Afgelopen
Met een korte vuurwerkshow en het beeld van de volop brandende vlam, komt deze openingsceremonie tot een einde en daarmee ook dit liveblog. Bedankt voor het volgen en veel kijkplezier de komende weken. Deze website is overal bij met liveblogs, verslagen, achtergrond, video's, podcasts en nog heel veel meer. Fijne avond!
Olympische vlam ontstoken
Mt. Fuji gaat open en Osaka ontsteekt de olympische vlam. We kunnen eraan gaan beginnen!
© AFP Over naar de allerlaatste drager in lijn. En dat is Naomi Osaka. Viervoudig grandslamwinnares en dit jaar niet bepaald onomstreden. Hoe dan ook een grootheid in eigen land en dus geen hele gekke keuze voor deze belangrijke rol.
© REUTERS Nu is het de beurt aan een verpleegkundige en een dokter. De achterliggende boodschap is duidelijk.
Een paralympisch atleet draagt de vlam vervolgens over aan een groep scholieren.En daar is de fakkel, ook binnengebracht door een man en een vrouw. Een judoka en een worstelaar, twee olympisch kampioenen.
Zij geven het stokje even later over aan twee oud-honkballers, allemaal op de klanken van de Bolero.Het is bijna tijd voor het ontsteken van de olympische vlam. We zien hoe deze Tokio heeft bereikt, helemaal vanaf Olympia in Griekenland.
We krijgen een traditioneel Japanse kabuki-act te zien, met ook nog wat live pianomuziek erbij van een Grammy-winnares.
We maken op humoristische wijze (althans, zo is het bedoeld) kennis met alle verschillende sportlocaties voor de komende weken.
De acteur laat het badmintonracket per abuis vallen. Het is het eerste wat echt zichtbaar misgaat deze openingsceremonie, maar het is hem vergeven. Hij moet er immers zo'n 50 achter elkaar uitbeelden...
© REUTERS Om Koreaanse taferelen te voorkomen, vliegen er duizenden papieren duiven door het stadion. Niet veel later keert de fictieve tv-ploeg terug die we eerder ook al zagen. Zij introduceren de pictogrammen van alle sporten door de jaren heen, die nog even uitgelicht worden. En ook live uitgebeeld, we doen het de Japanners niet na.
Op de tonen van de olympische hymne wordt de vlag met de vijf bekende ringen omhoog gehesen. Die van Japan hing er nog van eerder, naast Mt. Fuji.
© BELGA En dat doet de keizer met vuurwerk! Dat ging snel, nu wordt de olympische vlag binnengebracht.
© REUTERS Bach herhaalt het nieuwe olympische motto: Faster, higher, stronger & together. Hij nodigt vervolgens de Japanse keizer uit om de Olympische Spelen officieel te openen.
Wat een beeld van zojuist!
Bach: ,,Beste atleten, deze olympische gemeenschap is vanavond en de rest van de Spelen bij jullie. Miljarden mensen over de hele wereld zullen aan de buis gekluisterd zitten om jullie aan te moedigen. We weten dat we de uitdagingen van deze tijd alleen maar aan kunnen als we samen staan." Een woord dat steeds terugkomt in de speech van de IOC-voorzitter, is solidariteit.
© REUTERS Thomas Bach spreekt van een dag van hoop. 'Eindelijk zijn we hier allemaal samen. Iedereen leeft samen onder één dak in het olympisch dorp', aldus oud-schermer Bach, die het heeft over de verenigende kracht van sport. De Duitser bedankt het Japanse volk, mensen uit de frontlinie en vrijwilligers. 'Jullie zijn de beste ambassadeurs voor Japan.'
Tijd voor het formelere gedeelte. IOC-voorzitter Thomas Bach komt het podium op om te speechen, net als nu eerst de voorzitter van het Japanse organisatiecomité gaat doen.
Nog indrukwekkender zijn de 1824 drones die nu ditzelfde logo vormen in de lucht. Stilaan begint het meer op een wereldbol te lijken, terwijl de tonen van John Lennon's 'Imagine' klinken. De continenten worden uitgelicht middels een bekende artiest. Zo zien we John Legend en de Australische countryzanger Keith Urban.
We kijken naar een hoop jeugdige dansers/acteurs die met gekleurde boxen staan te slepen. Wanneer zij deze allemaal neerleggen ontstaat het logo van deze Spelen.
Ook leuk, Fanny Blankers-Koen wordt nog even benoemd in een compilatie. 'The flying housewife.'
Tijd voor het afleggen van de olympische eed. 'In naam van alle atleten...' etc.
Alle atleten hebben hun entree gemaakt en veel van hen staan nog altijd op het veld, waar de woorden 'faster, higher, stronger & together' op geprojecteerd worden. We gaan nu weer door met de show. Nog iets minder dan een uur te gaan, als het goed is.
Frankrijk is het voorlaatste land, aangezien daar de volgende Olympische Spelen gehouden zullen gaan worden. Na de Franse equipe volgt thuisland Japan om een einde te maken aan deze Parade of Nations! De Japanse sporters genieten duidelijk van hun moment.
First Lady Jill Biden zwaait naar de Amerikaanse ploeg. De 40-jarige basketbalster Sue Bird draagt de vlag en deelt die eer met Eddy Alvarez. Die is nu honkballer, maar won op de Winterspelen van 2014 nog zilver in het shorttrack. Ralph Lauren heeft de Amerikaanse uniforms overigens ontworpen.
© AP © REUTERS We naderen stilaan de eindstreep. Monaco is nu aan de beurt. In 20 Olympische Zomerspelen hebben zij nog nooit eremetaal behaald. Dat maakt prins Albert echter niet minder enthousiast op de tribune.
© REUTERS De Zuid-Afrikanen hebben gekozen voor een soort ranger-look. Chad le Clos is de grote zwemmer die de ploeg binnenleidt.
© REUTERS De opkomst van België met topatlete Nafi Thiam (meerkamp) en hockeyer Felix Denayer. Hij moet morgen alweer paraat staan voor de kraker tegen Nederland!
Of het nog wat uitbundiger kon was de vraag. De Portugese vlaggendragers springen in het rond bij binnenkomst.© REUTERS Het zijn toch de eilandengroepen met de meest exotische en kleurrijke outfits. We zijn al bijna anderhalf uur onderweg met deze Parade of Nations en het einde is nog niet in zicht.
© AFP © AFP Daar is Bangladesh. Liefst 150 miljoen inwoners, maar nog nooit een olympische medaille weten te winnen.
De Chinezen zijn ook alweer even binnen. Liefst 406 ijzers hebben zij de komende weken in het vuur. Kunnen ze de medaillespiegel (weer) winnen?
© AP Overigens hebben niet alle landen ervoor gekozen nog even te 'blijven hangen' op de binnenplaats. Zo besloot Nederland het Olympisch Stadion direct alweer te verlaten, ongetwijfeld om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden.
We kijken nu al uit naar de foto's van Tuvalu, dat binnenkomt in uiterst exotische outfits en blote voeten.
© AFP © AFP Daar zijn de Tsjechen, onder aanvoering van Wimbledon-winnares Petra Kvitova. Ook een team dat overigens wel getroffen is door corona, vermoedelijk verspreid tijdens de vlucht naar Tokio toe.
Sommige landen hebben niet eens de mogelijkheid twee vlaggendragers aan te wijzen. Saint Vincent en de Grenadines bijvoorbeeld.
Alle landen verzamelen zich na binnenkomst overigens gewoon op het veld. Een aantal is zich er maar bij gaan zitten, want dit gaat nog wel even duren. Bijna op de helft.Suriname is aan de beurt, vertegenwoordigd door slechts drie sporters. We zitten nog altijd niet op 100...
Bij Jamaica uiteraard geen Usain Bolt meer, maar wel een andere sprintgrootheid als vlaggendrager: Shelly-Ann Fraser-Pryce.
Het ROC is als volgende aan de beurt. Niet de scholenkoepel natuurlijk, maar het Russian Olympic Committee. Waarom zij niet als 'Rusland' aantreden mag bekend zijn.
Nog wat meer beeld van de Nederlandse equipe!
© BELGA © AP © REUTERS De Colombianen komen met een soort kimono het stadion binnen. Daar is ongetwijfeld over nagedacht.
Het volgende land is Guinee, dat zich aanvankelijk wilde terugtrekken uit deze Spelen maar er uiteindelijk tóch bij is. Heel omvangrijk is de afvaardiging natuurlijk niet.
Nederland!
Daar is TeamNL! Churandy Martina en Keet Oldenbeuving zwaaien met de vlag. Het tweetal glundert zichtbaar, ook al dragen ze natuurlijk mondkapjes. Ook de waterpoloërs en 3x3 basketballers zwaaien naar het stadion, maar vooral de kijker thuis.
© AFP © AFP De Britse equipe wordt vandaag aangevoerd door zeilster Hannah Mills en de nog net niet twee keer zo grote roeier Mohamed Sbihi. Allebei wonnen zij goud in Rio.
De meeste atleten bewaren overigens afstand in de parade.© REUTERS We zijn inmiddels bij de 22ste entree, die van Indonesië. Nederland is toch al vrij snel aan de beurt als 39ste. Van de 206 dus...
Italië komt met een hele grote delegatie het stadion binnen. Wielrenner Elia Viviani en schieter Jessica Rossi dragen het groen-wit-rood.
We zijn nog altijd pas bij de allereerste letter van het (ook Japanse) alfabet. Antigua en Barbuda om precies te zijn.
Hossend en springend komen de Argentijnen het Olympisch Stadion binnen. Ze hebben er zin in!
Het gaat nog redelijk snel, maar we hebben natuurlijk ook wel de nodige landen die we langs moeten gaan. Na Azerbeidzjan maakt Afghanistan de entree.
Bij alle landen dragen één man en één vrouw samen de grote vlag.Tijd voor de Parade of Nations, oftewel de entree van de sporters die de komende weken hun land gaan vertegenwoordigen! Dit zal niet in traditionele volgorde gebeuren, maar in een speciale Japanse volgorde. Eén ding dat niet verandert, is het feit dat Griekenland het bal opent. Daarna volgt een team van vluchtelingen.
© REUTERS Duizenden Japanners hebben zich verzameld rond het Olympisch Stadion. Langs de weg die om het stadion loopt, staan ondanks de coronamaatregelen vele belangstellenden dicht bij elkaar. Vermoedelijk willen zij een glimp opvangen van de olympische vlam, die tijdens de ceremonie aankomt in het stadion.
Er zijn ook Japanners die luidkeels protesteren tegen het doorgaan van de Spelen. Ze roepen leuzen die zijn gericht tegen het Internationaal Olympisch Comité en tegen de Spelen. De politie is paraat, maar grijpt niet in. In het stadion zijn de protesten duidelijk hoorbaar.
© REUTERS De Olympic Laurel wordt uitgereikt. Dit is een onderscheiding voor iemand die heeft bijgedragen aan cultuur, ontwikkeling of vrede. De Bengaalse nobelprijswinnaar Muhammad Yunus neemt hem van afstand in ontvangst en vertelt het jammer te vinden dat hij er zelf niet bij kan zijn.
We kijken naar timmerlieden die toevallig ook heel goed kunnen tapdansen en breakdancen. Daarmee doen we het optreden overigens te weinig eer aan.
Zoals eerder al gemeld, speelt hout een speciale rol deze opening en Olympische Spelen. De ringen die nu worden binnengereden zijn dus gemaakt van de bomen die alle olympische atleten in 1964 hebben geplant. We sluiten dit stuk af met meer vuurwerk.© AFP 'Stilte in het bos' heet het volgende gedeelte, waarvoor we kijken naar een bekende danser/acteur. Alle aanwezigen wordt gevraagd om een moment van stilte om iedereen te herdenken die door de pandemie is komen te overlijden.
Het Japanse volkslied wordt ter gehoren gebracht, terwijl de vlag gehesen wordt. Ook Mt. Fuji is als belangrijk symbool van het land in het decor verwerkt.
© AFP Thomas Bach wordt voorgesteld, de voorzitter van het IOC. De Japanse keizer is ook van de partij. De twee maken een buiging en zwaaien naar een leeg stadion.
Even later wordt de Japanse vlag het stadium binnengebracht door een aantal bekende Japanners, (oud-)sporters maar ook een drummer en iemand uit de medische frontlinie.© REUTERS Nog even een fun fact tussendoor.
Het verhaal van dit eerste item speelt zich af rond één hoofdrolspeelster. Ze rent op een loopband, met verder vele tientallen dansers om zich heen die verschillende sporten uitbeelden. Verbinden gaat het over, en de manier waarop atleten zich hebben voorbereid op deze speciale Spelen.
We gaan even helemaal terug naar 2013, toen het zaadje werd geplant voor deze Spelen in Tokio. Schijnbaar heeft het maken van deze animatie tien dagen in beslag genomen. De toewijzing leidde tot grote vreugde, maar hoe anders is dat inmiddels in Japan.
We tellen af van 21 tot 0 en eindigen met wat vuurwerk.Daar gaan we
Klokslag 13.00 uur gaan we beginnen aan een sobere openingsceremonie, die ondanks alles vast een visueel spektakel wordt.
© EPA Skatekeet en Churandy
Het IOC heeft de landen aangemoedigd één man en één vrouw als drager van de vlag te selecteren. Namens Nederland dragen de oudste én de jongste olympiër de nationale driekleur het stadion binnen. Churandy Martina begint alweer aan zijn vijfde Olympische Spelen, terwijl Keet Oldenbeuving - ook wel bekend als Skatekeet - aan de vooravond staat van haar eerste deelname.
© ANP Olympic Festival
Niet in Tokio, wel in Scheveningen. Koning Willem-Alexander heeft het Olympic Festival geopend, waar de Nederlandse medaillewinnaars bij terugkomst gehuldigd zullen worden.