Premier Jacinda Ardern heeft de lockdown in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, maandag met nog eens twee weken verlengd. De stad gaat gebukt onder een uitbraak van de zeer besmettelijke Deltavariant van het coronavirus.
Tijdens een persconferentie zei Ardern dat er nog geen reden is om de beperkende maatregelen te versoepelen. Auckland zit al meer dan twee maanden in een lockdown.
Vier Scandinavische luchtvaartmaatschappijen heffen vanaf maandag de mondkapjesplicht in het vliegtuig op voor vluchten tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden. Het gaat om de vliegmaatschappijen SAS, Norwegian, Wideroe en Flyr.
De vaccinatiegraad in Scandinavië behoort tot de hoogste ter wereld. ,,De Noorse richtlijnen vereisen niet langer dat reizigers op binnenlandse vluchten een mondkapje dragen, dus deze regel zal niet meer gelden op aan boord van de vluchten van Wideroe", aldus een woordvoerster van de maatschappij. Voor vluchten naar landen buiten de regio is nog wel een mondkapje verplicht.
Op de luchthaven van Gardermoen, in de buurt van de Noorse hoofdstad Olso, werd de mondkapjesplicht vrijdag al opgeheven.
Artsen waarschuwden in augustus al dat de deltavariant van het coronavirus gevaarlijker zou zijn voor zwangere vrouwen. Dat lijkt nu te worden bevestigd door cijfers uit een landelijk systeem dat ernstige ziekten tijdens de zwangerschap en in de eerste 42 dagen na de geboorte registreert (NethOSS), zo schrijft Trouw.
De krant kreeg die cijfers via Kitty Bloemenkamp, hoogleraar verloskunde aan het UMC Utrecht en voorzitter van NethOSS.
De deltavariant zorgt voor een ernstiger ziekteverloop bij ongevaccineerde zwangere vrouwen en kraamvrouwen. Sinds de deltavariant dominant werd, in juli dit jaar, leidt een ziekenhuisopname bij hen bijna dubbel zo vaak tot opname op de intensive care, zo blijkt uit de cijfers. Het overgrote deel van hen heeft een niet-westerse migratieachtergrond, omdat de vaccinatiebereidheid onder die groep lager is.
Ook bij de eerdere varianten liepen zwangere vrouwen al een grotere kans om op de ic te belanden. Dat zwangeren kwetsbaarder zijn voor covid, komt onder meer doordat hun afweersysteem anders staat afgesteld. Bovendien hebben ze meer zuurstof nodig en moet hun hart harder kloppen.
Isala in Zwolle heeft als eerste ziekenhuis in het land noodgedwongen patiënten moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in het land. Vorig jaar rond deze tijd lag er een veelvoud aan corona-patiënten. Hoe zit dat? ,,We hebben ook te maken met een grote toestroom van acute zorg en verloskunde’’, zegt Isala-bestuurder Ina Kuper.
Drie weken na de invoering van de coronapas is de verdeeldheid erover nog lang niet verstomd. Al schikken veel horecaondernemers zich in de verplichting om gasten te checken, liever vandaag dan morgen kappen ze ermee. Lees hier meer.
Lege parken, kelderende bezoekersaantallen en stagnerende inkomsten. Als pretparkdirecteuren Mascha Taminiau en Dave Storm de afgelopen twee jaar met een woord moeten omschrijven, kiezen ze voor heftig. Aan de vooravond van een bijna ouderwetse herfstvakantie kijken de directeuren van Walibi Holland en Slagharen terug en vooruit: ,,We zijn vindingrijker geworden.”
Een voorbeeld van die vindingrijkheid is het terugdringen van lange wachtrijen bij de kassa’s. Walibi verkoopt alleen nog online tickets. Slagharen houdt nog wel kassa’s in werking, maar ziet ook dat er nauwelijks meer gebruik van wordt gemaakt. Als bijkomend voordeel weet Walibi nu ook hoeveel gasten verwacht worden en past daarop het aantal medewerkers aan. Ook bestellen in de horeca met een QR-code waarna het eten aan tafel wordt gebracht, is een blijvertje.
,,Het aantal bezoekers is gehalveerd, we missen inkomsten en met grote investeringen gaan we anders om”, zegt Storm (Slagharen). Taminiau: ,,Grote investeringen moeten we noodgedwongen over een langere periode uitsmeren. Een héél klein voordeeltje, al is het gevaarlijk om het zo te zeggen, is dat geen enkel park heeft geïnvesteerd.”
Lees hier het hele verhaal.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 3703 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is meer dan het weekgemiddelde van 3377, maar ietsje minder dan zaterdag toen er (gecorrigeerd) 3720 nieuwe gevallen werden gemeld.
Het aantal sterfgevallen nam dit etmaal met zes toe. Zaterdag bedroeg dit aantal nog vijf. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.
In Amsterdam kregen 168 mensen sinds zaterdag te horen dat ze met het coronavirus besmet zijn geraakt. In Rotterdam waren dat er 142 en in Den Haag 75. Uit Staphorst kwamen 54 nieuwe meldingen van besmettingen en uit Venlo 47.
Nederland kleurt komende week grotendeels rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Het aantal positieve tests loopt verder en verder op. In Nederland zijn in de afgelopen week bijna 23.000 mensen positief getest, ruim 50 procent meer dan in de week ervoor. De 'najaarsstijging' kan betekenen dat andere landen op den duur strengere regels voor Nederlandse reizigers invoeren, zoals bij de vierde golf in juli ook gebeurde.
Limburg is momenteel als enige provincie rood op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke week maakt. Rood is de op een na hoogste waarschuwingskleur. Komende donderdag, als de nieuwe kaart komt, gaan Utrecht, Gelderland, Zuid-Holland, Overijssel, Flevoland en Friesland van oranje naar rood. Zeeland zou daar ook nog bij kunnen komen. Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe lijken als enige provincies oranje te blijven. Een maand geleden zag de kaart er voor het laatst zo ongunstig uit voor Nederland.
Met de aantallen positieve tests is Nederland terug op het niveau van eind juli en begin augustus. Dat waren de laatste dagen van de vierde golf, de 'discopiek' die ontstond na het heropenen van de horeca, het 'dansen met Janssen'. Tijdens die piek besloten landen als Duitsland en Frankrijk om de regels voor Nederlandse reizigers aan te scherpen. Dat deden ze op basis van de Europese coronakaart.
Duitsland zou Nederland binnenkort opnieuw kunnen inschalen als een 'Hochrisikogebiet'. Dat kan gebeuren wanneer een land in een week tijd meer dan 100 positieve tests op iedere 100.000 inwoners heeft, en dat over een langere termijn. Nederland zit sinds afgelopen dinsdag boven die grens en komt er ook steeds verder boven te zitten. In de zeven dagen tot en met zaterdag zijn 130 positieve tests op iedere 100.000 Nederlanders geregistreerd.
Onder de bestaande hoogrisicogebieden zijn Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Reizigers die vanuit zulke landen naar Duitsland willen gaan, moeten al voor vertrek hun komst online melden bij de Duitse overheid. Ook moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief getest zijn, of dat ze net hersteld zijn van een besmetting. Sommige reizigers moeten na aankomst in Duitsland mogelijk eerst in quarantaine.
Opnieuw liggen er meer coronapatiënten in de ziekenhuizen dan een dag eerder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt zondag dat nu in totaal 553 mensen behandeld worden. Dat is het hoogste aantal sinds 21 september. Zaterdag stond dat cijfer op 546.
Op de intensive cares liggen nu 142 mensen, zaterdag waren dat er 138. Op de verpleegafdelingen liggen nu 411 patiënten, zaterdag waren dat er 408.
In de afgelopen 24 uur werden er 55 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 13 nieuwe patiënten opgenomen. "De instroom van Covid-patiënten is afgelopen week gestegen voor zowel de ic als de verpleegafdelingen", stelt het LCPS in een toelichting. De ziekenhuisorganisatie verwacht dat de bezetting van coronapatiënten de komende week verder stijgt. Dat geldt voor zowel de ic als de verpleegafdelingen.
De Utrechtse binnenstad is vanmiddag opnieuw het toneel van een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de overheid. De protestmars komt twee keer langs restaurant Waku Waku, waar een ‘herdenkingsplek’ is ontstaan.
Ongeveer vijfhonderd demonstranten zijn zondagmiddag met Nederlandse vlaggen, gele paraplu's en borden met teksten als 'Unvaccinated Lives Matter' de binnenstad van Utrecht ingetrokken. Ze worden daarbij begeleid door de politie, die een groot deel van het centrum van de stad voor fietsers tijdelijk heeft afgezet.
De actievoerders van Nederland in Verzet, de beweging die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken', verzamelden zich op het Jaarbeursplein en vertrokken rond 13.30 uur.
De stoet kwam even tot stilstand bij restaurant Waku Waku. Het vegan restaurant aan het Vredenburg weigerde eind vorige maand openlijk om bezoekers op de coronatoegangspas te controleren. Nadat de gemeente Utrecht de zaak sloot, was het dagenlang toneel van protesten tegen het verplichte gebruik van QR-codes in horeca.
Lees hier het hele verhaal.
© AD — De demonstranten op het Vredenburg. Van het nieuwe normaal naar het oude normaal: op 25 september vervielen vrijwel alle beperkingen voor het hoger onderwijs. 1,5 meter afstand houden of mondkapjes opdoen is niet langer nodig. Bij studenten gaat het dak eraf nu de coronamaatregelen zijn losgelaten. Maar er zijn zorgen over de littekens die corona achterliet. ,,De pandemie heeft er echt ingehakt.”
Lees hier het hele verhaal.
De toestroom van corona-patiënten bij het Isala-ziekenhuis in Zwolle is zo groot, dat het zaterdag meerdere covid-zieken heeft moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in het land. Isala ondervindt directe de gevolgen van de hausse aan nieuwe besmettingen in met name Staphorst en Zwartewaterland.
Ging het begin deze maand nog om in totaal vijf patiënten, nu liggen er 25 in het ziekenhuis, waarvan vijf op de ic. Ook zijn twintig patiënten die al lange tijd op een operatie wachtten afgebeld. Isala is het eerste ziekenhuis in het land dat patiënten noodgedwongen moet overplaatsen.
Lees hier het hele verhaal.
In Rusland piekt het aantal coronabesmettingen: het land heeft de meeste nieuwe corona-infecties tot dusver. Het aantal nieuwe besmettingen is meer dan 70 procent gestegen ten opzichte van een maand geleden.
De nationale coronavirus-taskforce meldde vandaag dat er afgelopen zaterdag 34.303 nieuwe infectie bij waren gekomen. Op zondag 19 september waren dat er nog 20.174. Het dodental was met 999 net iets lager dan dat van een dag eerder, toen er 1002 sterfgevallen waren.
De Russische autoriteiten hebben geprobeerd de vaccinatiecampagne aan te jagen met loterijen, bonussen en andere beloningen. Die poging wordt echter onder meer ondermijnd door wijdverbreid scepticisme over de vaccins, en conflicterende signalen van overheidsfunctionarissen. Op dit moment zijn volgens de autoriteiten circa 43 miljoen russen volledig gevaccineerd. Dat is circa 29 procent van de bijna 146 miljoen inwoners.
Ondanks de hoge besmettingscijfers wil het Kremlin geen landelijke lockdown invoeren. De eerste lockdown, aan het begin van de pandemie, heeft de Russische economie zware klappen toegebracht. In plaats daarvan heeft het de macht voor het afdwingen van vaccinaties gedelegeerd naar regionale autoriteiten.
De werkdruk onder huisartsen neemt zorgwekkende vormen aan, stelt PrimaCura Huisartsenzorg Midden-Brabant. En dat na een coronaperiode die veel van artsen heeft gevraagd. ,,Het is ontzettend druk. Veel drukker dan voor corona.”
,,De drukte op de IC’s is afgelopen tijd veel in het nieuws geweest, en terecht”, zegt Leonie Tromp, medisch directeur van PrimaCura. ,,Maar je hoorde bijna niets over al die mensen die heel ziek thuis zaten. Zij werden bezocht door hun huisarts. Het was zeer intensief om die visites te rijden. De meeste huisartsen hebben ook corona gekregen omdat ze in de frontlinie stonden.”
Dus ja, ze herkent zich ‘ontzettend’ in de noodkreet van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), eerder deze week: veel huisartsen lopen op hun tandvlees, ze maken zich druk over hun eigen welzijn en die van hun praktijkmedewerkers. De door de vergijzing al langer stijgende zorgvraag - die steeds meer op het bordje van de huisartsen is komen te liggen - en inhaalzorg maken volgens de LHV dat huisartsen en hun personeel nauwelijks tijd hebben om adem te halen.
,,Al hebben wij niet het gevoel dat de drukte die we nu zien alleen maar door inhaalzorg komt”, zegt Tromp, tevens praktijkhouder bij Horus Huisartsenzorg in Tilburg. ,,De zelfredzaamheid van mensen lijkt wat minder. Ze bellen makkelijker naar de huisarts dan in de periode voor corona. Onze praktijkassistenten beantwoorden dagelijks zo’n honderd tot honderdvijftig telefoontjes, we hebben honderd spreekuurplaatsen per dag.”
Experts vrezen dat de stijging in Nederland nog wel even aanhoudt. De Nederlandse veldepidemioloog Amrish Baidjoe: ,,Er wordt weer dezelfde fout gemaakt. De overheid doet te laat, te weinig, en hoopt op eigen verantwoordelijkheid'', betreurt hij. ,,Er resteren immers weinig maatregelen, de seizoenscondities voor het gedijen van een virus zijn goed. Terwijl mensen de maatregelen minder goed naleven, omdat niemand meer communiceert volgens de officiële kanalen.'' De veldepidemioloog vreest dat de griep ook nog roet in het eten kan gooien. ,,Lokale overheden geven aan niet te kunnen/willen handhaven en de IC-prognose al negatiever.''
De 3737 nieuwe geconstateerde besmettingen van het afgelopen etmaal baren hem zorgen. Dat is 15 procent meer dan het zevendaags gemiddelde van 3243, en ook iets meer dan vrijdag toen er na correctie 3718 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
© Fred Merz Eerder deze week kraakte adviesbureau KPMG harde noten over het Nederlands coronabeleid. Het kabinetsbeleid stond haaks op (internationale) adviezen, de communicatie was slecht en de samenwerking liet te wensen over. Daardoor werd er vaak te laat ingegrepen en zijn in Nederland relatief meer doden gevallen dan in Scandinavische landen als Noorwegen, Denemarken en Finland. Daar werd sneller besloten tot een lockdown, grenscontroles en quarantaineregels. RIVM-topman Jaap van Dissel stelt in een interview met de NOS dat Nederland er 'helemaal niet negatief uitkomt'.
,,Jaap van Dissel jokt aantoonbaar over de oversterfte in de eerste golf'', betoogt Baidjoe. ,,Met Zweden zaten wij in de top'', zegt hij wijzend op data over oversterfte. Er is sprake van oversterfte als er méér mensen overlijden dan verwacht.
De KPMG-kritiek ligt in lijn met de koers van de kritische adviseurs van het Red Team, waar Baidjoe ook deel van uitmaakt. Die expertgroep hamerde er steeds op dat Nederland eerder moest ingrijpen bij oplopende infectieaantallen. Met het rapport loopt KPMG vooruit op een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), dat naar verwachting begin volgend jaar verschijnt. Ook komt er mogelijk nog een parlementaire enquête.
De 78-jarige Amerikaanse miljonair Robert Durst, die donderdag levenslang kreeg wegens moord op een vriendin, is in een ziekenhuis in Californië aan de beademing gelegd. Zijn advocaat verklaart in Amerikaanse media dat zijn cliënt Covid-19 heeft opgelopen.
Tijdens het aanhoren van het vonnis was Durst er al slecht aan toe. Hij had moeite met ademhalen en communiceren. ,,Hij zag er slechter uit dan ik hem ooit gezien had en ik maakte me grote zorgen'', aldus zijn advocaat. Durst verbleef tijdens zijn proces onder politietoezicht in een vleugel van USC Medical Center. Het is niet duidelijk of hij daar nu nog ligt en ook niet waar en wanneer hij besmet is geraakt met het coronavirus.
Het aantal patiënten met corona op de ic's is de afgelopen week ongeveer gelijk gebleven, maar op de verpleegafdelingen is het aantal gestegen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal patiënten de komende week ook op de ic's gaat stijgen, evenals op de verpleegafdelingen.
Het LCPS meldde zaterdag dat op de intensive cares nu 138 mensen liggen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 408 patiënten, twee meer dan op vrijdag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 3737 meldingen gekregen van mensen met een positieve coronatest.
Dat is meer dan het zevendaags gemiddelde van 3243, en ook iets meer dan vrijdag toen (gecorrigeerd|) 3718 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
Het aantal sterfgevallen nam tussen vrijdag en zaterdag met 5 toe, een minder dan op vrijdag toen er 6 sterfgevallen waren. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.
In Den Haag kregen 123 mensen sinds vrijdag te horen dat ze met het coronavirus besmet zijn geraakt. In Amsterdam waren dat er 120, evenals in Rotterdam. Uit Apeldoorn kwamen 63 nieuwe meldingen, evenals uit Staphorst.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw opgelopen, zij het licht. Vandaag worden er in totaal 546 mensen met Covid-19 behandeld, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Een dag eerder ging het om 543 mensen met coronaklachten. Op de ic's liggen momenteel 138 mensen met ernstige coronaklachten (één meer dan gisteren) op de verpleegafdelingen 408 (twee meer dan gisteren).
Rusland breekt vandaag opnieuw records met zijn coronacijfers. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie gaat het aantal dagelijkse coronadoden de 1000 voorbij. Er werden de afgelopen 24 uur 1002 sterfgevallen geregistreerd. Tegelijkertijd wordt ook het hoogste aantal nieuwe besmettingen gemeld: 33.208.
De officiële cijfers spreken nu van 7.958.384 infecties met het longvirus en 222.315 doden ten gevolge daarvan. Tot frustratie van de overheid blijft de vaccinatiegraad ver achter bij die van veel westerse landen. President Poetin blijft er bij landgenoten op aandringen zich te laten inenten. Veel mensen geven geen gehoor aan zijn oproep.
Van alle Russen is slechts een derde volledig ingeënt. Veel mensen zijn sceptisch als het aankomt op de vaccins die in eigen land zijn ontwikkeld. Rusland heeft al maanden toegang tot de coronavaccins, waaronder het bekende Spoetnik V-vaccin. Uit peilingen blijkt dat meer dan de helft van de Russen zich er niet mee wil laten inenten.