Premier Jacinda Ardern heeft de lockdown in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, maandag met nog eens twee weken verlengd. De stad gaat gebukt onder een uitbraak van de zeer besmettelijke Deltavariant van het coronavirus.
Tijdens een persconferentie zei Ardern dat er nog geen reden is om de beperkende maatregelen te versoepelen. Auckland zit al meer dan twee maanden in een lockdown.
Vier Scandinavische luchtvaartmaatschappijen heffen vanaf maandag de mondkapjesplicht in het vliegtuig op voor vluchten tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden. Het gaat om de vliegmaatschappijen SAS, Norwegian, Wideroe en Flyr.
De vaccinatiegraad in Scandinavië behoort tot de hoogste ter wereld. ,,De Noorse richtlijnen vereisen niet langer dat reizigers op binnenlandse vluchten een mondkapje dragen, dus deze regel zal niet meer gelden op aan boord van de vluchten van Wideroe", aldus een woordvoerster van de maatschappij. Voor vluchten naar landen buiten de regio is nog wel een mondkapje verplicht.
Op de luchthaven van Gardermoen, in de buurt van de Noorse hoofdstad Olso, werd de mondkapjesplicht vrijdag al opgeheven.
Artsen waarschuwden in augustus al dat de deltavariant van het coronavirus gevaarlijker zou zijn voor zwangere vrouwen. Dat lijkt nu te worden bevestigd door cijfers uit een landelijk systeem dat ernstige ziekten tijdens de zwangerschap en in de eerste 42 dagen na de geboorte registreert (NethOSS), zo schrijft Trouw.
De krant kreeg die cijfers via Kitty Bloemenkamp, hoogleraar verloskunde aan het UMC Utrecht en voorzitter van NethOSS.
De deltavariant zorgt voor een ernstiger ziekteverloop bij ongevaccineerde zwangere vrouwen en kraamvrouwen. Sinds de deltavariant dominant werd, in juli dit jaar, leidt een ziekenhuisopname bij hen bijna dubbel zo vaak tot opname op de intensive care, zo blijkt uit de cijfers. Het overgrote deel van hen heeft een niet-westerse migratieachtergrond, omdat de vaccinatiebereidheid onder die groep lager is.
Ook bij de eerdere varianten liepen zwangere vrouwen al een grotere kans om op de ic te belanden. Dat zwangeren kwetsbaarder zijn voor covid, komt onder meer doordat hun afweersysteem anders staat afgesteld. Bovendien hebben ze meer zuurstof nodig en moet hun hart harder kloppen.
Isala in Zwolle heeft als eerste ziekenhuis in het land noodgedwongen patiënten moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in het land. Vorig jaar rond deze tijd lag er een veelvoud aan corona-patiënten. Hoe zit dat? ,,We hebben ook te maken met een grote toestroom van acute zorg en verloskunde’’, zegt Isala-bestuurder Ina Kuper.
Drie weken na de invoering van de coronapas is de verdeeldheid erover nog lang niet verstomd. Al schikken veel horecaondernemers zich in de verplichting om gasten te checken, liever vandaag dan morgen kappen ze ermee. Lees hier meer.
Lege parken, kelderende bezoekersaantallen en stagnerende inkomsten. Als pretparkdirecteuren Mascha Taminiau en Dave Storm de afgelopen twee jaar met een woord moeten omschrijven, kiezen ze voor heftig. Aan de vooravond van een bijna ouderwetse herfstvakantie kijken de directeuren van Walibi Holland en Slagharen terug en vooruit: ,,We zijn vindingrijker geworden.”
Een voorbeeld van die vindingrijkheid is het terugdringen van lange wachtrijen bij de kassa’s. Walibi verkoopt alleen nog online tickets. Slagharen houdt nog wel kassa’s in werking, maar ziet ook dat er nauwelijks meer gebruik van wordt gemaakt. Als bijkomend voordeel weet Walibi nu ook hoeveel gasten verwacht worden en past daarop het aantal medewerkers aan. Ook bestellen in de horeca met een QR-code waarna het eten aan tafel wordt gebracht, is een blijvertje.
,,Het aantal bezoekers is gehalveerd, we missen inkomsten en met grote investeringen gaan we anders om”, zegt Storm (Slagharen). Taminiau: ,,Grote investeringen moeten we noodgedwongen over een langere periode uitsmeren. Een héél klein voordeeltje, al is het gevaarlijk om het zo te zeggen, is dat geen enkel park heeft geïnvesteerd.”
Lees hier het hele verhaal.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 3703 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is meer dan het weekgemiddelde van 3377, maar ietsje minder dan zaterdag toen er (gecorrigeerd) 3720 nieuwe gevallen werden gemeld.
Het aantal sterfgevallen nam dit etmaal met zes toe. Zaterdag bedroeg dit aantal nog vijf. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.
In Amsterdam kregen 168 mensen sinds zaterdag te horen dat ze met het coronavirus besmet zijn geraakt. In Rotterdam waren dat er 142 en in Den Haag 75. Uit Staphorst kwamen 54 nieuwe meldingen van besmettingen en uit Venlo 47.
Nederland kleurt komende week grotendeels rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Het aantal positieve tests loopt verder en verder op. In Nederland zijn in de afgelopen week bijna 23.000 mensen positief getest, ruim 50 procent meer dan in de week ervoor. De 'najaarsstijging' kan betekenen dat andere landen op den duur strengere regels voor Nederlandse reizigers invoeren, zoals bij de vierde golf in juli ook gebeurde.
Limburg is momenteel als enige provincie rood op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke week maakt. Rood is de op een na hoogste waarschuwingskleur. Komende donderdag, als de nieuwe kaart komt, gaan Utrecht, Gelderland, Zuid-Holland, Overijssel, Flevoland en Friesland van oranje naar rood. Zeeland zou daar ook nog bij kunnen komen. Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe lijken als enige provincies oranje te blijven. Een maand geleden zag de kaart er voor het laatst zo ongunstig uit voor Nederland.
Met de aantallen positieve tests is Nederland terug op het niveau van eind juli en begin augustus. Dat waren de laatste dagen van de vierde golf, de 'discopiek' die ontstond na het heropenen van de horeca, het 'dansen met Janssen'. Tijdens die piek besloten landen als Duitsland en Frankrijk om de regels voor Nederlandse reizigers aan te scherpen. Dat deden ze op basis van de Europese coronakaart.
Duitsland zou Nederland binnenkort opnieuw kunnen inschalen als een 'Hochrisikogebiet'. Dat kan gebeuren wanneer een land in een week tijd meer dan 100 positieve tests op iedere 100.000 inwoners heeft, en dat over een langere termijn. Nederland zit sinds afgelopen dinsdag boven die grens en komt er ook steeds verder boven te zitten. In de zeven dagen tot en met zaterdag zijn 130 positieve tests op iedere 100.000 Nederlanders geregistreerd.
Onder de bestaande hoogrisicogebieden zijn Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Reizigers die vanuit zulke landen naar Duitsland willen gaan, moeten al voor vertrek hun komst online melden bij de Duitse overheid. Ook moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief getest zijn, of dat ze net hersteld zijn van een besmetting. Sommige reizigers moeten na aankomst in Duitsland mogelijk eerst in quarantaine.
Opnieuw liggen er meer coronapatiënten in de ziekenhuizen dan een dag eerder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt zondag dat nu in totaal 553 mensen behandeld worden. Dat is het hoogste aantal sinds 21 september. Zaterdag stond dat cijfer op 546.
Op de intensive cares liggen nu 142 mensen, zaterdag waren dat er 138. Op de verpleegafdelingen liggen nu 411 patiënten, zaterdag waren dat er 408.
In de afgelopen 24 uur werden er 55 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 13 nieuwe patiënten opgenomen. "De instroom van Covid-patiënten is afgelopen week gestegen voor zowel de ic als de verpleegafdelingen", stelt het LCPS in een toelichting. De ziekenhuisorganisatie verwacht dat de bezetting van coronapatiënten de komende week verder stijgt. Dat geldt voor zowel de ic als de verpleegafdelingen.
De Utrechtse binnenstad is vanmiddag opnieuw het toneel van een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de overheid. De protestmars komt twee keer langs restaurant Waku Waku, waar een ‘herdenkingsplek’ is ontstaan.
Ongeveer vijfhonderd demonstranten zijn zondagmiddag met Nederlandse vlaggen, gele paraplu's en borden met teksten als 'Unvaccinated Lives Matter' de binnenstad van Utrecht ingetrokken. Ze worden daarbij begeleid door de politie, die een groot deel van het centrum van de stad voor fietsers tijdelijk heeft afgezet.
De actievoerders van Nederland in Verzet, de beweging die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken', verzamelden zich op het Jaarbeursplein en vertrokken rond 13.30 uur.
De stoet kwam even tot stilstand bij restaurant Waku Waku. Het vegan restaurant aan het Vredenburg weigerde eind vorige maand openlijk om bezoekers op de coronatoegangspas te controleren. Nadat de gemeente Utrecht de zaak sloot, was het dagenlang toneel van protesten tegen het verplichte gebruik van QR-codes in horeca.
Lees hier het hele verhaal.
© AD — De demonstranten op het Vredenburg. Van het nieuwe normaal naar het oude normaal: op 25 september vervielen vrijwel alle beperkingen voor het hoger onderwijs. 1,5 meter afstand houden of mondkapjes opdoen is niet langer nodig. Bij studenten gaat het dak eraf nu de coronamaatregelen zijn losgelaten. Maar er zijn zorgen over de littekens die corona achterliet. ,,De pandemie heeft er echt ingehakt.”
Lees hier het hele verhaal.
De toestroom van corona-patiënten bij het Isala-ziekenhuis in Zwolle is zo groot, dat het zaterdag meerdere covid-zieken heeft moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in het land. Isala ondervindt directe de gevolgen van de hausse aan nieuwe besmettingen in met name Staphorst en Zwartewaterland.
Ging het begin deze maand nog om in totaal vijf patiënten, nu liggen er 25 in het ziekenhuis, waarvan vijf op de ic. Ook zijn twintig patiënten die al lange tijd op een operatie wachtten afgebeld. Isala is het eerste ziekenhuis in het land dat patiënten noodgedwongen moet overplaatsen.
Lees hier het hele verhaal.
In Rusland piekt het aantal coronabesmettingen: het land heeft de meeste nieuwe corona-infecties tot dusver. Het aantal nieuwe besmettingen is meer dan 70 procent gestegen ten opzichte van een maand geleden.
De nationale coronavirus-taskforce meldde vandaag dat er afgelopen zaterdag 34.303 nieuwe infectie bij waren gekomen. Op zondag 19 september waren dat er nog 20.174. Het dodental was met 999 net iets lager dan dat van een dag eerder, toen er 1002 sterfgevallen waren.
De Russische autoriteiten hebben geprobeerd de vaccinatiecampagne aan te jagen met loterijen, bonussen en andere beloningen. Die poging wordt echter onder meer ondermijnd door wijdverbreid scepticisme over de vaccins, en conflicterende signalen van overheidsfunctionarissen. Op dit moment zijn volgens de autoriteiten circa 43 miljoen russen volledig gevaccineerd. Dat is circa 29 procent van de bijna 146 miljoen inwoners.
Ondanks de hoge besmettingscijfers wil het Kremlin geen landelijke lockdown invoeren. De eerste lockdown, aan het begin van de pandemie, heeft de Russische economie zware klappen toegebracht. In plaats daarvan heeft het de macht voor het afdwingen van vaccinaties gedelegeerd naar regionale autoriteiten.
De werkdruk onder huisartsen neemt zorgwekkende vormen aan, stelt PrimaCura Huisartsenzorg Midden-Brabant. En dat na een coronaperiode die veel van artsen heeft gevraagd. ,,Het is ontzettend druk. Veel drukker dan voor corona.”
,,De drukte op de IC’s is afgelopen tijd veel in het nieuws geweest, en terecht”, zegt Leonie Tromp, medisch directeur van PrimaCura. ,,Maar je hoorde bijna niets over al die mensen die heel ziek thuis zaten. Zij werden bezocht door hun huisarts. Het was zeer intensief om die visites te rijden. De meeste huisartsen hebben ook corona gekregen omdat ze in de frontlinie stonden.”
Dus ja, ze herkent zich ‘ontzettend’ in de noodkreet van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), eerder deze week: veel huisartsen lopen op hun tandvlees, ze maken zich druk over hun eigen welzijn en die van hun praktijkmedewerkers. De door de vergijzing al langer stijgende zorgvraag - die steeds meer op het bordje van de huisartsen is komen te liggen - en inhaalzorg maken volgens de LHV dat huisartsen en hun personeel nauwelijks tijd hebben om adem te halen.
,,Al hebben wij niet het gevoel dat de drukte die we nu zien alleen maar door inhaalzorg komt”, zegt Tromp, tevens praktijkhouder bij Horus Huisartsenzorg in Tilburg. ,,De zelfredzaamheid van mensen lijkt wat minder. Ze bellen makkelijker naar de huisarts dan in de periode voor corona. Onze praktijkassistenten beantwoorden dagelijks zo’n honderd tot honderdvijftig telefoontjes, we hebben honderd spreekuurplaatsen per dag.”
Experts vrezen dat de stijging in Nederland nog wel even aanhoudt. De Nederlandse veldepidemioloog Amrish Baidjoe: ,,Er wordt weer dezelfde fout gemaakt. De overheid doet te laat, te weinig, en hoopt op eigen verantwoordelijkheid'', betreurt hij. ,,Er resteren immers weinig maatregelen, de seizoenscondities voor het gedijen van een virus zijn goed. Terwijl mensen de maatregelen minder goed naleven, omdat niemand meer communiceert volgens de officiële kanalen.'' De veldepidemioloog vreest dat de griep ook nog roet in het eten kan gooien. ,,Lokale overheden geven aan niet te kunnen/willen handhaven en de IC-prognose al negatiever.''
De 3737 nieuwe geconstateerde besmettingen van het afgelopen etmaal baren hem zorgen. Dat is 15 procent meer dan het zevendaags gemiddelde van 3243, en ook iets meer dan vrijdag toen er na correctie 3718 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
© Fred Merz Eerder deze week kraakte adviesbureau KPMG harde noten over het Nederlands coronabeleid. Het kabinetsbeleid stond haaks op (internationale) adviezen, de communicatie was slecht en de samenwerking liet te wensen over. Daardoor werd er vaak te laat ingegrepen en zijn in Nederland relatief meer doden gevallen dan in Scandinavische landen als Noorwegen, Denemarken en Finland. Daar werd sneller besloten tot een lockdown, grenscontroles en quarantaineregels. RIVM-topman Jaap van Dissel stelt in een interview met de NOS dat Nederland er 'helemaal niet negatief uitkomt'.
,,Jaap van Dissel jokt aantoonbaar over de oversterfte in de eerste golf'', betoogt Baidjoe. ,,Met Zweden zaten wij in de top'', zegt hij wijzend op data over oversterfte. Er is sprake van oversterfte als er méér mensen overlijden dan verwacht.
De KPMG-kritiek ligt in lijn met de koers van de kritische adviseurs van het Red Team, waar Baidjoe ook deel van uitmaakt. Die expertgroep hamerde er steeds op dat Nederland eerder moest ingrijpen bij oplopende infectieaantallen. Met het rapport loopt KPMG vooruit op een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), dat naar verwachting begin volgend jaar verschijnt. Ook komt er mogelijk nog een parlementaire enquête.
De 78-jarige Amerikaanse miljonair Robert Durst, die donderdag levenslang kreeg wegens moord op een vriendin, is in een ziekenhuis in Californië aan de beademing gelegd. Zijn advocaat verklaart in Amerikaanse media dat zijn cliënt Covid-19 heeft opgelopen.
Tijdens het aanhoren van het vonnis was Durst er al slecht aan toe. Hij had moeite met ademhalen en communiceren. ,,Hij zag er slechter uit dan ik hem ooit gezien had en ik maakte me grote zorgen'', aldus zijn advocaat. Durst verbleef tijdens zijn proces onder politietoezicht in een vleugel van USC Medical Center. Het is niet duidelijk of hij daar nu nog ligt en ook niet waar en wanneer hij besmet is geraakt met het coronavirus.
Het aantal patiënten met corona op de ic's is de afgelopen week ongeveer gelijk gebleven, maar op de verpleegafdelingen is het aantal gestegen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal patiënten de komende week ook op de ic's gaat stijgen, evenals op de verpleegafdelingen.
Het LCPS meldde zaterdag dat op de intensive cares nu 138 mensen liggen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 408 patiënten, twee meer dan op vrijdag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 3737 meldingen gekregen van mensen met een positieve coronatest.
Dat is meer dan het zevendaags gemiddelde van 3243, en ook iets meer dan vrijdag toen (gecorrigeerd|) 3718 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
Het aantal sterfgevallen nam tussen vrijdag en zaterdag met 5 toe, een minder dan op vrijdag toen er 6 sterfgevallen waren. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.
In Den Haag kregen 123 mensen sinds vrijdag te horen dat ze met het coronavirus besmet zijn geraakt. In Amsterdam waren dat er 120, evenals in Rotterdam. Uit Apeldoorn kwamen 63 nieuwe meldingen, evenals uit Staphorst.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw opgelopen, zij het licht. Vandaag worden er in totaal 546 mensen met Covid-19 behandeld, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Een dag eerder ging het om 543 mensen met coronaklachten. Op de ic's liggen momenteel 138 mensen met ernstige coronaklachten (één meer dan gisteren) op de verpleegafdelingen 408 (twee meer dan gisteren).
Rusland breekt vandaag opnieuw records met zijn coronacijfers. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie gaat het aantal dagelijkse coronadoden de 1000 voorbij. Er werden de afgelopen 24 uur 1002 sterfgevallen geregistreerd. Tegelijkertijd wordt ook het hoogste aantal nieuwe besmettingen gemeld: 33.208.
De officiële cijfers spreken nu van 7.958.384 infecties met het longvirus en 222.315 doden ten gevolge daarvan. Tot frustratie van de overheid blijft de vaccinatiegraad ver achter bij die van veel westerse landen. President Poetin blijft er bij landgenoten op aandringen zich te laten inenten. Veel mensen geven geen gehoor aan zijn oproep.
Van alle Russen is slechts een derde volledig ingeënt. Veel mensen zijn sceptisch als het aankomt op de vaccins die in eigen land zijn ontwikkeld. Rusland heeft al maanden toegang tot de coronavaccins, waaronder het bekende Spoetnik V-vaccin. Uit peilingen blijkt dat meer dan de helft van de Russen zich er niet mee wil laten inenten.
In de regio Utrecht is sinds de invoering van de coronapas bij tientallen bedrijven nagegaan of zij de pas controleren. Een boeteregen bleef vooralsnog uit. Enkele ondernemingen kregen een waarschuwing.
Naast de sluiting van het Utrechtse restaurant Waku Waku kreeg één onderneming in de gemeente Veenendaal een last onder dwangsom opgelegd voor het niet voldoen aan de verplichte sluitingstijd.De Australische stad Sydney klautert uit een strikte lockdown en probeert middels vaccineren weer terug te keren naar normaal. Langzaam mag er weer meer. Zo'n 10.000 volledig ingeënte inwoners van Sydney kwamen vandaag af op een grote paardenrace. De Everest is een van de beroemdste races in het land. Veel maatregelen werden al versoepeld, toen 70 procent van de inwoners volledig gevaccineerd was.
Sydney haalde vandaag een vaccinatiegraad van 80 procent en loopt daarmee ruim voor op de rest van Australië. ,,Tachtig procent in New South Wales'', twitterde regiopremier Dominic Perrottet. ,,We hebben er lang op moeten wachten, maar het is ons gelukt.'' New South Wales telde vandaag 319 nieuwe besmetting, zonder uitzondering met de deltavariant. Twee personen overleden.De naastgelegen deelstaat Victoria, met daarin hoofdstad Melbourne, ligt al weken in lockdown en rapporteert vandaag 1993 nieuwe besmettingen en zeven sterfgevallen door toedoen van Covid-19. Onder de overledenen het jongste slachtoffer tot nu toe: een 15-jarig meisje. Victoria hoopt voor eind volgende week 70 procent gevaccineerden te halen. De versoepelingen vinden er daarom langzamer plaats dan rond Sydney.
© Getty Images — Inwoners van Sydney mogen langzaam weer meer en genieten van het mooie weer. Frankrijk werd op de laatste dag dat ongevaccineerden zich gratis konden laten testen, geconfronteerd met een piek in het aantal besmettingen. Het hoogste aantal sinds eind juli. Het ministerie van Volksgezondheid meldt 6099 nieuwe infecties met het longvirus. Een toename van 36 procent ten opzichte van vorige week vrijdag, toen er 4470 gevallen werden vastgesteld.
Nieuw-Zeeland heeft vandaag zeker 2,5 procent van bevolking ingeënt, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De overheid heeft er alles aan gedaan om mensen over de streep te trekken voor een massale vaccinatieronde en premier Jacina Ardenr moedigde de hele dag het halen van een vaccinatie aan.
Het resultaat was dat tegen het einde van de dag 124.669 Nieuw-Zeelanders zich hadden laten vaccineren. ,,We hebben onszelf een doel gesteld, Aotearoa, en het is jullie gelukt, maar laten we doorzetten'', sprak Ardern, terwijl ze de Maori-naam voor Nieuw-Zeeland gebruikte. ,,Laten we voor de 150.000 gaan, we gaan groot of we gaan naar huis!''
Het land heeft het coronavirus lang buiten de deur weten te houden, maar een uitbraak van de deltavariant in augustus dwong Nieuw-Zeeland tot een andere strategie. Nu zet het land met 4,9 miljoen inwoners in op vaccinatie en het leren leven met Covid-19. Vandaag werden 41 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan 40 in de regio Auckland, Nieuw-Zeelands grootste stad.Leeuwarden is zaterdag het toneel van de landelijke viering van Roze Zaterdag. Voor de centrale feestlocatie op het Wilhelminaplein werkt de organisatie met een polsbandje. Na een coronatoegangscheck bij de ingang kunnen de feestvierders tot middernacht vrij rondlopen. Op het Wilhelminaplein is plaats voor maximaal 8000 mensen. Op andere plekken waar evenementen zijn wordt aan de deur apart gecontroleerd.
Roze Zaterdag in Leeuwarden is door de coronamaatregelen tweemaal uitgesteld. Het zou eerst in 2020 plaatshebben en toen in het afgelopen voorjaar. Roze Zaterdag is altijd rond eind juni. Maar omdat er toen nog steeds strenge beperkingen waren, is de feestdag voor iedereen van alle geaardheden doorgeschoven naar het najaar. Het is de bedoeling dat de volgende Roze Zaterdag in Rotterdam weer in het voorjaar is.
Roze Zaterdag wordt sinds 1978 georganiseerd en sinds 1981 elk jaar aan een andere stad toegekend. Steden moeten daarvoor een bidbook indienen. In 2019 won Leeuwarden die strijd. De stad kwam met een 'kleurrijk en omvangrijk' programma, aldus de jury.
Het feest begint om 11.00 uur met een Regenboogviering in de Grote Kerk van Leeuwarden. Op dezelfde tijd start een hoogtepunt van het programma: de Pride Parade door de grachten van Leeuwarden. Aan de parade doen zeker zestien pramen mee, aldus de organisatie. Kerkgangers hebben na de Regenboogviering nog voldoende tijd om de parade te zien. De rest van de dag is er veel muziek op diverse plekken in de stad. Op het Wilhelminaplein heeft de sleuteloverdracht plaats van Leeuwarden aan Rotterdam.
Vanaf vandaag kunnen niet-gevaccineerde inwoners van Frankrijk geen gratis coronatest meer laten afnemen. De beslissing is een nieuwe poging van de Franse regering om weigeraars aan te moedigen om zich toch te laten inenten en tegelijk de rekening voor de overheid te verlagen. Tot nu toe waren de tests in het land voor iedereen gratis, maar volgens de regering zijn coronatests geen alternatief voor vaccinaties, zeker nu iedereen erg gemakkelijk een prik kan laten zetten.
Voor 6,7 miljoen Franse burgers, die gedeeltelijk of niet zijn gevaccineerd, zal de ziekteverzekering de tests niet langer terugbetalen. Wel zijn er enkele uitzonderingen, namelijk als de test op medisch voorschrift gebeurde, in het geval van een risicocontact, een recente positieve test of contra-indicatie van het vaccin, waarbij er een reden of omstandigheid is om het vaccin niet toe te dienen.
De prijs voor een PCR-test in een laboratorium zal vanaf nu 44 euro bedragen. Voor een antigeentest bij de apotheek zullen niet-gevaccineerden 25 euro moeten betalen. De maatregel zal volgens de regering niet alleen meer mensen aanzetten om zich te laten inenten, maar zal er eveneens voor zorgen dat de kosten zullen afnemen. Zo wordt geschat dat de regering dit jaar tot 6,2 miljard euro aan tests zou hebben gespendeerd. In 2020 bedroeg die som 2,2 miljard.
In Franse overzeese gebieden waar een gezondheidsnoodtoestand heerst, zoals de Antillen, Frans-Guyana en Mayotte, blijven de zogenoemde comforttests gratis. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne in Frankrijk kregen 50,8 miljoen mensen al minstens één dosis. Ongeveer 12 procent van de bevolking is niet gevaccineerd.
Het Hawaiiaanse ministerie voor Veiligheid meldt dat bepaalde gevangenen op het eiland 50 dollar (ongeveer 43 euro) zullen krijgen om zich tegen het coronavirus te laten vaccineren. Volgens het ministerie wordt er alles aan gedaan 'om de gevangenen zoveel mogelijk over het vaccin te leren en hen aan te moedigen om zich te laten inenten'. De campagne zou 'een aanzienlijke toename in het aantal vaccinaties; onder gevangenen tot stand moeten brengen. Toch is niet iedereen het eens met het initiatief.
Gevangenen die sinds of na 3 maart van dit jaar opgesloten werden, komen voor de premie in aanmerking op voorwaarde dat ze twee dosissen van een coronavaccin laten toedienen. De campagne zou tot eind 2024 lopen. Hawaii kreeg een som van 615.000 dollar (zo’n 530.000 euro) om het programma te financieren. Op het eiland raakten al 2.863 gevangenen besmet, minstens negen onder hen overleden als gevolg van het virus. Bijna vierhonderd personeelsleden liepen bovendien Covid-19 op.
Sommige inwoners twijfelen of de gevangenen de premie wel moeten krijgen. Zo vinden een aantal Hawaiianen het niet kunnen dat hun belastinggeld voor het programma wordt gebruikt. Volgens advocaat Eric Seitz is de premie echter goedkoper dan het alternatief. ,,Risicoanalyses hebben aangetoond dat gevangenen een van de gevaarlijkste bevolkingsgroepen zijn waaronder de ziekte zich kan verspreiden”, klinkt het. ,,Het is daarnaast ook belangrijk dat het personeel is ingeënt. Zij kunnen het virus niet alleen in de gevangenis binnenbrengen, maar nemen het ook mee naar buiten, naar hun gezinnen”, aldus Seitz.
Ook volgens Kat Brady van de organisatie ‘Community Alliance on Prisons’ is het programma niet meer dan eerlijk. ,,In heel wat landen worden nu premies gegeven voor vaccinaties, zoals vakanties en duizenden dollars. Maar mensen die in de gevangenis zitten en hun eigen gezondheid niet kunnen beschermen, worden uitgesloten”, luidt het.
Nagenoeg iedereen kan op dit moment binnen een halfuur reizen met auto of ov een locatie van Testen voor Toegang bereiken. Dat zegt Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter het testsysteem vrijdag.
Sinds maandag worden de testaanbieders op een andere manier betaald, namelijk per test in plaats van op basis van beschikbaarheid. Aanbieders moesten zich hiervoor inschrijven. De kaart met testlocaties is daardoor veranderd.
Testaanbieders mogen zelf beslissen waar ze locaties openen. Op drukke plekken is de vraag naar tests groter, dus het kan commercieel interessant zijn om juist daar tests aan te bieden en niet in afgelegen gebieden. Waar tot maandag nog voor vrijwel iedereen een testlocatie te bereiken was binnen een halfuur, bleek dat de locaties in het nieuwe systeem nog niet evenredig waren verspreid over het land. In onder meer de Achterhoek, delen van Drenthe en Zeeland en op Texel waren begin deze week geen testlocaties. Dat is op de meeste plekken nu opgelost, aldus SON.
Pfizer en BioNTech vragen goedkeuring coronavaccin voor 5- tot 11-jarigen aan bij het Europees Medicijnagentschap (EMA). Dat kondigde Pfizer zojuist zelf aan.
Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin ook kan worden gebruikt om kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud in Europa te vaccineren. Ze hebben gegevens over de proeven met het middel gedeeld met het EMA in Amsterdam.
De toezichthouder moet de uitkomsten beoordelen en beslissen of het middel inderdaad gebruikt kan worden voor iedereen van 5 jaar en ouder, licht een woordvoerder van Pfizer toe. Het coronavaccin is al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder.
Het coronavirus verspreidt zich steeds sneller en daardoor loopt het zogeheten reproductiegetal op. Het cijfer stijgt naar 1,26. Dat is het hoogste niveau sinds 6 juli. Toen daalde het aantal positieve tests na de piek van de vierde golf.
Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,26 van vrijdag beschrijft de situatie op 30 september.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 3736 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de twee voorgaande dagen. Het weekgemiddelde stijgt voor de vijftiende dag op rij.
Vorige week vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 2800 coronagevallen. Doordat er nu meer positieve tests zijn, loopt het gemiddelde weer op. In de afgelopen zeven dagen kwamen er gemiddeld zo'n 3068 positieve tests per dag bij. In totaal zijn er in de afgelopen week 21.478 gevallen aan het licht gekomen. Dat is het hoogste weektotaal sinds 2 augustus.
Het aantal sterfgevallen steeg met zes.
De Verenigde Staten openen op 8 november de grenzen voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd. Mensen kunnen dan weer met vliegtuigen of via land de VS binnengaan.
De reizigers moeten voor vertrek met het vliegtuig een vaccinatiebewijs laten zien en ook een recente testuitslag die aantoont dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.
De Amerikanen voerden aan het begin van de pandemie een streng inreisbeleid in, waardoor het momenteel vrijwel onmogelijk is om naar het land af te reizen zonder Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning. Ze kondigden in september al aan dat gevaccineerden uit een groot deel van Europa 'begin november' weer naar de VS zouden kunnen komen.
Voor de zevende dag op rij stijgt het totale aantal opgenomen coronapatiënten. Ziekenhuizen behandelen momenteel 543 mensen vanwege Covid-19. Dat is het hoogste aantal sinds 21 september, ruim drie weken geleden. Ten opzichte van donderdag steeg het aantal opgenomen patiënten met 9.
Op de verpleegafdelingen kwamen er netto 12 patiënten bij. Die afdelingen hebben nu 406 coronapatiënten onder hun hoede. Voor het eerst sinds half september komt dat aantal patiënten boven de 400 uit. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 3 naar 137. Rond dat niveau schommelt het aantal ic-patiënten al een paar weken.
Uit een steekproef van Het Parool blijkt dat de Amsterdamse horeca meer niet dan wel controleert op het coronatoegangsbewijs. Van de 120 horecagelegenheden waar verslaggevers van de Amsterdamse krant binnen probeerde te komen zonder QR-code, werd bij 76 zaken niet gevraagd om een coronapas. Dat komt neer op 63 procent waar dus niet gecontroleerd werd.
Amsterdam wijkt hiermee wel af van het landelijke beeld; uit onderzoek van I&O Research bleek afgelopen donderdag dat Nederlanders in zo’n 35 procent van de horecazaken niet altijd een QR-code bij zich hoeven te hebben.
,,Het is onacceptabel als horeca te laks is met de controle,” reageert burgemeester Femke Halsema. ,,We willen allemaal verder versoepelen. Dan is goede controle op toegang echt hard nodig.”
© ANP — Voorafgaand aan het coronatoegangsbewijs zei Halsema nog niet te willen handhaven op of horecagelegenheden wel of niet controleren op de QR-codes van bezoekers. Een corona-uitbraak in het Gelderse Pannerden: in de periode van de kermis (begin oktober) zijn tot nu maar liefst 47 mensen besmet geraakt met het coronavirus. ,,De besmettingen zullen ongetwijfeld verband hebben met de kermis", zegt een woordvoerder van de GGD Gelderland-Midden, ,,maar dat geldt niet voor alle gevallen.”
Coronavaccins beschermen tegen overdracht van de Delta-variant van het virus, schrijft het RIVM op basis van onderzoek met data uit augustus en september van dit jaar. Volledig gevaccineerde mensen die toch besmet raken, dragen het virus 63 procent minder vaak over aan ongevaccineerde huisgenoten dan besmette mensen die niet waren gevaccineerd.
De controle op het coronatoegangsbewijs moet veel beter, vindt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Uit onderzoek van I&O blijkt dat de controle op de QR-code en een identiteitsbewijs nog niet overal goed gaat.
,,Mensen moeten dit echt serieus nemen, ook ondernemers", zei de bewindsman. Hij heeft naar aanleiding van het onderzoek gemeenten een brief gestuurd dat het beter moet. Er moet 'echt werk' gemaakt worden van de controle van de coronapas.
Grapperhaus wijst er op dat hij juist extra geld heeft vrijgemaakt voor gemeenten en ondernemers om de controle en handhaving op de coronatoegangsbewijs te verbeteren. Er zijn volgens hem ook slimme oplossingen mogelijk zoals polsbandjes die al in verschillende steden worden gebruikt.
© ANP — Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) bij aankomst voor een kabinetsoverleg op het Binnenhof. Reisorganisatie Sunweb gaat weer reizen aanbieden naar de Rode Zee in Egypte en TUI organiseert vanaf zaterdag vakanties naar de Kaapverdische Eilanden. Hoewel voor die regio's nog altijd een 'oranje' reisadvies geldt, waarbij het advies luidt alleen daarheen te reizen indien dat strikt noodzakelijk is, vinden beide reisorganisaties het verantwoord om weer reizen naar deze landen aan te bieden.
Sunweb ziet een groeiende vraag van klanten. Onderzoek naar de lokale situatie leert ook dat vakanties weer veilig kunnen worden uitgevoerd, aldus de reisorganisatie. Ook TUI zegt dat ze zelf onderzoek doen naar 'oranje' landen. Ze kijken of het veilig is wat betreft besmettingen en vaccinatiegraad, en of het comfortabel genoeg is met mogelijke inreisvoorwaarden en avondklok.
Bij TUI komen er vanaf 1 november nieuwe bestemmingen bij, waaronder de Malediven, Mauritius, Dubai en Marokko. Sunweb biedt met ingang van 1 november weer vakanties aan naar de Rode Zee. Volgens topman Mattijs ten Brink worden steeds meer maatregelen versoepeld, maar gaat het niet snel genoeg. ,,Daarom nemen we nu zelf het initiatief", zegt hij in een verklaring. Eerder meldde Sunweb al reizen naar oranje gebieden binnen de EU aan te bieden.
Zo'n 43.000 Britten hebben mogelijk foutief te horen gekregen dat ze negatief getest zijn. Dat meldt BBC News. Het testlaboratorium in Wolverhampton is tijdelijk stil gelegd om te onderzoeken wat er precies mis is gegaan. De foutief geteste mensen zijn gecontacteerd om zich nogmaals te laten testen.
De UK Health Security Agency noemt de fouten in Wolverhampton 'een geïsoleerd probleem'. Er zouden geen fouten zitten in de tests zelf, maar het lab zelf zou de schuld hebben. Ook garanderen ze dat de sluiting van het lab geen gevolgen heeft voor de Engelse testcapaciteit.
Handen wassen. We deden het voorheen mondjesmaat, een beetje plichtmatig. Nu vinden we het belangrijker dan ooit. Deskundige Charlotte Michels vertelt op de Internationale Handenwasdag wat we goed doen en wat beter kan.
De haven van de Italiaanse stad Triëst is volgens plaatselijke media lamgelegd door betogers tegen de invoering van een coronatoegangsbewijs op het werk. Honderden stakers hebben zich voor de ingang van het haventerrein verzameld en er zijn naar schatting 250 mensen die er niet werken bijgekomen om er ook tegen de coronamaatregel te demonstreren.
De krant Triesteprima verwacht in de loop van de morgen meer betogers. Zeker 40 procent van de bijna duizend havenarbeiders in de stad is niet ingeënt.
Het is vanaf vrijdag in Italië verplicht voor werkenden dat ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn, genezen zijn of een negatieve uitslag van een coronatest hebben. De testen zijn niet gratis. Het is een van de strengste coronamaatregelen in Europa. In heel Italië worden protesten verwacht tegen de verplichting te werken met wat met de overheid de 'groene pas' noemt, vooral in havens.
Werknemers die zonder de pas op het werk verschijnen, worden geschorst en riskeren dat ze na vijf dagen geen loon meer ontvangen. Ondernemingen en werknemers die verantwoordelijkheid voor personeel dragen, kunnen hoge boetes krijgen als er op de werkplaats tóch mensen zonder de pas blijken te werken.
Uit peilingen blijkt dat twee derde van de Italianen achter de verplichte coronapas staat. Die is in Italië nu al een vereiste voor mensen die bijvoorbeeld in het onderwijs werken of restaurants, musea of sportscholen bezoeken. De pas, oorspronkelijk bedoeld om reizen in de EU te vergemakkelijken, krijgt steeds meer toepassingen in de samenleving, ook in andere landen.
© REUTERS — Havenwerkers verzamelen zich bij de haven van Triëst om te protesteren tegen het coronabewijs. REUTERS/Borut Zivulovic India heeft haar grenzen geopend voor volledig gevaccineerde toeristen. Zij kunnen sinds vandaag het land weer inkomen via chartervluchten. Het is de eerste keer dat India buitenlandse toeristen toelaat sinds het begin van coronamaatregelen in maart 2020. Toen begon de eerste landelijke coronalockdown in India.
Of toeristen wel in quarantaine moeten als ze het land binnenkomen, is nog onduidelijk. Ze moeten in elk geval volledig gevaccineerd zijn en negatief testen op het virus binnen 72 uur voor hun vlucht.
Schiphol verwacht dat tijdens de herfstvakantie 2 miljoen reizigers via de luchthaven reizen. Dat zijn er drie keer zoveel in vergelijking met een jaar eerder, toen door de coronapandemie reizen moeilijker of onmogelijk was. Volgens Schiphol is de toename toe te schrijven aan versoepeling van de maatregelen, maar ook aan de invoering van de coronapas.
Istanbul, Londen en Barcelona zijn volgens Schiphol de populairste bestemmingen. Dan gaat het om mensen die op Schiphol instappen en niet om reizigers op doorreis.
In de herfstvakantie van 2019 maakten nog 3 miljoen reizigers gebruik van Schiphol. Daarmee is het herstel wel ingezet, maar nog lang niet op het niveau van voor de crisis.
© Getty Images/iStockphoto — Schiphol. Gemeenten geven amper waarschuwingen aan horecazaken omdat ze de controle op coronapassen niet handhaven of andere coronaregels niet navolgen, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de vijf grootste gemeenten.
Horecazaken moeten sinds drie weken aan de deur controleren of iemand gevaccineerd is voor die persoon een tafeltje mag uitkiezen. Uit een onderzoek donderdag bleek nog dat bij één op de drie bezoeken geen check gebeurt, maar dat blijkt niet tot evenveel waarschuwingen te leiden.
In Amsterdam werden er sinds de invoering van de maatregels 14 waarschuwingen gegeven aan horecazaken. Zes daarvan gingen over het overtreden van de sluitingstijd om middernacht, de andere acht hadden betrekking op de controle van de QR-code. In andere steden gaat het om een verwaarloosbaar aantal.
Vliegen naar het buitenland is alleen mogelijk met een coronabewijs. Toch is nog altijd een handjevol mensen dat zonder CoronaCheck-app op Rotterdam The Hague Airport aankomt.
Zij hebben nog één last-minute oplossing: SpeedCovidTest. Een van de elf vestigingen van dit commerciële corona testcentrum vlakbij. ,,Het komt voor dat burgers niet kunnen boarden omdat ze geen QR-code of geldige reisverklaring hebben”, bevestigt Michael van den Muijsenberg van SpeedCovidTest, dat een directe lijn heeft met Transavia. De kosten van zo'n supersnelle test kunnen wel flink oplopen.
De Australische staat New South Wales gaat de verplichte quarantaine voor gevaccineerde internationale reizigers beëindigen. In de staat ligt de grootste en oudste stad van het land: Sydney.
Sydney is ook de hoofdstad van New South Wales, de dichtstbevolkte staat van Australië. Dominic Perrottet, premier van de staat, zei dat gevaccineerde reizigers die kort voordat ze naar Sydney vliegen negatief zijn getest op Covid-19 vanaf 1 november niet meer 14 dagen in hotelquarantaine hoeven te verblijven.
,,We kunnen niet leven in een koninkrijk van kluizenaars. We moeten het land openen, en dit is een grote beslissing, maar het is ook de juist beslissing om New South Wales wereldwijd verbonden te maken," zei Perrottet. ,,Dit zal heel goed zijn voor onze toerisme-industrie", voegde hij toe.
Eerder deze week versoepelde New South Wales de coronamaatregelen al, omdat 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is. Ook in de Australische miljoenenstad Melbourne, waar eveneens zo'n 70 procent van de bevolking gevaccineerd is, komt een einde aan de maandenlange lockdown: volgende week, om precies te zijn.
Italië maakt zich vrijdag op voor stakingen, nationale protesten en blokkades vanwege de invoering van een coronapas voor alle werknemers. Afgelopen weekend ontaardden protesten in Rome vanwege de pas al in ernstige rellen.
Het land voert vanaf vrijdag de coronapas voor alle werknemers in. Die moeten daarmee kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd of recent zijn hersteld van het virus. Italianen kunnen zich als alternatief ook laten testen, maar daar moeten ze wel zelf voor betalen.
Meer dan 86 procent van alle Italianen ouder dan 12 jaar heeft inmiddels zeker één coronavaccinatie gehad en krijgt daarmee automatisch de coronapas. Er zijn volgens schattingen echter nog tot drie miljoen Italiaanse werknemers die ongevaccineerd zijn. Een woordvoerder van lobbyorganisatie Confetra meldt bijvoorbeeld dat ,,25 tot 30 procent" van de 900.000 vrachtwagenchauffeurs, postbezorgers en magazijnmedewerkers die de organisatie vertegenwoordigt ongevaccineerd zijn.
In de haven van Trieste, een stad in het noordoosten van het land, hebben werknemers al gedreigd vrijdag te staken als zij zich niet gratis kunnen laten testen op het coronavirus. Volgens de BBC is slechts 40 procent van de 950 havenmedewerkers gevaccineerd. Medewerkers die geen coronapas hebben en zich niet hebben laten testen riskeren een boete van maximaal 1500 euro. Ook kunnen ze zonder salaris naar huis worden gestuurd.
Hoewel er vrijdag in Italië 'chaos' wordt verwacht vanwege stakend personeel, blijkt uit peilingen dat twee derde van de Italianen achter de verplichte coronapas staat.
De zogeheten groene pas is in Italië nu al een vereiste voor mensen die bijvoorbeeld in het onderwijs werken of restaurants, musea of sportscholen bezoeken. De pas, oorspronkelijk bedoeld om reizen in de EU te vergemakkelijken, krijgt steeds meer toepassingen, ook in andere landen.
Suriname overweegt vaccinatie tegen corona verplicht te stellen als de vaccinatiegraad laag blijft. Hoewel een verplichting nu nog niet aan de orde is, wilde Javier Asin van het Surinaamse vaccinatieprogramma het donderdagavond tijdens de wekelijkse coronapersconferentie in Paramaribo ,,onder bepaalde omstandigheden" niet uitsluiten.
De regering is al enige tijd bezig daarvoor een wet voor te bereiden. ,,De wet is in voorbereiding, zodat vaccinatie verplicht kan worden wanneer het nodig is om mensen te beschermen", aldus vaccinatiecoördinator Asin, die eraan toevoegde dat het ,,hopelijk niet nodig" is. ,,We hebben er alle vertrouwen in dat onze vaccinatiecampagne voldoende is. Maar de druk is wel zeer ernstig. We willen voorkomen dat we hier dezelfde situatie krijgen als in India en Brazilië waar de lijken in de open lucht op brandstapels verbrand werden."
Volgens arts Soenita Nannan Panday-Gopisingh is de bereidheid van Surinamers om zich te laten vaccineren in de afgelopen periode toegenomen. Volgens de laatste cijfers heeft de helft van de 480.000 inwoners die voor vaccinatie in aanmerking komen een eerste prik gehad. Een kleine 38 procent heeft twee prikken gehad.
In Suriname zitten bijna 1900 met corona besmette mensen thuis in quarantaine. Arts Meredith Cameron vertelde tijdens de persconferentie over de lastige afwegingen die zij tijdens haar werk soms moet maken omdat er momenteel maar 180 zuurstofapparaten beschikbaar zijn. ,,Het komt voor dat vijf mensen in een huis het moeten doen met één zuurstofapparaat. Ook moet ik soms de zuurstofconcentrator meenemen omdat iemand anders het harder nodig heeft", vertelde Cameron.
Curaçao past per 19 oktober de avondklok aan. Sinds 13 augustus gold een avondklok waardoor alle zaken moesten sluiten vanaf 23.00 uur en niemand tussen middernacht en 04.30 uur de straat op mocht. Per 19 oktober wordt de avondklok ingekort, die geldt voorlopig tussen 01.00 uur tot 04.30 uur, zo heeft de regering donderdag bekendgemaakt.
Ook is aangekondigd dat vanaf 19 oktober alleen nog mensen met een gezondheids-app worden toegelaten tot evenementen met meer dan honderd bezoekers, zoals dansfeesten en sportwedstrijden.
Minister-president Gilmar 'Pik' Pisas: ,,Iedereen heeft het recht om niet voor vaccinatie te kiezen. Maar als land moeten we beslissingen nemen en een van die beslissingen is dat we meer evenementen gaan toestaan, maar die zijn niet toegankelijk voor mensen die zich niet willen laten vaccineren.''
© ANP — Gilmar 'Pik' Pisas Een expertgroep van de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA vindt het verstandig om 65-plussers en andere risicogroepen in de VS een boosterprik van Moderna te geven. De FDA keurde eerder al zo'n extra inenting goed van het Pfizer/BioNTech-vaccin voor dezelfde groep. De tientallen miljoenen mensen die hiervoor in aanmerking komen zijn daardoor volgens onderzoek beter beschermd tegen het coronavirus.
De onafhankelijke experts buigen zich ook over de vraag of Amerikanen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin van het Nederlandse Janssen in aanmerking moeten komen voor een boostershot. Daar komt vrijdag duidelijkheid over. Na andere adviezen volgt later deze maand een officieel besluit.
Mensen die met corona zijn besmet, kunnen via de app CoronaMelder op hun telefoon zelf meteen actie ondernemen om anderen te waarschuwen bij wie ze langere tijd in de buurt zijn geweest. Ze kunnen hun eigen positieve testuitslag van de GGD op de website Coronatest.nl inzien en daarna op de site een speciale code invoeren die in de CoronaMelder-app staat. Tot nu toe was dit een taak van de GGD tijdens het bron- en contactonderzoek.
Op deze manier worden mensen volgens het ministerie van Volksgezondheid eerder gewaarschuwd en dat is belangrijk omdat de 1,5 meterregel is afgeschaft. Driekwart van de mensen die een coronatest hebben aangevraagd nadat ze via de CoronaMelder een melding hadden gekregen, is volgens VWS nog niet bekend geworden in het bron- en contactonderzoek van de GGD.
De tijdwinst is alleen te halen bij mensen die de CoronaMelder hebben gedownload. Dat heeft volgens het departement een derde van de bevolking gedaan, sinds de lancering in oktober vorig jaar. Het is niet duidelijk hoeveel mensen de app nog 'aan' hebben staan, omdat ze bluetooth ook geactiveerd moeten hebben.
© ANP — De app CoronaMelder. Ruim vier op de vijf coronapatiënten die tussen 1 september en 3 oktober op de intensive care zijn beland, zijn niet gevaccineerd. Dat becijfert het RIVM. Een minderheid van 16 procent was volledig gevaccineerd en kwam desondanks ernstig ziek op de ic terecht, 1 procent was deels gevaccineerd.
Van alle mensen die door corona in het ziekenhuis terechtkomen, was in dezelfde periode bijna driekwart (73 procent) ongevaccineerd en 2 procent gedeeltelijk gevaccineerd. Het overige kwart was wel volledig gevaccineerd.
De groep Nederlanders die is gevaccineerd tegen het coronavirus bedraagt nu zo'n 80 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder. De cijfers bevestigen volgens het RIVM nog eens dat vaccinatie de kans op ernstige ziekte drastisch verkleint.
Het ministerie van Volksgezondheid gaat aangifte doen omdat er online wordt gehandeld in valse QR-codes voor de app CoronaCheck. Dat bevestigt het ministerie naar aanleiding van een bericht van de NOS.
De gedeelde QR-codes worden sinds afgelopen weekeinde geblokkeerd, zodat niemand er meer gebruik van kan maken. De site waar de codes werden gedeeld is inmiddels offline, maar het ministerie zegt meer sites in het vizier te hebben.
De QR-codes zelf zijn legitiem. Ze worden door gebruikers van CoronaCheck vervolgens aangeboden, zodat anderen de nagemaakte codes in een nagemaakte app kunnen zetten. Voor die mensen zijn de codes vals.
'Het aanschaffen van een QR-code die niet van jou is, of het gebruiken van een QR-code die niet van jou is, is strafbaar. Het verstrekken van jouw eigen QR-code aan anderen is ook strafbaar. En dus doen we aangifte als we zien dat QR-codes op grote schaal worden aangeboden', laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Het is niet bekend hoeveel mensen hiervan gebruik hebben gemaakt.
© ANP Rotterdam is vandaag door de grens van 100.000 positieve tests gegaan, als tweede gemeente in Nederland. Sinds het begin van de epidemie in februari vorig jaar zijn in de Maasstad 100.144 coronagevallen bevestigd. In de afgelopen dag zijn er 168 positieve tests in de gemeente bijgekomen.
Het betekent dat ongeveer één op de zes Rotterdammers het coronavirus heeft opgelopen. Het werkelijke aantal besmettingen zal hoger liggen, zoals overal in het land. Amsterdam had als eerste gemeente meer dan 100.000 positieve tests. Dat gebeurde op 16 juli. Schiermonnikoog sluit de rij met 49 positieve tests.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw team samengesteld dat nogmaals op zoek gaat naar de oorsprong van het coronavirus. Volgens Mike Ryan, afdelingshoofd van het WHO Health Emergency Programme, is het mogelijk de “laatste kans” om het begin van SARS-CoV-2 te achterhalen. De vorige keer moest het team terugkomen van de uitspraak dat het 'niet waarschijnlijk was dat het virus in een lab is ontstaan'.
China weigerde vervolgens tijdens het vorige onderzoek om documenten te delen uit het laboratorium dat onderzoek deed naar vleermuizen.
Ook nu was er al tegenwerking van China. Zo zei de Chinese VN-ambassadeur Chen Xu tijdens een persconferentie dat de conclusies van het eerste onderzoek “duidelijk” waren. Volgens hem heeft het weinig zin om een nieuw onderzoeksteam naar China te sturen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de zesde dag op rij toegenomen. Er liggen nu 534 mensen met Covid-19. Dat zijn er 10 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 7 tot 394, het hoogste aantal in een maand tijd. Op de ic's liggen nu 140 coronapatiënten, 3 meer dan woensdag.
In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 53 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 16 mensen binnengebracht. Het LCPS gaf eerder aan dat de bezetting in ziekenhuizen met coronapatiënten deze week zou stijgen.
De Europese medicijnautoriteiten hebben weer enkele nieuwe bijwerkingen vastgesteld van de coronavaccins van Janssen en AstraZeneca, dat meldt de NOS. Ook nu gaat het om specifieke aandoeningen in het bloed. Zo kunnen bij het Janssen-vaccin in uitzonderlijke gevallen bloedpropjes in de aderen ontstaan. Bij zowel Janssen als AstraZeneca lopen mensen een zeer klein risico op immunotrombocytopenie (ITP). Dat is een ziekte waarbij het eigen afweersysteem de bloedplaatjes aanvalt.
Eerder werd al bekend dat de coronavaccins van Janssen en AstraZeneca in heel zeldzame gevallen een combinatie van stolselvorming in de aderen en een verlaagd aantal bloedplaatjes kan veroorzaken. Ook wel trombose met trombocytopenie syndroom (TTS).
In Nederland wordt het vaccin van AstraZeneca al maanden niet meer gebruikt. Janssen is nog wel op aanvraag beschikbaar.
De grootste gratis coronatester van Twente, CovidTestNederland, vreest dit weekend voor ‘chaos’. Dat meldt Tubantia. De capaciteit voor gratis coronatesten is in Twente de afgelopen dagen fors afgenomen. Ook het testbedrijf zelf kan niet meer aan de bak omdat hun contract is afgelopen. De nieuwe contracten die de overheid verstrekt, moeten ervoor zorgen dat individuen hun test zelf gaan betalen. En dat is volgen het testbedrijf geen goed idee. Veel aanbieders verdwijnen hierdoor en daarbij worden niet-gevaccineerde mensen de dupe van dit systeem. En met hen de ondernemingen waarvoor wordt getest zoals horeca, theater en voetbalstadia.
Waar vorige week nog 15.000 mensen per dag terecht konden, is dat aantal inmiddels gereduceerd tot onder de 2000. De aanbieder vreest voor wachtrijen, voetbalfans die niet tijdig een code hebben dit weekend en gedupeerde ondernemers.
Het waarschuwingsniveau voor Limburg gaat omhoog. De provincie kleurt rood op de wekelijkse kaart van coronagevallen in Europa. Rood is het op een na hoogste niveau. De rest van het land blijft voorlopig nog oranje.
In de afgelopen weken kon Nederland steeds een stap terug doen op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In september was het hele land rood, vorige week was het hele land oranje.
In de afgelopen week loopt het aantal positieve tests op. Als die stijging doorzet, gaan volgende week meer provincies van oranje naar rood. Die kans is het grootst in Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland.
De ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.
In de Verenigde Staten zijn er verschillende dierentuinen en aquaria die hun dieren inenten tegen corona. Zo ook de Audubon Zoo in Louisiana, zij geven aan dat het vaccin een 'extra laag van bescherming' is voor de dieren. Sinds verschillende dierentuinen in Amerika vorig jaar hoorden dat de eerste coronabesmetting bij een hond had plaatsgevonden in Taiwan, zijn ze aan de slag gegaan met een speciaal vaccin voor hun dieren. Het vaccin is speciaal gemaakt door een bedrijf dat Zoetis heet.
Zoetis heeft meer dan 11.000 vaccinaties gedoneerd aan verschillende dierentuinen verdeeld over 27 staten.
De Audubon Zoo in Louisiana geeft aan dat ze de dieren niet zomaar een vaccin geven, ze hebben de dieren getraind om te zitten of staan als het gebeurt en om een arm of poot aan te reiken als ze dat kunnen. Ze willen het liefst niet de dieren eerst onder narcose brengen om ze vervolgens in te enten.