Dit blog is afgesloten. Het laatste nieuws over het coronavirus vind je hier.
Nieuw-Zeeland heeft de grens met Australië gesloten omdat het buurland moeite heeft nieuwe Covid-19-uitbraken in te dammen, zei premier Jacinda Ardern vrijdag. De zogenoemde Trans-Tasman-reisbubbel begon op 19 april en stelde Australiërs en Nieuw-Zeelanders in staat om tussen de twee landen te reizen zonder in quarantaine te hoeven gaan.
Ardern zei echter dat de Delta-variant 'het risicoprofiel wezenlijk heeft veranderd' en dat het coronavirus nu wijdverbreid is in Australië. De grens tussen de twee landen is in de nacht van donderdag op vrijdag gesloten en zal minstens acht weken op slot blijven. De premier verwacht dat die periode Australië genoeg tijd geeft om de huidige uitbraken onder controle te krijgen.
,,We willen dat de reisbubbel weer wordt hervat", zei Ardern. ,,Maar het moet veilig zijn."
De reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden blijft wel bestaan.
Nieuw-Zeeland heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Sinds de uitbraak van de pandemie heeft het land 2499 besmettingen en 26 doden vastgesteld.
Australië heeft ongeveer 25 miljoen inwoners en registreerde tot nog toe ongeveer 32.000 besmettingen en 915 doden. Meer dan de helft van de Australische bevolking is momenteel in lockdown vanwege uitbraken in de staten New South Wales, Victoria en South Australia.
Met de vorige week afgeserveerde corona-ademtest is niets mis, zegt de directeur van het bedrijf achter de test. Slechte testresultaten zijn te wijten aan omstandigheden op de testlocaties van de GGD's en verkeerd gebruik. Dat zegt wetenschappelijk directeur Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de SpiroNose, na grondig onderzoek tegen het FD. De onderneming overweegt eventuele gevolgschade te verhalen op de GGD.
De ademtest gold als een belangrijke troef voor een succesvolle testsamenleving. Een hoge betrouwbaarheid en snel beschikbare uitslag zouden de Nederlandse testcapaciteit kunnen verdrievoudigen. Maar vorige week donderdag berichtte de Volkskrant uitgebreid over onbetrouwbare resultaten op enkele testlocaties bij de GGD's. De GGD's legden een dag later de proeven op drie locaties stil.
Vorige week werkte Breathomix nog aan een eigen evaluatie van de door de GGD's afgenomen coronatests en wilde daarom naar eigen zeggen niet op vragen van de Volkskrant reageren. De resultaten zijn er nu. De conclusie van het eigen onderzoek, samengevat door De Vries: ,,Het niet slagen van de inpassing van de ademtest bij de GGD's ligt voornamelijk aan menselijk handelen en omgevingsfactoren, zoals temperatuurschommelingen en instabiel internet. We hebben naar de apparatuur gekeken, maar daar kunnen we geen oorzaak vinden."
De Israëlische premier Naftali Bennett heeft volgens Israëlische media donderdag aangekondigd dat alle niet-gevaccineerde inwoners van Israël 'spoedig' zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met honderd of meer mensen. Dit verbod zal zowel binnen als buiten gelden, en ook synagogen betreffen.
Tevens kondigde Bennett aan dat mensen theaters, stadions of gebedshuizen vanaf 8 augustus alleen nog mogen betreden mits ze een bewijs van vaccinatie tonen, een bewijs dat ze Covid-19 hebben gehad en hersteld zijn, of een zelf te betalen negatieve test. Zo hoopt de regering niet-gevaccineerden aan te sporen zich alsnog te laten inenten.
Mensen die het vaccin weigeren 'ondermijnen de inspanningen van ons allemaal', zei Bennett in een televisietoespraak. ,,Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan."
Meer dan 56 procent van Israëls 9,3 miljoen inwoners heeft twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekregen.
Het ministerie van Volksgezondheid registreerde donderdag 1336 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe gevallen in de afgelopen maand vertoonden slechts milde symptomen, maar minstens 73 mensen hebben ernstige ziekteverschijnselen gehad. Dat is een stijging van 19 ten opzichte van medio juni.
Australië heeft het licht op groen gezet voor de toediening van het Pfizer/BioNTech coronavaccin bij tieners van 12 tot 15 jaar. Dat heeft minister van Volksgezondheid Greg Hunt gemeld.
Het vaccin was in Australië eerder goedgekeurd voor mensen van 16 jaar of ouder. Twee dosissen zijn nodig voor bescherming tegen het coronavirus, met een tussentijd van minstens 21 dagen.
Australië wist de pandemie grotendeels te beheersen met zeer strikte maatregelen, waaronder een sluiting van de grenzen sinds maart 2020. De erg besmettelijke deltavariant zorgde de afgelopen weken echter voor een stijging van het aantal besmettingen. De vaccinatiecampagne in Australië komt tevens traag op gang. Inmiddels zijn iets meer dan 10 dosissen toegediend, op een bevolking van bijna 25 miljoen.
Sinds het begin van de pandemie telde Australië inmiddels ruim 32.000 besmettingen en 915 coronadoden.
Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar haast twee derde meer uitgegeven bij webshops uit andere landen binnen de Europese Unie. Ze gaven daar bijna 800 miljoen euro uit, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2020 was dat nog 500 miljoen euro.
Sinds 2014 zijn Nederlanders ieder jaar meer uit gaan geven. In het eerste kwartaal van 2014 besteedden we nog zo'n 150 miljoen euro bij webwinkels in andere EU-landen, dit jaar was dat 778 miljoen euro. Opvallend was verder dat dit laatste bedrag ook hoger lag dan het slotkwartaal van 2020. Normaal gesproken zijn de uitgaven in het eerste kwartaal van een jaar juist iets lager dan het voorgaande feestdagenkwartaal, maar dit jaar speelden de coronamaatregelen waarschijnlijk een rol.
Er komen dagelijkse zogeheten contacttesten op werkplekken in de Britse voedingssector, zei de Britse regering donderdag. Personeel dat 'gepingd' is door de Covid-19-app kan dan blijven werken als ze negatief testen, in plaats van in quarantaine te gaan.
Mensen die zelf geen symptomen hebben maar mogelijk toch besmet zijn door het virus, bijvoorbeeld als ze in de buurt van iemand met een besmetting zijn geweest, worden gealarmeerd ('gepingd') door de Covid-19-app van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS), waarop ze tien dagen in zelfisolatie dienen te gaan. Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag is dat al honderdduizenden Britten overkomen. Dat leidde in verschillende sectoren tot personeelsproblemen.
Sommige Britse supermarkten kampen met een tekort aan producten, vooral producten waar veel vraag naar is bij warm weer, terwijl sommige tankstations moesten sluiten nadat personeel door de Covid-app gesommeerd was in quarantaine te gaan. De lege schappen en gesloten tankstations worden in sommige Britse media aangeduid als de 'pingdemic'. De aangekondigde contacttesten in de voedselsector moeten een einde maken aan de vermeende pingdemic.
De regering zei dat er deze week testlocaties zouden worden opgezet bij de grootste supermarktdistributiecentra en dat er volgende week maximaal 500 locaties zouden starten. Volgens gegevens van de NHS heeft de app in de week tot 14 juli bijna 620.000 mensen in Engeland en Wales verteld in thuisisolatie te gaan.
EU-landen doneren vooralsnog weinig Covid 19-vaccins aan armere landen. Tot nu toe hebben ze nog geen 3 procent van het beloofde aantal weggegeven, zo blijkt vandaag.
Ondertussen is duidelijk dat in Nederland tienduizenden overtollige AstraZeneca-vaccins worden vernietigd. Die liggen nog in de koelkast bij huisartsen, maar mogen niet meer worden vervoerd. Tot grote frustratie van huisartsen. ,,Dit is ontzettend zuur, na alles wat we afgelopen maanden hebben gedaan om zoveel mogelijk mensen tegen Covid-19 te beschermen'', zegt bijvoorbeeld de Rotterdamse huisarts Shakib Sana, die meer dan 200 vaccins in de prullenbak moet gooien.
© arie kievit — In Rotterdam gaan artsen en geneeskundestudenten in hun vrije tijd zelfs de markt op om zoveel mogelijk mensen te vaccineren Als alle volwassenen straks de kans hebben gehad hun coronaprikken te halen, mogen alleen nog volledig gevaccineerden toegang krijgen tot openbare gelegenheden als cafés en festivals. Dat vindt 62 procent van de gevaccineerden, aldus een peiling van EenVandaag.
In Nederland is er geen vaccinatieplicht, maar kun je ook met een negatieve test of bewijs dat je corona hebt gehad naar evenementen of op vakantie. Nu de veel besmettelijkere deltavariant tot veel besmettingen leidt, laat her en der discussie op of volledige vaccinatie verplicht moet worden voor toegang tot niet-noodzakelijke gelegenheden.
Veel gevaccineerden zien dit wel zitten, komt naar voren uit het onderzoek. Zij vinden dat mensen die weigeren zich te laten vaccineren, geen verantwoordelijkheid nemen om de pandemie in te dammen. En anderen voor de gevolgen laten opdraaien.
Het actualiteitenprogramma deed onderzoek onder 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers is 83 procent al gevaccineerd of van plan zich te laten prikken. 14 procent wil zich zeker of waarschijnlijk niet laten inenten. Zij zijn - niet zo verrassend - vrijwel zonder uitzondering (98 procent) tegen beperking van toegang voor ongevaccineerden.
© REUTERS — Festivalgangers vandaag op het Latitude Festival in Henham Park in Engeland, waar amper coronabeperkingen meer gelden Vakantiegangers die in Italië uit eten willen, hebben een coronapas nodig. In de strijd tegen de jongste coronagolf is in Italië zo'n pas voorlopig verplicht als je binnen in een restaurant wilt eten. Het bewijs, dat aantoont dat je bent gevaccineerd, onlangs getest of genezen, wordt ook een vereiste voor onder meer stadions, sportscholen, musea en beurzen.
De Italiaanse regering wil met de zogenoemde Covid-groene pas de nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen indammen. Het certificaat kan digitaal zijn of schriftelijk. De gezondheidspas is een instrument om Italianen in staat te stellen 'hun activiteiten voort te zetten met de garantie dat ze zich niet tussen besmettelijke mensen zullen bevinden', aldus de Italiaanse premier Draghi.
Discotheken blijven nog steeds gesloten, maar ze krijgen overheidssteun.
© REUTERS — Gasten in een restaurant in Rome krijgen hun eten geserveerd Het Witte Huis is 'diep teleurgesteld' dat China geen nieuw onderzoek toelaat naar de oorsprong van de coronapandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voorgesteld om een tweede missie naar China te sturen, nadat in januari een delegatie met onder andere de Nederlandse viroloog Marion Koopmans onderzoek deed in Wuhan. Op dat onderzoek kwam veel kritiek.
De WHO wil nu diepgaander onderzoek in laboratoria en op markten, en meer transparantie van de Chinese autoriteiten. De Amerikaanse president Joe Biden staat daar helemaal achter. Hij spoorde zijn eigen inlichtingendiensten in mei nog aan om serieuzer te onderzoeken of het coronavirus toch afkomstig kan zijn uit een lab in Wuhan. Die veronderstelling werd lang afgedaan als complottheorie.
© Getty Images — Joe Biden Mensen kunnen weer online een afspraak maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een ddos-aanval op een leverancier lag sinds enkele uren het hele afsprakensysteem plat, maar de aanval is nu voorbij, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.
De GGD-sites voor test- en prikafspraken liggen sinds 15.30 uur weer plat door een nieuwe ddos-aanval, dat meldt GGD GHOR. Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus of die zich ertegen willen laten vaccineren, kunnen momenteel dus heel moeilijk een afspraak maken.
Door een ddos-aanval op een leverancier ligt vrijwel het hele afsprakensysteem plat, bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van de NOS. Af en toe lukt het iemand om toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen komen er niet doorheen.
Gisteren waren er ook meerdere ddos-aanvallen, waardoor de GGD-sites moeilijk te bereiken waren. De getroffen leverancier gaat aangifte doen van de aanval. ,,En als het helpt zullen wij dat zeker ook niet nalaten", aldus de GGD-organisatie.
Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online heel eenvoudig te bestellen en uit te voeren, het is vrij laagdrempelig en eenvoudig. Het is niet bekend wie achter de aanvallen op de GGD zitten en wat het motief is.
Mensen die een afspraak willen maken kunnen bellen met het landelijk nummer 0800-1202 voor een test of met 0800-7070 voor een vaccinatie. Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
Nederlanders moeten niet in paniek te raken nu grote delen van Nederland donkerrood kleuren op de Europese coronakaart. Als je getest of gevaccineerd bent hoef je niet bang te zijn dat je vakantieplannen in het water vallen, zegt topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.
Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart van het ECDC, het Europese RIVM, strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Volgens Duitse media wil Duitsland ons land morgen toevoegen aan een lijst van landen met een hoog risico qua verspreiding van het coronavirus. Oostdam voorziet echter geen draconische maatregelen. Hij verwijst naar afspraken die Europese landen hierover hebben gemaakt.
Sinds de besmettingsaantallen in Nederland weer flink oplopen, is er volgens de branchevoorman wel een hoop onrust ontstaan. Reisorganisaties zagen direct hun boekingen teruglopen en kregen verontruste telefoontjes van mensen die hun reis wilden omboeken of annuleren. Oostdam neemt het de Nederlandse overheid kwalijk dat het zover heeft kunnen komen. De reisbranche zou tientallen miljoenen euro's schade hebben geleden door het 'Dansen met Janssen'-beleid.
© Brunopress — Ook Mallorca kleurt qua besmettingen op de Europese kaart donkerrood Ook de reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn Oostdam een doorn in het oog. Vorige week nog annuleerden Sunweb en TUI tienduizenden reizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus omdat die landen opeens op oranje sprongen. Alleen Corendon besloot het advies links te laten liggen en gewoon te blijven vliegen op Spanje. Inmiddels is Sunweb ook bijgedraaid. TUI overweegt eenzelfde besluit.
De ANVR wil dat de overheid in de reisadviezen meer rekening houdt met de ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad van een land, in plaats van enkel de coronabesmettingen. ,,Waarom zou je wel in donkerrode gebieden in Nederland mogen rondlopen, maar niet getest of gevaccineerd in bijvoorbeeld Spanje mogen zijn?", stelt Oostdam.
Voor het Janssen-vaccin is een nieuwe zeer zeldzame bijwerking vastgesteld. Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) wordt opgenomen in de bijsluiter van het coronavaccin, meldt het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Het syndroom is een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken.
De aangedane zenuwen zijn vooral gevoelszenuwen en zenuwen die spieren aansturen. De klachten die optreden zijn daarom meestal spierzwakte en gevoelsstoornissen zoals tintelingen in de benen en armen. Het syndroom kan tot verlamming leiden, maar de meeste mensen herstellen ervan.
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft enkele meldingen ontvangen van het Guillain-Barré-syndroom na een prik met Janssen. Op 9 juli besloot de EMA al om het Guillain-Barré-syndroom als waarschuwing in de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin op te nemen.
Na een prik met AstraZeneca kwamen bij Lareb elf van zulke meldingen binnen, op 2,6 miljoen mensen die ermee zijn gevaccineerd. Het ging om zeven vrouwen en vier mannen tussen 56 en 65 jaar. De klachten ontstonden tussen 7 en 17 dagen na vaccinatie.
Het veiligheidscomité van het EMA (het PRAC) bekeek 108 gevallen van GBS die tot en met 30 juni uit de hele wereld waren gemeld na een prik met Janssen. Op dat moment hadden meer dan 21 miljoen mensen het Janssen-vaccin gekregen. Er was toen één overlijden gemeld. Het PRAC oordeelde dat een verband tussen Janssen en GBS "mogelijk" is.
© Videostill — Het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is, werd door minister Hugo de Jonge gepromoot als snel toegangsbewijs tot het uitgaansleven Ziekenhuizen mogen met zorgverzekeraars afspraken maken over noodsteun, zodat de zorg in staat is de kosten van de corona-uitbraak op te vangen en niet ten onder gaat. De toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), gaat akkoord met de afspraken.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) had vorig jaar met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie voor Universitair Medische Centra (NFU) afgesproken dat de ziekenhuizen niet met elke zorgverzekeraar apart hoeven te onderhandelen, maar dat ze in één keer een deal met iedereen kunnen sluiten. Zo weten de ziekenhuizen zeker dat alle kosten voor het komende jaar gedekt zijn.
Zulke afspraken beperken concurrentie, maar dat is nodig voor ,,continuïteit van het zorgaanbod zowel tijdens als na de pandemie", zegt de ACM. Bovendien gaat het om een tijdelijke overeenkomst, en daarom heeft de toezichthouder geen bezwaar.
De ACM wil wel dat privéklinieken niet worden uitgesloten van de afspraken. Dan zou het namelijk moeilijker worden om achterstanden in de zorg in te lopen.
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 6.301 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is het laagste aantal van de afgelopen twee weken en beduidend minder dan vorige week donderdag, toen 11.000 besmettingen werden gemeld.
Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien. Voorspeld werd dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet halsoverkop maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen. Het net heropende uitgaansleven werd weer aan banden gelegd.
Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week nog piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 8781 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden. Toen de versoepelingen ingingen, lag het aantal positieve testen nog maar rond de 500 per dag.
Amsterdam blijft de gemeente met de meeste nieuwe gevallen (463), gevolgd door Rotterdam, Den Haag, Breda en Utrecht.
In totaal zijn volgens de officiële registratie tot nu toe 17.807 Nederlanders overleden door het coronavirus. Ruim 1,8 miljoen mensen hebben positief getest sinds het begin van de uitbraak. De werkelijke aantallen sterfgevallen en besmettingen zijn hoger.
Duitsland is van plan om morgen Nederland op de lijst van landen met een hoog risico zetten ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Dat geldt ook voor Spanje, meldt de mediagroep Funke.
Het zou betekenen dat mensen die uit Nederland en Spanje naar Duitsland reizen aan strengere beperkingen worden onderworpen. Duitsland past op vrijdagen de landenlijsten aan.Het plan volgt op de wijziging van de Europese 'coronakaart' vandaag, waar Nederland net als onder meer delen van Spanje donkerder werd gekleurd door de toename van het aantal besmettingen.
Reizigers arriverend uit een hoog risicogebied moeten van de Duitse overheid altijd de negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of bewijs dat ze zijn ingeënt of genezen. Er wordt van ze verlangd dat ze rechtstreeks naar hun reisdoel gaan en daar een periode in thuisquarantaine gaan. Maar de periode kan onder voorwaarden worden beëindigd met een nieuwe coronatest met een negatieve uitslag.© REUTERS Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag weer toegenomen. Er liggen nu 436 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan woensdag en het hoogste aantal in een maand tijd, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 61 nieuwe coronapatiënten binnenkomen. Op de ic's werden elf mensen binnengebracht. Er liggen nu 329 coronapatiënten op de verpleegafdeling, zeven meer dan woensdag. Op de ic's liggen nu in totaal 107 coronapatiënten, één meer dan de voorgaande dag.
De instroom van nieuwe patiënten is donderdag wel iets kleiner vergeleken met de afgelopen twee dagen. Ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. De ziekenhuizen verwachten een stijging tot ongeveer 800 coronapatiënten, een aantal dat ze aankunnen.
De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste jaarhelft van 2021 toegenomen. Toch is het niveau van voor de coronacrisis nog niet bereikt. De overslag bleef nog 4 procent achter op dezelfde periode in 2019.
Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020 steeg de overslag met bijna 6 procent naar 231,6 miljoen ton. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat het herstel van het overslagvolume aanhoudt in de tweede helft van het jaar. ,,Tegelijkertijd liggen er uitdagingen en onzekerheden, vooral over het verdere verloop van de pandemie", zo valt te lezen in een toelichting op de goederenoverslagcijfers.
Er was het afgelopen halfjaar veel vraag naar energiekolen voor stroomopwekking. Dat kwam volgens het Havenbedrijf door de opleving van de economie en de tegenvallende opwekking van stroom uit wind.
Reisorganisatie Sunweb gaat vanaf 4 augustus weer vakanties verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona een oranje reisadvies hebben. Klanten houden de mogelijkheid om kosteloos te annuleren of om te boeken als hun bestemming naar oranje gaat. Het bedrijf zegt daarmee de richtlijnen van de Europese Commissie en het advies van brancheorganisatie ANVR te volgen. Ook de klanten zouden in meerderheid gewoon op vakantie willen.
Tot nu toe stopte Sunweb met vliegen naar oranje landen. Zo kondigde het bedrijf vorige week nog aan alle reizen tot eind juli naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus te annuleren nadat het advies voor die gebieden was veranderd.
Branchegenoot Corendon besloot al eerder reizen naar een oranje gebied te blijven aanbieden en wel naar Turkije. Volgens die reisorganisatie is Turkije een te groot land om met één reisadvies te vangen en is het in de toeristenbestemmingen aan de zuidkust veilig.
Nieuw onderzoek zaait twijfel over de werkzaamheid van het Janssen-vaccin tegen de deltavariant. Janssen beschermt minder goed dan Pfizer en Moderna, aldus de studie. Hebben ten minste 750.000 Nederlanders dit jaar een tweede prik nodig? Lees hier het hele verhaal.
Bondskanselier Angela Merkel maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal besmettingen in Duitsland. In twaalf dagen tijd is het aantal besmettingen verdubbeld.
Tijdens een persconferentie riep Merkel mensen op zich te laten vaccineren. ,,We willen onze normale wereld terug", zei ze. ,,Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe vrijer we zijn." Volgens Merkel is het daarom ook belangrijk dat mensen hun privé- en werkomgeving stimuleren om zich ook te laten vaccineren.
In Duitsland is op dit moment 48 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.
© AFP — Angela Merkel Als we de ziekenhuizen niet meer leeg kunnen houden, dan ziet rechtsfilosoof Roland Pierik wel iets in een indirecte vaccinatiedrang. Dat zegt hij in talkshow Op1. 'Het gaat mij erom dat de samenleving open kan.'
De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan.
Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan.
De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests.
Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren. Deze eisen kunnen per land verschillen.
De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden voor de trage manier waarop het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 is uitgerold. Hij deed dat volgens Australische media op de dag waarop het aantal besmettingen in de meest drukbevolkte staat van het land, New South Wales, de hoogste piek bereikte in 16 maanden.
,,Het spijt me dat we niet in staat zijn geweest de doelen te halen waarop we hadden gehoopt aan het begin van het jaar", zei premier Morrison. ,,Sommige zaken hebben we in de hand, andere zaken niet."
Op dit moment is 11 procent van de Australiërs volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Het oorspronkelijke doel was dat alle inwoners in oktober volledig gevaccineerd zouden zijn. Dagelijks zijn er in het land minder dan 150.000 vaccinaties beschikbaar, veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.
Volgens Morrison is het beeld de laatste maand wel veranderd, nu het aantal mensen dat volledig is gevaccineerd, is verdrievoudigd.
Roche heeft de afgelopen periode geprofiteerd van de enorme vraag naar coronatests wereldwijd. De verkoop van de divisie van de Zwitserse farmaceut die de tests maakt, steeg met 50 procent. Roche maakt onder meer coronazelftests die te kopen zijn bij Kruidvat, Albert Heijn en Lidl.
Roche verkocht in de eerste helft van het jaar voor 2,5 miljard Zwitserse frank (ruim 2,3 miljard euro) aan tests om een besmetting met het coronavirus te ontdekken. Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 700 miljoen Zwitserse frank. Roche verwacht overigens dat de vraag naar de tests in de tweede helft van het jaar weer zal dalen.
Ondanks het terugdraaien van een deel van de versoepelingen waardoor Testen voor Toegang veel minder belangrijk is geworden, krijgen de commerciële aanbieders dagelijks nog altijd tonnen belastinggeld. Dat meldt Hart van Nederland, dat navraag deed bij Stichting Open Nederland (SON).
SON stelt dat het de capaciteit niet meteen kon terugschroeven na de plotselinge ingreep van het kabinet. Pas aankomende maandag, ruim twee weken na de aanscherpingen, gebeurt dat. De afgelopen weken kregen de elf testbedrijven die bij SON zijn aangesloten nog vergoedingen voor de capaciteit die zij eerder vanwege de toenmalige versoepelingen hadden ingepland.
Dagelijks gaat het om ruim vier ton voor het aanbieden van de testlocaties. Daarbovenop komt een variabele vergoeding voor het aantal daadwerkelijk afgenomen tests.
Volgens het kabinet is het juridisch gezien niet mogelijk om de onbenutte capaciteit in te zetten voor bijvoorbeeld de gratis tests voor vakanties. Regeringspartij D66 wil dat het kabinet die mogelijkheid toch nog eens onderzoekt.
China is niet te spreken over een plan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om nogmaals onderzoek te komen doen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus. Onderminister van Volksgezondheid Zeng Yixin maakte op een persconferentie duidelijk onaangenaam verrast te zijn door het voorstel.
Een onderzoeksteam van de WHO, met de Nederlandse virologe Marion Koopmans, ging eerder dit jaar al naar China om onderzoek te doen in en rond de metropool Wuhan. Ze concludeerden naderhand dat het virus waarschijnlijk van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan.
China heeft in het verleden al opgeroepen het onderzoek naar de herkomst van het virus niet te "politiseren" en gaf donderdag tegengas. Een groep prominente Chinese experts beklemtoonde in Peking dat de theorie dat het virus uit een laboratorium komt "extreem onmogelijk" is.
GGD Haaglanden-directeur Annette de Boer roept jongeren dringend op nu een afspraak te maken voor de coronavaccinatie zodat ze beschermd zijn als school en studie weer begint. De helft van de 20- tot 29-jarigen in Den Haag en omgeving had eind vorige week 1 prik, van de 12- tot 19-jarigen 30 procent. ‘Er moet nog wel een tandje bij.’
Een dag voor de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio officieel van start gaan, zijn er twaalf nieuwe coronabesmettingen vastgesteld die te linken zijn aan de Spelen. Dat heeft het organisatiecomité bekendgemaakt.
Onder de positieve gevallen zijn er ook twee atleten die zich in het Olympisch dorp bevinden. Het gaat niet om Japanners. Meer gegevens over de atleten zijn niet bekendgemaakt.
Sinds 1 juli staat de teller van het aantal besmettingen die te linken zijn aan de Spelen op 87.
YouTube heeft video's van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd vanwege 'misleidende informatie' over het coronavirus. In een verklaring schrijft YouTube dat het na een 'zorgvuldige beoordeling' heeft besloten de video's van de rechts-populistische president te verwijderen.
,,Onze regels staan geen inhoud toe waarin staat dat hydroxychloroquine of het medicijn ivermectin effectief zijn bij de bestrijding van het coronavirus of het voorkomen van een coronabesmetting", schrijft YouTube in de verklaring, erbij vermeldend dat 'de functie of politieke ideologie van Bolsonaro hier geen rol bij speelden'. Een woordvoerder van Bolsonaro wilde nog niet reageren op vragen van persbureau Reuters.
Bolsonaro heeft het malariamedicijn hydroxychloroquine tijdens de coronapandemie meerdere keren aangeprezen, ondanks het feit dat de werking van het middel nooit is bewezen. Ook spreekt Bolsonaro, die zelf flink ziek is geweest na een besmetting met het virus, regelmatig zijn twijfels uit over de ernst van Covid-19 en verafschuwt hij coronamaatregelen.
Eind vorig jaar verwijderden Facebook en Twitter al berichten van Bolsonaro vanwege misleidende en mogelijk gevaarlijke informatie over het coronavirus.
Nederland wordt vandaag hoogstwaarschijnlijk een nog rodere vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De provincie Groningen is momenteel donkerrood, het hoogst mogelijke niveau, en de andere provincies zijn rood. Maar provincies als Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel gaan mogelijk ook naar donkerrood.
De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland stijgt nog, ook al is dat afgelopen week minder snel dan de week ervoor.
Spanje, Portugal, Cyprus en Luxemburg zijn ook helemaal rood. De rest van Europa is groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is. Voor die landen kunnen Nederlandse toeristen een gevaar zijn, omdat ze de erg besmettelijke deltavariant van het coronavirus kunnen invoeren.
De nieuwe coronakaart kan voor die landen aanleiding zijn de toegangsregels voor Nederlanders aan te scherpen. Zo geldt Nederland sinds vorige week als een risicogebied voor Duitsland. Berlijn zou Nederland deze week nog een stapje hoger kunnen zetten, in de groep van 'Hochinzidenzgebiete'. Dat zijn plekken waar het coronavirus veel voorkomt. In die categorie zitten bijvoorbeeld ook Groot-Brittannië, Portugal en Suriname. Als Nederland die status ook krijgt, moeten vakantiegangers al aan de grens met Duitsland een bewijs van een negatieve uitslag van een coronatest of een vaccinatiebewijs laten zien voordat ze überhaupt het land in komen.
Volgens minister Hugo de Jonge en het RIVM is het aantal positieve tests de laatste paar dagen aan het stabiliseren en zou het in de komende week kunnen beginnen te dalen. Als dat zo is, zou Nederland over drie of vier weken terug naar oranje of groen kunnen gaan op de Europese coronakaart. Dan worden de regels voor vakantiegangers misschien ook versoepeld.
De autoriteiten in Peru hebben woensdag negen zorgmedewerkers gearresteerd die ernstig zieke coronapatiënten duizenden dollars lieten betalen voor een ziekenhuisbed in een openbaar ziekenhuis tijdens de pandemie.
De Peruaanse officier van justitie, Reynaldo Abia, zei dat de beheerder van het openbare ziekenhuis Guillermo Almenara Irigoyen in hoofdstad Lima zich onder de arrestanten bevindt.
De fraude kwam aan het licht nadat een man, wiens broer in ruil voor een bedrag van 82.000 Peruviaanse sol (ruim 17.600 euro) werd opgenomen in het ziekenhuis, zijn beklag deed bij de politie.
De Peruaanse minister van Volksgezondheid, Óscar Ugarte, vertelde journalisten dat er forse straffen uitgedeeld zullen worden. "Dit is volkomen verwerpelijk", zei hij in een reactie op de arrestaties. "We kunnen niet onderhandelen met mensenlevens."
De coronapandemie heeft in Peru al voor meerdere corruptieschandalen gezorgd. Zo diende de vorige minister van Volksgezondheid zijn ontslag in nadat duidelijk werd dat sommige topfunctionarissen onterecht voorrang kregen bij een vaccinatie.
Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen verhoogt Bonaire vanaf 23 juli het veiligheidsrisico op het eiland naar niveau twee . Hoewel er geen coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, noemt gezaghebber Edison Rijna de situatie 'zorgelijk'. Vooral degenen die nog niet volledig zijn gevaccineerd, lopen het risico heel erg ziek te worden, aldus Rijna.
Sinds afgelopen maandag moeten alle reizigers, ook vanuit Nederland, vijf dagen na aankomst op Bonaire een PCR-test doen. Vanaf 23 juli mag er niet meer samen worden gezongen en gedanst op het eiland. Discotheken en nachtclubs moeten sluiten, bij evenementen mogen niet meer dan 50 mensen aanwezig zijn. Restaurants en sportscholen moeten bezoekers weer gaan registreren.
Volgens Rijna is het aantal besmettingen vooral te wijten aan de delta-variant die op het eiland is aangetroffen. Op 9 juli waren er vier personen besmet op het eiland, twaalf dagen later zijn dat er zeventien. Op Bonaire is 80 procent van de volwassen bevolking minimaal één keer geprikt, ruim 68 procent is twee keer gevaccineerd. Van de jongeren tussen twaalf en zeventien jaar is 20 procent één keer geprikt.
Met het oog op het risico dat de deltavariant vormt, verplicht de Amerikaanse stad New York medewerkers van openbare ziekenhuizen en klinieken tot vaccinatie. Wie niet geprikt wil worden, moet zich elke week laten testen. De maatregel gaat op 2 augustus in, aldus burgemeester Bill de Blasio tijdens een persconferentie. Wie zowel de coronavaccinatie als ook de wekelijkse test weigert, wordt onbetaald naar huis gestuurd.
,,Door de deltavariant wordt het kiezen tussen vaccineren of besmet raken'', zegt de New Yorkse gezondheidscommissaris Dave Chokshi. ,,En dat betekent het verschil tussen leven en doodgaan.'' Zo'n zestig procent van de ruim 42.000 gemeentelijke gezondheidsmedewerkers in New York is minstens één keer ingeënt. Van hen heeft 70 procent beide prikken gehad. Dat aantal ligt zelfs lager dan het percentage van de New Yorkers dat volledig beschermd is.
Burgemeester De Blasio zegt dat zijn stad verdere maatregelen neemt, mocht de deltavariant een groter risico blijken. Daarbij sluit hij het verplichten tot vaccineren of testen van alle gemeentewerkers niet uit. Het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie, CDC, liet afgelopen week weten dat 97 procent van alle mensen die nu met coronaklachten wordt opgenomen in een ziekenhuis niet gevaccineerd is.De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft becijferd dat er de afgelopen week wereldwijd 3,4 miljoen coronagevallen zijn bijgekomen. Een toename van 12 procent ten opzichte van vorige week. Op dit moment raakten er 192 miljoen mensen besmet. Hoewel het aantal sterfgevallen afneemt, verwacht de WHO dat het aantal infecties binnenkort de 200 miljoen overstijgt.
,,In dit tempo verwachten we dat het wereldwijde aantal besmettingen binnen drie weken de 200 miljoen passeert'', zegt de organisatie. De grootste stijging aan ziektegevallen deed zich voor rond het westelijke deel van de Stille Oceaan en binnen Europa. Indonesië, Groot-Brittannië, India en de Verenigde Staten, zagen de laatste zeven dagen de meeste besmettingen.
Volgens de WHO zijn de stijgingen te wijten aan de nieuwe virusvarianten, het versoepelen van de maatregelen en het feit dat een grote groep mensen nog steeds niet ingeënt is. Landen krijgen het advies om tegen het einde van het jaar minstens 40 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd. Van de ruim drie miljard doses die wereldwijd zijn ingezet, is slechts 1 procent naar minder vermogende landen gegaan.In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 21.539 positieve coronatests afgenomen. Gisteren werden er 18.181 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Sinds het begin van de pandemie zijn bijna 6 miljoen Fransen besmet geraakt met het longvirus. Het laatste etmaal overleden 22 mensen aan de gevolgen van Covid-19, wat het officiële sterftecijfer in Frankrijk op ruim 112.000 brengt.
De GGD waarschuwt mensen die proberen te frauderen met de registratiekaart. 'Door de verschillende controlemechanismen worden de valse kaarten snel ontdekt', ligt de GGD toe in een verklaring. 'Bovendien gaan mensen die hiermee frauderen voorbij aan de enorme gezondheidsrisico’s die ze creëren voor zichzelf en anderen. Bijvoorbeeld als ze zonder vaccinaties op reis of naar een evenement gaan.'
De Amerikaanse metropool New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. Ze moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan, bericht The New York Times. Het gaat om ruim 42.000 ziekenhuismedewerkers en een deel van het personeel van de afdeling Volksgezondheid van de gemeente.
Burgemeester Bill de Blasio kiest voor die noodgreep omdat de deltavariant van het coronavirus om zich heen grijpt en twee miljoen volwassenen in de stad nog altijd niet gevaccineerd zijn. De gemeente heeft van alles geprobeerd om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, waaronder van huis naar huis gaan en vaccins aanbieden op openbare locaties als metrostations en musea.
De acties hebben volgens de krant weinig succes. Er halen dagelijks gemiddeld minder dan 10.000 mensen een eerste prik in de circa acht miljoen inwoners tellende metropool. Het baart de autoriteiten bovendien zorgen dat een deel van het medisch personeel achterblijft. De vaccinatiegraad onder medewerkers van openbare ziekenhuizen ligt onder het gemiddelde in de stad, hoewel zorgverleners als eerste aan de beurt kwamen toen het vaccineren eind vorig jaar van start ging.