Morgen is er opnieuw contact tussen de boeren en burgemeester Snijders om te zien of een gesprek mogelijk is. Dat gesprek wilden de boeren vandaag houden, maar kwam er niet.
Hiermee sluiten wij dit liveblog. Lees hieronder alle updates nog eens rustig terug.
Er komt vooralsnog geen gesprek tussen de actievoerende boeren en burgemeester Snijders. De boeren wilden met een groepje van vijf à zes man in gesprek met de burgemeester, maar er mochten er maar drie naar binnen. Daarop hebben de boeren besloten om weg te gaan.
De politie zag in Zwolle naar eigen zeggen 'protesten die ten koste gingen van de veiligheid en de openbare orde en grensoverschrijdend zijn'.
Volgens de politie wordt opgetreden zodra grenzen worden overschreden en wordt daarbij per situatie gekeken naar de manier waarop er wordt ingegrepen.
In een verklaring meldt de politie verder dat er vanmiddag bij de protestactie in Zwolle verboden vuurwerk in beslag is genomen.
Komt er wel of niet een gesprek tussen burgemeester Snijders en actievoerende boeren? Daar is op dit moment nog veel onduidelijkheid over. De boeren willen nu in gesprek over onder meer het optreden van de politie.
Bruggen naar de binnenstad van Zwolle zijn geblokkeerd. Gewoon verkeer kan via een ‘slalom’ passeren, maar tractoren kunnen er niet langs
© Rens Hulman — Bruggen in Zwolle geblokkeerd vanwege de protestactie. Waar boeren dus spreken over vier aangehouden personen houdt de politie het in een verklaring op drie. Twee van hen zijn opgepakt voor het niet voldoen aan een vordering en de derde vanwege belediging.
Twee van de drie zijn weer vrij. Meerdere aanhoudingen worden door de politie niet uitgesloten.
Een aantal trekkers heeft zich nu pal voor het provinciehuis geposteerd.
© De Stentor — Een aantal tractoren bij het provinciehuis in Zwolle. Een vertegenwoordiger van de burgemeester heeft zojuist gesproken met een van de boerenleiders. In het gesprek is afgesproken dat er morgen weer contact is om een eventuele afspraak in te plannen.
De actievoerders bij het gemeentehuis eisen dat de politie de boeren vrijlaat die vandaag zijn opgepakt. Volgens hen zijn dat er vier (de politie meldt tot nu toe dat dat er drie zijn). Van die drie zouden er volgens de politie twee inmiddels zijn heengezonden.
Ook stellen de boeren dat zij vandaag agressief zijn bejegend, zij willen van burgemeester Snijders weten waarom hij de agenten zou hebben geïnstrueerd om hard in te grijpen.
Verklaring burgemeester
Burgemeester Peter Snijders heeft zojuist een oproep naar buiten gebracht, bedoeld voor de boeren: ,,Vandaag is er een groep boeren in Zwolle om te demonstreren. Als burgemeester sta ik voor het recht op betogen en dat zal ik ook faciliteren. Dat doen we vandaag ook.''
,,Wat ik niet toesta, is dat grenzen overtreden worden en aanwijzingen van politie niet worden opgevolgd. Dan wordt er opgetreden. Niet alleen om de openbare orde te handhaven, maar ook om de veiligheid van bijvoorbeeld inwoners, bezoekers en demonstranten te kunnen garanderen.''
,,Verder ben ik bereid om in gesprek te gaan met de boeren, maar het is mij volslagen onduidelijk wie de leiding heeft in deze demonstratie en wat hun wensen zijn. Als dat duidelijk is, dan ontvang ik een afvaardiging.”
Snijders riep vorige maand op om ordeverstoringen die online worden aangekondigd, harder aan te pakken.
© Jasper Hutten / News United — . De boeren vertrekken vanaf het provinciehuis toeterend richting het gemeentehuis, deels tegen het verkeer in. Zij willen een gesprek met de burgemeester.
Op het gemeentehuis beraden zij zich over hoe een eventuele ontmoeting vorm te geven met een delegatie van de boeren.
Politiebusjes met ME verzamelen zich bij de ingang van het gemeentehuis.
© De Stentor — . Via sociale media werd opgeroepen 'om het te laten regenen in Zwolle'. Politie en gemeente hebben informatie dat die oproep zou duiden op het meebrengen van giertanks of meststrooiers naar de Overijsselse hoofdstad.
,,Dat kan tot ernstige wanordelijkheden en grote schade leiden'', aldus burgemeester Snijders die daarom een noodbevel afgaf. Daarin verbiedt hij boeren te komen met (landbouw)voertuigen, aanhangers, werktuigen, voorwerpen, stoffen of goederen die een gevaar vormen voor de openbare orde of de veiligheid in het voor de demonstratie aangegeven gebied.
Het noodbevel geldt tot twee uur vannacht.
Boeren naar gemeentehuis
Een boerendelegatie is op weg naar het gemeentehuis in Zwolle. Zij willen een gesprek met burgemeester Peter Snijders. De boeren vinden dat de politie zich opgefokt heeft gedragen en wil weten hoe dat komt.
Bij het provinciehuis staan actievoeders en politieagenten vreedzaam met elkaar te praten.
© De Stentor — . Er gebeurt momenteel niet zoveel, de actievoeders keuvelen op het plein voor het provinciehuis. Wat verder hun bedoeling is, is onduidelijk.
Een man met een grote bel spreekt vanaf een muurtje de mensen toe achter het provinciehuis. Hij roept dat 'iedereen' wakker moet worden en maakt kabaal met de bel.
Of hij een protesterende boer is, is onduidelijk, de man kan ook één van de ontevreden sympathisanten zijn die op de protestacties afkomen.
© De Stentor — . De menigte gaat naar deur van het provinciehuis. Ze drentelen op de plek waar ze twee weken geleden een brief overhandigden aan Andries Heidema, commissaris van de Koning in Overijssel.
Er lijkt op dit moment nog niemand naar buiten te komen om de boeren te woord te staan.
De boeren en politie hebben een 'deal' gesloten: trekkers mogen toch worden opgesteld op de groenstrook náást het provinciehuis, maar moeten wel van de openbare weg.
Eerder riep de politie op dat trekkers op het veld áchter het provinciehuis moesten staan. Zo niet, dan zouden ze met geweld worden verwijderd.
Zover komt het niet. Voor de politie is het belangrijk dat de weg vrij is voor hulpdiensten. Dat is het geval als de trekkers op de groenstrook staan.
Noodbevel tegen giertanks
De gemeente Zwolle heeft omstreeks 12.00 uur een noodbevel afgevaardigd tegen giertanks.
Gemeentewoordvoerder Sam Rademaker: ,,Dat betekent dat er binnen de stadsgrenzen geen giertanks mogen voorkomen. Wij kregen signalen dat die onderweg waren naar Zwolle.''
(Lees hier wat het verschil is tussen een noodverordening en een noodbevel)
De ME heeft steeds meer schilden, helmen en wapenstokken tevoorschijn gehaald en staat paraat.
© De Stentor — . De politie vordert boeren hun trekkers te verwijderen van de openbare weg. Deze moeten achter het provinciehuis worden geparkeerd, in Park de Wezenlanden. Doen boeren dat niet, dan worden de trekkers door de politie met geweld verwijderd.
© Ewoud ten Kleij De sfeer tussen boeren en politie is gespannen.
Er staan twee trekkers stil op de middenberm voor het provinciehuis die daar weg moeten. Het begint op een kat en muisspel te lijken waarbij de politie en ME bezig zijn met de ene trekker, waarbij de boeren met een andere trekker weer proberen door te dringen tot de hoofdingang van het provinciehuis.
Het aantal boeren met trekkers neemt toe.
Boeren hebben met hun trekkers een machtig wapen in handen. Maar de politie blijkt niet voor een gat te vangen: met een speciale shovel worden de grote landbouwvoertuigen tóch gedwongen verplaatst.
Politiebusjes rijden af en aan en leden van de ME hebben hun gezicht afgedekt om herkenning te voorkomen. De sfeer is grimmiger dan twee weken geleden.
Politie en ME hebben duidelijk minder zin in overleg en lijken geïnstrueerd om daadwerkelijk te handhaven.
De boeren die hun trekker voor de ingang of de weg voor het provinciehuis parkeren, worden dringend verzocht hun voertuigen binnen de afzetting te parkeren die daarvoor is gereserveerd.
ME grijpt in
De ME heeft zojuist een bestuurder van een trekker afgevoerd in een busje.
De man wilde niet met zijn trekker van de weg. Met een politieshovel is vervolgens geprobeerd om het voertuig weg te duwen, waarop de bestuurder ervan uitstapte en met zijn buik tegen de bak ging staan.
De ME greep echter in en gooide de man in een busje.
De boer die voor de shovel van de politie ging staan. De eerste boeren komen met trekkers aan bij het provinciehuis. Ze verzamelen zich voor de slagbomen. Politieagenten gaan met hen in gesprek.
© Ewoud ten Kleij Ambtenaren van het provinciehuis zijn opgeroepen om naar huis te gaan om daar verder te werken. Rond een uur of elf gaven zij daaraan gehoor.
Politie en ME zetten wegen af rond het provinciehuis en bereiden zich massaal voor op de komst van protesterende boeren.
Ook is er een voertuig bij de rechtbank neergezet met een dieplader waarop mogelijk trekkers kunnen worden neergezet.
Het protest van de boeren richt zich waarschijnlijk op het beleid van Overijssel ten opzichte van PAS-melders. Wat dat zijn, PAS-melders? En waarom ze worden aangepakt? In dit stuk leggen we het je duidelijk uit.
Dit soort filmpjes en foto's gaan momenteel rond op sociale media:
De gemeente Zwolle heeft meerdere wegen deels afgesloten in verband met het verwachte protest:
Politie en ME verzamelen zich bij het provinciehuis in Zwolle. Er zijn signalen dat een groep boeren onderweg is om te protesteren.
© Frans Paalman