We sluiten dit liveblog af, omdat het voor onze redactie te traag is geworden.
Hier kun je ons nieuwste liveblog volgen, waarin we uiteraard opnieuw verslag doen van alle belangrijke ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne.
Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne zijn bijna 250.000 mensen van Oekraïne naar Rusland gevlucht, onder hen bijna 55.000 kinderen. Dat heeft generaal-majoor Michail Mizintsev van het Russische ministerie van Defensie gezegd, zo berichtte het staatspersbureau Tass.
Alleen de afgelopen twee dagen zochten 8575 burgers, onder wie 1292 kinderen, uit Oekraïne en de door Moskou als onafhankelijk erkende separatistische regio's in het oosten van het land een onderkomen in Rusland. De cijfers zijn niet onafhankelijk te verifiëren.
Oppositiepartijen zijn kritisch op de manier waarop het kabinet wil afstappen van Russisch gas zonder dat de leveringszekerheid in het geding komt. Linkse Kamerleden vinden de maatregelen voor bedrijven te vrijblijvend, en zijn het er niet mee eens dat het kabinet de optie openhoudt de Groningse gaskraan later dicht te draaien.
,,De oorlog in Oekraïne vereist een noodplan om zo snel mogelijk te stoppen met bijdragen aan de oorlogskas van Poetin", zegt Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. ,,Klimaat en geopolitiek dwingen ons te stoppen met fossiele brandstoffen", schrijft GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger op Twitter. ,,De overheid moet harde doelen stellen op energiebesparing én om meer duurzame energie op te wekken. Nu vooral zacht en vrijblijvend en ondertussen wordt fossiel met fossiel vervangen."
De Oekraïense stad Charkov ligt voortdurend onder Russisch vuur, zegt de burgemeester van de tweede stad van het land. Volgens Ihor Terechov is hierdoor een onbekend aantal slachtoffers gevallen. ,,Ze schieten constant op ons", aldus de bestuurder.
Een paar dagen geleden meldde Terechov dat er onder meer 48 scholen zijn vernietigd door aanhoudende beschietingen. Die informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.
De Europese Unie treft opnieuw een reeks strafmaatregelen tegen Rusland voor diens oorlog tegen Oekraïne. Het inmiddels vierde sanctiepakket raakt Russen en bedrijven en organisaties die bij de invasie betrokken zijn, maar ook de Russische economie, meldt huidig EU-voorzitter Frankrijk.
Onder de gestraften zijn opnieuw meerdere rijke zakenlieden uit de kring rond president Vladimir Poetin. Ook wordt de Russische handel en toegang tot luxegoederen geraakt.
De Russische aanval op Oekraïne kan leiden tot een wereldwijde hongercrisis, waarschuwt VN-topman Antonio Guterres. Beide landen verbouwen 30 procent van alle tarwe in de wereld en 45 Afrikaanse en veel andere armste landen importeerden een groot deel daarvan, aldus Guterres. Hij kondigde een crisiseenheid aan voor voedsel, energie en financiën op het VN-hoofdkwartier in New York. Lees hier het complete verhaal.
Een Belgische postbode heeft een poederbrief onderschept die op weg was naar de Russische ambassade in Brussel. Er wordt onderzoekt of de inhoud gevaarlijk is.
De postbode ontdekte dat de brief wit poeder verloor bij het legen van een brievenbus in het Waalse Andenne. Daarop kwamen gevaarlijkestoffenexperts, de burgerbescherming, de brandweer en de politie in actie en werd een veiligheidszone ingesteld. Het gebied is inmiddels weer vrijgegeven, maar er wordt nog onderzocht of de brief bijvoorbeeld het levensgevaarlijke miltvuur (antrax) bevat.
Bijzondere beelden tonen hoe een Oekraïense vrouw uit Bila Tserkva, in de buurt van Kiev, een laatste keer piano speelt in haar gebombardeerd huis. Het zou gaan om Irina Maniukina (48), een professionele muzikante. Haar 23-jarige dochter plaatste de beelden op TikTok.
Bij een aanval op een pompstation in de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv is de drinkwatervoorziening uitgevallen. Op het terrein van de fabriek zijn vier mensen om het leven gekomen, meldt althans de Oekraïense Vereniging van Waterleiding- en Rioolwaterbedrijven.
Foto's tonen schade aan een ondergronds waterbekken. ,,Alles wordt in het werk gesteld om de watervoorziening van de stad met 300.000 inwoners te herstellen", klinkt het in een mededeling.
Om Oekraïne te helpen tegen de Russen, die bijna drie weken geleden het buurland binnenvielen, pleit Estland ervoor een vliegverbod te regelen via de Verenigde Naties. Het parlement van het Baltische land vraagt de VN-lidstaten onmiddellijk stappen te zetten voor een zogenoemde no-flyzone, meldt een Oekraïense parlementariër op Twitter. Met een vliegverbod mogen de Russen niet meer vanuit de lucht aanvallen, en op die manier kunnen duizenden burgerslachtoffers worden voorkomen.
De Amerikaanse president Joe Biden overweegt af te reizen naar Europa om de situatie in Oekraïne te bespreken, meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News op basis van meerdere anonieme bronnen. De trip zou ergens de komende weken moeten plaatsvinden. De president zou onder meer Brussel aandoen waar de Europese Unie en de NAVO zijn gevestigd. Volgens de nieuwszender is het bezoek bedoeld om de Amerikaanse bondgenoten gerust te stellen.
© AP Een nucleair conflict is niet langer uit te sluiten nu Rusland zijn kernarsenaal in verhoogde staat van paraatheid heeft gebracht, zegt VN-topman Antonio Guterres. ,,Het vooruitzicht van een nucleair conflict, eens ondenkbaar, is terug in het rijk van de mogelijkheden."
De Russische president Vladimir Poetin kondigde eind vorige maand, enkele dagen na de invasie in Oekraïne, aan de nucleaire wapens van Rusland als afschrikkingsmiddel in paraatheid te brengen. Guterres noemde dat maandag in New York een 'ijzingwekkende ontwikkeling'. Hij riep opnieuw op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en serieuze onderhandelingen tussen beide partijen.
© REUTERS — Antonio Guterres Russische troepen hebben maandag volgens Oekraïense bronnen delen van een munitiedepot vlak bij de bezette kerncentrale van Zaporizja laten ontploffen. De explosie was in de buurt van de overblijfselen van een militaire trainingsfaciliteit, aldus het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd en de Russen hebben nog niet gereageerd.
Volgens Energoatom was het personeel van de energiecentrale vanwege de explosie tijdelijk gestopt met werken. Het is nog niet bekend of de stralingsniveaus zijn veranderd door het incident. De ontploffing komt niet als een verrassing, het Oekraïense parlement had er kort daarvoor op Twitter al voor gewaarschuwd.
Energoatom meldde onlangs aan de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) dat de kerncentrale "onder controle staat van de commandant van de Russische strijdkrachten". Het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom ontkende echter tegen het IAEA dat het de operationele controle had overgenomen.
De ouders van de Oekraïense Ira zitten nog steeds vast in Kiev. Het is hartverscheurend en zenuwslopend, vertelt ze tegen deze site.
Een Oekraïense raketbeschieting van de oostelijke stad Donetsk heeft aan meer dan twintig mensen het leven gekost, inclusief kinderen. Dat zegt de leider van de sinds 2014 afgescheiden 'volksrepubliek' Donetsk, Denis Poesjilin. De raket van het type Totsjka-U is volgens hem in het centrum neergekomen.
Volgens het Russische ministerie van Defensie vielen er naast de doden nog 28 gewonden. Oekraïne zou clustermunitie hebben gebruikt. De Oekraïense autoriteiten ontkennen de berichten over Donetsk van de pro-Russische separatisten en de Russische strijdkrachten.
De industriestad en omgeving telt 1,5 miljoen inwoners en is sinds 2014 afgescheiden van Oekraïne. De republiek van Poesjilin werd kort voor de Russische aanval op Oekraïne van 24 februari door Rusland als onafhankelijk erkend.
Brandweerlieden hebben maandag in de Oekraïense hoofdstad Kiev onder anderen een bejaarde vrouw uit een verwoeste flat gehaald. Het gebouw van negen verdiepingen werd geraakt door een Russische granaat. Bij de aanslag zijn twee doden gevallen, stelt een Oekraïense regeringsfunctionaris.
Een groep inwoners heeft de door de Russen belegerde Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol kunnen ontvluchten. Ze vertrokken in ongeveer 160 auto's in de richting van het door Russen bezette Berdiansk, meldt de gemeenteraad. Die gaf geen informatie over het aantal geëvacueerden.
De afgelopen dagen liepen geplande evacuaties op niets uit, omdat er steeds werd geschoten. Bij Russische bombardementen op de omsingelde, deels verwoeste stad kwamen al ruim 2500 inwoners om het leven, meldt de Oekraïense regering. De Russen laten geen hulp toe. Internationale organisaties spreken over catastrofale omstandigheden.
Oekraïense vluchtelingen worden na aankomst in Nederland gewezen op plekken waar ze een coronaprik kunnen krijgen. Zij krijgen een vaccinatie tegen het virus aangeboden, bevestigt zorgminister Ernst Kuipers desgevraagd.
,,Wat we doen is garant staan voor de volledige opvang, ook voor de medische opvang die nodig is. En ook voor vaccinatie voor corona", zegt de bewindsman.
© ANP — Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer over de toekomstige organisatie van de hartzorg. De oude, in 1986 deels ontplofte kerncentrale Tsjernobyl is opnieuw afgesloten van het stroomnet. De Oekraïense netbeheerder Ukrenergo meldt dat de stroomtoevoer is beschadigd door Russische troepen en de centrale daarom net als vorige week weer op noodgeneratoren draait. Stroom is nodig voor de voorzieningen die beschermen tegen straling, aldus Oekraïne.
De kerncentrale wekt zelf al jaren geen stroom op, maar er wordt nog wel radioactief afval bewaard. Oekraïne zei vorige week te vrezen voor het vrijkomen van radioactieve straling, maar volgens het internationaal atoomagentschap (IAEA) was er 'geen kritieke impact op de veiligheid'. In Tsjernobyl vond in 1986 een grote kernramp plaats.
Ook het nabijgelegen dorp Slavoetytsj, ten noorden van Kiev, heeft maandag geen elektriciteit. Zondag waren al reparaties aan het elektriciteitsnet uitgevoerd in het gebied dat in handen is van de Russische troepen. De netbeheerder meldt dat reparateurs daar opnieuw naartoe moeten gaan.
Internationale ondernemingen die in Rusland actief zijn moeten wereldwijd worden geboycot. Dit vindt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba. De bewindsman drong er tevens op aan dat wereldwijd havens worden gesloten voor Russische schepen en/of Russische ladingen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski kan de Raad van Europa maandag toch niet toespreken. Hij moet afzeggen wegens 'heel dringende onvoorziene omstandigheden', laat de raad, een verdragsorganisatie die de democratie en de mensenrechten in Europa bewaakt, weten. De premier valt voor Zelenski in.
Oekraïne laat vooralsnog in het midden wat er tussen is gekomen, maar dat laat zich raden, zegt een woordvoerder van de raad. ,,Ze zijn tenslotte in oorlog. Misschien is er een verbindingsprobleem of heeft iets anders zijn aandacht nodig."
De parlementaire vergadering van de raad wordt nu toegesproken door de Oekraïense premier Denis Sjmyhal. Hij krijgt om 16.00 uur het woord.
Twee Russische activisten hebben in het Franse Biarritz ingebroken in de villa van een Russische oligarch, waarna ze het huis hebben omgedoopt tot 'Villa Ukraine'. Een Oekraïense vlag siert de gevel van het gebouw, en de activisten hebben de gemeente en politie om toestemming gevraagd Oekraïense vluchtelingen op te vangen in de villa.
Pierre Haffner, van de Svoboda Liberté Association, en Sergey Saveliev kondigden op sociale media aan ingebroken te hebben in de villa van Kirill Shamalov en de sloten te hebben veranderd. Shamalov is de ex-man van de dochter van Vladimir Poetin, en heeft als miljardair nog steeds een aardige vinger in de pap bij zijn voormalige schoonvader.
© Videostill/YouTube — Russische activisten Pierre Haffner en Sergey Saveliev hebben ingebroken bij een Franse villa van een Russische oligarch en de sloten veranderd. Ze hebben de villa omgedoopt tot 'Villa Ukraine'. Mede-activist Vladimir Osetsjkin, die eerder mishandelingen en verkrachtingen in Russische gevangenissen aan het licht bracht, vertelt aan Britse krant The Guardian: ,,De politie probeert nu de villa in te komen om Pierre en Sergey te arresteren. Het is een moeilijke situatie die zeker aangestipt moet worden door journalisten en mensenrechtenorganisaties."
Op Facebook schrijft Osetsjkin aan zijn vriend Haffner: 'Honderden villas in Europa zijn opgekocht door Poetins familie en zijn oligarchen. Hun luxe adellijke leefstijl komt nu tot een einde. Het regime moet de prijs betalen voor de oorlogsmisdaden die ze zijn begaan.' Hij eindigt: 'We zullen doorgaan. Stop de oorlog.'
Ook in de Britse hoofdstad Londen wordt een huis bezet, hier van aluminiummagnaat Oleg Deripaska. Aan de gevel van Deripaska's herenhuis in Londen hangen spandoeken, waarvan eentje met de tekst 'dit pand is bevrijd', en een Oekraïense vlag. De bezetters zeggen met hun actie solidair te zijn met de mensen in Oekraïne en de Russische burgers die het niet eens zijn met de oorlog in Oekraïne.
© AFP — Ook in de Britse hoofdstad Londen wordt een huis bezet, deze van van aluminiummagnaat Oleg Deripaska. Een Russische topfunctionaris, de commandant van de Nationale Garde Viktor Zolotov, heeft publiekelijk erkend dat de aanval in Oekraïne trager verloopt dan gedacht. Zolotov wordt gezien als vertrouweling van president Vladimir Poetin.
Poetin heeft meerdere keren beklemtoond dat alles op rolletjes verloopt en minister van Defensie Sergej Sjojgoe zei vrijdag ook nog dat alles volgens plan gaat. Maar Zolotov zei zondag toen hij een orthodoxe kerkdienst bijwoonde dat 'de voortgang langzamer is dan verwacht, omdat rechtsextremistische Oekraïense milities burgers als wapenschild misbruiken'. Zolotov zei dat hij inderdaad moest erkennen dat 'niet alles zo snel gaat als we graag hadden gewild, maar we gaan stap voor stap op ons doel af en zullen overwinnen'.
In Noorwegen is vandaag een grote Navo-oefening begonnen waar 30.000 militairen uit meer dan 25 landen, waaronder Nederland, aan meedoen. Bij de oefening genaamd Cold Response 2022, die tot 1 april duurt, worden zo'n 200 vliegtuigen en 50 schepen ingezet.
Doel is te testen hoe Noorwegen omgaat met versterkingen van Navo-bondgenoten, mochten zij te hulp moeten schieten als het land dat grenst aan Rusland wordt aangevallen. ,,Het is een defensieve oefening", zegt de Noorse generaal Yngve Odlo, die Cold Response leidt.
De Navo benadrukt dat de acht maanden geleden aangekondigde oefening niet is gelinkt aan Ruslands invasie in Oekraïne. De troepen blijven enkele honderden kilometers van de grens met Rusland, dat de uitnodiging van Noorwegen om waarnemers te sturen heeft afgeslagen. De Russische ambassade in Oslo zei vorige week dat de komst van Navo-troepen en materieel de veiligheid in de regio niet ten goede komt.
Het aantal Oekraïners dat in Nederland wordt opgevangen is de afgelopen 24 uur minder hard gestegen dan in het weekend. Er kwamen er 500 bij, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag weten. Daarmee staat het totaal nu op 6700.
Ook het aantal plekken groeide de afgelopen dagen snel. Zaterdag waren het er nog 11.000, zondag 14.000 en sinds maandag is er voor 17.000 mensen plek.
Volgende week moeten er 25.000 plekken zijn. Dat spraken de Nederlandse gemeenten, vertegenwoordigd in het Veiligheidsberaad, vorige week af. In elk van de 25 veiligheidsregio's moeten 1000 plekken worden gevonden. Op de langere termijn moeten er zeker 50.000 plekken worden gerealiseerd.
Het Duitse dochterbedrijf van het grote Russische olieconcern Rosneft is aangevallen door hackers. Volgens de internationale hackersgroep Anonymous werd daarbij grote schade aangericht. De hack werd bevestigd door de Duitse overheid na een melding van het Duitse onderdeel van Rosneft.
Volgens de hackers werd een grote hoeveelheid informatie buitgemaakt. Anonymous gaat nu de informatie bekijken, maar zegt niet alles te zullen publiceren. Rosneft Deutschland heeft belangen in drie raffinaderijen in Duitsland en was in de afgelopen jaren goed voor ongeveer een kwart van de import van ruwe olie in het land. De voormalige bondskanselier Gerhard Schröder is voorzitter van de raad van commissarissen van Rosneft.
Anonymous heeft al meerdere cyberaanvallen uitgevoerd tegen organisaties en bedrijven die banden hebben met de Russische regering vanwege de oorlog in Oekraïne.
De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne verlopen 'moeizaam', aldus Oekraïense onderhandelaar Michajlo Podoljak op Twitter. ,,De onenigheid stamt uit het verschil van politieke systemen", schrijft de Oekraïner. ,,Oekraïne heeft vrije inspraak in de maatschappij, Rusland onderdrukt juist de maatschappij."
Vanuit de Russische delegatie is het niet duidelijk hoe ze de onderhandelingen vinden gaan.
Een Oekraïense raketbeschieting van de oostelijke stad Donetsk heeft aan meer dan twintig mensen het leven gekost, inclusief kinderen. Dat zegt de leider van de sinds 2014 afgescheiden 'volksrepubliek' Donetsk, Denis Poesjilin. De raket van het type Totsjka-U is volgens hem in het centrum neergekomen.
De industriestad en omgeving telt 1,5 miljoen inwoners en is sinds 2014 afgescheiden van Oekraïne. De republiek van Poesjilin werd kort voor de Russische aanval op Oekraïne van 24 februari door Rusland als onafhankelijk erkend.
In Polen zouden er inmiddels ongeveer 1,8 miljoen Oekraïense vluchtelingen zijn aangekomen. 82.100 daarvan zijn gisteren de grens overgestoken. Dat tweet het Kanselarij van Minister President van Polen.
In
De Europese Unie overweegt een verbod op de export van luxewagens met een waarde van meer dan 50.000 euro naar Rusland. Het exportverbod is onderdeel van het nieuwste sanctiepakket van Brussel, verklaarden twee diplomaten die bekend zijn met het plan.
Het voorgestelde verbod, waarvan de details mogelijk nog zouden kunnen veranderen, zal waarschijnlijk maandag worden goedgekeurd. Het exportverbod zou gelden voor modellen van verschillende Europese automerken, waaronder Audi, BMW, Mercedes-Benz, Ferrari en Porsche. De EU-maatregel zou verder betrekking hebben op boten en vliegtuigen en tevens op stoeltjesliften en motoren.
Veel Europese autofabrikanten, waaronder Mercedes-Benz, Volvo Cars en BMW, hebben al vrijwillig de export van auto's naar Rusland opgeschort. Ook de Britse luxemerken Jaguar en Aston Martin en de Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) verkopen geen voertuigen meer aan Rusland.
Een touringcar vol hulpgoederen is zondagmiddag vertrokken vanuit het Betuwse Beesd, via Nijmegen, naar de grens tussen Polen en Oekraïne. Verslaggever Eric Reijnen Rutten reist mee en doet verslag. Hij is inmiddels aangekomen wat hij ziet maakt grote impact.
De nieuwe ronde vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne is begonnen. Oekraïense onderhandelaar Michajlo Podoljak vertelt dat de Oekraïense positie in de onderhandelingen onveranderd blijft: wapenstilstand, terugtrekken van Russische troepen, en een veiligheidsgarantie voor Oekraïne.
Extra aandacht zal tijdens de onderhandelingen gaan naar de belegerde stad Marioepol, waar al dagen geen humanitaire hulp naartoe kan. Volgens Oekraïne laten Russische militairen de hulp niet toe, maar volgens Rusland gebruiken extremistische Oekraïense milities de burgerbevolking als menselijk schild, waardoor de pogingen tot humanitaire hulp mislukken.
Tenminste één McDonald's-restaurant in Moskou is toch nog open, ondanks de aankondiging van de Amerikaanse fastfoodketen alle 850 vestigingen in Rusland voorlopig te sluiten vanwege de oorlog in Oekraïne. Een correspondent van het Russische persbureau Ria Novosti ging maandagochtend een kijkje nemen bij het restaurant in de buurt van het metrostation Dobryninskaja en zag nog bezoekers ontbijt en koffie bestellen.
In hoeverre McDonald's in Rusland daadwerkelijk nog in bedrijf is, is niet duidelijk. De keten zelf heeft nog niet gereageerd op het bericht.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag gezegd dat het een kwestie van tijd is totdat Russische raketten de Navo-gebieden bereiken. De Oekraïense stad Lviv, 20 kilometer van de Poolse grens, werd zondag voor het eerst door de Russen gebombardeerd. Daarbij kwamen 35 burgers om het leven.
De zwangere Oekraïense vrouw die afgelopen week de wereld over ging op foto’s toen ze werd afgevoerd na de Russische aanval op een kraamziekenhuis in Marioepol is overleden. Ook haar kindje is gestorven. Dat meldt persbureau AP.
© AP — De zwangere Oekraïense vrouw die afgelopen week de wereld over ging op foto’s toen ze werd afgevoerd na de Russische aanval op een kraamziekenhuis in Marioepol is overleden. Ook haar kindje is gestorven. Meer dan 2500 inwoners van de stad Marioepol zijn gedood sinds de Russische aanval op Oekraïne 24 februari begon, meldt de Oekraïense regering. Volgens presidentieel adviseur Oleksij Arestovitsj laten de Russen die de stad belegeren geen humanitaire hulp toe tot de stad. Deze cijfers zijn niet onafhankelijk te verifiëren.
Rusland stelt dat het geen burgerdoelen bestookt en dat extremistische Oekraïense milities de burgerbevolking als menselijk schild gebruiken. Dit zou de reden zijn dat evacuaties van burgers uit Marioepol mislukken.
De havenstad van naar schatting 430.000 inwoners ligt aan de Zee van Azov tussen Rusland en het schiereiland de Krim in. Een topfunctionaris van de sinds 2014 bij Rusland ingelijfde Krim, Gregori Moeradov, zei tegen persbureau RIA Novosti dat de hoofdweg van de Krim naar Marioepol helemaal in Russische handen is. De inname van het kustgebied lijkt een belangrijk doel van de Russische inval in Oekraïne.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba roept landen 'die bang zijn om in de Derde Wereldoorlog meegesleurd te worden' op wapens te blijven sturen en meer sancties voor Rusland op te leggen. ,,Het Oekraïense verzet is succesvol. We hebben jullie nodig om ons te helpen vechten." Zo wordt 'een grotere oorlog ontweken', schrijft Koeleba op Twitter.
Om 9.30 staan er weer nieuwe vredesonderhandelingen op de planning, aldus Anton Gerasjenko, de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne.
Oekraïne meldde tevreden te zijn met het verloop van de onderhandelingen van afgelopen week, waarin Rusland zich constructiever zou hebben opgesteld. Onderhandelaar Michailo Podoljak verwacht zelfs binnen enkele dagen met resultaten te komen.
De Oekraïense autoriteiten proberen maandag burgers via tien humanitaire corridors te evacueren, meldt vicepremier Irina Verestjoek. Het gaat onder meer om inwoners van de plaatsen bij de hoofdstad Kiev en in de oostelijke regio Loehansk.
Verestjoek meldt dat er opnieuw zal worden geprobeerd om voedsel en medicijnen naar het zwaar getroffen Marioepol te brengen. De zuidelijke havenstad wordt al dagen omsingeld door Russische militairen. Inwoners hebben geen water, verwarming, elektriciteit en gas. Ook is er geen toevoer van voedsel.
China ontkent dat het van Rusland een verzoek om militair materieel heeft ontvangen vanwege de oorlog in Oekraïne. Diverse Amerikaanse media meldden dat de Russische autoriteiten Beijing om hulp hebben gevraagd.
De media baseren zich op anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van 'desinformatie uit de Verenigde Staten'. Dit ministerie ontkende eerder Rusland om uitstel van de invasie te hebben gevraagd, nadat Amerikaanse media hadden geschreven dat China een verzoek daarover had ingediend vanwege de Olympische Spelen in Beijing.
China probeert zich neutraal op te stellen als het gaat om de Russische invasie in Oekraïne. Het Aziatische land heeft de oorlog niet veroordeeld, maar ook niet zijn steun aan Rusland uitgesproken.
Er is een desinformatiecampagne gaande rond de oorlog in Oekraïne, afkomstig van Oekraïense ‘nationalisten’, stelt de Russische ambassadeur in Nederland Aleksander Sjoelgin. Rusland, dat volgens internationale experts al jaren structureel nepnieuws verspreidt, zou zich daar niet schuldig aan maken. ,,Russische militairen vallen geen burgers aan.”
© ANP — Archieffoto van de Russische ambassadeur in Nederland Aleksander Sjoelgin. Russische autoriteiten dreigen bezittingen van buitenlandse bedrijven die zich uit Rusland willen terugtrekken, in beslag te nemen of kritische bestuurders te arresteren. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden, waardoor een volgende stap lijkt te worden gezet bij het aanpakken van westerse bedrijven in Rusland. Volgens de Amerikaanse zakenkrant zijn er via telefoontjes, brieven en fysieke bezoeken onder meer dreigementen uitgegaan naar Coca-Cola, McDonald's, maker van consumentenproducten Procter & Gamble, IBM en KFC-moederbedrijf Yum Brands.
De ondernemingen hebben zelf nog niet gereageerd op het bericht, of weigerden te reageren. Volgens de krant zou tenminste één van de bedrijven vanwege de waarschuwingen de communicatie tussen het eigen hoofdkantoor en de tak in Rusland voorlopig hebben beperkt, uit bezorgdheid dat e-mails of sms-berichten tussen collega's door de Russen worden onderschept.
De Duitse regering is van plan F-35-gevechtsvliegtuigen te gaan kopen. Dat melden bronnen in Berlijn. Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft Duitsland aangekondigd veel meer geld in defensie te investeren.
De F-35 Lightning II, ook wel Joint Strike Fighter of JSF genoemd, wordt gebouwd door het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Naar verluidt wil Duitsland 35 vliegtuigen gaan kopen. Het gevechtsvliegtuig met stealth-kenmerken, waardoor het minder zichtbaar is op vijandelijke radars, moet dan de opvolger worden van de Tornado-toestellen die al meer dan veertig jaar in dienst zijn bij de Luftwaffe. De F-35 wordt ook gebruikt door onder meer de Nederlandse luchtmacht en andere landen van de Navo.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft gezegd een eenmalige investering te gaan doen van 100 miljard euro in defensie. Ook gaat Berlijn het defensiebudget structureel verhogen. Het Duitse leger, de Bundeswehr, kampt al jaren met een gebrek aan investeringen, achterstallig onderhoud en verouderd materiaal.
© AP — De F-35 Lightning II, ook wel Joint Strike Fighter of JSF genoemd, wordt gebouwd door het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. In Kiev zijn de beschietingen en bombardementen afgelopen nacht niet gestaakt. In de wijk Obolon in het noorden van de Oekraïense hoofdstad staat een appartementencomplex in brand nadat een bom in het complex terecht is gekomen waardoor meerdere verdiepingen zouden zijn verwoest, aldus Oekraïense autoriteiten. Bij het incident zijn twee doden gevallen, en tientallen mensen zouden zijn gered.
Ook bij vliegtuigbouwer Antonov is flink gevochten in Kiev. Het stadsbestuur meldt op Telegram twee doden en zeven gewonden na gevechten bij de fabriek.
© REUTERS — De brandweer zou tientallen mensen uit het brandende appartementencomplex hebben gered. Amerikaanse media melden het met grote stelligheid, China zegt van niets te weten, maar de impact kan enorm zijn: Rusland zou de hulp van China hebben ingeroepen voor de oorlog in Oekraïne.
© AP — President Xi Jinping ontving Vladimir Poetin op 4 februari in Peking. Dit gebeurde er vannacht: Bombardementen gingen door. Rond Kiev waren er beschietingen in de noordwestelijke buitenwijken. In de Zuid-Oekraïense stad Mykolaiv zouden bij aanvallen negen mensen zijn omgekomen bij bomaanslagen. In de oostelijke regio Donetsk raakten 32 mensen gewond, melden Oekraïense media.
In totaal zijn er nu 2,7 miljoen Oekraïners gevlucht voor de oorlog met Rusland, waarvan 100.000 vluchtelingen gisteren de grens over zouden hebben gestoken. Dat maakte de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bekend. De Britse krant The Guardian noemt het de grootste vluchtelingencrisis van de 21e eeuw.
De meeste vluchtelingen hebben toevlucht gezocht in buurland Polen. Grote steden als Warschau en Krakau zouden grote moeite hebben om de naar schatting 1,65 miljoen vluchtelingen op te vangen.
De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov beweert dat hij in Oekraïne is. In een video op Telegram zegt hij ten noordwesten van Kiev te zijn, bij het vliegveld Hostomel dat het toneel is geweest van hevige gevechten tussen Russische en Oekraïense soldaten. Of zijn claim klopt, en of hij echt in Oekraïne is, kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Zondag had Kadirov al aangekondigd naar zijn troepen in Oekraïne te zullen reizen.
Tsjetsjenië helpt de Russische strijdkrachten bij hun oorlog in Oekraïne. Kadirov is de leider van die autonome Russische deelrepubliek en een trouwe bondgenoot van president Vladimir Poetin.
In de video op Telegram uit Kadirov dreigende taal aan het adres van de Oekraïense regering. Ook roept hij de Oekraïense strijdkrachten op zich over te geven. ,,Anders zal het met jullie gedaan zijn." En Kadirov waarschuwt: ,,Jullie hoeven niet naar ons te zoeken, want wij zullen jullie wel vinden."
De Tsjetsjeense leider laat in de video niet weten tot waar zijn troepen precies zijn opgetrokken. ,,Raad eens hoe dichtbij we zijn gekomen?" zegt hij slechts. "Misschien zijn we al in Kiev en wachten we alleen nog maar op de noodzakelijke bevelen."
De Raad van Europa houdt maandag een speciale zitting over Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt de raad via een videolink toe. Maandag debatteert de raad de hele dag over de gevolgen van de aanval van Rusland op Oekraïne. Rusland is kort na de inval in Oekraïne als lid geschorst en liet later weten zich helemaal uit de raad terug te trekken.
De landen van de Europese Unie en van de Navo ondermijnen volgens het Kremlin het functioneren van de raad. Die werd in 1949 opgericht om de vrede, de rechtsstaat, de democratie en de mensenrechten in alle landen van Europa te bevorderen. De raad staat geheel los van de EU en telt bijna vijftig leden inclusief landen in de Kaukasus.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten maandag digitaal met elkaar over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeenten. Het beraad had twee jaar lang de perikelen rond de coronapandemie op de agenda staan, maar verwisselt die nu voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. ,,We zaten er niet op te wachten dat er meteen een andere crisis op ons bordje zou liggen, want er is de afgelopen jaren al heel veel gevraagd van ambtenaren. Maar het moet", aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
Vorige maand lieten de burgemeesters weten dat het Veiligheidsberaad in het vervolg de schakel wil zijn tussen landelijke besluiten in geval van een crisis en de regionale uitvoering en handhaafbaarheid daarvan. Voor de coronacrisis speelde het beraad niet zo'n grote rol, maar in de afgelopen twee jaar werden de burgemeesters als voorzitters van hun veiligheidsregio een belangrijke gesprekspartner voor het kabinet. Of het beraad formeel zo'n schakelrol krijgt is nog niet besloten, maar de oorlog in Oekraïne heeft wel voor een nieuwe crisis gezorgd, aldus Bruls.
De veiligheidsregio's moeten snel voor 50.000 opvangplekken voor gevluchte Oekraïners zorgen. Bruls verwacht dat er nog veel meer plaatsen nodig zijn als de Oekraïners hier mogelijk vele maanden of jaren moeten blijven. Omdat de Oekraïners geen asielzoekers zijn maar vluchtelingen, is niet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA verantwoordelijk voor de opvang, maar zijn de gemeenten dat. Daarbij gaat het ook om onder meer zorg, onderwijs en werk. Er is nog veel onduidelijk over wie wat precies gaat coördineren.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft er opnieuw bij de Navo op aangedrongen een no-flyzone in te stellen boven zijn land. Anders zullen er in de nabije toekomst ook raketten terechtkomen op het grondgebied van Navo-lidstaten, waarschuwde hij.
,,Als jullie ons luchtruim niet sluiten, is het slechts een kwestie van tijd totdat Russische raketten op jullie grondgebied vallen, op het grondgebied van de Navo", zei Zelenski in een videotoespraak.
De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, maakte begin maart duidelijk dat de westerse militaire alliantie niet zal ingrijpen om bijvoorbeeld Russische gevechtsvliegtuigen uit het Oekraïense luchtruim te weren. Hij wees destijds op ,,de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het conflict niet escaleert en buiten Oekraïne om zich heen grijpt".
Stoltenberg stelde dat de Navo niet direct bij de oorlog in Oekraïne betrokken wil worden. ,,Wij zoeken geen oorlog met Rusland", zei hij. Daarom stuurt de alliantie geen vliegtuigen naar het Oekraïense luchtruim, en geen troepen naar het land, benadrukte hij. Ook al was dat volgens Stoltenberg een ,,pijnlijk" besluit.
Maar indien er Russische raketten neerkomen op het grondgebied van zijn lidstaten, zou de Navo alsnog betrokken raken bij het conflict. De videoboodschap van Zelenski komt een dag nadat 35 mensen omkwamen en meer dan 130 mensen gewond raakten als gevolg van Russische luchtaanvallen op de Oekraïense militaire basis in Yavoriv. Die ligt op minder dan 25 kilometer van de grens met Navo-lid Polen. Het was voor het eerst dat het oorlogsgeweld in Oekraïne de Poolse grens zo dicht naderde.
Paul van Hooft, expert op het gebied van internationale veiligheid, volgt de oorlog in Oekraïne op de voet. Dit is wat je moet weten over de laatste ontwikkelingen.
Rusland zou China sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne om militaire en economische hulp gevraagd hebben. Dat melden verschillende media, waaronder The Financial Times en The Washington Post, op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering. De Chinese ambassadeur in de VS zei echter tegen persbureau Reuters dat hij er nooit iets van heeft gehoord.
De regeringsfunctionarissen gaven geen informatie over welke wapens of munitie Moskou hoopte te krijgen uit Beijing. Ook bleef het onduidelijk hoe en of China reageerde op de vragen, zo meldt onder meer The New York Times. Rusland zou ook hebben gevraagd om economische steun om de impact van de sancties te beperken.
Terwijl hun land onder vuur ligt, zijn veel Oekraïners aan het werk op zee. Bemanningsleden die het moeilijk hebben met de gruwelijkheden tweeduizend kilometer verderop, krijgen hulp in de Rotterdamse haven. Lees het verhaal hier: De oorlog verbroedert ook, Oekraïners pinnen geld voor Russische collega's
Lokale autoriteiten in Oekraïne hebben vandaag 5500 inwoners weten te evacueren uit steden die onder Russisch vuur liggen. Dat gebeurde via negen zogenoemde humanitaire corridors. Vijf andere ingestelde vluchtroutes werden niet gebruikt voor evacuaties, onder meer omdat de situatie er te gevaarlijk was om ze te gebruiken. Dat melde vicepremier Irina Veresjtsjoek in een verspreidde video. Volgens haar werden 3950 mensen geëvacueerd uit plaatsen in de regio Kiev.
© AP In het zuiden is een nieuwe poging om mensen te evacueren uit de havenstad Marioepol, die door het Russische leger wordt belegerd, mislukt.
,,Het is niet mogelijk geweest Marioepol te bereiken", zei de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Omdat er luchtaanvallen waren in de stad, is het konvooi in de stad Berdjansk gebleven. Maandagochtend vindt een nieuwe poging plaats, aldus Veresjtsjoek.
Bij een ontvangstlocatie van het Rode Kruis in de RAI in Amsterdam zijn inmiddels meer dan duizend vluchtelingen opgevangen, meldt een woordvoerster van de hulporganisatie zondag. Op de locatie, die open is sinds woensdagavond, worden vluchtelingen uit onder meer Oekraïne opgevangen, geregistreerd en doorverwezen naar een plek binnen of buiten de regio Amsterdam. Dat is in eerste instantie een hotel of hostel.
Volgens het Rode Kruis komen mensen daar vaak moe en hongerig aan nadat ze een lange reis achter de rug hebben. De organisatie voorziet ze van eten en drinken, voordat ze naar opvanglocaties worden overgebracht. Volgens de woordvoerster gaat het om moeders met kinderen, maar ook oudere mannen of jonge stelletjes. Ook melden zich bij de RAI Russen die gestrand zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om studenten of vrachtwagenchauffeurs die niet meer bij hun bankrekening kunnen. Daardoor kunnen ze hun terugreis niet betalen maar ook nergens anders terecht in Nederland, aldus de woordvoerster.
Een dergelijke ontvangstlocatie, een zogenoemd Humanitarian Service Point, is door het Rode Kruis ook opgezet op Utrecht Centraal.
Het schaatspak waarin Irene Schouten deze winter haar wereldtitel allround veroverde, heeft op een online-veiling ruim 10.000 euro opgebracht. Het geld gaat naar Giro555 en is bestemd voor hulp aan Oekraïne. Het pak is gesigneerd door de drievoudig olympisch kampioene.
De veiling van de schaatspakken van de Nederlandse schaatsers bij de wereldbekerfinale in Heerenveen heeft tot nog toe 11.610 euro opgeleverd. Deze veiling loopt nog door tot vrijdag 12.00 uur. Ook hier gaat de opbrengst naar hulp voor Oekraïne. Op de pakken waren de sponsorlogo's vervangen door Giro555 en de schaatsers hebben er na de wedstrijden in Thialf hun handtekening opgezet.
Zowel de Russische als de Oekraïense delegatie laat zondag weten dat er schot zit in de vredesonderhandelingen. De Oekraïense onderhandelaar Mykhailo Podoliak zegt dat Rusland zich steeds 'constructiever opstelt'.
Verscheidene sterren tonen hun steun aan Oekraïne op de rode loper voor de BAFTA's, de British Academy Film Awards. Sommigen dragen een lintje of badge in de kleuren van het land en meerdere sterren spreken hun zorgen en steun uit tegenover de journalisten die hen bevragen.
Stephen Graham, genomineerd in de categorie Best Actor, draagt een blauw-geel strikje. De acteur stelt dat het 'vitaal' is om de oorlog ook tijdens het evenement te benoemen. ,,Ik wil mijn steun en solidariteit tonen voor wat mensen meemaken."
De Britse acteur Benedict Cumberbatch, die zelf een button in de kleuren blauw en geel draagt, zei eerder dat er een steeds grotere groep mensen ontstaat die Oekraïense vluchtelingen in huis neemt en geeft aan daar zelf ook onderdeel van te willen zijn.
© EPA — Benedict Cumberbatch (links) en Sophie Hunter. Zijn dochtertje Delayla viert aanstaande dinsdag haar derde verjaardag. Een dag later reist Harry Vermeer (36) naar de Pools-Oekraïense grens om zich aan te sluiten bij het vreemdelingenlegioen van Oekraïne. Vermeer verbrandt zijn schepen achter zich: hij diende zijn ontslag in op zijn werk in Spakenburg. ,,Ik ben vrij handig, wellicht kan ik tankwegversperringen fabriceren.”
Er is in Oekraïne geschoten op Amerikaanse journalisten. Een van hen, Brent Renaud, kwam daarbij om het leven. Een ander raakte gewond en doet zijn verhaal.
Gesprekken tussen Rusland en Oekraïne zullen maandag per videoverbinding worden voortgezet, bevestigt een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Eerder zondag meldde een Kremlin-woordvoerder al dat gesprekken weliswaar die dag niet plaatsvonden maar wel maandag zullen worden voortgezet.
Een Oekraïense presidentiële adviseur had eerder gezegd dat Oekraïne en Rusland zondag actief besprekingen voerden, met de situatie rond de belegerde stad Marioepol als bijzonder aandachtspunt. Dat laatste weersprak het Kremlin dus.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een bezoek gebracht aan een militair ziekenhuis. Hij reikte medailles uit aan soldaten en ging met hen op de foto.
,,Beterschap. Ik wens jullie sterkte. Jullie zijn geweldige jongens!", zei Zelenski tegen de patiënten in de video die vandaag op Telegram werd geplaatst.
Tot nu toe had Zelenski alleen foto's en video's gedeeld waarop hij te zien was in zijn kantoor of voor de ambtswoning. Daarom werd in de Russische media herhaaldelijk gespeculeerd dat de president niet in hoofdstad Kiev was.
,,Ik ken Poetin persoonlijk, en weet dat hij niet gaat stoppen.” Dat zei Eurocommissaris Frans Timmermans vandaag.
Timmermans was bij een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA in Breda, en vertelde dat Poetin verder zal gaan met escaleren, schrijft BN DeStem.
Hij omschrijft de Russische leider als hermetisch afgesloten en vervreemd van de wereld. Zelfs zijn eigen kring vertrouwelingen zouden Poetin nog maar amper zien. De Europese bestuurder waarschuwt dan ook voor Poetinverstehers in de media die hem wél menen te begrijpen. ,,Eerst zeiden de experts dat een Russische invasie ondenkbaar was. Nu het is gebeurd noemen ze deze redelijk verklaarbaar.”
© ANP — Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. De Oekraïense strijdkrachten voeren tegenaanvallen uit tegen Russische troepen in de zuidelijke regio Mikolajiv en de oostelijke regio Charkov, meldde een functionaris van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken op televisie.
Bij bombardementen in Mykolajiv zijn zeker elf doden gevallen. Dat zegt de gouverneur van de regio vandaag. Eerder op de dag was er sprake van negen doden. In de namiddag maakten de gouverneur en de hulpdiensten melding van een nieuwe aanval, deze keer op een school. In een eerste balans is er sprake van twee doden en twee gewonden. Daarmee stijgt de dodentol zondag naar negen.
De Russen lijken via Mikolajiv richting westen te willen oprukken naar de uiterst belangrijke havenstad Odessa, de grootste plaats aan de Zwarte Zee. Als de Oekraïners de opmars kunnen stoppen, zou dat een belangrijk succes zijn.
Vrijdag zei een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski al dat de Oekraïense strijdkrachten bezig zijn met tegenaanvallen bij onder meer Kiev en Charkov, de tweede stad van het land. Tevens zouden Russische troepen steeds minder grondgebied veroveren, een mogelijk ander teken dat de Russische opmars stagneert.
© REUTERS — Een Oekraïense militair. Bij nieuwe manifestaties tegen de oorlog in Oekraïne zijn in verschillende steden in Rusland meer dan 800 mensen opgepakt. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken maakte eerder melding van ongeveer 300 arrestaties bij verboden manifestaties in Moskou.
Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD-Info gingen mensen in zo'n 37 Russische steden de straat op. Naast Moskou vonden er ook onder meer manifestaties plaats in Vladivostok, in het oosten van Rusland, en in Irkoetsk aan het Bajkalmeer.
Op foto's en video's op de sociale media is te zien hoe mensen worden weggesleurd door de politie, uitgedost met helmen en zwaar beschermingsmateriaal. Er zijn ook beelden van de overvolle busjes waarmee de mensen worden weggevoerd. In Sint-Petersburg zouden ook zeker negen journalisten zijn aangehouden, wordt gemeld op Twitter.
Volgens OVD-Info zijn sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne op 24 februari al meer dan 14.800 mensen opgepakt.
De demonstraties zijn illegaal, officieel omdat ze indruisen tegen de coronamaatregelen. Maar het regime in het Kremlin heeft ook elke kritiek op de inval verboden, die door de machthebbers een speciale operatie wordt genoemd. Demonstranten riskeren boetes en mogelijke gevangenisstraffen door de straat op te gaan.
© AFP — Een demonstrant in Moskou wordt door de politie afgevoerd. Er zouden aanzienlijke vorderingen geboekt zijn in de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, zo melden beide partijen. ,,We kunnen mogelijk snel een akkoord vinden", klinkt het bij een lid van de Russische delegatie.
Ook bij de Oekraïners klinken positieve geluiden. ,,Meer Russen stellen zich constructief op", zegt Oekraïens onderhandelaar en presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak. ,,Resultaat boeken, is een kwestie van dagen", luidt het.
© EPA — Foto van een eerdere overlegronde tussen de delegaties van beide landen. De stroomtoevoer naar de oude, in 1986 ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne is hersteld, meldt het Oekraïense ministerie voor Atoomenergie. Dat zou betekenen dat de koelsystemen van de opslag voor verbruikte splijtstof weer normaal werken en niet langer van back-up-stroom afhankelijk zijn.
Vrijdag meldde het internationaal atoomagentschap IAEA op basis van de Oekraïense netbeheerder al dat de stroomvoorziening bij de kerncentrale deels was hersteld. Bij beschietingen waren volgens de netbeheerder stroomkabels beschadigd geraakt.
De kerncentrale, die zelf al jaren geen stroom meer opwekt, kan bij stroomstoringen 48 uur draaien op noodgeneratoren. De koelsystemen vallen daarna uit, maar dat heeft volgens het IAEA 'geen kritieke impact op de veiligheid' omdat warmte ook zonder elektriciteit efficiënt kan worden afgevoerd. Ook zou er extra diesel zijn aangerukt om de generatoren aan de praat te houden.
De centrale van Tsjernobyl werd aan het begin van de Russische invasie ingenomen door Russische troepen, bijna twee weken geleden. Sindsdien zouden de 210 personeelsleden aan een stuk door werken. Er is geen internationaal toezicht meer op het terrein, waar in 1986 de grootste kernramp in de geschiedenis plaatsvond.
© AFP — Een deel van de kerncentrale van Tsjernobyl. Voetballer Andriy Yarmolenko werd emotioneel nadat hij een goal maakte voor zijn team West Ham United. Yarmolenko, 106-voudig international van Oekraïne, maakte in de 70ste minuut de eerste goal.
Trainer David Moyes had de aanvaller de afgelopen drie wedstrijden buiten de selectie gehouden vanwege de Russische invasie in Oekraïne. 'We willen hem de ruimte geven om alles te doen wat hij kan voor zijn familie en voor zijn land. Hij leeft mee met de huidige situatie in het land', zei Moyes toen.
De Russische aanval op een West-Oekraïense militaire basis nabij de Poolse grens was gericht tegen buitenlandse huurlingen daar. Op de basis in Yavoriv - die door de Oekraïners al werd gebruikt als militair opleidingscentrum voor soldaten die meedoen aan internationale vredesmissies - komen buitenlanders aan die zich hebben aangemeld om mee te vechten tegen de Russen. Ze worden er ook getraind. Bij de aanval kwamen zeker 35 personen om het leven en raakten er minstens 134 gewond, onder wie mogelijk ook Nederlanders.
Onder de Oekraïnegangers is ook ex-militair Joyce Koster (40) uit Dordrecht. Zij verbleef op de basis, maar is met haar groep inmiddels doorgereisd naar Kiev. De groep van Joyce is er vannacht onder vuur genomen, weet haar thuisfront. Dat heeft ze overleefd.
© Milan Rinck — Joyce Koster. De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, heeft volgens persbureau Reuters de aanval op een militaire basis nabij Polen bevestigd.
Sjojgoe zegt dat de basis in het Oekraïense Yavoriv werd gebruikt om wapentuig op te slaan dat door andere landen is aangeleverd. Volgens de Rus zijn 180 buitenlandse huursoldaten 'vernietigd' alsook een grote hoeveelheid van de wapens.
Rusland zal doorgaan met het aanvallen van de buitenlanders die in Oekraïne tegen Rusland vechten, zegt Sjojgoe.
Een bus met ongeveer 50 vluchtelingen uit Oekraïne is in Italië van de weg geraakt en gekanteld. Een vrouwelijke inzittende is bij het ongeluk overleden, meldt de plaatselijke brandweer.
De bus was onderweg naar Pescara.
Het Oekraïense verzet zet zich schrap voor de opmars van het Russische leger. Zo zijn vrijwilligers druk met het maken van molotovcocktails. 'Het voelt alsof ik in een film zit.'
De gemeenteraad van Marioepol in het zuiden van Oekraïne meldt zondag dat 2187 inwoners zijn omgekomen sinds het begin van de Russische invasie. Bovendien zou de vernietiging van de stad door Russische bombardementen doorgaan. De afgelopen 24 uur waren er minstens 22 inslagen in de stad. Er zijn al meer dan honderd bommen op Marioepol gegooid, aldus de stad.
Op satellietbeelden die zaterdagmorgen zijn gemaakt van Marioepol is enorme schade te zien aan infrastructuur en gebouwen in woonwijken.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zei eerder dat Marioepol nog altijd in handen is van Oekraïense verzetsstrijders. Volgens de Oekraïense journaliste Nika Melkozerova zitten zo'n 400.000 inwoners vast in de stad. 'Zonder gas, eten en drinken. Er wordt gesmeekt om het luchtruim te sluiten.'
Een onbekend aantal Nederlanders die zijn aangesloten bij het vreemdelingenlegioen in Oekraïne is vandaag gewond geraakt door de Russische raketaanvallen op een Oekraïense militaire basis in Yavoriv. Dat zegt de Nederlandse nationaal coördinator van het vreemdelingenlegioen, Gert Snitselaar.
Rusland kan niet meer bij bijna de helft van zijn reserves aan buitenlands geld, goud en andere bezittingen. Door sancties heeft de centrale bank van het land geen toegang meer tot 300 miljard dollar aan reserves, zei de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov.
,,Ons totale volume aan reserves is ongeveer 640 miljard dollar en ongeveer 300 miljard dollar kunnen we door omstandigheden nu niet gebruiken", legde Siloeanov vandaag uit.
,,We zien ook dat westerse landen China onder druk zetten", voegde hij daar aan toe. Andere landen zouden er bij de Chinese regering op aandringen om Rusland geen toegang te verlenen tot zijn internationale reserves in de Chinese yuan. Maar volgens Siloeanov zijn de banden met China zo goed dat Rusland de reserves in de Chinese munteenheid zelfs zou kunnen uitbreiden.
De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere bondgenoten blokkeerden de toegang tot de buitenlandse bezittingen van de Russische centrale bank zodat president Vladimir Poetin zijn oorlog tegen Oekraïne moeilijker kan financieren. Zonder buitenlandse valuta's is het ook moeilijker om een verdere daling van de roebel te voorkomen. Door economische en financiële sancties werd de Russische munt al flink minder waard.
© Getty Images — Moskou, met onder meer het Kremlin. Een leidinggevende van de krant meldt op Twitter dat The New York Times ‘diep bedroefd’ kennis heeft genomen van het nieuws over de dood van Brent Renaud (zie ook onze update hieronder van 14:08).
‘Brent was een getalenteerde fotograaf en filmmaker, maar hij was niet in opdracht van de krant Oekraïne. Hoewel hij in het verleden bijdragen leverde aan de Times (voor het laatst in 2015) was hij voor geen enkele redactie van de krant in Oekraïne. Eerste berichtgeving dat hij voor de Times werkte, was gebaseerd op een perskaart van de krant die jaren geleden werd afgegeven voor een klus', aldus adjunct-hoofdredacteur Cliff Levy.
Oekraïne zegt dat de Russen verboden fosformunitie gebruiken bij hun invasie. De Oekraïense ombudsvrouw voor mensenrechten beschuldigt Rusland van het gebruik van de fosformunitie bij een aanval 's nachts op de stad Popasna in de oostelijke regio Loehansk.
De ombudsvrouw deelde een foto die de aanval zou tonen, maar zei niet of Oekraïne concrete bewijzen heeft. Het bombarderen van een stad door de Russische aanvallers met deze wapens is een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid, stelde ze in een onlineverklaring.
Het is onduidelijk om welke fosformunitie het zou gaan, want niet alle fosfor is giftig en zelfontbrandend. Het gebruik van granaten met witte fosfor is in dichtbevolkte gebieden verboden.
De politiebaas van Popasna had eerder al gemeld dat de Russen fosforbommen hadden ingezet, die 'onbeschrijfelijk lijden en branden' veroorzaken.
Volgens de Verenigde Naties zijn er al meer dan 2,5 miljoen Oekraïners gevlucht. In dit Poolse dorp Medyka komen Oekraïense vluchtelingen aan. Ze krijgen er voedsel en medische hulp.
Russische troepen zouden in de Oekraïense stad Irpin ten noordwesten van Kiev een Amerikaanse journalist, die in het verleden werkte voor de New York Times, hebben gedood. Een collega raakte gewond, meldt de regionale politiechef Andrej Nebitov.
Russische militairen hebben volgens Oekraïne opnieuw een burgemeester ontvoerd uit een door hen bezette stad in het zuiden van het land. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense legerleiding in de regio Zaporizja werd burgemeester Jevjen Matviiv van het stadje Dniprorudne zondagochtend met onbekende bestemming afgevoerd. Burgemeester Matviiv kwam eind vorige maand in het nieuws toen hij er in slaagde om Russische tanks uit zijn stad te verdrijven door met de bestuurders te praten.
Matviiv is de tweede burgemeester die verdwenen is. Vrijdag namen Russische troepen burgemeester Ivan Fedorov van het nabijgelegen Melitopol mee, omdat hij zou hebben geweigerd mee te werken. Zaterdag installeerden de Russen een nieuwe burgemeester in Melitopol. In een reactie op de ontvoering van Matviiv zei het hoofd van het regionale bestuur in Zaporizja dat 'oorlogsmisdaden systematisch worden' in het gebied.
EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelde de ontvoeringen in harde bewoordingen. ,,Dit is weer een nieuwe aanval op de democratische instituties in Oekraïne en een poging om niet-legitieme alternatieve overheidsstructuren te vestigen in een soeverein land", schreef hij op Twitter.
In Rusland zijn weer honderden betogers opgepakt die tegen de Russische oorlog in Oekraïne protesteerden. In Sint-Petersburg zouden ook zeker negen journalisten zijn aangehouden, wordt gemeld op Twitter.
Sinds de invasie in Oekraïne zijn ruim 14.100 demonstranten gearresteerd, meldt de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-info. De jongste betogingen waren in ruim twintig steden verspreid over het land.
De demonstraties zijn illegaal, officieel omdat ze indruisen tegen de coronamaatregelen. Maar het regime in het Kremlin heeft ook elke kritiek op de inval verboden, die door de machthebbers een speciale operatie wordt genoemd.
© AFP — Een vrouw wordt aangehouden bij een demonstratie tegen de oorlog in het centrum van Moskou. Time-reporter Simon Shuster stelt dat de Russen dachten dat er Amerikanen op de legerbasis bij Yavoriv waren en dat zij gewond of gedood zouden worden. Er vielen 35 doden bij de aanval, maar geen buitenlanders. Dat meldt Shuster op Twitter: ,,Een coördinator van buitenlandse vrijwilligers in Oekraïne vertelde me dat de basis een knooppunt was voor duizenden van hen, die van over de hele wereld kwamen om Oekraïne te helpen. Ik ontmoette sommigen uit de VS, het VK, Australië. Dit is waar Amerikaanse en andere Navo-instructeurs de meeste Oekraïners trainen.'''
De Russische president Vladimir Poetin zou bereid zijn om zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski te ontmoeten. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft Poetin dat vorige week gezegd tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die wil bemiddelen.
Cavusoglu zei dit zondag op een persconferentie, meldt het Russische persbureau RIA Novosti. De minister zei dat ook 'de Oekraïense kant er klaar voor is'. Poetin en Erdogan spraken elkaar vorige week zondag telefonisch. Over de inhoud van hun gesprek was tot dusverre weinig bekend.
De Oekraïense presidentsadviseur en onderhandelaar Mikhailo Podoljak zei ondertussen op televisie dat zijn land met Turkije en Israël aan een opzet werkt voor vredesbesprekingen en naar een geschikte locatie zoekt. ,,Als we het hebben uitgewerkt, dan komt er een ontmoeting. Ik denk niet dat het nog lang duurt voordat we eruit zijn'', zei hij.
Het aantal Oekraïners dat zondag in Nederland werd opgevangen bedroeg volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid ruim 6200. Dat is 1500 meer dan een dag eerder en bijna 3000 meer dan vrijdag.
Het aantal opvangplekken is de afgelopen 24 uur gestegen met 3000 en komt uit op ruim 14.000, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het doel is om zeker 50.000 opvangplekken in ons land te creëren.
De Oekraïense onderhandelaar Mykhalio Podolyak zegt dat er wordt geprobeerd om met hulp van Turkije en Israël vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te organiseren. Er wordt nog gesproken over de locatie en de opzet van de gesprekken. ,,Zodra dat is uitgewerkt zal er een ontmoeting zijn. Ik denk niet dat dat lang duurt.''
Volgens luitenant-admiraal Rob Bauer, die voorzitter is van het militair comité van de Navo, geven de Russen met de aanval op Yavoriv het signaal af dat de wapenhulp uit het Westen voor hen een probleem is. Oekraïne krijgt onder meer antitankwapens en luchtverdedigingsraketten van westerse landen.
De wapens uit het Westen zijn 'heel succesvol' in de strijd tegen de Russische troepen, aldus Bauer in het televisieprogramma WNL op Zondag. ,,Het is voor de Russen een probleem, die wapens.''
Bauer ziet als het gaat om kernwapens aan Russische kant 'wel de retoriek, maar niet de voorbereidingen'. De Navo heeft volgens hem ook nog geen inlichtingen dat de Russen hun nucleaire wapenarsenaal in een grotere staat van paraatheid brengen.
De Russische president Vladimir Poetin schrikt van weinig terug om zijn doel te bereiken, aldus de luitenant-admiraal. Het is daarom 'ook niet ondenkbaar' dat Poetin chemische en biologische wapens gaat inzetten in de strijd in Oekraïne.
Russische militairen hebben vanochtend opnieuw een burgemeester ontvoerd uit een door hen bezette stad in het zuiden van Oekraïne. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense legerleiding in de regio Zaporizja werd burgemeester Jevjen Matviiv van het stadje Dniprorudne rond 09.30 uur met onbekende bestemming afgevoerd.
Matviiv is de tweede burgemeester die verdwenen is. Vrijdag namen Russische troepen burgemeester Ivan Fedorov van het nabijgelegen Melitopol mee, omdat hij zou hebben geweigerd mee te werken. Zaterdag installeerden de Russen een nieuwe burgemeester in Melitopol.
In een reactie op de ontvoering van Matviiv zei het hoofd van het regionale bestuur in Zaporizja tegen de Kyiv Independent dat 'oorlogsmisdaden systematisch worden' in het gebied.
Burgemeester Matviiv kwam eind vorige maand in het nieuws toen hij er in slaagde om Russische tanks uit zijn stad te verdrijven door met de bestuurders te praten.
Maksym Kozytskyy, de gouverneur van de regio Lviv, zegt dat het dodental van de aanval op de militaire basis bij Yavoriv, vlakbij de grens met Polen, is opgelopen tot minstens 35. Eerder werd gemeld dat er negen doden vielen. De basis werd bestookt met zo'n 30 raketten. 134 mensen raakten gewond. Dat meldt persbureau Reuters. Op de basis werden in het verleden oefeningen met Navo-landen gehouden. Een vertegenwoordiger van het Oekraïense ministerie van Defensie vertelde dat het ministerie nog steeds probeert vast te stellen of buitenlandse militaire instructeurs aanwezig waren op het moment van de luchtaanval op de militaire basis. De trainingsfaciliteit is de grootste in het westen van het land en traditioneel de locatie voor gezamenlijke oefeningen. Volgens een woordvoerder van de Navo waren er in elk geval geen militairen uit Navo-landen op de basis.
© Getty Images — Een gewonde van de aanval wordt in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De autoriteiten in Kiev zeggen dat er een voedselreserve is aangelegd waarmee de stad het twee weken kan uitzingen. Dat meldt persbureau Reuters. De vrees is dat de stad binnen afzienbare tijd geheel wordt ingesloten door de Russen en bevoorrading niet meer mogelijk zal zijn. ,,De twee miljoen inwoners die niet zijn vertrokken zullen steun krijgen als de situatie verslechtert'', meldt het stadsbestuur online.
© EPA — Een veldkeuken bij een controlepost in Kiev. Burgers koken er voor Oekraïense militairen. Een trein die onderweg was om burgers te evacueren uit de Oekraïense plaats Lyman, in de regio Loehansk, is afgelopen nacht getroffen bij een bombardement. Volgens de Oekraïense spoorwegen kwam de conducteur om het leven en raakte een persoon gewond.
Het lijkt niet te gaan om een gerichte aanval. De trein passeerde het plaatsje Brusyn, halverwege Slovjansk en Lyman, juist toen daar een artilleriebeschieting plaatsvond. In het gebied wordt zwaar gevochten tussen het Oekraïense en het Russische leger dat steun krijgt van pro-Russische milities.
De spoorwegen zeggen er alles aan te doen om de evacués alsnog op het halen in Lyman. Onder hen zouden honderd kinderen zijn.
Premier Mark Rutte noemt het nieuws dat Russische bommen een Oekraïense militaire basis op 25 kilometer van de Poolse grens hebben geraakt een ‘heel zorgelijke ontwikkeling’. ,,Het is opnieuw een escalatie dat het zo dicht bij de grens was”, zo reageerde hij bij WNL op Zondag. Toch zegt Rutte ook dat ‘alles erop wijst’ dat Rusland de confrontatie met de Navo uit de weg gaat.
Een militaire basis bij de plaats Yavoriv, op minder dan 25 kilometer van de Oekraïens-Poolse grens, is vanochtend getroffen door een raketaanval. Er vielen negen doden 57 mensen raakten gewond.
Dat melden de regionale militaire autoriteiten en de burgemeester van Lviv. ,,Helaas raakten 57 mensen gewond en werden in het ziekenhuis opgenomen, negen helden stierven", zei de militaire gouverneur van de regio Lviv, Maxim Kozitsky, op berichtendienst Telegram. Burgemeester Andriy Sadovy van Lviv, zo'n 40 kilometer verwijderd van de basis, gaf op Telegram dezelfde slachtofferbalans.
Oekraïense autoriteiten melden dat het zogenoemde centrum voor Internationale vredesbewaking en veiligheid in de plaats is getroffen door dertig raketten.Volgens een tweet van de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov 'werken buitenlandse instructeurs' op de basis. Of die vanochtend aanwezig waren is niet bekend. De meeste landen hebben hun militaire instructeurs nog voor de Russische inval van 24 februari uit Oekraïne teruggetrokken. In 2014 voerden de Verenigde Staten en veertien andere NAVO-landen nog een legeroefening uit in Yavoriv.
Een correspondent van het Duitse persbureau DPA meldde dat in het Poolse Przemysl, op zo'n zestig kilometer van Yavoriv, explosies te horen waren. Het luchtalarm klonk in de nacht van zaterdag op zondag in Lviv, ook in die West-Oekraïense stad klonken vervolgens explosies.
© Getty Images — Ambulances rijden af en aan bij de militaire basis bij Yavoriv na de Russische aanval vanochtend. Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie zouden er explosies klinken bij Lviv, de stad in het westen van Oekraïne. Dat melden correspondenten van CNN en het Duitse persbureau DPA zondagochtend. De explosies zijn volgens een DPA-correspondent in het Poolse Przemysl ook daar te horen.
The Kyiv Independent meldde in de nacht van zaterdag op zondag al dat het luchtalarm niet alleen in Lviv, maar in vrijwel alle regio's van Oekraïne klonk. Het gaat onder meer om de steden Kiev, Charkov, Odessa, Rivne, Kramatorsk, Zjytomyr, Zaporizja, Soemi en Dnipro. Inwoners worden gevraagd naar de dichtstbijzijnde schuilkelder te gaan.
Het Russische leger heeft een nieuwe burgemeester geïnstalleerd in de bezette Oekraïense stad Melitopol. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zou het gaan om Galina Danilchenko, een voormalig lid van de lokale gemeenteraad.
De vorige burgemeester, Ivan Fedorov, werd vrijdag door Russische troepen ontvoerd. Op videobeelden was te zien hoe hij door gewapende mannen uit een overheidsgebouw werd meegenomen. Fedorov zou hebben geweigerd om mee te werken met de vijand. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan 'terroristische misdrijven'. Rusland heeft nog niets gezegd over zijn lot.
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken stelde kort na de ontvoering dat Russische bezetters het internationaal recht hebben geschonden. Het gijzelen van burgers in een oorlog noemde het ministerie een oorlogsmisdaad.
President Volodimir Zelenski noemde de ontvoering een ,,misdaad tegen de democratie". Hij bestempelde de actie ook als een ,,teken van zwakte" van de Russen. ,,Ze zijn overgegaan naar een nieuwe terreurfase waarin ze proberen om vertegenwoordigers van legitieme lokale Oekraïense autoriteiten fysiek te elimineren", aldus de president. Zelenski heeft opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van Fedorov.
Melitopol, in het zuiden van Oekraïne, viel na de Russische invasie al vrij snel onder controle van de Russen.
Rusland zou in de strijd met Oekraïne chemische wapens in kunnen zetten, stelt NAVO-chef Jens Stoltenberg zondag in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Als Rusland hiertoe zou besluiten, begaat het volgens Stoltenberg ,,een oorlogsmisdaad".
De NAVO-chef spreekt in het interview over ,,absurde beweringen" van de Russische regering, die de weg vrij zouden kunnen maken voor het gebruik van chemische wapens. Stoltenberg doelt op Russische beschuldigingen aan het adres van de Verenigde Staten over vermeende financiering van laboratoria in Oekraïne waar biologische wapens in het geheim ontwikkeld zouden worden.
De VS ontkennen de beschuldigingen en ook de Verenigde Naties stelden in een spoedzitting geen weet te hebben van biologische wapenprogramma's in Oekraïne. Eerder deze week waarschuwde ook het Witte Huis al dat dit een tactiek van Rusland zou kunnen zijn om een chemische aanval ,,onder valse vlag" te kunnen uitvoeren.
In het interview met de Duitse krant richtte Stoltenberg zich ook rechtstreeks tot de Russische president Vladimir Poetin, die hij oproept ,,deze oorlog te beëindigen, alle troepen terug te trekken en in te zetten op diplomatie".
De NAVO-chef zegt verder ,,geschokt" te zijn door het toenemende aantal burgerslachtoffers. Hij prijst de ,,moed en vastberadenheid" van het Oekraïense volk, maar zegt ook ,,dat de komende dagen waarschijnlijk nog meer ontberingen met zich mee zullen brengen".
Stoltenberg blijft bij zijn standpunt over de zogenoemde no-fly zone, waar de Oekraïense president Volodimir Zelenski meermaals om heeft gevraagd. Het verzoek zal door de NAVO niet worden ingewilligd, benadrukt Stoltenberg opnieuw. ,,We moeten deze oorlog beëindigen en niet laten escaleren", aldus de chef van het defensieve bondgenootschap. ,,We zijn niet op zoek naar een conflict met Rusland."
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft voor het eerst in de geschiedenis van het land postuum de titel 'Held van Oekraïne' aan een vrouw toegekend.
De sergeant en militaire arts Derusova Inna Nikolaevna was sinds de Russische invasie in Oekraïne werkzaam in de stad Oktyrka in de regio Soemi. Ze kwam om het leven door Russisch artillerievuur, terwijl ze tien gewonde militairen probeerde te redden.
De titel 'Held van Oekraïne' wordt toegekend aan Oekraïners die een heroïsche daad of prestatie op het werk hebben verricht of geleverd. Het is de hoogste staatsonderscheiding die het land kent. Volgens de BBC heeft Zelenski de heldentitel ook aan zeven andere strijders toegekend, onder wie vijf kameraden van de sergeant.
De Britse premier Boris Johnson organiseert volgende week een top in Londen met de leiders van Noord-Europese en Baltische landen, waar ook Nederland voor is uitgenodigd. De top zal zich voornamelijk richten op de oorlog in Oekraïne en de Europese veiligheid. Namens Nederland is minister van Defensie Kajsa Ollongren aanwezig, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
,,De Europese veiligheid is door elkaar geschud door de aanval van Rusland op Oekraïne en we zullen met onze partners actie moeten ondernemen om zeker te zijn dat we hier sterker en meer verbonden uit komen", zei Johnson zaterdag. Hij heeft alle landen die zijn aangesloten bij de Joint Expeditionary Force (JET) uitgenodigd voor de top. De JET is een militaire coalitie, aangestuurd door het Verenigd Koninkrijk, die zich focust op de veiligheid in het noorden van Europa. Naast Nederland en het VK gaat het om Denemarken, Estland, IJsland, Letland, Litouwen Noorwegen, Finland en Zweden.
De top volgt direct op een grote NAVO-oefening maandag, die door Noorwegen wordt georganiseerd. Het gaat om de grootste militaire oefening sinds de Koude Oorlog. 30.000 troepen uit 27 landen gaan trainen bij temperaturen onder het vriespunt.
© ANP — Minister van Defensie Kajsa Ollongren vertegenwoordigt Nederland op de door de Britse premier Boris Johnson georganiseerde top van Noord-Europese en Baltische landen. In vrijwel alle Oekraïense regio's klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm, meldt The Kyiv Independent. Het gaat onder meer om de steden Kiev, Lviv en Charkov. In Lviv is het volgens correspondenten de derde nacht op rij dat het luchtalarm klinkt.
Ook in onder meer Odessa, Rivne, Kramatorsk, Zjytomyr, Zaporizja, Soemi en Dnipro klinkt het luchtalarm. Inwoners worden gevraagd naar de dichtstbijzijnde schuilkelder te gaan.
Het is niet meteen duidelijk of er ook explosies klinken in de steden.
De aandelenbeurs in Moskou blijft ook volgende week gesloten, heeft de Russische centrale bank zaterdag besloten. Het is sinds 28 februari niet meer mogelijk om in aandelen te handelen aan die beurs, om binnenlandse beleggers te beschermen tegen forse verliezen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.
Of de beurs na 18 maart heropent, moet volgende week duidelijk worden.
Het is inmiddels voor Russen wel weer mogelijk om onder meer roebels te verhandelen, iets wat tijdelijk ook verboden was.
© AFP — Het gebouw van de Russische aandelenbeurs in Moskou. Britten die hun huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen krijgen een bonus van 350 pond (418 euro) per maand, heeft minister van Huisvesting Michael Gove volgens Britse media aangekondigd. De minister omschrijft de vergoeding als een ,,bedankje van de overheid." Hij roept op tot ,,een nationale inspanning" voor mensen die zich in een wanhopige situatie bevinden.
Om voor de bonus in aanmerking te komen, geldt wel dat de Britten de Oekraïners minimaal een half jaar onderdak moeten bieden en dat ze in ruil daarvoor geen huur mogen vragen. Daarnaast moeten ze kunnen aantonen dat de woonruimte die ze aanbieden aan bepaalde eisen voldoet en de overheid kan controleren of ze in het bezit zijn van een strafblad.
De Britse regering heeft de afgelopen weken veel kritiek ontvangen vanwege de aanpak van de vluchtelingencrisis in het land. Zo moesten Oekraïense vluchtelingen door bureaucratische rompslomp rond het visumproces lang wachten voordat ze geholpen werden.
Oekraïners mogen alleen met een visum het Verenigd Koninkrijk betreden. Dat kunnen ze krijgen als ze familie of een zogeheten referent in het land hebben. Om de verwerking van de aanvragen te versnellen, moeten sinds donderdag alleen Oekraïners zonder paspoort nog naar een speciaal visumkantoor. Vluchtelingen met paspoorten mogen hun verzoek nu ook online indienen.
Via het 'Homes for Ukraine'-plan kunnen Oekraïners die niemand in Groot-Brittannië kennen toch iemand toegewezen krijgen, waardoor ze in het land mogen blijven. De Britse regering verwacht dat de regeling maximaal drie jaar nodig zal zijn.
De zeven mensen, onder wie ook één kind, die om het leven zijn gekomen toen zij probeerden een dorp in de omgeving van Kiev te verlaten, bevonden zich niet in een zogenoemde humanitaire corridor. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie, dat eerdere berichtgeving daarover corrigeert.
Oekraïne beschuldigde Rusland er zaterdag van een konvooi met evacués beschoten te hebben. De vrouwen en kinderen werden volgens de Oekraïense inlichtingendienst door de Russen gedwongen terug te keren naar het dorp dat zij probeerden te verlaten.
Het ministerie van Defensie meldde later echter dat de evacués op eigen houtje probeerden te ontkomen en dus niet op een afgesproken evacuatieroute beschoten werden.
Onafhankelijke bevestiging van de aanval ontbrak ook eerder al, van Russische zijde kwam geen reactie op de beschuldigingen.
Oekraïne heeft Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd evacuaties te dwarsbomen door zich niet aan een staakt-het-vuren te houden. Volgens Rusland hebben de Oekraïners de mislukte evacuaties aan zichzelf te wijten.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil in Jeruzalem praten met zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin om een eind te maken aan het oorlogsgeweld. ,,Het is momenteel niet constructief elkaar in Rusland, Oekraïne of Belarus te treffen. Dat zijn niet de plaatsen waar we overeenstemming kunnen bereiken", zei Zelenski zaterdag tegen journalisten.
Israël vindt hij wél een geschikt land, en met name Jeruzalem. Zelenski prees zich bovendien gelukkig met een nieuwe "fundamenteel andere" benadering van Moskou door niet langer "alleen maar ultimatums te stellen". Dat Poetin vrijdag had aangedrongen op "progressie" in het Russisch-Oekraïense overleg noemde hij een "verheugend signaal".
Zowel Zelenski als Poetin heeft de afgelopen tijd een aantal keer telefonisch gesproken met de Israëlische premier Naftali Bennett, die vorige week bovendien in Moskou bij de Russische leider op bezoek ging. Tot dusver hebben delegaties van Oekraïne en Rusland driemaal vergeefs met elkaar gesproken in Belarus en afgelopen donderdag nogmaals in de Turkse badplaats Antalya.
Het Kremlin sluit in principe een treffen tussen Poetin en Zelenski niet uit. ,,Maar eerst moeten zowel delegaties als ministers daarvoor hun aandeel leveren zodat de presidenten elkaar niet om het proces en niet om het gesprek willen ontmoeten maar om de resultaten", zei woordvoerder Dmitri Peskov vrijdag nog.
Nieuwe satellietbeelden van de Oekraïense havenstad Marioepol tonen enorme beschadigingen aan de infrastructuur en gebouwen in woonwijken. Het private Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies meldde bovendien in het westelijk deel van Marioepol branden te hebben geconstateerd. Hoge appartementencomplexen hebben grote schade opgelopen.
Marioepol, gelegen aan de Zwarte Zee, wordt al geruime tijd belegerd door de Russische invasietroepen, maar is volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba nog altijd niet gevallen. De prijs van het verzet is echter hoog.
Het gemeentebestuur liet vrijdag weten dat zeker 1582 burgers om het leven zijn gekomen door de Russische bombardementen en beschietingen. Of dat aantal slachtoffers correct is, is moeilijk te controleren.
© AP — Satellietbeelden van Maxar Technologies van het ziekenhuis in Marioepol voor de aanval. © AFP — Het ziekenhuis in Marioepol na de Russische aanval. © AP — Satellietbeelden van het Zhovtnevyi-district van west-Marioepol, hier nog intact. © AP — Hetzelfde district nu. De Amerikaanse president Joe Biden heeft 200 miljoen dollar (182 miljoen euro) extra uitgetrokken voor wapenleveranties en militaire steun aan Oekraïne. Dat heeft het Witte Huis zaterdag bekendgemaakt. Twee weken geleden, direct na de Russische inval, keurde Washington al noodhulp voor de Oekraïense strijdkrachten goed ter waarde van ruim 350 miljoen.
Volgens het Pentagon is dat beschikbaar gestelde materieel, waaronder antitankwapens van het type Javelin, inmiddels geleverd aan Oekraïne. Het Amerikaans Congres besloot een paar dagen geleden in totaal 13,6 miljard dollar vrij te maken op de begroting voor humanitaire en militaire hulp aan Oekraïne. Biden zal dat wetsvoorstel waarschijnlijk komende week ondertekenen, waarna het nog even duurt voordat het geld kan worden besteed.
In veel steden in Nederland zijn zaterdag acties gehouden om steun te betuigen voor Oekraïne en te protesteren tegen de invasie van Rusland. In onder meer Rotterdam en Amsterdam werden manifestaties gehouden. Verschillende gemeentehuizen, zoals die van Nieuwegein en Apeldoorn, openden de deuren om stil te staan bij de oorlog. Het stadhuis van Enschede werd in de avond blauw-geel verlicht.
In de Martinikerk in Groningen was zaterdagochtend 'een moment van bezinning en solidariteit voor Oekraïne'. Burgemeester Koel Schuiling noemde de invasie van Poetin in Oekraïne 'een aanval op democratische normen en waarden, een onbezonnen afwijzing van internationale wetten en afspraken, en een meedogenloze aanranding van de waarheid".
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei tijdens een manifestatie dat 'voor meneer Poetin geen plek is in de beschaving, nu niet en straks niet'. Daarna klonk applaus onder de honderden aanwezigen op Plein 1940. Abouteleb maakte namens de gemeente 100.000 euro te doneren aan vriendschapsgemeente Gdansk in Polen, bedoeld voor hulp om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Ook zei hij
De ambassadeur van Oekraïne zei vereerd te zijn zoveel solidariteit en steun vanuit de Rotterdammers te ervaren. Aan het einde van de bijeenkomst werd twee minuten stilte gehouden, waarna het Oekraïense volkslied klonk.
Buiten ons land deden onder meer steden als Brussel, Florence, Frankfurt, Gent, Milaan, Nice, Parijs, Rome, Sevilla, Stuttgart, Stockholm, Tallinn, Riga en Zagreb mee.
© ANP — Demonstranten op de Dam tijdens een protest tegen de oorlog in Oekraïne. © MediaTV — Honderden mensen kwamen naar Plein 1940 in Rotterdam om steun te betuigen aan Oekraïne. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan een konvooi met evacués beschoten te hebben. Zeven mensen zouden daardoor om het leven gekomen zijn, onder wie één kind.
De vrouwen en kinderen probeerden deze zaterdag weg te komen uit een dorp nabij hoofdstad Kiev, zegt de Oekraïense inlichtingendienst. De Russen zouden hen hebben gedwongen terug te keren naar het dorp.
Onafhankelijke bevestiging van de aanval ontbreekt, van Russische zijde kwam niet meteen een reactie op de beschuldiging. Oekraïne beschuldigt Rusland er regelmatig van evacuaties te dwarsbomen door zich niet aan een staakt-het-vuren te houden. Volgens Rusland hebben de Oekraïners de mislukte evacuaties aan zichzelf te wijten.
Oekraïne komt met een opvallende nieuwe postzegel. De zegel draagt de titel ‘Russisch oorlogsschip, go fuck yourself’ en is een eerbetoon aan de ‘helden van Slangeneiland’.
De helden betreffen 13 Oekraïense militairen op het eilandje Zmiinyi, een onherbergzame rots in het westen van de Zwarte Zee, ongeveer 48 km voor de kust van Oekraïne en Roemenië. Zij weigerden zich over te geven aan de Russen, in plaats daarvan kreeg de vijand de boodschap “go fuck yourself” te horen.
De zegel is ontworpen door kunstenaar Boris Groh. Hij kreeg de meeste stemmen tijdens een wedstrijd georganiseerd door de Oekraïense postdienst.
Aanvankelijk werd overigens gemeld dat de militairen overleden waren. President Volodimir Zelenski kondigde aan dat de grenswachten postuum zouden worden geëerd als ‘Helden van Oekraïne’, de hoogste onderscheiding van het land. Later bleek dat de 13 militairen krijgsgevangen gemaakt waren door de Russen.
© UkrPoshta — De postzegel die de meeste stemmen kreeg in een door UkrPoshta uitgeschreven wedstrijd In Nederland worden momenteel ruim 4700 Oekraïners opgevangen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zaterdag. Dat zijn er 1400 meer dan vrijdag.
Er zijn inmiddels meer dan 11.000 opvangplekken beschikbaar, laat het ministerie weten. Dat zijn er ongeveer 3000 meer dan op vrijdag. Uiteindelijk is het doel om zeker 50.000 opvangplekken te realiseren.
De veiligheidsregio's zijn naarstig op zoek naar meer opvanglocaties voor de verwachte toestroom van Oekraïners. Ook gemeenten doen alle moeite om noodopvang te zoeken. ,,Rotterdam is bezig met schepen voor de opvang van driehonderd mensen", vertelt een woordvoerder van Rotterdam-Rijnmond. ,,We houden er intussen rekening mee dat het niet bij die tweeduizend blijft. Dat vereist andere oplossingen."
Ruim twee weken na de start van de oorlog zijn al 2,5 miljoen mensen het land ontvlucht. De marechaussee verwijst Oekraïners die onderdak nodig hebben bij de grens naar beschikbare locaties. Oekraïners die zich melden bij de gemeente of politie, of op straat mensen aanklampen, worden zoveel mogelijk regionaal aan een opvangplek toegewezen.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de Oekraïense strijdkrachten ervan beschuldigd het internationaal humanitair recht grof te schenden, bijvoorbeeld met "buitenrechtelijke executies van andersdenkenden". Poetin uitte zijn kritiek in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
Poetin riep de twee op de Oekraïense regering in Kiev onder druk te zetten deze "criminele acties" te beëindigen. Hij verweet de Oekraïners ook het gijzelen van burgers. Deze zouden ook worden gebruikt als menselijk schild.
Het Oekraïense leger zou verder zware wapens inzetten in de buurt van ziekenhuizen, scholen en kleuterscholen, stelde het Kremlin in een verklaring. Poetin zei verder dat Oekraïense "nationalistische bataljons" systematisch reddingsoperaties verstoren en burgers intimideren die probeerden te vertrekken uit gevechtsgebieden.
De Russische aantijgingen zijn overigens deels dezelfde verwijten die Kiev maakt over het Russische leger.
De oorlog in Oekraïne heeft tot nu toe ongeveer 1300 Oekraïense soldaten het leven gekost, heeft president Volodimir Zelenski zaterdag gemeld. Vrijdag hebben vijf- tot zeshonderd Russen zich overgegeven, zei hij tijdens een persconferentie.
Over de huidige onderhandelingen met de Russen zei de president dat er meer over concrete onderwerpen wordt gepraat dan over ultimatums over en weer. Hij suggereerde dat het Westen meer bij de onderhandelingen betrokken zou kunnen zijn.
Het aantal burgerdoden steeg naar 579, melden de Verenigde Naties. Volgens de VN zijn nu 2,6 miljoen mensen op de vlucht, bijna 100.000 meer dan vrijdag.
Rusland waarschuwt het Westen opnieuw voor wapenleveranties aan Oekraïne. Volgens onderminister Sergej Riabkov (Defensie) kunnen westerse wapenkonvooien legitieme doelwitten voor de Russische strijdkrachten zijn.
Meerdere landen, waaronder Nederland, de VS en Duitsland, hebben toegezegd wapens te sturen naar Oekraïne. ,,We hebben de Verenigde Staten gewaarschuwd dat het door hen georkestreerde overspoelen van Oekraïne met wapens niet alleen een gevaarlijke zet is, maar deze konvooien ook tot legitieme doelwitten maakt", aldus Riabkov zaterdag op de Russische staatstelevisie.
Rusland heeft eerder aangegeven dat de inval in Oekraïne bedoeld is om het buurland te demilitariseren. Moskou beschouwt daarom het sturen van militaire hulp door westerse landen, in de ogen van de Russen op aandringen van de VS, als "escalatiebeleid" van Washington.
Duitsland wil tegen het einde van dit jaar bijna af zijn van de import van Russische aardolie. Dat zegt de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vanwege de oorlog in Oekraïne willen Europese landen hun afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen drastisch terugdringen.
,,Met elke dag en zelfs elk uur zeggen we gedag tegen Russische importen", aldus Habeck. Volgens hem kan in het najaar Duitsland al de import van Russisch steenkool hebben stopgezet en bij olie zou dat dan grotendeels aan het einde van het jaar moeten zijn. Volgens het Duitse statistiekbureau komt ongeveer een derde van de ingevoerde olie uit Rusland en 45 procent van de steenkool die door Duitsland wordt geïmporteerd.
Duitsland is ook erg afhankelijk van Russisch aardgas. Die import is moeilijker om stil te leggen. Habeck heeft gezegd nog geen onmiddellijk verbod op alle Russische energie te willen, want dat zou volgens hem kunnen leiden tot tekorten en een sterk stijgende inflatie.
Commerzbank vertrekt uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarmee volgt de tweede bank van Duitsland het voorbeeld van Deutsche Bank, dat vrijdag bekendmaakte afscheid te nemen van Rusland.
Commerzbank gaf aan geen nieuwe zaken meer te zullen doen in Rusland en de bestaande transacties te gaan afbouwen. De bank had eerder laten weten dat de aanwezigheid in Rusland en Oekraïne niet heel groot is en dat die activiteiten de afgelopen jaren al zijn verminderd.
Deutsche Bank maakte vrijdag een ommekeer met het besluit om toch te vertrekken uit Rusland, want de grootste bank van Duitsland had eerder gezegd in het land te willen blijven.
De grote Amerikaanse banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase vertrekken ook uit Rusland vanwege Oekraïne en de harde westerse sancties.
Belarus stuurt vijf gevechtseenheden naar de zuidgrens om te voorkomen dat 'nationalistische gewapende formaties' uit Oekraïne het land binnentrekken. ,,De troepenbewegingen hebben op geen enkele manier te maken met voorbereidingen, laat staan met deelname van Belarussische soldaten aan de speciale operatie op het grondgebied van Oekraïne", aldus de Belarussische onderminister van Defensie.
Oekraïne beschuldigt zijn buurland van plannen om Rusland te helpen bij wat de Russen een speciale militaire operatie noemen. De Belarussische president Alexandr Loekasjenko ontkent dat ten stelligste.
Russische troepen hebben Belarus gebruikt als uitvalsbasis om doelen in Oekraïne aan te vallen met straaljagers en raketten.
© - — Loekasjenko In de strijd tegen Oekraïne lijdt het Russische leger zijn zwaarste verliezen in tientallen jaren, meent de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Sinds de Russische invasie in Oekraïne ruim twee weken geleden zouden inmiddels 31 Russische zogenoemde Bataljon Tactische Groepen niet meer in staat zijn te vechten. Deze eenheden tellen zo'n 600 tot 800 manschappen.
Door de grote verliezen stuurt Rusland nieuwe troepen naar Oekraïne, aldus Zelenski op televisie.
De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz hebben vandaag verdere gesprekken gevoerd met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne, een dag na de top van Versailles. Dat meldt het Elysée.
De drie leiders hadden donderdag al een telefoongesprek waarin Frankrijk en Duitsland 'van Rusland een onmiddellijk staakt-het-vuren hadden geëist'.
© EPA — President Emmanuel Macron De Oekraïense president Volodimir Zelenski eist in een video-toespraak de vrijlating van de burgemeester van de Zuid-Oekraïense stad Melitopol, die naar verluidt is ontvoerd door Russische troepen. Over de kwestie is contact opgenomen met Duitse en Franse leiders, aldus Zelenski.
,,Onze eis is duidelijk: hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten. Ik heb al met kanselier Olaf Scholz gebeld. Ik heb gesproken met president Emmanuel Macron. Ik zal met alle nodige mensen spreken om onze mensen vrij te krijgen," zei Zelenski in een videoboodschap. ,,Wij verwachten van de wereldleiders dat zij ons laten zien hoe zij de situatie kunnen beïnvloeden."
Russische troepen zouden de burgemeester hebben meegenomen omdat hij niet wilde meewerken met de vijand. De Oekraïense president noemde dit een 'misdaad tegen de democratie haarzelf'. Hij bestempelde de actie ook als een 'teken van zwakte' van de Russen. ,,Ze zijn overgegaan naar een nieuwe terreurfase waarin ze proberen om vertegenwoordigers van legitieme lokale Oekraïense autoriteiten fysiek te elimineren", aldus de president.
Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is het gijzelen van burgers in een oorlog een oorlogsmisdaad. Op Telegram is een video te zien waarop soldaten een man met een zak over zijn hoofd vasthouden. Rusland heeft nog niets gezegd over het lot van burgemeester Ivan Fedorov.
Melitopol, dat ongeveer 150.000 inwoners telt, viel na de Russische invasie al vrij snel onder Russische controle. Begin maart demonstreerden honderden burgers tegen de bezetting.
© AFP Een Poolse dronefabrikant bouwt door particulieren geschonken drones om zodat ze geschikt zijn om door Oekraïne te worden gebruikt in de oorlog tegen Rusland. Dat heeft Slawomir Huczala, een van de eigenaren van dronebouwer Spartaqs, zaterdag bekendgemaakt. Er zouden al 26 omgekatte onbemande vliegtuigjes zijn overgedragen aan Oekraïne via de actie Drones voor het Oosten.
De drones zijn uitgerust met camera's zodat Oekraïners ze voor verschillende zaken kunnen gebruiken, zoals 'controleren of ze veilig uit een bunker kunnen komen, slachtoffers van bombardementen lokaliseren en het vastleggen van oorlogsmisdaden', legt Huczala uit in een videobericht op sociale media. De apparaten worden voorzien van nieuwe batterijen, onopvallend gemaakt en hun verlichting wordt uitgeschakeld, aldus de Poolse ondernemer.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn zeker 79 kinderen gedood en ruim 100 kinderen gewond geraakt, melden de Oekraïense autoriteiten, die benadrukken dat het om onvolledige cijfers gaat, omdat er geen mogelijkheid is gebieden te inspecteren waar Russische troepen de dienst uitmaken.
In de eerste 16 dagen van de oorlog zijn meer dan 280 onderwijsinstellingen beschadigd, waarvan 110 in de oostelijke regio Donetsk, en 9 volledig verwoest, zeggen de autoriteiten.
Zeven miljoen kinderen zouden door de oorlog geen onderwijs meer kunnen volgen.
Een grote militaire colonne van Rusland heeft zich verspreid ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev, meldt de Britse inlichtingendienst.
"Dit is waarschijnlijk ter ondersteuning van een Russische poging om de stad Kiev te omsingelen. Het zou ook een poging van Rusland kunnen zijn om zijn kwetsbaarheid te verminderen voor Oekraïense tegenaanvallen, die een aanzienlijke tol hebben geëist van de Russische strijdkrachten", schrijft het Britse ministerie van Defensie op Twitter.
Terwijl de gevechten ten noordwesten van Kiev voortduren, bevindt het grootste deel van de Russische grondtroepen zich nu op ongeveer 25 kilometer van het centrum van de stad, aldus het ministerie.
© REUTERS De Turkse regering weigert voorlopig te reageren op berichten over de bomaanslag op de Soleiman-moskee in Marioepol, waar ruim 80 mensen hun toevlucht zouden hebben gezocht wat de bezorgdheid van hun familieleden wekte.
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder vandaag dat Russische troepen een moskee in Marioepol hadden beschoten waar meer dan tachtig volwassenen en kinderen hun toevlucht hadden gezocht. Of er slachtoffers zijn is onduidelijk.
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde tegenover persbureau AFP 'geen informatie te hebben'. De Oekraïense ambassade in Ankara bevestigde zaterdag dat het het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had gewaarschuwd, maar weigerde aan te geven wanneer het dit had gedaan en wat zijn reactie was.
Het Turkse consulaat in Odessa, een grote havenstad in het zuiden van Oekraïne, riep Turkse staatsburgers in de stad op 7 maart op om te schuilen in de bewuste moskee, 'met het oog op een evacuatie naar ons land'. Het consulaat was niet bereikbaar voor AFP.
De gouverneur van Donetsk meldt dat Russische beschietingen doorgaan in gebieden waar Oekraïne probeert mensen te evacueren en hulp te bieden. ,,Humanitaire vracht gaat richting Marioepol, we zullen u informeren hoe het zich ontwikkelt. De situatie is gecompliceerd, er zijn constant beschietingen", aldus de bestuurder. Ook in Kiev zouden de Russen doorgaan met het uitvoeren van aanvallen, zegt de gouverneur van die regio.
De havenstad Mykolajiv, bij Odessa in het zuiden van Oekraïne, is vannacht onder vuur genomen. Onder meer een centrum voor kankerzorg en een ziekenhuis voor oogverzorging zijn getroffen, stelt een journalist van het Franse persbureau AFP ter plaatse vast.
De ramen van het recentelijk gerenoveerde centrum voor kankerzorg, waar patiënten chemotherapie ondergaan, zijn gesprongen. Op de deuren zijn inslagen van projectielen zichtbaar.
,,Ze hebben geschoten op burgergebied, zonder enig militair doel. Hier zitten een ziekenhuis, een weeshuis en een oogheelkundig centrum in de wijk Ingoulski, in het noorden van de stad", zegt Dmitro Lagotsjev, directeur van het ziekenhuis.
Op het moment van de aanval bevonden er zich geen patiënten of personeelsleden in het kankercentrum. Maar in het oogheelkundig ziekenhuis waren wel patiënten aanwezig, al is nog onduidelijk hoeveel. ,,We hebben de hele nacht in de kelder doorgebracht, alles trilde, patiënten waren doodsbang", aldus directrice Kasimira Rilkova.
Door de oorlog in de Oekraïne volgen Nederlanders het nieuws over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen minder intensief. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar de invloed van de oorlog op de verkiezingen, dat Kantar Public tussen 9 en 11 maart uitvoerde.
Slechts drie procent zegt het nieuws over de verkiezingen intensief te volgen, terwijl 54 procent het nieuws over de Oekraïne intensief volgt. Eén op de vijf geeft aan dat de oorlog invloed heeft op de stemkeuze. Veel deelnemers laten weten niet op een partij te zullen stemmen die pro-Russische standpunten heeft.
Poetin is níet het Russische volk, benadrukte premier Rutte nog, toch richt de woede over de inval in Oekraïne zich ook op Nederlanders met een Russische achtergrond. ‘Mensen willen niet meer naar mijn restaurant komen.’ Lees hier het complete verhaal.
Russische troepen hebben de moskee in Marioepol beschoten, meldt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
In de zogeheten Sultan Suleiman-moskee houden ruim 80 volwassenen en kinderen zich verborgen, aldus het ministerie.
De strategische havenstad wordt al dagen belegerd. De bewoners, die schuilen in kelders, zitten zonder water, gas, elektriciteit of communicatiemiddelen. Volgens Artsen zonder Grenzen (AZG) wordt er gevochten om voedsel.
Wat er in Marioepol gebeurt, is een ernstige humanitaire ramp, verklaarde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba vrijdag nog. Volgens hem zijn er in 12 dagen tijd 1582 burgerslachtoffers gevallen.
Een deel van de oostelijke Oekraïense stad Volnovacha ligt in puin na hevige gevechten tussen Oekraïense troepen en separatistische troepen die door Rusland worden gesteund. Woningen en straten zijn verwoest door artillerievuur.
Het Russische leger zet zijn aanvallen in Oekraïne op een 'breed front' voort, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Een luchtmachtbasis in Vasylkiv nabij de hoofdstad Kiev en het inlichtingencentrum van de Oekraïense strijdkrachten in Brovari zijn buiten werking gesteld, zei een defensiewoordvoerder zaterdag in Moskou.
De burgemeester van Vasylkiv bevestigt op Facebook dat de luchthaven zaterdagmorgen om 07.00 uur lokale tijd is vernietigd door Russische raketten, melden Oekraïense media. Ook zouden start- en landingsbanen onbruikbaar zijn geworden en een munitiedepot zijn ontploft.
Volgens Russische informatie hebben hun eigen troepen en die van de separatisten uit Loehansk en Donetsk opnieuw steden in Oost-Oekraïne ingenomen. Eenheden van de 'Volksmilitie' van Donetsk rukten 9 kilometer op, de Russische strijdkrachten in totaal 21 kilometer en de groepen van de door Rusland zo genoemde Volksrepubliek Loehansk 6 kilometer. De Russische militaire informatie kon niet worden geverifieerd.
Een deel van de muziek van Pink Floyd is niet meer beschikbaar op digitale muziekplatformen in Rusland en Belarus. De band heeft dat besloten naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Ook alle solowerken van zanger David Gilmour zijn verwijderd.
Pink Floyd wil de oorlog in Oekraïne 'krachtig veroordelen', zo staat in een korte verklaring op sociale media.
De Italiaanse autoriteiten hebben opnieuw een megajacht van een Russische multimiljardair in beslag genomen. Het gaat nu om het schip met de naam Sailing Yacht A van de tycoon Andrej Melnitsjenko ter waarde van meer dan een half miljard euro. Die oligarch staat op de sanctielijst van de Europese Unie vanwege de oorlog in Oekraïne.
Het 143 meter lange superzeiljacht met drie kenmerkende masten werd in beslag genomen in de havenstad Triëst. Volgens de Italiaanse autoriteiten is Sailing Yacht A het grootste privéjacht ter wereld. Het schip werd ontworpen door de bekende Franse ontwerper Philippe Starck en gebouwd in Duitsland.
© REUTERS — Sailing Yacht A In de buurt van Kiev is een opslagplaats voor diepvriesproducten door brand verwoest, meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het incident vond rond halfvier 's nachts plaats in het dorp Kvitneve. Er vielen geen gewonden.
© via REUTERS © via REUTERS De afgelopen twee weken hebben ruim 11.000 Nederlanders zich aangemeld als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland vanwege de oorlog in Oekraïne. De meeste aanmeldingen komen via het platform Nederlandvoorvluchtelingen.nl, waar Nederlanders kunnen zien wat zij kunnen betekenen voor Oekraïense en andere vluchtelingen in Nederland.
De organisatie helpt alle vluchtelingen in Nederland vanaf het moment van aankomst en zegt ondanks de vele aanmeldingen daar de komende tijd nog veel meer vrijwilligers voor nodig te hebben. ,,Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen de handen uit de mouwen willen steken om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen," zegt Frank Candel, de voorzitter van VluchtelingenWerk.
© ANP — Kantoor van Vluchtelingenwerk Nederland De oorlog in Oekraïne en de harde westerse sancties tegen Rusland kunnen de economie van de Verenigde Staten raken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gezegd bij een bezoek aan de stad Denver. Volgens haar is de Amerikaanse economie wel sterk en zal die dit jaar goed presteren.
Door het conflict in Oekraïne en de sancties zijn de olieprijzen hard gestegen, waardoor brandstof voor consumenten duurder wordt. Yellen zei dat de Amerikaanse regering nu kijkt naar een verlaging van de accijns op brandstof om huishoudens te helpen. ,,We kijken naar een reeks mogelijkheden om consumenten te steunen, waaronder een belastingverlaging op brandstof."
© REUTERS — Janet Yellen Vanuit meerdere Oekraïense steden en dorpen, waaronder de belegerde havenstad Marioepol, worden zaterdag weer evacuatieroutes voor burgers geopend, meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Ze zegt te hopen dat Rusland zich houdt aan een staakt-het-vuren om dit mogelijk te maken.
Volgens Veresjtsjoek is Oekraïne van plan inwoners van verschillende steden en dorpen in de regio's Kiev en Soemi en enkele andere gebieden waar nog steeds wordt gevochten, te evacueren. ,,Ik hoop dat de dag goed zal verlopen, dat alle geplande routes open zullen zijn en dat Rusland zijn verplichtingen zal nakomen om het staakt-het-vuren-regime te garanderen", zei de vicepremier in een videotoespraak. Pogingen om de inwoners van Marioepol een veilige doorgang te bieden, mislukten deze week herhaaldelijk.
De gouverneur van Donetsk meldt later zaterdag dat Russische beschietingen doorgaan in gebieden waar Oekraïne probeert mensen te evacueren en hulp te bieden. 'Humanitaire vracht gaat richting Marioepol, we zullen u informeren hoe het zich ontwikkelt. De situatie is gecompliceerd, er zijn constant beschietingen', aldus de bestuurder. Ook in Kiev zouden de Russen doorgaan met het uitvoeren van aanvallen, zegt de gouverneur van die regio.
Bestuurder Dmitri Zjyvytski meldde eerder op Telegram al dat inwoners van Soemi zaterdagochtend via zogenoemde humanitaire corridors kunnen vertrekken. Eerder maakten duizenden mensen in het gebied gebruik van een corridor waar Oekraïne en Rusland afspraken over hadden gemaakt. Geëvacueerde burgers gaan volgens Zjyvytski naar de zuidelijker gelegen stad Poltava.
Russische troepen hebben tot dusver bijna 3500 militaire doelen in Oekraïne vernietigd, meldt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie vandaag aan Reuters. ,,Russische troepen zetten het offensief in Oekraïne op een breed front voort, aldus Igor Konashenkov.
De informatie van Konashenkov kan niet onafhankelijk bevestigd worden.
Russische troepen lijken vanuit het noordoosten in Oekraïne vooruitgang te boeken bij hun langzame oprukken in de richting van de hoofdstad Kiev. Ze vuurden artillerie af in de richting van buitenwijken, zo is te zien op satellietbeelden. Dit gebeurde er vannacht in Oekraïne.