Dit liveblog is gesloten, lees alle ontwikkelingen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 hieronder terug
Het kabinet moet zich de verkiezingsuitslag 'natuurlijk wel aantrekken', zegt justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) in reactie op de verkiezingsuitslag. ,,Ik trek het me wel aan." De coalitiepartijen verloren samen opgeteld flink wat stemmen, en de BoerBurgerBeweging is vanuit het niets de grootste in de provincies.
Volgens Yesilgöz moet het kabinet kijken wat er achter die stem zit, en wat de motivatie van de kiezer was. ,,Ik denk dat wij als kabinet moeten bezinnen, moeten kijken: wat is hier gebeurd, wat is er gezegd en hoe moeten we ermee omgaan."
Een veelgenoemde reden voor de overwinning van BBB is dat het kabinet niet genoeg oog heeft voor de regio en niet goed weet wat er gebeurt in het land. Yesilgöz benadrukt dat zij voor haar werk heel veel in het hele land is. ,,Maar ik kan niet ontkennen: er is een duidelijke uitspraak vanuit het land als je kijkt naar deze verkiezingen", erkent de bewindsvrouw. ,,En dat signaal moet je zwaar wegen."
De Provinciale Staten kiezen straks ook de Eerste Kamer, waar de coalitie nog meer zetels zal verliezen. Het zal ingewikkelder worden om steun te krijgen voor wetsvoorstellen die voorliggen, erkent Yesilgöz. Het kabinet moet op zoek naar meerderheden in de senaat.
Dat de BoerBurgerBeweging (BBB) in álle provincies de grootste is geworden, is een unicum. Nooit eerder stond een partij in heel Nederland op nummer 1 bij de Provinciale Statenverkiezingen, bevestigt Bert van den Braak, als bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Universiteit Maastricht.
,,In het verleden is de KVP (voorloper van CDA) wel heel groot geweest, maar die waren dan weer niet de grootste in Friesland. Net als dat de PvdA ook in veel provincies won, maar dan niet in Brabant. Dus je kunt wel zeggen dat dit bijzonder is", zegt Van den Braak tegen deze site.
De BoerBurgerBeweging (BBB) is in iedere provincie de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij was in sommige provincies zoals Drenthe en Overijssel met afstand de grootste. In onder meer Utrecht en Noord-Holland won de partij het nipt van GroenLinks en de VVD.
De BoerBurgerBeweging is de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in Utrecht. Na een nek-aan-nek-race wist de nieuwkomer GroenLinks nipt te verslaan.
Tot de laatste stemmen waren geteld, was het donderdagavond spannend. Maar kort voor middernacht was ook de uitslag in Veenendaal bekend. De Boer Burger Beweging (BBB) haalde in de derde gemeente van de provincie Utrecht voldoende stemmen om GroenLinks voorbij te streven. Het verschil tussen beiden partijen is ongeveer 2500 stemmen. BBB en GroenLinks krijgen beide wel zeven zetels in Provinciale Staten.
Caroline van der Plas heeft geen goed woord over voor de reactie van stikstofminister Christianne van der Wal op de winst van BBB. Van der Wal zei ervan uit te gaan dat de provinciebesturen ondanks de winst van BBB toch een groot gedeelte van het stikstofbeleid gaan uitvoeren. ,,Zonder maatregelen kun je geen vergunningen meer geven."
Van der Plas vindt dat ,,zó erg, zó koud, zó kil" van de minister, zegt ze in het programma Jinek. Volgens haar is het een voorbeeld ,,dat de trein in Den Haag maar doordendert". Lees hier een exclusief interview met Caroline van der Plas.
Het ooit zo machtige CDA bereikt een nieuw dieptepunt. De partij lijkt de dreun gelaten te slikken, maar vrijdag komen kopstukken bijeen voor beraad. De Zeeuwse provinciaal lijsttrekker en gedeputeerde Jo-Annes de Bat vindt wel dat ‘alles bespreekbaar moet zijn’ in de zoektocht naar de wederopstanding van de volkspartij: ,,Alles moet op tafel, elke olifant in de kamer moet benoemd worden. Maar het helpt niet als we dit interne gesprek in de krant voeren. Eerst moeten we als partij praten, met de deuren dicht.”
Met een bijna gehalveerde partij zal de crisisstemming niet ver weg zijn. Antwoord op de vraag hoe verder, zal gevonden moeten worden de komende tijd. Lees hier meer.
Het CDJA, de jongerenbeweging van het CDA, twijfelt of Wopke Hoekstra nog wel de juiste man is om de christendemocratische partij te leiden, na het debacle van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daar viel het aantal gemeenten waar het CDA winst boekte, op één hand te tellen. Op Twitter vraagt de top van het CDJA zich nu letterlijk af of Hoekstra nu nog wel partijleider kan blijven. De organisatie verwijst naar een uitlegstuk in NRC, waar in vicevoorzitter Derek Groot zegt: 'Het voortbestaan van de partij moet bespreekbaar gemaakt worden. Vóórdat we verdwijnen.' En over Hoekstra: 'Als iemand tot drie keer toe niet in staat is om winst te boeken, gaat het dan de vierde keer wel lukken?' De voorzitter van het CDJA, Kevin Klinkspoor, zegt over de positie van de moederpartij: 'Er is een tijd van regeren en een tijd van oppositie voeren. Ja, het zou goed zijn om een gezonde tijd in de oppositie door te brengen om de ruimte te hebben om onze plannen uit te werken. En dan komt er wel weer een tijd coalitie.'
De landelijke politiek moet zich de 'aardverschuiving' van de Provinciale Statenverkiezingen aantrekken. Dat zegt CDA-leider Wopke Hoekstra. ,,Dit is natuurlijk een daverende oorvijg voor ons allemaal in Den Haag en zeker ook voor ons als CDA."
Slechts in twee van de 337 gemeenten waarvan de uitkomst donderdagavond bekend was, heeft het CDA iets aan stemmen gewonnen. In de rest van de gemeenten hebben de christendemocraten bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten verloren, tot wel bijna een derde van hun aanhang zoals in Tubbergen, zo blijkt uit de voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst. Die wacht nog op uitslagen van vijf gemeenten.
In Tubbergen verloor het CDA 30,6 procentpunt van de stemmen. In Nederweert verdampte het aantal stemmen met 28,5 procentpunt en in Dinkelland met 28,1 procentpunt. Alleen in Goeree-Overflakkee en in Utrecht boekte de partij een heel kleine winst, respectievelijk 392 (+0,5 procentpunt) en 791 stemmers (+0,3 procentpunt).
In tientallen gemeenten bleef het verlies beperkt tot ver onder de 10 procentpunt, zoals in Den Haag, Renkum en Schouwen-Duiveland. In heel veel gemeenten is het verlies (veel) groter dan 10 procentpunt waaronder Laarbeek, Altena en Dalfsen.
VVD-lijsttrekker Avine Fokkens (Friesland) vindt dat de positie van het kabinet niet meer houdbaar is. ,,Nu stoïcijns doordenderen lijkt mij niet goed", geeft Fokkens aan na het grote verkiezingsverlies.
De landelijke coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU kampen allemaal met flinke verliezen. Fokkens haar eigen VVD gaat landelijk van 12 naar 10 zetels.
,,Als ik er zou zitten, zou ik het voor mezelf wel weten", zegt Fokkens eerlijk. ,,Dan zou ik zeggen: dit voelt niet goed. Ik kan niet voor een ander spreken, maar als ik voor mezelf moest bepalen, zou ik daar wel consequenties aan verbinden."
Fokkens vindt dat het kabinet, onder leiding van de VVD, te weinig zetels overhoudt.
Boeren bedanken stemmers door vlag weer om te draaien.
De BoerBurgerBeweging (BBB) lijkt ook bij de waterschapsverkiezingen een grote overwinning te gaan halen. Dat meldt de Unie van Waterschappen in een tussenstand. Donderdag zijn de resultaten van twaalf van de 21 waterschappen binnen. De rest volgt vrijdag. Dan wordt ook het opkomstcijfer bekend.
Niet alle uitslagen zijn al door gemeenten doorgegeven aan de waterschappen. ,,Het gaat langzamer dan gebruikelijk bij verkiezingen. We hebben te maken met zaken als hoge opkomst, het grote aantal partijen en dus grote stembiljetten, en vermoeide tellers in de gemeenten", aldus de zegsvrouw. Daar komt bij dat in gemeenten eerst de stemmen worden geteld die zijn uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen en daarna pas die voor de waterschappen.
De BoerBurgerBeweging (BBB) kan in alle twaalf provincies de verkiezingswinst binnenhalen. Donderdagavond wist de partij van Caroline van der Plas zich al verzekerd van de winst in elf provincies. Alleen in de provincie Utrecht stond GroenLinks nog bovenaan, op de voet gevolgd door de BBB met een verschil van slechts enkele honderden stemmen. Maar voorlopige schattingen van de einduitslag toonden aan dat de partij voor boeren en burgers dat verschil ruimschoots zal goedmaken zodra de laatste gemeente binnen is: Veenendaal. Van die gemeente wordt de uitslag pas vrijdagochtend verwacht, en daarmee de einduitslag voor de hele provincie Utrecht.
De stand van zaken nu in Utrecht:
De gemeente Veenendaal in de provincie Utrecht krijgt donderdag de telling van de stemmen voor de Provinciale Staten waarschijnlijk niet af. Dat is saillant omdat de provincie dan geen definitieve verkiezingsuitslag kan produceren. Winst in Utrecht kan voor BBB een landelijke zegetocht betekenen.
De megawinst van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de provinciale verkiezingen is "een heel duidelijke schreeuw naar de politiek", zegt premier Mark Rutte tegen het ANP. De VVD-voorman, te gast bij het afscheid van Maxime Verhagen als voorzitter van lobbyclub Bouwend Nederland, spreekt van "een zeer relevant signaal" van de kiezer.
Toch is het Rutte nog niet duidelijk genoeg hoe hij die schreeuw dan moet interpreteren. Daarvoor zegt hij echt meer tijd nodig te hebben. Zestien uur na de eerste uitslagen vindt hij veel te vroeg voor een "voldragen analyse".
Door het grote verlies van de coalitiepartijen zal het kabinet ook in de nieuwe Eerste Kamer op zoek moeten naar meerderheden voor zijn plannen.
© Brunopress — Eerder kondigde ANP winst voor GroenLinks aan in provincie Utrecht, maar die mededeling is inmiddels ingetrokken. Afwachten nog even. Kan BBB nog een inhaalslag maken?
Een enorme teloperatie in de Amsterdamse Rai, met ruim duizend mensen
In de hele regio Rijnmond vierden conservatieve partijen succes. Behalve in Rotterdam, waar GroenLinks en D66 de grootste werden. De stad is allang geen conservatief bolwerk meer. Al is in de gemeenteraad Leefbaar Rotterdam nog altijd ruim de grootste, maar dat komt ook doordat progressief in Rotterdam over veel meer partijen versnipperd is.
Het wordt een beetje saai, BBB wint ook in Gelderland, met de VVD op afstand op nummer 2:
Nieuwe verkiezingswetgeving zorgt, behalve voor een flinke klus, ook voor extra kosten voor gemeentes. Die worden onder meer gemaakt voor de beveiliging en vervoer van ‘de stembescheiden’, laten gemeenten weten. Het kost allemaal tonnen meer dan voorheen.
De BBB is ook in Noord-Brabant de grootste geworden. De partij heeft 18,2 procent van de stemmen gehaald. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP. De partij wordt gevolgd door de VVD met 14,1 procent van de stemmen. Het zijn de enige twee partijen die boven de 10 procent van de stemmen uitkwamen.
De BoerBurgerBeweging heeft vooral veel stemmen getrokken op het platteland, blijkt uit een analyse van het ANP. Uit de voorlopige uitslagen van de verkiezingen valt op te maken dat de BBB in plattelandsgemeenten bijna 30 procent van de uitgebrachte stemmen heeft behaald, tegen zo'n 13 procent in verstedelijkte gemeenten.
BBB heeft relatief de meeste stemmers getrokken in de plattelandsgemeenten Tubbergen (58,8 procent van de stemmen in dit voormalig CDA-bolwerk ging naar BBB), Dinkelland (52,3 procent) en Berkelland (46,9 procent). Dichtbevolkte steden als Utrecht (5,2 procent) en Leiden (6,9 procent) zitten daar ver onder.
In de grote steden waar verhoudingsgewijs de meeste studenten wonen, is en blijft GroenLinks de grootste partij. Volt, dat voor het eerst meedeed aan de Provinciale Statenverkiezingen, valt op als sterke nieuwkomer in de meeste studentensteden.
In een aantal opzichten zijn de trends in studentensteden hetzelfde als in de rest van het land. Zo maakt Forum voor Democratie er een vrije val en lijden ook de coalitiepartijen verliezen. Een belangrijk verschil met de landelijke uitslagen is dat de BBB in de studentensteden nergens het grootst is en doorgaans in de middenmoot uitkomt. Dat wordt duidelijk uit de uitslagen die de Verkiezingsdienst van het ANP heeft verzameld.
Uit eerder CBS-onderzoek is bekend dat Wageningen verhoudingsgewijs de meeste ‘studentenhuishoudens’ telt, gevolgd door Groningen. Ook Delft, Nijmegen, Leiden, Utrecht en Maastricht horen tot de grote steden met de hoogste percentages studenten. In al deze steden kreeg GroenLinks de meeste stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is ook zo in Amsterdam, waar in absolute zin de meeste studenten wonen.
De verwachte extra zetel in de Senaat voor de BBB in de nieuwste tussenstand (nu op 16 zetels) gaat ten koste van de winst van de ChristenUnie. Deze partij stond aanvankelijk op één zetel winst in de prognose voor de Eerste Kamer, maar blijft nu gelijk ten opzichte van het resultaat van 2019 (2 zetels).
Amsterdam heeft signalen gehad van enkele stembureaus die kampten met een tekort aan stembiljetten. Dat zei burgemeester Femke Halsema donderdag in de raadsvergadering. Volgens Halsema ging het om een korte tijd. Het is nog niet bekend hoe dit kon gebeuren. In ieder geval bij een stembureau aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam-Zuid was dit het geval. Stemmers kregen het advies even te wachten of bij een ander stembureau te stemmen. In totaal waren in Amsterdam 409 stemlocaties. Het tekort aan stembiljetten bij een paar daarvan heeft geen invloed gehad op de uitslag, schat Halsema in.
De overwinning van de BoerBurgerBeweging blijkt nog groter dan gedacht. Een nieuwe voorlopige prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP brengt de partij van Caroline van der Plas op zestien zetels in de Eerste Kamer. Mogelijk worden dat er zelfs nog zeventien. Daarmee is de BBB vanuit het niets de grootste: de combinatie GroenLinks-PvdA blijft voorlopig op vijftien zetels steken, één zetel winst.
De BoerBurgerBeweging (BBB) in Groningen sluit op voorhand geen enkele partij uit, ook niet Forum voor Democratie en JA21 die beiden willen dat de gaskraan wél openblijft. ,,Wij gaan met iedere partij in gesprek", zegt Gouke Moes, lijsttrekker van de BBB in Groningen. De partij pakte in de provincie de meeste stemmen, blijkt uit de voorlopige uitslag.
Het CDA heeft een 'flink pak slaag' gekregen, zei oud-partijleider Maxime Verhagen donderdag in het radioprogramma Sven op 1. De vertrekkend voorzitter van Bouwend Nederland beschreef dat het verlies van zijn partij 'ook als voormalig actief politicus van het CDA zeker pijn' doet. Hij maakt zich verder zorgen om vertraging van bouwplannen door de verkiezingsuitslag.
Verhagen constateert dat het 'de afgelopen tijd bij de gevestigde partijen aan langetermijnvisie ontbreekt'. ,,Het CDA is daar een van'', zei Verhagen, die tussen 2002 en 2007 en in 2010 fractievoorzitter was van de partij. ,,Er wordt te veel hapsnapbeleid gevoerd.''
Verhagen feliciteerde BBB-leider Caroline van der Plas met de verkiezingsoverwinning. ,,Ze heeft het geweldig gedaan, anders haal je geen vijftien zetels. Ze heeft op een simpele manier duidelijk gemaakt waar zij wel voor staat. De onvrede die heerste uit zich in steun aan de BBB'', aldus de oud-minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (2010-2012) en Buitenlandse Zaken (2007-2010).
Op de vraag in hoeverre het CDA zich de verkiezingsuitslag moet aanrekenen en of dat aan het leiderschap ligt, zei Verhagen: ,,Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, ook de leider van de partij.'' Volgens Verhagen hebben de huidige CDA-politici 'onvoldoende weerklank kunnen vinden bij de kiezer'.
Verhagen, die sinds 2013 voorzitter is van bouwbrancheorganisatie Bouwend Nederland, zei door de verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging 'uiteraard bang' te zijn voor vertraging van bouwplannen. ,,Omdat je dan voor de problemen waar wij als bouw een oplossing voor kunnen bieden, dat we die niet kunnen bieden'', zei Verhagen.
,,Doe nou gewoon datgene dat je in ieder geval kunt doen, en waarvan je in wezen ook bij een BBB, namelijk die vrijwillige uitkoop, steun voor hebt'', aldus Verhagen. ,,Wil je nu voortgang kunnen maken met de bouw en infra, zowel met energie-infrastructuur als de gewone weginfrastructuur, dan zul je iets moeten doen met betrekking tot de stikstofproblematiek. En begin dan met de vrijwillige uitkoop, dat kan altijd'', zegt de voorman, doelend op het uitkopen van boeren.
© ANP / ANP — Maxime Verhage De kiezer heeft een duidelijk signaal afgegeven bij de verkiezingen, en daarmee heeft het kabinet het draagvlak verloren. Dat zei Caroline van der Plas van verkiezingswinnaar BoerBurgerBeweging (BBB) tegen de pers op het partijbureau, de dag na de verkiezingen. ,,De kiezer is de baas, dat zeggen ze altijd.'' Dus moeten politici daarnaar luisteren, vindt Van der Plas.
Van der Plas werd onthaald op het partijkantoor in Deventer door partijgenoten. Ze had van de baas van haar stamkroeg slagroomtaart meegekregen, en er was cake. Ook na een paar uur slaap noemt Van der Plas het nog moeilijk te bevatten dat haar partij de grootste is.
Hoewel verzet tegen de stikstofaanpak voor Van der Plas een kernthema is, leeft de onvrede waardoor kiezers zich tot BBB richten breder, denkt de partijleider zelf. Het stikstofdossier zal in de provincies wel een hoofdrol spelen. Van der Plas beloofde donderdag dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies.
De BBB-voorvrouw heeft er vertrouwen in dat haar partij goede mensen naar de Provinciale Staten stuurt. ,,We hebben steeds gezegd: ook de nummer 25 op de lijst moet van kwaliteit zijn'', zegt Van der Plas over de werving van kandidaten waar haar jonge partij druk mee bezig is geweest voor de verkiezingen. ,,Want stel dat die ook aan de beurt komt, dan kan je niet zomaar iemand van straat hebben geplukt.''
Sommige BBB-kandidaten worden nu geheel tot hun verbazing Statenlid, van wie Van der Plas er al enkele heeft gesproken. ,,Die mensen zijn ook nog helemaal in een roes van: wat is hier gebeurd?'', zegt ze.
© ANP — BBB-leider Caroline van der Plas tijdens een brunch op het partijbureau van de BoerBurgerBeweging GroenLinks blijft in Amsterdam de grootste partij. Dat meldt de gemeente Amsterdam na het tellen van 95 procent van de stemmen. GroenLinks krijgt in de prognose 18,2 procent van de stemmen. Dat is minder dan in 2019. Toen kreeg de partij 23,8 procent van de stemmen.
De Partij van de Arbeid staat met 15,4 procent op de tweede plek. De Partij voor de Dieren staat op de derde plek met 11,7 procent. Voor beide partijen is dat winst, in 2019 had PvdA 11,4 procent en PvdD 8,6 procent
Volt is met 7,7 procent de hoogste nieuwe binnenkomer in de hoofdstad. Nieuwkomers BBB en JA21 staan respectievelijk op 5,2 procent en 3,2 procent.
BBB is de grootste geworden in Limburg met 18,5 procent van de stemmen, gevolgd door de PVV (12,7 procent).
De verkiezingsuitslag smaakt voor GroenLinks en de Partij van de Arbeid 'naar meer'. Dat hebben de politieke leiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) gezegd tijdens een gezamenlijke vergadering van de Tweede Kamerfracties. Vooral Kuiken is blij met de uitslag en vindt die 'een opmaat' naar nauwere samenwerking in de Tweede Kamer. Vervolgens sneden ze een taart aan met een foto erop waar zij en de lijsttrekkers van beide partijen voor de senaat juichend op staan.
PvdA en GroenLinks deden in nagenoeg alle provincies elk met een eigen lijst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen, en alleen in Zeeland met een gezamenlijke lijst. Vervolgens vormen ze in de Eerste Kamer een gezamenlijke fractie. Het idee is dat de twee partijen gezamenlijk een grotere invloed hebben dan los van elkaar. Toch lijkt dat in het aantal stemmen vooralsnog niet of nauwelijks terug te zien.
Het CDA is een van de grote verliezers van de verkiezingen, campagneleider Derk Boswijk noemt de uitslag beroerd: ,,Daar moet je niet omheen draaien.” Toch vertrouwt hij erop dat de partij de weg omhoog kan vinden: ,,Het wordt hard buffelen, een tocht door de woestijn”, zei het Tweede Kamerlid donderdagochtend in de Tweede Kamer.
Om elf uur ging Boswijk in overleg met de provinciale lijsttrekkers van de partij, die zien vrijwel overal een flink verlies, zelfs bijna een halvering van het aantal stemmen vergeleken met de uitslag in 2019. Het CDA scoort volgens de huidige stand een historisch dieptepunt met nog maar 6,7 procent van de stemmen.
© ANP — CDA-leider Wopke Hoekstra Ook in Groningen is BBB de grootste partij geworden, gevolgd door PvdA.
Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) denkt dat de hoge opkomst een van de redenen is dat het tellen van stemmen bij deze verkiezingen veel langer duurde. Uit verdere evaluatie moet naar voren komen wat andere oorzaken zijn. ,,We evalueren de verkiezingen altijd goed'', zei de bewindsvrouw..
Het tellen van de stemmen ging zo moeilijk dat het ministerie van Binnenlandse Zaken instructies heeft verspreid voor gemeenten die het tellen tijdelijk willen staken. Mochten tellers te moe zijn, kon het tellen onder bepaalde voorwaarden tijdelijk gestaakt worden, blijkt uit een bericht dat het ministerie 's nachts heeft verstuurd. Bruins Slot wil alleen zeggen dat 'een aantal' gemeenten het tellen heeft gestaakt. Om hoeveel het gaat, is niet duidelijk.
Bruins Slot denkt zelf dat de onverwacht hoge opkomst mogelijk tot problemen leidde. ,,Dat is ook mooi. Veel mensen zijn gaan stemmen. En mensen willen het ook heel nauwkeurig doen, het tellen.''
De minister benadrukt ook dat niet alleen de Provinciale Staten, maar ook de waterschappen werden gekozen, hoewel dit eerder ook het geval was. Ze kreeg geen signalen dat er te weinig stemmentellers zijn ingeschakeld, maar mogelijk hebben de onhandig grote stembiljetten ook tot vertraging geleid. ,,De stembiljetten zijn natuurlijk groot. Op één of andere manier zijn we daar nog steeds aan gehecht'', aldus Bruins Slot. Bij de verkiezingen in mei 2024, voor het Europees Parlement, wordt geëxperimenteerd met een kleiner stembiljet, maar dat vergt 'zorgvuldige voorbereiding' Welke andere 'factoren van invloed zijn geweest' hoopt de minister te achterhalen bij de evaluatie.
© ANP Een aantal mensen deelt op sociale media beelden van Nederlandse vlaggen die weer correct worden opgehangen, in plaats van andersom.
Actiegroep Farmers Defence Force riep daartoe op in reactie op de verkiezingswinst van BBB. ,,De burgers hebben laten zien dat ze de boeren ondersteunen en niet de coalitie. De komende dagen worden er weer heel wat Nederlandse vlaggen andersom opgehangen om de burgers te bedanken'', aldus Sieta van Keimpema.
De afgelopen maanden protesteerden boeren tegen het kabinetsbeleid met omgekeerde vlagen. Die kunnen volgens FDF nu dus weer opgehangen worden met de rode baan boven.
,,De houdbaarheid van dit kabinet is voorbij, het zou verstandig zijn als er nu nieuwe verkiezen uitgeschreven gaan worden'', vervolgt ze. Volgens Van Keimpema wordt het alleen maar erger als het kabinet nu 'blijft doormodderen'. ,,Ze moeten zeggen: we hebben de boodschap begrepen, een andere ploeg moet het nu doen''. Zij is blij dat het kabinet de plannen nu niet zomaar meer kan doordrukken, wanneer provincies 'nee' zeggen.