Een op de acht Nederlanders die voor een boosterprik heeft gekozen is niet van plan een volgende booster tegen het coronavirus te gaan halen, mocht die worden aangeboden. Een op de tien weet het nog niet, zo blijkt uit een enquête van Kieskompas en datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP.
Aan de peiling deden ruim 4400 volwassenen mee. Van deze groep heeft zo'n 70 procent al een eerste boosterprik gehaald en is 10 procent van plan dat nog te gaan doen.
Van de mensen die een booster hebben gehaald of daar plannen voor heeft, geeft de helft aan ook een eventuele volgende prik 'zeker' te zullen halen. Nog eens 27 procent houdt het op 'waarschijnlijk wel'. Ruim 9 procent antwoordt 'waarschijnlijk niet', 3 procent zegt al zeker te weten geen volgende booster te willen. De overige 11 procent houdt de opties nog open.
Of een volgende boosterprik mogelijk wordt gemaakt, is aan het kabinet. De Gezondheidsraad adviseerde vorige week die mogelijkheid in elk geval te geven aan mensen die een verhoogd risico lopen op ernstig verloop van een corona-infectie. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en bewoners van verpleeghuizen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wil daar deze week een besluit over nemen.
Uit de peiling van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat ouderen veel meer geneigd zijn om een volgende prik te nemen dan jongeren. Van de geboosterde 65-plussers zegt 85 procent wel een volgende oppepprik te willen. Zeven op de tien ondervraagden onder de 35 jaar zouden een extra booster nemen als de overheid die aanbiedt.
Regionaal wordt ook uiteenlopend gedacht over een volgende booster. Respondenten uit Friesland gaven het vaakst aan geen extra prik te willen, inwoners van Zeeland die aan de peiling meededen staan hier het vaakst positief tegenover.
Het aantal nieuwe coronagevallen is wereldwijd gezien de voorbije week met 21 procent afgenomen. Dat meldt Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag. Het is de derde opeenvolgende week dat een afname van het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen te zien is.
Afgelopen week werden ruim 12 miljoen positieve tests geregistreerd. Het aantal doden in diezelfde periode bedroeg wereldwijd 67.000, een afname van 8 procent ten opzichte van een week eerder, en ook de eerste daling sinds begin januari.Het moment komt dichterbij waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd, zegt de Raad van State in een nieuw advies. De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) is de juridische grondslag voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. Hij loopt ten minste tot 1 maart, maar het kabinet heeft al aangegeven hem nog tot 1 juni te willen verlengen.
De raad heeft wel begrip voor de meest recente verlenging, maar vraagt ook wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie. ,,De vraag is wanneer nog sprake is van een 'directe dreiging' en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie.''
Het draagvlak voor de maatregelen neemt af, constateert de raad. Daarnaast zijn maatregelen recent snel en vergaand afgeschaald. ,,Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden, geleidelijk dichterbij." Volgens de raad moet de Wet publieke gezondheid 'zo snel mogelijk' worden aangepast, zodat de Twm niet meer nodig is.
De Kamer besloot eerder deze maand al meer de regie naar zich toe te trekken, wat betreft de procedure voor verlenging van de wet. Voorheen kon de Kamer zich alleen achteraf uitspreken over verlenging van de Twm, in de toekomst moeten zowel de Eerste als Tweede Kamer vooraf instemmen. Die nieuwe procedure is nog niet van toepassing op de voorgenomen verlenging tot 1 juni.
In de noordelijke provincies worden naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dit doordat zij in de afgelopen tijd juist minder besmettingen hadden. Andere delen van het land hadden in de afgelopen maanden veel positieve tests en daar zijn nu meer mensen immuun.
In de provincie Friesland zijn in de afgelopen week 2577 op elke 100.000 inwoners positief getest en in Groningen 2304 op de 100.000 mensen. Dat betekent dat in beide provincies één op elke veertig inwoners besmet bleek.
De regio Rotterdam-Rijnmond had naar verhouding de minste gevallen. Daar testten in de afgelopen week 1271 op elke 100.000 mensen positief op het coronavirus, oftewel één op elke bijna tachtig inwoners.
Nog altijd daalt het aantal mensen dat de boosterprik tegen het coronavirus haalt. In de afgelopen week kregen bijna 65.000 mensen zo'n inenting, die de afweer tegen het coronavirus moet versterken. Dat is het laagste aantal sinds november.
Ongeveer een maand geleden werden meer dan een miljoen nieuwe boosterprikken per week gezet. In totaal hebben nu bijna 8,8 miljoen volwassenen een oppepprik gehaald. Dat is 61,5 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. De opkomst is het hoogst onder mensen van 66 jaar en ouder. Van hen heeft meer dan 80 procent de boosterprik gekregen. De vaccinatiegraad onder jonge volwassenen is bijna 40 procent.
Iets meer dan 4400 mensen hebben in de afgelopen week besloten om alsnog de eerste prik te halen, meer dan een jaar na het begin van de vaccinaties. Dat is het laagste aantal nieuwe eerste prikken ooit. Verder kregen ruim 5800 mensen een tweede prik.
In elke leeftijdsgroep daalt het aantal positieve coronatests, maar vooral onder jongeren. Deze groep had eerder juist veel besmettingen, en daardoor zijn er nu waarschijnlijk veel jongeren immuun, verklaarde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder al.
Onder tieners is het aantal positieve tests in een week tijd meer dan gehalveerd. In de afgelopen week waren er in die groep ruim 53.000 bevestigde besmettingen, tegen bijna 110.000 een week eerder. Ook bij kinderen onder de 10 daalde het aantal gevallen met meer dan 50 procent, van ruim 38.000 naar bijna 19.000. Bij twintigers daalde het aantal nieuwe gevallen met bijna 30 procent, van bijna 90.000 naar bijna 64.000.
Bij ouderen is de daling van het aantal positieve tests veel kleiner. Het aantal gevallen onder tachtigers nam met ruim 9 procent af en onder 90-plussers met bijna 9 procent.
Het reproductiegetal is gedaald naar 0,83. Dat is het laagste niveau sinds eind juli, zeven maanden geleden.
Het reproductiegetal geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Een cijfer van 0,83 betekent dat een groep van honderd besmette mensen gemiddeld 83 anderen aansteekt. Zij dragen het virus over aan zo'n 69 mensen, die vervolgens ongeveer 57 mensen besmetten. Bij elke stap wordt de groep besmette mensen iets kleiner. Hoe verder het getal onder de 1 komt, hoe sneller het aantal nieuwe gevallen daalt.
In mei 2020, na de eerste golf, stond het reproductiegetal op zijn laagste niveau. Het was toen 0,48. Het hoogste peil dateert van afgelopen juli, de 'dansen met Janssen'-golf. Toen kwam het reproductiegetal op 3,02 uit.
In de afgelopen week zijn 310.144 positieve testuitslagen geregistreerd bij het RIVM. Dat is 37 procent minder dan de week ervoor, en tevens het laagste weektotaal in vijf weken tijd.
Het aantal ziekenhuisopnames daalde met 12 procent. Verder lieten minder mensen zich testen op besmetting, dat aantal daalde met 38 procent.
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1626 Covidpatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 15 meer dan gisteren, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1455 coronapatiënten, 10 meer dan gisteren. Op de intensive cares nam dit aantal toe met 5 tot 171. In de afgelopen 24 uur werden er 183 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 14 patiënten met corona binnengebracht.
Hongkong gaat vanaf half maart zijn 7,4 miljoen inwoners massaal testen. De coronatests zijn verplicht. Wetenschappers voorspellen, gezien het snel stijgende aantal besmettingen, dat de piek wel eens op 180.000 nieuwe gevallen per dag uit kan komen. Regeringsleider Carrie Lam laat weten dat er tot zeker half april strenge coronamaatregelen blijven gelden en dat scholen tot augustus gesloten zullen blijven.
Een meerderheid van de bevolking van Hongkong leeft met complete families in kleine appartementen, die meestal toegankelijk zijn via kleine liften. ,,De komende drie maanden zullen cruciaal zijn in de strijd tegen de pandemie'', aldus Lam. Onder de nieuwe regels zullen de inwoners zich drie keer moeten laten testen. De testcapaciteit zal daartoe worden opgevoerd naar een miljoen testen per dag.De Britse koningin Elizabeth doet het voorlopig nog rustig aan, laat Buckingham Palace vandaag weten. De vorstin, van wie afgelopen weekeinde bekend werd dat ze corona heeft, is nog ziek en heeft enkele virtuele audiënties van dinsdag afgezegd.
Volgens het paleis heeft Elizabeth, die drie keer gevaccineerd is, 'milde verkoudheidssymptomen'. Los van haar verplichtingen blijft de 95-jarige koningin wel 'lichte werkzaamheden' verrichten. Ze staat onder medisch toezicht.
Haar positieve testresultaat kwam kort nadat ze woensdag bezoek had ontvangen op Windsor Castle. Ze leunde toen op haar wandelstok. ,,Ik kan me niet bewegen", grapte ze. Bij het bezoek droeg ze geen mondkapje en schudde ze ook handen.De vaccinatie van baby's tegen infectieziekten als bof, mazelen, kinkhoest en polio is vorig jaar met ongeveer 1 procent afgenomen, meldt het RIVM op basis van voorlopige cijfers. De totale vaccinatiegraad wordt pas later berekend. Het lijkt er volgens het instituut op dat de coronapandemie geen grote gevolgen heeft gehad voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Toch is het RIVM er niet helemaal gerust op.
,,Deze cijfers stemmen tot enige ongerustheid, dus het is belangrijk om alert te blijven. Zeker als de (lichte) daling bij baby's in 2022 doorgaat", klinkt het. De coronamaatregelen hebben mogelijk invloed gehad op de opkomst voor de vaccinaties. ,,Hierdoor moesten afspraken voor vaccinatie soms worden verzet", verklaart het RIVM. ,,Ook speelde mee dat medewerkers vaak op andere plekken werden ingezet dan voor de kindervaccinaties."
Ook de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus kan enige invloed hebben gehad op de deelname aan het RVP, vermoedt het instituut. In de samenleving is veel discussie geweest over de coronavaccinaties. Op de website van het RIVM wijst programmamanager Jeanne-Marie Hament erop dat het RVP al sinds 1957 bestaat en dat de vaccins 'uitgebreid onderzocht, veilig en effectief' zijn. ,,Mijn oproep aan alle ouders is daarom: bescherm je kinderen met de vaccinaties uit het RVP."
In Rusland zijn het afgelopen etmaal 135.172 mensen positief getest op het coronavirus. Gisteren werden er 152.337 nieuwe gevallen gemeld. De gezondheidsautoriteiten registreerden 796 sterfgevallen die aan corona worden toegeschreven. Fors meer dan gisteren toen er 735 overlijdens door toedoen van Covid-19 werden gemeld.
De gezondheidsdienst in Hongkong heeft de afgelopen 24 uur bij 6211 personen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Nog eens 9369 kwamen positief uit een een voorlopige test. Het toenemende aantal dagelijkse besmettingen heeft de gezondheidszorg in het de metropool overspoeld en de stadstaat doet er alles aan om het tij te keren.
In Nieuw-Zeeland zijn drie politieagenten gewond geraakt nadat demonstranten een 'prikkende substantie' naar hen hadden gegooid. Een andere demonstrant reed bijna in op een groep agenten, maar kwam op het laatste moment tot stilstand.
Premier Jacinda Ardern noemde het geweld tegen de agenten 'absoluut schandelijk'. In Nieuw-Zeeland zijn sinds enkele weken demonstraties tegen het coronabeleid aan de gang, in navolging van de vrijheidskonvooien die wekenlang plaatsvonden in Canada.
Zo'n 1500 mensen protesteren rond het parlement in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Dinsdagochtend kwam het kort tot confrontaties met de politie. Op maandag zouden er menselijke uitwerpselen naar de politie zijn geslingerd.Ruim 300.000 besmettingen met het coronavirus zijn in de afgelopen week vastgesteld. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd en daarmee lijkt de omikrongolf verder af te zwakken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve coronatests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Op dinsdag komen die weekcijfers voor de 86e keer. Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 493.055 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was 22 procent minder dan de week ervoor.
In de zes dagen na de laatste cijfers zijn iets meer dan 275.000 positieve tests geregistreerd. Daarmee kan het weektotaal uitkomen op 300.000 tot 325.000. Dat zou een daling van 35 tot 40 procent zijn. Het sluiten van de teststraten door de stormen van de afgelopen dagen heeft niet veel effect op dat cijfer, verwachten RIVM en GGD.
Het RIVM meldt dinsdag ook het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Vorige week waren in zeven dagen tijd 1149 mensen opgenomen in een ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Van hen kwamen 88 op een intensive care terecht. In diezelfde zeven dagen had het RIVM bericht gekregen dat 78 mensen aan de gevolgen van de coronabesmetting waren overleden.
De Canadese premier Justin Trudeau heeft in een persconferentie gezegd de noodtoestand in het land nog enkele dagen aan te houden, omdat er blijvende dreigingen bestaan. ,,Ook al zijn de blokkades rond grensovergangen nu opgeheven, ook al lijken de dingen in Ottawa nu heel goed te gaan, deze noodtoestand is nog niet voorbij," zei de premier.
De afgelopen weken vonden in Canada grootschalige protesten rond de coronamaatregelen plaats. Honderden demonstranten blokkeerden wegen rond het parlementsgebouw in de hoofdstad Ottawa. Later werden ook verschillende grensovergangen geblokkeerd, waaronder de Ambassador Bridge, die de Canadese stad Windsor met de Amerikaanse stad Detroit verbindt. Ongeveer een kwart van alle goederenhandel tussen Canada en de VS vindt plaats via de brug. De blokkade zorgde vooral bij de auto-industrie voor problemen, omdat de aanvoer van onderdelen stokte.
De brug werd vorige week al vrijgegeven nadat de politie een rechterlijk bevel uitvoerde en een aantal demonstranten die waren achtergebleven arresteerde. Afgelopen weekend begon de politie met het ontruimen van een demonstrantenkamp in de buurt van het parlementsgebouw in Ottawa. Zondag waren alle demonstranten vertrokken. In en rond de stad blijven checkpoints aanwezig en de straat voor het parlementsgebouw blijft voorlopig gesloten.
Sinds het begin van de coronapandemie zijn in België meer dan 30.000 coronadoden gevallen. Viroloog Steven Van Gucht van het gezondheidsinstituut Sciensano zegt dat dinsdag het aantal geregistreerde overlijdens door Covid-19 over de 30.000 zal gaan.
,,Achter dat cijfer steekt een hele evolutie, twee jaar met twee winterseizoenen", aldus Van Gucht. Covid-19 maakte de meeste slachtoffers in 2020, met twee zware golven. ,,Dat was een heel dodelijk jaar, we moeten al teruggaan tot de Spaanse griep om dit soort oversterfte te zien", zegt de viroloog. ,,Duizenden extra doden in 2020 die je normaal niet ziet."
Engeland schrapt de meeste overgebleven coronamaatregelen, zodat de bevolking kan gaan 'leven met Covid'. Na de beperkingen die door de regering werden opgelegd gaat het voortaan om persoonlijke verantwoordelijkheid, aldus de Britse premier Boris Johnson.
Als onderdeel van 'leven met Covid' is het vanaf donderdag niet langer verplicht in isolatie te gaan wanneer je besmet raakt met het coronavirus. Wel is het advies nog thuis te blijven na een positieve test. De jongste versoepelingen komen terwijl de Britse koningin Elizabeth met milde coronaklachten in isolatie zit. Ze heeft de komende dagen digitale ontmoetingen.
Steeds minder mensen laten zich testen om te kijken of ze het coronavirus onder de leden hebben. Zowel bij de GGD'en als bij de commerciële testlocaties daalt het aantal afspraken, komt naar voren uit de cijfers die ze vandaag hebben bekendgemaakt.
GGD'en voerden vorige week 523.890 coronatesten uit. Dat is het laagste aantal sinds de jaarwisseling. Veel testlocaties waren in de afgelopen dagen dicht vanwege de stormen die over Nederland trokken, maar het effect daarvan op het totale aantal afspraken is beperkt, zegt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. ,,Mensen die vrijdag hun afspraak geannuleerd zagen worden, konden zaterdag of zondag zich alsnog laten testen. Daar was voldoende ruimte voor. We weten niet precies hoeveel mensen dat hebben gedaan, maar we hebben niet de indruk dat we nog een achterstand weg te werken hebben", aldus een GGD-woordvoerder. Volgens hem past het dalende aantal testen bij de daling van het aantal vastgestelde besmettingen.
De commerciële teststraten zagen ook minder bezoekers langskomen. In de afgelopen week zijn 294.000 afspraken geboekt voor Testen voor Toegang. Dat is ongeveer 10 procent minder dan een week eerder en het is het laagste aantal in bijna een maand tijd. Afgelopen zaterdag was de drukste dag van de week met ongeveer 73.000 afspraken. De zaterdag ervoor waren er zo'n 83.000 testafspraken, aldus Stichting Open Nederland. Niet iedereen die een testafspraak boekt, komt opdagen, dus het werkelijke aantal toegangstesten kan lager uitvallen.
Afgelopen etmaal zijn er 36.038 positieve coronatests geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal in zes weken tijd.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 328.988 meldingen van bevestigde besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 46.988 positieve tests per dag. Dat is het laagste niveau sinds 23 januari, bijna een maand geleden. Het gemiddelde daalt voor de negende dag op rij.
Meerdere testlocaties waren de afgelopen dagen dicht vanwege de stormen die over Nederland raasden. Sommige locaties zijn nog altijd dicht. Het RIVM weet niet of dat effect heeft op het aantal positieve tests, maar zegt dat de cijfers "passen bij wat wij denken te zien, namelijk dat de daling is ingezet".
Utrecht had in de afgelopen dag 1307 positieve tests, het hoogste aantal van het land. In Amsterdam kwamen 1263 besmettingen aan het licht en in Rotterdam 752. Daarna volgen Den Haag (681) en Groningen (630). Alleen op Schiermonnikoog waren er geen positieve tests.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag bericht dat zeven mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Het gaat om inwoners van de gemeenten Zwolle, Haarlem, Haarlemmermeer, Zutphen, Weert, Lelystad en Renkum. Dat het overlijden van deze mensen nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Bovendien kan het werkelijke aantal sterfgevallen hoger zijn, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is overleden door de infectie.
In de afgelopen week zijn 89 sterfgevallen gemeld, gemiddeld net geen dertien per dag. Het sterftecijfer zit sinds bijna een week op dit niveau. Het is aanzienlijk hoger dan het aantal gemelde sterfgevallen in de periode daarvoor.
Bijna twee jaar geleden werd voor het eerst in Nederland een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Inmiddels zijn ruim 6,1 miljoen positieve tests geregistreerd en zijn meer dan 21.500 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.
KLM mag deze en volgende week geen passagiers van Schiphol naar Hongkong vliegen. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van de stadstaat besloten nadat vorige week iemand die met KLM naar Hongkong was gevlogen besmet bleek te zijn met corona. Ook zouden twee KLM-passagiers zich niet aan de verplichtingen hebben gehouden die Hongkong reizigers oplegt.
Het vliegverbod geldt niet voor vrachtvluchten, laat KLM weten in een reactie. De vluchten die voor komende donderdag en donderdag een week later gepland stonden, gaan alleen als vrachtvlucht door. KLM neemt met alle klanten die tickets geboekt hadden voor die vluchten contact op. KLM zegt het passagiersverbod te betreuren.
Het is niet de eerste keer dat Hongkong luchtvaartmaatschappijen verbiedt te vliegen. De voormalige Britse kolonie die nu weer onderdeel is van China kent strenge coronaregels. Desondanks is in Hongkong momenteel sprake van een besmettingsgolf door de omikronvariant van het coronavirus. De Chinese autoriteiten hebben Hongkong opgedragen te zorgen dat ook dat gebied net als het Chinese vasteland teruggaat naar nul coronabesmettingen.
Bij het speciale meldpunt van onderwijsbond AOb voor medewerkers met langdurige klachten door corona hebben zich sinds de openstelling, ruim een week geleden, al zevenhonderd personeelsleden met klachten, vragen en zorgen gemeld. Mensen die aan het begin van de eerste corona-golf, die twee jaar leden losbarstte, besmet zijn geraakt en door langdurige Covid niet kunnen werken, naderen nu de keuring voor de arbeidsongeschiktheid, waarschuwt de bond op de eigen site. Ze zouden nog een derde ziektejaar moeten krijgen, vindt voorzitter Tamar van Gelder.
,,Over long covid is nog te weinig bekend: niemand weet op welke termijn je kunt verwachten dat mensen weer helemaal beter zijn. Geef degenen die het nodig hebben een extra jaar, zodat ze nog alles op alles kunnen zetten om te herstellen en te re-integreren. En werkgevers moeten hier zo nodig voor gecompenseerd worden", zegt ze op de site.
Veel mensen zitten thuis, aldus een woordvoerder, maar er zijn er ook die koste wat het kost doorwerken. ,,Ik doe eigenlijk alles half en ik moet veel aan collega's overlaten. Maar als ik er niet ben, zit mijn klas thuis", aldus een van de bellers volgens de AOb.
Behalve lichamelijke en geestelijk klachten zijn er financiële zorgen. Mensen die niet werken vielen al terug naar 70 procent van hun salaris, maar hadden ook bijkomende kosten, zoals het opmaken van het eigen risico.
De regering moet ook met een compensatieregeling komen voor de mensen met langdurige Covid in het onderwijs, vindt Van Gelder. ,,Aan het begin van de epidemie werd gezegd dat kinderen het virus niet zouden kunnen overdragen aan volwassenen. Dat bleek onjuist. En toen er vaccins waren, hebben wij er als AOb op aangedrongen om leraren met voorrang te vaccineren. Maar dat is niet gebeurd. En nu dreigen mensen arbeidsongeschikt te worden."
Na vijf dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen maandag weer wat gestegen. In totaal liggen daar nu 1611 Covidpatiënten. Dat zijn er 65 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op maandagen liggen er wel vaker meer Covidpatiënten in de ziekenhuizen dan de rest van de week omdat in de weekends minder patiënten worden ontslagen. Het aantal opnames is in de afgelopen weken echter wel toegenomen. Ter illustratie: één maand geleden was de coronabezetting ruim 500 patiënten lager dan nu.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1445 coronapatiënten, 67 meer dan zondag. Op de intensive cares nam dit aantal af met 2 tot 166. Precies vier maanden geleden lagen er voor het laatst zo weinig patiënten met corona onder de leden op de ic's.
Afgelopen etmaal werden er 141 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 10 nieuwe opnames.
Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met hartproblemen of buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt toevallig dat ze positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.
De Britse premier Boris Johnson zal vandaag zijn plannen ontvouwen met betrekking tot het schrappen van de nog geldende coronamaatregelen in zijn land. Zijn 'leven-met-Covid'-strategie moet de Britse economie sneller uit het slop halen dan die in andere landen. Terwijl andere landen zich blijven richten op isolatie, het houden van afstand en vaccinaties wil Johnson afscheid nemen van alle regels die persoonlijke vrijheid in de weg staan.
Daaronder ook de zelfisolatie bij een positieve coronatest. Uit kostenoverweging zal de premier, ondanks waarschuwingen van experts, ook de gratis verstrekking van zelftests schrappen. ,,Vandaag zal een moment van trots markeren'', sprak Johnson. ,,Na een van de moeilijkste periodes in de geschiedenis van ons land zullen we beginnen om te leren leven met Covid.''
De deskundigen zijn er echter van overtuigd dat het testprogramma doorgang moet vinden, om zo nieuwe varianten op te merken en tijdig te kunnen handelen. ,,Het is essentieel dat dit doorgaat'', klinkt het. Groot-Brittannië zal het eerste Europese land zijn dat mensen die besmet zijn vrij laat winkelen, gebruik laat maken van het openbaar vervoer en naar het werk laat gaan. Volgens de laatste cijfers had 1 op de 20 Britten het virus onder de leden. Het sterftecijfer is het op een na hoogste binnen Europa.Waar een infectie met de deltavariant eerder nog leidde tot een hoger risico op een doodgeboren kindje, heeft gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC daarover de laatste tijd geen meldingen meer binnengekregen. Daarmee lijkt het verdringen van delta door omikron ook goed nieuws voor zwangere vrouwen.
,,We blijven het bijhouden, maar het lijkt erop dat omikron ook voor zwangere vrouwen milder is. We horen nu bijna niks, ook niet over ic-opnames of spoedkeizersnedes'', zegt de Rotterdamse specialist, die in november nog waarschuwde dat een coronabesmetting ernstige schade aan de placenta kan veroorzaken.Schoenmakers stelde van zeker dertien baby's die in de buik van de moeder waren overleden vast dat dit indirect door corona kwam. Soms ging het daarbij om de agressieve deltavariant van het virus. Zelf waren ze niet heel ziek, maar door de infectie ging hun placenta kapot, waardoor hun kindje geen zuurstof en voedingstoffen kreeg.
Op meerdere plaatsen in het land zijn de prik- en testlocaties beperkt open of gaan eerder dicht vanwege het stormachtige weer. Zo zijn alle teststraten in Rotterdam en omstreken vanaf het begin van de middag dicht. Sommige zelfs nu al. Ook de testlocatie in De Meern bij Utrecht is de gehele dag dicht. De harde wind kan leiden tot 'omvallende hekken en andere problemen', aldus de regionale GGD.
De Russische gezondheidsautoriteiten hebben de afgelopen 24 uur 152.337 positieve coronatesten afgenomen. Gisteren ging het om 170.699 nieuwe gevallen. Er werden het voorbije etmaal 735 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Een dag eerder werden 745 aan corona toegeschreven overlijdens gemeld.
Sinds vorige week is het thuiswerkadvies om maximaal de helft van de werktijd op het werk door te brengen. ,,Dat betekent: blijf thuiswerken als het kan, en ga naar kantoor voor maximaal de helft van de werktijd", verduidelijkte zorgminister Ernst Kuipers.
Vakbond CNV roept op zijn beurt werkgevers op de werkplek veiliger te maken tegen coronabesmetting. Uit een peiling bij de eigen achterban kwam naar voren dat veel mensen vinden dat hun werkplek op dit punt nog te wensen overlaat.Bijna de helft (47 procent) gaf aan op de werkplek niet goed genoeg beschermd te worden tegen de kans op besmetting. Ook merken werknemers dat er nog steeds veel besmettingen op het werk plaatsvinden.
Een op de drie ondervraagden stelde daarnaast dat de coronaregels volledig zijn losgelaten op de werkplek. En veel mensen gaven aan dat het ziekteverzuim momenteel hoger is dan ooit.
Toch willen maar weinig CNV-leden terug naar strengere coronamaatregelen. Bijna vier op de vijf ondervraagden zei voorstander te zijn van versoepelingen van de huidige regels. Reden om de werkplek zo veilig mogelijk te houden.
Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid adviseert een tweede mRNA-boosterprik bij mensen waarvan het afweersysteem is verzwakt. Voorwaarde is dat er minstens 120 dagen tussen de eerste en de tweede 'oppepprik' zit.
Suriname schaft het uitgaansverbod in de avond af. De avondklok verdwijnt vanaf maandag, maakte minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zondagmiddag (lokale tijd) bekend. Ook gaan maandag alle scholen weer volledig open. De afgelopen maanden waren de scholen wel open, maar kregen veel kinderen slechts twee of drie dagen per week echt les op school.
De regering van Suriname durft de versoepelingen aan nu het al enkele weken duidelijk is dat de omikronvariant ook in Suriname voor veel minder problemen zorgt dan zijn voorgangers, zoals de deltavariant. Dat blijkt onder meer uit cijfers van afgelopen zaterdag. Die dag werden er slechts 52 nieuwe besmettingen gemeld - 29 procent van het aantal geteste personen. Nog acht mensen liggen op de intensive care, 28 anderen op een gewone ziekenhuisafdeling.
In Suriname zijn tot nu toe 1310 mensen overleden aan corona. De vaccinatiegraad is met 50 procent nog steeds vrij laag. Maar volgens deskundigen is alsnog 75 procent van de bevolking goed beschermd tegen het coronavirus. Dit hogere percentage komt doordat veel mensen de afgelopen tijd zijn hersteld van een besmetting.
Ondernemers hebben tot september vorig jaar in totaal zo'n 31 miljard euro aan coronasteun gekregen. Het gaat om compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. De horeca ontving als sector het grootste bedrag en kreeg bijna een vijfde van het totaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Tussen maart 2020 en september 2021 hebben bedrijven in totaal voor bijna 23,6 miljard euro aan loonkosten vergoed gekregen via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Ook is iets minder dan 7,4 miljard euro aan vaste lasten vergoed vanuit de regelingen Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De mogelijkheid tot uitstel van belastingbetaling, diverse garantiestellingen, leningen en kleine subsidieregelingen zijn niet meegenomen in het totaalbedrag van 31 miljard euro.
Horecabedrijven kregen tot en met september vorig jaar de meeste steun. In totaal kreeg de sector 5,9 miljard euro. Binnen de horeca ontvingen de restaurants veruit de meeste coronasteun, gevolgd door hotel-restaurants en cafés.
Sinds de lockdown van afgelopen december heeft het kabinet de coronasteunregelingen weer opengesteld. Halverwege januari was voor bijna 1,1 miljard euro aan vergoedingen toegekend voor loonkosten over november en december en voor vaste lasten over het vierde kwartaal van 2021.
Australië heeft maandag na bijna twee jaar zijn grenzen heropend voor reizigers uit het buitenland, mits die twee doses van het coronavaccin hebben ontvangen. Het land sloot in maart 2020 zijn grenzen voor iedereen, behalve voor burgers en permanente inwoners, op enkele uitzonderingen na.
,,De komende 24 uur zullen zo'n 56 vluchten landen in Australië", zei premier Scott Morrison zondag op Melbourne International Airport. ,,En dat aantal zal alleen maar groeien."
Wel blijven de quarantainevereisten van kracht die de staten en territoria van Australië aanhouden, evenals de beperkingen die ze hebben gesteld aan het aantal internationale aankomsten.
Israël laat vanaf 1 maart alle toeristen toe, ook mensen die geen coronavaccin hebben gehad, mits ze negatief zijn getest. Er zijn twee PCR-testen vereist, een voor de vliegreis en een bij aankomst, meldt de regering.
Momenteel worden alleen gevaccineerde buitenlanders toegelaten tot Israël. Israël sloot zijn grenzen in maart 2020. ,,We zien een consistente afname in de sterftecijfers, dus dit is het moment om geleidelijk te openen wat wij als eerste in de wereld hebben gesloten", aldus premier Naftali Bennett. "We houden wel een vinger aan de pols en zullen snel reageren in het geval van een nieuwe variant."
Het aantal bezoeken van buitenlanders is na een aantal versoepelingen gestegen, maar nog lang niet op het niveau van voor de pandemie. Afgelopen maand kwamen er 46.000 toeristen naar Israël. Dat waren er in januari 2020 333.000.
Het aantal nieuwe coronagevallen is iets toegenomen. Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.448 nieuwe besmettingen gemeld. Zaterdag werden er ruim 33.600 besmettingen gemeld en vrijdag kwamen er ruim 49.000 meldingen van nieuwe besmettingen binnen bij het RIVM.
Het zevendaags gemiddelde is wel opnieuw gedaald. Afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 49.723 nieuwe coronagevallen per dag bij het RIVM gemeld.
In Amsterdam kregen 1622 mensen het afgelopen etmaal te horen dat ze besmet zijn met het virus. In Den Haag kregen 949 mensen een positieve uitslag, in Rotterdam 885. In Utrecht werden 708 positieve testen gemeld, in Groningen 669.
Het RIVM meldt zondag acht nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval door corona is doorgegeven aan het instituut. Zaterdag meldde het RIVM nog tien sterfgevallen.
Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt, is zondag iets gedaald ten opzichte van een dag eerder, zo valt op te maken uit recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 1546 coronapatiënten in een ziekenhuis. Zaterdag lagen er nog 1550.
Op de intensive cares liggen nu 168 Covidpatiënten, 14 minder dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1378 coronapatiënten, 10 meer dan een dag eerder.
Het afgelopen etmaal werden er 123 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 12 nieuwe opnames.
Buckingham Palace meldt dat koningin Elizabeth besmet is geraakt met het coronavirus. Vooralsnog zou ze 'milde symptomen' hebben.
Elizabeth is 95 jaar oud. De vorstin ontving juist afgelopen week weer bezoek op kasteel Windsor. Dat was de eerste keer nadat zij in aanraking was gekomen met haar zoon prins Charles, die positief was getest op het coronavirus.
Na Charles testte zijn vrouw hertogin Camilla ook positief op het virus. Zij zijn beiden volledig gevaccineerd en hebben hun booster gehad.
Veel test- en vaccinatielocaties hebben vandaag hun deuren gesloten vanwege de verwachte harde wind en de nasleep van de storm Eunice. GGD Noord- en Oost-Nederland (GGD NOG) meldt dat de vaccinatielocatie in Harderwijk sinds 13.00 uur is gesloten.
,,Door de storm die over ons land raasde ligt er nog te veel los materiaal, wat overlast veroorzaakt voor onze bezoekers", meldt GGD NOG. De GGD heeft contact opgenomen met de mensen die voor zondagmiddag een afspraak hadden om die te verplaatsen.
Eerder deze week waren veel test- en vaccinatielocaties in het hele land eerder of helemaal gesloten vanwege de stormen Dudley en Eunice.
De organisatoren van de Olympische Spelen hebben kort voor de sluitingsceremonie hun tevredenheid geuit over het verloop van het evenement in Peking, ondanks de beperkingen vanwege het coronavirus.
Ruim 1,8 miljoen coronatests hebben tijdens de Olympische Spelen van Peking 437 positieve gevallen opgeleverd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte op de slotdag van de Winterspelen de balans op. ,,Het systeem met een gesloten 'bubbel' was een groot succes", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. ,,Peking was een van de veiligste plekken op aarde, zo niet dé veiligste."
De meeste positieve tests werden afgenomen op de luchthaven van Peking. Daar werden alle buitenlandse deelnemers (sporters, coaches, officials en journalisten) bij aankomst getest. De 13.654 tests op het vliegveld leverden 265 positieve uitslagen op. Iedereen die een positieve uitslag had, moest in isolatie. Alle deelnemers werden tijdens de Spelen dagelijks getest op corona. Uit die bijna 1,8 miljoen tests kwamen 172 positieve uitslagen.
De 437 positieve gevallen tellen 98 sporters en 87 teamofficials. De overige 252 gevallen zijn andere 'stakeholders', zoals het IOC het omschrijft.
,,We leven mee met de atleten die de prijs betaalden voor de veiligheid", aldus Bach. ,,Sommigen konden niet eens meedoen. Dat is voor een atleet het ergste wat kan gebeuren, een extreme mentale en psychische uitdaging."
Hongkong overweegt alle 7,5 miljoen inwoners te testen op het coronavirus. De metropool wist de eerste twee jaar van de pandemie met strenge maatregelen zonder grote uitbraken door te komen. Het aantal positieve testen stijgt nu vrijwel dagelijks, met zaterdag 6063 vastgestelde besmettingen.
,,Als we iedereen in de regio in drie tot zeven dagen laten testen, kunnen we 90% van de transmissieketen afsnijden", zei laboratoriumhoofd Anthony Wu op televisie. ,,Maar daarvoor hebben we flink meer personeel nodig. Want de testresultaten moeten er zo snel mogelijk zijn."
Idealiter worden inwoners in die paar dagen twee tot drie keer getest op het virus. Eerder maakte regionale leider Carrie Lam al bekend geen plannen te hebben voor een lockdown.
De Britse regering maakt morgen de strategie bekend voor het 'leven na corona'. Waaronder waarschijnlijk de versoepeling dat Britten niet meer in isolatie hoeven na een positieve zelftest.
Het als het ware 'negeren' van het virus, is tegen het zere been van patiënten met langdurige covidklachten, schrijft SkyNews. Zo worstelt de Britse dokter Kelly Fearnley nog steeds met de gevolgen van haar besmetting, zo'n 15 maanden geleden.
Tot november 2020 was de arts nog gezond en fit. Maar toen raakte Fearnley tijdens haar werk besmet. Het begon onschuldig met griepverschijnselen, maar later kreeg ze ook klachten zoals zwellingen rond de ogen, kortademigheid en pijnlijke huiduitslag.
De Britse regering steekt volgens haar de kop in het zand. ,,Waarschijnlijk om de kosten te drukken. Daar ben ik boos en teleurgesteld over."
Fearnley: ,,Het schrappen van álle coronaregels is gevaarlijk en onverantwoordelijk. Het bewijst maar weer hoe weinig onze leiders geven om de levens van het volk."
De coronapatiënte verwacht dat het Verenigd Koninkrijk nog wel de langetermijngevolgen voor de volksgezondheid zal ondervinden. Fearnley kan door haar gezondheidsklachten nog steeds niet werken.
Corona bestaat eind deze maand twee jaar. Geen feest, maar wel reden om eens te kijken hoe het ons land heeft veranderd. Een tocht langs mensen uit alle lagen en windhoeken. Nederlanders die niet de straat op gingen, maar overeind probeerden te blijven en waar nodig anderen steunden.
De ziekenhuisopnames, díe bepaalden hoe de coronapandemie ervoor stond. Code zwart of niet, tekende de ernst. In de thuiszorg was er nooit officieel sprake van code zwart. Maar voor de zorgmedewerkers en de mantelzorgers waren er veel dagen die zwarter uitpakten dan de nacht. En nog steeds lopen ze de benen uit hun lijf. Corona voorbij? Niet voor wijkverpleegkundige Nicolien en haar collega’s. 'Je doet wat je kunt.'
Het Franse ministerie van Volksgezondheid meldt vandaag 76.638 nieuwe coronagevallen. De afgelopen 24 uur overleden in de Franse ziekenhuizen 148 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Tot nu toe zijn er officieel 108,592 overlijdens door toedoen van het virus geregistreerd. Er liggen vandaag nog 2918 mensen met ernstige coronaklachten op de ic-afdelingen van de Franse ziekenhuizen. 52 minder dan gisteren.
De politie in de Canadese hoofdstad Ottawa heeft zaterdag het gebied bij het parlement schoongeveegd waar al weken wordt gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Nadat vrijdag al meer dan honderd arrestaties werden verricht, zetten agenten zaterdag onder meer pepperspray en flitsgranaten in om een einde te maken aan het 'vrijheidskonvooi'. In twee dagen zijn 170 mensen aangehouden, heeft de politie bekendgemaakt.
Enkele vrachtwagens die al weken voor het parlement stonden geparkeerd, reden weg toen de politie dichterbij kwam. Van sommige voertuigen sloeg de politie de ruiten in om aanhoudingen te kunnen verrichten. Inmiddels zijn ambtenaren bezig met het opruimen en wegspelen van achtergelaten voertuigen. Op andere plekken in de stad zijn de betogers nog aanwezig.
,,We zijn ons ervan bewust dat demonstranten die het parlementsgebied verlaten zich naar omliggende wijken verplaatsen", zei politiechef Steve Bell in een boodschap aan de inwoners van Ottawa. ,,We gaan nergens heen voordat jullie je straten terug hebben." Na het vallen van de avond stuurde de politie een bericht via Twitter met de tekst: 'Kom uit de kou en stop met verdere onwettige activiteiten of riskeer arrestatie.'
Voor het eerst worden werkgevers aansprakelijk gesteld voor de langdurige gevolgen van coronabesmettingen op het werk. Er zijn nu zeker vijf zorgmedewerkers die de financiële en emotionele schade door long covid op hun werkgever proberen te verhalen, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.
De advocaten, vakbonden, bedrijfsartsen en wetenschappers die RTL Nieuws sprak, verwachten dat dit nog maar het begin is en dat er nog heel veel van dit soort zaken gaan komen. Ze zijn ook bang dat dit langslepende zaken gaan worden. Van de vijf zaken die nu al bekend zijn, lopen er twee via letselschadeadvocaten. De drie overige zaken worden begeleid door FNV Bureau Beroepszaken.
Het aantal nieuwe coronagevallen neemt verder af. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn er bij het RIVM 33.629 nieuwe besmettingen binnengekomen. Gisteren kwamen er nog ruim 49.000 nieuwe besmettingen bij en een dag eerder ging het om ruim 56.000 nieuwe besmettingen in een etmaal.
Het RIVM meldt vandaag tien nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval door corona is doorgegeven aan het instituut. Vrijdag meldde het RIVM nog 16 sterfgevallen.
Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt is zaterdag met 34 gedaald ten opzichte van een dag eerder, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu nog 1550 coronapatiënten in een ziekenhuis.
Op de intensive cares steeg het aantal Covidpatiënten wel met 3, naar het totaal van 182. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1368 coronapatiënten, 37 minder dan vrijdag. In de afgelopen 24 uur werden er 190 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 21 nieuwe opnames.
Patiënten die om een andere reden worden opgenomen dan corona, maar wel toevallig positief testen op het virus, tellen ook mee in de dagelijkse ziekenhuiscijfers. Het LCPS maakt met zijn rapportage geen onderscheid in patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.
China geeft boostervaccins die gebruik maken van andere technologie dan de initiële prik. Met de nieuwe vaccins hoopt het land de immuniteit te verbeteren, nu er zorgen zijn dat de meest gebruikte coronavaccins minder effectief zijn tegen Omikron.
Volwassen Chinezen die tenminste zes maanden geleden geprikt zijn met een vaccin van Sinopharm of Sinovac kunnen nu hun booster krijgen met het vernieuwde vaccin, dat geproduceerd is door CanSino Biologics (CanSinoBIO) of een onderdeel van Chongqing Zhifei Biological Products.
De vaccins van Sinopharm en Sinovac die tot dusver in China worden gebruikt zijn 'traditionele' vaccins die gebruik maken van een inactief coronavirus. Het vaccin van Zhifei werkt anders: het bevat een deel van het spike-eiwit van het coronavirus. Een ander bekend vaccin dat op dezelfde manier werkt is Novavax.
De CanSinoBIO-prik werkt met een gemodificeerd verkoudheidsvirus dat genetisch materiaal van het corona-eiwit meedraagt - een vergelijkbare techniek is gebruikt in het Janssen- en Astrazenecavaccin.
Experts bekijken of de gecombineerde Chinese doses inderdaad een hogere effectiviteit bieden. Een kleinschalig onderzoek in Hong Kong toonde aan dat een derde dosis van Sinovac's CoronaVac bij de meeste testpersonen geen antistofrespons tegen Omikron opleverde. Volgens een andere Chinese studie zorgde een derde BBIBP-CorV-vaccin (Sinopharm) voor een lager aantal antilichamen dan een booster met het nieuwe Zhifei-vaccin.
Ongeveer een derde van de 1,4 miljard inwoners van China heeft reeds boosters gehad met hetzelfde vaccin als hun eerste prik.
Ruim 90 procent van de werknemers die nu thuiswerken wil dat ook na de coronacrisis blijven doen, blijkt volgens vakbond CNV uit onderzoek onder duizend thuiswerkende leden. Werkgevers vragen echter een op de drie thuiswerkers weer naar kantoor te komen als het thuiswerkadvies vervalt. ,,Veel werkgevers popelen om hun personeel weer naar kantoor te vragen", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Hij betreurt dat, omdat er volgens hem tal van voordelen aan thuiswerken zijn voor de werkgever. In het onderzoek geeft namelijk bijna driekwart van de thuiswerkende leden aan productiever te zijn, 55 procent heeft een betere werk/privébalans en 90 procent zegt door te werken bij (lichte) coronaklachten. 44 procent zegt gemotiveerder en gezonder te zijn, een op de drie creatiever.
De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdagavond een vragenlijst over de zogeheten partygate-affaire ingeleverd bij de Londense politie, meldt een woordvoerder van Downing Street. Het kantoor van Johnson heeft niets gezegd over de inhoud van de lijst of de antwoorden die de premier heeft gegeven.
De politie van Londen kondigde vorige week aan dat vijftig mensen die aanwezig waren bij borrels en andere bijeenkomsten van regeringsmedewerkers een vragenlijst gemaild zouden krijgen. Johnson en de andere mensen die betrokken waren bij 'partygate' hadden een week de tijd om de vragen te beantwoorden. De conservatieve regeringsleider staat onder druk vanwege de borrels die plaatsvonden tijdens de coronalockdown in het Verenigd Koninkrijk. De oppositie en een deel van zijn eigen partij willen dat hij opstapt.
Eind vorige maand bracht topambtenaar Sue Gray, die de feestjes en borrels op verzoek van de premier onderzocht, een kritisch rapport uit. Volgens Gray was er sprake van falend leiderschap. Ook vindt ze dat meerdere bijeenkomsten niet hadden mogen plaatsvinden en dat sprake was van ongepast en buitensporig gebruik van alcohol.
De politie bekijkt momenteel twaalf bijeenkomsten waar mogelijk coronaregels zijn overtreden. Johnson heeft steeds beweerd dat het werkbijeenkomsten waren en dat de regels werden nageleefd.
De politie heeft vandaag een man en een vrouw aangehouden die zich op 9 en 10 februari zouden hebben misdragen op prikplekken van de GGD in Heerlen. Ze beschuldigden de medewerkers daarbij van moord en genocide en ook was er volgens de GGD een 'klein handgemeen'. De verdachten hebben zich volgens de politie schuldig gemaakt aan mishandeling, bedreiging en belediging van GGD-medewerkers.
Het gaat om mensen die het coronavirus in twijfel trekken. Zij drongen eerder deze maand de vaccinatielocaties binnen en vielen volgens de gezondheidsdienst medewerkers en bezoekers lastig. De GGD deed daarop aangifte bij de politie. ,,Wij staan hier voor de burger, en niet om ons uit te laten maken voor moordenaar", zei een woordvoerder van de GGD na het tweede incident. ,,We werken al twee jaar non-stop om te zorgen dat we de pandemie te lijf gaan. Iedereen mag demonstreren, maar wel binnen de perken. Je komt niet binnenstormen om mensen met woorden en fysiek te lijf te gaan."
Het aantal nieuwe coronagevallen neemt verder af. Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 49.296 nieuwe besmettingen binnengekomen. Donderdag kwamen er nog meer dan 56.000 nieuwe besmettingen bij en woensdag ging het om 63.763 nieuwe gevallen in een etmaal.
Ook het zevendaags gemiddelde is opnieuw gedaald. Afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 58.350 nieuwe coronagevallen per dag bij het RIVM gemeld. Het is de zesde dag op rij dat het weekgemiddelde afneemt.
In Amsterdam kregen 1954 mensen afgelopen etmaal te horen dat ze corona hebben. In Den Haag (1279) Utrecht (1258), Groningen (1252) en Rotterdam (1245) kregen ongeveer evenveel mensen afgelopen 24 uur een positieve testuitslag. Geen enkele gemeente bleef vrij van nieuwe coronagevallen.
Het RIVM meldt vrijdag 16 nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval door corona is doorgegeven aan het instituut.
Het personeel van zwembad Dijnselburg in Zeist dient ouders die hun kinderen begeleiden naar de zwemles te vragen om een coronatoegangsbewijs. Een vader van een 5-jarig jongetje die weigerde een geldige QR-code te laten zien heeft het kort geding hierover verloren.
De vader wilde het zwembad verplichten hem toegang tot het zwembad te verlenen zonder dat hij een coronatoegangsbewijs moet tonen. Hij is het niet eens met de toegangscontrole en spande een kort geding aan bij de rechtbank in Utrecht.
De man verwees vorige week tijdens de behandeling van de zaak naar een uitspraak van de bestuursrechter van dezelfde rechtbank in een zaak tussen een Hilversums zwembad en de gemeente Hilversum. In die zaak oordeelde de rechter eerder dat een coronacheck van begeleiders niet nodig is omdat dit Hilversumse zwembad alleen maar gebruikt wordt voor zwemlessen en daarom puur een onderwijslocatie is en geen sportlocatie.
Het zwembad in Zeist wordt deels gebruikt voor zwemles, maar ook om te sporten en voor recreatie. In dit geval betekent het dat het kind zwemles krijgt op een sportlocatie en is het tonen van een coronatoegangsbewijs verplicht, oordeelde de voorzieningenrechter vrijdag.
Het Canadese parlement heeft volgens plaatselijke media vrijdag haar zitting geschrapt, nadat de politie had laten weten in actie te komen tegen de betogers die voor het parlementsgebouw en in het centrum blokkades hebben opgericht. ,,Het parlement zou vandaag het debat over het gebruik van de Noodwet hervatten" vertelde voorzitter van het Lagerhuis Mark Holland aan persbureau AFP.
De demonstranten protesteren al ruim drie weken tegen de coronamaatregelen. De politie beoogt volgens plaatselijke media in ieder geval de betogers uit het centrum te verdrijven of te arresteren en hun voertuigen in beslag te nemen. Aan de oostrand van het centrum heeft de politie naar eigen zeggen in Nicholas Street betogers bevolen te vertrekken. Er worden arrestaties verricht.
Premier Justin Trudeau heeft afgelopen maandag een noodtoestand uitgeroepen die in het land nog nooit tegen betogers is gebruikt en de federale regering en politie uitgebreide bevoegdheden geeft. De wet werd eerder enkel in de wereldoorlogen en tijdens een crisis met terroristen in Québec eind 1970 van kracht verklaard. Trudeau heeft banken en financiële instellingen bevolen de tegoeden van betogers te bevriezen. Minister van Financiën Chrystia Freeland berichtte daarbij dat ook mensen die geld hebben geschonken aan de betogende vrachtrijders hun rekeningen geblokkeerd zullen zien.
Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt is vrijdag met 4 gedaald ten opzichte van een dag eerder, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu nog 1584 coronapatiënten in een ziekenhuis.
Op de intensive cares steeg het aantal Covidpatiënten wel met 11, naar het totaal van 179. Deze stijging is de hoogste sinds 8 februari, toen er op deze afdeling 12 mensen bijkwamen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1405 coronapatiënten, 15 minder dan donderdag.
In de afgelopen 24 uur werden er 180 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 16 nieuwe opnames.
Patiënten die om een andere reden worden opgenomen dan corona, maar wel toevallig positief testen op het virus, tellen ook mee in de dagelijkse ziekenhuiscijfers. Het LCPS maakt met zijn rapportage geen onderscheid in patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen. RIVM-directeur Jaap van Dissel zei afgelopen week dat op dat moment 80 procent in het ziekenhuis ligt vanwege corona.
In Nederland dreigen claims voor door corona geannuleerde vluchten binnenkort te vervallen. In maart is het namelijk twee jaar geleden dat veel vluchten uitvielen door de uitbraak van de coronapandemie. Passagiers die nog geen geld hebben teruggekregen van luchtvaartmaatschappijen lopen daardoor het risico de claim kwijt te raken, waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
In Nederland vervalt volgens de toezichthouder na twee jaar de claim en dan kunnen passagiers later niet meer naar de rechter. Zij moeten dus op tijd een procedure bij de rechtbank starten. Passagiers met een geschil of claim moeten zich daarvoor wenden tot het kantongerecht.
Volgens de Europese Verordening passagiersrechten kunnen klanten bij annulering van een vlucht kiezen voor geld terug of voor een omboeking van de vlucht. Hebben passagiers eenmaal gekozen voor terugbetaling, dan moeten zij de ticketprijs binnen zeven dagen terugkrijgen. Een aantal maatschappijen heeft dat nog niet gedaan of er is sprake van een geschil. De toezichthouder noemde geen namen van deze maatschappijen. Om terugbetaling af te dwingen moeten passagiers naar de rechter. Dit kan dus tot twee jaar na de vluchtdatum.
Zes Afrikaanse landen krijgen als eerste van het continent toegang tot de technologie die nodig is om mRNA-vaccins te produceren. Het gaat om Egypte, Kenia, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika en Tunesië. Dat meldt de WHO vrijdag. Het project, dat afgelopen jaar gelanceerd werd, heeft tot doel lage- en middeninkomenslanden te helpen mRNA-vaccins op grotere schaal te produceren, en volgens de internationale standaarden.
De mRNA-techniek wordt onder meer door Pfizer en Moderna gebruikt in hun coronavaccins.
Duitsland heeft de piek in het aantal coronabesmettingen met de omicronvariant van het virus achter zich liggen. Dat zei de Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach vrijdag. Volgens Lauterbauch zijn de overheidsmaatregelen om het aantal nieuwe coronagevallen te beperken effectief gebleken. Wel waarschuwde hij dat de coronabeperkingen niet te haastig moeten worden versoepeld.
,,We zijn nog niet echt in veilige wateren", zei hij. Afgelopen woensdag kwamen bondskanselier Olaf Scholz en de zestien deelstaten een drie-stappen-plan overeen voor het versoepelen van de maatregelen. De meesten zouden op 20 maart moeten eindigen. ,,Als we te snel open gaan, zal het aantal besmettingen weer stijgen", waarschuwde Lauterbach.
De Pride Amsterdam duurt komende zomer weer negen dagen en is inclusief botenparade. Het bestuur van Stichting Pride Amsterdam heeft daarvoor groen licht gegeven, zo heeft de stichting vrijdag bekendgemaakt.
Vanwege de coronacrisis moest Pride Amsterdam de afgelopen twee jaar sober worden gevierd. Maar de positieve vooruitzichten rondom het coronavirus en het feit dat het daardoor weer mogelijk is een zogenoemde parapluvergunning aan te vragen, heeft het bestuur doen besluiten akkoord te gaan met een volledig negendaagse Pride met Canal Parade, aldus de stichting.
Directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz zegt heel blij te zijn toestemming te hebben gekregen om het vergunningentraject op te starten voor een complete Pride-week. ,,We maken nu een organisatorische inhaalsprint en zorgen er met alle partners voor dat de 25e editie van de Canal Parade onvergetelijk wordt." Ook zijn er nog twee andere jubilea: de tiende Pride Walk en vijfde Pride Park.
De Pride is dit jaar van 30 juli tot en met 7 augustus. Komende weken worden alle voorbereidingen verder uitgewerkt, meldt de stichting. Zo moeten binnenkort onder meer het thema en de ambassadeurs bekend worden gemaakt.
De politie is begonnen met het verrichten van arrestaties in het centrum van Ottawa, berichten Canadese en Amerikaanse media. Zo hoopt de politie een einde te maken aan de wekenlange verstoring van het dagelijks en economische leven in de Canadese hoofdstad, veroorzaakt door demonstraties tegen verplichte vaccinatie en andere coronamaatregelen.
Een van de arrestanten is de 47-jarige Tamara Lich, een van de voornaamste organisatoren van de protesten. Dagny Pawlak, een ander kopstuk van de protesten, noemde de arrestatie van Lich in The New York Times ,,absoluut ongegrond en een schande voor elke liberale democratie, hoewel geen verrassing".
Een dag eerder dreigde de politie met boetes en de inbeslagname van trucks. Betogers kregen een bericht waarin de politie hun erop wees dat ze inwoners van Ottawa hinderen in hun dagelijks leven. ,,Je moet onmiddellijk stoppen", stond onder meer in het bericht. Autoriteiten meldden donderdag dat betogers mogelijk hun meegenomen huisdieren kwijt kunnen raken als gevolg van deelname aan het protest.
Het 'vrijheidskonvooi' in Ottawa begon weken geleden als actie tegen de vaccinatieplicht om de grens met de VS over te mogen. De protesten zorgen voor hardnekkige opstoppingen in Ottawa, waar in het centrum nog altijd zo'n vierhonderd voertuigen van activisten staan, en op wegen tussen Canada en de Verenigde Staten.
De Canadese premier Justin Trudeau greep eerder deze week terug op een nog nooit gebruikte noodwet om zijn regering en de politie meer bevoegdheden te geven. Door deze noodwet is het onder meer verboden om naar Ottawa te reizen om mee te protesteren. Trudeau noemt de betogingen ,,een bedreiging voor onze democratie".
De Gezondheidsraad publiceert morgen een advies over een mogelijke tweede boosterprik tegen het coronavirus. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) had eind januari om dat advies gevraagd.
Kuipers wil van de Gezondheidsraad horen of het nodig is om 'in de komende maanden' een nieuwe boostercampagne uit te voeren, en of het helpt bij het beheersen van de pandemie. Hij wil bijvoorbeeld weten of alle volwassenen dan een boosterprik aangeboden zouden moeten krijgen of alleen mensen uit risicogroepen. Ook vraagt de minister welke vaccins zouden moeten worden gebruikt en hoeveel tijd er tussen de tweede booster en de laatste prik zou moeten zitten.
Kuipers' voorganger, Hugo de Jonge, hield eerder rekening met nog minstens drie boosterrondes. De eerste daarvan zou in het tweede kwartaal van dit jaar zijn, dus in april, mei of juni. In het najaar zou een nieuwe ronde volgen, en volgend jaar zou er nog een campagne kunnen zijn.
De huidige boostercampagne begon in november. Bijna 8,8 miljoen volwassenen hebben inmiddels zo'n oppepprik gekregen. Dat komt neer op 61,3 procent van alle volwassenen.
Lopers die in training zijn voor de NN Marathon Rotterdam, zitten nog even in onzekerheid. De organisatie hoopt morgen te kunnen vertellen of de marathon 10 april wel of niet doorgaat. En zo ja, in welke vorm. Met de gemeente Rotterdam wordt nog gekeken hoe de marathon kan doorgaan met de huidige coronamaatregelen.
Ziekenhuizen doen vooralsnog niet mee aan de landelijke versoepeling van maatregelen. Mondkapjes blijven verplicht en 1,5 meter afstand houden blijft ook de komende tijd nog de norm, laten diverse ziekenhuizen verspreid over land weten. ,,In ons ziekenhuis zijn wij extra voorzichtig. De veiligheid en de continuïteit van zorg voor onze kwetsbare patiënten staat altijd voorop'', legt UMC Utrecht uit.
Ziekenhuizen als het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, het OLVG in Amsterdam, het Maasstad in Rotterdam en Rijnstate in Arnhem zitten op dezelfde lijn.
Ook het Erasmus MC houdt vast aan alle maatregelen die eerder werden ingesteld om te voorkomen dat mensen het virus uitgerekend binnen de ziekenhuismuren oplopen. Wie milde klachten heeft, moet er een negatieve PCR-test kunnen tonen. Patiënten en bezoekers vanaf 9 jaar moeten in het Rotterdamse ziekenhuis een mondneusmasker op. Dat is bijvoorbeeld ook de regel in het Radboudumc in Nijmegen. Maskers van de juiste kwaliteit worden bij de ingang uitgedeeld, stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan.
Het kabinet maakt in totaal 28 miljoen euro vrij om vuurwerkhandelaren en importeurs te compenseren voor het vuurwerkverbod van afgelopen jaarwisseling. De regeling is verruimd ten opzichte van het vorige compensatiepakket. Nu kunnen handelaren tot 4500 euro per vestiging terugkrijgen. Handelaren kunnen voor maximaal vijf vestigingen geld terugkrijgen. In de regeling voor de jaarwisseling van 2020-2021 was er eenmalig 3500 euro beschikbaar.
Vuurwerkhandelaren kunnen bovendien 6 procent van de omzet uit 2019 vergoed krijgen, schrijven minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen, beiden van het ministerie van Infrastructuur, in een brief aan de Kamer. Dit is een vergoeding voor onder meer promotiekosten en het retourneren van betalingen, aldus de bewindslieden.
Ook importeurs en vervoerders kunnen weer compensatie krijgen. Zij kunnen evenveel geld terugkrijgen als vorig jaar.
Door het hoge aantal coronabesmettingen komt de huisartsenzorg steeds verder in de knel. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zit inmiddels ruim een kwart (26 procent) van het personeel van huisartsenpraktijken thuis. ,,Dat trekt een zware wissel op de huisartsenzorg'', meldt de LHV.
Voor patiënten zijn consequenties onvermijdelijk. Een deel van de zorg wordt uitgesteld. Soms hebben huisartsen alleen nog ruimte voor spoedgevallen, aldus de vereniging. ,,Het is nu roeien met de riemen die we hebben'', zegt LHV-voorzitter Mirjam van 't Veld. De huisartsen hopen op begrip van patiënten.
Waarnemers zijn vaak niet beschikbaar om uitgevallen huisartsen te vervangen, want van de waarnemend huisartsen zit ook 20 procent thuis. Uitval door ziekte en quarantaine speelt volgens gegevens die de LHV verzamelt uit de sector in bijna negen van de tien praktijken.
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag opnieuw gedaald, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu nog 1588 coronapatiënten, 62 minder dan woensdag.
Op de intensive cares daalde het aantal Covidpatiënten met 5 tot 168. De laatste keer dat dit aantal minder dan 170 bedroeg was 21 oktober. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1420 coronapatiënten, 58 minder dan de voorgaande dag.
In de afgelopen 24 uur werden er 167 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 10 nieuwe opnames. Bij elkaar zijn dat er 14 minder dan woensdag.
Vanwege de stormen Dudley en Eunice gaan nog meer locaties dicht waar mensen zich kunnen laten testen op een coronabesmetting of zich tegen het virus kunnen laten vaccineren. Het gaat niet alleen om tenten, maar ook om locaties in vaste gebouwen. Het is niet veilig om de weg op te gaan, verklaart de GGD Zuid-Holland Zuid bijvoorbeeld. De collega's in Utrecht verklaren dat hekken kunnen omwaaien.
De testlocatie in De Meern (Utrecht) en de vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer (Noord-Holland) houden donderdag, vrijdag en zaterdag hun deuren gesloten. De test- en prikstraten in Almere en de testtent in Emmeloord blijven donderdag en vrijdag dicht.
Eerder was al bekendgemaakt dat de vaccinatielocaties in Dordrecht, Gorinchem en Puttershoek donderdag, vrijdag en zaterdag dicht zouden blijven.
De testlocaties in Bergen op Zoom, Raamsdonksveer, Krommenie, Zaandam, Gorinchem en Mijnsheerenland zijn donderdag en vrijdag dicht. Dat geldt ook voor de vaccinatielocatie in Purmerend.
De test- en vaccinatielocatie in Apeldoorn is vrijdag dicht, evenals de vaccinatielocaties in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht.
Ziekenhuizen doen vooralsnog niet mee aan de landelijke versoepeling van coronamaatregelen. Mondkapjes blijven verplicht en 1,5 meter afstand houden blijft ook de komende tijd nog de norm, laten diverse ziekenhuizen weten. ,,In ons ziekenhuis zijn wij extra voorzichtig. De veiligheid en de continuïteit van zorg voor onze kwetsbare patiënten staat altijd voorop", legt UMC Utrecht uit.
Ook het Erasmus MC houdt vast aan alle maatregelen die eerder werden ingesteld om te voorkomen dat mensen het virus uitgerekend binnen de ziekenhuismuren oplopen. Patiënten en bezoekers vanaf 9 jaar moeten in het Rotterdamse ziekenhuis een mondneusmasker op. Maskers van de juiste kwaliteit worden bij de ingang uitgedeeld, stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan. Dat is bijvoorbeeld ook de regel in het Radboudumc in Nijmegen.
,,Zeker in de komende maanden waarin regels worden losgelaten is het belangrijk om goed in de gaten te houden wat de gevolgen daarvan zijn", meldt Ziekenhuis Rivierenland. Ook dit ziekenhuis met vestigingen in Tiel en Culemborg blijft een voorzichtige lijn aanhouden. Niet alleen voor de kwetsbare patiënten, maar ook om te voorkomen dat het ziekteverzuim onder het personeel verder stijgt. ,,We werken er hard aan om elke dag zoveel mogelijk mensen te kunnen onderzoeken en behandelen. Dat kunnen we alleen blijven doen als er niet te veel medewerkers ziek worden", aldus Rivierenland.
Nij Smellinghe in Drachten houdt voorlopig ook de huidige maatregelen in stand. Het Friese ziekenhuis wil wel gaan bekijken welke versoepelingen eventueel mogelijk zijn. Dat moet wel zorgvuldig gebeuren en "daar is tijd voor nodig".
Een medewerker van de PI Zwolle is dinsdagochtend ernstig mishandeld door een gevangene, zo is donderdag bekendgemaakt door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). ,,De gedetineerde was het niet eens met insluiting op cel vanwege een coronabesmetting op de afdeling."
Bij het insluiten is een medewerker weggeduwd en een andere medewerker bij de nek gegrepen en op de grond gegooid. Laatstgenoemde brak hierbij zijn sleutelbeen, aldus de DJI.
De medewerker moest zich laten behandelen in het ziekenhuis. Door ingrijpen van zijn collega's is de gedetineerde onder controle gekregen en naar een isoleercel gebracht. Daar moet hij veertien dagen zitten. ,,Daarnaast is er aangifte gedaan bij de politie."
Conducteurs en machinisten van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zien het totaal niet zitten om streng te handhaven op de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, terwijl die maatregel bijna overal in het land komt te vervallen. Ze pleiten voor eenduidig beleid. ,,Want op deze manier is het niet te doen en creëren we onnodige onduidelijkheid voor onze passagiers." Lees hier het hele verhaal.
Vaccinfabrikant Moderna wil een kantoor in Nederland openen voor zijn commerciële activiteiten. Het Amerikaanse bedrijf meldt niet waar het kantoor zou moeten komen en hoeveel mensen er gaan werken. In Geleen staat een van de fabrieken die Moderna-coronavaccins maken.
Moderna is vooral bekend van het coronavaccin dat Spikevax heet. Het is een zogeheten mRNA-vaccin, net als Comirnaty van Pfizer/BioNTech. Spikevax wordt niet alleen gebruikt voor eerste en tweede prikken, maar ook voor boosterprikken. In de loop van dit jaar volgen mogelijk nog twee boostercampagnes, en volgend jaar nog een. Of het vaccin daarna vaker moet worden toegediend, is nog niet bekend.
Air France-KLM heeft ook het tweede coronajaar met een miljardenverlies afgesloten, al was er gedurende het jaar sprake van herstel. De Frans-Nederlandse luchtvaartonderneming kwam onder de streep uit op een verlies van krap 3,3 miljard euro. Vooral in de eerste helft van het jaar kampte het bedrijf met de beperkingen die onder andere in Nederland en Frankrijk golden. In de loop van het jaar toonde AF-KLM herstel. Daarbij was het verlies in het slotkwartaal nog maar 127 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder nog een min van dik 1 miljard euro.
Het ziekteverzuim in Nederland is in januari nog verder gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat komt door de grote aantallen coronabesmettingen. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie werd meer dan de helft van het aantal verzuimmeldingen veroorzaakt door corona, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare-groep en gezamenlijk werkzaam voor zo'n miljoen werkenden en ruim 65.000 werkgevers.
Uit de handelsupdate van Air France-KLM later op donderdag wordt mogelijk meer duidelijk over wat de impact is geweest van de omikronvariant van het coronavirus op de prestaties. Zo leefden er in het slotkwartaal van vorig jaar veel zorgen over de nieuwe variant zoals de besmettelijkheid en effectiviteit ertegen van vaccins. Daarop stelden veel landen extra reisbeperkingen in.
Strenge coronamaatregelen doen prestaties van luchtvaartbedrijven sowieso geen goed. Air France-KLM leed tijdens de coronacrisis al gigantische verliezen. Het eigen vermogen is ook negatief.
Het bedrijf wordt door de Franse en Nederlandse regering gesteund met miljarden in de vorm van leningen en garantstellingen voor leningen, maar de luchtvaartcombinatie zou meer kapitaal nodig hebben om de balans te versterken. Vanwege omikron zou eerder een verdere kapitaalverhoging zijn uitgesteld.
Mogelijk dat het Frans-Nederlandse concern ook iets loslaat over de opvolging van KLM-baas Pieter Elbers. Eerder werd bekend dat Elbers volgend jaar niet opgaat voor een derde termijn als topman van de Nederlandse maatschappij. Vooral binnen KLM lijkt dit besluit niet goed te zijn gevallen.
Aruba trekt donderdag alle coronamaatregelen in, maakte minister-president Evelyn Wever-Croes bekend. De enige regel die van kracht blijft, is dat mensen die Aruba binnen willen een coronatest moeten doen. Maar dat geldt niet voor reizigers die al twee vaccinaties en een boostershot hebben gehad.
Volgens Wever-Croes werden 705 dagen geleden de eerste coronamaatregelen ingevoerd. Het virus heeft volgens haar sinds die tijd veel schade aangericht op het eiland, dat voor een belangrijk deel afhankelijk is van toerisme. Ook is de bevolking onderling verdeeld geraakt door het virus. ,,Covid-19 is niet weg, maar nu is het moment aangebroken om te stoppen met maatregelen en ermee te leren leven."
Op Aruba waren woensdag nog 58 geregistreerde besmettingen, het laagste aantal in zeven maanden. Er kwamen die dag dertien nieuwe besmettingen bij. Sinds het begin van de pandemie zijn 198 mensen met corona overleden op Aruba, 193 bewoners en vijf bezoekers.
De overheid raadt de bevolking nog wel aan om vaak de handen te wassen, sociale afstand te houden en waar nodig een mondkapje te dragen. Maar alle beperkende maatregelen voor horeca en winkels zijn stopgezet.
Hoewel de mondkapjesplicht straks vrijwel overal vervalt, is het toch verstandig om een mondmasker te blijven dragen in openbare ruimtes. Dat zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).
Zo’n 200 Nederlanders doneerden samen ruim tienduizend dollar aan de truckersprotesten in Canada, blijkt uit een uitgelekte database. In totaal werd er meer dan 8 miljoen dollar opgehaald. De Canadese overheid wil het geld via een omweg bevriezen. In Canada protesteren honderden truckers al wekenlang tegen de coronamaatregelen, specifiek tegen de verplichte vaccinaties voor truckers die de grens met Amerika over willen.
Prins Charles gaat naar verwachting vrijdag voor het eerst weer aan het werk. Volgens Britse media is de Britse troonopvolger, die vanwege een coronabesmetting in quarantaine zat, dan in Wales.
Charles werd vorige week positief getest op het coronavirus. Zijn echtgenoot Camilla was aanvankelijk niet besmet, maar maandag werd bekend dat ze toch een positief testresultaat had gekregen.
De prins had koningin Elizabeth vlak voor zijn positieve test nog gezien, maar Buckingham Palace wilde niet zeggen of zij ook besmet was. De Queen kreeg woensdag weer fysiek bezoek.
De kritiek die Hugo de Jonge in december als minister van Volksgezondheid uitte op een concept-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de corona-aanpak is 'feitelijk niet waar'. Dat zegt OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem tegen Nieuwsuur. De OVV presenteerde woensdag de uiteindelijke versie van het rapport, en publiceerde ook de brief van De Jonge aan Dijsselbloem.
De bewindsman, inmiddels minister voor Volkshuisvesting, zei vanuit zijn toenmalige positie dat het lastig is 'om de context van destijds, de grote onzekerheid, de enorme schaarste, de hoge verwachtingen, de paniek en de emotie, de tijdsdruk en de in zeer korte tijd gemaakte beleidskeuzes scherp te krijgen'. Door de opzet van het rapport is de Onderzoeksraad 'de samenhang tussen bepaalde onderwerpen' uit het zicht verloren, meende De Jonge.
Dijsselbloem zegt in Nieuwsuur het niet eens te zijn met die kritiek. Hij benadrukt dat de werkwijze van de OVV juist 'uniek' was omdat de Onderzoeksraad de crisisaanpak vanaf het begin in de gaten kon houden. ,,We zijn aan het begin van de crisis al begonnen. We hebben van het begin af aan al tweewekelijks met de hoofdrolspelers gebeld. We hebben steeds momentopnamen gemaakt, dat doen we tot de dag van vandaag."
De onderzoekers zijn 'bij bijna alle overleggen' aanwezig geweest 'als vlieg op de muur'. De Onderzoeksraad heeft de uitgebreide brief van De Jonge naar eigen zeggen ontleed en per punt beoordeeld. Er is volgens Dijsselbloem gekeken: heeft de minister nou een punt? 'Dat is niet zo.' Uit de brief blijkt ook 'nog niet de bereidheid van de minister om wezenlijk te reflecteren op de fouten die gemaakt zijn'.
De Jonge zei woensdag niet vanuit zijn huidige positie te kunnen reageren op het rapport, omdat hij nu op een ander departement werkt. ,,Het is goed gebruik je niet te begeven op de portefeuille van een ander", zei hij op vragen van de pers.
Wie naar Italië gaat, moet geboosterd zijn of hersteld van corona om horecagelegenheden en musea binnen te komen. Carlijn Grosfeld (17) heeft geen boosterprik. Dus bestaat de kans bestaat dat Carlijn straks op de stoep moet blijven staan met een panini to go, terwijl haar klasgenoten het zoveelste museum onveilig maken. Toch gaat de Nijmeegse in april ‘hoe dan ook’ met haar school mee op cultuurreis naar Italië.
Reden voor haar moeder Dorrit Grosfeld om een brandbrief te schrijven aan de Kinderombudsman: laat jongeren onder de 18 zelf kunnen kiezen voor een boosterprik.
Voor Carlijn is deze leeftijdsgrens extra zuur: slechts vier dagen na thuiskomst uit Italië wordt ze 18 en komt ze, zoals het nu geregeld is, pas in aanmerking voor die boosterprik.
De aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen gaan voor problemen zorgen in het zorgvervoer. Dat verwacht ondernemersvereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) omdat op advies van het RIVM nog altijd maar twee derde van de zitplaatsen in een voertuig gebruikt mag worden.
Het RIVM-advies voor het zorgvervoer geldt al langer en is opgesteld omdat een groot deel van de gebruikers tot de risicogroepen behoort. Maar door de versoepelingen zal de vraag naar vervoer toenemen en wordt het steeds moeilijker om aan die vraag te kunnen voldoen, verwacht de ondernemersvereniging.
,,Vervoerders zagen de afgelopen tijd al een toename van de vervoersvraag, omdat de maatschappij steeds verder openging", stelt KNV. ,,Zo trokken onder meer de aantallen ritten in het vervoer van en naar ziekenhuizen aan, nadat steeds meer reguliere zorg weer werd ingepland en ingehaald."
Bertho Eckhardt van KNV Zorgvervoer en Taxi wil dat het RIVM opnieuw naar het advies gaat kijken en als dat mogelijk is zelfs intrekt. ,,Vanzelfsprekend zullen vervoerders - zoals altijd - alles op alles zetten om het vervoer op een zo veilig mogelijke wijze te laten plaatsvinden."
De horeca in Den Bosch mag tijdens carnaval tot 01.00 uur openblijven. Dat maakte de gemeente woensdagavond bekend na overleg met de horeca. Carnaval is van 26 februari tot en met 1 maart.
De gemeente laat de kroegen daarmee eerder dichtgaan dan vanaf 25 februari is toegestaan. De ruimte die carnavalsvierders hebben, blijft minder dan in voorgaande jaren vóór corona, aldus de gemeente. Die wil dat carnaval vooral overdag gevierd wordt. ,,De oproep is nog wel om carnaval in je eigen gemeente te vieren. Maar, op deze manier kunnen we er samen een paar mooie carnavalsdagen van maken!"
,,Carnaval kan gevierd worden in de horeca, op de terrassen, en ook in de openbare ruimte", aldus de gemeente. ,,Net zoals andere jaren. Carnaval buiten is vrij toegankelijk. Horeca zorgt tot middernacht voor muziek buiten, buitenbarren en bierluiken."
De gemeente praat nog met de carnavalsverenigingen wat er aan buitenactiviteiten mogelijk is.
Duitsland stevent af op een verregaande versoepeling van het coronabeleid. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bevestigde na topoverleg met deelstaatpremiers dat de maatregelen in aanloop naar de lente worden opgeheven.
De landelijke regering en de deelstaten zijn het eens geworden over het plan om de maatregelen stapsgewijs op te heffen, berichten Duitse media. Dat betekent dat veel maatregelen in aanloop naar 20 maart geschrapt kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de druk op ziekenhuizen niet te hoog is.
Duitse media melden dat in eerste instantie beperkingen worden geschrapt voor privébijeenkomsten met alleen personen die zijn gevaccineerd of hersteld van het coronavirus. Duitsers kunnen nog geen afscheid nemen van hun mondkapjes. Die moeten ze voorlopig blijven dragen op bepaalde plekken.
Scholz benadrukte dat de pandemie nog niet voorbij is. Hij waarschuwde dat nieuwe coronavarianten kunnen opduiken. Ook kan de situatie in de herfst en de winter weer verslechteren. Toch had de bondskanselier ook een optimistische boodschap. Hij zei dat er na 'twee lange jaren' behoefte is aan verbetering. ,,En het begint erop te lijken dat we daar nu uitzicht op hebben."
Belgen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin kunnen binnenkort een tweede boosterprik halen. In bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk krijg je met een enkele booster niet overal toegang. Nederland denkt ook over een extra oppepprik maar wacht nog op advies van de Gezondheidsraad.
Van het Janssen-vaccin is maar één dosis nodig. Maar de bescherming van het coronavaccin, dat vooral in de tweede helft van vorig voorjaar is ingezet, liep snel terug. Daarom kregen de ongeveer 400.000 Belgen met dit vaccin al in december een booster aangeboden van Pfizer of Moderna.
Wie is gevaccineerd met Janssen kan drie maanden na de eerste opfrisser voor de afweer een tweede halen, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers woensdag besloten. Mensen met zo'n tweede booster gelden dan ook in strengere EU-landen weer als volledig ingeënt.
Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, kijkt op de eerste periode van de coronapandemie terug 'als op een slechte film'. Volgens de organisatie was de verpleeghuiszorg aanvankelijk nagenoeg niet in beeld.
Verenso reageert op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over het eerste halfjaar van de coronacrisis. Volgens Jacqueline de Groot, bestuursvoorzitter van Verenso, heeft haar organisatie al aan het begin van de uitbraak 'continu aan de bel getrokken' en gevraagd om testen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor de langdurige zorg. ,,Aanvankelijk vonden we helemaal geen gehoor, alle aandacht ging naar de ziekenhuizen. Terwijl de meest kwetsbaren in het verpleeghuis wonen", aldus De Groot.
Volgens haar kwamen er pas beschermende middelen beschikbaar toen Verenso met cijfers in beeld kon brengen hoe ernstig de situatie in de verpleeghuizen was. ,,Het ging ten koste van de gezondheid, veiligheid en welzijn van vele bewoners en professionals", zegt de bestuursvoorzitter.
Het aantal positieve coronatests daalt verder. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 63.779 positieve tests geregistreerd. Voor een woensdag is dat het laagste aantal in drie weken tijd. Ook het gemiddelde daalt. Wel stijgt het aantal gemelde sterfgevallen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 470.222 positieve uitslagen van coronatests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 67.175 bevestigde besmettingen per dag. Het gemiddelde daalt voor de vierde dag op rij en staat nu op het laagste niveau sinds 30 januari, ruim twee weken geleden.
In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat achttien mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Dat het overlijden van deze mensen nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Bovendien kan het werkelijke aantal sterfgevallen hoger zijn, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is overleden door de infectie.
In de afgelopen week zijn 89 sterfgevallen door toedoen van het coronavirus doorgegeven, gemiddeld bijna dertien per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 11 januari.
Ze zei het niet met zoveel woorden, maar de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sluit niet uit ze uiteindelijk afziet van de boetes voor de nachtclubs die zaterdagnacht meededen aan De Nacht staat op. In de laatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen liet ze doorschemeren dat als de clubs een goed verweer hebben, de 'preventieve last onder dwangsom' van 4500 euro per club wellicht kan worden geschrapt.
Kwijtschelden kan niet, zei ze, 'want de boetes zijn rechtmatig opgelegd. Wat wij wel zullen doen is een voornemen tot invordering sturen aan de clubs. Op basis van uitgebreide zienswijzen zullen we dan een definitief besluit nemen over de invordering, waarbij wij ook kunnen áfzien van de invordering'.
Halsema verdedigde het opleggen van de boetes wel. ,,De belangrijkste reden om een preventieve last op te leggen was dat wij veel signalen hadden dat men niet alleen op zaterdagavond open wilde zijn, maar ook op zondag, maandag, dinsdag en woensdag. Dat betekende dat we bij verder opengaan een volgende stap moesten kunnen zetten, namelijk sluiting, omdat wij niet konden accepteren dat het niet één avond was, maar eigenlijk het begin van volledige opening. Daarin moesten wij een sterke keuze maken.''
De burgemeester voelde naar eigen zeggen een verplichting om te handhaven. ,,Ik kan me niet distantiëren van de regels die landelijk zijn vastgesteld.'' Maar ze koos er wel voor het om het boetebedrag met 4500 euro enigszins schappelijk te houden en niet te laten oplopen tot bijvoorbeeld 50.000 euro zoals bijvoorbeeld in Maastricht.
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is iets afgenomen, na drie dagen van toenames. In totaal liggen er nu 1650 Covidpatiënten. Dat zijn er 6 minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares daalde het aantal patiënten met corona onder de leden met 8 tot 173, het laagste aantal sinds 21 oktober. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1477 coronapatiënten, 2 meer dan dinsdag.
,,De instroom van patiënten op de ic is afgelopen week gedaald, ook de Covid-bezetting op de ic is vorige week gedaald", zegt het LCPS in een toelichting. ,,In de kliniek zien we dat de instroom de afgelopen week licht is gestegen. Ook de bezetting in de kliniek is de laatste 7 dagen gestegen.''
Oostenrijk maakt vanaf 5 maart een einde aan vrijwel alle coronamaatregelen. Naast flinke versoepelingen in het land, wordt het voor buitenlanders makkelijker om naar Oostenrijk te reizen. De aanvullende inreisbeperkingen vervallen, wat betekent dat toeristen alleen nog in het bezit moeten zijn van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs.
Het gebruik van coronapassen in winkels, horecazaken en op veel andere plekken komt te vervallen, schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Eerder werd al bekend dat het 2G-beleid op veel locaties vanaf 19 februari wordt verruimd naar 3G. Vanaf 5 maart is een coronapas alleen nog verplicht op risicovolle locaties zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen.
Er komt volgens de krant ook een versoepeling van de mondkapjesplicht. Mondkapjes blijven verplicht in de zorg, het openbaar vervoer en essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten. Op andere binnenlocaties geldt vanaf 5 maart alleen nog een mondkapjesadvies. Bondskanselier Karl Nehammer heeft verder bekendgemaakt dat de sluitingstijden van de horeca niet meer beperkt zullen worden en dat nachtclubs de deuren mogen openen.
Branchevereniging voor ouderenzorg ActiZ deelt en herkent de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat er in eerste instantie te weinig oog was voor zorg in verpleeghuizen en bij mensen thuis. ,,Als ActiZ hebben we al vroeg in de crisis het ministerie gewezen op de schrijnende situaties in verpleeghuizen en het tekort aan beschermingsmiddelen en testen, maar daar is niet direct gehoor aan gegeven'', stelt ActiZ-voorzitter Mireille de Wee in een eerste reactie op het woensdag gepresenteerde rapport.
Volgens ActiZ heeft de focus van het OMT en de media op ziekenhuizen en ic's 'niet geholpen om kwetsbare ouderen, chronisch zieken en onze medewerkers vanaf de start te wapenen tegen het virus'. Maar, zo vervolgt De Wee, tijdens de eerste maanden van de coronacrisis is er wel veel 'voortschrijdend inzicht opgedaan'.
Zo wordt genoemd dat de door de sector opgestelde handreiking voor bezoek tijdens corona in verpleeghuizen 'uniek is in Europa'. De tijdelijke sluiting van verpleeghuizen voor bezoek is ervaren als 'dieptepunt. De sector zal er alles aan doen om zulke drastische maatregelen te voorkomen.'
De horeca is flink aan het inslaan bij bierbrouwers nu de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden, met onder meer langere openingstijden. Ook mag er weer carnaval gevierd worden, waar het bier natuurlijk rijkelijk zal vloeien in cafés en kroegen.
Overigens zijn de prijzen van bier wel verhoogd door de grote brouwers in Nederland vanwege de oplopende kosten voor grondstoffen, energie en transport. De bierprijzen gaan volgens vakblad Misset Horeca dit jaar 3 tot 5 procent omhoog. De horeca heeft eerder al gezegd die hogere prijzen door te zullen berekenen aan de klant.
Het is aan de commerciële testaanbieders zelf om te bepalen waar en wanneer zij testlocaties openhouden of nieuw openen voor het aangekondigde '1G'-testbeleid, zo laat Stichting Open Nederland (SON) weten. Het kabinet meldde gisteren dat vanaf 25 februari mensen alleen nog een groen vinkje hoeven te overleggen voor toegang tot evenementen binnen van meer dan vijfhonderd mensen zonder vaste zitplaats, zoals bijvoorbeeld een evenement in een grote nachtclub.
Iedereen moet voor toegang tot zo'n evenement een negatieve testuitslag kunnen aantonen, ook mensen die gevaccineerd zijn. Dit wordt 1G genoemd. Vanaf 25 februari is het coronatoegangsbewijs niet meer nodig voor toegang tot bijvoorbeeld de horeca, theaters of sportwedstrijden.
Commerciële testaanbieders, die in opdracht van SON de coronatests voor toegang uitvoeren, worden per afgenomen test betaald. Als er op een bepaalde plek dus weinig vraag is naar tests, is het voor een aanbieder niet altijd logisch om daar de deuren open te houden.
Als de coronapandemie weer oplaait of als er een nieuwe uitbraak van een ander virus komt, mag het 'nooit en te nimmer' gebeuren dat de verpleeghuizen weer volledig worden afgesloten van de buitenwereld. Dat zegt ouderenbond ANBO. Die wil dat de overheid een ruime voorraad beschermingsmiddelen voor verpleeghuizen aanlegt, zodat er altijd ruim voldoende is voor medewerkers en bezoekers.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid beschrijft de 'stille ramp' die zich in het begin van de coronacrisis heeft voltrokken in de verpleeghuizen. De deuren gingen dicht om te voorkomen dat de oude en kwetsbare bewoners besmet zouden raken met het coronavirus. 'Een pijnlijke misser', noemt de ANBO dat. Het sluiten leidde volgens de ouderenbond tot 'enorme eenzaamheid onder de bewoners, die maandenlang geen bezoek mochten ontvangen. Mensen zijn overleden zonder dat ze afscheid van hun familie hebben kunnen nemen. Dit zijn schrijnende situaties. Voor het welzijn van de bewoners was geen oog.'
Vanaf 25 februari hoeven we bijna nergens nog verplicht een mondkapje op te doen. Behalve in het openbaar vervoer. Gerrit Spijksma is voorzitter van branchevereniging OV-NL. Hij snapt niks van de regel.
De live-uitzending van paasspektakel The Passion is dit jaar opnieuw zonder publiek. Omroep KRO-NCRV laat weten dat het ondanks de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen niet haalbaar is om alsnog toeschouwers toe te laten bij het evenement.
Om de registratie voor de twaalfde editie van The Passion toegankelijk te maken voor een groot publiek had KRO-NCRV al maanden geleden voorbereidingen moeten treffen. Het gaat daarbij onder meer om het bij de NS aanvragen van extra treinen van en naar opnamestad Doetinchem, zegt een woordvoerder van de omroep. Omdat het vorig jaar nog onduidelijk was welke maatregelen er in het voorjaar van 2022 zouden gelden, besloot de omroep toen al om de editie, net als in 2021, zonder publiek plaats te laten vinden.
Zonder de boostervaccinaties zou het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen weken waarschijnlijk bijna twee keer zo hoog hebben gelegen. Dat heeft RIVM-directeur Jaap van Dissel gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.
Tussen 26 januari en 8 februari werden bijna 1750 mensen wegens een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Aan de hand van de vaccinatiestatus van deze mensen heeft het RIVM becijferd dat met de boostercampagne waarschijnlijk ruim 1600 extra opnames zijn voorkomen. ,,Dus opnieuw een illustratie dat die boostervaccinatie helpt'', aldus Van Dissel.
De boostervaccinatie beschermde in deze periode voor 92 procent tegen ziekenhuisopname wegens de nu dominante omikronvariant, en voor 98 procent tegen opname op de intensive care. Voor de basisvaccinatie, zonder booster, was dat respectievelijk 55 en 74 procent.
Nederland was niet goed voorbereid op een langdurige, landelijke gezondheidscrisis. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een eerste rapport over de coronacrisis.
De OVV schrijft dat de ‘crisisstructuur en crisiscommunicatie niet toereikend’ bleken te zijn. 'Betrokkenen in alle sectoren werkten hard en onder moeilijke omstandigheden. De inzet van velen laat onverlet dat verbeteringen in de crisisaanpak mogelijk en noodzakelijk zijn.'
Ook had de overheid aan het begin van de coronacrisis te weinig aandacht voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen, meent de OVV. In de verpleeghuizen voltrok zich een 'stille ramp'. De raad schrijft dat geluiden vanuit de instellingen 'onvoldoende door kwamen', met ernstige gevolgen. 'Zo waren in het begin de beschermingsmiddelen vooral voor ziekenhuizen en de acute zorg beschikbaar en niet voor de verpleeghuizen.'
Toen eenmaal duidelijk werd hoe ernstig de situatie was, stelde het kabinet op verzoek van de sector een bezoekverbod in. 'Dit had een grote sociale en psychische impact, door eenzaamheid en doordat familieleden bijvoorbeeld niet altijd afscheid konden nemen van hun naasten', aldus de OVV.
In de Tweede Kamer wordt vandaag opnieuw gedebatteerd over de versoepeling van de coronamaatregelen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kondigde een dag eerder aan dat bijna alle beperkingen verdwijnen deze maand. We zetten grote stappen snel achter elkaar, zei de zorgminister.
In het debat zal het onder meer gaan over het tempo van de versoepelingen, de bescherming van kwetsbare personen en de lange termijn met corona. Voorafgaand aan het debat worden de Kamerleden bijgepraat tijdens een technische briefing door Jaap van Dissel van het RIVM.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert vandaag het eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis. In het onderzoek is volgens de OVV onder meer gekeken naar 'de voorbereiding op een pandemie, de crisisbeheersing en de getroffen maatregelen en de uitfasering van deze maatregelen'. Daarnaast keek de Onderzoeksraad ook naar de effecten van de coronacrisis op de veiligheid van kwetsbare mensen in de samenleving, 'bijvoorbeeld door het wegvallen van reguliere zorg of maatschappelijke diensten'.
In het eerste deelrapport wordt de periode maart 2020 tot september 2020, dus het begin van de pandemie voor Nederland, onder de loep genomen. ,,Het onderzoek naar de coronacrisis is een bijzonder onderzoek, omdat het eerste deelrapport verschijnt terwijl de crisis nog voortduurt'', aldus de Onderzoeksraad. De presentatie van OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met de onderzoeksbevindingen wordt rechtstreeks via internet uitgezonden.
Het tweede deelrapport wordt rond de zomer verwacht. Dit richt zich op de periode september 2020 tot juli 2021. Er komt ook nog een derde onderzoek, naar de periode na juli 2021.
Bij de Olympische Spelen in Beijing zijn vandaag twee nieuwe gevallen gemeld van het coronavirus. Het gaat niet om sporters of begeleiders, meldt het organisatiecomité.
De twee positieve gevallen komen voort uit de testronde van dinsdag, toen opnieuw alle mensen in de zogenoemde olympische 'superbubbel' zich moeten laten testen. Het gaat om een groep van ongeveer 70.000 mensen.
Sinds het begin van het bijhouden van de coronacijfers rond de Spelen, op 23 januari, staat de teller nu op 435 positieve gevallen. Alle deelnemers aan de Spelen zijn volledig gescheiden van de Chinese bevolking en worden dagelijks getest.
Huang Chun, de vice-directeur van het Chinese organisatiecomité dat verantwoordelijk is voor de preventie van de coronapandemie, bedankte woensdag alle betrokkenen die zich aan de strikte maatregelen houden en meewerken. Dat er maar weinig gevallen zijn, is volgens hem te danken aan de 'gezamenlijke inspanningen' van iedereen. ,,Succesvolle beschermende maatregelen betekenen succesvolle Spelen", aldus Huang Chun.
De EU gaat tegen eind februari 55 miljoen doses coronavaccins weggooien, veel meer dan de 30 miljoen doses die de EU tot nu toe in 2022 aan Afrika heeft gedoneerd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de People's Vaccine Alliance, waar Oxfam deel van uitmaakt.
,,De EU blijft niet alleen voorstellen blokkeren om afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten op vaccins, die fabrikanten op het Afrikaanse continent in staat zouden stellen hun eigen coronavaccins te produceren, ze stockeert ook miljoenen doses waarvan de vervaldatum verstrijkt voor het einde van de maand", waarschuwt de organisatie.
Oxfam laakt het feit dat de EU prioriteit geeft aan de verspreiding van vaccins in welvarende landen. ,,Slechts acht procent van de EU vaccinexport ging naar het Afrikaanse continent", aldus de organisatie. In Duitsland ging volgens Oxfram slechts één procent van de vaccinexport van BioNTech, het Duitse farmaceutische bedrijf achter het Pfizer-vaccin, is naar Afrika.
Oxfam schat dat sinds het begin van het jaar in Afrika een kwart miljoen mensen overleden zijn aan Covid-19, bijna 7.000 mensen per dag. Slechts 11 procent van de bevolking van het Afrikaanse continent heeft momenteel twee prikken gehad.
Bewoners van verpleeghuizen mogen acht weken na een doorgemaakte corona-infectie al een boosterprik krijgen, in plaats van na drie maanden die eerst werden aangehouden. Het kabinet volgt het advies hierover op van het Outbreak Management Team.
De Gezondheidsraad gaf eerder een advies om wel drie maanden te wachten. ,,De raad begrijpt echter dat voor deze doelgroep een korter interval wordt gehanteerd, vooral omdat verspreiding van het virus in een verpleeghuis snel kan gaan en hier de meest kwetsbare mensen wonen", schrijft zorgminister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer.
Ook in de uitvoering levert een kortere periode tussen besmetting en prik geen problemen op. Bij de komende vaccinatierondes in verpleeghuizen 'zullen daarom de bewoners uitgenodigd worden die minimaal 8 weken geleden een infectie hebben doorgemaakt', besluit de bewindsman.
Het wetsvoorstel dat het omstreden 2G-beleid (alleen toegang voor recent gevaccineerde of genezen mensen) mogelijk maakt, wordt ingetrokken, maar dat geldt niet voor het wetsvoorstel voor de inzet van de coronapas met 3G op de werkvloer. Dat schrijft minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer.
Het kabinet wil kijken 'of het verstandig is' de optie van zo'n coronapas, die men in het geval van 3G ook met een negatieve test kan krijgen, op de werkvloer 'in de gereedschapskist te houden'. Naar de coronapas zou volgens het wetsvoorstel alleen bij werknemers kunnen worden gevraagd in die sectoren waarvan de bezoekers ook een toegangsbewijs moeten laten zien.
Het wetsvoorstel wordt vermoedelijk overbodig, omdat de coronapas in zijn geheel per 25 februari verdwijnt, maar in de brief aan de Kamer houdt Kuipers de optie open dat het coronatoegangsbewijs (ctb) met 3G op een bepaald moment 'epidemiologisch gezien weer ingezet zou moeten worden'.
Als het toegangsbewijs onverhoopt een terugkeer maakt, kan het volgens Kuipers goed zijn om de optie te hebben die pas op de werkvloer in te zetten. ,,Eerder gaf de Raad van State aan dat het niet logisch is om op plaatsen wel een ctb aan bezoekers te vragen, maar niet aan medewerkers die met de bezoekers in contact komen", benadrukt de bewindsman. Hij zegt wel de tijd te willen nemen 'voor nader onderzoek' om de regeling 'op iets langere termijn' mogelijk te verbeteren.
Voor het Veiligheidsberaad is het einde aan twee jaar coronamaatregelen nogal plotseling gekomen. De burgemeesters pleitten weliswaar al langere tijd voor versoepelingen, maar ,,het ging nu wel heel erg snel. Ik realiseerde me maandag na de vergadering van het beraad pas dat het hoogstwaarschijnlijk de laatste crisisvergadering was geweest. We komen nog wel weer bijeen, maar het lijkt nu toch wel zeker dat de druk van de ketel af is. We kunnen allemaal terug naar normaal", zegt de beraadsvoorzitter, Hubert Bruls.
Carnaval 2022 zal niet zoals andere edities zijn. ,,Maar na bijna twee jaar van soberheid en afstand, zal het feestje, hoe klein ook, misschien wel des te intenser zijn." Dat stellen enkele Brabantse burgemeesters samen met plaatselijke afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland in een verklaring, gericht aan alle Brabanders. Ook de Brabantse Carnavals Federatie ondertekende de boodschap.
,,Maak er iets moois van en let een beetje op elkaar", stellen de ondertekenaars na de persconferentie van Kuipers. Dankzij de huidige versoepelingen kunnen we ,,toch iets van dat feestgevoel met elkaar gaan delen. En dat gaan we zoveel mogelijk lokaal doen, als Brabanders onder elkaar".
,,Carnaval dit jaar wordt dus een kleiner feestje, primair in de horeca. Laten wij er met elkaar op een goede manier van gaan genieten. Er kan weer meer maar we moeten ons wel blijven bedenken dat dat alleen maar kan, als we ons houden aan de regels die er zijn." Onder de ondertekenaars zijn de burgemeesters van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg (in hun hoedanigheid als voorzitter van hun veiligheidsregio).
Ook de andere van de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn blij dat net voor carnaval eind deze maand vrijwel alle coronabeperkingen zijn opgeheven. ,,We hebben ons hele grote zorgen gemaakt over handhaving in kroegen vol carnavalvierende mensen", zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls.
Massaal carnavalstoerisme naar bekende carnavalssteden raden de burgemeesters af vanwege de grote drukte. ,,Maar we zijn niet zo bang voor een enorme corona-uitbraak zoals twee jaar geleden na het carnaval. De meeste mensen zijn gevaccineerd en hebben een booster gehad en veel mensen hebben ook corona gehad. Bovendien is de nieuwe variant veel minder ziekmakend", aldus Bruls.
Het versoepelen van de coronamaatregelen zal naar verwachting leiden tot het opnieuw moeten afzeggen van operaties, meent voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ina Kuper. ,,Gezien het loslaten van de maatregelen verwacht ik dat de besmettingen nog verder toe zullen nemen en er meer medewerkers zullen uitvallen", zegt ze. ,,Dit zal leiden tot het weer moeten afschalen van de zorg waar mensen al lang op hebben moeten wachten."
Ook de nazorg voor mensen die bijvoorbeeld zijn geopereerd zal volgens haar ,,problematisch" worden. Kuper, de opvolger van Kuipers bij het LNAZ, uitte ook eerder al haar bezorgdheid over de kabinetsplannen voor versoepelingen.
,,Ik begrijp heel goed dat de huidige ziekenhuiscijfers versoepelingen mogelijk maken. Echter in de de ziekenhuizen zien we een oplopend aantal opnames ten opzichte van vorige week. En we zien een toenemende zorgvraag bij huisartsen en de thuiszorg. En we zien een oplopend ziekteverzuim onder medewerkers in de zorgketen." Ze noemt dat laatste ,,een grote zorg".
Ouders mogen uiterlijk maandag weer de school in om hun kinderen weg te brengen en op te halen. De eerste week moeten zij dan nog wel een mondkapje op en 1,5 meter afstand houden, maar uiterlijk op 28 februari is ook dat niet meer nodig. Dat meldt het ministerie van Onderwijs.
Deze versoepeling betekent ook dat ouders weer mee mogen naar open dagen. Verder krijgen leerlingen weer de mogelijkheid om samen te werken en lessen te volgen met kinderen uit andere klassen. Ook pauzes hoeven niet langer te worden gespreid. Voor het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs vervalt de maximale groepsgrootte van 75 personen.
In principe gaan de versoepelingen in op 18 en 25 februari. Scholen en onderwijsinstellingen kunnen er evenwel voor kiezen ze pas de maandagen daarna in te voeren, zodat de nieuwe schoolweek begint met de vernieuwde regels.
Ook in het onderwijs blijven wel de basisregels gelden, zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden en testen bij klachten. Ook het dringende advies om vanaf groep 6 van de basisschool twee keer per week een preventieve zelftest te doen, blijft nog even.
Het coronatoegangsbewijs in Nederland wordt volgende week afgeschaft, maar blijft voorlopig wel nodig om binnen de EU te reizen. Voor mensen die van buiten de EU naar Nederland reizen blijft de testverplichting gelden. Zij moeten een negatieve antigeen- of PCR-test hebben om naar Nederland te kunnen komen.
Een woordvoerder van Paradiso in Amsterdam laat weten dat de poptempel niet gelooft in de 1G-maatregel. ,,We zijn blij dat we weer kunnen en dat gaan we volop doen. Het is alleen jammer dat de willekeurige capaciteit van 500 wordt gebruikt met het 1G systeem. We geloven niet dat 1G werkbaar is."
De openbaarvervoerbedrijven zijn het er niet mee eens dat in trein, bus, tram en metro het mondkapje voorlopig verplicht blijft. Zorgminister Ernst Kuipers maakte de verlenging van die coronamaatregel dinsdagavond bekend. Overal vervalt de mondkapjesplicht, maar nog niet in het openbaar vervoer en op luchthavens.
,,We zijn verbaasd dat het mondkapje als enige in het ov blijft. Als we die nu niet schrappen, wanneer dan wel? We kunnen dit onze reiziger niet uitleggen", zegt topvrouw Marjan Rintel van de Nederlandse Spoorwegen.
Ook branchevereniging OV-NL maakt zich kwaad. ,,De bereidheid in de samenleving om een mondkapje te dragen neemt al geruime tijd af. Dit geldt ook in en rond het ov. De boa’s in het ov hebben hierover dagelijks discussies met reizigers, die regelmatig uitmonden in incidenten", meldt de organisatie. ,,Als straks op alle plekken de mondkapjesplicht komt te vervallen, behalve in het ov, dan is dit niet meer te volgen voor reizigers. Daarnaast komt er een enorme druk te liggen op de handhaving van de mondkapjesplicht in het ov."
Het kabinet zet met de versoepelingen die dinsdag zijn aangekondigd ,,vrij snel grote stappen, die we zo breed mogelijk inzetten", zegt zorgminister Ernst Kuipers. Het loslaten van de coronapas in de meeste situaties past daarbij, zegt hij. Het kabinet had het Outbreak Management Team niet gevraagd of het verantwoord was om het coronatoegangsbewijs voorlopig in de prullenmand te gooien.
Aan het besluit liggen dan ook ,,geen nieuwe berekeningen" ten grondslag, geeft Kuipers toe. De bewindsman zei vorige week nog dat de coronapas een middel is waardoor andere versoepelingen verantwoord door kunnen gaan. Het toegangsbewijs werd vooral ingezet ,,als enige mate van bescherming". Maar nu heel veel coronaregels van tafel gaan, hoort daar ook bij dat er geen bewijs van recente vaccinatie, genezing of negatieve test wordt gevraagd. De coronapas gaat per 25 februari echt van tafel.
Het OMT had zelfs geadviseerd het 3G-beleid nog even in stand te houden. Maar de coronapas is omstreden en ligt politiek gevoelig. De Tweede Kamer dwong het kabinet vorige week de wet in te trekken die 2G-beleid (alleen toegang voor recent genezen of gevaccineerde mensen) mogelijk maakt. Bij bepaalde grote evenementen gaat wel 'testen voor toegang' gelden: bij dit 1G-beleid moet iedereen (ongeacht vaccinatiestatus) bewijs leveren van een negatieve test voor toegang.
In het openbaar vervoer en op luchthavens moeten mensen voorlopig nog een mondkapje blijven dragen, juist omdat 'kwetsbaren daar gebruik van moeten kunnen maken', aldus Kuipers.
Buiten die situaties moeten mensen volgens Kuipers ook rekening houden met elkaar. ,,Als je omgaat met kwetsbaren, wees dan ook extra voorzichtig. Dat kan je bijvoorbeeld ook doen met een zelftest. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Niet alleen van kwetsbaren, maar ook van de omgeving."
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) gaat ,,met veel vertrouwen" de nieuwe fase tegemoet waarin bijna alle coronamaatregelen worden afgebouwd. Volgende week vrijdag verdwijnen bijna alle beperkingen, maakte hij op een persconferentie bekend.
,,Ik ben echt optimistisch", zei de bewindsman. De hoge besmettingsaantallen en de lage opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen maken hem hoopvol. Die versoepeling van 25 februari gaat "gewoon door", zei hij. Dan worden bijna alle beperkingen afgeschaft.
De afgelopen maanden stegen de coronabesmettingen tot enorme hoogten. Wekelijks werden soms een half miljoen besmettingen gemeld. Volgens de zorgminister lijken we op dit moment ,,net op of over de piek heen".
Het kabinet bouwt de maatregelen in drie stappen af. ,,Alles gaat weer open", aldus Kuipers. Dat gaat snel en in grote stappen, zei hij. Maar ,,we nemen een risico".
Als eerste verdwijnt per direct het advies om thuis maar vier mensen te ontvangen. Ook versoepelt het thuiswerkadvies. Vrijdag mag dan de horeca en cultuur open tot 01.00 uur. Hier verdwijnt het mondkapje en de verplichte zitplaats. Ook wordt de isolatieduur van besmette mensen ingekort naar vijf dagen.
De laatste stap volgt op 25 februari. Dan verdwijnen bijna alle maatregelen, ook het coronatoegangsbewijs. Om kwetsbaren te beschermen, blijft het mondkapje verplicht in het ov en op de luchthaven. Voor grote evenementen binnen zonder vaste zitplaats is een verplichte test nog wel noodzakelijk.
Op 15 maart gaat het kabinet naar de laatste maatregelen kijken.
Zorgminister Ernst Kuipers roept carnavalsvierders op er rekening mee te houden dat het coronavirus nog ,,verre van" weg is. ,,Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten", is zijn dringende advies. Dat geldt helemaal voor mensen in risicogroepen.
Carnaval wordt gevierd van 26 februari tot en met 1 maart. De meeste coronabeperkingen zijn dan opgeheven. Zo gelden geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers in de horeca, en hoeft geen coronatoegangsbewijs meer te worden getoond.
Burgemeesters van de carnavalsgemeenten hebben volgens Kuipers al aangegeven dat hele grote evenementen rond carnaval niet door zullen gaan.
Nederland zet vanavond een enorme stap in de terugkeer naar het oude normaal. Hoe reageren Nederlanders op de versoepelingen? Lees hier het hele verhaal.
Nu het kabinet de coronaregels voor een groot deel loslaat, breekt een 'spannende tijd aan' voor mensen in risicogroepen, zegt zorgminister Ernst Kuipers. ,,Zij moeten extra voorzichtig blijven, en anderen moeten rekening met hen houden", aldus de bewindsman. ,,De kans dat je besmet raakt is groot, dus ook de kans dat je het virus overdraagt op iemand met een kwetsbare gezondheid."
Deskundigengroep OMT vroeg eerder ook aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Over het algemeen is de omikronvariant veel minder ziekmakend dan eerder varianten, maar voor risicogroepen kan een besmetting alsnog ernstige gevolgen hebben.
Ondanks de forse versoepelingen in het coronabeleid die het kabinet deze week doorvoert, blijft het verstandig om onderling afstand te houden en een mondkapje te dragen. Dat zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dinsdag op de eerste coronapersconferentie die hij zonder premier Mark Rutte gaf.
Vanaf 25 februari vervalt de 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht. Die laatste blijft nog wel van kracht in het openbaar vervoer en op luchthavens. ,,Afstand houden en mondkapjes blijft wel verstandig, niet als maatregel maar als dringend advies", aldus Kuipers.
Mensen die uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied naar Nederland reizen hoeven vanaf 25 februari niet meer in quarantaine. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om landen met hoge aantallen besmettingen, waar er slecht zicht is op de verspreiding van het virus of waar een zorgelijke virusvariant rondgaat.
Op de lijst staan momenteel landen als Afghanistan, de Verenigde Staten en Israël.
Voor het eerst in ruim drie maanden mogen de voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hun wedstrijden komend weekeinde weer in een vol stadion afwerken. Dat bevestigde Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een persconferentie over versoepeling van de coronaregels.
Bezoekers van duels in het betaalde voetbal moeten komend weekeinde nog wel een coronatoegangsbewijs tonen bij binnenkomst. Ook moeten ze een mondkapje dragen als ze zich binnen het stadion verplaatsen en op de tribune is een zitplaats verplicht.
Een week later, vanaf 25 februari, kunnen supporters als vanouds naar het stadion. Ze hebben dan geen coronatoegangsbewijs meer nodig en mondkapjes zijn dan alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en vliegtuigen.
Het kabinet kijkt op 15 maart nog eens naar enkele coronamaatregelen die deze maand nog niet komen te vervallen, zegt zorgminister Ernst Kuipers. Het gaat om het verplicht dragen van mondkapjes in de trein, de bus en de tram en het advies om maximaal de helft van de tijd thuis te werken. Ook de regel dat voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers bewijs van een negatieve test moet worden gegeven, wordt dan opnieuw gewogen.
Kuipers op de vraag of de pandemie voorbij is: De pandemie is niet voorbij. Het aantal besmettingen is ontzettend hoog. Misschien zijn we net over de piek heen, maar de aantallen zijn hoog. Wees nog steeds voorzichtig want de kans dat je iemand tegenkomt die het virus heeft, is groot.
Kuipers: We mogen optimistisch zijn, maar we moeten realistisch blijven. Corona is niet weg, verre van. Denk daar aan als je carnaval viert. Mijd grote menigten. Voor risicogroepen is dit een spannende tijd. Anderen moeten rekening met hen houden. De kans dat je besmet raakt is groot, en dus ook op het overdragen.
Het advies om thuis niet meer dan vier mensen tegelijk te ontvangen, komt per direct te vervallen. Dat heeft zorgminister Ernst Kuipers bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Ook de aangekondigde versoepeling van het thuiswerkadvies gaat meteen in.
Het advies was tot nu toe nog om volledig thuis te werken als dat kan. Dat wordt nu: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.
Kuipers: Op de plekken waar je nu je coronatoegangsbewijs moet laten zien, moet dat de komende week nog steeds.
Kuipers: Het beeld van de ziekenhuizen is stabiel. Waar we op hoopten blijkt te kloppen: we bouwen immuniteit op en de omikronvariant is minder ziekmakend. Daarmee wegen ook andere belangen zwaarder mee. We kunnen niet zonder zorg, maar ook niet zonder elkaar. Jongeren moeten elkaar kunnen ontmoeten, we moeten kunnen genieten van sport, we snakken naar cultuur en uitgaansleven. Ook dat is onmisbaar voor een gezonde samenleving.
Kuipers neemt het woord: Heel veel mensen werden ernstig ziek, veel mensen overleden. Te veel andere patiënten moesten wachten op zorg. Het is een heel zware tijd geweest. Voor zieken, voor nabestaanden, maar ook voor alle andere Nederlanders. Voor onze jongeren, cultuurmakers, voor ondernemers die hard geraakt zijn door de crisis.
Het kabinet beslist vanavond of de vorige week in het vooruitzicht gestelde versoepelingen van de coronaregels komend weekeinde door kunnen gaan. Zorgminister Ernst Kuipers maakt dat om 19.00 uur bekend in een persconferentie. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis is premier Mark Rutte daar niet bij. Hij heeft een debat in de Eerste Kamer.
Vanavond kondigt het kabinet rigoureuze coronaversoepelingen aan. Zijn we echt van het virus af, of zitten er toch nog addertjes onder het gras? Volgens Amrish Baidjoe, assistent-professor infectieziekten en epidemiologie bij de London School of Hygiene and Tropical Medicine, is het zeker niet uitgesloten dat er nog varianten ontstaan 'die minder vriendelijke eigenschappen hebben dan omikron'. Lees hier het hele interview.
ID&T reageert verheugd op het kabinetsvoornemen de evenementenbranche weer open te gooien. ,,Eindelijk is er een stip op de horizon gezet, waardoor wij weer vooruit kunnen kijken en doen waar wij het beste in zijn: het organiseren van evenementen. Afgelopen weekend konden we al even van de sfeer proeven toen onze club weer openging en dat gevoel was onbeschrijfelijk'', aldus Rosanne Janmaat, COO van ID&T Groep.
Alleen de inzet van 1g voor evenementen binnen noemt Janmaat 'disproportioneel'. De regel staat volgens haar 'haaks op onze unity-gedachte: evenementen en festivals zijn er voor iedereen'. ,,Voor onze buitenlandse bezoekers, voor sommige van onze evenementen zijn dat er tienduizenden, is de wirwar aan onduidelijke en onbegrijpelijke regels niet te volgen.'' Haar oproep aan het kabinet: 'stop met het testen om te testen.'
Janmaat spreekt ook van oneerlijke concurrentie, omdat personeel in teststraten, 'dat normaal in horeca en op evenementen werkt', in haar ogen 'bovengemiddeld' betaald wordt. ,,Voor beide sectoren is het hierdoor onmogelijk personeel te vinden. Een branche die twee jaar gesloten is geweest heeft simpelweg niet de financiële middelen met dit uurloon te concurreren.''
Het aantal nieuwe coronagevallen onder jongeren daalt. In deze leeftijdsgroepen komen wel nog altijd de meeste besmettingen voor. Bij ouderen is een lichte toename te zien, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het RIVM.
In de afgelopen zeven dagen testten 109.915 tieners positief. Dat is 31 procent minder dan een week eerder, toen het coronavirus werd vastgesteld bij bijna 160.000 tieners. Bij kinderen onder de 10 is een daling van bijna 33 procent te zien, van bijna 57.000 naar iets meer dan 38.000. Ook onder twintigers (min 12 procent) en dertigers (min 18 procent) daalt het aantal bevestigde besmettingen.
Vanaf 65 jaar stijgt het aantal nieuwe coronagevallen juist. Zo nam het aantal positieve tests onder 90-plussers met 25 procent toe, van 655 naar 820. Bij tachtigers waren er 21 procent meer positieve tests dan vorige week.
Een nieuwe versie van de omikronvariant van het coronavirus is dominant geworden in Nederland. BA.2 komt vanaf deze week meer voor dan BA.1, de eerste omikronversie die eind vorig jaar Nederland bereikte.
Versie BA.2 is nog besmettelijker dan BA.1, maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er geen aanwijzingen dat mensen er zieker van worden. De boosterprik beschermt mensen even goed tegen beide varianten, voegt het instituut eraan toe.
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt. In de afgelopen zeven dagen zijn 493.055 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal in drie weken en de eerste daling sinds december.
Van die positieve tests waren er 482.695 in de afgelopen zeven dagen. Dat is 21,7 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Toen testten meer dan 616.000 positief. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkte toen bovendien een grote achterstand weg, waardoor het in totaal meer dan 824.000 meldingen kreeg.
Het aantal ziekenhuisopnames daalde ook. In de afgelopen week zijn 1149 mensen in een ziekenhuis opgenomen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Een week eerder waren er (na correctie) 1393 opnames. Van de 1149 opgenomen mensen kwamen 88 op een intensive care te liggen, tegen 122 een week eerder.
Het coronavirus heeft steeds meer moeite om zich te verspreiden en dat is te zien aan het zogeheten reproductiegetal. Dat is voor het eerst sinds half december onder de 1 gekomen. Het staat nu op 0,98. Hoe verder het onder de 1 komt, hoe sneller het aantal besmettingen kan dalen.
Een reproductiegetal van 0,98 betekent dat een groep van 100 mensen met corona gemiddeld 98 anderen aansteekt. Zij besmetten 96 anderen, die het virus op hun beurt aan 94 mensen overdragen. Bij elke stap wordt het aantal nieuwe besmettingen iets kleiner.
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag weer toegenomen, met 102 tot 1656. Het is de derde dag op rij dat er sprake is van een stijging, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De toename van dinsdag is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu 1475 mensen met corona onder de leden. Op de intensive cares bleef dit aantal 181, gelijk aan maandag.
Afgelopen etmaal werden er 248 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, de grootste toestroom sinds half december. Op de ic's ging het om 11 nieuwe opnames. Dat zijn er bij elkaar 108 meer dan maandag.
Een belangrijk deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen.
Duitsland heeft de piek achter de rug van de golf omikronbesmettingen. Dat betekent dat het coronabeleid kan worden versoepeld, zei minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach tegen de krant Bild.
Lauterbach kwam met de optimistische boodschap in aanloop naar topoverleg op woensdag. Dan bespreken bondskanselier Olaf Scholz en leiders van deelstaten voorstellen om de strengste coronamaatregelen de komende weken op te heffen.
De minister beklemtoonde dat in zijn ogen een verstandig coronabeleid is gevoerd. ,,Daarmee hebben we het aantal sterfgevallen aanzienlijk kunnen terugbrengen", zei hij tegen de krant. ,,We hebben deze omikrongolf in vergelijking met andere landen goed doorstaan."
Duitsland maakte dinsdag melding van bijna 160.000 nieuwe coronagevallen. De sociaaldemocraat Lauterbach, zelf een epidemioloog, had eerder nog voorspeld dat het aantal dagelijkse besmettingen zou kunnen stijgen tot 400.000. Dat niveau is vooralsnog niet bereikt.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is in Moskou geland voor zijn gesprek met president Vladimir Poetin. Net als eerder de Franse president Emmanuel Macron weigerde hij een Russische coronatest. In plaats daarvan liet Scholz een dokter van de Duitse ambassade een PCR-test bij hem afnemen.
Russische functionarissen waren uitgenodigd om daar getuige van te zijn. Een coronatest is een voorwaarde om het Kremlin binnen te komen. Omdat Macron de Russische test vorige week weigerde, vond zijn urenlange discussie met de Russische leider plaats aan een zes meter lange tafel. Scholz en Poetin begonnen hun gesprek aan dezelfde tafel met dezelfde afstand. ,,Maar dat zal de aard, de inhoud of de duur van de ontmoeting niet beïnvloeden", zei Poetins woordvoerder.
Door deelname aan de protestactie De Nacht staat op in de nacht van zaterdag op zondag kunnen twee horecabedrijven in Helmond rekening houden met elk een boete van 4500 euro. De gemeente Helmond maakte dinsdag dat voornemen bekend. De kroegbazen mogen nog reageren, voordat de burgemeester besluit definitief tot innen van het bedrag over te gaan.
Het gaat om N8club en Plaza, die van 23.00 tot 04.00 uur geopend waren, ondanks een waarschuwing van de gemeente om dat niet te doen. Die waarschuwing deelde de gemeente vooraf uit via een zogenoemde 'preventieve last onder dwangsom'. Dat betekent dat er niet nóg een keer gewaarschuwd wordt, maar bij overtreding direct een boete volgt.
De versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdag gaat afkondigen kunnen de goedkeuring krijgen van de boa's, meldt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Er wordt 'reikhalzend' naar uitgekeken dat mogelijk deze maand nog de 1,5 meter afstand en de mondkapjesplicht komen te vervallen.
,,Dat juichen we van harte toe", aldus Gerrits. ,,Dan kunnen we verder met ons reguliere werk. Want met de vergaande versoepelingen waarover momenteel gesproken wordt, hoeven de boa's straks minder coronamaatregelen te handhaven.
Een van de stappen die komend weekend waarschijnlijk al genomen wordt is dat de sluitingstijden voor onder meer de horeca verruimd worden tot 01.00 uur. Ook daar is Gerrits over te spreken. Wat hem betreft heeft de horeca zich tot dusver altijd goed aan de maatregelen gehouden. Hij verwacht dan ook geen problemen.
Het kabinet maakt vanavond mogelijk bekend dat concertzalen vanaf 25 februari weer met een volledige bezetting open mogen, op voorwaarde dat iedereen in het publiek - gevaccineerd of niet - een negatieve test heeft. Concertorganisator Mojo is blij met de versoepelingen, maar ziet die zogeheten 1G-maatregel het liefst zo snel mogelijk in de prullenbak belanden.
,,We worden er blij van dat we weer open mogen, maar de 1G (iedereen getest, red.) is iets waarvan we hopen dat het zo snel mogelijk weer afgeschaft wordt'', zei Mojo-directeur Ruben Brouwer bij Kink FM. ,,Je mag vanaf 25 februari overal in de samenleving weer alles doen en je hoeft nergens meer te testen. Je mag gewoon ongetest naar binnen, dus ook in grote feestcafés. Maar bij onze concerten zou je dan als enige plek in de maatschappij nog moeten testen. Dat vinden wij vrij disproportioneel.”
Een nieuwe golf van coronabesmettingen met de omikronvariant trekt richting het oosten van Europa. Het aantal gevallen is in de afgelopen twee weken meer dan verdubbeld in Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Rusland en Oekraïne. De Wereldgezondheidsorganisatie dringt er bij de landen op aan meer te vaccineren en strengere maatregelen te nemen. Dat zegt Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa, in een verklaring.
Iets meer dan de helft van de Nederlanders staat nu achter de aanpak van de coronacrisis door het kabinet, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research - tussen 11 en 14 februari - in opdracht van de NOS. Vorige maand ging het nog om 45 procent, dat is gestegen naar 51 procent.
85 procent van de ondervraagden zegt verder te willen versoepelen. Van deze groep is 38 procent zelfs voor het loslaten van alle restricties. ,,Nog niet eerder was het aandeel 'helemaal loslaten' zo groot", aldus I&O Research. ,,Nog maar 9 procent wil de huidige maatregelen handhaven en slechts 3 procent wil ze verder aanscherpen."
Hoewel 85 procent versoepelingen wil, zijn er wel maatregelen die de mensen zouden willen handhaven. Dat zou volgens het onderzoek gaan om thuisblijven en testen bij klachten (56 procent) en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer (49 procent). Vandaag laat het kabinet weten welke versoepelingen er komen.
Als we teruggaan naar kantoor zal dat stapsgewijs gaan en in geen geval de hele week, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs grote bedrijven en de Rijksoverheid. Dat is voor de één een zegen en voor de ander een straf.
,,In algemene zin zitten werknemers niet te springen om terug naar kantoor te gaan", zegt Mark van Vugt, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die onderzoek doet naar thuiswerken.,,De meesten willen alleen terug met een reden en het is aan de werkgever om die reden te geven." Grote bedrijven zijn voornemens, zo blijkt, om werknemers maximaal voor de helft van de tijd naar kantoor te laten komen.
Dat geldt voor Ahold, ING en Achmea. KPN laat de werknemers 60 procent van de tijd thuiswerken. ,,Percentages erop plakken is een manier om niet met het probleem om te gaan", zegt Van Vugt.
Met het probleem doelt hij op hoe verder op de werkvloer na corona. ,,Je moet kijken naar de werkzaamheden en wie dat moeten doen en wat dan het beste werkt. Uitgaan van de mensen en de inhoud dus."Het kabinet beslist dinsdag of de vorige week in het vooruitzicht gestelde versoepelingen van de coronaregels komend weekeinde door kunnen gaan. Zorgminister Ernst Kuipers maakt dat vanavond bekend in een persconferentie. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis is premier Mark Rutte daar niet bij. Hij heeft een debat in de Eerste Kamer.
Het kabinet maakte vorige week al bekend welke maatregelen het wil versoepelen. In theater- en concertzalen en stadions wil het de verplichte 1,5 meter afstand schrappen, waardoor veel meer mensen naar binnen kunnen bij een voorstelling of wedstrijd. Ook wil het de openingstijden voor de horeca verruimen tot uiterlijk 01.00 uur en het thuiswerkadvies schrappen.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft zich al over de voorgestelde versoepelingen gebogen en heeft volgens ingewijden geen bezwaar. Maar de precieze inhoud van het advies is nog niet bekend. Evenmin is duidelijk hoe de deskundigen staan tegenover verdere versoepelingen die het kabinet de komende weken in petto heeft. Begin maart wil het de meeste beperkingen laten varen.
Kuipers zei eerder ook dat hij het OMT heeft gevraagd of de periode van isolatie na een coronabesmetting kan worden ingekort, omdat mensen van de omikronvariant gemiddeld minder lang ziek zijn. Nu moet iemand na een positieve test minstens een week in afzondering. Door het hoge aantal besmettingen leidt dit tot veel uitval van personeel in cruciale sectoren als zorg, onderwijs en openbaar vervoer.
Het aantal flexwerkers is in het vierde kwartaal van 2021 verder doorgegroeid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind vorig jaar kwam het totaal aantal flexwerkers uit op 2,6 miljoen. Dat is nog wel altijd 45.000 flexwerkers minder dan in het eerste kwartaal van 2020, toen de pandemie net uitbrak. In dezelfde periode kwamen er veel meer mensen met een vast contract bij.
Tot 2019 nam het aantal flexwerkers vrijwel continu toe, met een maximumaantal van 2,8 miljoen flexwerkers in dat jaar. Daarna zette een daling in, die vooral aan het begin van de coronacrisis volgens het CBS 'uitzonderlijk sterk' was. Door lockdowns moesten veel bedrijven sluiten en konden ze mensen met een vast contract niet direct ontslaan, maar flexwerkers werd wel vaak meteen de deur gewezen.
Het aantal mensen met een vaste baan was hoger dan aan het begin van de coronacrisis en nam in het vierde kwartaal van 2021 toe met 34.000. Daarmee kwam het totaal aantal mensen met een vaste baan uit op 5,3 miljoen. Dat zijn er 129.000 meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. In dezelfde periode steeg het aantal zelfstandigen met 67.000 naar 1,1 miljoen.
De krapte op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 nog verder toegenomen. Zo kwamen er 16.000 vacatures bij en daalde het aantal werklozen met 29.000. Lees hier verder.
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad noemen het onhandig als het kabinet de sluitingstijd in de horeca zou versoepelen naar 01.00 uur. Het Outbreak Management Team gaf daar maandag goedkeuring aan. Dinsdag maakt het kabinet verdere versoepelingen bekend. Maandagavond vergaderden de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's over de plannen.
Een sluitingstijd net na middernacht zorgt ervoor dat mensen massaal om die tijd naar buiten stromen en zij op straat gaan samenklonteren, verwacht Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer. Bovenal willen burgemeesters dat zaken langer mogen openblijven. ,,Vooral voor de clubs en de nachtcafés zou dat mooi zijn. Al vind ik 01.00 uur met carnaval best lang. Mogelijk gaan dan in Den Bosch de kroegen eerder dicht, maar daarover gaan we lokaal met de horeca in overleg", stelt Jack Mikkers van Den Bosch.
De burgemeesters willen wel graag weten waarom voor dit tijdstip is gekozen. ,,Ik kan mij voorstellen dat de sluitingstijd nu nog nodig is. Dit is een tussenfase. Hoe sneller we weer naar normaal gaan, hoe beter", zegt Sybrand Buma van Leeuwarden.
De burgemeesters zien er unaniem naar uit dat het kabinet weer meer toestaat. ,,Ik kan bijna niet blijer zijn. Er zit enorm veel spanning in de samenleving", verklaart Jan van Zanen van Den Haag. ,,Ik hoop dat in maart alles is genormaliseerd en dat dit het einde is van een donkere periode", wenst burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht.
,,Wij zijn opgetogen over de versoepelingen en blij dat er nu stevig wordt doorgepakt", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, na afloop van het overleg. ,,Iedereen snakt weer naar een leven zoals wij dat gewend waren", besluit minister Dilan Yesilgöz van Justitie.
De politie van Brussel heeft de blokkades opgeheven op de toegangswegen naar het centrum van de Belgische hoofdstad. Ze waren ingesteld om te voorkomen dat auto's, busjes en vrachtwagens in een 'vrijheidskonvooi' tegen coronamaatregelen de stad zouden lamleggen. Alleen in de wijk waar de EU-instellingen staan en op de binnenring in de stad wordt verkeer nog tegengehouden en omgeleid.
Van een grote demonstratie van konvooien uit Nederland, Frankrijk, Luxemburg en elders uit België lijkt het niet te zijn gekomen. Een deel van het Franse konvooi was al afgehaakt en naar Straatsburg vertrokken.
De Belgische autoriteiten hadden gemotoriseerd protest verboden. Deelnemers aan het konvooi die toch Brussel binnenkwamen werden omgeleid naar een parkeerplaats aan de rand van de stad. Het ging om een tachtigtal bestuurders van wie een aantal daarna te voet de stad introk.
Er werden volgens de federale politie in totaal zo'n dertig personen gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde en bezit van verboden wapens en/of gevaarlijke voorwerpen. Het gaat voornamelijk Fransen en Belgen, maar er is ook sprake van inzittenden van een voertuig uit Slovenië die in bezit waren van onder andere een bijl en machete. Lees hier alle ontwikkelingen in het liveblog van Het Laatste Nieuws.
De Canadese provincie Ontario wil per 1 maart de vaccinatiepas schrappen als onderdeel van de afbouw van de coronamaatregelen. Vanaf donderdag worden bovendien de maximale aantallen mensen verhoogd in bijvoorbeeld restaurants of cafés en bij evenementen buiten. Volgens premier Doug Ford gaat het in de provincie goed met het bezweren van het coronavirus. Daarom kunnen de basismaatregelen volgens hem nu sneller weg dan was voorzien. In Ontario woont bijna 40 procent van de Canadezen. Er zijn al enige tijd blokkades van tegenstanders van coronamaatregelen.
In meerdere provincies hebben de autoriteiten al aangekondigd de coronamaatregelen te gaan afbouwen. Ze hebben daarbij beklemtoond dat dit losstaat van de massale protesten tegen coronamaatregelen. Ze hebben gezegd dat de maatregelen intussen ondoelmatig zijn gebleken tegen de ogenschijnlijk minder gevaarlijke omikronvariant van het coronavirus. De Canadezen moeten daar dan maar mee leren leven, is de boodschap.
Sinds half januari zijn er in heel het land protesten die worden aangevoerd door vrachtwagenchauffeurs. Die verzamelden zich eind januari voor het parlementsgebouw en nog steeds zijn er in het land blokkades van betogers, met name blokkades van cruciale grensovergangen met de VS. Een van die grensovergangen is in Ontario en goed voor een kwart van de goederen die tussen beide landen de grens passeren. Premier Ford heeft er eind afgelopen week ook een noodtoestand uitgeroepen om de blokkade bij de grens tussen Windsor (Canada) en Detroit (VS) te stoppen.
De Canadese premier Justin Trudeau heeft te kampen met allerlei blokkades in het land, ook bij ondernemingen die niet meer kunnen functioneren. Trudeau wil zijn regering en de politie meer macht geven om in alle provincies protesten te breken. Hij wil dat met een speciale noodwet doen die nog nooit tegen betogers is gebruikt. De noodwet is ook bekend als de oorlogsmaatregelenwet en is in vredestijd maar één keer afgekondigd tijdens een crisis eind 1970 rond separatistische terroristen in Québec. De vader van Justin, Pierre Trudeau was destijds premier.
Een van de argumenten die Trudeau volgens Canadese media aanvoert, is dat de veiligheid van het land wordt bedreigd 'door buitenlandse activiteiten die een rampzalige schade aan Canadese belangen aanrichten'. Hij doelt onder meer op gulle giften die het vrijheidskonvooi van onder anderen protesterende truckers van over de hele wereld ontvangt. De regering probeert die zo veel als mogelijk op internet te blokkeren.
Nederland gaat weer wat verder van het slot. De verruiming van de coronaregels die het kabinet van plan was door te voeren, kunnen rekenen op groen licht van het Outbreak Management Team, zo meldt het OMT. Kroegen mogen tot 01.00 uur open blijven, en iemand die besmet is met het virus hoeft niet zeven, maar vijf dagen thuis te blijven, 'mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is'.
Lees hier het volledige artikel.
De eerste dag voor aanvragen in de achtste periode van loonsteun was 'rustiger dan ooit', meldt uitkeringsinstantie UWV. Daar staat een verdubbeling tegenover van het aantal aanvragen voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) in het vierde kwartaal van 2021.
Maandagmiddag rond 16.00 uur hadden ruim 1800 werkgevers een aanvraag ingediend voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat zijn er iets minder dan bij de startdag voor de zesde periode, tussen juli en september. Dat was de rustigste periode tot nu toe.
Werkgevers die in hun inkomen geraakt worden door coronamaatregelen kunnen met ingang van maandag loonsteun aanvragen voor de maanden januari tot en met maart dit jaar. Ook in deze periode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent. De inschrijving voor de loonsteun blijft open tot en met 13 april.
Werkgevers zullen vooral in januari minder omzet hebben gedraaid, omdat in een groot deel van die maand nog strenge beperkingen golden. Hoewel de regels versoepeld zijn, hebben veel ondernemers nog niet volop kunnen draaien. Met de loonsubsidie hoopt het kabinet dat bedrijven hun werknemers kunnen blijven doorbetalen.
De aanvragen voor de tegemoetkoming in de vaste lasten verdubbelden in de maanden oktober, november en december van 2021, meldt uitvoeringsinstantie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In het vierde kwartaal vroegen 67.444 ondernemers een tegemoetkoming aan, een verdubbeling ten opzichte van het kwartaal ervoor. Toen waren nog veel ondernemingen open. De meeste aanvragen waren afkomstig uit de horeca, gevolgd door de landbouw en de taxibranche.
Op dit moment is van de aanvragen voor het vierde kwartaal al ruim 570 miljoen euro aan TVL uitgekeerd aan bijna 50.000 ondernemers. Ruim de helft daarvan had het geld binnen een week binnen, een meerderheid binnen twee weken. Ondernemers konden tot en met 11 februari een aanvraag indienen. Het kabinet verlaagde vanwege de zeer korte tijd tussen de aankondiging van de lockdown en de inwerkingtreding ervan op 19 december 2021 eenmalig de drempel van het omzetverlies van 30 naar 20 procent.
De petitie van onder anderen oud-staatssecretaris Mona Keijzer tegen de coronapas wordt dinsdag toch niet overhandigd aan de Tweede Kamer. Een van de initiatiefnemers van Onverdeeld Open laat weten naast het overhandigen van de meer dan 800.000 keer ondertekende petitie ook een inhoudelijk gesprek met de Kamer te willen voeren.
'Puur een petitie overhandigen in tien minuten doet geen recht aan het enorme aantal mensen dat getekend heeft. We hebben daarom een verzoek ingediend om in de vorm van een technische briefing of inhoudelijk gesprek ook op de wetenschappelijke onderbouwing in te kunnen gaan', aldus een van de initiatiefnemers, Jona Walk.
De petitie zou dinsdag overhandigd worden tijdens een commissievergadering van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is vooralsnog niet bekend wanneer het nieuwe overhandigingsmoment is.
In het manifest Onverdeeld Open pleit een brede coalitie van prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. Inmiddels is de petitie ruim 857.000 keer ondertekend.
Het is goed denkbaar dat later dit jaar helemaal geen coronaregels meer nodig zijn. ,,Daar zou ik sterk rekening mee houden", zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maandag. Voor het zover komt, zal volgens hem wel het aantal besmettingen sterk omlaag moeten.
Kuipers heeft maandag met een aantal andere leden van het kabinet overlegd over de versoepeling van de coronaregels die dinsdag hoogstwaarschijnlijk aangekondigd zullen worden. Er ligt inmiddels een advies van het Outbreak Management Team, maar daar wilde de bewindsman nog niets over kwijt.
Vorige week heeft Kuipers in een brief aan de Kamer laten weten welke maatregelen het kabinet wil versoepelen. Het is de bedoeling dat de sluitingstijden voor onder meer de horeca verruimd kunnen worden tot 01.00 uur. In stadions en theaters zou de anderhalve meter afstand geschrapt worden. Ook mogen ongeplaceerde evenementen (zonder vaste zitplaatsen) doorgaan tot 500 mensen als zij een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Bij grotere evenementen gelden een mondkapjesplicht, vaste zitplaatsen én een coronapas.
Dinsdagavond kondigt Kuipers aan welke maatregelen het kabinet officieel loslaat. Het wordt de eerste persconferentie van de zorgminister zonder premier Mark Rutte. Dinsdag sluit het kabinet een reeks overleggen over de versoepelingen af met een laatste vergadering voor de bekendmaking. Maandagavond overlegt minister Dilan Yesilgöz van Justitie met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.
Tijdens de coronapersconferentie zal ook vooruit gekeken worden naar de nabije toekomst. In de komende maand worden waarschijnlijk de meeste coronamaatregelen geschrapt, naar verwachting te beginnen met het vervallen van de anderhalve meter afstand vanaf 25 februari.
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) is besmet met het coronavirus. Ze heeft weinig last van het virus, laat ze weten. 'Helaas ben ik positief getest op corona. Gelukkig heb ik milde klachten, dus ik werk de komende tijd vanuit huis', twitterde de bewindsvrouw.
Ze is niet de eerste bewindspersoon in het nieuwe kabinet die door een coronabesmetting moet thuisblijven. Eerder overkwam het al de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Financiën). De laatste moest daardoor digitaal worden beëdigd door de koning.
Langdurige Covid moet meer aandacht krijgen. Volgens de Gezondheidsraad kan dat ervoor zorgen dat patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting beter geholpen en voorgelicht worden. De raad weet nog niet in hoeverre vaccinaties tegen corona en de mildere omikronvariant van invloed zijn op de ontwikkeling van het syndroom.
Er moet volgens de raad dan ook aanvullend wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar de ziekte, om oorzaken en risicofactoren van langdurige Covid te achterhalen. Monitoring van de zorg van langdurige Covid-patiënten is van belang, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.
Mensen met langdurige Covid hebben vaak last van vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, reukverlies, hartkloppingen, spierpijn en angstklachten. De klachten kunnen soms maandenlang aanhouden, al is het mogelijk dat deze na een tijd minder worden. Om van langdurige Covid te spreken moeten de klachten minimaal drie maanden aanhouden. Lees hier het volledige artikel.
Het Openbaar Ministerie stopt met het civiele onderzoek naar Viruswaarheid. Uit onderzoek van het OM is gebleken dat donateurs erop kunnen vertrouwen dat ingezameld geld op de juiste manier wordt gebruikt. Een onrechtmatigheid is inmiddels hersteld, waardoor verdere stappen tegen de stichting of de bestuurders daarvan volgens het OM niet nodig zijn.
Het Functioneel Parket van het OM, belast met onder meer het onderzoek naar complexe fraude en economische criminaliteit, begon vorig jaar een onderzoek naar de stichting naar aanleiding van een geschil tussen Viruswaarheid en diens voorman Willem Engel enerzijds en ING anderzijds. De bank bevroor de rekening van Viruswaarheid en de privérekening van Engel, nadat de voorman 50.000 euro van de stichting had geleend voor een privébetaling van een stuk grond in Spanje.
Lees hier het volledige artikel.
Het aantal nieuwe coronagevallen begint langzaamaan wat te dalen. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 55.116 positieve tests geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal sinds 17 januari.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 833.652 meldingen van positieve tests, gemiddeld 119.093 per dag. Dat is het laagste gemiddelde in ongeveer een week tijd. Bij die positieve tests zijn de honderdduizenden achterstallige meldingen meegenomen die vorige week met vertraging binnenkwamen.
Het RIVM kreeg bericht dat zes mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 74 sterfgevallen genoteerd, gemiddeld ruim tien per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 16 januari.
Opnieuw is het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen toegenomen. Maandag liggen in totaal 1554 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis, een stijging van 72 patiënten ten opzichte van zondag.
Op de verpleegafdelingen neemt het aantal patiënten met corona de laatste weken duidelijk toe, zo valt op te maken uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Precies een maand geleden lagen nog 954 patiënten met corona op de verpleegafdelingen.
Ook op de ic's nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal toe, maar vergeleken met een maand geleden is juist sprake van een daling. Momenteel liggen er 181 patiënten met een besmetting in een ic-bed, twee meer dan zondag. Op 14 januari waren het er nog 334.
Het LCPS maakt bij de melding van de cijfers geen onderscheid tussen patiënten die worden opgenomen omdat ze ziek zijn geworden van Covid-19 en mensen die voor een andere aandoening naar het ziekenhuis komen en toevallig ook corona blijken te hebben.
Het LCPS benadrukt dat het voor de druk op de ziekenhuiszorg niet uitmaakt hoeveel patiënten zijn opgenomen vanwege een coronabesmetting en hoeveel patiënten besmet zijn, maar voor iets anders verpleegd worden. In beide gevallen moet de patiënten in isolatie worden behandeld, wat veel extra tijd kost.
Om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te spreiden, kunnen coronapatiënten worden verplaatst. Zondag werden vier patiënten naar een andere regio gebracht.
Het protest van de nachtclubs tegen de coronamaatregelen is in de meeste gemeenten 'redelijk goed gegaan', aldus minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid). Ze zal maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad met de burgemeesters terugkijken op de actie.
In een aantal steden was een deel van de nachthoreca van zaterdag op zondag open. Een aantal gelegenheden kreeg een boete of kan er een verwachten. De clubs en discotheken protesteerden omdat ze het gevoel hebben dat ze door de regering worden vergeten.
Yesilgöz zei de frustratie van de deelnemers te begrijpen, maar wijst er ook op dat binnenkort steeds meer mag. Waarschijnlijk kan de horeca vanaf vrijdag tot 01.00 uur open. De versoepelingen worden dinsdag bekendgemaakt. Het kabinet overweegt de sluitingstijd en 1,5 meterregel vanaf 25 februari los te laten.
Het aantal reizigers op Schiphol was in januari ongeveer de helft van het aantal voor de coronacrisis. De luchthaven werd wel door flink meer passagiers gebruikt dan in de eerste maand van 2021. In totaal waren het er vorige maand 2,5 miljoen. Ongeveer de helft daarvan waren mensen die een overstap hadden op het vliegveld.
Voor corona verwerkte Schiphol in januari zo'n 5 miljoen reizigers. Vorig jaar zakte dat tot ongeveer 900.000.
Het aantal vluchten ging in januari met haast 80 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder naar 26.233. Dat is nog altijd zo'n derde minder dan in januari 2020. Het aantal vrachtvluchten daalde juist met ongeveer een vijfde naar 1830. De hoeveelheid vervoerde vracht ging met 8 procent omlaag omdat een deel van het vrachtvervoer weer mee ging in het ruim van passagiersvliegtuigen.
Steeds minder mensen gaan naar een locatie van de GGD om zich te laten testen op corona. De teststraten hebben vorige week 840.835 testen uitgevoerd, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. Begin februari waren er bijna 984.000 testen in zeven dagen tijd
In de laatste week van januari voerden de GGD's iets meer dan een miljoen testen uit. GGD GHOR Nederland heeft geen verklaring voor de daling. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde vorige week dat de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen begint af te vlakken.
Prins Charles' vrouw Camilla is positief getest op het coronavirus, laat het Britse koningshuis weten. ,,Hare Koninklijke Hoogheid, de hertogin van Cornwall, heeft een positieve testuitslag voor Covid-19 ontvangen en zal zich isoleren'', luidt het in een verklaring. ,,Wij volgen de overheidsrichtlijnen.'' De kroonprins zelf testte afgelopen week voor de tweede keer positief. Zowel hij als zijn eega zijn volledig ingeënt.
Zweden gaat een tweede boosterprik beschikbaar stellen aan mensen boven de 80 en bewoners van verpleegtehuizen. Een tweede boosterprik versterkt de bescherming tegen het coronavirus, zo laat Anders Tegnell, een van Zwedens belangrijkste epidemiologen, weten.
Zweden staat bekend om een relatief los coronabeleid. Het Scandinavische land is anders dan de meeste Europese landen nooit in lockdown gegaan. Israël besloot eerder dit jaar al om een tweede boosterprik aan te bieden aan alle volwassenen.
Afgelopen week zijn zo'n 328.000 afspraken voor toegangstesten ingepland. Deze mensen wilden zich bij een commerciële aanbieder laten testen, zodat ze bij een negatieve uitslag naar bijvoorbeeld de horeca of voetbalstadion konden gaan. In werkelijkheid kunnen er iets minder tests uitgevoerd zijn.
Ongeveer negen op de tien mensen is op komen dagen, meldt de Stichting Open Nederland. Het aantal van 328.000 afspraken ligt iets lager dan in de voorgaande weken. Begin februari stonden in zeven dagen tijd 332.000 afspraken voor toegangstesten ingepland en eind januari 334.000.
Afgelopen zaterdag was het wel relatief druk. Toen stonden ongeveer 83.000 testafspraken in de systemen. Voor een zaterdag is dat het hoogste aantal dit jaar. Stichting Open Nederland heeft hier geen verklaring voor. In meerdere steden waren nachtclubs zaterdag uit protest open.
Het thuiswerkadvies in Nederland wordt naar verwachting dinsdag geschrapt bij aankondiging van de nieuwe versoepelingen. Maar uit een peiling van managementadviesbureau Advanced Workplace Associates blijkt dat slechts 3 procent van het kantoorpersoneel over de gehele wereld weer vijf dagen naar kantoor wil.
86 procent van de werknemers wil zeker twee dagen per week vanuit huis blijven werken, blijkt uit een enquête onder bijna 10.000 mensen wereldwijd. Alle leeftijdsgroepen uit diverse sectoren hadden dezelfde mening. Werknemers hebben de voorkeur om op dinsdag, woensdag en donderdag naar kantoor te gaan.Maandag en vrijdag staan zo veel kantoren leeg. ,,Werkgevers moeten beseffen dat de geest uit de fles is", zegt Andrew Mawson, algemeen directeur van AWA. ,,Werknemers hebben gezien dat flexibiliteit kan werken en werkgevers die niet gevoelig zijn voor de behoeften van hun personeel zullen daar de gevolgen van ondervinden."
Veel grote banken zoals Citigroup, HSBC en NatWest Group geven aan dat het personeel ook in de toekomst voor een groot deel thuis kan blijven werken na twee jaar van lockdowns. Sommige fintechbedrijven als Revolut en Eigen Technologies laten hun personeel zelfs volledig op afstand werken.De Belgische politie probeert met blokkades te voorkomen dat voertuigen die deelnemen aan een 'vrijheidskonvooi' tegen coronamaatregelen het centrum van Brussel bereiken. Het is daardoor erg druk op de toegangswegen naar de hoofdstad, meldt het verkeerscentrum.
Incidenten zijn vooralsnog uitgebleven. De politie vraagt nadrukkelijk niet met de auto naar Brussel te komen. Deelnemers aan het konvooi worden omgeleid naar een parkeerplaats aan de rand van Brussel.
Het gaat om enkele tientallen voertuigen, die ondanks een verbod toch naar de stad zijn gekomen vanuit Frankrijk en Luxemburg. Bij Lille in Noord-Frankrijk hadden zich zondagavond zo'n 1300 voertuigen verzameld. Anderen hebben ervoor gekozen naar Straatsburg te rijden, waar het Europees Parlement deze week vergadert.
Duitsland wil de strengste coronamaatregelen in het land voor 20 maart hebben beëindigd. Bondskanselier Olaf Scholz en de regeringsleiders van de deelstaten overleggen woensdag over mogelijke versoepelingen. Duitse media hebben een concept voor het beraad in handen, de basis voor de besprekingen.
In de plannen is het vervallen van de noodzaak om bij niet-essentiële winkels een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag te tonen opgenomen. Ook gaat waarschijnlijk het maximale aantal personen dat bij privébijeenkomsten aanwezig mag zijn naar twintig. Op voorwaarde dat iedereen gevaccineerd is.In een tweede fase van de versoepelingen zouden nachtclubs hun deuren weer mogen openen en kunnen ongevaccineerde Duitsers vanaf 4 maart weer naar restaurants. De verplichting om op openbare binnenlocaties en in het openbaar vervoer mondkapjes te dragen, blijft vooralsnog overeind.
In afwachting van de Duitse overheidsplannen om de coronateugels te laten vieren, neemt het aan nieuwe dagelijkse besmettingen licht af. Onze oosterburen melden vandaag 76.465 infecties met het virus. Dat is 20 procent lager dan vorige week maandag. Het 7-daags gemiddelde zakte van 1467 per 100.000 inwoners naar 1460.
Het aantal besmettingen in Duitsland bereikte de afgelopen weken recordniveaus door de omikronvariant. De huidige golf kan volgens experts de komende weken afvlakken, maar zij hebben ook gewaarschuwd voor te snelle versoepelingen. Bijna 75 procent van de Duitsers is volledig ingeënt. Velen hebben een booster gehad.
De Russische gezondheidsautoriteiten hebben in de afgelopen 24 uur 180.456 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Gisteren ging het om 197.949 infecties. Er werden het voorgaande etmaal 683 sterfgevallen aan Covid-19 toegeschreven. Gisteren 706.
Hongkong probeert uit alle macht een uitbraak van het coronavirus in de stad onder controle te krijgen, maar slaagt daar vooralsnog niet in. De metropool meldt vandaag het hoogste aantal infecties sinds het begin van de pandemie: 2072 nieuwe gevallen.
Volgens Amnesty International hebben farmaceutische bedrijven 'tragisch gefaald' in hun bijdrage aan de bestrijding van de door corona veroorzaakte wereldwijde gezondheidscrisis. In een maandag gepubliceerde verklaring stelt de mensenrechtenorganisatie dat dit falen plaatsvond ondanks herhaalde en dringende oproepen om de coronavaccins eerlijk te verdelen in de wereld. Het beleid van de farmaceuten heeft volgens de organisatie bijgedragen aan 'een mensenrechtencatastrofe' in 2021.
Volgens Amnesty hebben de bedrijven die de coronavaccins produceren de verkoop ervan in 2021 gemonopoliseerd, gelobbyd tegen het delen van intellectueel eigendom, te hoge prijzen voor hun vaccins gevraagd en leveringen aan rijke landen voorrang gegeven.
De tien miljard vaccindoses die zij in 2021 produceerden, hadden meer dan genoeg kunnen zijn om een wereldwijde vaccinatiegraad van 40 procent te bereiken. Dat was de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. In plaats daarvan was aan het einde van dat jaar slechts 4 procent van de mensen in arme landen volledig gevaccineerd.
Amnesty International roept op tot een koersverandering in 2022, om rond juli dit jaar wel de nieuwe WHO-doelstelling te kunnen halen: een wereldwijde vaccinatiegraad van 70 procent. Eerder deze maand liet de WHO al weten dat er nog eens circa 14 miljard euro nodig zal zijn om ook armere landen te helpen de pandemie onder controle te krijgen.
Ondernemers die door de coronamaatregelen in hun inkomen worden geraakt kunnen vanaf maandag weer NOW-loonsteun aanvragen. Het gaat dan om de periode januari tot en met maart. Het is de achtste periode waarvoor loonsteun kan worden aangevraagd bij het UWV.
Ook in deze periode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent. De inschrijving voor de loonsteun blijft open tot en met 13 april.
Werkgevers zullen vooral in januari minder omzet hebben gedraaid, omdat in een groot deel van die maand nog strenge beperkingen golden. Hoewel de regels versoepeld zijn, hebben veel ondernemers nog niet volop kunnen draaien. Met de loonsubsidie hoopt het kabinet dat bedrijven hun werknemers kunnen blijven doorbetalen.
Steeds meer bedrijven in Nederland kampen met een tekort aan personeel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had meer dan een kwart van de bedrijven hier begin dit jaar last van. Ook zei bij de meting in januari bijna een op de zeven ondernemers zich belemmerd te voelen door een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte.
Het statistiekbureau kijkt samen met ondernemersorganisaties, de Kamer van Koophandel (KVK) en het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) elk kwartaal hoe het sentiment is bij bedrijven. Voor de studie zijn duizenden ondernemers ondervraagd.
De laatste kwartalen komen er telkens meer bedrijven bij die moeilijkheden hebben om voldoende geschikte nieuwe arbeidskrachten te vinden. Door het aantrekken van de economie zijn er namelijk steeds meer vacatures om te vullen.
De groep bedrijven die last heeft van problemen in de leveringsketen wordt ook steeds groter. Zo hebben autofabrikanten bijvoorbeeld veel last van het wereldwijde chiptekort. Daardoor loopt de levering van nieuwe auto's soms problemen op. Ook in de industrie, de groothandel en de bouw worden mondiale verstoringen gevoeld. Die zijn bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van het strenge coronabeleid in China.
Onder druk van de laatste lockdown in Nederland lag het vertrouwen van ondernemers begin dit jaar over de gehele linie lager dan een kwartaal eerder, nadat de indicator voor de stemming een kwartaal eerder juist nog erg hoog stond. Volgens de onderzoekers laat de graadmeter sinds het begin van de pandemie vaker grote schommelingen zien. Die hangen telkens samen met de dan geldende coronamaatregelen.
Zo was het sentiment in de horeca bij de laatste meting erg pessimistisch. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de onderzoeksgegevens zijn verzameld voor 25 januari, toen de coronamaatregelen weer zijn versoepeld.
Na een emotionele oproep op sociale media kan het gezin Zijlstra uit Urk morgen toch vader Wybren bezoeken die vrijdag met een hersenbloeding werd opgenomen in een ziekenhuis in Hamburg. Omdat ze niet zijn gevaccineerd zouden zij aanvankelijk niet naar binnen mogen.
Lees het hele artikel hier. (Premium)
Autoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben onder meer de grootste hits van Barry Manilow ingezet in een poging om honderden coronademonstranten voor de deur van het parlementsgebouw in Wellington weg te krijgen.
Lees het hele artikel hier.De ziekenhuizen in de Utrechtse regio overwegen positief geteste zorgmedewerkers en specialisten toch te laten werken, ook als ze milde klachten hebben. Gesproken wordt over een noodscenario vanwege capaciteitsproblemen ‘dat hopelijk zo ver niet zal komen’.
Lees het hele artikel hier. (Premium)
Takel- en bergingsbedrijf A. Barendregt uit Rhoon kreeg talloze haatberichten en doodsbedreigingen nadat zij paraat stond om vrachtwagens weg te slepen bij de coronademonstratie in Den Haag. Eigenaar Ary Barendregt blijft er nuchter onder. ,,Het is pure onwetendheid. Wij doen gewoon ons werk.’’
Lees het hele artikel hier.Ondanks een verbod in Brussel te demonstreren, willen zogenoemde vrijheidskonvooien toch oprukken richting de Belgische en Europese hoofdstad. Volgens Vlaamse media verzamelen zich al groepen betogers met hun voertuigen op parkeerplaatsen in Frankrijk en Luxemburg. Bij het Noord-Franse Lille kwamen inmiddels honderden deelnemers bijeen. Ook vanuit Nederland zouden activisten tegen onder meer de coronamaatregelen zich klaarmaken.
De demonstranten willen de grote snelwegen naar Brussel vermijden om te voorkomen dat ze aan de grens of in België worden tegengehouden. Ze zouden de voorkeur geven aan kleinere wegen en ook niet in te grote groepen de grens willen oversteken.
Ondertussen waarschuwen de autoriteiten dat het morgen tot grote verkeersproblemen richting Brussel kan komen, en ook in de Europese wijk van Brussel met de Europese instellingen.
Zeven cavia's in het bos in Ossendrecht, vier konijnen in Putte. Stichting Dierenambulance West-Brabant heeft het maar druk met het redden van ‘coronaknaagdieren’. ,,Er komen steeds meer konijnen die zogenaamd in het bos gevonden zijn.”
Lees hier het hele artikel. (Premium)De protestactie van demonstranten in Den Haag tegen de coronamaatregelen is voorbij. De meeste deelnemers, die onder meer een protestmars liepen, zijn inmiddels weer vertrokken vanaf het Malieveld.
Van tevoren gaf organisator Nederland in Verzet aan 25.000 deelnemers te verwachten. Uiteindelijk kwamen er enkele duizenden mensen op de protestactie af. Voorman Michel Reijinga van de organisatie schat het aantal deelnemers op twee- tot drieduizend. ,,Dat is voor ons doen niet veel." Toch is hij tevreden over de opkomst.
Het aantal nieuw ontdekte coronabesmettingen is met iets meer dan 60.000 opnieuw gedaald. Tussen zaterdag- en zondagochtend noteerde het RIVM 60.227 nieuwe besmettingen. Een dag eerder kwamen na correctie 70.348 nieuwe besmettingen aan het licht.
In totaal werden in een week tijd 857.372 nieuwe besmettingen genoteerd. Dat komt neer op 122.482 gemiddeld per dag. In het weekeinde ligt het aantal altijd wat lager. Dinsdag meldde het RIVM meer dan 300.000 achterstallige testuitslagen in één keer. Het instituut gaf die dag ook al aan dat het aantal positieve testen af begint te vlakken.
De afgelopen 24 uur werden zeven nieuwe sterfgevallen gelinkt aan corona. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares en op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen is weer iets toegenomen. Op de ic's liggen zondag 179 coronapatiënten, drie meer dan zaterdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1303 coronapatiënten, acht meer dan een dag eerder. Op de intensive cares werden elf nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 152. Zaterdag waren dat er nog respectievelijk dertien en 195.
Een belangrijk deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus, is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen met buikklachten, hartproblemen of na een ongeluk. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.
Het grensverkeer tussen Amerika en Canada ondervindt nog steeds veel hinder van vrachtwagenchauffeurs die snelwegen blokkeren. De spanning aan de grens leek zaterdag wat te verminderen toen truckers het blokkade van de Ambassador Bridge, een belangrijke grensovergang, ophieven. Demonstranten zetten daarna echter verderop op de snelweg verkeersblokkades op.
De truckers protesteren tegen de verplichte corona-vaccinaties die nodig zijn om de grens te passeren. Eerder reed een stoet vrachtwagens, het Vrijheidskonvooi, al naar de Canadese hoofdstad Ottawa, ook die actie is nog aan de gang.
Enkele duizenden mensen zijn zondagmiddag naar Den Haag gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Het aantal demonstranten ligt beduidend lager dan de 25.000 deelnemers die organisator Nederland in Verzet zei te verwachten.
De aanwezigen zwaaien onder meer met Canadese vlaggen, uit solidariteit met het truckersprotest in Canada. Ook zijn er mensen met omgekeerde Nederlandse vlaggen. Boven het podium vanwaar optredens en sprekers van zich laten horen, hangt een bord met in hoofdletters de tekst 'Nooit meer kabinet Rutte!' Ook is op protestborden onder meer te lezen 'Rutte rot op', en staat op een groot spandoek 'Minder repressie, meer zorg'.
Rondom de truckersdemonstratie van Freedom Convoy Nederland in Den Haag zijn zaterdag vier mensen aangehouden. Twee mensen werden opgepakt wegens belediging, twee anderen voor openlijke geweldpleging. Zondagochtend zat nog een van de vier vast, meldt een woordvoerder van de politie.
Vanwege de actie zaterdag lag het verkeer in een deel van het centrum plat. De Convoy-betogers hielden het protest omdat ze naar eigen zeggen af willen van het 'afbraakbeleid van Rutte' en van 'alle maatregelen die de afgelopen twee jaar zijn ingevoerd', zoals de mondkapjesplicht.
Het aantal arrestaties na de acties van de zogenoemde vrijheidskonvooien in Frankrijk is opgelopen naar 97. Ook kregen 513 demonstranten een bekeuring, meldt de Franse politie. Zondag zitten nog 81 mensen vast. De politie staat nog altijd met ruim 7000 agenten paraat voor eventuele nieuwe acties op zondag.
De deelnemers protesteerden zaterdag tegen de coronamaatregelen in Frankrijk. De konvooien, die zijn geïnspireerd op het truckersprotest in Canada, waren vanuit het hele land richting de hoofdstad getrokken. Er reden vrachtauto's, campers, motoren en personenauto's in mee.
Ondanks een verbod slaagden deelnemers aan zogeheten vrijheidskonvooien er zaterdag in het verkeer in de Franse hoofdstad Parijs te ontregelen. Op de Champs Elysées en bij de Arc de Triomphe vuurde de politie traangas af om demonstranten te verdrijven. In totaal werden zaterdag in de wijde omgeving van Parijs zo'n duizend voertuigen tegengehouden.
Tijdens de protestactie De Nacht staat op is bij 25 Amsterdamse nachtclubs geconstateerd dat ze illegaal open waren. Volgens een woordvoerder van de gemeente kunnen zeker 24 clubs een boete van 4500 euro verwachten.
Van 24 van de 25 gecontroleerde clubs was vooraf bekend dat ze meededen aan de actie tegen de coronamaatregelen, waardoor het nachtleven al lange tijd stilligt. Burgemeester Femke Halsema had deze eigenaren op voorhand gewaarschuwd dat als ze open zouden gaan, ze een dwangsom riskeerden. Bij herhaling volgt sluiting. Het is nog niet duidelijk of de club waarvan deelname aan het protest niet bekend was, ook een boete krijgt.
Een grote groep truckers is zondagochtend op het parkeerterrein van het ADO Den Haag-stadion vastgezet door de politie. Omstreeks 09.30 is het terrein weer vrijgegeven, meldt een woordvoerder van de politie.
Wel heeft de gemeente een noodbevel afgekondigd voor deze groep voertuigen: zij mogen tot 16.00 niet naar de binnenstad van Den Haag. Daar vindt vanaf 13.00 een demonstratie tegen het coronabeleid plaats.
Betogers zullen een protestmars lopen door het centrum van de Hofstad. De politie meldt dat de bestuurders hun truck ook kunnen laten staan om met het openbaar vervoer naar de demonstratie in Den Haag te gaan.
Alle acht nachtclubs die in Rotterdam meededen met de protestactie De Nacht staat op zijn gewaarschuwd en kregen het verzoek de deuren te sluiten. Volgens een woordvoerster van burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben zich daarbij geen excessen voorgedaan.
Wel wordt tegen vier zaken een zogenoemde bestuurlijke rapportage opgesteld, op basis waarvan de gemeente bijvoorbeeld een boete of dwangsom kan opleggen. De woordvoerster kon nog niet zeggen wat de reden hiervan is. Ook is volgens haar aan het begin van de zaterdagavond in het centrum een illegaal buitenevenement beëindigd.
De protestactie De Nacht staat op is overwegend rustig verlopen. In meerdere steden openden nachthoreca zaterdagavond in strijd met de coronamaatregelen hun deuren. Bij verschillende nachtclubs en discotheken in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht was het erg druk. Veel locaties waren op voorhand uitverkocht.
Demonstranten in de Canadese grensplaats Windsor blokkeren nog altijd de Ambassador Bridge. Vrijdag oordeelde de rechter dat de blokkade opgeheven moest worden, maar kort na de deadline stroomden juist meer demonstranten toe.
De politie begon zaterdag met het ontruimen van de brug en heeft inmiddels de meeste auto's en vrachtwagens verwijderd. Maar honderden mensen weigeren aan de eisen van de politie te voldoen.
De Canadese premier Justin Trudeau benadrukte zaterdag (lokale tijd) tijdens een bijeenkomst met zijn topadviseurs dat grensovergangen "niet gesloten kunnen en zullen blijven" en dat "alle opties op tafel blijven liggen", staat in een vrijgegeven verklaring.
Vrijdag zei de premier dat een eventuele inzet van militairen een "laatste redmiddel" is dat "koste wat kost vermeden moet worden".
In tegenstelling tot clubs in andere steden, die wel opengingen voor de protestactie ‘De nacht staat op', bleef het in het centrum van Den Haag opmerkelijk rustig. Kroegen en bars leken voor 22.00 uur gewoon hun laatste ronde te doen. De deuren van de clubs bleven dicht. En dat was voor velen een teleurstelling.
In Amsterdam is de protestactie De Nacht staat op in volle gang. Onder meer bij de nachtclub AIR in de Amstelstraat staan even voor middernacht nog honderden mensen in de rij om naar binnen te kunnen. Volgens een handhaver ter plaatse is het drukker dan verwacht in de omgeving van het Rembrandtplein.
De sfeer in de stad is "uitgelaten en euforisch", zegt de Amsterdamse nachtburgemeester Ramon de Lima. "Je merkt echt de drang om weer verbinding te maken." Volgens De Lima staan overal in Amsterdam lange rijen.
In Maastricht waren zaterdagavond enkele duizenden jongeren op de been voor een illegale raveparty. Ze protesteerden tegen het feit dat de nachthoreca niet open mag in de stad op straffe van een dwangsom van 50.000 euro. Op het illegale feest op de Griend, een groenstrook aan de Maas, werd er door de aanwezigen her en der lachgas gebruikt, vuurwerk afgestoken en muziek geluisterd. Kort voor middernacht leek het feestje tegen het einde aan te lopen en waren veel jongeren alweer vertrokken.
Poppodium 013 in Tilburg heeft zaterdagavond een boete van 10.000 euro gekregen omdat de club in strijd met de coronaregels na 22.00 uur open was. Boa's die kwamen controleren, legden de boete op, zegt een woordvoerder van 013.
Het feest gaat wel door. Er zijn nu 1000 mensen binnen. 013 verkocht 1400 kaartjes voor de avond die werd georganiseerd als protest tegen de coronamaatregelen. Bij de kassa staan veel mensen die nog een kaartje willen kopen, maar de avond is uitverkocht.
De woordvoerder verwacht niet dat handhavers nog terug zullen komen om een einde te maken aan het feest. Dat zou volgens hem tot problemen kunnen leiden omdat honderden mensen dan in een keer op straat komen te staan.
De eerste clubs hebben in het kader van de actie 'De Nacht staat op' zaterdagavond de deuren geopend, tegen de coronamaatregelen in. Aan de deur moeten de bezoekers hun coronatoegangsbewijs tonen.
Lees hier het hele verhaal
Ondanks een verbod en de inzet van zo'n 7200 agenten slaagden deelnemers aan zogeheten vrijheidskonvooien er zaterdag in het verkeer in de Franse hoofdstad Parijs te ontregelen. Verschillende konvooien wisten door te dringen tot het centrum, waar ze zich verenigden. Op de Champs Elysées en bij de Arc de Triomphe vuurde de politie traangas af om demonstranten te verdrijven.
De deelnemers protesteerden tegen de coronamaatregelen in Frankrijk. Ze zwaaiden met Franse vlaggen en toeterden. De politie greep in toen de demonstranten niet reageerden op een bevel om door te rijden en betogers op hun auto's klommen op de rotonde bij de Arc de Triomphe. Sleepwagens reden af en aan om de auto's van deelnemers te verwijderen. De politie arresteerde 44 mensen en schreef meer dan 300 bekeuringen uit.
De konvooien, die zijn geïnspireerd op het truckersprotest in Canada, waren vanuit het hele land richting de hoofdstad getrokken. Er reden vrachtauto's, campers, motoren en personenauto's in mee. De politie had aangekondigd dat zij de konvooien niet door zou laten. Ook waren strenge sancties aangekondigd, zoals hoge boetes, celstraffen en jarenlange intrekking van het rijbewijs. In totaal werden zaterdag in de wijde omgeving van Parijs zo'n 1000 voertuigen tegengehouden.
Na Groningen heeft ook de nachthoreca in Maastricht besloten vanavond de deuren gesloten te houden. De dwangsom van 50.000 euro waarmee de gemeente dreigt, is voor de nachtgelegenheden onbetaalbaar. In plaats daarvan wordt er een grote protestactie georganiseerd bij De Griend, aan de Maas, waar vanaf 22.00 uur een dansfeest plaatsvindt.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 70.410 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er ruim 10.000 minder dan vrijdag (80.676).
Het afgelopen etmaal werden de meeste nieuwe besmettingen in Amsterdam vastgesteld, namelijk 2408 gevallen. Utrecht volgt op afstand met 1809, daarna Den Haag met 1790 nieuwe gevallen. Rotterdam komt op plek vier met 1754 en Groningen maakt de top vijf compleet met 1116 nieuw ontdekte besmettingen.
Het RIVM meldt zaterdag 12 nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven. Vrijdag registreerde het instituut 19 mensen die overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 877.209 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 125.316 nieuwe gevallen per dag. Afgelopen dinsdag werden meer dan 300.000 achterstallige testuitslagen in één klap gemeld. Dat recordaantal had te maken met het wegwerken van de achterstand bij het registreren van nieuwe gevallen. Het RIVM gaf die dag al aan dat het aantal positieve testen begint af te vlakken.
Na begin februari het leeuwendeel van de coronamaatregelen al te hebben geschrapt, heft Noorwegen nu ook bijna alle resterende beperkingen op. Dit omdat het geen grote bedreiging meer ziet voor de gezondheid van zijn burgers, al verspreidt de omicron-variant zich nog steeds in de Scandinavische natie.
,,Dit is de dag waarop we hebben gewacht", zei de Noorse premier Jonas Gahr Støre zaterdag tijdens een persconferentie in Oslo. ,,We schrappen bijna alle coronamaatregelen."
Hij rechtvaardigde de stap door te zeggen dat de Noren goed beschermd zijn door de vaccins tegen COVID-19 en dat het percentage burgers dat in het ziekenhuis belandt laag is gebleven ondanks de verspreiding van de omicron-variant.
Noren zijn met ingang van vandaag niet langer verplicht om maskers te dragen op drukke plaatsen en hoeven ook geen meter afstand meer te houden. Bovendien worden de vereisten voor zelfisolatie opgeheven en vervangen door een aanbeveling dat geïnfecteerde volwassenen vier dagen thuis blijven.
In december ging Noorwegen gedeeltelijk in lockdown om de verspreiding van de ommicron-variant te beperken.
Sinds 1 februari is thuiswerken al niet langer verplicht en mogen restaurants na 23.00 uur alcohol schenken. Huishoudens mogen weer meer dan tien mensen ontvangen. Het Scandinavische land ging in december in gedeeltelijke lockdown vanwege de besmettelijke omikronvirusvariant.
Buurland Denemarken is sinds dinsdag helemaal verlost van coronamaatregelen. Net als in Kopenhagen wordt ook in Oslo de bescherming van vaccinatie geprezen.