanvallen worden opgeëist door Russische anti-Kremlingroepen, maar Moskou wijst ook naar Kyiv als aanstichter van het geweld.
Rusland spreekt tegen dat er plannen zijn om de komende top van zogenoemde BRICS-landen te verplaatsen van Zuid-Afrika naar China. De Zuid-Afrikanen worstelen met de mogelijke komst van president Vladimir Poetin, omdat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.
De top van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika moet eind augustus plaatsvinden in Johannesburg. Rusland heeft nog niet bevestigd dat Poetin zelf aanwezig zal zijn. Zuid-Afrika ziet de mogelijke komst van de Russische leider als een hoofdpijndossier. Als Poetin komt, zou hij gearresteerd moeten worden omdat het land lid is van het ICC.
Minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor zei donderdag dat haar regering zich nog aan het beraden is op opties. Uiteindelijk zal president Cyril Ramaphosa zich uitspreken over het Zuid-Afrikaanse standpunt, aldus Pandor.
Een van de scenario's die wordt besproken, is China vragen de organisatie van de top over te nemen, zeggen ingewijden. Ook uitwijken naar buurland Mozambique zou worden gezien als optie. Die twee landen hebben zich niet aangesloten bij het ICC in Den Haag.
Alle buitenlandse leiders genieten op de top diplomatieke onschendbaarheid, maar dat zou de arrestatie van Poetin niet in de weg hoeven te staan.
Rusland heeft in het Turkse Istanbul de registratie stopgezet van vrachtschepen die over de Zwarte Zee naar Oekraïense havens moeten gaan om Oekraïense landbouwproducten, vooral graan, veilig door de oorlogszone te loodsen. Dat heeft het betrokken Oekraïense ministerie donderdag gezegd.
In juli afgelopen jaar kwam de zogeheten graandeal op initiatief van Turkije en de Verenigde Naties tot stand. Onderdeel was dat ook Rusland bepaalde producten zou kunnen exporteren. Rusland heeft door sancties problemen met de financiering, verzekering, betaling en vervoer van exportproducten.
Volgens Oekraïense zegslieden ligt de uitvoering van de deal weer stil. Half april waren er ook problemen door Russische bedenkingen. Er liggen op dit moment vijftig schepen met vrachtopdrachten in Turkse wateren in afwachting van toestemming en de tocht naar Oekraïne. Daar ligt 2,4 miljoen ton graan op vervoer naar de internationale markten te wachten.
Duitsland heeft tot nu toe 750 gewonden uit Oekraïne opgevangen om die in Duitsland medisch te behandelen. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken loopt het land daarmee voorop in het verzorgen van Oekraïense gewonden.
De Duitse binnenlandminister Nancy Faeser zegt dat Duitsland 'in de grootste nood wil helpen'. Faeser zegt dat ook zeer zwaargewonden uit het oorlogsgebied naar Duitsland zijn gehaald 'zodat ze hier de best mogelijke medische behandeling kunnen krijgen'.
In totaal zijn zo’n 2250 gewonden behandeld door EU-landen en andere landen die Oekraïne steunen. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat Noorwegen ongeveer 250 gewonden heeft opgevangen, gevolgd door Polen en Spanje die beide rond de 230 gewonden hebben opgenomen.
De Navo-landen willen niet alleen zorgen dat Oekraïne de oorlog met Rusland wint, maar ook voorkomen dat Rusland zich kan herpakken om het later nog eens te proberen. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na afloop van overleg in het Noorse Oslo. Besluiten over de manier waarop zijn volgens hem nog niet genomen. Die komen pas aan bod bij de top in de Litouwse hoofdstad Vilnius, volgende maand.
De aanwezige ministers, onder wie de Nederlandse minister Wopke Hoekstra, hebben onder meer gesproken over wapenleveranties. Het is volgens Stoltenberg de bedoeling dat de Oekraïense krijgsmacht uiteindelijk 'volledig interoperabel' wordt met die van de Navo-bondgenoten. Dat houdt in dat het land Westerse wapens gaat gebruiken in plaats van de oude Sovjetwapens die er nu nog veel in gebruik zijn. Zo wordt het voor Navo-landen makkelijker om bij te springen. Dat acht Stoltenberg voor Oekraïne ook nodig om de huidige uitputtingsslag te kunnen volhouden en winnen.
Er zijn volgens Stoltenberg geen besluiten genomen over toetreding van Oekraïne tot de Navo. ,,Alle bondgenoten zijn het erover eens dat de deur van de Navo open blijft", zei Stoltenberg. ,,En alle bondgenoten zijn het eens dat Oekraïne lid zal worden van de Navo." Die overeenstemming is er al langer.
Een 73-jarige man uit Oegstgeest is woensdag aangehouden voor het overtreden van de sanctiemaatregelen tegen Rusland. Volgens de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD heeft hij met zijn bedrijf onder meer zo'n 19 miljoen euro dividend uitgekeerd aan een Russisch bedrijf dat op de Europese sanctielijst staat.
Al enkele jaren geleden zijn aandelen van de onderneming van de verdachte uitgegeven aan het Russische bedrijf. De eigenaar daarvan stond toen al op de Europese sanctielijst. Niet lang daarna verkreeg het Russische bedrijf een meerderheidsbelang. Volgens de FIOD hadden de tegoeden die de Nederlander ontving voor de aandelenoverdracht destijds bevroren moeten worden, maar is dat niet gebeurd.
Het Russische bedrijf is zelf recentelijk op de Europese sanctielijst geplaatst. Daarna is nog ongeveer 19 miljoen euro dividend uitgekeerd aan een dochteronderneming, wat niet had gemogen. De woning van de verdachte en twee bedrijfspanden in de gemeente Haarlemmermeer en Den Haag zijn doorzocht, waarbij beslag is gelegd op de administratie. De verdachte is na verhoor vrijgelaten.
Taiwan heeft omgerekend 4,6 miljoen euro bijgedragen aan Litouwse reconstructieprojecten in Oekraïne. De Aziatische eilandstaat zegt het Oost-Europese land als 'evenbeeld' van zichzelf te zien. ,,We hebben allebei te maken met autocratische regimes die er niet voor terugdeinzen hun wereldbeeld met geweld op te leggen", zei onderminister van Buitenlandse Zaken Roy Chun Lee.
Het geld wordt besteed aan het herstel van een school en een kinderopvanglocatie. Litouwen trekt daar zelf bijna 10 miljoen euro voor uit. Met de Taiwanese bijdrage wordt extra apparatuur gekocht die gebruikt kan worden in het onderwijs, meldt de Litouwse overheid.
De Taiwanese onderminister zei ook graag Europese hulp te willen als zijn eigen land 'op een dag te maken krijgt met toenemende militaire intimidatie vanuit China'. De Chinese regering ziet Taiwan als eigen grondgebied en probeert het eiland internationaal te isoleren. Dat leidde in 2022 tot een botsing tussen China en Litouwen, nadat het EU-land de banden met Taiwan had aangehaald.
Het Westen duwt Moldavië de oorlog in, waarschuwt de baas van de Russische inlichtingendienst FSB. Hij stoort zich eraan dat Moldavië gastland is van een top met alle Europese leiders behalve Rusland en bondgenoot Belarus. De top van de Europese Politieke Gemeenschap is volgens vriend en vijand bedoeld als signaal van eensgezind Europees weerwerk tegen Moskou.
,,Het Westen zet Moldavië actief aan om deel te nemen aan het Oekraïense conflict", zegt Alexander Bortnikov volgens het Russische staatspersbureau Tass. Oekraïne is volgens hem al "bruggenhoofd geworden voor de oorlog tegen Rusland" van het Westen en nu zou Moldavië aan de beurt zijn.
Moldavië, dat grenst aan Oekraïne, voelt zich sinds de Russische invasie van dat land ernstig bedreigd. Het kampt met een afgescheiden regio waar Russische troepen zijn gelegerd en is erg afhankelijk van Russische energie. De Europeesgezinde regering klaagt over 'niet-militaire' aanvallen van Rusland, zoals desinformatiecampagnes en cyberaanvallen.
Om die te kunnen pareren is donderdag een Europese missie in Moldavië aan de slag gegaan. Onder anderen ICT-experts en rampbestrijdingsdeskundigen proberen het land beter te wapenen tegen 'hybride oorlogvoering'. Nederland levert ook vijf mensen. Eerder zegde de EU al militaire hulp als brandstof en medicamenten toe, al levert zij nog geen wapens.
Polen doet dat al wel. Het land stuurt wapens, munitie en materieel naar Moldavië, zegt de Poolse defensieminister.
Rusland evacueert inwoners van de grensdorpen die belegerd worden door anti-Russische troepen. Volgens een woordvoerder van het Kremlin doet het land er alles aan om de mensen die tijdelijk elders gehuisvest worden te helpen.
Afgelopen nacht en vanochtend lagen twee dorpen in de regio Belgorod onder vuur. Enkele mensen raakten gewond.
President Vladimir Poetin wordt op de hoogte gehouden van de situatie in Sjebekino, aldus de woordvoerder. Dat dorp werd afgelopen uren geraakt door meerdere projectielen uit de Sovjet-tijd: Grad 122 millimeter-raketten.
De aanval heeft volgens het Kremlin geen invloed op de 'militaire operatie' in Oekraïne, zoals Rusland de oorlog noemt. De woordvoerder merkt wel op dat westerse landen de aanval op de grensdorpen niet hebben veroordeeld.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat de top van de Europese Politieke Gemeenschap in Moldavië aan zich voorbijgaan. De afwezigheid van de net herkozen Turkse leider op de bijeenkomst van bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden, bedoeld als signaal aan Rusland van Europese eenheid, doet de wenkbrauwen fronsen bij collega's.
De top in het Mimi-kasteel in Bulboaca, op circa 35 kilometer van de Moldavische hoofdstad Chisinau, duurt maar één dag. De 69-jarige Erdogan zal naar verwachting vrijdag zijn nieuwe kabinet bekendmaken en zaterdag opnieuw worden ingehuldigd.
Erdogan probeert sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne in februari vorig jaar te bemiddelen tussen de strijdende partijen. Hij heeft geen sancties tegen Rusland afgekondigd.
Ook dwergstaat San Marino heeft verstek laten gaan, bevestigen hoge diplomaten. Verder zijn de leiders van alle 47 uitgenodigde Europese landen komen opdagen. De vorige editie, afgelopen najaar in Praag, waren er 44 present.
De Russische strijdkrachten hebben naar eigen zeggen in de nacht van woensdag op donderdag drie invallen vanuit Oekraïne afgeslagen. Oekraïense strijders zouden volgens persbureau RIA Novosti aanslagen hebben willen plegen op doelwitten in de regio Belgorod. De Russen zeggen zeker dertig vijandige strijders te hebben gedood.
De strijders hebben de aanvallen uitgevoerd in Rusland in de richting van de plaats Sjebekino en van Novaja Tavolzjanka, beide plaatsen vlak bij de grens met Oekraïne. De strijders maakten bij de aanvallen ook gebruik van tanks en de Russen hebben zich onder meer verdedigd met gevechtsvliegtuigen, aldus de meldingen.
Eerder op de dag werd duidelijk dat in elk geval Sjebekino bestookt is met raketten. Daarbij is één gebouw in brand gevlogen en een ander pand geraakt. In totaal negen mensen zouden gewond zijn geraakt, aldus de gouverneur van de regio.
© Screenshot video — Een grote brand in Sjebekino, de grensplaats in de Russische regio Belgorod. Nederland bekijkt of het nog meer Patriot-luchtafweerraketten of onderdelen daarvoor naar Oekraïne kan sturen. De bondgenoten van Oekraïne moeten het land dringend van meer luchtafweergeschut voorzien, zei premier Mark Rutte bij aankomst op de Europese top in Moldavië. Hij hoopt andere landen ook over te halen om Oekraïne Patriots te leveren.
Nederland heeft samen met Duitsland al een Patriot-systeem geleverd. Nederland nam twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten voor zijn rekening. Maar de Russische luchtaanvallen op militaire en civiele doelen houden aan, en ook voor het voorgenomen tegenoffensief van Oekraïne is luchtverdediging belangrijk.
,,Wij kijken heel goed wat wij nog kunnen doen", zei Rutte op de top. ,,Maar je kunt niet alles wat je hebt leveren." Nederland heeft de geavanceerde raketten ook nodig om het eigen luchtruim, bijvoorbeeld boven de haven van Rotterdam, te bewaken.
In de Russische grensregio Belgorod is een woongebouw in brand gevlogen na beschietingen. De gouverneur van de regio bevestigt de beelden die online opduiken. Daarop is te zien dat over de volledige breedte vlammen uit het dak slaan. Ook zou een overheidsgebouw zijn geraakt. Volgens de gouverneur is één burger gewond geraakt. Hij beschuldigt het Oekraïense leger van de aanval.
Het gaat om het dorpje Sjebekino, aan de grens met Oekraïne. Elders in de regio waren vorige week gevechten van een Russisch vrijheidsleger, dat strijdt tegen de Russische president Poetin. Dat leger kondigde donderdagmorgen met een video opnieuw aanvallen op Russisch grondgebied aan.
Het adviseerde burgers om binnen te blijven en dekking te zoeken. Het is volgens hen niet het doel om gewone Russen aan te vallen. Eerder vanochtend noemde de gouverneur van Belgorod de situatie in Sjebekino nog 'penibel', nadat afgelopen nacht beschietingen te horen waren. Daarbij zouden acht mensen gewond zijn geraakt. ‘De Russische strijdkrachten zijn actief, maar er is geen doorbraak van het Oekraïense leger.’
De Navo helpt Moldavië om zijn luchtruim te bewaken tijdens de Europese top in het land. De top, met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en een kleine vijftig andere Europese leiders, vindt plaats op een wijnkasteel op een paar kilometer van de Oekraïense grens.
Moldavië is juist om zijn precaire ligging uitgekozen voor de top. Maar het valt voor het armste land van Europa, met een weinig indrukwekkende krijgsmacht, niet mee om de veiligheid van de leiders te garanderen.
De Navo springt bij met AWACS-vliegtuigen. Die patrouillevliegtuigen, die alles wat er gebeurt op honderden kilometers afstand in kaart kunnen brengen, blijven wel boven Navo-grondgebied vliegen.
Op de Europese top in Moldavië die vandaag begint, sluit ook de Oekraïense president Zelensky aan. Bij aankomst zei Zelensky dat 'alle inwoners van Oekraïne Moldavië steunen'. Hij bedankte de Moldavische president Maia Sandu ook voor de hulp van haar land aan de honderdduizenden Oekraïners die sinds de Russische inval in februari 2022 naar Moldavië zijn gevlucht. Het is voor beide landen belangrijk om te mogen toetreden tot de EU, onderstreepte hij nog eens.
Op de top gaat het onder meer over de veiligheid in het Oekraïense buurland Moldavië, dat door een afvallige regio en Russische invloeden richting Rusland gedreven kan worden. Ook wordt een gezamenlijke vuist gevormd tegen Rusland.
Vijftig Europese leiders zijn aanwezig op de top die is geïnitieerd door de Franse president Marcon, ook uit niet-EU-landen. Zelensky was al eerder uitgenodigd, maar het was tot zijn landing in Moldavië onduidelijk of hij ook echt zou komen.
Zelensky zal de regeringsleiders en staatshoofden tijdens de openingsceremonie van de top in het Mimi-kasteel in Bulboaca toespreken. Dat is op 20 kilometer van de Oekraïense grens en 10 kilometer van de afvallige regio Transnistrië. Ook premier Mark Rutte houdt een speech.
© AP — Volodymyr Zelensky ontmoet de Moldavische president Maia Sandu. Alle bondgenoten zijn ervan overtuigd dat Oekraïne lid moet worden van de Navo. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg vanochtend. ,,We vinden allemaal dat Moskou geen veto mag hebben tegen uitbreiding van de Navo."
Oekraïne kan als land in oorlog momenteel geen lid worden, maar er wordt al wel gewerkt aan een plan voor als de vrede is getekend. ,,Als de oorlog voorbij is, moeten we zorgen dat dit patroon van Russische agressie echt stopt", aldus Stoltenberg. ,,We helpen Oekraïne om dichter bij het lidmaatschap te komen."
Hij ging ook in op de situatie van Zweden, dat al maanden wacht op toelating tot het westerse militaire bondgenootschap. Turkije hield toetreding tot nu toe tegen. Maar nu president Erdogan is herkozen en hij de verkiezingsretoriek niet meer nodig heeft, is er nieuwe hoop op zijn goedkeuring. Stoltenberg belooft snel met hem in gesprek te gaan. ,,We moeten voortgang boeken."
Vijf mensen zijn afgelopen nacht gewond geraakt door beschietingen in de Russische stad Shebekino, bij Belgorod, zei de gouverneur van de regio donderdag. Meerdere gebouwen raakten beschadigd.
De aanval kwam volgens gouverneur Vyacheslav Gladkov uit Oekraïne. Twee mensen liggen gewond in het ziekenhuis.
'We krijgen ook telefoontjes over meerdere gevallen van schade aan privéwoningen en flatgebouwen, waarbij sommige muren door granaten zijn doorboord', schrijft hij op Telegram.
Bij een nieuwe Russische aanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn in de nacht van woensdag op donderdag zeker drie doden gevallen, onder wie een 11-jarig meisje. Ook haar 34-jarige moeder en een 33-jarige vrouw kwamen om, meldt een Oekraïense onderminister. Eerder werd gemeld dat twee kinderen waren omgekomen, maar dat blijkt onjuist. Het is de dodelijkste aanval in een maand tijd. Ook vielen er meerdere gewonden.
Volgens het militaire bestuur van de stad had de aanval plaats aan de oostelijke kant van de hoofdstad, in het stadsgedeelte Desnyanskyi. Ook raakten flatgebouwen en een medische kliniek beschadigd.
Nadat eerder deze week een vrouw was omgekomen toen ze vanaf haar balkon naar een luchtaanval stond te kijken, hebben de autoriteiten van Kyiv er bij de inwoners op aangedrongen om in schuilkelders of op andere veilige locaties te blijven.
De luchtverdediging van Oekraïne slaagt er weliswaar steeds beter in om de Russische drones en raketten te onderscheppen, maar in sommige gevallen veroorzaakt het vallende puin grote schade aan gebouwen, met doden en gewonden tot gevolg. Vooralsnog wijst het erop dat ook de laatste slachtoffers werden getroffen door vallend puin.
© via Reuters — Reddingswerkers komen de slachtoffers van de aanval in Kyiv te hulp. Het Witte Huis heeft nieuwe hulp voor Oekraïne aangekondigd, met daarin tot 300 miljoen dollar aan luchtverdedigingssystemen, munitie en ander defensiematerieel.
Het gaat om het 39ste pakket uit voorraden van het ministerie van Defensie, aldus het Pentagon. Het omvat onder meer munitie voor de Patriot-luchtverdedigingssystemen, Stinger-luchtafweersystemen en tankmunitie.
In totaal heeft de regering-Biden inmiddels ruim 38,3 miljard dollar uitgetrokken voor veiligheidssteun aan Oekraïne, waarvan meer dan 37,6 miljard dollar sinds de Russische invasie in februari vorig jaar.
De Europese Unie overweegt de sancties tegen Rusland uit te breiden naar mensen die betrokken zijn bij de ontvoering van kinderen uit Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag gezegd op een gezamenlijk persconferentie met de Poolse premier Mateusz Morawiecki, meldt persbureau Reuters.
Rusland zou duizenden Oekraïense kinderen uit de gebieden die het bezet heeft, hebben ontvoerd en ondergebracht bij Russische 'adoptiegezinnen'. De kinderen krijgen versneld Russische papieren, waardoor het moeilijker is om ooit nog terug te keren.
,,Het elfde pakket aan sancties waar we aan werken, omvat de mogelijkheid om achter de daders van kinderontvoeringen aan te gaan", zei Rutte. ,,Daar werken we aan. Het andere aandachtspunt is het omzeilen van sancties en het mogelijk maken achter de verantwoordelijken aan te gaan.''
Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft in maart een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege het illegaal deporteren van kinderen uit Oekraïne. Het ICC zegt dat die kinderen uit weeshuizen en kindertehuizen naar Rusland zijn gehaald en dat velen ter adoptie zijn afgestaan.
Moskou heeft deze beschuldigingen herhaaldelijk ontkend.
Een Irakees die vocht met de Russische huurlingen van Wagner is begin april gedood in Oekraïne. Abbas Abbas Abuthar Witwit is in de oorlog het eerste bevestigde dodelijke slachtoffer uit het Midden-Oosten. Dat meldt RIA FAN, een nieuwssite die onlangs is toegevoegd aan de EU-sanctielijst.
Witwit stierf op 7 april, een dag nadat hij zich had aangesloten bij de Wagner Group, in een ziekenhuis in Loehansk. Hij zou gewond zijn geraakt bij gevechten in Bachmoet.
Volgens zijn vader had de Irakees goede redenen om zich vrijwillig aan te melden bij de Tussen. ,,Abbas streefde altijd zijn vrijheid na en wilde een man zijn die zijn vrijheid en zichzelf verdedigt. Hij vertelde me dat hij zijn vrijheid in Rusland had gevonden'', aldus zijn vader.
De Oekraïense hoofdstad Kyiv wordt bestookt door Russische drones en kruisraketten. Een van de raketten die werd neergehaald, belandde midden op een drukke weg. Een dashcam legde de bizarre beelden vast:
De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan 'misdaden'.
De huurlingenleider zegt meerdere instanties per brief te hebben benaderd. Prigozjin maakt zijn schriftelijke verzoek niet openbaar 'omdat de opsporingsdiensten dit afhandelen'. Het is nog onduidelijk welke strafbare feiten volgens hem zijn gepleegd bij het ministerie van Defensie. Dat departement heeft nog niet gereageerd.
Prigozjin vecht met zijn huurlingenleger in Oekraïne en ligt al maanden overhoop met Russische topfunctionarissen. Minister van Defensie Sergej Sjojgoe en topmilitairen moesten het ontgelden in tirades van de Wagnerbaas. Die beklaagde zich tijdens de belegering van de stad Bachmoet publiekelijk over een gebrek aan steun vanuit de reguliere strijdkrachten.
De Wagnerchef toonde begin mei onder meer videobeelden van bebloede lichamen die van zijn huurlingen zouden zijn. Die waren volgens hem gesneuveld omdat Sjojgoe en legerchef Valeri Gerasimov onvoldoende munitie beschikbaar hadden gesteld. Een scheldende Prigozjin vroeg Sjojgoe en Gerasimov waar zijn voorraden bleven. ,,Dit zijn verdomme vaders en zonen."
Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.
De leiders komen voor hun tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC), waarin nagenoeg heel Europa minus Rusland en bondgenoot Belarus zijn verenigd. Vorig jaar werd de bijeenkomst voor het eerst, in oktober in Praag, gehouden als signaal van Europese eenheid naar de Russische president Poetin. Er kwamen toen 44 leiders, de verwachting is nu nog een paar meer.
De tweede EPC-top, een initiatief van de Franse president Emmanuel Macron, wordt met opzet in Moldavië gehouden. Het landje vroeg vorig jaar kort na de Russische invasie in Oekraïne net als dat land het EU-lidmaatschap aan. Het hoopt zo beter beschermd te zijn tegen de Russische dreiging. President Maia Sandu beschuldigde Rusland er in februari nog van een staatsgreep te beramen. Moskou ontkende dit.
De plek waar de EPC-top wordt gehouden, spreekt ook boekdelen. Het Mimi-kasteel in het dorp Bulboaca ligt hemelsbreed nauwelijks 20 kilometer van de grens met Oekraïne. Maar ook nog geen 10 kilometer van Transnistrië, een dwergstaatje dat zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1990 onafhankelijk verklaarde en politiek en financieel wordt gesteund door Rusland. Er zijn ook Russische troepen gestationeerd.
Premier Mark Rutte zal aanwezig zijn. Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is uitgenodigd, maar of het lukt te komen zal pas na de landing worden bevestigd.
Rusland stelt het laatste grote oorlogsschip van Oekraïne maandag te hebben vernietigd. De Russische luchtmacht zou het schip genaamd Joeri Olefirenko met een precisieaanval hebben verwoest, zeggen de Russische autoriteiten woensdag.
Het schip was ten tijde van de aanval gestationeerd in de haven van Odesa, in het zuiden van Oekraïne. Het is niet duidelijk of Oekraïense militairen zijn omgekomen bij de aanval op het schip. Oekraïense autoriteiten hebben het bericht nog niet bevestigd.
Rusland gaat honderden kinderen evacueren uit plaatsen aan de grens met Oekraïne. De veiligheidssituatie in de westelijke regio Belgorod zou steeds verder verslechteren. ,,De eerste driehonderd kinderen worden vandaag overgebracht naar Voronez", zei gouverneur Vjatsjeslav Gladkov via berichtendienst Telegram.
Gladkov sprak in zijn bericht over de verslechterende situatie in de Russische grensplaats Sjebekino. Die plaats zou in een week tijd zeker drie keer zijn bestookt met artillerie, met schade en slachtoffers tot gevolg. De gouverneur deelde een foto van uitgebrande auto's in de buurt van een speeltuin en een raket die is neergekomen op een weg.
© via REUTERS De voormalige Russische president en huidige vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitry Medvedev heeft gezegd dat Groot-Brittannië de 'eeuwige vijand' van Moskou is.
'Tegenwoordig fungeert het Verenigd Koninkrijk als bondgenoot van Oekraïne (...), dat wil zeggen dat het de facto een niet-verklaarde oorlog tegen Rusland leidt', schreef Medvedev op Twitter. 'Als dat het geval is, kan elk van zijn overheidsfunctionarissen als een legitiem militair doelwit worden beschouwd.'
De tweet van de ex-president is een reactie op uitspraken van de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly. Die benadrukte recent dat Oekraïne het recht had om 'geweld buiten zijn grenzen te gebruiken'.
Volgens Russische staatspersbureaus is er nog een olieraffinaderij aangevallen door een drone. Dit keer in het plaatsje Ilski. De infrastructuur raakte niet beschadigd.
Er lijken een reeks van aanvallen te hebben plaatsgevonden op Russisch gebied afgelopen nacht. Bij een artillerieaanval op Sjebekino, in de provincie Belgorod, zijn vier gewonden gevallen.
Bij een bombardement op een dorp in de regio Loehansk zijn vijf doden gevallen. Dat meldt The Guardian. Oekraïense troepen zouden een boerderij hebben geraakt met een Amerikaans HIMARS-raketsysteem, stellen de Russen. Vrijwel het hele gebied staat onder controle van de Russen, die het in september illegaal annexeerden.
Er zijn ook negentien gewonden gevallen. De raketten zouden dus van het Oekraïense leger afkomstig zijn, maar dit kan nog niet onafhankelijk geverifieerd worden. Oekraïne eist overigens zelden een aanval op de Russen op.
Beide strijdende partijen hebben altijd ontkend burgerdoelen aan te vallen. Daar beschuldigen ze elkaar wel van. Rusland heeft volgens staatsmedia drie Oekraïense generaals op de lijst met gezochte personen gezet. Zij worden volgens Russische staatsmedia verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden burgers in de Donbas, een streek in Oost-Oekraïne.
Bij een olieraffinaderij in de Russische regio Krasnodar is een grote brand uitgebroken die waarschijnlijk is veroorzaakt door een drone, meldt de gouverneur van de regio op Telegram. Er zijn volgens hem geen slachtoffers gevallen. Krasnodar, een gebied met veel olie-industrie, ligt ten oosten van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.
Vorige week richtten twee drones nog materiële schade aan in de stad Krasnodar. En begin deze maand werd volgens het Russische staatspersbureau TASS de nabijgelegen olieraffinaderij in het plaatsje Ilski getroffen door een drone, waarop een opslagtank in brand vloog.
In de nacht van maandag op dinsdag was de Russische hoofdstad Moskou nog het doelwit geweest van droneaanvallen. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Wel was er volgens de burgemeester lichte schade aan twee gebouwen en vielen er twee gewonden. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, Kyiv ontkent.
Het Kremlin zei begin mei twee drones te hebben neergehaald die Oekraïne wilde gebruiken voor een aanslag op de Russische president Vladimir Poetin. Kyiv ontkende betrokkenheid bij die vermeende aanval.
Rafael Grossi, het hoofd van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA), heeft dinsdag verschillende veiligheidsmaatregelen voorgesteld ter bescherming van de kerncentrale in het Zuid-Oekraïense Zaporizja. Die nucleaire site is al maanden belegerd door Russische troepen.
,,Er mogen geen aanvallen van welke aard dan ook plaatsvinden tegen de centrale, in het bijzonder niet tegen de reactoren, de opslag van gebruikte brandstof, of tegen andere kritieke infrastructuur of personeel", zo zei Grossi dinsdag voor de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.
Hij riep Rusland en Oekraïne op om de regels te volgen om zo te verhinderen dat radioactieve stoffen zouden vrijkomen. Bovendien mag Zaporizja niet worden gebruikt als militaire basis of als opslagplaats voor wapens zoals tanks of artillerie die vanuit de centrale zouden kunnen worden ingezet. Ook moet de externe stroomvoorziening worden gewaarborgd en moet de centrale worden beschermd tegen sabotage.
Sinds maart 2022 is de centrale in handen van Russische strijdkrachten. Door gevechten in de buurt van Zaporizja afgelopen zomer werd gevreesd voor een nucleaire ramp. De zes eenheden, goed voor een totaal (netto) vermogen van 5700 megawatt, werden daarom stilgelegd en worden nu enkel nog gekoeld.
© REUTERS — De kerncentrale in Zaporizja. De Russische president Vladimir Poetin is tevreden over de luchtafweer nadat zeker acht drones dinsdagochtend vroeg boven Moskou zijn neergehaald. Maar niet alle Moskovieten zijn overtuigd, wordt duidelijk na gesprekken in de stad. ,,Het kunnen zelfs kinderen zijn geweest die met drones aan het spelen waren.”
Lees hier het artikel: Droneaanvallen aan orde van de dag in Moskou: ‘Laat gezinnen hier toch wonen en kinderen spelen’
Rusland heeft al 1,5 miljoen paspoorten uitgereikt aan inwoners van bezette gebieden in Oekraïne. Dat heeft de Russische eerste minister Michail Misjoestin meegedeeld. Het uitdelen van Russische paspoorten wordt beschouwd als een strategie van Moskou om die gebieden steviger in zijn greep te krijgen.
Inwoners van de Oekraïense regio’s hadden al aan journalisten verklaard dat ze onder druk worden gezet om de Russische paspoorten aan te nemen. Het document is noodzakelijk geworden bij de uitvoering van een hele reeks administratieve procedures.
Rusland had eerder al jarenlang Russische paspoorten uitgedeeld aan inwoners van de Oost-Oekraïense regio’s die door pro-Russische separatisten worden gecontroleerd. Moskou heeft diezelfde strategie ook toegepast op de Krim en in separatistische gebieden in Georgië en Moldavië.
Kiev zegt dat Rusland de paspoorten uitdeelt om de zogenaamde missie ter bescherming van Russischsprekenden in Oekraïne te kunnen rechtvaardigen.
© Reuters — Archiefbeeld. Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.
,,Legitieme militaire doelen buiten de eigen grens maken deel uit van het recht op zelfverdediging van Oekraïne," zei Cleverly tijdens een persconferentie met zijn Estse ambtgenoot in de Estse hoofdstad Tallinn. Hij wilde echter geen commentaar geven op de drones die recent op de Russische hoofdstad Moskou terechtkwamen. ,,Ik heb geen details en ik ga niet speculeren over de aard van de droneaanvallen op Moskou," zei hij.
De Verenigde Staten steunen aanvallen op Russisch grondgebied niet. Dat bevestigt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag, nadat verschillende aanvallen met drones in Moskou werden gepleegd. Volgens Rusland zit Oekraïne achter de aanvallen.
,,Over het algemeen steunen we geen aanvallen in Rusland. We zijn erop gericht Oekraïne te voorzien van de uitrusting en training die nodig is om haar eigen soevereine grondgebied te heroveren", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse diplomatie in de marge van een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Zweden.
,,Rusland zelf richtte dinsdag enkele luchtaanvallen op Kiev, voor de zeventiende keer in de maand mei", zo meldde de woordvoerder nog. ,,Rusland is deze oorlog zonder aanleiding begonnen tegen Oekraïne. Rusland zou die op elk moment kunnen stoppen door haar troepen terug te trekken uit Oekraïne in plaats van brutale aanvallen uit te voeren op steden en de Oekraïense bevolking", besloot hij.
© ANP / EPA — Schade na een vermeende drone-aanval in Moskou. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag gemeld dat er sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne 1004 aanvallen zijn geregistreerd op Oekraïense gezondheidsinfrastructuur.
Daarbij zijn volgens de WHO minstens 101 mensen om het leven gekomen, 'zowel gezondheidsmedewerkers als patiënten'. Vele anderen raakten gewond.
De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.
De Russische luchtafweer heeft 'naar tevredenheid' gewerkt, zei de president, maar wordt wel versterkt. Verder zou een aanval zijn uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de droneaanvallen reden zijn om met de 'hardst mogelijke maatregelen' te reageren.
© AFP — De Russische president Vladimir Poetin. Moskou ziet een toename in de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne. Volgens de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zijn die wapens bedoeld voor een aanstaand 'grootschalig offensief' door de Oekraïners.
Moskou houdt de leveringen goed in de gaten en kijkt ook naar plekken waar de wapens Oekraïne binnenkomen. Sjojgoe zegt dat Rusland de aanleverroutes zal aanvallen als dat mogelijk is.
Dinsdagochtend werd Moskou aangevallen door drones. Volgens het Kremlin zat Oekraïne daar achter, maar Kyiv ontkent. Sjojgoe zegt dat het om een aanval op burgerdoelen ging. Volgens de defensieminister wordt Rusland vaker aangevallen, ook met westerse wapens. Deze maand zou de Russische luchtafweer 29 Britse langeafstandsraketten hebben onderschept van het type Storm Shadow. Kyiv stelt de wapens alleen te gebruiken om zich te verdedigen en nooit Russisch grondgebied aan te vallen.
Verder meldde Sjojgoe dat er opnieuw een Patriot-luchtverdedigingssysteem bij Kyiv is vernietigd. Twee weken geleden beweerde Rusland ook al zo'n Amerikaans systeem te hebben uitgeschakeld. De Verenigde Staten en Oekraïne zeiden toen dat er wel schade was, maar dat de luchtafweer nog altijd werkte.
Drones spelen een steeds belangrijkere rol in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Waarom worden deze wapens nu massaal ingezet? Welke types zijn er? En leiden we in Nederland eigenlijk ook dronepiloten op? In dit artikel wordt een antwoord gezocht op deze en soortgelijke vragen.
© REUTERS — Een Oekraïense soldaat oefent met het besturen van een drone. Als de Russische president Vladimir Poetin naar Zuid-Afrika komt voor de top van de BRICS-groep, geniet hij diplomatieke onschendbaarheid. Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten geldt dat voor alle aanwezigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.
Donderdag en vrijdag komen in Kaapstad ministers van buitenlandse zaken uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika samen. In augustus is een vergelijkbare top van de regeringsleiders. Voor beide bijeenkomsten geldt de onschendbaarheid. Het doel is dat de aanwezigen 'de conferentie en degenen die die bijwonen beschermen', zegt Zuid-Afrika.
Poetin is uitgenodigd voor de top in augustus. Het Kremlin zegt een afvaardiging naar de BRICS-top te sturen op 'gepast niveau', maar bevestigt niet dat de president zal komen. Gevraagd naar de mogelijkheid dat Poetin aangehouden kan worden, aangezien Zuid-Afrika lid is van het ICC, zei zijn woordvoerder Dmitri Peskov wel garanties te willen. ,,Natuurlijk rekenen we er ten minste op dat partnerlanden zich bij zo'n belangrijke bijeenkomst niet laten leiden door dit soort illegale besluiten."
De Russische president Vladimir Poetin is dinsdag, ondanks de eerdere drone-aanvallen op Moskou, aan het werk in het Kremlin. Hij is op de hoogte gebracht van deze aanvallen, meldt woordvoerder Dmitry Peskov.
Volgens Peskov is de president niet voornemens om te reageren op de aanval. De woordvoerder stelde wel dat de Russische Defensie goed werk heeft geleverd tijdens de aanval. Door de aanval is lichte schade ontstaan aan enkele gebouwen. Daarnaast raakten er twee personen gewonden.
De Oekraïense presidentiële assistent Mykhailo Podolyak heeft laten weten dat er in Kyiv 'met plezier' naar de aanval op Moskou van dinsdagochtend is gekeken. Ook voorspelt hij dat er vaker dergelijke aanvallen zullen voorkomen. Volgens Podolyak is Oekraïne echter 'uiteraard' niet direct betrokken geweest bij de aanval. Dat meldt persbureau Reuters.
Tijdens de Russische luchtaanval in de nacht van maandag op dinsdag heeft Oekraïne naar eigen zeggen 29 van in totaal 31 drones neergehaald. De aanval op hoofdstad Kyiv was de derde Russische aanval in de afgelopen 24 uur.
De neergehaalde raketten waren volgens de Oekraïense luchtmacht van Iraanse makelij. De aanval en de verdediging vond voornamelijk plaats boven en bij de Oekraïense hoofdstad, meldt de luchtmacht.
Tennisster Elina Svitolina heeft opgeroepen om minder te praten over de oorlog in Oekraïne, maar daadwerkelijk hulp te bieden aan de bevolking. ,,Het Oekraïense volk heeft hulp nodig, maar ik merk dat er op andere zaken gefocust wordt", zei de 28-jarige Oekraïense op Roland Garros, waar ze zich voor de tweede ronde heeft geplaatst. ,,Ik hoor vooral loze woorden, zie lege daden, die niemand vooruithelpen."
De voormalige nummer 3 van de wereld is een van de boegbeelden van de Oekraïense sport. Ze speelt haar eerste grand slam sinds ze in oktober beviel van haar dochtertje.
De oorlog in Oekraïne zorgt vooral in het vrouwencircuit voor veel spanningen, ook omdat de tennisbond WTA volgens sommige speelsters tekortschiet in het verdedigen van de Oekraïense tennissters. Afgelopen zondag weigerde de Oekraïense Marta Kostjoek haar Belarussische tegenstander Aryna Sabalenka de hand te schudden na afloop van hun partij op het Franse Open.
,,Ik heb gemerkt dat er vooral veel flauwekul aan de gang is", zei Svitolina na haar winst op de Italiaanse Martina Trevisan. ,,Aan de hoofdzaak wordt voorbijgegaan. Er wordt maar gepraat en gepraat en gepraat, over niets. Ik zou iedereen toch willen vragen om in plaats daarvan Oekraïners te helpen. Om kinderen te helpen, om vrouwen te helpen die hun man naar de oorlog zagen vertrekken. Kinderen verliezen hun ouders, lopen verwondingen op bij bombardementen. Er is veel wat je kunt doen om te helpen. Je kunt je actief inzetten, maar je kunt ook gewoon een paar dollar schenken, misschien helpt het wel een mensenleven redden."
© AFP — Tennisster Elina Svitolina. Oekraïne zit achter de 'terroristische droneaanval' van dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones die werden ingezet zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent echter dat Kyiv bij het incident betrokken is.
Door de aanval is volgens de burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, lichte schade ontstaan aan gebouwen. Twee gewonden zijn volgens hem ter plaatse behandeld. Hij meldde 's ochtends op Telegram dat de hulpdiensten waren uitgerukt na een droneaanval bij zonsopkomst. Gouverneur Andrej Vorobjov van de gelijknamige regio verklaarde eerder via hetzelfde platform dat meerdere drones op weg naar Moskou zijn neergehaald.
Moskou ligt op ruim 1000 kilometer van Oekraïne en is zelden aangevallen sinds het begin van de Russische invasie in het buurland. Het Kremlin zei begin mei twee drones te hebben neergehaald die Oekraïne wilde gebruiken voor een aanslag op de Russische president Vladimir Poetin. Kyiv ontkende betrokkenheid bij die vermeende aanval.
© REUTERS — Beschadigingen aan een gebouw in Moskou na een droneaanval. De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, zegt dat de Russische hoofdstad dinsdag het doelwit is geweest van een droneaanval. Deze heeft volgens hem lichte schade veroorzaakt aan gebouwen en geen ernstig gewonden tot gevolg gehad.
,,Deze ochtend, bij zonsopkomst, heeft een droneaanval lichte schade veroorzaakt aan verschillende gebouwen. Alle hulpdiensten van de stad zijn ter plaatse", aldus de burgemeester van Moskou op Telegram. Gouverneur Andrej Vorobjov van de gelijknamige regio meldt via hetzelfde platform dat meerdere drones op weg naar Moskou zijn neergehaald.
Het is niet duidelijk wie achter de aanval zit. De hoofdstad ligt op ruim 1000 kilometer van Oekraïne en is zelden aangevallen sinds het begin van de Russische invasie in het buurland. Het Kremlin zei begin mei twee drones te hebben neergehaald die Oekraïne wilde gebruiken voor een aanslag op de Russische president Vladimir Poetin. Kyiv ontkende betrokkenheid bij die vermeende aanval.
In een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft premier Mark Rutte herhaald dat Nederland het door oorlog geteisterde land op 'alle mogelijke manieren' zal blijven steunen. Dat deed Rutte na de 'barbaarse luchtaanvallen' gericht op Kyiv.
De hoofdstad van Oekraïne werd maandagochtend voor de zestiende keer deze maand aangevallen via de lucht. ,,Gelukkig met beperkt effect dankzij de Patriot-luchtverdedigingssystemen", zegt Rutte daarover op Twitter. ,,Oekraïne helpen zichzelf te verdedigen is geen keuze, het moet gebeuren." Nederland doet dat onder meer door binnenkort samen met andere Europese landen F-16-piloten te trainen.
De premier is komende donderdag aanwezig bij een top van de Europese Politieke Gemeenschap in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Hulp aan het aangrenzende Oekraïne zal een belangrijk agendapunt zijn tijdens het overleg tussen de leiders van veertig Europese landen.
Zelensky zegt in een tweet dat hij de steun van Nederland waardeert. ,,Ik ben ervan overtuigd dat het verder zal groeien!", aldus de president.
In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: ,,Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: ,,Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."
Kyiv ontving in april de eerste zendingen van het Amerikaanse Patriot grond-luchtraketsysteem, en Biden suggereerde maandag dat er meer hulp zou komen.
Na een aanval zaterdag met drones lanceerde Rusland maandag overdag elf raketten richting Kyiv die alle werden neergehaald, meldt het Oekraïense opperbevel. President Volodymyr Zelensky noemde het 'een zeer lange dag' in een avondtoespraak tot de Oekraïners en hij zei dat 'Rusland tot het einde wil gaan op het pad van het kwaad' met zijn aanvallen.
,,De wereld moet zien dat de terreur verliest. Als de Patriots in handen van de Oekraïners ervoor zorgen dat alle Russische raketten voor honderd procent worden neergeschoten, verliest de terreur", zei Zelensky.
Het Oekraïense parlement nam ook een sanctiepakket aan tegen de Russische bondgenoot Iran, omdat Moskou volgens Oekraïne zaterdag Iraanse Shahed-drones gebruikte bij de grootste drone-aanval op de hoofdstad sinds het begin van de invasie.
Voor de derde keer binnen 24 uur heeft Rusland de Oekraïense hoofdstad Kyiv bestookt met luchtaanvallen. Daarbij zijn volgens burgemeester Vitali Klitsjko een dode en drie gewonden gevallen.
In verschillende wijken in de stad loeiden de sirenes van het luchtalarm. ,,Een massale aanval!'', zo schreef de burgemeester op de Telegram-berichtenapp. ,,Verlaat je schuilplaatsen niet.''
Hoewel het luchtverdedigingssysteem zeker 20 aanvallen met drones wist af te slaan, werden verschillende gebouwen in de hoofdstad getroffen door vallend puin, waaronder in de historische wijken Podil en Pecherskyi. Daarbij werd ook een flatgebouw geraakt, waarna brand uitbrak. De twee bovenste verdiepingen van het gebouw zijn verwoest en reddingswerkers zoeken naar mogelijke slachtoffers onder het puin.
Klitsjko zei dat ten minste één persoon was overleden, één in het ziekenhuis was opgenomen en nog twee anderen gewond waren geraakt.
De aanvallen van dinsdag waren alweer de 17de luchtaanval van Rusland op de hoofdstad deze maand.
© AP — De Oekraïense luchtverdediging onderschept een Shahed-drone tijdens de aanval. © Getty Images — Inwoners van Kyiv na de nieuwe aanval. De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag de terugtrekking uit het Verdrag inzake conventionele strijdkrachten in Europa (CFE-verdrag) officieel gemaakt. Het gaat om een akkoord dat dateert van het einde van de Koude Oorlog.
Het CFE-Verdrag, getekend in 1991 en aangepast in 1999, gaat over de beperking van de conventionele troepen in Europa. Het doel van het oorspronkelijke verdrag was elke mogelijkheid van een verrassingsaanval of grootscheeps offensief uit te sluiten. Het legt vast hoeveel wapens en troepen de NAVO en de voormalige staten van het Warschaupact mochten opstellen.
Moskou was een van de ondertekenaars van het verdrag in 1990, maar schortte de uitvoering ervan in 2007 al grotendeels op na een uitbreiding van de NAVO in Oost-Europa. SInds 2015, een jaar na de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim, nam Rusland ook niet meer deel aan de vergaderingen van de aangesloten landen.
Met de invasie in Oekraïne in februari 2022 werd het onmogelijk voor Rusland om nog weer bij het verdrag aan te sluiten. Moskou vroeg zijn defensiebedrijven om de productie massaal op te drijven.
Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne. Het sanctiepakket houdt onder meer in dat er geen handel in militair materieel mag gedreven worden met Iran en dat Iran geen goederen meer mag doorvoeren via Oekraïne.
De goedkeuring van de strafmaatregelen volgt op de Oekraïense aantijging dat Iraanse Shahed-drones zijn gebruikt bij de grootste droneaanval op de hoofdstad sinds het begin van de invasie vorig jaar februari. De Oekraïense sancties moeten, samen met de acties van de 'hele beschaafde wereld', leiden tot het volledige isolement van Iran, aldus het parlement.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vorige week nog rechtstreeks een beroep gedaan op de Iraniërs met de vraag: ,,Waarom willen jullie medeplichtig zijn aan Russische terreur?" Zijn adviseur meldt dat Kyiv doelwit is geworden van tientallen Shahed-drones en noemt Iran een terroristisch regime. ,,Teheran is een belangrijke bondgenoot van Moskou geworden in deze oorlog, door doelbewust wapens te leveren voor aanvallen op steden."
Oleksandr Scherba, ambassadeur van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelt de BBC dat de laatste dagen 'zeer moeilijk zijn voor de inwoners van Kyiv'. Sinds begin mei heeft de stad al zestien keer luchtaanvallen moeten doorstaan.
,,Bijna elke nacht lijkt de lucht op een nieuwe Star Wars-aflevering, maar we voelen niet veel van Russische raketten die hun doelen hier in de stad raken. En dit is allemaal te danken aan de fatsoenlijke landen, fatsoenlijke mensen van de wereld die ons deze luchtverdediging hebben gegeven," zegt Scherba.
Het leven in de hoofdstad is momenteel allesbehalve normaal, aldus Scherba, die eraan toevoegde dat de drone-aanvallen en slapeloze nachten 'deel van onze routine' zijn geworden.
De aanvallen van maandag overdag, in het centrum van de stad, zijn wel uitzonderlijk: de meeste explosies vinden 's nachts plaats en is gericht op infrastructuur en luchtafweer aan de randen van Kyiv.
Kiyv is in de nacht van zondag op maandag opnieuw onder vuur komen te liggen van raketten en drones. Dat hebben de militaire autoriteiten gemeld, minder dan 24 uur nadat de stad zijn grootste droneaanval sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari 2022 te slikken kreeg.
Volgens de opperbevelhebber van het Oekraïense leger vuurde Moskou 'tot 40 kruisraketten' af op Oekraïne. Er waren aanvallen met 'ongeveer 35 drones'. Er werden 37 kruisraketten en 29 drones onderschept, aldus de commandant op Telegram. De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldde via Telegram dat er geen doden of gewonden zijn gevallen.
Het Russische staatspersbureau RIA meldt dat Russische troepen vannacht Oekraïense luchtmachtbases hebben aangevallen en dat al hun doelen zijn vernietigd, aldus het ministerie van Defensie van het land.
Oekraïense functionarissen zeiden eerder dat Rusland vannacht in het hele land doelen had getroffen, meldt Reuters. Oekraïne sprak over 40 kruisraketten en ongeveer 35 drones die Rusland had gelanceerd. De Oekraiënse luchtverdediging zou daarvan 37 raketten en 29 drones uit de lucht hebben geschoten.
Burgemeester Vitali Kitschko van Kyiv meldt dat ten minste één persoon in het ziekenhuis is opgenomen als gevolg van de aanval overdag op de stad.
De burgemeester publiceerde ook al een foto van wat volgens hem brandend puin is op de weg in het noorden van de stad.
Volgens de Oekraïense luchtmacht heeft Rusland tijdens de aanval overdag ballistische raketten gebruikt. ,,De vijand gebruikte raketten met een ballistische baan - voornamelijk Iskanders. Er is een mogelijkheid dat er ook S-300 en S-400 raketten zijn gebruikt", zegt luchtmachtwoordvoerder Joeri Ihnat tegen de Oekraïense televisie, meldt Reuters.
Halverwege de ochtend waren in de hoofdstad minstens elf explosies te horen, na een nacht waarin de Oekraiënse luchtafweer 37 raketten en 29 drones in het hele land te zou hebben neergeschoten.
Na de aanvallen in Kyiv van vannacht gaan de explosies maandagochtend door. De Britse ambassadeur in Oekraïne, Melinda Simmons, zegt op Twitter dat 'het weer is begonnen'. 'Halverwege de ochtend crashes en explosies buiten. Luchtafweer wordt weer getest door laffe Russen. Terug in de schuilkelder.'
Correspondent Isobel Koshiw van The Washington Post laat eveneens op Twitter weten dat ze aanvallen hoort. 'Elf explosies kort na elkaar in het centrum van Kyiv, nog geen vijf minuten nadat het luchtalarm had geklonken. Zeer luid.'
Burgemeester Vitali Klitschko van Kyiv dringt er bij de inwoners op aan om in schuilkelders te blijven.
Wagner-baas Jevgeni Prigozjin 'lijkt opnieuw indirect het gezag en het regime van de Russische president Vladimir Poetin te hebben ondermijnd', schrijft het Institute for the Study of War (ISW) in zijn nieuwste analyse.
De Amerikaanse denktank baseert zijn bewering op het antwoord van Prigozjin op een vraag van een journalist over het verbod van de Russische staatsmedia om over Wagner te praten. De baas van het huurlingenleger zei dat ambtenaren hun vermogen om informatie te censureren hadden kunnen benutten als Rusland Oekraïne niet de oorlog had verklaard. Vervolgens richtte hij zich tot een specifiek persoon, zonder de naam te noemen: ,,Als je een oorlog begint, heb dan karakter, wilskracht en stalen ballen - alleen dan kun je iets bereiken."
Zijn opmerkingen waren 'waarschijnlijk gericht op Poetin', aldus de denktank. Zijn kritiek kan zijn gekomen omdat Poetin hem geen beloning heeft gegeven die hem was beloofd voor de inbeslagname van Bachmoet, suggereert de ISW.
De Oekraïense luchtafweer heeft in de nacht van zondag op maandag meer dan veertig Russische drones en raketten uit de lucht gehaald die op koers waren naar Kyiv. Volgens de legereenheid in de stad ging het om Iraanse Shahed-drones en kruisraketten.
Eerder in de nacht meldden de autoriteiten in Kyiv dat er explosies plaatsvonden in verschillende delen van de stad, onder meer in de historische wijk Podil waar door vallende brokstukken een huis werd beschadigd. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen bij de aanvallen.
De Russische luchtaanval op Kyiv was de vijftiende deze maand. In de nacht van zaterdag op zondag kwam een 41-jarige man om toen vallende brokstukken van drones op een tankstation in de stad neerkwamen. Twee anderen raakten gewond. Op verschillende plekken in de stad brak brand uit in gebouwen door vallend drone-puin.
Burgemeester van Kyiv Vitali Klitsjko maande de bevolking tijdens de aanvallen in hun schuilkelders te blijven. In verschillende wijken van de stad waren maandagochtend volgens burgemeester Vitali Klitschko explosies te horen, waaronder in de historische wijk Podil.
,,Er is een raket neergehaald in de buurt van Kyiv'', zei Klitschko op het berichtenkanaal van Telegram. ,,Onze luchtverdediging werkt!''
Ook een nacht eerder was de stad het belangrijkste doelwit van Russische aanvallen. Volgens de Oekraïense luchtmacht stuurde Rusland in één nacht in totaal veertig drones op Kyiv af, verspreid over twee golven en sprak toen al van "de grootste aanval sinds het begin van de Russische invasie".
Vooralsnog is er bij deze aanval alleen sprake van schade aan gebouwen, er zouden geen nieuwe slachtoffers zijn gevallen.
President Erdogan is herkozen als leider van zijn land. Zelensky greep het moment aan om diens rol als bemiddelaar in het conflict met Rusland te roemen. Op Twitter schreef hij in aanvulling op zijn felicitaties voor Erdogan: 'We rekenen op de verdere versterking van de samenwerking voor de veiligheid en stabiliteit van Europa.'
President Zelensky heeft het Oekraïense parlement gevraagd om vijftig jaar lange sancties tegen Iran goed te keuren, wegens de rol van Teheran aan de oorlog. Iran wordt verantwoordelijk gehouden voor het leveren van onder andere drones aan Rusland.
Iran ontkent overigens de aantijgingen.
De sancties zouden een volledig verbod op handel met Iran bevatten. Verder mag er ook niet meer geïnvesteerd worden in het land en geen technologische informatie worden uitgewisseld, onthulde de Kyiv Independent.
De stemming is nog niet ingepland. De aankondiging komt uren na een massale drone-aanval van de Russen. Daarbij zijn door Iran gemaakte Shahed-drones gebruikt. Oekraïne beweert er 52 te hebben neergehaald.
De Krim lijkt een belangrijk doelwit te worden in het verwachte voorjaarsoffensief van Oekraïne. Deze ‘blindedarm’ kent een bijzondere geschiedenis. ,,Het is de minst Oekraïense plek van Oekraïne.”
© ANP / AFP — De Zwarte Zee in Sevastopol, de grootste stad van de Krim. Het Westen 'speelt met vuur' als het F-16-gevechtsvliegtuigen gaat leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zondag gezegd in een interview met de Russische televisie. Hij spreekt over een 'onaanvaardbare escalatie'.
De Amerikaanse president Joe Biden zette recentelijk het licht op groen voor de opleiding van Oekraïense piloten op F-16's. Nederland en Denemarken beslisten dat ze een Europese coalitie zullen leiden voor die opleiding, met daarbij ook België als deelnemend land.
,,Dat is spelen met vuur, dat lijdt geen enkele twijfel", aldus Lavrov in het interview waarvan een fragment gepost werd op de sociale media van de journalist die de buitenlandminister ondervroeg. 'Het is een onaanvaardbare escalatie' onder leiding van Washington, Londen en 'hun satellieten binnen de EU die Rusland willen verzwakken.'
De Oekraïense strijdkrachten noemen de Russische luchtaanval de grootste sinds de inval in februari vorig jaar begon. Vannacht werden 54 drones richting Oekraïne gestuurd. Volgens Kyiv zijn er daarvan 52 vernietigd.
De aanval duurde vijf uur lang. Meer dan 40 drones waren op Kyiv gericht, zegt Oekraïense luchtmacht. Burgemeester Vitali Klitschko van Kyiv zegt dat een 41-jarige man overleed en een 35-jarige vrouw in het ziekenhuis is opgenomen.
In grote delen van Oekraïne, waaronder Kyiv, is in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm afgegaan. De Kyiv Independent meldde op Twitter dat er één dode en drie gewonden zijn gevallen bij een Russische luchtaanval op de hoofdstad, wat later door burgemeester Vitali Klitsjko werd bevestigd.
Hij zei dat een 41-jarige man dodelijk werd geraakt toen brokstukken van drones op een tankstation neerkwamen. Ook zou er op verschillende plaatsen brand zijn uitgebroken.
Volgens Klitsjko zijn in Kyiv "meer dan twintig drones" door de luchtafweer van de stad neergehaald. Hij waarschuwde voor een nieuwe golf van drones die op Kyiv afkomen en riep de bevolking op om zich voorlopig schuil te blijven houden.
Getuigen melden aan internationaal persbureau Reuters verschillende ontploffingen te hebben gehoord nadat het luchtalarm was afgegaan in een groot deel van het land.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap vanuit Kyiv Duitsland, Finland, Canada en IJsland bedankt voor hun meest recente wapenleveringen. De steun zal bijdragen aan een betere luchtverdediging en de algemene defensiecapaciteit tegen de Russische terreur versterken, zei hij.
Zelensky kondigde tegelijkertijd nog hardere sancties aan tegen Rusland. Zo voegde hij 220 bedrijven en 51 personen toe aan de lijst van "degenen die werken voor terreur". In de meeste gevallen gaat het om wapenfirma's die banden hebben met Russische bedrijven, aldus Zelensky. Ze opereren niet allemaal op Russisch grondgebied, maar ze zullen wel allemaal onder internationale druk komen te staan, zei hij.
Tot slot bedankte de Oekraïense president ook nog Japan, dat deze week eveneens een nieuw pakket sancties tegen Rusland uitvaardigde.
De Oekraïense tennisster Elina Svitolina won zaterdag in het Franse Straatsburg haar eerste WTA-titel als moeder. Na afloop van de finale zei ze haar prijzengeld te zullen schenken aan de kinderen in haar thuisland.
De voormalige nummer drie van de wereld keerde in april terug op de baan nadat ze in oktober 2022 moeder was geworden van een dochter. In haar zevende toernooi sinds haar comeback versloeg Svitolina in de finale de Russin Anna Blinkova in twee sets (6-2, 6-3).
In haar dankwoord maakte Svitolina van de gelegenheid gebruik om haar landgenoten in Oekraïne, die al ruim een jaar gebukt gaan onder de Russische invasie, een hart onder de riem te steken. ,,Ik wil deze energie delen met Oekraïne, mijn thuisland. Al mijn prijzengeld van dit toernooi is bestemd voor de kinderen in Oekraïne, die het erg nodig hebben in deze zware periode.''
Svitolina dankte bovendien het Franse volk. ,,Ik wil Frankrijk bedanken voor het ongelooflijke werk dat het verricht. Oekraïners worden verwelkomd, alles wordt er aan gedaan om hen het gevoel te geven dat dit hun tweede thuis is. Ik wil jullie enorm bedanken voor alles wat jullie doen, en samen zullen we het licht zien en deze oorlog beëindigen.''
Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.
Rusland zei eerder deze maand de Britse levering van langeafstandskruisraketten aan Oekraïne als een 'extreem vijandige' daad te beschouwen. De schenking zou volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou leiden tot 'een ernstige escalatie van de situatie'. Rusland verzekerde met een 'adequate' reactie te komen.
Russische media melden ondertussen dat installaties van oliepijpleidingen in de regio Pskov, in het westen van Rusland, zijn geraakt door een serie droneaanvallen. Daarbij zou een administratief gebouw zijn ontploft. Ook in de grensregio Belgorod zouden zaterdag opnieuw meerdere aanvallen zijn geweest.
Oekraïne is klaar om zijn langverwachte tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten te lanceren. Dat heeft Oleksiy Danilov, secretaris van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad, verteld aan BBC. Hij plakt er geen datum op, maar stelt dat de 'aanval morgen, overmorgen of over een week' kan beginnen.
Danilov vertelde aan BBC dat de Oekraïense regering bij het besluit tot tegenoffensief geen fouten kan veroorloven, omdat het om een 'historische kans gaat die we niet mogen missen'. Oleksiy Danilov is niet de eerste de beste. Hij is secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne en maakt dus deel uit van het oorlogskabinet van president Volodymyr Zelensky.
Volgens Danilov zal het offensief starten wanneer de Oekraïense legertop denkt 'het beste resultaat te kunnen behalen'. Hij ontkende tegenover BBC dat het tegenoffensief al gestart is.
Zaterdagochtend zijn alvast Russische posities bestookt, onder meer met drone-aanvallen. Zo werden volgens de krant ‘Pravda’ explosies gehoord bij de bezette stad Berdjansk in Zuid-Oekraïne. Er waren verschillende explosies te horen, zowel in het centrum als in de haven. Er duiken beelden op van een rookpluim.
En in Pskov, een regio in het westen van Rusland op enkele tientallen kilometers van de grens met Estland, is vanmorgen volgens gouverneur Mikhail Vedernikov het administratieve gebouw bij een oliepijpleiding van het staatsbedrijf Transneft beschadigd door een aanval met twee drones. Dat schrijft ‘Novaya Gazeta’. Bij de aanval vielen geen gewonden, zo meldt de gouverneur op Telegram.
Honderden Duitsers die in Rusland werken in bijvoorbeeld culturele instellingen, diplomatieke vestigingen of het onderwijs moeten vanaf begin juni het land uit. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft volgens het rapport in april een maximum gesteld op het aantal Duitsers dat in het land mag werken.
Dat was toen een reactie op de uitzetting van een aantal Russen door Duitsland. Het Kremlin zou in april te kennen hebben gegeven dat de Duitsers uiterlijk begin juni hun biezen zouden moeten pakken. Vooral de Duitse school in Moskou en het Goethe Instituut in die stad zouden zwaar worden getroffen door het vertrek van zo veel medewerkers.
Nieuwe aanwijzingen in het onderzoek naar de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleiding in september 2022 wijzen in de richting van Oekraïne. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.
Het politieonderzoek focust vooral op de zeilboot Andromeda. Die zou gebruikt zijn om de explosieven te transporteren waarmee delen van de Nord Stream-pijpleiding op de bodem van de Baltische Zee werden beschadigd. Data van een e-mail die verzonden werd van de locatie van de boot, wijzen nu in de richting van Oekraïne, klinkt het.
In het schip werden naar verluidt ook sporen gevonden van het explosief ‘octogen’ of ‘HMX’, een springstof die volgens het weekblad zowel in het westen als in het voormalige Oostblok vaak wordt gebruikt. Het schip zou op 6 september vertrokken zijn in het Noord-Duitse Rostock met zes mensen aan boord, onder wie duikers en een dokter.
Kort na de explosies op 26 september 2022 werd al vermoed dat het om een aanval ging. Zowel Rusland als Oekraïne werden daarvan beschuldigd. Wie er precies achter zit, is nog niet bekend, ondanks de strafonderzoeken die Duitsland, Zweden en Denemarken hebben uitgevoerd.
Volgens Oekraïense inlichtingen bereiden de Russische bezetters van de kerncentrale van Zaporizja een 'grootschalige provocatie' voor. Ze zouden een ongeluk in de kerncentrale willen simuleren. Dat meldde de Oekraïense regering vrijdag op haar website. Zaterdagochtend tegen vijf uur Nederlandse tijd is die voorspelling echter nog niet uitgekomen.
In de loop van de komende uren zal er een rechtstreekse aanval op het grondgebied van de kerncentrale van Zaporizja worden uitgevoerd en zal er een melding gemaakt worden van een radioactief lek, zo heeft de Oekraïense militaire inlichtingendienst vernomen. De Russen zullen daarvan de schuld in de schoenen van Oekraïne schuiven.
De Oekraïense regering gaat uit van een verfijnd plan van de Russen. Om hun acties te verdoezelen, zouden de Russen de geplande rotatie van de permanente waarnemingsmissie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) hebben verstoord, klinkt het verder.
Rusland hoopt zo dat de internationale gemeenschap omwille van het 'lek' een diepgaand onderzoek zal willen instellen en aandringen op een staakt-het-vuren. De Russische vijand zal dan van de pauze gebruik maken om zich te hergroeperen en het Oekraïense tegenoffensief te stoppen. Althans, beweert Oekraïne.
De Amerikaanse president Joe Biden reageerde "uiterst negatief" toen hij hoorde dat Rusland is begonnen met het verplaatsen van kernwapens naar Belarus. Dat vertelde Biden vrijdagavond tijdens een persmoment in Washington.
Eerder op de dag verklaarde het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) dat de actie van Rusland niet betekent dat de nucleaire dreiging verhoogd is. De denktank wees erop dat Rusland nu ook al in staat is om verschillende doelen te raken. Daarvoor was het niet nodig om de wapens naar Belarus te verhuizen.
Volgens het ISW is het voornamelijk een manier om Belarus verder in te lijven in de Russische invloedssfeer. Daarnaast stelt het ISW dat het sowieso onwaarschijnlijk is dat Rusland kernwapens zal inzetten tegen Oekraïne of andere doelen.
Donderdag veroordeelde de Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno het verplaatsen van de kernwapens al. ,,Als het enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan'', aldus Matsuno.
Als de VS onvoldoende steun aan Oekraïne bieden in de strijd tegen Rusland, vormt dat een impliciet signaal aan China dat het Taiwan kan innemen. Dat zei de republikeinse senator Lindsey Graham vrijdag na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kyiv.
De VS heeft nu al voor 35 miljard dollar aan wapens en militaire spullen geleverd. Volgens Graham moet de Amerikaanse president Joe Biden echter nog meer wapens naar Oekraïne sturen. Hij denkt aan in de VS gemaakte F16's en wapens voor langere afstanden.
Waar de democraten vrijwel unaniem achter Oekraïne staan, is een deel van de republikeinen in het Congres kritisch. Dat geldt echter niet voor een harde lijn in de richting van China, welke eerder door voormalig president Trump is ingezet. Op dat sentiment speelt senator Graham nu in.
,,We kunnen niet terugdeinzen om Oekraïne te helpen, want als we hier falen, gaat daar Taiwan", zei Graham tegen verslaggevers. Peking beschouwt Taiwan als een afvallig deel van zijn grondgebied. Chinese strijdkrachten voeren regelmatig oefeningen uit en vuurden zelfs al raketten af boven Taiwan.
De Duitse regering zegt zijn patriot-luchtafweersysteem in Slowakije binnenkort te verplaatsen naar Litouwen. In hoofdstad Vilnius vindt op 11 en 12 juli een grote NAVO-top plaats. De patriots, die vijandige raketten kunnen detecteren en neerhalen, zijn bedoeld om voor meer veiligheid te zorgen.
Litouwen grenst in het zuidwesten aan de Russische enclave Kaliningrad. In het Oosten grenst het Baltische land aan Belarus. Het regime daar is Moskou gunstig gezind is en steunt in de oorlog met Oekraïne. De Russische president Poetin liet in maart nog weten dat hij tactische kernwapens in Belarus wil neerzetten.
© dpa/picture alliance via Getty I — Een Duits en een Nederlands patriotluchtafweersysteem in Slowakije eerder dit jaar. Het Duitse ministerie van Defensie laat weten te land, ter zee en in de lucht Litouwen te helpen bij het beveiligen van de top. Zo zal de luchtmacht helpen het luchtruim te beschermen, ook zet Duitsland luchtradarsystemen in. Dit gebeurt allemaal op uitdrukkelijk verzoek van de NAVO, aldus het Duitse ministerie.
De patriotsystemen staan nu dus nog in Slowakije. Ze zijn daar kort na de inval van Rusland in Oekraïne gestationeerd. Moskou begon zijn 'speciale operatie' op 24 februari 2022.
Ondanks de westerse sancties tegen Rusland is de Russische president Vladimir Poetin optimistisch over de economische vooruitzichten van het land. "Ik ben overtuigd dat Rusland een goede toekomst heeft", zo zei Poetin tijdens een ontmoeting met de ondernemersorganisatie Delovaya Rossiya.
De Russische president zei dat er nog economische problemen overwonnen moeten worden, maar dat de leveringsketens stilaan weer op gang komen. "Dat is ongelooflijk. Ook voor mij", klonk het.
Na de Russische inval in Oekraïne hadden westerse sancties en het vertrek van westerse bedrijven uit Rusland de Russische economie doen krimpen. Maar volgens Poetin zijn die vertrekkende bedrijven "een geluk bij een ongeluk", omdat ze nieuwe niches hebben gecreëerd voor Russische producenten.
Het Hooggerechtshof van Oekraïne heeft een nieuwe opperrechter. Vandaag werd Stanislav Kravchenko verkozen als hoogste rechter van zijn land. Van de 148 stemgerechtigde rechters kreeg hij 108 stemmen. De 56-jarige Kravchenko is nu nog hoofd van de Cassatiekamer voor Strafzaken, dat onderdeel van het Oekraïense Hooggerechtshof vormt.
De benoeming is nodig nu voorganger Vsevolod Kniazev begin vorige week werd opgepakt wegens corruptie. Kniazev werd volgens Oekraïense media op heterdaad betrapt toen hij een kleine 3 miljoen euro aan steekpenningen aannam. De politie deelde na de arrestatie een foto waarop stapels dollarbiljetten zijn uitgestald.
Bestrijding van corruptie is om meerdere redenen een belangrijke prioriteit voor president Zelenski en zijn regering. Het is één van de criteria die de EU stelt aan nieuwe leden. Ook het IMF en andere westerse landen stellen corruptiebestrijding als voorwaarde voor financiële steun.
Het Duitse leger heeft 18 nieuwe Leopard 2 tanks besteld, zo maakte fabrikant Kraus-Maffei Wegmann vandaag bekend. Ze moeten de tanks vervangen die eerder dit jaar naar Oekraïne zijn gestuurd.
Een bedrag werd niet bekendgemaakt, maar met de tankdeal is waarschijnlijk ruim een half miljard euro gemoeid. Het budget-comité van het Duitse parlement gaf woensdag namelijk goedkeuring om er 525 miljoen euro voor vrij te maken.
Specifiek gaat om de Leopard tank van het type 2A8. Bedoeling is dat de nieuwe tanks in 2025 worden geleverd. Duitsland heeft bovendien een optie op nog eens 105 Leopard 2's genomen.
© AP — Twee Duitse Leopard 2 tanks in actie tijdens een presentatie van tankbataljon 203 van de Bundeswehr begin februari. Het is waarschijnlijk dat Nederland F-16's aan Oekraïne gaat leveren, laat defensieminister Kajsa Ollongren vrijdag doorschemeren na afloop van de ministerraad. Nederland heeft al toegezegd Oekraïense piloten te trainen in de toestellen "en dan ga je ervan uit dat Oekraïne op enig moment ook gaat vliegen met de F-16. Dat vergt wel nog een apart besluit". Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Nederland waarschijnlijk toestellen gaat leveren.
Nederland maakt nu de overstap naar de F-35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter. Volgens Ollongren zijn er daardoor "op een moment" F-16's beschikbaar. Wel benadrukt ze dat er nog een besluit genomen moet worden door de landen die samen optrekken.
Vorige week maakten premier Rutte en zijn Britse ambtsgenoot Sunak in Londen bekend een internationale straaljagercoalitie voor Oekraïne te beginnen. Nederland werkt al langer nauw samen met Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk. Noorwegen, Polen en Portugal hebben zich inmiddels ook bij de alliantie aangesloten.
Vliegers worden eerst in Denemarken opgeleid en daarna mogelijk op andere locaties. Hoeveel Nederlandse piloten gaan bijdragen aan de training, kan de minister niet zeggen. Ook is niet bekend hoe lang de opleiding duurt. ,,Dat zullen we een beetje moeten uitvinden met elkaar. Oekraïne zal ongetwijfeld ervaren piloten kunnen sturen, maar we moeten kijken wat zij kunnen."
De Franse bandenproducent Michelin verkoopt de Russische activiteiten aan Power International Tires, een verdeler van banden in Rusland. Het contract is inmiddels ondertekend, zo meldt Michelin vrijdag. Met de transactie worden 250 banen gered, voornamelijk in Davydovo in de regio Moskou.
Na de start van de Russische invasie in Oekraïne, had Michelin op 15 maart 2022 al de industriële activiteiten in Rusland opgeschort. Michelin is er aanwezig sinds 1997. Toen Michelin vorig jaar de opschorting van de activiteiten aankondigde, was er sprake van zowat 750 Russische werknemers.
Michelin is bepaald niet het eerste bedrijf dat vanwege de Oekraïne-oorlog vertrekt uit Rusland. Vele andere westerse bedrijven gingen Michelin al voor, waaronder iconische formules als McDonald's en Starbucks. De kosten verbonden aan de verkoop werden overigens al in 2022 geboekt. Maar in mei zal er wel nog een uitgave van enkele tientallen miljoenen euro's zijn door wisselkoerseffecten.
De Russische president Vladimir Poetin is bereid om een nieuw telefoongesprek te voeren met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) over de oorlog in Oekraïne. Dat meldt het Kremlin vrijdag.
,,President Poetin blijft openstaan voor een dialoog, maar streeft natuurlijk het fundamentele doel na om de belangen van onze burgers te beschermen", zo zei woordvoerder Dmitri Peskov. Volgens het Kremlin hebben Poetin en Scholz op 2 december op initiatief van Duitsland voor het laatst ongeveer een uur aan de telefoon gesproken over de situatie in Oekraïne en de gevolgen van de oorlog.
Scholz had in de krant 'Kölner Stadt-Anzeiger' over de oorlog gezegd dat "er uiteindelijk een akkoord moet komen tussen de regeringen in Moskou en Kyiv". Vrijdag liet het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken trouwens weten dat de Duitse regering aan de Chinese gezant Li Hui, die bezig is aan een Europese rondreis, gevraagd heeft om "druk uit te oefenen" op Rusland om zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken.
De Chinese gezant voor Euraziatische Zaken Li Hui is in Moskou gearriveerd voor een overleg met de Russische buitenlandminister Sergei Lavrov. Zijn bezoek komt na een recente ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kyiv.
De diplomaat was deze maand ook voor besprekingen in Frankrijk, Duitsland en Polen. Zijn reis door Europa wordt gezien als een poging om vredesgesprekken onder Chinese bemiddeling te promoten. China stelt zich als een neutrale partij op als het gaat om de oorlog in Oekraïne, maar critici vinden dat het land te veel met Rusland optrekt.
Li is geen onbekende in Rusland. Hij was er van 2009 tot 2019 de Chinese ambassadeur. Voor zijn vertrek uit Moskou kreeg hij een onderscheiding in de Orde van de Vriendschap van de Russische president Vladimir Poetin. Li is ook de hoogste Chinese diplomaat die Oekraïne heeft bezocht sinds de Russische invasie. Dat bezoek volgde na een telefoongesprek tussen de Chinese president Xi Jinping en Zelensky.
Onder de gewonden van een raketinslag in een ziekenhuis in Dnipro zijn twee kinderen. Dat laat de gouverneur van de Oekraïense stad, Serhiy Lysak, op Telegram weten. ,,Het zijn jongens van drie en zes jaar oud. Beiden zijn in het ziekenhuis opgenomen. Artsen beoordelen hun toestand als 'matig gewond'."
Er zouden twee doden zijn gevallen, onder wie een een 69-jarige man. Van de 23 gewonden zijn er 21 opgenomen in het ziekenhuis.
Twee drones hebben schade aan gebouwen aangericht in de Zuid-Russische stad Krasnodar, zo’n 290 kilometer van de Oekraïense grens. Er vielen geen gewonden, aldus lokale autoriteiten. Het is niet duidelijk of de drones door de Russen zijn neergehaald.
De laatste tijd worden Russische grenssteden met regelmaat onder vuur genomen. Eerder deze week staken twee Russische oppositiegroepen de Oekraïense grens bij Belgorod over. Het waren de meest omvangrijke gevechten op Russisch grondgebied sinds de Russische invasie van Oekraïne. Rusland beschuldigde Oekraïne van de inval, Kyiv ontkende.
Een van de betrokken groepen, het Russisch Vrijwilligerskorps, zei van plan te zijn binnenkort meer aanvallen op Rusland te lanceren. ,,De grens is vrij lang. Er zal weer een plek zijn waar het heet wordt", zei commandant van de groep Denis Kapoestin.
Wagner stuurt de lichamen van een Amerikaan en een Turk terug naar hun thuislanden. Dat zegt althans hun leider Jevgeni Prigozjin. Hij deelt op Telegram een video waarin de lijkkisten van de twee worden dichtgetimmerd en gedrapeerd worden met hun nationale vlag.
De Amerikaan kwam om in de strijd, zegt Prigozjin. Vermoedt wordt dat het gaat om oud-lid van de Special Forces Nicholas Maimer, wiens dood anderhalve week geleden al werd bevestigd nadat Prigozjin beelden van zijn lichaam had getoond.
Het Turkse slachtoffer is een man die in een ingestort gebouw werd gevonden. Volgens Prigozjin bliezen de Oekraïners dat op, en kwam de man onder het puin terecht. Er was ook een vrouw bij, wiens lichaam niet onder het puin vandaan kon worden gehaald, zegt hij.
Volgens Prigozjin zijn de lichamen uitgeruild met Oekraïne tijdens een gevangenenruil waarbij eerder deze week meer dan honderd Oekraïners vrijkwamen.
Bij de raketinslag op het ziekenhuis in Dnipro, afgelopen nacht, is één dode gevallen. Vijftien anderen raakten gewond. Dat zegt de Oekraïense president Zelensky. Hulpdiensten proberen slachtoffers die nog binnen zijn te redden. Het gebouw is zwaar beschadigd. Op beelden van Telegram is te zien dat het nagenoeg totaal is verwoest.
'Russische terroristen hebben opnieuw hun status bewezen van vechters tegen alles wat eerlijk en humaan is', schrijft Zelensky erbij.
Er waren meer inslagen in Dnipro. Ook in de stad Kryvy Rih kwamen drones of raketten neer. Of en hoeveel slachtoffers hierbij zijn gevallen is nog niet duidelijk.
De stad Bachmoet is formeel ingelijfd in de Volksrepubliek Donetsk. Nu de gevechten in de totaal verwoeste stad zijn opgehouden, wordt het gebied administratief toegevoegd aan de met hulp van Rusland opgerichte 'republiek'.
Het is de bedoeling dat Bachmoet, of Artemovsk zoals de Russen de stad noemen, een eigen stadsbestuur krijgt. Tot die tijd valt het onder het bewind van de stad Sjachtarsk. Het is de vraag wie Bachmoet straks ooit weer gaan bewonen en hoe de stad dan opgebouwd wordt. Van de ruim 70.000 inwoners is nagenoeg iedereen gevlucht voor de maandenlange gevechten.
De Russisch gezinde burgemeester van Sjachtarsk heeft Bachmoet dinsdag bezocht en de vlag van de Volksrepubliek Donetsk geplant op een van de weinige administratieve gebouwen die nog overeind staan. Met de 'bevrijding' van de stad is de oppervlakte van de regio met 41 vierkante kilometer toegenomen, zei hij trots tegen het Russische persbureau Tass.
Moskou zegt dat Oekraïne twee regio's in het zuiden van Rusland heeft getroffen met een drone en een raket. Die laatste zou boven de regio Rostov zijn neergehaald door de raketafweer. De drone trof wel doel: in Krasnodar is een woon- en kantoorgebouw beschadigd, aldus officials. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.
De Russische autoriteiten roepen inwoners op kalm te blijven. Oekraïne heeft niet gereageerd op de Russische beschuldiging. Maar het land eist normaal gezien nooit de verantwoordelijkheid op voor een aanval op Russisch grondgebied.
Ook op zee sloeg een Oekraïense drone toe. Op de Zwarte Zee werd een spionageschip geraakt door een exploderende drone. Volgens Oekraïne is het schip daarbij flink beschadigd. Rusland ontkent dit.
De gemeente Hilversum gaat in beroep tegen een uitspraak van de voorzieningenrechter over de opvang van een overlastgevende Oekraïense vluchteling. De gemeente had de Oekraïner eind vorig jaar de toegang tot de opvanglocatie in Hilversum ontzegd, omdat hij ondanks meerdere waarschuwingen agressief gedrag bleef vertonen.
Toen de Oekraïner daarmee naar de rechter stapte, werd hij in het gelijk gesteld. Volgens de voorzieningenrechter had de gemeente de man het recht op opvang niet mogen ontzeggen en had de Oekraïner in plaats daarvan moeten worden overgeplaatst naar een alternatieve locatie.
Het Hilversumse college roept het ministerie van Justitie en Veiligheid op om snel met een oplossing te komen voor dit soort gevallen. Als mogelijkheid noemt het college de zogeheten handhaving- en toezichtlocaties (htl) van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die in het leven zijn geroepen voor asielzoekers die overlast veroorzaken in een azc.
In december liet staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer weten dat er geen centrale afspraken met gemeenten bestaan over hoe die moeten omgaan met overlastgevende Oekraïense vluchtelingen. Gemeenten kunnen hun in ieder geval niet het recht op opvang ontzeggen, meldde hij toen. De staatssecretaris zei verder dat hij bezig is om hiervoor duidelijker richtlijnen op te stellen, samen met de veiligheidsregio's en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Voor de dertiende keer deze maand is de Oekraïense hoofdstad Kyiv gebombardeerd. Volgens een vertegenwoordiger van de regionale Defensie zijn net als gisterennacht alle Russische raketten neergehaald door de luchtverdediging.
Ook uit andere Oekraïense plaatsen komen geluiden van bombardementen, onder meer uit Dnipro en Kryvy Rih. In Dnipro is volgens de gouverneur onder andere een ziekenhuis geraakt. Daarbij zijn volgens Oekraïne slachtoffers gevallen. Hoeveel en hoe ernstig is nog niet bekend.
In Berdiansk, in het bezette deel van de regio Zaporizja werden ook luide explosies gehoord. Beelden uit die stad tonen brand in zeker één gebouw.
De Oekraïense Defensie deelt op Twitter wat er afgelopen nacht boven het land is neergehaald:
Japan gaat de tegoeden bevriezen van 78 groepen en 17 individuen, onder wie legerofficieren, in Rusland. Ook stopt het land met de export naar 80 Russische instellingen zoals laboratoria die banden hebben met het Russische leger. Dat heeft de Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno vrijdag bekend gemaakt.
De sancties vloeien voort uit de top van de G7 afgelopen weekend, waar wereldleiders extra hulp aan Oekraïne aanboden en meer maatregelen aankondigden tegen Rusland. Op de top, die werd gehouden in het Japanse Hiroshima, was ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky twee dagen aanwezig.
Japanners zullen ook geen bouwwerkzaamheden en ingenieurstaken meer mogen uitvoeren voor Rusland, een maatregel waarover het ministerie van Handel volgens een verklaring later meer bekend zal maken.
In zijn aankondiging veroordeelde Matsuno ook de verplaatsing van Russische kernwapens naar Belarus. Rusland is daar volgens de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko donderdag mee begonnen. ,,Als het enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan", aldus de kabinetschef.
Nederland werkt samen met Denemarken en de Verenigde Staten om nog deze zomer te beginnen met F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers. Dat zegt defensieminister Kajsa Ollongren na een overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen.
Lees hier verder.
Nederland gaat volgens de Amerikaanse krijgsmacht samen met Denemarken de F-16-trainingen voor Oekraïne leiden. Een aantal andere landen sluit zich daarbij aan, zegt minister van Defensie Lloyd Austin. Zijn Nederlandse ambtgenoot Kajsa Ollongren schreef een dag eerder aan de Tweede Kamer dat het in ieder geval om België gaat. Het ministerie van Defensie laat weten dat veel details nog onduidelijk zijn.
Er wordt al lang gesproken over F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers, maar de precieze invulling is nog altijd onduidelijk. Daar wordt volgens de Amerikaanse minister over overlegd in een contactgroep. Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling.
Deze week werd wel een belangrijke doorbraak bereikt, toen de Verenigde Staten toestemming verleenden voor de trainingen. Dit besluit betekent nog niet dat er ook vliegtuigen geleverd zullen worden, benadrukken de betrokken landen steeds. Daar zou nog geen besluit over genomen zijn. De hoogste generaal binnen de Amerikaanse krijgsmacht, Mark Milley, zegt dat de F-16's hoe dan ook geen 'magisch wapen' zullen zijn in de strijd van Oekraïne tegen de Russische bezetter.
De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaans wapentuig niet gebruikt wordt voor aanvallen in Rusland, zegt Milley. Toch kan volgens hem niet uitgesloten worden dat dat is gebeurd. Rusland stelt dat pro-Oekraïense milities Amerikaanse pantservoertuigen hebben gebruikt voor aanvallen op Russische bodem.
Een invloedrijke Rus is deze week onder mysterieuze omstandigheden overleden. Het gaat om viceminister van Wetenschap en Hoger Onderwijs Pjotr Koetsjerenko (46). In een privégesprek met een Russisch journalist vorig jaar liet hij zich nog kritisch uit over de invasie van Oekraïne en vertelde hij dat hij vreesde voor zijn leven. Zaterdag werd hij plots onwel tijdens de terugvlucht van een zakenreis naar Cuba.
Volgens zijn ministerie maakte het vliegtuig nog een noodlanding in de stad Mineralnye Vody in het zuiden van Rusland, maar toegesnelde artsen konden hem niet meer redden. De precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.
De viceminister was professor en doctor in de rechten. Hij was getrouwd met de blinde popzangeres Diana Goertskaja, die op het Eurovisiesongfestival in 2008 nog op een elfde plaats eindigde voor Georgië. Het koppel had samen een zoon.
De dood van Koetsjerenko is het zoveelste recente overlijden bij de Russische elite.
Het Functioneel Parket heeft beslag gelegd op grond in Duivendrecht die eigendom is van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Vladimir Poetin. De reden voor de inbeslagname is onbekend, al zou Faassen onlangs op Schiphol zijn ondervraagd op verdenking van sanctieontwijking.
Op 12 mei heeft het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie, beslag gelegd op het perceel, zo blijkt uit documenten van het Nederlandse kadaster, melden Follow the Money, The Guardian en Proekt Media.
Dit betekent dat het perceel van Faassen onderdeel is van een strafrechtelijk onderzoek. Faassen had jarenlang een relatie met Maria Poetina, de dochter van de Russische president.
De documenten van het kadaster laten ook zien dat Faassen inmiddels op een nieuw adres staat ingeschreven. Het gaat om een luxe appartementencomplex langs de Moskva, in hartje Moskou.
Een vernietigde Russische legertank, sinds donderdag op het Leidseplein te zien, moet voorbijgangers waarschuwen voor de kwetsbaarheid van de democratie. Burgemeester Femke Halsema opende de expositie, maar dat ging niet zonder protest.
Bijna een jaar geleden is de T-72B tank vernietigd door Oekraïense soldaten tijdens de Slag om Kyiv. Sindsdien reist de tank door Europa. Na Warschau, Berlijn, Praag en Groesbeek staat de groene en inmiddels roestkleurige tank tot 5 juni in Amsterdam, op initiatief van debatcentrum De Balie.
Burgemeester Halsema begon haar speech donderdagmiddag met: ,,Deze tank hoort hier niet te staan.” ,,Nee, dus weg ermee!” riepen tientallen demonstranten door haar heen. Ze zijn tegen de oorlog en vinden het belachelijk dat de tank op het Leidseplein staat.
Maar de tank staat juist op het Leidseplein vanwege het contrast, zei Halsema. ,,Elke dag komen hier talloze Amsterdammers en bezoekers om cultuur te snuiven, te discussiëren, vermaakt te worden, om elkaar te ontmoeten. Deze Russische tank is het symbool van het tegenovergestelde van deze vrijheid. Bij het zien van deze tank hier op deze plek slaat de kou je om het hart. En dat is precies de bedoeling.”
Een aantal demonstranten bleef door de burgemeester schreeuwen. Die vroeg om respect, in elk geval voor de ambassadeur van Oekraïne die ook aanwezig was. Ze beloofde om na haar speech met een vrouw in gesprek te gaan.
Halsema vervolgde dat de tank een waarschuwing is. ,,Het plaatsen van deze tank is niet een gebaar van triomf, maar een gebaar van pijn, verdriet en geknakte democratie. Het herinnert ons eraan dat we democratie elke dag moeten verdedigen.”
Rusland is begonnen met de verplaatsing van sommige tactische kernwapens naar Belarus. Dat heeft de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko gezegd, meldt het Russische staatspersbureau Tass. De samenwerking werd twee maanden geleden aangekondigd en donderdag geformaliseerd.
De Russische president Vladimir Poetin zei bij de aankondiging eind maart dat de opslag in Belarus op 1 juli gereed zou zijn. Hij verklaarde ook dat Belarus geen controle krijgt over de nucleaire wapens. Belarus zei de kernwapens te gaan huisvesten, omdat het zichzelf daarmee wil beschermen tegen het Westen.
Het is voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat Moskou nucleaire wapens buiten Rusland plaatst. Poetin ziet de beleidswijziging ondanks internationale zorgen niet als een probleem, omdat Rusland niet het enige land zal zijn met kernwapens buiten zijn landsgrenzen. Zo liggen bijvoorbeeld Amerikaanse kernwapens in Nederland en België opgeslagen.
De Europese gasprijs is donderdag gezakt naar het laagste niveau in bijna twee jaar. Sinds het begin van dit jaar is de prijs van aardgas op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam al hard gedaald, geholpen door het milde weer, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en gasvoorraden die beter gevuld zijn dan verwacht. Lees hier het hele artikel.
Alexander Shiplyuk, directeur van een Russisch wetenschappelijk topinstituut gespecialiseerd in hypersonische technologie, wordt door de Russische autoriteiten verdacht van het overhandigen van 'geheime informatie' aan China, meldt persbureau Reuters.
Shiplyuk is hoofd van het Khristianovich Institute of Theoretical and Applied Mechanics (ITAM) in Siberië. Samen met twee andere wetenschappers die gespecialiseerd zijn in hypersonische technologie, Anatoly Maslov en Valery Zvegintsev, werd hij een tijd geleden in hechtenis genomen.
De 56-jarige wetenschapper houdt zijn onschuld vol en zegt dat de informatie in kwestie helemaal niet geheim was en vrij beschikbaar online. ,,Hij is overtuigd van het feit dat de informatie niet geheim was, en van zijn eigen onschuld”, zei een van de anonieme bronnen aan Reuters. Inmiddels is Shiplyuk de zoveelste Russische wetenschapper op rij die de afgelopen jaren is gearresteerd wegens de vermeende overhandiging van staatsgeheimen aan Peking.
Gevraagd naar de aanklachten tegen de ITAM-wetenschappers en naar eerdere gevallen van vermeend verraad die verband houden met China, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, dat de veiligheidsdiensten waakzaam waren voor mogelijke gevallen van 'landverraad'.
De Verenigde Staten vermoeden dat de Oekraïense veiligheidsdiensten verantwoordelijk kunnen zijn voor de droneaanval op het Kremlin eerder deze maand. Het is niet zeker of de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vooraf wist van de operatie. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen tegen The New York Times.
De Amerikanen baseren zich op onderschepte communicatie van zowel Russische als Oekraïense overheidsmedewerkers. Het scenario wordt door de Amerikanen slechts beschouwd als een optie waarover geen uitsluitsel bestaat, klinkt het bij bronnen van CNN. Het wordt ook als onwaarschijnlijk beschouwd dat president Zelensky op de hoogte was van het plan.
Twee drones zouden in de nacht van 2 op 3 mei neergeschoten zijn door het Russische leger. Opvallend, net op het moment van de explosie beklimmen twee mensen de koepel van het Kremlin. De onafhankelijke Russische nieuwswebsite Meduza schrijft dat een anoniem kanaal van de Russische veiligheidsdiensten op Telegram meldt dat het gaat om mensen die instaan voor de 'luchtverdediging' van het Kremlin.
Bij de aanval raakte enkel het dak van het Kremlin licht beschadigd. Er vielen geen gewonden volgens Rusland. De Russische president Vladimir Poetin was die nacht niet aanwezig. Rusland beschuldigde de Verenigde Staten eerder van de droneaanval op het Kremlin, maar kon geen bewijs leveren.
Rusland gaat voor het eerst in dertig jaar de vliegshow en luchtvaartbeurs MAKS annuleren. Dat melden Russische media donderdag. Sinds 1993 vindt MAKS, een van de grootste luchtvaartevents ter wereld, tweejaarlijks plaats nabij Moskou. Maar nu gaat het feest dus niet door.
Volgens zakenkrant Kommersant is de beslissing ingegeven door veiligheidsoverwegingen. Eerder had het Russische staatspersagentschap Tass gemeld dat de grote luchtvaartbeurs 'volgend jaar' plaats zal vinden. De beurs stond in de planning voor 25 tot 30 juli.
Rusland heeft de ambassadeurs van Denemarken, Duitsland en Zweden ter verantwoording geroepen. Het Kremlin klaagt over het uitblijven van resultaten van hun onderzoeken naar de sabotage van gaspijpleidingen op de bodem van de Oostzee. In september vorig jaar werd de Nord Stream-leiding voor de export van Russisch gas naar West-Europa gesaboteerd. Het Kremlin spreekt van terroristische aanslagen.
Rusland klaagt dat de onderzoeken 'die naar verluidt door de autoriteiten van de drie landen worden gedaan' helemaal niets over de zaak hebben opgehelderd. Daarnaast klaagt Moskou dat de drie niet willen samenwerken met Rusland om de zaak te onderzoeken. Op een herhaald verzoek van het Kremlin van 6 mei om samen met de Russische autoriteiten en de getroffen onderneming Gazprom diepgravend onderzoek te doen, is volgens Moskou niet eens geantwoord.
De drie ambassadeurs zou zijn verteld dat Moskou twijfelt aan de bedoelingen van Denemarken, Duitsland en Zweden. Ze zouden tijd willen rekken en 'met dubieuze lekken naar de pers' verwarring willen zaaien om de daders buiten beeld te houden.
Eind september waren er explosies bij de twee pijpleidingen op de zeebodem niet ver van het Deense eiland Bornholm. De materiële en de milieuschade zijn volgens waarnemers enorm en de reparatie zou zeker een half miljard dollar gaan kosten. Washington heeft lange tijd tegen de pijpleidingen geageerd, omdat het Kremlin er Europese landen mee onder druk zou kunnen zetten. Van het gas dat EU-landen in 2021 importeerden, kwam circa 45 procent uit Rusland.
Het langverwachte Oekraïense tegenoffensief in de strijd tegen de Russen is volgens Kyiv begonnen. Mychajlo Podoljak, de adviseur van president Volodymyr Zelensky, zegt dat het zelfs al dagen bezig is. Hij benadrukt in een interview met de Italiaanse televisie dat het offensief niet 'een losse gebeurtenis' is, maar dat het gaat om tientallen verschillende acties.
,,Dit is een intensieve oorlog langs een frontlijn van 1500 kilometer", zei Podoljak. Daarmee bedoelt hij de volledige grens met Rusland. Podoljak zegt dat militairen bezig zijn met operaties in verschillende richtingen om de Russische bezetting te beëindigen, maar houdt vol dat Oekraïne niets te maken heeft met de invallen in onder meer de Russische regio Belgorod. Wel laat het geweld daar volgens Podoljak zien dat Moskou niet eens in staat is zijn eigen land te verdedigen. ,,Dit zal leiden tot het einde van Poetin."
Oekraïne heeft er geen geheim van gemaakt dat het voorbereidingen trof voor een offensief, maar laat weinig los over hoe en waar de aanval zou worden ingezet. De verwachtingen zijn internationaal hooggespannen, maar Zelensky zei twee weken geleden dat zijn strijdkrachten nog meer tijd nodig hadden om zich voor te bereiden.
Oekraïne heeft donderdag 106 gevangengenomen soldaten bevrijd door een gevangenenruil met Rusland. Dat zegt de stafchef van president Zelensky.
De soldaten, onder wie acht officieren, werden gevangengenomen tijdens gevechten in de verwoeste oostelijke stad Bachmoet, die Rusland zegt te hebben ingenomen.
,,Ieder van hen is een held van onze staat. Veel van hen werden als vermist beschouwd. De familieleden van deze mensen hebben een moeilijke tijd doorgemaakt", zei Andrii Yermak.
Er is nog niets bekend over de troepen die Rusland in ruil daarvoor van Oekraïne terugkreeg. De Oekraïense militaire inlichtingendienst zegt dat nu in totaal 2430 Oekraïners zijn vrijgelaten door gevangenenruilen, onder wie 139 burgers.
Rusland vind het westerse onderzoek naar de explosies in de Nord Stream-pijpleidingen broddelwerk, en heeft dat de ambassadeurs van Duitsland, Denemarken en Zweden laten weten. De drie moesten op het matje komen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.
Rusland noemt het rapport een 'compleet gebrek aan resultaten'. Het land heeft meerdere landen de schuld gegeven van de explosies, maar in het westen wordt vooral met de vinger naar Moskou gewezen.
Rusland zet vijf Zweedse diplomaten het land uit en sluit het consulaat van Zweden in Sint-Petersburg, evenals het Russische consulaat in Gotenburg. Ook is de Zweedse ambassadeur ontboden. De stappen gelden als vergeldingsmaatregelen.
Zweden riep precies een maand geleden de Russische ambassadeur op het matje. Hij kreeg te horen dat vijf Russische diplomaten het land moesten verlaten omdat hun 'activiteiten niet verenigbaar zijn' met hun diplomatieke status. Moskou ziet dit als een 'openlijk vijandige zet' en beschuldigt Stockholm van een 'Russofobische campagne'.
Het consulaat van Rusland in Gotenburg zal tegen 1 september alle werkzaamheden hebben gestaakt. Ook de Zweedse vertegenwoordiging in Sint-Petersburg moet dan gesloten zijn. De ambassade van Zweden in Moskou blijft wel open. De Zweedse buitenlandminister Tobias Billström noemt de Russische stappen 'zeer betreurenswaardig'.
De relatie tussen de twee landen is verslechterd sinds de inval. De oorlog heeft er onder meer toe geleid dat Zweden lid wil worden van de Navo.
De Wagner-troepen hebben de buitenwijken van Bachmoet verlaten, maar zitten nog wel in de binnenstad. Dat zegt de plaatsvervangend minister van Defensie van Oekraïne vanmorgen. Het huurlingenleger is van plan de komende dagen het beheer van de stad over te dragen aan het reguliere Russische leger.
Het was afwachten of dat ook echt zou gebeuren, maar Oekraïne zegt nu bewijs te hebben dat Wagner daadwerkelijk uit delen van Bachmoet is vertrokken.
Het aantal Russische aanvallen in de regio is de afgelopen dagen al drastisch afgenomen, zeggen de Oekraïners. Ook dat duidt erop dat het leger zich hergroepeert, waarschijnlijk om de verdediging van de zwaarbevochten stad op zich te nemen.
Een hoge Oekraïense presidentiële assistent zegt donderdag dat Oekraïne niets te maken had met de 'vreemde en zinloze' drone-aanval op het Kremlin, begin deze maand.
De New York Times meldt dat Amerikaanse spionagediensten hebben aangetoond dat de drone-aanval van 3 mei waarschijnlijk was georkestreerd door een van de speciale militaire- of inlichtingeneenheden van Oekraïne.
Michailo Podoljak, adviseur van de Oekraïense president, zegt in een verklaring dat Rusland met dit soort escalaties probeert om de westerse wapenleveranties aan Kyiv te stoppen.
In Amsterdam wordt vandaag een kapotgeschoten Russische tank neergezet op het Leidseplein. Het is een initiatief van debatcentrum De Balie, dat aandacht wil vragen voor democratie in Europa.
Het gaat om een T-72B, een tank van 44 ton die vorig jaar op 31 mei werd verwoest door Oekraïense soldaten in de stad Dmytrivka, bij Kyiv.
De tank staat symbool voor de fragiliteit en weerbaarheid van de democratie in Europa, stelt De Balie. ,,Sinds de oorlog in Oekraïne wordt steeds duidelijker dat democratie geen abstracte vanzelfsprekendheid meer is, maar een fragiele constructie onder druk", zegt Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.
De tank wordt om 12.00 uur onthuld door burgemeester Halsema. Hij blijft tot 4 juni te zien.
De Wagner-groep is enkele dagen na het veroveren van de gehele stad Bachmoet begonnen met terugtrekking. Dat beweert de leider van de groep, Jevgeni Prigozjin. Het is de bedoeling dat Russische regeringstroepen het werk van het huurlingenleger overnemen. Op 1 juni moeten alle Wagner-soldaten zijn vertrokken.