Dit blog is afgesloten. Het laatste nieuws over het coronavirus vind je hier.
Nieuw-Zeeland heeft de grens met Australië gesloten omdat het buurland moeite heeft nieuwe Covid-19-uitbraken in te dammen, zei premier Jacinda Ardern vrijdag. De zogenoemde Trans-Tasman-reisbubbel begon op 19 april en stelde Australiërs en Nieuw-Zeelanders in staat om tussen de twee landen te reizen zonder in quarantaine te hoeven gaan.
Ardern zei echter dat de Delta-variant 'het risicoprofiel wezenlijk heeft veranderd' en dat het coronavirus nu wijdverbreid is in Australië. De grens tussen de twee landen is in de nacht van donderdag op vrijdag gesloten en zal minstens acht weken op slot blijven. De premier verwacht dat die periode Australië genoeg tijd geeft om de huidige uitbraken onder controle te krijgen.
,,We willen dat de reisbubbel weer wordt hervat", zei Ardern. ,,Maar het moet veilig zijn."
De reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden blijft wel bestaan.
Nieuw-Zeeland heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Sinds de uitbraak van de pandemie heeft het land 2499 besmettingen en 26 doden vastgesteld.
Australië heeft ongeveer 25 miljoen inwoners en registreerde tot nog toe ongeveer 32.000 besmettingen en 915 doden. Meer dan de helft van de Australische bevolking is momenteel in lockdown vanwege uitbraken in de staten New South Wales, Victoria en South Australia.
Met de vorige week afgeserveerde corona-ademtest is niets mis, zegt de directeur van het bedrijf achter de test. Slechte testresultaten zijn te wijten aan omstandigheden op de testlocaties van de GGD's en verkeerd gebruik. Dat zegt wetenschappelijk directeur Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de SpiroNose, na grondig onderzoek tegen het FD. De onderneming overweegt eventuele gevolgschade te verhalen op de GGD.
De ademtest gold als een belangrijke troef voor een succesvolle testsamenleving. Een hoge betrouwbaarheid en snel beschikbare uitslag zouden de Nederlandse testcapaciteit kunnen verdrievoudigen. Maar vorige week donderdag berichtte de Volkskrant uitgebreid over onbetrouwbare resultaten op enkele testlocaties bij de GGD's. De GGD's legden een dag later de proeven op drie locaties stil.
Vorige week werkte Breathomix nog aan een eigen evaluatie van de door de GGD's afgenomen coronatests en wilde daarom naar eigen zeggen niet op vragen van de Volkskrant reageren. De resultaten zijn er nu. De conclusie van het eigen onderzoek, samengevat door De Vries: ,,Het niet slagen van de inpassing van de ademtest bij de GGD's ligt voornamelijk aan menselijk handelen en omgevingsfactoren, zoals temperatuurschommelingen en instabiel internet. We hebben naar de apparatuur gekeken, maar daar kunnen we geen oorzaak vinden."
De Israëlische premier Naftali Bennett heeft volgens Israëlische media donderdag aangekondigd dat alle niet-gevaccineerde inwoners van Israël 'spoedig' zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met honderd of meer mensen. Dit verbod zal zowel binnen als buiten gelden, en ook synagogen betreffen.
Tevens kondigde Bennett aan dat mensen theaters, stadions of gebedshuizen vanaf 8 augustus alleen nog mogen betreden mits ze een bewijs van vaccinatie tonen, een bewijs dat ze Covid-19 hebben gehad en hersteld zijn, of een zelf te betalen negatieve test. Zo hoopt de regering niet-gevaccineerden aan te sporen zich alsnog te laten inenten.
Mensen die het vaccin weigeren 'ondermijnen de inspanningen van ons allemaal', zei Bennett in een televisietoespraak. ,,Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan."
Meer dan 56 procent van Israëls 9,3 miljoen inwoners heeft twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekregen.
Het ministerie van Volksgezondheid registreerde donderdag 1336 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe gevallen in de afgelopen maand vertoonden slechts milde symptomen, maar minstens 73 mensen hebben ernstige ziekteverschijnselen gehad. Dat is een stijging van 19 ten opzichte van medio juni.
Australië heeft het licht op groen gezet voor de toediening van het Pfizer/BioNTech coronavaccin bij tieners van 12 tot 15 jaar. Dat heeft minister van Volksgezondheid Greg Hunt gemeld.
Het vaccin was in Australië eerder goedgekeurd voor mensen van 16 jaar of ouder. Twee dosissen zijn nodig voor bescherming tegen het coronavirus, met een tussentijd van minstens 21 dagen.
Australië wist de pandemie grotendeels te beheersen met zeer strikte maatregelen, waaronder een sluiting van de grenzen sinds maart 2020. De erg besmettelijke deltavariant zorgde de afgelopen weken echter voor een stijging van het aantal besmettingen. De vaccinatiecampagne in Australië komt tevens traag op gang. Inmiddels zijn iets meer dan 10 dosissen toegediend, op een bevolking van bijna 25 miljoen.
Sinds het begin van de pandemie telde Australië inmiddels ruim 32.000 besmettingen en 915 coronadoden.
Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar haast twee derde meer uitgegeven bij webshops uit andere landen binnen de Europese Unie. Ze gaven daar bijna 800 miljoen euro uit, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2020 was dat nog 500 miljoen euro.
Sinds 2014 zijn Nederlanders ieder jaar meer uit gaan geven. In het eerste kwartaal van 2014 besteedden we nog zo'n 150 miljoen euro bij webwinkels in andere EU-landen, dit jaar was dat 778 miljoen euro. Opvallend was verder dat dit laatste bedrag ook hoger lag dan het slotkwartaal van 2020. Normaal gesproken zijn de uitgaven in het eerste kwartaal van een jaar juist iets lager dan het voorgaande feestdagenkwartaal, maar dit jaar speelden de coronamaatregelen waarschijnlijk een rol.
Er komen dagelijkse zogeheten contacttesten op werkplekken in de Britse voedingssector, zei de Britse regering donderdag. Personeel dat 'gepingd' is door de Covid-19-app kan dan blijven werken als ze negatief testen, in plaats van in quarantaine te gaan.
Mensen die zelf geen symptomen hebben maar mogelijk toch besmet zijn door het virus, bijvoorbeeld als ze in de buurt van iemand met een besmetting zijn geweest, worden gealarmeerd ('gepingd') door de Covid-19-app van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS), waarop ze tien dagen in zelfisolatie dienen te gaan. Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag is dat al honderdduizenden Britten overkomen. Dat leidde in verschillende sectoren tot personeelsproblemen.
Sommige Britse supermarkten kampen met een tekort aan producten, vooral producten waar veel vraag naar is bij warm weer, terwijl sommige tankstations moesten sluiten nadat personeel door de Covid-app gesommeerd was in quarantaine te gaan. De lege schappen en gesloten tankstations worden in sommige Britse media aangeduid als de 'pingdemic'. De aangekondigde contacttesten in de voedselsector moeten een einde maken aan de vermeende pingdemic.
De regering zei dat er deze week testlocaties zouden worden opgezet bij de grootste supermarktdistributiecentra en dat er volgende week maximaal 500 locaties zouden starten. Volgens gegevens van de NHS heeft de app in de week tot 14 juli bijna 620.000 mensen in Engeland en Wales verteld in thuisisolatie te gaan.
EU-landen doneren vooralsnog weinig Covid 19-vaccins aan armere landen. Tot nu toe hebben ze nog geen 3 procent van het beloofde aantal weggegeven, zo blijkt vandaag.
Ondertussen is duidelijk dat in Nederland tienduizenden overtollige AstraZeneca-vaccins worden vernietigd. Die liggen nog in de koelkast bij huisartsen, maar mogen niet meer worden vervoerd. Tot grote frustratie van huisartsen. ,,Dit is ontzettend zuur, na alles wat we afgelopen maanden hebben gedaan om zoveel mogelijk mensen tegen Covid-19 te beschermen'', zegt bijvoorbeeld de Rotterdamse huisarts Shakib Sana, die meer dan 200 vaccins in de prullenbak moet gooien.
© arie kievit — In Rotterdam gaan artsen en geneeskundestudenten in hun vrije tijd zelfs de markt op om zoveel mogelijk mensen te vaccineren Als alle volwassenen straks de kans hebben gehad hun coronaprikken te halen, mogen alleen nog volledig gevaccineerden toegang krijgen tot openbare gelegenheden als cafés en festivals. Dat vindt 62 procent van de gevaccineerden, aldus een peiling van EenVandaag.
In Nederland is er geen vaccinatieplicht, maar kun je ook met een negatieve test of bewijs dat je corona hebt gehad naar evenementen of op vakantie. Nu de veel besmettelijkere deltavariant tot veel besmettingen leidt, laat her en der discussie op of volledige vaccinatie verplicht moet worden voor toegang tot niet-noodzakelijke gelegenheden.
Veel gevaccineerden zien dit wel zitten, komt naar voren uit het onderzoek. Zij vinden dat mensen die weigeren zich te laten vaccineren, geen verantwoordelijkheid nemen om de pandemie in te dammen. En anderen voor de gevolgen laten opdraaien.
Het actualiteitenprogramma deed onderzoek onder 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers is 83 procent al gevaccineerd of van plan zich te laten prikken. 14 procent wil zich zeker of waarschijnlijk niet laten inenten. Zij zijn - niet zo verrassend - vrijwel zonder uitzondering (98 procent) tegen beperking van toegang voor ongevaccineerden.
© REUTERS — Festivalgangers vandaag op het Latitude Festival in Henham Park in Engeland, waar amper coronabeperkingen meer gelden Vakantiegangers die in Italië uit eten willen, hebben een coronapas nodig. In de strijd tegen de jongste coronagolf is in Italië zo'n pas voorlopig verplicht als je binnen in een restaurant wilt eten. Het bewijs, dat aantoont dat je bent gevaccineerd, onlangs getest of genezen, wordt ook een vereiste voor onder meer stadions, sportscholen, musea en beurzen.
De Italiaanse regering wil met de zogenoemde Covid-groene pas de nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen indammen. Het certificaat kan digitaal zijn of schriftelijk. De gezondheidspas is een instrument om Italianen in staat te stellen 'hun activiteiten voort te zetten met de garantie dat ze zich niet tussen besmettelijke mensen zullen bevinden', aldus de Italiaanse premier Draghi.
Discotheken blijven nog steeds gesloten, maar ze krijgen overheidssteun.
© REUTERS — Gasten in een restaurant in Rome krijgen hun eten geserveerd Het Witte Huis is 'diep teleurgesteld' dat China geen nieuw onderzoek toelaat naar de oorsprong van de coronapandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voorgesteld om een tweede missie naar China te sturen, nadat in januari een delegatie met onder andere de Nederlandse viroloog Marion Koopmans onderzoek deed in Wuhan. Op dat onderzoek kwam veel kritiek.
De WHO wil nu diepgaander onderzoek in laboratoria en op markten, en meer transparantie van de Chinese autoriteiten. De Amerikaanse president Joe Biden staat daar helemaal achter. Hij spoorde zijn eigen inlichtingendiensten in mei nog aan om serieuzer te onderzoeken of het coronavirus toch afkomstig kan zijn uit een lab in Wuhan. Die veronderstelling werd lang afgedaan als complottheorie.
© Getty Images — Joe Biden Mensen kunnen weer online een afspraak maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een ddos-aanval op een leverancier lag sinds enkele uren het hele afsprakensysteem plat, maar de aanval is nu voorbij, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.
De GGD-sites voor test- en prikafspraken liggen sinds 15.30 uur weer plat door een nieuwe ddos-aanval, dat meldt GGD GHOR. Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus of die zich ertegen willen laten vaccineren, kunnen momenteel dus heel moeilijk een afspraak maken.
Door een ddos-aanval op een leverancier ligt vrijwel het hele afsprakensysteem plat, bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van de NOS. Af en toe lukt het iemand om toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen komen er niet doorheen.
Gisteren waren er ook meerdere ddos-aanvallen, waardoor de GGD-sites moeilijk te bereiken waren. De getroffen leverancier gaat aangifte doen van de aanval. ,,En als het helpt zullen wij dat zeker ook niet nalaten", aldus de GGD-organisatie.
Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online heel eenvoudig te bestellen en uit te voeren, het is vrij laagdrempelig en eenvoudig. Het is niet bekend wie achter de aanvallen op de GGD zitten en wat het motief is.
Mensen die een afspraak willen maken kunnen bellen met het landelijk nummer 0800-1202 voor een test of met 0800-7070 voor een vaccinatie. Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
Nederlanders moeten niet in paniek te raken nu grote delen van Nederland donkerrood kleuren op de Europese coronakaart. Als je getest of gevaccineerd bent hoef je niet bang te zijn dat je vakantieplannen in het water vallen, zegt topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.
Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart van het ECDC, het Europese RIVM, strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Volgens Duitse media wil Duitsland ons land morgen toevoegen aan een lijst van landen met een hoog risico qua verspreiding van het coronavirus. Oostdam voorziet echter geen draconische maatregelen. Hij verwijst naar afspraken die Europese landen hierover hebben gemaakt.
Sinds de besmettingsaantallen in Nederland weer flink oplopen, is er volgens de branchevoorman wel een hoop onrust ontstaan. Reisorganisaties zagen direct hun boekingen teruglopen en kregen verontruste telefoontjes van mensen die hun reis wilden omboeken of annuleren. Oostdam neemt het de Nederlandse overheid kwalijk dat het zover heeft kunnen komen. De reisbranche zou tientallen miljoenen euro's schade hebben geleden door het 'Dansen met Janssen'-beleid.
© Brunopress — Ook Mallorca kleurt qua besmettingen op de Europese kaart donkerrood Ook de reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn Oostdam een doorn in het oog. Vorige week nog annuleerden Sunweb en TUI tienduizenden reizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus omdat die landen opeens op oranje sprongen. Alleen Corendon besloot het advies links te laten liggen en gewoon te blijven vliegen op Spanje. Inmiddels is Sunweb ook bijgedraaid. TUI overweegt eenzelfde besluit.
De ANVR wil dat de overheid in de reisadviezen meer rekening houdt met de ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad van een land, in plaats van enkel de coronabesmettingen. ,,Waarom zou je wel in donkerrode gebieden in Nederland mogen rondlopen, maar niet getest of gevaccineerd in bijvoorbeeld Spanje mogen zijn?", stelt Oostdam.
Voor het Janssen-vaccin is een nieuwe zeer zeldzame bijwerking vastgesteld. Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) wordt opgenomen in de bijsluiter van het coronavaccin, meldt het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Het syndroom is een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken.
De aangedane zenuwen zijn vooral gevoelszenuwen en zenuwen die spieren aansturen. De klachten die optreden zijn daarom meestal spierzwakte en gevoelsstoornissen zoals tintelingen in de benen en armen. Het syndroom kan tot verlamming leiden, maar de meeste mensen herstellen ervan.
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft enkele meldingen ontvangen van het Guillain-Barré-syndroom na een prik met Janssen. Op 9 juli besloot de EMA al om het Guillain-Barré-syndroom als waarschuwing in de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin op te nemen.
Na een prik met AstraZeneca kwamen bij Lareb elf van zulke meldingen binnen, op 2,6 miljoen mensen die ermee zijn gevaccineerd. Het ging om zeven vrouwen en vier mannen tussen 56 en 65 jaar. De klachten ontstonden tussen 7 en 17 dagen na vaccinatie.
Het veiligheidscomité van het EMA (het PRAC) bekeek 108 gevallen van GBS die tot en met 30 juni uit de hele wereld waren gemeld na een prik met Janssen. Op dat moment hadden meer dan 21 miljoen mensen het Janssen-vaccin gekregen. Er was toen één overlijden gemeld. Het PRAC oordeelde dat een verband tussen Janssen en GBS "mogelijk" is.
© Videostill — Het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is, werd door minister Hugo de Jonge gepromoot als snel toegangsbewijs tot het uitgaansleven Ziekenhuizen mogen met zorgverzekeraars afspraken maken over noodsteun, zodat de zorg in staat is de kosten van de corona-uitbraak op te vangen en niet ten onder gaat. De toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), gaat akkoord met de afspraken.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) had vorig jaar met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie voor Universitair Medische Centra (NFU) afgesproken dat de ziekenhuizen niet met elke zorgverzekeraar apart hoeven te onderhandelen, maar dat ze in één keer een deal met iedereen kunnen sluiten. Zo weten de ziekenhuizen zeker dat alle kosten voor het komende jaar gedekt zijn.
Zulke afspraken beperken concurrentie, maar dat is nodig voor ,,continuïteit van het zorgaanbod zowel tijdens als na de pandemie", zegt de ACM. Bovendien gaat het om een tijdelijke overeenkomst, en daarom heeft de toezichthouder geen bezwaar.
De ACM wil wel dat privéklinieken niet worden uitgesloten van de afspraken. Dan zou het namelijk moeilijker worden om achterstanden in de zorg in te lopen.
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 6.301 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is het laagste aantal van de afgelopen twee weken en beduidend minder dan vorige week donderdag, toen 11.000 besmettingen werden gemeld.
Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien. Voorspeld werd dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet halsoverkop maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen. Het net heropende uitgaansleven werd weer aan banden gelegd.
Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week nog piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 8781 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden. Toen de versoepelingen ingingen, lag het aantal positieve testen nog maar rond de 500 per dag.
Amsterdam blijft de gemeente met de meeste nieuwe gevallen (463), gevolgd door Rotterdam, Den Haag, Breda en Utrecht.
In totaal zijn volgens de officiële registratie tot nu toe 17.807 Nederlanders overleden door het coronavirus. Ruim 1,8 miljoen mensen hebben positief getest sinds het begin van de uitbraak. De werkelijke aantallen sterfgevallen en besmettingen zijn hoger.
Duitsland is van plan om morgen Nederland op de lijst van landen met een hoog risico zetten ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Dat geldt ook voor Spanje, meldt de mediagroep Funke.
Het zou betekenen dat mensen die uit Nederland en Spanje naar Duitsland reizen aan strengere beperkingen worden onderworpen. Duitsland past op vrijdagen de landenlijsten aan.Het plan volgt op de wijziging van de Europese 'coronakaart' vandaag, waar Nederland net als onder meer delen van Spanje donkerder werd gekleurd door de toename van het aantal besmettingen.
Reizigers arriverend uit een hoog risicogebied moeten van de Duitse overheid altijd de negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of bewijs dat ze zijn ingeënt of genezen. Er wordt van ze verlangd dat ze rechtstreeks naar hun reisdoel gaan en daar een periode in thuisquarantaine gaan. Maar de periode kan onder voorwaarden worden beëindigd met een nieuwe coronatest met een negatieve uitslag.© REUTERS Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag weer toegenomen. Er liggen nu 436 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan woensdag en het hoogste aantal in een maand tijd, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 61 nieuwe coronapatiënten binnenkomen. Op de ic's werden elf mensen binnengebracht. Er liggen nu 329 coronapatiënten op de verpleegafdeling, zeven meer dan woensdag. Op de ic's liggen nu in totaal 107 coronapatiënten, één meer dan de voorgaande dag.
De instroom van nieuwe patiënten is donderdag wel iets kleiner vergeleken met de afgelopen twee dagen. Ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. De ziekenhuizen verwachten een stijging tot ongeveer 800 coronapatiënten, een aantal dat ze aankunnen.
De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste jaarhelft van 2021 toegenomen. Toch is het niveau van voor de coronacrisis nog niet bereikt. De overslag bleef nog 4 procent achter op dezelfde periode in 2019.
Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020 steeg de overslag met bijna 6 procent naar 231,6 miljoen ton. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat het herstel van het overslagvolume aanhoudt in de tweede helft van het jaar. ,,Tegelijkertijd liggen er uitdagingen en onzekerheden, vooral over het verdere verloop van de pandemie", zo valt te lezen in een toelichting op de goederenoverslagcijfers.
Er was het afgelopen halfjaar veel vraag naar energiekolen voor stroomopwekking. Dat kwam volgens het Havenbedrijf door de opleving van de economie en de tegenvallende opwekking van stroom uit wind.
Reisorganisatie Sunweb gaat vanaf 4 augustus weer vakanties verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona een oranje reisadvies hebben. Klanten houden de mogelijkheid om kosteloos te annuleren of om te boeken als hun bestemming naar oranje gaat. Het bedrijf zegt daarmee de richtlijnen van de Europese Commissie en het advies van brancheorganisatie ANVR te volgen. Ook de klanten zouden in meerderheid gewoon op vakantie willen.
Tot nu toe stopte Sunweb met vliegen naar oranje landen. Zo kondigde het bedrijf vorige week nog aan alle reizen tot eind juli naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus te annuleren nadat het advies voor die gebieden was veranderd.
Branchegenoot Corendon besloot al eerder reizen naar een oranje gebied te blijven aanbieden en wel naar Turkije. Volgens die reisorganisatie is Turkije een te groot land om met één reisadvies te vangen en is het in de toeristenbestemmingen aan de zuidkust veilig.
Nieuw onderzoek zaait twijfel over de werkzaamheid van het Janssen-vaccin tegen de deltavariant. Janssen beschermt minder goed dan Pfizer en Moderna, aldus de studie. Hebben ten minste 750.000 Nederlanders dit jaar een tweede prik nodig? Lees hier het hele verhaal.
Bondskanselier Angela Merkel maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal besmettingen in Duitsland. In twaalf dagen tijd is het aantal besmettingen verdubbeld.
Tijdens een persconferentie riep Merkel mensen op zich te laten vaccineren. ,,We willen onze normale wereld terug", zei ze. ,,Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe vrijer we zijn." Volgens Merkel is het daarom ook belangrijk dat mensen hun privé- en werkomgeving stimuleren om zich ook te laten vaccineren.
In Duitsland is op dit moment 48 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.
© AFP — Angela Merkel Als we de ziekenhuizen niet meer leeg kunnen houden, dan ziet rechtsfilosoof Roland Pierik wel iets in een indirecte vaccinatiedrang. Dat zegt hij in talkshow Op1. 'Het gaat mij erom dat de samenleving open kan.'
De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan.
Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan.
De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests.
Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren. Deze eisen kunnen per land verschillen.
De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden voor de trage manier waarop het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 is uitgerold. Hij deed dat volgens Australische media op de dag waarop het aantal besmettingen in de meest drukbevolkte staat van het land, New South Wales, de hoogste piek bereikte in 16 maanden.
,,Het spijt me dat we niet in staat zijn geweest de doelen te halen waarop we hadden gehoopt aan het begin van het jaar", zei premier Morrison. ,,Sommige zaken hebben we in de hand, andere zaken niet."
Op dit moment is 11 procent van de Australiërs volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Het oorspronkelijke doel was dat alle inwoners in oktober volledig gevaccineerd zouden zijn. Dagelijks zijn er in het land minder dan 150.000 vaccinaties beschikbaar, veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.
Volgens Morrison is het beeld de laatste maand wel veranderd, nu het aantal mensen dat volledig is gevaccineerd, is verdrievoudigd.
Roche heeft de afgelopen periode geprofiteerd van de enorme vraag naar coronatests wereldwijd. De verkoop van de divisie van de Zwitserse farmaceut die de tests maakt, steeg met 50 procent. Roche maakt onder meer coronazelftests die te kopen zijn bij Kruidvat, Albert Heijn en Lidl.
Roche verkocht in de eerste helft van het jaar voor 2,5 miljard Zwitserse frank (ruim 2,3 miljard euro) aan tests om een besmetting met het coronavirus te ontdekken. Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 700 miljoen Zwitserse frank. Roche verwacht overigens dat de vraag naar de tests in de tweede helft van het jaar weer zal dalen.
Ondanks het terugdraaien van een deel van de versoepelingen waardoor Testen voor Toegang veel minder belangrijk is geworden, krijgen de commerciële aanbieders dagelijks nog altijd tonnen belastinggeld. Dat meldt Hart van Nederland, dat navraag deed bij Stichting Open Nederland (SON).
SON stelt dat het de capaciteit niet meteen kon terugschroeven na de plotselinge ingreep van het kabinet. Pas aankomende maandag, ruim twee weken na de aanscherpingen, gebeurt dat. De afgelopen weken kregen de elf testbedrijven die bij SON zijn aangesloten nog vergoedingen voor de capaciteit die zij eerder vanwege de toenmalige versoepelingen hadden ingepland.
Dagelijks gaat het om ruim vier ton voor het aanbieden van de testlocaties. Daarbovenop komt een variabele vergoeding voor het aantal daadwerkelijk afgenomen tests.
Volgens het kabinet is het juridisch gezien niet mogelijk om de onbenutte capaciteit in te zetten voor bijvoorbeeld de gratis tests voor vakanties. Regeringspartij D66 wil dat het kabinet die mogelijkheid toch nog eens onderzoekt.
China is niet te spreken over een plan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om nogmaals onderzoek te komen doen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus. Onderminister van Volksgezondheid Zeng Yixin maakte op een persconferentie duidelijk onaangenaam verrast te zijn door het voorstel.
Een onderzoeksteam van de WHO, met de Nederlandse virologe Marion Koopmans, ging eerder dit jaar al naar China om onderzoek te doen in en rond de metropool Wuhan. Ze concludeerden naderhand dat het virus waarschijnlijk van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan.
China heeft in het verleden al opgeroepen het onderzoek naar de herkomst van het virus niet te "politiseren" en gaf donderdag tegengas. Een groep prominente Chinese experts beklemtoonde in Peking dat de theorie dat het virus uit een laboratorium komt "extreem onmogelijk" is.
GGD Haaglanden-directeur Annette de Boer roept jongeren dringend op nu een afspraak te maken voor de coronavaccinatie zodat ze beschermd zijn als school en studie weer begint. De helft van de 20- tot 29-jarigen in Den Haag en omgeving had eind vorige week 1 prik, van de 12- tot 19-jarigen 30 procent. ‘Er moet nog wel een tandje bij.’
Een dag voor de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio officieel van start gaan, zijn er twaalf nieuwe coronabesmettingen vastgesteld die te linken zijn aan de Spelen. Dat heeft het organisatiecomité bekendgemaakt.
Onder de positieve gevallen zijn er ook twee atleten die zich in het Olympisch dorp bevinden. Het gaat niet om Japanners. Meer gegevens over de atleten zijn niet bekendgemaakt.
Sinds 1 juli staat de teller van het aantal besmettingen die te linken zijn aan de Spelen op 87.
YouTube heeft video's van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd vanwege 'misleidende informatie' over het coronavirus. In een verklaring schrijft YouTube dat het na een 'zorgvuldige beoordeling' heeft besloten de video's van de rechts-populistische president te verwijderen.
,,Onze regels staan geen inhoud toe waarin staat dat hydroxychloroquine of het medicijn ivermectin effectief zijn bij de bestrijding van het coronavirus of het voorkomen van een coronabesmetting", schrijft YouTube in de verklaring, erbij vermeldend dat 'de functie of politieke ideologie van Bolsonaro hier geen rol bij speelden'. Een woordvoerder van Bolsonaro wilde nog niet reageren op vragen van persbureau Reuters.
Bolsonaro heeft het malariamedicijn hydroxychloroquine tijdens de coronapandemie meerdere keren aangeprezen, ondanks het feit dat de werking van het middel nooit is bewezen. Ook spreekt Bolsonaro, die zelf flink ziek is geweest na een besmetting met het virus, regelmatig zijn twijfels uit over de ernst van Covid-19 en verafschuwt hij coronamaatregelen.
Eind vorig jaar verwijderden Facebook en Twitter al berichten van Bolsonaro vanwege misleidende en mogelijk gevaarlijke informatie over het coronavirus.
Nederland wordt vandaag hoogstwaarschijnlijk een nog rodere vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De provincie Groningen is momenteel donkerrood, het hoogst mogelijke niveau, en de andere provincies zijn rood. Maar provincies als Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel gaan mogelijk ook naar donkerrood.
De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland stijgt nog, ook al is dat afgelopen week minder snel dan de week ervoor.
Spanje, Portugal, Cyprus en Luxemburg zijn ook helemaal rood. De rest van Europa is groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is. Voor die landen kunnen Nederlandse toeristen een gevaar zijn, omdat ze de erg besmettelijke deltavariant van het coronavirus kunnen invoeren.
De nieuwe coronakaart kan voor die landen aanleiding zijn de toegangsregels voor Nederlanders aan te scherpen. Zo geldt Nederland sinds vorige week als een risicogebied voor Duitsland. Berlijn zou Nederland deze week nog een stapje hoger kunnen zetten, in de groep van 'Hochinzidenzgebiete'. Dat zijn plekken waar het coronavirus veel voorkomt. In die categorie zitten bijvoorbeeld ook Groot-Brittannië, Portugal en Suriname. Als Nederland die status ook krijgt, moeten vakantiegangers al aan de grens met Duitsland een bewijs van een negatieve uitslag van een coronatest of een vaccinatiebewijs laten zien voordat ze überhaupt het land in komen.
Volgens minister Hugo de Jonge en het RIVM is het aantal positieve tests de laatste paar dagen aan het stabiliseren en zou het in de komende week kunnen beginnen te dalen. Als dat zo is, zou Nederland over drie of vier weken terug naar oranje of groen kunnen gaan op de Europese coronakaart. Dan worden de regels voor vakantiegangers misschien ook versoepeld.
De autoriteiten in Peru hebben woensdag negen zorgmedewerkers gearresteerd die ernstig zieke coronapatiënten duizenden dollars lieten betalen voor een ziekenhuisbed in een openbaar ziekenhuis tijdens de pandemie.
De Peruaanse officier van justitie, Reynaldo Abia, zei dat de beheerder van het openbare ziekenhuis Guillermo Almenara Irigoyen in hoofdstad Lima zich onder de arrestanten bevindt.
De fraude kwam aan het licht nadat een man, wiens broer in ruil voor een bedrag van 82.000 Peruviaanse sol (ruim 17.600 euro) werd opgenomen in het ziekenhuis, zijn beklag deed bij de politie.
De Peruaanse minister van Volksgezondheid, Óscar Ugarte, vertelde journalisten dat er forse straffen uitgedeeld zullen worden. "Dit is volkomen verwerpelijk", zei hij in een reactie op de arrestaties. "We kunnen niet onderhandelen met mensenlevens."
De coronapandemie heeft in Peru al voor meerdere corruptieschandalen gezorgd. Zo diende de vorige minister van Volksgezondheid zijn ontslag in nadat duidelijk werd dat sommige topfunctionarissen onterecht voorrang kregen bij een vaccinatie.
Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen verhoogt Bonaire vanaf 23 juli het veiligheidsrisico op het eiland naar niveau twee . Hoewel er geen coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, noemt gezaghebber Edison Rijna de situatie 'zorgelijk'. Vooral degenen die nog niet volledig zijn gevaccineerd, lopen het risico heel erg ziek te worden, aldus Rijna.
Sinds afgelopen maandag moeten alle reizigers, ook vanuit Nederland, vijf dagen na aankomst op Bonaire een PCR-test doen. Vanaf 23 juli mag er niet meer samen worden gezongen en gedanst op het eiland. Discotheken en nachtclubs moeten sluiten, bij evenementen mogen niet meer dan 50 mensen aanwezig zijn. Restaurants en sportscholen moeten bezoekers weer gaan registreren.
Volgens Rijna is het aantal besmettingen vooral te wijten aan de delta-variant die op het eiland is aangetroffen. Op 9 juli waren er vier personen besmet op het eiland, twaalf dagen later zijn dat er zeventien. Op Bonaire is 80 procent van de volwassen bevolking minimaal één keer geprikt, ruim 68 procent is twee keer gevaccineerd. Van de jongeren tussen twaalf en zeventien jaar is 20 procent één keer geprikt.
Met het oog op het risico dat de deltavariant vormt, verplicht de Amerikaanse stad New York medewerkers van openbare ziekenhuizen en klinieken tot vaccinatie. Wie niet geprikt wil worden, moet zich elke week laten testen. De maatregel gaat op 2 augustus in, aldus burgemeester Bill de Blasio tijdens een persconferentie. Wie zowel de coronavaccinatie als ook de wekelijkse test weigert, wordt onbetaald naar huis gestuurd.
,,Door de deltavariant wordt het kiezen tussen vaccineren of besmet raken'', zegt de New Yorkse gezondheidscommissaris Dave Chokshi. ,,En dat betekent het verschil tussen leven en doodgaan.'' Zo'n zestig procent van de ruim 42.000 gemeentelijke gezondheidsmedewerkers in New York is minstens één keer ingeënt. Van hen heeft 70 procent beide prikken gehad. Dat aantal ligt zelfs lager dan het percentage van de New Yorkers dat volledig beschermd is.
Burgemeester De Blasio zegt dat zijn stad verdere maatregelen neemt, mocht de deltavariant een groter risico blijken. Daarbij sluit hij het verplichten tot vaccineren of testen van alle gemeentewerkers niet uit. Het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie, CDC, liet afgelopen week weten dat 97 procent van alle mensen die nu met coronaklachten wordt opgenomen in een ziekenhuis niet gevaccineerd is.De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft becijferd dat er de afgelopen week wereldwijd 3,4 miljoen coronagevallen zijn bijgekomen. Een toename van 12 procent ten opzichte van vorige week. Op dit moment raakten er 192 miljoen mensen besmet. Hoewel het aantal sterfgevallen afneemt, verwacht de WHO dat het aantal infecties binnenkort de 200 miljoen overstijgt.
,,In dit tempo verwachten we dat het wereldwijde aantal besmettingen binnen drie weken de 200 miljoen passeert'', zegt de organisatie. De grootste stijging aan ziektegevallen deed zich voor rond het westelijke deel van de Stille Oceaan en binnen Europa. Indonesië, Groot-Brittannië, India en de Verenigde Staten, zagen de laatste zeven dagen de meeste besmettingen.
Volgens de WHO zijn de stijgingen te wijten aan de nieuwe virusvarianten, het versoepelen van de maatregelen en het feit dat een grote groep mensen nog steeds niet ingeënt is. Landen krijgen het advies om tegen het einde van het jaar minstens 40 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd. Van de ruim drie miljard doses die wereldwijd zijn ingezet, is slechts 1 procent naar minder vermogende landen gegaan.In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 21.539 positieve coronatests afgenomen. Gisteren werden er 18.181 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Sinds het begin van de pandemie zijn bijna 6 miljoen Fransen besmet geraakt met het longvirus. Het laatste etmaal overleden 22 mensen aan de gevolgen van Covid-19, wat het officiële sterftecijfer in Frankrijk op ruim 112.000 brengt.
De GGD waarschuwt mensen die proberen te frauderen met de registratiekaart. 'Door de verschillende controlemechanismen worden de valse kaarten snel ontdekt', ligt de GGD toe in een verklaring. 'Bovendien gaan mensen die hiermee frauderen voorbij aan de enorme gezondheidsrisico’s die ze creëren voor zichzelf en anderen. Bijvoorbeeld als ze zonder vaccinaties op reis of naar een evenement gaan.'
De Amerikaanse metropool New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. Ze moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan, bericht The New York Times. Het gaat om ruim 42.000 ziekenhuismedewerkers en een deel van het personeel van de afdeling Volksgezondheid van de gemeente.
Burgemeester Bill de Blasio kiest voor die noodgreep omdat de deltavariant van het coronavirus om zich heen grijpt en twee miljoen volwassenen in de stad nog altijd niet gevaccineerd zijn. De gemeente heeft van alles geprobeerd om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, waaronder van huis naar huis gaan en vaccins aanbieden op openbare locaties als metrostations en musea.
De acties hebben volgens de krant weinig succes. Er halen dagelijks gemiddeld minder dan 10.000 mensen een eerste prik in de circa acht miljoen inwoners tellende metropool. Het baart de autoriteiten bovendien zorgen dat een deel van het medisch personeel achterblijft. De vaccinatiegraad onder medewerkers van openbare ziekenhuizen ligt onder het gemiddelde in de stad, hoewel zorgverleners als eerste aan de beurt kwamen toen het vaccineren eind vorig jaar van start ging.
Ruim 6 procent van de volwassenen in Groot-Brittannië kampt met langdurige gevolgen van een coronabesmetting. Het gaat om 3,2 miljoen personen die last hebben van het zogenoemde langdurige Covid, wat van invloed is op welzijn en werk.
Zes op de tien van de ondervraagden die aangaven langdurige Covid te hebben, zeiden dat de ziekte hun algemene welzijn schaadde. De helft stelde dat de aandoening het moeilijk maakt te werken, blijkt uit onderzoek van het Britse bureau voor de statistiek (ONS).
Volgens ONS zijn er steeds meer mensen met langdurige Covid gevonden die negatieve effecten melden. Er zijn meer gegevens nodig om te bepalen in hoeverre leeftijd, geslacht of handicap een rol spelen. Ook is er nog geen algemeen aanvaarde definitie voor langdurige Covid. Eerder deze week begon een studie om nieuwe diagnose- en behandelingsinstrumenten te ontwikkelen.
In Frankrijk is momenteel een vierde coronagolf gaande. Het aantal besmettingen is daar in een week tijd met maar liefst 140 procent gestegen, zei premier Jean Castex vandaag. De regeringsleider kondigde aan dat de vaccinatiecampagne een versnelling hoger zal schakelen in de strijd tegen het virus.
Bij 96 procent van de 18.000 bevestigde besmettingen die gisteren werden gemeld, gaat het om mensen die niet gevaccineerd zijn. Volgens Castex is het - zeker met de verspreiding van de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus - dan ook belangrijk om de bevolking nog sneller te vaccineren.
Daarom zullen in de komende twee weken 5 miljoen extra prikafspraken worden opengesteld voor mensen die zich willen laten vaccineren. Het doel van de regering is nu om tegen eind augustus 50 miljoen eerste doses toegediend te hebben.
Castex had ook een waarschuwing aan het adres van mensen die 'hun toevlucht zoeken tot geweld' in hun protest tegen het coronabeleid. ,,Wij zullen genadeloos zijn'', zei hij, verwijzend naar toespelingen rond Jodensterren, aanvallen op overheidsgebouwen en het in brand steken van vaccinatiecentra.
© AFP — De Franse premier Jean Castex Op chatdienst Telegram wordt gehandeld in nagemaakte vaccinatiebewijzen. De GGD'en hebben 'enkele tientallen aangiftes' gedaan tegen mensen die zo'n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen. Dat bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van Shownieuws.
Volgens de GGD hebben de verkopers 'daadwerkelijk iets geleverd dat door moest gaan voor een vaccinatiebewijs'. Hoe de fraude is ontdekt, wil de GGD niet zeggen. De kopers wilden geregistreerd worden in de vaccinatiesystemen zonder dat ze daadwerkelijk zijn gevaccineerd. De verkopers zelf zijn voor zover bekend nog niet achterhaald.
Het Zuid-Afrikaanse farmabedrijf Biovac gaat vanaf begin volgend jaar het Pfizer/BioNTech-vaccin produceren. Het gaat om een primeur voor het Afrikaanse continent. De bedoeling is dat er jaarlijks meer dan 100 miljoen dosissen gemaakt worden.
De productie is volgens Biovac-topman Morena Makhoana 'een essentiële stap' rond de beschikbaarheid van een effectief coronavaccin in Zuid-Afrika.
De vaccinatiegraad in Afrika is met minder dan twee procent zeer laag. In Zuid-Afrika hebben inmiddels 60 miljoen mensen tenminste een prik gehad. 1.4 miljoen inwoners zijn volledig gevaccineerd.
In 23 van de 25 veiligheidsregio's geldt vanaf vandaag het hoogste risiconiveau 'zeer ernstig'. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op 'ernstig'.
Nederland telt vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.
Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.
Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het vaccinatietempo afneemt, gaan enkele grote vaccinatielocaties binnenkort weer dicht.
In de Expo in Houten worden op 4 augustus de laatste prikken gezet. Eind augustus sluiten ook de locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort, meldt de GGD.
,,We verleggen onze focus naar kleinschaliger vaccineren, in alle gemeenten in onze regio en in specifieke wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft'', aldus de GGD. Dat kan dan met of zonder afspraak. Ook in andere regio's is het al mogelijk om zonder afspraak een coronaprik te halen.
Tot en met zondag hebben bijna 12 miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top. Iets meer dan 7 miljoen mensen hebben ook de tweede dosis gehad en daarmee behoort Nederland tot de middenmoot.
© ANP — Mensen worden in de Jaarbeurs in Utrecht gevaccineerd Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 6945 positieve tests geregistreerd. Daarmee komt het aantal nieuwe gevallen voor de tweede dag op rij net onder de 7000 uit. Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.
De 6945 positieve tests zijn een fractie hoger dan het cijfer van gisteren, maar aanzienlijk lager dan dat van maandag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf de woensdag oploopt. Het RIVM zei gisteren het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen.
Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares kwamen 13 mensen binnen die ernstig ziek zijn geworden nadat ze het virus hadden opgelopen. Omdat ook mensen het ziekenhuis verlaten, steeg de totale bezetting slechts licht.
In totaal liggen nu 428 patiënten in het ziekenhuis met corona. Dat zijn er 13 meer dan gisteren, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 322 coronapatiënten, 7 meer dan dinsdag. Op de ic's steeg de bezetting van 100 tot 106 Covid-patiënten.
De ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.
© ANP — 2021-05-12 12:03:57 DEN HAAG - Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. ANP REMKO DE WAAL De website van de GGD voor test- en prikafspraken zijn getroffen door DDoS-aanvallen. Dat maakt GGD GHOR zojuist bekend. Er wordt nog gewerkt aan een 'structurele oplossing'.
Door de aanvallen konden mensen sinds gisteren niet inloggen. Ook vandaag zijn er nog problemen, onder meer met het opvragen van testuitslagen. Verschillende mensen maken op sociale media melding van de problemen.
Als alternatief voor het doorgeven van testuitslagen belt GGD GHOR Nederland mensen op. Wanneer het online niet lukt om afspraken te maken kunnen mensen telefonisch contact opnemen.
De aanvallen hebben geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC), meldt de GGD.
Coca-Cola heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen in de coronamaatregelen wereldwijd. De omzet van het bekendste frisdrankconcern ter wereld nam met 42 procent toe en komt met 10 miljard dollar ongeveer op hetzelfde niveau uit als in 2019, voor er beperkingen waren vanwege het coronavirus.
De omzet daalde in dezelfde periode vorig jaar nog hard. Dat was te wijten aan een lagere consumptie buitenshuis door horecasluitingen en de annulering van veel evenementen over de hele wereld. Dat is normaal gesproken goed voor de helft van de omzet van Coca-Cola.
De vrijheid om zonder coronazorgen van het leven te genieten lonkt. Dat was gisteren wel te merken in Delft. Daar kon iedereen zonder afspraak een coronaprik laten zetten. ,,Er waren mensen uit Helmond en zelfs uit Antwerpen”, vertelt een medewerker van GGD Haaglanden.
© Fred Leeflang — Rij voor vaccinatie zonder afspraak bij Wijkcentrum de Vleugel in Delft Voor Nederlandse reizigers die naar het Italiaanse eiland Sicilië gaan is vanaf vandaag een negatieve coronatest verplicht. De regionale overheid heeft daartoe besloten vanwege het nog altijd toenemende aantal besmettingen in Nederland. Lees hier het hele verhaal.
Arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger gaat eind juli opnieuw naar Suriname om te adviseren over de acute coronazorg en de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Hij doet dat op verzoek van president Chan Santokhi en in samenwerking met het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. Sprenger was in juni ook in Suriname om het land te helpen bij de aanpak van het virus. Hij zal er maximaal drie maanden blijven.
Sprenger zal voorstellen doen om ziekenhuizen beter samen te laten werken en de verspreiding van medicijnen te verbeteren. Doel is verder om de vaccinatiegraad in Suriname te verhogen en de druk van coronapatiënten op de ziekenhuizen te verminderen.
De voormalige topman van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal ook kijken naar een plan om bewoners in het binnenland van Suriname te vaccineren. Daarnaast gaat hij meehelpen met de voorbereiding van een Surinaamse Preventie Autoriteit.
Nederland doneerde al coronavaccins aan de voormalige kolonie, waar naar schatting iets meer dan 600.000 mensen wonen.
© ANP — Marc Sprenger De 750.000 Nederlanders die zijn ingeënt met het vaccin van Janssen, hebben mogelijk een tweede prik nodig. Volgens de Volkskrant kan het bloed van mensen die zijn ingeënt met Janssen een stuk slechter uit de voeten met de deltavariant van het coronavirus dan met andere varianten. Lees hier verder.
Arsenal heeft het trainingskamp in het Amerikaanse Florida afgezegd. De club uit Londen heeft dat besloten na enkele positieve coronatesten.
Arsenal zegt niet hoeveel personen er besmet zijn. Wel laat de club weten dat de besmette personen geen symptomen vertonen. Ze zijn wel in quarantaine gegaan.
Arsenal zou in de Verenigde Staten aan de Florida Cup deelnemen. De club zou op 25 juli tegen Internazionale uitkomen. Drie dagen later zou Arsenal nog tegen Everton of het Colombiaanse Millonarios spelen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet deze week geen nieuwe Europese landen van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (reizen kan, maar met risico’s). Het RIVM houdt de situatie in Luxemburg, de Portugese Azoren en het Griekse Kreta nauwlettend in de gaten, omdat de besmettingen daar toenemen. Al eerder werd na zo’n ‘voorwaarschuwing’ het reisadvies een week later aangescherpt.
In veel Europese landen stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus. Zo verschiet Malta van kleur van ‘groen’ naar een ‘geel’ omdat de besmettingen toenemen. Reizen blijft mogelijk, zegt het ministerie, maar er gelden wel inreisregels.
De lijst van ‘veilige’ landen buiten de EU wordt uitgebreid met Oekraïne. Als het land geen inreisverbod voor reizigers uit Nederland hanteert, verandert het reisadvies op 22 juli van ‘oranje’ naar ‘geel’. Het ministerie waarschuwt wel dat er inreisbeperkingen kunnen gelden en buiten de EU het EU digitale coronacertificaat (DCC) niet wordt geaccepteerd.
Rwanda en Thailand worden van de EU covid-veilige lijst gehaald en worden daarmee hoogrisicogebieden. De Britse Maagdeneilanden worden zeerhoogrisicogebied, vanwege het stijgend aantal positieve testen.
© ANP — Reizigers bijeen in de vertrekhal op luchthaven Schiphol Tienduizenden tot 100.000 AstraZeneca-vaccins dreigen ongebruikt te worden vernietigd. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) aan Trouw.
De technische storing van de website coronatest.nl is verholpen, meldt GGD GHOR. Door die storing waren er sinds dinsdagavond problemen met het opvragen van een testuitslag.
Die storing is voorbij en mensen kunnen weer inloggen, testuitslagen bekijken, afspraken inplannen voor een test of vaccinatie en ingeplande afspraken bekijken.
IC-baas Diederik Gommers maakt zich ondanks de piek in ziekenhuisopnames geen grote zorgen. Dat vertelde hij dinsdagavond bij Op1:
Voor skateboarder Candy Jacobs zijn de Olympische Spelen al voorbij voor ze zijn begonnen. Ze werd positief getest op Covid-19 en is tien dagen in quarantaine gegaan. Jacobs (31) is volgens de regels uit de competitie genomen. Het is het eerste coronageval bij de Nederlandse equipe in Tokio. Lees hier het hele verhaal.
© EPA — Candy Jacobs De wereld faalt in de bestrijding van het coronavirus. Dat zei directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in zijn toespraak tijdens het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Tokio. ,,Deze pandemie is een test en de wereld faalt voor die test", zei Tedros.
,,Meer dan 4 miljoen mensen zijn overleden en mensen blijven doodgaan aan Covid-19. Het aantal doden dit jaar is nu al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De dreiging is niet voorbij totdat het overal ter wereld voorbij is", aldus Tedros, die op uitnodiging van het IOC naar Tokio is gekomen. ,,Meer dan welk evenement ook hebben de Spelen de kracht om de wereld te inspireren en om de aandacht van de wereld te trekken."
Volgens de WHO-directeur worden de vaccins tegen het coronavirus ongelijk verdeeld over de wereld. "Ze zijn alleen voor de 'lucky few'. We beschermen de mensen met de meeste privileges, maar de kwetsbaren blijven onbeschermd. Hier is sprake van een afschuwelijke onrechtvaardigheid."
Tedros vergeleek het coronavirus met een vuurtje. ,,Als je een deel van de vlam dooft, blijft de rest branden. En één vonkje is al genoeg om ervoor te zorgen dat de rest weer oplaait. De dreiging is niet voorbij tot het vuur overal gedoofd is. Wie denkt dat de pandemie over is, leeft in een vals paradijs. De vaccins zijn krachtig, maar de wereld gebruikt ze niet goed. Zo'n 75 procent van de vaccins gaat naar slechts tien landen. Zolang die ongelijkheid aanhoudt, blijft het virus doorgaan." De WHO-topman riep overheden en bedrijven op zich te verenigen in de strijd tegen het virus.
© AP — Tedros Adhanom Ghebreyesus De GGD Brabant Zuidoost richt zijn contact- en brononderzoek voortaan op mensen die ouder zijn dan dertig, en op ouders met jonge kinderen die positief testen.
Het is onbegonnen werk om nog bij te houden welke coronabrandhaarden er onder jongeren zijn. De GGD Brabant Zuidoost geeft daarom prioriteit aan mensen die ouder zijn dan 30-plussers en aan jonge gezinnen: die worden nog wel nagebeld na een positieve test.
Jongeren krijgen voortaan slechts een e-mail, met daarin het verzoek om hun nauwe contacten te waarschuwen. Dat heeft de GGD Brabant Zuidoost besloten. ,,Het aantal besmettingen onder jongeren is enorm, het is ondoenlijk ze allemaal te bellen”, zeggen arts infectieziekten Ronald ter Schegget en programmamanager corona Miranda Stellink.
De GGD gaat ervan uit dat bijna alle jongeren van 15 tot 30 jaar digitaal vaardig zijn. ,,Bovendien weten we in het algemeen wel al heel goed waar het probleem zit bij jongeren: in de horeca”, zegt Ronald ter Schegget. ,,We hoeven niet precies te weten om welke kroeg het gaat. Jongeren gaan veel uit, dat is logisch. Ze mogen weer los en dat doen ze graag.”
De GGD blijft wel bellen bij andere groepen, met het accent op mensen van boven de dertig jaar. ,,Daar zien we het aantal besmettingen nu ook oplopen. Hoe dat komt, moeten we nog wel uitpluizen. Worden zij ook besmet bij het uitgaan, of thuis, of op het werk?”
Wereldwijd hebben 1,5 miljoen kinderen minstens een ouder, een grootouder of een andere verzorger verloren door de coronapandemie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Imperial College London.
Een onderzoeksteam onder leiding van Seth Flaxman van het Imperial College London onderzocht wereldwijd geboorte- en sterftecijfers. Tussen maart 2020 en april 2021 verloren minstens 1,5 miljoen kinderen een vader of moeder, een grootouder of een andere verzorger. De wetenschappers benadrukken dat het gaat om een inschatting omdat niet alle data volledig waren. Volgens Flaxman is het zelfs mogelijk dat er meer kinderen een ouder verloren.
Het aantal kinderen dat één of beide ouders verloor door de pandemie is bijzonder hoog in verhouding tot de bevolking in onder meer Zuid-Afrika, Mexico, Brazilië en Colombia. In totaal is het aantal kinderen dat een vader verloor ongeveer vijf keer zo hoog als het aantal kinderen dat een moeder verloor.
De studie is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
Volwassenen die een groot evenement of een culturele instelling in Frankrijk willen bezoeken, moeten vanaf woensdag een gezondheidspas kunnen tonen. De 'pass sanitaire' toont aan dat de bezitter is ingeënt tegen het coronavirus, negatief is getest of recent is hersteld van Covid-19. Vanaf augustus is de pas ook verplicht in cafés, restaurants en sommige winkelcentra.
Volgens een recente peiling steunt 62 procent van de Fransen de maatregel, maar er is ook veel verzet. Zaterdag demonstreerden in Parijs nog zo'n 114.000 mensen tegen de pas. De protesten waren voor de regering reden om de regels iets te versoepelen. Zo is de 'pass sanitaire' straks niet nodig om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter. Volgens minister van Financiën Bruno Le Maire wordt zo het bedrijfsleven tegemoetgekomen en worden de negatieve gevolgen voor ondernemers beperkt.
Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei vorige week dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar pas vanaf 30 augustus de pas hoeven te gebruiken, omdat vrij laat begonnen is met het inenten van deze leeftijdsgroep.
Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen volgens de ANWB de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn. Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. Ook kan het gele vaccinatieboekje worden gebruikt.
Vrijwel het hele land staat vanaf woensdag op het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. In 11 van de 25 regio's is de situatie al 'zeer ernstig', en daar komen waarschijnlijk ongeveer tien regio's bij wanneer de overheid de coronakaart van Nederland opnieuw vaststelt.
Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.
De elf regio's waar het hoogste risiconiveau al geldt zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Daar komen Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland waarschijnlijk bij. Dat zou betekenen dat negen van de twaalf provincies volledig op 'zeer ernstig' staan.
Zeeland is de enige regio die nu nog de status 'zorgelijk' heeft, het een na laagste niveau, maar gaat vermoedelijk naar ernstig. Daar staan Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Drenthe waarschijnlijk ook. De laagste twee risiconiveaus gelden dan nergens meer.
Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.
Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is veel minder effectief tegen de Delta-variant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus, blijkt uit de voorlopige resultaten van een dinsdag gepubliceerd onderzoek, waarover onder meer The New York Times bericht.
Het Janssen-vaccin, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, produceert volgens de studie, die nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, relatief weinig antistoffen tegen de Delta-variant. Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.
,,We willen mensen niet ontmoedigen om het Janssen-vaccin te nemen, maar we hopen wel dat het in de toekomst mogelijk wordt om een tweede prik te krijgen, van Janssen zelf of van Pfizer of Moderna'', zegt viroloog en onderzoeksleider Nathaniel Landau van de Universiteit van New York tegen The New York Times.
Ook de vaccins van Pfizer en Moderna produceerden volgens de studie relatief minder antistoffen tegen de Delta-variant, maar dit verschil zou minder groot zijn.
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag dat het in de Verenigde Staten inmiddels bij 83 procent van de nieuwe coronagevallen gaat om de besmettelijkere Delta-variant. Aan het begin van de maand was dat nog ongeveer 50 procent.
© Getty Images — Een jongen krijgt een coronaprik met het Janssen-vaccin in Nieuwegein. Door een technische storing hebben mensen dinsdagavond problemen om een uitslag op te vragen van hun coronatest op de internetpagina coronatest.nl. Ook bij het maken van test- en vaccinatieafspraken en het inzien van bestaande afspraken kunnen zich problemen voordoen, meldt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.
De storing zit op de site waar mensen zich moeten identificeren met DigiD, aldus de zegsvrouw die aangeeft dat de corona check-app wel werkt. Hoelang de problemen gaan duren is onduidelijk. Rond middernacht verwacht GGD GHOR een update te kunnen geven.
ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen. De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Twee vaccinaties zouden dan waarschijnlijk geen recht meer geven op toegang. Lees hier het hele verhaal.
39 militairen van de Nederlandse landmacht zijn op Curaçao positief getest op het coronavirus, meldt Defensie. Het gaat om militairen van de Compagnie in de West, die militaire bijstand geven aan civiele autoriteiten.
De besmette militairen worden geïsoleerd op de marinebasis Parera. De rest van de Compagnie is in quarantaine gegaan.
De compagnie rouleert, en in principe komen elke vier maanden nieuwe militairen naar Curaçao.
Bij fabrieken in Vietnam die sportschoenen van Nike maken, zijn grote uitbraken van het coronavirus, waardoor leveringen uit het Aziatische land kunnen worden verstoord. Dat meldde de BBC. In Vietnam wordt ongeveer de helft van alle schoenen van Nike gemaakt. Door de uitbraken wordt de productie nu ontregeld.
Het Amerikaanse Nike biedt werk aan meer dan 450.000 mensen bij zijn toeleveranciers in Vietnam, het merendeel vrouwen. Ook de sportmerken Adidas en Puma laten schoenen maken in het land dat gebukt gaat onder een nieuwe golf van uitbraken met het coronavirus, onder meer in de zuidelijk gelegen metropool Ho Chi Minh-stad en hoofdstad Hanoi. Er zijn nieuwe lockdownmaatregelen ingevoerd om de uitbraak tegen te gaan.
Nike zegt er vertrouwen in te hebben dat de ontwikkelingen in Vietnam het hoofd geboden kunnen worden en dat de gezondheid van werknemers van het grootste belang is.
Nadat een man uit Dordrecht afgelopen weekend ‘volledig uit zijn plaat ging’ bij de vaccinatiehal Oranje Wit, kon de 57-jarige Walter Weeda van het nabij gelegen winkelcentrum Bieshof maar één ding bedenken: die mensen moeten gesteund worden én opgevrolijkt. Dit deed hij vanavond met ijsjes. Een stuk of honderd: verrassing!
Wanhopige vakantiegangers doen er van alles aan om zo snel mogelijk twee vaccinaties te bemachtigen vóór ze de grens over gaan. In Utrecht zijn er zelfs gevallen bekend van mensen die naar laagdrempelige vaccinatielocaties gaan in Overvecht en Kanaleneiland, waar je geen afspraak nodig hebt. Maar dáár trapt de GGD niet in. Lees hier waarom niet.
Vakantiegangers kunnen zich op steeds minder plekken preventief laten testen op corona. Vanwege ‘explosieve drukte’ in laboratoria neemt Lead Healthcare geen PCR-tests meer af op hun testlocaties in onder meer de Achterhoek.
Een domper voor reizigers, omdat de GGD ook al bekendmaakte voorlopig geen vakantiegangers te testen. ,,Wij geven voorrang aan mensen met klachten of die in contact zijn geweest met iemand met corona. Dat is onze primaire taak”, zegt een GGD-woordvoerder.
Vanwege de oplopende coronabesmettingen wordt nu veel meer getest door de GGD. En die tests gaan voor in de laboratoria. ‘Daardoor kan het laboratorium de beloofde doorlooptijd van 24 uur niet meer halen’, schrijft Lead Healthcare over het voorlopig schrappen van de PCR-tests.
Een PCR-test is noodzakelijk om in België op vakantie te kunnen. Maar voor de meeste andere populaire Europese vakantiebestemmingen, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië, is een zogeheten antigeen-test genoeg. Die kan overal nog afgenomen worden, bij de Achterhoekse testlocaties is hiervoor nog ruimte genoeg voor een testafspraak.
Wanneer de GGD weer reizigers gaat testen is nog niet duidelijk. ,,Dat ligt volledig aan de ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen”, zegt de GGD-woordvoerder.
Iets meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben vorige week een inenting tegen het coronavirus gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei. Er zijn heel weinig eerste prikken gezet en juist vrij veel tweede prikken.
Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De week ervoor werden 1,2 miljoen mensen gevaccineerd en nog een week eerder bijna 1,4 miljoen mensen. In de twee weken daarvoor waren er bijna 1,5 miljoen vaccinaties. In de week van 7 tot en met 13 juni kregen 1,67 miljoen Nederlanders een prik en dat is nog altijd een record.
Van die 1,14 miljoen nieuwe prikken ging het bij ongeveer 237.000 mensen om een eerste inenting. Dat is het laagste aantal sinds maart. Het is niet duidelijk in hoeverre dit komt doordat de jongeren die nu aan de beurt zijn voor een eerste prik terughoudend zijn met het maken van een afspraak, en in hoeverre het komt doordat zo ongeveer iedereen die een prik wil inmiddels is gevaccineerd.
Tot en met zondag hebben bijna 12 miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top.
De Delta-variant van het coronavirus verspreidt zich mogelijk sneller onder volledig gevaccineerden, maar hier is nog te weinig aandacht voor in de maatschappij. Dat zegt arts-microbioloog Heiman Wertheim van het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC. Hierdoor "blijft het probleem mogelijk langer doorsudderen".
,,Veel mensen die volledig gevaccineerd zijn, hebben niet door dat ze het coronavirus kunnen hebben en besmettelijk zijn." De arts-microbioloog noemt dit "een potentiële stille motor van uitbraken", omdat gevaccineerden zo onbewust het coronavirus oplopen en doorgeven. Daarmee bevestigt de arts-microbioloog berichtgeving in de Volkskrant.
Volgens Wertheim is bewustwording onder gevaccineerden daarom van belang en moet er meer aandacht komen voor dit mogelijke risico. Dat kan onder meer door gevaccineerden tóch mee te nemen in Testen voor Toegang, zegt Wertheim. Of door ervoor te zorgen dat gevaccineerden die klachten hebben zich laten testen.
Dat het virus zich ook onder gevaccineerden kan verspreiden, blijkt onder meer uit data van geteste medewerkers van het Radboud UMC. Minstens 34 volledig gevaccineerde medewerkers zijn besmet geraakt, met name in de privésfeer, onder wie ook Wertheim zelf. ,,Dit is in een ziekenhuis. Als we het hier al zien, dan kan het in de maatschappij alleen maar groter zijn." Geen van de geteste medewerkers heeft voor een besmetting in het ziekenhuis gezorgd.
De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gaat zich buigen over een nieuw vaccin tegen het coronavirus. De waakhond kijkt de komende tijd rechtstreeks mee met de proeven naar een middel dat Sanofi Pasteur heeft ontwikkeld.
Het gaat om een zogeheten rolling review. Dat is de laatste stap voordat een bedrijf toelating tot de markt aanvraagt. Als die aanvraag er is, komt het EMA met een advies, waarna de Europese Commissie moet beslissen of het middel wordt goedgekeurd. De rolling review zorgt ervoor dat het EMA alvast alle onderzoeksgegevens heeft en dus sneller kan concluderen of een vaccin veilig is en werkt tegen het coronavirus. Zo kan ook sneller duidelijk worden of het vaccin kan worden gebruikt.
Nederland had eerder alvast 11,7 miljoen doses van het Sanofi-vaccin besteld. Die kunnen worden geleverd zodra het vaccin is goedgekeurd.
© AFP Frankrijk kampt met een ongekende stijging van het aantal corona-infecties. Vooral door de besmettelijkere Delta-variant zijn de afgelopen 24 uur 18.000 gevallen erbij gekomen, waarschuwt gezondheidsminister Olivier Veran.
Dat betekent dat in een week de verspreiding van het virus met ongeveer 150 procent is toegenomen, aldus Veran in het parlement. Volgens hem is dat tijdens de hele coronacrisis nog niet voorgekomen. ,,Niet met de oorspronkelijke vorm, en niet met de Britse, Zuid-Afrikaanse of de Braziliaanse variant", aldus de bewindsman.
© REUTERS — Olivier Veran Steeds minder mensen lopen het coronavirus op in de horeca. Zo'n anderhalve week geleden zijn de regels daar aangescherpt. Toen de overheid een paar weken geleden feesten weer toeliet, leidde dat vrijwel meteen tot een explosie in het aantal coronagevallen.
Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Dat komt voor een deel doordat GGD'en te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen.
Bij ongeveer een kwart van de mensen die afgelopen week positief testten, is de "setting van besmetting" wel vastgesteld. Dat percentage is lager dan vorige week. Hoe meer mensen positief testen, hoe moeilijker het wordt om zicht te houden op de manier waarop het virus zich verspreidt.
Van de nieuwe gevallen waarvan de bron bekend is, is zo'n 15 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca. Vorige week was dit ruim 37 procent, waarmee horeca de belangrijkste setting van besmetting was. De week daarvoor ging het om bijna 19 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de horeca in 3,8 procent van de gevallen de bron.
De thuissituatie is weer, zoals vanouds, de belangrijkste bron. Dit leidde afgelopen week tot bijna 43 procent van de besmettingen waar de bron bekend is. Vorige week was dit bijna 28 procent. Ook bezoek aan huis leidt weer relatief vaak tot een positieve test.
© ANP — Sluiting van de horeca om 00.00 uur In de afgelopen week is het aantal gemelde personen met een positieve coronatest met 34% gestegen ten opzichte van de week ervoor. In de afgelopen dagen is een voorzichtige stabilisatie te zien van het aantal mensen met een positieve coronatest, meldt het RIVM.
De meeste positieve testen zijn net als voorgaande weken in de leeftijdsgroep van 18 t/m 24 jaar. In de afgelopen kalenderweek lieten bijna 464.000 mensen zich testen bij de GGD teststraten, dat is 23% meer dan in de week ervoor. Met uitzondering van de leeftijdsgroep 18-24 jaar werd in alle andere leeftijdscategorieën meer getest.
Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen is in de afgelopen week gestegen naar 205 opnames. Dat zijn 120 opnames meer dan een week eerder. Op de IC-afdelingen werden 31 nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen, dat zijn 19 opnames meer dan een week eerder.
Het reproductiegetal van 5 juli, op basis van positieve coronatesten, is gedaald van 2,17 naar 1,75. Dat cijfer loopt wel ruim twee weken achter op de werkelijkheid. Als het reproductiegetal boven de 1 ligt, neemt het aantal mensen dat besmet raakt toe. Een reproductiegetal van 1,75 betekent dat 100 mensen die corona hebben, 175 andere mensen besmetten.
© ANP — Met een wattenstaafje neemt een verpleegkundige van Medicorps wat slijm af. Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 96 nieuwe coronapatiënten zien binnenkomen, de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.
Er liggen nu in totaal 415 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 meer dan maandag. Het gaat om de grootste toename sinds eind april, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De ziekenhuizen verwachten een verdere toename, aangezien het aantal besmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.
De verwachting is ook dat nu een kleiner deel van de mensen die het virus oplopen in het ziekenhuis zal belanden. Dat komt doordat nu vooral jongeren besmet raken. Zij stonden achteraan bij de vaccinaties, juist omdat jonge mensen zelden zo ziek worden van het coronavirus dat ze moeten worden opgenomen.
De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag de 21-jarige Fokke V. uit Urk veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de brandstichting in een GGD-teststraat in zijn woonplaats. Een 16-jarige medeverdachte, eveneens uit Urk, kreeg 180 dagen jeugddetentie (waarvan 131 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 120 uur opgelegd.
Het tweetal stak op 23 januari een mondkapje aan, gooide dit in een prullenbak en spoot er vervolgens desinfectiemiddel op. De brand in de teststraat bij het Urker haventerrein werd gesticht tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. De teststraat werd door de brand verwoest. Lees hier meer.
© Foto Freddy Schinkel — De afgebrande coronateststraat op het havenplein op Urk. Virologen slaan opnieuw alarm over het coronavirus. De deltavariant is zó besmettelijk dat ook mensen die volledig gevaccineerd zijn het virus door kunnen geven, schrijft De Volkskrant. Wetenschappers waarschuwen dat dat grote consequenties kan hebben voor het beleid.
Hoewel gevaccineerden die de deltavariant oplopen doorgaans niet zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden, kunnen ze het virus wel overdragen op anderen. Daarom zouden mensen die zijn gevaccineerd zich aan dezelfde spelregels moeten houden als niet-gevaccineerden: direct testen bij klachten, testen voor toegangsbewijzen en na terugkomst van vakantie, en extra afstand houden tot mensen die nog niet zijn gevaccineerd.
,,De gedachte die we in het begin hadden, dat je na vaccinatie het virus niet meer overdraagt, blijkt voor de deltavariant toch niet helemaal op te gaan", zegt klinisch viroloog Matthijs Welkers (Amsterdam UMC). ,,Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu tóch weer positief testen."
© ANP — Met een wattenstaafje neemt een verpleegkundige van Medicorps wat slijm af uit de neus en mond van een personeelslid. De periode tussen de eerste en tweede coronaprik - de zogenoemde 'prikinterval' - kan bij jongeren nog verder omlaag. Als zij nu een afspraak maken voor vaccinatie, is de tweede prik drie weken later.
Voor volwassenen ging de prikinterval gisteren omlaag van 35 dagen naar 28 dagen. Bij het vaccin van Moderna moeten minstens vier weken tussen de twee prikken zitten. Bij het vaccin van Pfizer/BioNTech is een kortere tussenperiode mogelijk.
Het afsprakensysteem van de GGD kan echter geen onderscheid maken tussen de twee vaccins, en daarom geldt voor volwassenen sowieso de langste periode. Jongeren krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech, waardoor vervroegen bij hen wel kan.
Jongeren die al wel een prikafspraak hadden gemaakt, maar de eerste prik nog niet hebben gehad, kunnen de afspraak voor de tweede prik vervroegen. Voor wie al afspraak voor een tweede prik heeft, is dat niet mogelijk.
Een nationaal onderzoek onder 29.000 mensen, gedurende juni en juli, toont volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid aan dat twee derde van de bevolking over antilichamen tegen het coronavirus beschikt. Volgens de officiële tellingen werden tot nu toe ruim 31 miljoen positieve testen afgenomen. Vandaag werden 30.093 nieuwe besmettingen gemeld, het laagste aantal in vier maanden tijd.
Testbedrijf Testcoronanu zegt in een verklaring op de website het ontstaan van een datalek te betreuren. Testcoronanu werd zaterdag door de Autoriteit Persoonsgegevens opgedragen te stoppen met testen, nadat bleek dat het mogelijk was om zelf valse reis- en toegangsbewijzen aan te maken. Die konden gebruikt worden om een geldige QR-code uit de CoronaCheck-app te verkrijgen.
Ook lekten de gegevens van tienduizenden mensen. Het datalek mag volgens het bedrijf echter geen reden zijn voor het uiten van persoonlijke dreigementen richting het personeel, zegt Testcoronanu. Of het bedrijf bedreigd wordt en om wat voor dreigementen het mogelijk gaat, is niet duidelijk. Testcoronanu zegt aangifte te doen van bedreigingen, 'van welke aard dan ook'.Een flinke opsteker voor festivals en andere grote buitenluchtevenementen: op het vierdaagse EXIT Festival in Servië is na wetenschappelijk onderzoek géén corona-uitbraak geconstateerd, bevestigt de Servische gezondheidsautoriteit.
Het eerste grote festival sinds de pandemie, dat van 8 tot en met 11 juli in Novi Sad plaatsvond, werd dagelijks door bijna 50.000 bezoekers bezocht, onder wie enkele honderden Nederlanders.© EXIT — Het kan: bijna 50.000 bezoekers per dag en geen corona-uitbraak. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat het totale aantal coronadoden in India tien keer hoger ligt dan officieel is bekendgemaakt. Dat zou betekenen dat er tussen de 3,4 en 4,7 miljoen Indiërs zijn overleden aan Covid-19, terwijl de autoriteiten 415.000 sterfgevallen hebben geregistreerd.
Het Centrum voor Globale Ontwikkeling in Washington komt tot zijn uitspraken op basis van berekeningen waarbij is gekeken naar de oversterfte in het land met bijna 1,4 miljard inwoners. De onderzoekers spreken van mogelijk de ergste humanitaire ramp in India sinds het land in 1947 onafhankelijk werd.
De Verenigde Staten (609.000) en Brazilië (542.000) hebben volgen de statistieken meer sterfgevallen geregistreerd, maar daarbij moet rekening gehouden worden met het feit dat in veel landen sprake is van een onderrapportage. Gezondheidsexperts zeiden eerder al dat het aantal doden in India in werkelijkheid veel groter is.
Een vliegreiziger uit het Australische Brisbane die bij aankomst in Perth de toegang tot de stad werd ontzegd, kreeg te horen de deelstaat West-Australië binnen 48 uur weer te verlaten. Tot zijn vertrek moest de man verplicht in hotelquarantaine. Daar had hij blijkbaar weinig trek in, want even na middernacht knoopte hij een stel lakens aan elkaar, klom daarmee vanaf de vierde verdieping omlaag en zette het op een lopen.
De politie van West-Australië plaatste een foto op Facebook waarop alleen de streng beddengoed nog te zien zijn. Heel lang kon de 39-jarige coronaklauteraar niet van zijn vrijheid genieten. De politie pakte hem acht uur later in Perth op. Hij wordt nu aangeklaagd voor het niet opvolgen van de regels en het verstrekken van valse informatie.
Wat de reden voor 's mans ontsnapping is, wordt niet verteld. Wel dat hij negatief testte op het coronavirus. Australië kreeg al eerder te maken met ontsnappingen uit quarantaine. Zo trapte een vrouw in Cairns deze maand een deur in en klom omlaag via de balkons van haar hotel.© Facebook/Politie West-Australië — De lakens hangen er nog, de vogel is gevlogen. Hoofd van Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zegt op Twitter dat het coronavirus alleen verslagen kan worden als iedereen zijn steentje bijdraagt. Tedros is momenteel in Japan en richt zich tot het IOC. ,,Blij dat ik in Japan ben om het Internationaal Olympisch Comité toe te spreken'', schrijft hij.
,,Ik ben hier met een eenvoudige maar dringende boodschap: We kunnen Covid-19 verslaan, maar dan moet iedereen zijn rol spelen.'' De WHO-voorman spreekt de hoop uit dat de spelen in Tokio tot een eerlijke verdeling van vaccins mag leiden en tot het einde van de pandemie.Het totale aantal coronabesmettingen in Rusland is vandaag de zes miljoen gepasseerd. 23.770 nieuwe infecties tillen de officiële telling naar 6.006.536. Er worden vandaag 784 aan het longvirus gerelateerde overlijdens gemeld, wat het totale sterftecijfer op 149.922 brengt.
'Dansen met Janssen' zit er niet meer in, maar inwoners van Haarlem en omstreken kunnen vrijdagavond wel 'sjansen met Janssen'. De GGD combineert het vaccineren van mensen die het coronavaccin van Janssen willen dan met een datingevenement.
Vrijgezelle deelnemers hebben tijdens de wachttijd van een kwartier na de prik een korte blind date met elkaar. Voor de gelegenheid wordt de vaccinatielocatie in het Kennemer Sportcenter 'omgetoverd tot een romantische plek'.,,Voor veel mensen zonder partner is de coronaperiode extra zwaar geweest", meldt de GGD. Tijdens het evenement kunnen mensen elkaar 'op een laagdrempelige en coronaveilige afstand ontmoeten'.
Anders dan bij het inmiddels verguisde 'dansen met Janssen' van coronaminister De Jonge moeten mensen zich bij het evenement in Haarlem namelijk wel gewoon aan de coronamaatregelen houden.
Ook als de vonk overslaat, is het de bedoeling dat mensen pas twee weken later een vervolgdate inplannen. Als er een vervolgdate komt, krijgt het stel van de GGD Kennemerland 'een presentje'.Van alle Britten die momenteel met coronaklachten in een ziekenhuis belanden, is 60 procent niet gevaccineerd. Dat zegt de hoogste gezondheidsadviseur van de Britse regering, Patrick Vallance. Hij komt daarmee terug op een eerdere uitlating die hij deed tijdens een persconferentie met premier Boris Johnson. Toen zei Vallance ten onrechte dat 60 procent van de coronapatiënten al twee prikken had gehad.
In China zijn gisteren 10,8 miljoen coronaprikken gezet, meldt de nationale gezondheidscommissie. In totaal zijn in het Aziatische land - dat ongeveer 1,4 miljard inwoners telt - nu 1,467 miljard doses vaccin toegediend.
Werken vanuit een vakantiehuis of hotel ergens in Nederland of het buitenland was voor corona ondenkbaar. Maar nu het werk digitaal gaat, is workation (een samenvoeging van work en vacation) een serieus alternatief voor thuiswerken. Vooral werkenden onder de 45 jaar uit de grote steden zijn enthousiast, blijkt uit onderzoek.
OMT-lid Marion Koopmans adviseerde maandagavond bij Op1 bij drukte nog altijd een mondkapje op te doen:
Het is vooral fijn voor mensen met naaldenvrees (je hoeft er maar één) en voor last-minute-vakantiegangers. Sinds gisteren kan er in Zwolle zonder afspraak een coronaprik van Janssen worden gehaald. Het liep nog geen storm, tot frustratie van de prikkers. ,,Wij willen het liefst de hele dag vaccineren.’’
Het komt voor: mensen die met een afspraak de vaccinatiestraat in wandelen om er vervolgens met een of andere smoes weer uit te lopen. Met wél het vaccinatiebewijs, maar niet de prik. Wie het nu nog probeert kan rekenen op harde sancties van de GGD. De gezondheidsdienst heeft daarnaast de beveiligingsmaatregelen opgevoerd.
Met nog ruim drie dagen tot de officiële start van de Olympische Spelen neemt de spanning in Japan toe. Hoe houden de besmettingen zich? Is het controleerbaar? En hoe zit het in het olympisch dorp, waar nu al een aantal geïnfecteerde sporters is vastgesteld?
De Australische deelstaat South Australia gaat vanaf dinsdagavond (lokale tijd) in lockdown, nadat vijf lokaal opgelopen besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld. In South Australia ligt onder meer de stad Adelaide met ruim 1,3 miljoen inwoners.
Door de beslissing geldt straks voor in totaal meer dan 14 miljoen Australiërs dat ze zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Eerder gingen de deelstaten New South Wales en Victoria al in lockdown. In die deelstaten liggen onder meer de steden Sydney en Melbourne.
De maatregelen in South Australia gelden vanaf 18.00 uur lokale tijd en zullen naar verwachting zeker een week van kracht blijven. ,,We we vinden het vreselijk om deze restricties in te moeten voeren, maar we geloven dat we slechts een kans hebben - een kans om dit goed te doen'', aldus premier van de deelstaat Steven Marshall.
Tot voor kort wist het land het virus grotendeels in bedwang te houden, maar sinds vorige maand heeft Australië te maken met een uitbraak van de Delta-variant van het coronavirus. Sindsdien worden dagelijks meer dan honderd besmettingen geregistreerd.
Sydney bevindt zich inmiddels al meer dan drie weken in lockdown, maar er worden nog steeds nieuwe besmettingen geconstateerd. Dinsdag ging het om 78 nieuwe gevallen. Inwoners van de stad mogen alleen naar buiten om te sporten, boodschappen te doen of als ze een andere goede reden hebben.
Ook Melbourne verlengde de lockdown, die oorspronkelijk vijf dagen zou duren, onlangs met zeker zeven dagen.
© EPA — Een teststraat in Adelaide In Europa zijn sinds het begin van de coronapandemie in totaal al meer dan 50 miljoen besmettingen met het virus vastgesteld, meldt persbureau Reuters op basis van een eigen berekening. Europa is het eerste werelddeel waar zoveel mensen positief zijn getest.
Het continent wordt nog steeds zwaar getroffen door het virus, onder meer vanwege de besmettelijkere Delta-variant die voor een grote toename van het aantal besmettingen heeft gezorgd. De mutant is inmiddels in meer dan honderd landen vastgesteld en is wereldwijd nu dominant.
Het totale aantal besmettingen in Europa is in 194 dagen tijd verdubbeld, terwijl het 350 dagen duurde voordat de eerste 25 miljoen gevallen werden vastgesteld. Inmiddels neemt het aantal besmettingen gemiddeld iedere acht dagen met 1 miljoen toe.
Tot nu toe zijn bijna 1,3 miljoen Europeanen overleden aan de gevolgen van het virus. Wereldwijd is ruim een kwart (27 procent) van alle besmettingen op het continent geregistreerd. 31 procent van alle sterfgevallen werd in Europa vastgesteld.
Het zwaarst getroffen Europese land is Rusland, waar tot nu toe bijna 6 miljoen mensen positief zijn getest. (ANP)
De deskundigen van het Outbreak Management Team vragen het kabinet te overwegen om bij grote evenementen en drukke clubs straks ook van volledig gevaccineerde mensen een negatieve coronatest te vragen. Een 'groene' QR-code waarmee iemand toegang krijgt tot een evenement of het vliegtuig, wordt nu niet ingetrokken als iemand volledig gevaccineerd is, maar wel positief is getest.
Doordat besmette mensen dan alsnog toegang krijgen tot evenementen waar bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand wordt gehouden, kunnen zij ondanks hun vaccinatie het virus verspreiden. In sommige gevallen zou het goed zijn om van álle bezoekers een negatieve test te vragen, aldus het OMT.
Testen voor Toegang is tot 13 augustus beperkt en de nachthoreca is tot die tijd gesloten. Dat is volgens het OMT positief, maar de deskundigen plaatsen wel 'kanttekeningen' bij de werking van de CoronaCheck-app als deze straks weer vaker wordt ingezet.
Zo moet volgens het OMT gekeken worden of mensen met de CoronaCheck-app toegang krijgen tot slechts één horecagelegenheid. Testen voor Toegang in de horeca kan de komende tijd niet, hoewel de Kamer wil dat het snel weer mogelijk wordt gemaakt. Als dat gebeurt, is het van belang om te voorkomen dat groepen die naar verschillende clubs op één avond gaan, zorgen voor snelle verspreiding van het coronavirus.
Volgens het OMT is het goed mogelijk dat dit namelijk wel gebeurde in de korte tijd dat er in het uitgaansleven nog maar enkele beperkingen golden. Hier moet onderzoek naar worden gedaan, vinden de experts.
© ANP — Bezoekers van club Shelter laten hun coronatestbewijs zien tijdens een Fieldlab-evenement. Met een reeks proefevenementen wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. Canada laat vanaf 9 augustus weer Amerikanen toe, mits die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus. Ongeveer een maand later op 7 september mogen volledig ingeënte reizigers uit andere landen het land in voor niet noodzakelijke reizen, als het goed blijft gaan met het aantal besmettingen in Canada.
,,Met dank aan het harde werk van de Canadezen, steeds meer inentingen en steeds minder nieuwe coronagevallen, is de regering in staat om de grensmaatregelen op te heffen", aldus de regering in een verklaring.
Inwoners van de VS die de grens willen oversteken moeten een vaccinatiebewijs uploaden in een Canadese app. De tweede prik moet minimaal veertien dagen voor het vertrek richting Canada zijn gezet. Het is niet bekend of de VS de grens ook opent.
In maart 2020 besloten de Verenigde Staten en Canada om de grenzen te sluiten voor reizen die niet noodzakelijk zijn. De sluiting werd maandelijks verlengd, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus te hoog bleef. Canadezen wordt nog steeds afgeraden om naar het buitenland te reizen als er geen noodzaak is.
De 745.000 AstraZeneca-vaccins die nog op voorraad zijn in Nederland, gaan naar andere landen. Nederland doneert de doses aan 'landen in nood die een beroep hebben gedaan op de Nederlandse regering', meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om honderdduizenden coronavaccins die op voorraad liggen in Oss.
Nederland doneert de doses onder anderen aan Namibië en Tanzania. Ook zijn er al vaccins aan Indonesië beloofd, en kregen Suriname en Kaapverdië al Nederlandse vaccins.
Andere bestelde vaccins gaan zoveel mogelijk vanaf de fabrikant naar Covax, de organisatie die vaccins beschikbaar probeert te maken voor armere landen. Ook heeft Ierland al vaccins van Nederland overgenomen om de deltavariant van het virus te bestrijden.
Huisartsen die alle tweede prikken al hebben gezet en alsnog over hebben, kunnen zich melden bij het RIVM. ,,Waar mogelijk worden zij in Nederland ingezet voor naleveringen aan uitvoerders die nog met AstraZeneca vaccineren", schrijft het ministerie.
Maandag werd bekend dat Nederlanders die een eerste prik van AstraZeneca hebben gekregen, een afspraak kunnen maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Terwijl GGD IJsselland hoopt vandaag weer reistesten te kunnen afnemen, stopt GGD Noord- en Oost Gelderland voorlopig met nieuwe afspraken inplannen voor die tests. Ook krijgt niet iedereen op tijd zijn testuitslag binnen. Ondanks deze situatie zeggen de GGD's weinig klachten te krijgen.
Woordvoerder Trea ten Kate: ,,De besmettingscijfers zijn nu zo hoog, dat we prioriteit moeten geven aan het testen van mensen met klachten. Dat is de belangrijkste taak van de GGD, dus iedereen met klachten kan zich gewoon laten testen.” Lees hier meer.
Niet alle Britse kinderen kunnen een vaccinatie tegen het coronavirus krijgen. Alleen minderjarigen met onderliggende gezondheidsrisico's of die samenwonen met zo iemand komen in aanmerking voor een inenting.
Staatssecretaris van Inentingen Nadhim Zahawi zei tijdens een persconferentie dat niet alle kinderen zich kunnen aanmelden voor een prik, omdat het Britse vaccinatiecomité (JCVI) dat niet heeft geadviseerd. Volgens het JCVI hebben gezonde kinderen minimaal voordeel bij een inenting, vooral omdat ze er bijna nooit ernstig ziek van worden.
Zahawi maakte ook een uitzondering bekend voor mensen die thuis moeten blijven na contact met een besmet persoon. Mensen die al twee inentingen tegen het coronavirus hebben gehad en een 'belangrijke baan' hebben, hoeven niet in thuisquarantaine. Het gaat om bijvoorbeeld luchtverkeersleiders, zij moeten buiten hun werk om wel in zelfisolatie. Of de uitzondering ook geldt voor premier Boris Johnson, die thuis moet blijven na contact met een besmet persoon, is niet bekendgemaakt.
De AEX-index op de Amsterdamse beurs is 2,1 procent gedaald. Ook elders in Europa waren er rode koersenborden. De toename van het aantal coronagevallen in verschillende landen, waaronder Nederland, wakkert de zorgen bij beleggers aan dat het economisch herstel van de crisis wordt vertraagd.
Ook daalden de olieprijzen stevig door een deal van de OPEC+-landen over het verhogen van de productie. Een vat Amerikaanse olie werd 6,8 procent goedkoper op 66,91 dollar per vat. Brentolie ging voor 69,12 dollar per vat van de hand, een daling van 6,1 procent. Eerder deze maand werd Amerikaanse olie voor ruim 74 dollar per vat verkocht en kostte Brentolie meer dan 75 dollar per vat.
Werkgevers kunnen vanaf maandag 26 juli een aanvraag doen voor de zesde Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarmee krijgen bedrijven die gedurende drie opeenvolgende maanden minimaal 20 procent omzetverlies hebben vergeleken met 2019 een tegemoetkoming in de loonkosten. Nieuw in deze regeling is dat het omzetverlies maximaal 80 procent kan zijn, meldt uitkeringsinstantie UWV.
De verlaging is onderdeel van een versobering van het coronasteunpakket. Demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees zei tijdens de bekendmaking vorige maand dat er vanaf augustus 'eigenlijk geen beperkingen meer zijn voor de economie' en het 'niet logisch' is om te denken dat er dan nog bedrijven zijn die meer dan 80 procent van hun omzet mislopen.
© ANP — Demissionair Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66). Wie besmet raakt met het coronavirus, heeft negen maanden later nog altijd flink wat antilichamen in het bloed. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Padua en Imperial College London. Het blijkt er ook niet toe te doen of je symptomatisch of asymptomatisch was.
De nieuwe studie werd vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. De onderzoekers testten in februari en maart 2020 ruim 85 procent van de 3000 inwoners van het Italiaanse dorpje Vo op een besmetting met het coronavirus door middel van een PCR-test. Ze deden in mei en november 2020 vervolgens een test op antilichamen.
Alle volwassenen die een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen nu een afspraak maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer en BioNTech.
Het omboeken begon vrijdag voor mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren. Op zaterdag kwam die mogelijkheid er voor mensen uit 1957. Het was de bedoeling dat deze week andere groepen aan de beurt zouden komen, om de beurt, maar daarvan wordt afgezien. In plaats daarvan kan iedereen die in 1958 of daarna is geboren vanaf maandag omruilen.
Zorgminister Hugo de Jonge gaf onlangs groen licht om deze vaccins te combineren, na een advies van de Gezondheidsraad. Uit onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede prik met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.
Een tweede Pfizer-prik na een eerste prik met AstraZeneca is volgens de GGD onder meer belangrijk voor mensen 'die na hun eerste vaccinatie tot de groep met hoog medisch risico zijn gaan behoren'. Ook vrouwen die na de eerste prik zwanger zijn geworden, kunnen baat hebben bij Pfizer/BioNTech in plaats van AstraZeneca.
Huisartsen zijn niet te spreken over het besluit van de minister. Zij zijn al sinds februari bezig met vaccineren met AstraZeneca. Het is niet duidelijk hoeveel mensen nog komen opdagen als ze de AstraZeneca-prik van de huisarts mogen inruilen voor een prik met Pfizer/BioNTech bij de vaccinatielocaties van de GGD. Ondertussen hebben huisartsen wel alle uitnodigingen, locaties en medewerkers geregeld, en hebben ze dus allerlei kosten gemaakt, klaagt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Mensen die na de eerste prik AstraZeneca last hebben gekregen van een ernstige bijwerking, zoals lekkende haarvaatjes of een combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes, mogen geen tweede prik AstraZeneca krijgen en ook geen vervangende prik van Pfizer/BioNTech. Het advies aan hen is om voorlopig geen tweede inenting te krijgen.
© EPA — Bijna 9000 mensen zijn in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 8932 meldingen van positieve tests.
In de vijf voorgaande dagen waren er meer dan 10.000 positieve tests, en op drie van die vijf dagen kwam het cijfer boven de 11.000 uit.
Vorige week maandag waren er bijna 8500 nieuwe gevallen en nog een maandag eerder waren er iets meer dan 1500 positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen zijn 70.788 mensen positief getest. Dat komt neer op ruim 10.000 nieuwe gevallen per dag. Het is de negentiende dag op rij dat het gemiddelde stijgt, maar de toename gaat de laatste paar dagen iets minder snel dan daarvoor. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het aantal nieuwe gevallen stabiliseert.
Het totale aantal coronagevallen in Nederland kwam maandag boven de grens van 1,8 miljoen uit.
Op meerdere plekken in het land kunnen mensen zonder afspraak worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De GGD'en willen weten of mensen behoefte hebben aan 'vrije inloop'. Ze lopen de vaccinatielocatie binnen en registreren zich ter plekke. Als het te druk is, lopen ze wel het risico dat ze onverrichter zake naar huis moeten.
Prikken zonder afspraak kan onder meer in Zwolle en Dalfsen. Daar krijgen mensen het coronavaccin van Janssen. Voor dat vaccin is maar één prik nodig. In Nijmegen kunnen mensen terecht in het Goffertstadion van voetbalclub NEC voor een prik met Janssen.
In Rotterdam kunnen mensen die 25 jaar of jonger zijn zonder afspraak terecht in de Maassilo. Daar kunnen ze kiezen tussen twee vaccins, dat van Janssen en dat van Pfizer/BioNTech. Bij dat laatste middel kunnen ze ter plekke een afspraak voor de tweede prik maken. In Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda kunnen studenten en aankomende studenten zonder afspraak een eerste prik krijgen met Pfizer/BioNTech. ,,Dan ben je grotendeels beschermd voordat de introductieweken beginnen'', aldus GGD Hollands Midden.
In Friesland kunnen mensen binnenlopen op een prikplek in Appelscha, Dokkum, Franeker of Koudum. Dan krijgen ze de eerste inenting met Pfizer/BioNTech of Moderna. Voor de tweede prik moeten ze naar Leeuwarden, Drachten, Sneek of Heerenveen.
In de provincie Utrecht kunnen mensen zonder afspraak naar binnen op vaccinatielocaties die maar één dag in de week open zijn. Die zijn in gemeenten als Baarn, Bunschoten, IJsselstein, Leusden, Rhenen en Soest.
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met 50 gestegen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zojuist. Het gaat om de grootste toename in twee maanden tijd.
In totaal liggen nu 361 mensen met corona in het ziekenhuis, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Ook de instroom van nieuwe patiënten met Covid-19 is relatief hoog. Op verpleegafdelingen kwamen er het afgelopen etmaal 54 patiënten bij, het hoogste aantal sinds 5 juni. In totaal liggen daar nu 277 coronapatiënten.
Op de ic's werden 9 mensen binnengebracht, het hoogste aantal sinds 10 juni. Met 84 ernstig zieke coronapatiënten in totaal is de bezetting daar nu op hetzelfde niveau als precies een week geleden.
Het aantal positieve testuitslagen heeft zich gestabiliseerd, aldus demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij blijft nog voorzichtig, maar het stijgt niet meer, zei hij na kabinetsoverleg. Vandaag zijn er volgens hem ruim 9000 besmettingen gemeld.
,,Dat is nog steeds een veel te hoog aantal'', aldus de zorgminister. ,,Dat moet naar beneden." Het OMT is vrijdag bij elkaar geweest om de situatie te bespreken en heeft besloten dat er geen reden is om extra maatregelen te nemen. Eerder besloot het kabinet onder meer om de nachthoreca te sluiten vanwege het hoge aantal besmettingen.Wie nu een afspraak maakt voor een coronaprik krijgt de tweede vaccinatie een stuk sneller, twittert coronaminister De Jonge.
De 57-jarige man die zondagochtend medewerkers van de Dordtse vaccinatiehal met de dood bedreigde en uitschold, vreesde dat hij te lang moest wachten op een prik. Zowel de politie als de GGD-teamleider spreekt van ‘een incident’. Maar het past wel binnen een bredere trend: ,,Mensen zijn heel licht ontvlambaar.’’
Indonesië heeft het afgelopen etmaal het laagste aantal positieve coronatests sinds 6 juli afgenomen: 34,257. In totaal zijn ruim 2,9 miljoen Indonesiërs besmet geraakt met het coronavirus. Vandaag loopt het officiële dodental met 1338 op tot 74.920.
In Engeland zijn vandaag alle coronamaatregelen afgeschaft. Dat betekent dat dansliefhebbers sinds vannacht 00:00 uur weer vrijuit kunnen dansen zonder afstand te houden of een mondkapje te dragen.
,,Wie zich niet laat inenten, heeft een grote kans om de deltavariant op te lopen'', waarschuwt Scott Gottlieb, voormalig hoofd van de Amerikaanse voedsel- en medicijnwaakhond FDA, op nieuwszender CBS. ,,Voor de meesten zal dit het ergste virusbesmetting uit hun leven zijn.''
De besmettelijker deltavariant rukt op in de VS, terwijl de vaccinatiecampagne er stagneert. Gottlieb wijst op het grote risico om met ernstige coronaklachten in een ziekenhuis terecht te komen. Rond de miljoenenstad Los Angeles is het aantal nieuwe coronabesmettingen sinds 4 juli verviervoudigd. Het aantal ziekenhuisopnamen inmiddels verdubbeld.
In een week tijd is het aantal nieuwe gevallen in 48 Amerikaanse staten toegenomen met 10 procent. Een toename in besmettingen en opnamen draait vrijwel zeker uit op meer coronasterfte. 99,5 procent van de coronadoden in de VS vallen onder hen die niet gevaccineerd zijn, zegt de hoogste gezondheidsambtenaar Vivek Murthy. 'Laat je inenten', is zijn boodschap bij CNN.© REUTERS — FVoormalig FDA-baas Scott Gottlieb. De Russische gezondheidsautoriteiten melden vandaag 24.633 nieuwe coronabesmettingen en 719 sterfgevallen tegen gevolge van Covid-19. Sinds het uitbreken van de pandemie zijn 5.982.766 Russen met het longvirus besmet geraakt en kwamen 149.138 eraan te overlijden.
Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken maakt vandaag bekend dat inwoners volledig ingeënt moeten zijn voordat zij buiten het koninkrijk mogen reizen. De maatregelen wordt genomen, omdat 'een dosis een lage effectiviteit tegen virusvarianten laat zien'', klinkt het in de verklaring. Wereldwijd lopen de besmettingscijfers snel op door besmettelijker mutaties, zoals de deltavariant.
Stadstaat Singapore doet een zwaar beroep op ongevaccineerde inwoners om zoveel mogelijk thuis te blijven. Vooral ouderen die nog niet geprikt zijn, krijgen het advies de komende weken niet de straat op te gaan. Singapore stelde gisteren 88 nieuwe coronagevallen vast, het hoogste dagelijkse aantal sinds augustus vorig jaar.
Veel van de besmettingen zijn terug te voeren op karaokebars en een vissershaven. Uit voorzorg zijn gisteren viskramen op diverse markten in de stad gesloten. Vishandelaren worden getest op het coronavirus. De Singaporese overheid zegt maatregelen pas te willen versoepelen, zodra er voldoende mensen zijn ingeënt en de ziektegevallen minder ernstig worden.Premier Daniel Andrews, van de Australische deelstaat Victoria, zegt dat de lockdown er niet opgeheven wordt zolang er nog besmettingsgevallen worden vastgesteld. Ondanks een lichte daling in het dagelijkse besmettingen vecht miljoenenstad Melbourne nog steeds tegen de zwaar besmettelijke deltavariant.
De lockdown zou er morgen verstrijken, maar die wordt nu verlengd. Tot wanneer is onduidelijk. Experts houden er rekening mee dat Australië tot het einde van het jaar langere of kortere lockdowns houdt. Tegen die tijd zou de vaccinatiegraad hoog genoeg moeten zijn.Het Zuid-Koreaanse leger kampt met de grootste corona-uitbraak sinds het begin van de pandemie. Ruim tachtig procent van de opvarenden van een marineschip dat in februari koers zette naar de Golf van Aden, om daar piraterij te bestrijden, blijkt positief te testen.
Legerbronnen geven aan dat geen van de besmette bemanningsleden ernstige klachten heeft, maar de toestand van één van hen wordt wat scherper in de gaten gehouden. De met corona geïnfecteerde marinemensen worden nu terug naar huis gevlogen en een nieuwe bemanning zal het schip terug naar Zuid-Korea varen.Ziekenhuizen scherpen hun coronamaatregelen steeds meer aan vanwege de grote toename van het aantal besmettingen, schrijft dagblad Trouw. Ze beperken bezoek voor patiënten, stellen mondkapjes weer verplicht en vragen patiënten als het kan zonder begeleiding te komen.
In het Radboudumc in Nijmegen zijn vanaf vandaag geen begeleiders meer welkom en mogen patiënten nog maar één bezoeker per dag ontvangen, behalve als een patiënt mogelijk komt te overlijden. In dat geval zijn twee bezoekers welkom. Ook mondkapjes moeten in het ziekenhuis weer op.
Onder meer het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag, het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond namen dit weekend soortgelijke maatregelen. De ziekenhuizen voelen zich genoodzaakt strengere maatregelen in te voeren, nu aan het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt.
Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch stelt vanaf vandaag het dragen van mondkapjes weer verplicht. Het JBZ zegt het vervelend te vinden om dit weer te moeten doen, maar ,,we nemen deze extra voorzorgsmaatregel om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.”
Een groot aantal Japanners is van mening dat veilige Olympische Spelen - gezien de coronasituatie in het land - niet mogelijk zijn, zo blijkt uit een enquête van de Japanse krant Asahi Shimbun. 55 procent van de ondervraagden is zelf ronduit tegen het doorgaan van het sportevenement.
,,De Olympische Spelen worden een evenement dat het publiek niet begrijpt'', zegt automaker Toyota, een van de belangrijkste sponsors van de spelen. Het bedrijf trekt daarom zijn tv-reclames rond de Olympische uitzendingen in. Ook zal de opperbaas van Toyota, Akio Toyoda, naar verwachting niet bij de openingsceremonie zijn.© AP — Toyota-topman Akio Toyoda ziet de Spelen in Tokio niet zitten. De extreemrechtse Britse commentator Katie Hopkins wordt Australië uitgezet omdat ze op sociale media had geroepen dat ze een loopje zou nemen met de quarantaineregels van het land.
Hopkins was speciaal naar Australië gereisd om deel te nemen aan het reality-tv-programma Big Brother VIP. Ze zat in een verplichte hotelquarantaine van 14 dagen in Sydney voordat de opnames zouden beginnen.
Lees hier het hele verhaal
Het kabinet heeft op 26 juni toestemming gegeven voor de heropening van nachtclubs zonder een advies hierover van de Fieldlab-experimenten af te wachten. Verschillende adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en Fieldlab over hoe evenementen weer veilig kunnen plaatsvinden zijn daarnaast genegeerd, meldt NRC op basis van Tweede Kamerstukken en gesprekken met betrokkenen.
De heropening van het nachtleven liep de afgelopen weken uit op een grote besmettingsgolf, waarvoor het kabinet excuses aanbood.
Fieldlab, een samenwerking van evenementensector, overheid en wetenschap, onderzocht de afgelopen maanden hoe evenementen als theatervoorstellingen en festivals weer veilig konden plaatsvinden. In mei presenteerde het aanbevelingen, die door OMT en kabinet werden besproken en goedgekeurd.
Pas daarna, op 29 mei, vond nóg een Fieldlab plaats, in de Amsterdamse club Shelter, om de setting van een clubavond te onderzoeken. Die resultaten waren nog niet bekend toen het kabinet half juni besloot dat nachtclubs weer open mochten.
Duizenden demonstranten tegen coronamaatregelen hebben zondag een lokale tv-zender in Cyprus aangevallen. Ze gooiden met vuurwerk, brachten vernielingen aan in het gebouw en beschadigden een aantal auto's van Sigma TV.
Ongeveer 5000 actievoerders hadden zich bij het presidentieel paleis in de hoofdstad Nicosia verzameld uit protest tegen de Covid-beperkingen die op het eiland gelden. Ongeveer de helft daarvan trok daarop richting de tv-zender. Minstens een van de auto's van Sigma werd in brand gestoken, drie andere wagens werden beschadigd en ruiten in het gebouw sneuvelden. Volgens de zender waren agenten het gebouw ingetrokken om de medewerkers te beschermen. De politie heeft geen arrestaties of gewonden gemeld.
Het televisiestation was eerder al het mikpunt van protest tegen de coronamaatregelen. De zender wordt beschouwd als tegenstander van mensen die tegen vaccinatie zijn. Cyprus, een eiland in de Middellandse Zee, kampt momenteel met een vierde golf van coronabesmettingen die te wijten zijn aan de Delta-variant.
© AFP — De ravage bij de tv-zender Lingerieketen Hunkemöller heeft in 2020 een lagere omzet geboekt dan een jaar eerder, maar wist de schade van de gedwongen winkelsluitingen tijdens de coronapandemie beperkt te houden. Doordat het omzetverlies minder groot is dan gevreesd, zet de winkelketen bijna 5 miljoen euro aan ontvangen coronasteun apart om terug te betalen aan de Nederlandse overheid.
Frankrijk heeft voor de derde dag op rij meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd en bovendien een stijgende tendens. De besmettelijkere Delta-variant van het virus is daarvoor verantwoordelijk. Het ministerie van Volksgezondheid registreerde in de afgelopen 24 uur 12.532 infecties.
Volgens een woordvoerder zijn bij de zondag gepubliceerde gegevens ook al eerder vastgestelde gevallen inbegrepen. Daardoor mag de toename van het dagtotaal niet exceptioneel worden genoemd, maar in zijn algemeenheid geeft de huidige ontwikkeling wel reden tot zorg. Op de intensive care-afdelingen van de Franse ziekenhuizen lagen zondag 891 Covid-19-patiënten, één meer dan zaterdag. Het dodental door de ziekte liep met vijf op tot 111.472.
De regering-Macron heeft onlangs bepaald dat volwassenen komende week een coronapaspoort moeten tonen om toegang te krijgen tot grote evenementen en publieke gelegenheden met veel mensen. De 'pass sanitaire', waarin staat dat de houder immuun is voor het virus of recent negatief getest, wordt in augustus ook verplicht voor onder meer horecabezoek. Tegen dat besluit is zaterdag in tal van grote steden geprotesteerd.
Het Amerikaanse tennistalent Cori 'Coco' Gauff (17) moet de Olympische Spelen missen. Ze heeft positief getest op het coronavirus en kan niet meedoen aan het tennistoernooi in Tokio.
© via REUTERS — Giorgio Chiellini Het aantal coronabesmettingen in Italië is voor de zesde dag op rij toegenomen. Volgens gezondheidsexperts komt dat door de festiviteiten rondom het Europees kampioenschap voetbal, dat een week geleden werd gewonnen door Italië.
De gezondheidsautoriteiten registreerden zondag in totaal 3127 nieuwe infecties. Dat zijn slechts zes gevallen meer dan een dag eerder, maar daarbij moet wel rekening worden gehouden met de beperkte testcapaciteit in het weekend. Daardoor worden op zondagen doorgaans minder positieve testen gemeld dan op andere dagen.
Nadat het Italiaanse voetbalteam de finale won, vonden in veel steden en dorpen straatfeesten plaats. Het hoofd van het Italiaanse gezondheidsinstituut, Franco Locatelli, zei tegen de krant La Repubblica dat de bijeenkomsten en menigten hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus.
Hoewel het aantal besmettingen tot op heden niet explosief is gestegen, leidt de toename wel tot zorgen over een nieuwe besmettingsgolf. Het aantal corona-gerelateerde sterfgevallen daalt nog wel. Er werden zondag binnen een etmaal drie overlijdens gemeld, het laagste aantal sinds augustus vorig jaar.
Italië, dat begin vorig jaar zeer zwaar getroffen werd door het coronavirus, telt in totaal nu bijna 128.000 coronadoden en bijna 4,3 miljoen besmettingen. Bijna de helft van alle Italianen vanaf twaalf jaar is inmiddels volledig gevaccineerd tegen Covid-19.
De politie heeft zondag een man aangehouden bij een coronavaccinatie-locatie in Dordrecht. De man bedreigde medewerkers en deed zeer beledigende uitspraken, meldt de politie.
Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht typeert het gedrag van de man op Twitter als 'schofterig gedrag'. ,,Dit doe je nooit. En al helemaal niet tegen onze toppers van @ggdzhz die zich iedere dag inspannen om alle inwoners zo goed mogelijk te beschermen."
© AP — Boris Johnson De Britse gezondheidsautoriteiten hebben zondag voor het eerst in dagen een daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen kunnen melden. De voorbije 24 uur kwamen er 48.161 infectiegevallen bij, ruim 6500 minder dan een dag eerder. Ook de sterftecijfers namen verder af, nu nog 25.
De regering in Londen heeft besloten de meeste nog resterende coronamaatregelen voor Engeland met ingang van maandag in te trekken. Uitgerekend dit weekeinde maakte de minister van Volksgezondheid Sajid Javid bekend dat hij het virus heeft opgelopen, hoewel hij al is gevaccineerd. Premier Boris Johnson, die contact had gehad met Javid, besloot na de nodige kritiek noodgedwongen in quarantaine te gaan. Beiden voelen zich goed.
Johnson belandde vorig jaar door Covid-19 op de intensive care en is inmiddels twee keer ingeënt. Met de versoepelingen in het vooruitzicht smeekte hij zijn landgenoten zondag, met drie keer 'please', voorzichtig te zijn. ,,Ga morgen door naar de volgende stap met de gepaste voorzichtigheid en respect voor anderen wegens het risico dat de ziekte de kop blijft opsteken. En bovenal, wanneer je gevraagd wordt een tweede prik te komen halen, doe dat alsjeblieft."
Het coronavirus is afgelopen etmaal vastgesteld bij 10.247 mensen. Vergeleken met zaterdag daalde het aantal besmettingen met 856. Zaterdag meldde het RIVM 11.103 nieuwe coronagevallen.
Er is één persoon overleden. Zaterdag waren er nul sterfgevallen gemeld. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het even duren voordat dat sterfgeval is geregistreerd.
De meeste positieve uitslagen kwamen uit Amsterdam-Amstelland (1229) en Rotterdam-Rijnmond (1106). In de hoofdstad Amsterdam zijn 1022 positieve tests gemeld, gevolgd door Rotterdam, met 662.
Sinds het begin van de uitbraak zijn er 1.799.527 positieve tests gemeld. Het RIVM heeft in totaal 17.797 sterfgevallen als gevolg van corona bevestigd.
Opnieuw is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen. In totaal liggen er nu 311 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen kwamen er het afgelopen etmaal 42 patiënten bij. Er liggen nu 76 mensen op de ic, één minder dan gisteren. Gisteren lagen er 284 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrijdag 265 en donderdag 230.
Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en op de verpleegafdelingen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, zei eerder deze week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten zal stijgen tot circa 800.
Frankrijk gaat na massale protesten de regels versoepelen voor het gebruik van de gezondheidspas, waarmee Fransen onder meer kunnen laten zien of ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Die hebben ze binnenkort nodig om toegang te krijgen tot allerlei openbare locaties. Minister van Financiën Bruno Le Maire zei in een interview met de krant JDD dat mensen die 'pass sanitaire' straks niet nodig zullen hebben om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter.
Dat besluit is bedoeld om de negatieve gevolgen voor ondernemers te beperken, legde Le Maire uit. Hij erkende dat vanuit het bedrijfsleven bezorgd wordt gereageerd op de plannen van de overheid. Die verplicht volwassenen vanwege de coronacrisis om vanaf 21 juli met de pas aan te tonen dat ze geen gezondheidsrisico vormen bij onder meer grote evenementen, bioscopen en pretparken. De 'pass sanitaire' is vanaf augustus ook nodig bij bezoeken aan onder meer horecazaken en winkelcentra. Fransen kunnen met de pas ook laten zien dat ze negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus.
Het beleid heeft volgens een recente peiling de steun van 62 procent van de Fransen, berichtte Le Parisien. Toch zijn ook veel Fransen fel tegen de invoering van de pas en de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Er deden zaterdag volgens overheidscijfers zo'n 114.000 mensen mee aan demonstraties. Eerder waren er ook al kleinere protestacties. Een betoger in Parijs zei dat het menselijk lichaam onschendbaar is. "De president van de republiek heeft op geen enkele manier het recht om te beslissen over mijn gezondheid."
© AFP — Minister van Financiën Bruno Le Maire. Voor het eerst in vier maanden tijd heeft Israël opnieuw meer dan 1.000 coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit de cijfers die het ministerie van Gezondheid bekendmaakte.
De afgelopen 24 uur werden 1.118 nieuwe infecties geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds midden maart. Ter vergelijking: op het toppunt van de pandemie in januari werden in Israël dagelijks meer dan 10.000 coronabesmettingen opgetekend.
Premier Naftali Bennett verwees naar de meer besmettelijke deltavariant als oorzaak voor de stijgende cijfers. ,,De vaccins blijken minder werkzaam tegen de deltavariant dan we hadden gehoopt", aldus Bennett. Daarom worden vanaf woensdag opnieuw beperkingen ingevoerd op evenementen met meer dan 100 personen binnen. Enkel mensen die gevaccineerd zijn, een besmetting hebben doorgemaakt of een negatief testresultaat kunnen voorleggen, mogen dergelijke evenementen nog bijwonen. Bovendien worden ook mondmaskers binnen weer verplicht.
In Israël heeft 62 procent van de bevolking minstens een eerste coronaprik gekregen. Zowat 56 procent is volledig ingeënt.
© EPA — De 19 miljoenste prik wordt vandaag gezet, meldt minister Hugo de Jonge.
Onder de bijna tweehonderd Nederlanders die inmiddels hun intrek hebben genomen in het olympisch dorp in Tokio bevinden zich geen positief geteste personen. Dat verzekerde een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF. Hij reageerde desgevraagd op het nieuws dat drie mensen in het olympisch dorp uit hetzelfde land en van dezelfde sportdiscipline positief zijn bevonden op het coronavirus. Het gaat om twee sporters en een teamlid.
,,Ze zijn niet van ons", laat de woordvoerder weten. ,,Ik zag de berichten ook voorbijkomen, maar dat is het enige dat ik kan zeggen. Het is natuurlijk allemaal volledig anoniem."
Britse ministers en andere beleidsbepalers moeten mogelijk in quarantaine nu de kersverse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, positief is getest op het coronavirus. Dat schrijven BBC News en The Guardian. Javid heeft onder meer de ambtswoning van premier Boris Johnson langdurig bezocht.
Johnson gaat niet in volledige thuisquarantaine. Johnson en zijn minister van Financiën Rishi Sunak doen volgens Britse media mee aan een proefprogramma en zullen daarom dagelijks worden getest om te controleren of ze het virus ook hebben opgelopen. De oppositie reageert kritisch.
De 57-jarige Johnson raakte vorig jaar al besmet met het coronavirus. Hij belandde toen op de intensive care. De premier is inmiddels volledig gevaccineerd. Hij kreeg vorige maand de tweede doses van het vaccin van AstraZeneca en riep zijn landgenoten toen op zijn voorbeeld te volgen en zich te laten inenten.
© REUTERS — Premier Boris Johnson omhelst de kersverse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid. Het aantal coronagevallen blijft in het hele land stijgen, en daardoor gaan de risiconiveaus verder omhoog. Elf van de 25 veiligheidsregio's staan al op het hoogste alarmniveau, zeer ernstig, en daar kunnen tien regio's bij komen als de overheid in de loop van komende week de nieuwe kaart van Nederland vaststelt.
Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Twee cijfers bepalen het risiconiveau in een regio: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig. In de loop van juni werd dat verlaagd, toen het aantal positieve tests snel daalde.
Vorige week gingen de risiconiveaus fors omhoog als gevolg van de nieuwe coronagolf. Daardoor staan nu elf regio's op zeer ernstig en dertien op ernstig. In Zeeland is de situatie zorgelijk. Het laagste niveau, waakzaam, geldt nergens.
De elf regio's waar de situatie al zeer ernstig is, zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en de Gooi en Vechtstreek. Amsterdam-Amstelland is de grootste brandhaard. Daar zijn in de laatste zeven dagen 914 op de 100.000 inwoners positief getest. Dat betekent dat 1 op de 109 inwoners van Amsterdam en omstreken in de laatste zeven dagen bericht van de GGD heeft gehad over een positieve testuitslag.
Negen regio's komen vrijwel zeker ook op het hoogste niveau te staan. Een daarvan is Gelderland-Zuid. In de afgelopen zeven dagen hebben daar bijna 2500 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. In de zeven dagen ervoor waren het er bijna 700. Dat is een stijging van 263 procent. Het coronavirus wordt vooral veel vastgesteld in studentenstad Nijmegen.
De andere regio's die op 'zeer ernstig' afstevenen zijn Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland en Friesland. Flevoland zit nog net onder de grens, maar kan in de komende dagen ook uitkomen op het hoogste niveau. Als dat gebeurt, staan negen van de twaalf provincies volledig op 'zeer ernstig'.
De enige regio's die op het een na hoogste risiconiveau lijken uit te komen, zijn Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Drenthe en Zeeland.
Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.
In veel Franse steden zijn isteren mensen opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de invoering van de ‘pass sanitaire’, de coronapas.
Volwassenen moeten vanaf maandag kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, Covid-19 hebben doorstaan of onlangs negatief zijn getest om naar evenementen met veel publiek en naar culturele instellingen te gaan. Vanaf augustus moet de pas ook getoond worden bij een bezoek aan onder meer de horeca en winkelcentra.
De aversie tegen die maatregel en tegen het verplicht vaccineren van zorgverleners bleek ook al woensdag op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Volgens de Franse media waren er zaterdag in Parijs andermaal duizenden betogers op de been. Tot de initiatiefnemers in de hoofdstad behoorden de rechtse politicus Florian Philippot (Les Patriotes), voormalig vicevoorzitter van het Front National, en een kopstuk van de ‘gele hesjes’.
‘Nazimethodes’
De tegenstanders van de coronapas verwezen vaak naar nazimethodes uit de Tweede Wereldoorlog. Net als woensdag verliepen de manifestaties niet overal rustig. In onder meer Dijon, Lille, Nantes en Lyon zette de politie traangas in om de menigte te verspreiden.© AP — In het olympisch dorp in Tokio hebben drie personen uit dezelfde olympische ploeg positief getest op het coronavirus. Het gaat om twee sporters en een teamlid. ,,Ze komen uit hetzelfde land en beoefenen dezelfde sport", liet een woordvoerder van het organisatiecomité weten. Hij verstrekte verder geen details.
Het gaat om de eerste coronagevallen onder atleten in het olympisch dorp. Het teamlid testte een dag eerder al positief. De drie positief geteste mensen zijn op hun kamer in het olympisch dorp in isolatie gegaan.
De personen met wie de drie besmette olympiërs in nauw contact zijn geweest, zijn inmiddels geïdentificeerd. Deze mensen dienen nadere coronatesten te ondergaan en moeten in Tokio voorlopig apart eten, trainen en reizen.
De duur van deze voorzorgsmaatregelen hangt af van het oordeel van het anti-corona controlecentrum in het olympisch dorp. ,,Pas als de experts hebben vastgesteld dat je geen risico meer vormt voor anderen, kun je terugkeren bij je team", liet adjunct-directeur Pierre Ducrey van het Internationaal Olympisch Comité IOC weten.
Het organisatiecomité maakte verder bekend dat tot dusver 55 positieve coronatests zijn geregistreerd. Tot de positief geteste personen behoort de Zuid-Koreaan Ryu Seung-min, lid van het IOC. Er zijn circa 30.000 tests uitgevoerd bij 18.000 sporters, officials, journalisten en andere betrokkenen die vanaf 1 juli in Japan zijn aangekomen.
Tijdens de Olympische Spelen, die vrijdag worden geopend, nemen in totaal zo'n 18.000 sporters en begeleiders hun intrek in het dorp. Op het piekmoment, ongeveer halverwege de Spelen, zullen dat er maximaal 6000 tegelijkertijd zijn. ,,Het is onvermijdelijk dat we besmettingsgevallen hebben", erkende IOC-directeur Christophe Dubi. Hij verzekerde echter dat alles wordt gedaan om het risico op een uitbraak van het coronavirus 'tot een absoluut minimum te beperken'.
Groot-Brittannië is tegen massavaccinatie van kinderen vanaf 12 jaar. Wel bereiden ministers zich voor op het verstrekken van doses aan kwetsbare tieners tussen de 12 en 15 jaar en jongeren die op het punt staan 18 jaar te worden, meldt The Telegraph.
Het adviescomité van experts dat de Britse overheid adviseert op het gebied van vaccinatie en immunisatie (JCVI), zou ministers hebben aangeraden niet over te gaan tot massavaccinatie totdat er meer bewijs over de risico's beschikbaar is. Wel worden vanaf maandag vaccins aangeboden aan tieners tussen de 12 en 15 jaar die extra kwetsbaar zijn voor het virus.
17-jarigen die over maximaal drie maanden 18 jaar worden, komen ook in aanmerking voor een inenting, aldus de Britse krant. JCVI zou de mogelijkheid om alle kinderen van een prik te voorzien 'in onderzoek' houden.
In reactie op het bericht van The Telegraph zegt het Britse ministerie van Volksgezondheid dat 'de ministers geen beslissingen hebben genomen over de vraag of mensen van 12 tot 17 jaar routinematig Covid-19-vaccins moeten krijgen.'
De Tilburgse kermis is sinds 20.30 uur op slot en ‘zal voorlopig niet meer open gaan’. Er staan flinke rijen bij verschillende toegangspoorten, bezoekers worden (heel) mondjesmaat toegelaten. De parkeergarages zijn dicht, op matrixborden worden kermisbezoekers die per auto komen aangespoord om te draaien.
Of de kermis zaterdagavond nog van het slot gaat, is volgens de gemeente moeilijk te zeggen. Maar er staan lange rijen - tot een uur - bij het Stadhuisplein en aan de Spoorlaan. De druktemeter van de gemeente staat al sinds de middag op rood, dat is een teken om niet meer te komen.
Niet alleen in Tilburg is het druk op de kermis, dat geldt ook voor een andere Brabantse stad: Uden. De gemeente doet via Facebook de oproep om niet meer naar het kermisterrein te komen vanwege te veel mensen.
© Jan van Eijndhoven — Straatheater uit Den Bosch 'vrolijkt' de Tilburgse kermis op. Nu de GGD Rotterdam-Rijnmond vrijdag bekendmaakte tijdelijk te stoppen met het testen van reizigers vanwege storing bij het testlab Eurofins, is het op de alternatieve locaties in de stad een drukte van belang. Zoals bij de commerciële testlocatie in Rotterdam-Hillegersberg.
Op sommige plekken gaat het er hectisch aan toe, omdat reizigers voor de geldigheidsduur van de test verstrijkt, op de plaats van bestemming moeten zijn. Nu ook het midden van het land vakantie heeft, willen veel mensen op vakantie. Ook bij een commerciële teststraat in Alphen aan den Rijn was het zaterdag ontzettend druk, er stond een lange rij met voornamelijk vakantiegangers.
Landen als Frankrijk en Duitsland hebben strengere maatregelen afgekondigd voor Nederlandse vakantiegangers. Zo vraagt de Franse regering om bewijs van een negatieve PCR- of antigeentest die in de afgelopen 24 uur voor vertrek is afgenomen. Een antigeentest is in dit geval het beste om te ondergaan aangezien het resultaat hiervan vaak al binnen een kwartier duidelijk is.
© AD — De rij werd langer en langer voor de testlocatie in de Bergse Dorpsstraat in de wijk Hillegersberg in Rotterdam. Is Urk het braafste jongetje van de klas of wordt er amper getest? Heel het land zucht onder corona, maar op Urk is weinig aan de hand. Het vissersdorp is een eenzame grijze vlek op de coronakaart. De laatste twee weken zijn er slechts vier positieve testen geregistreerd. Wat is er aan de hand? Lees hier de reportage.
© Wilbert Bijzitter — Op Urk laten ze zich amper testen. 'En we eten elke dag een visje, dat helpt ook.' In het Verenigd Koninkrijk blijft met de versoepelingen van de coronamaatregelen in het vooruitzicht het aantal nieuwe besmettingen toenemen. De gezondheidsautoriteiten meldden zaterdag dat er in 24 uur 54.674 Covid-19-patiënten zijn bijgekomen. Op 15 januari waren er voor het laatst zoveel. Het dodental liep in vergelijking met vrijdag iets terug, tot 41.
Onder de nieuwe geïnfecteerden was ook de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid. Hij maakte zelf bekend positief getest te zijn en slechts lichte klachten te hebben, vermoedelijk omdat hij al twee coronaprikken heeft gehad. Omdat het om een sneltest ging, heeft hij ook nog een PCR-test ondergaan. Het resultaat daarvan is nog niet bekend.
Door de voortvarende inentingscampagne blijven de ziekenhuisopnames beperkt. Dat is voor premier Boris Johnson de belangrijkste reden de Engelsen vanaf maandag weer ruime vrijheden te geven.
Wie dezer dagen op vakantie gaat, moet haast hogere wiskunde hebben gestudeerd. Vaccinatiepaspoort, quarantainemaatregelen, mondkapjesplicht. Ga er maar aanstaan. Toch zijn de rijen fors op Rotterdam The Hague Airport, waar naar zon en zee hunkerende toeristen klaar staan om het vliegtuig zuidwaarts te pakken. ,,Lekker bakken op het strand.’’ Lees hier het hele verhaal.
In veel Franse steden zijn mensen opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de invoering van de pass sanitaire, de coronapas. Volwassenen moeten vanaf maandag kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, Covid-19 hebben doorstaan of recent negatief zijn getest om naar evenementen met veel publiek en naar culturele instellingen te gaan. Vanaf augustus moet de pas ook getoond worden bij een bezoek aan onder meer de horeca en winkelcentra.
De aversie tegen die maatregel en tegen het verplicht vaccineren van zorgverleners bleek ook al woensdag op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Volgens de Franse media waren er zaterdag in Parijs andermaal duizenden betogers op de been. Tot de initiatiefnemers in de hoofdstad behoorden de rechtse politicus Florian Philippot (Les Patriotes), voormalig vicevoorzitter van het Front National, en een kopstuk van de 'gele hesjes'.
De tegenstanders van de coronapas verwezen ook nu vaak naar nazimethodes uit de Tweede Wereldoorlog. Net als woensdag verliepen de manifestaties niet overal rustig. In onder meer Dijon, Lille, Nantes en Lyon zette de politie traangas in om de menigte te verspreiden.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken telde 136 demonstraties met in totaal 114.000 deelnemers. Ernstige excessen zijn niet gemeld.
© AFP — In onder meer Marseille gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de Franse coronapas. Het snelle afbouwen van de coronamaatregelen door de Nederlandse overheid en de nieuwe situatie op de Europese coronakaart pakken volgens de reisbranche desastreus uit. Volgens topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR loopt de schade in korte tijd al in de tientallen miljoenen euro's. Hij neemt het de overheid daarbij kwalijk dat Nederland weer helemaal roodgekleurd is op de coronakaart van het ECDC, het Europese RIVM. Oostdam stelt dat zijn sector hierdoor nu veel langer coronasteun nodig heeft.
,,We waren hard op weg om op de coronakaart groen te kleuren. En nu staan we opeens op rood. Ik ben echt boos", aldus de branchevoorman. Het gevolg is dat andere Europese landen nu hun inreisbeleid aanscherpen en het voor Nederlanders lastiger maken om daar hun vakantie te vieren. De nieuwe maatregelen die Frankrijk zaterdag aankondigde, zijn daarvan het jongste voorbeeld.
Volgens Oostdam zoeken de Fransen daarbij de grenzen op van wat Europees is afgesproken. Nederlanders die niet volledig zijn gevaccineerd hebben vanaf middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een negatieve coronatestuitslag nodig die niet langer dan 24 uur oud is, in plaats van 72 uur. De ANVR-baas noemt dit een "belachelijke" maatregel, aangezien er geen overgangstermijn is meegenomen. ,,Je zal maar net zondag gepland hebben om te vertrekken. Dan moet je nu op het laatste moment nog een nieuwe test zien te regelen. Dit is echt een grote belemmering voor reizigers en reisorganisaties."
Sinds de besmettingsaantallen in Nederland weer flink oplopen, is er ook een hoop onrust ontstaan, geeft Oostdam aan. Afgelopen week zijn de boekingen bij reisorganisaties volgens hem ingestort. En aanbieders van pakketvakanties zouden veel verontruste telefoontjes krijgen van mensen die hun reis bijvoorbeeld willen omboeken of annuleren. Dat laatste kan kosteloos als het reisadvies voor een land op oranje springt. Dit was bijvoorbeeld voor de Spaanse eilanden onlangs het geval. TUI en Sunweb kondigden direct aan voorlopig niet meer op Spanje te vliegen, waardoor in een klap veel vakanties niet meer doorgaan.
Het kabinet kwam onlangs al met extra steun voor de evenementensector, maar voor de reisbranche is nog geen aanvullende hulp aangekondigd. ,,Wij voelen ons in de kou staan. Ik gun het evenementensector omdat er veel festivals worden geannuleerd. Maar wij hebben ook duizenden geannuleerde boekingen", zegt Oostdam. Hij wil hierover een brief gaan schrijven aan de overheid en beraadt zich nog op verdere stappen.
© videostill — Directeur van ANVR Frank Oostdam Het was nog nooit zo druk bij het Regionaal Service Centrum (0900-8844) van de Politie Midden-Nederland als tijdens de coronacrisis. Het aantal meldingen verdubbelde het afgelopen jaar. Duizenden telefoontjes werken de telefonisten op een dag weg. ,,We zijn veel meer dan een klantenservice. Als wij niet de juiste vragen stellen, kan het helemaal fout gaan. Ons werk is van levensbelang.”
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend is het coronavirus vastgesteld bij 11.134 mensen. Het is de derde dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt.
Wel daalde het aantal nieuwe besmettingen licht (-190) vergeleken met vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.324 positieve tests registreerde (bijgesteld van 11.363). Het aantal nieuwe besmettingen lag zaterdag boven het gemiddelde over zeven dagen, dat nu op 9934 staat.
Amsterdam is zaterdag koploper met 1114 nieuwe besmettingen, gevolgd door Rotterdam, waar 757 mensen een positieve testuitslag te horen kregen. Daarna volgen Utrecht (351), Breda (286) en Groningen (264).
Er zijn sinds vrijdag geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Vrijdag steeg het aantal sterfgevallen als gevolg van corona met twee. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk zijn deze personen al eerder overleden.
De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid heeft vandaag gemeld positief te hebben getest op het coronavirus. Volgens Javid, die al twee keer is gevaccineerd, zijn de symptomen mild.
De positieve test kwam via een sneltest. Javid wacht de uitslag van een tweede PCR-test nog af. ,,Maar gelukkig ben ik gevaccineerd en zijn de klachten mild.''
© REUTERS — De Britse minister Sajid Javid. De Griekse autoriteiten hebben vanwege de coronacrisis een muziekverbod afgekondigd in horecazaken op het onder toeristen populaire eiland Mykonos. Daar gaat tot 26 juli ook een avondklok gelden. Iedereen op het eiland, ook toeristen, moet tussen 01.00 en 06.00 uur in principe binnenblijven.
De autoriteiten waarschuwden afgelopen week dat het aantal actieve coronagevallen op het eiland in een week tijd was verviervoudigd naar 300. Onderminister Nikos Hardalias kondigde zaterdag aan dat organisatoren van privébijeenkomsten met meer dan twintig aanwezigen voortaan boetes riskeren die kunnen oplopen tot 200.000 euro.De stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet door. Er zijn nu 284 patiënten opgenomen, negentien meer dan vrijdag. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is het hoogst sinds begin deze maand.
Er belandden vijftig nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen, één meer dan vrijdag. Op de intensive cares kwamen vijf nieuwe patiënten terecht, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de ic's liggen nu 77 coronapatiënten, twee meer dan vrijdag. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal patiënten met zeventien naar 207, het hoogste aantal sinds zondag 27 juni, toen er voor het laatst meer dan 200 patiënten lagen.
Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en op de verpleegafdelingen.
© AFP — Foto ter illustratie. Regeringen en wetenschappers uiten felle kritiek op het schrappen van vrijwel alle coronabeperkingen in Groot-Brittannië, met ingang van aanstaande maandag.
Volgens hen is het besluit van premier Boris Johnson ‘een bedreiging voor heel de wereld’. ,,Het maakt de weg vrij voor de opkomst van een resistente variant van Covid-19’’, aldus de critici. Lees hier het hele artikel.© REUTERS — Forensen met mondkapjes op King's Cross Station in Londen. De Britse regering heeft de woede van vakantiegangers en de reisbranche over zich afgeroepen door de quarantaineregels voor Frankrijk te handhaven. De regel dat Britten na een reis tien dagen in thuisquarantaine moeten vervalt maandag voor veel populaire vakantiebestemmingen, maar op het laatste moment is besloten dat Frankrijk daar niet onder valt.
Dat besluit heeft te maken met zorgen over de verspreiding van de zogeheten Beta-variant van het coronavirus in Frankrijk. Die variant is het voor eerst ontdekt in Zuid-Afrika en komt in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks voor. De BBC schrijft dat wordt gevreesd dat vaccins minder goed werken tegen die mutant.
Vakantiegangers doen in Britse media hun beklag over de plotselinge beleidswijziging en ook de reisbranche is niet te spreken over de uitzonderingspositie voor het onder toeristen populaire Frankrijk. Topman Johan Lundgren van easyJet klaagde dat de regering “het tapijt vandaan trekt” onder Britten die op vakantie zijn in Frankrijk of al een reis hadden geboekt.
Thailand meldt vandaag een recordaantal van 10.082 nieuwe besmettingen en 141 overlijdens ten gevolge van het longvirus. Dat brengt het totale aantal corona-infecties en sterfgevallen sinds het begin van de pandemie op respectievelijk 391.989 en 3.240.
De Thaise overheid ziet zich genoodzaakt de bewegingsvrijheid van inwoners verder aan banden te leggen. Mensen worden gevraagd thuis te blijven en niet tussen provincies te reizen. Bangkok en negen andere provincies zitten al in lockdown.
In Thailand geldt al een strikt verbod op publieke samenkomsten. De maximale straf voor overtreders is twee jaar cel of een boete die kan oplopen tot zo'n 1000 euro. Om de ergste virusgolf tot nu toe te stuiten, overweegt de regering nog strengere regels.
,,Als we niet meer maatregelen nemen, voorspellen we dat de huidige situatie de komende drie tot vier maanden tot nog grotere aantallen infecties en meer doden zal leiden'', zegt de directeur van de Thaise ziektebestrijding Opas Karnkawinpong.
© AP — Inwoners van de Thaise hoofdstad Bangkok laten zich vaccineren tegen Covid-19. Frankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen. Wie niet volledig gevaccineerd is, heeft vanaf middernacht op zondag een negatieve uitslag nodig van een coronatest die uiterlijk 24 uur eerder is afgenomen , maakte de regering bekend.
Premier Castex kondigt aan dat mensen een week na hun tweede prik met de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca worden gezien als volledig gevaccineerd. Dat was twee weken. Reizigers die het Janssen-vaccin hebben gekregen moeten 28 dagen wachten.
Rusland verkeert in de greep van de deltavariant en telt vandaag 25.116 nieuwe besmettingen. Officieel zijn er tot nu toe 5.933.115 Russen besmet geraakt met het coronavirus. Van hen kwamen er 147.655 te overlijden, inclusief de 787 mensen die de afgelopen 24 uur aan Covid-19 stierven.
Aan het begin van de coronapandemie hield de overheid rekening met het vrijlaten van gedetineerden vanwege uitbraken in gevangeniscomplexen. Ook werd nagedacht over onrust en mogelijke sterfgevallen in de gevangenissen, meldt de NOS.
De Dienst Justitiële Inrichtingen kocht 1500 extra enkelbanden om de gevangenen te volgen als zij naar huis werden gestuurd. Dat wegsturen zou opgaan voor hen die 80 procent van hun straf hadden uitgezeten, blijkt uit de coronanoodscenario's.
175 veroordeelden die hun straf er bijna op hadden zitten, en al grotendeels buiten de gevangenismuren verbleven, hoefden niet meer terug te keren. Zo werd voorkomen dat zij het virus mee terug zouden brengen. Meer gevangenen werden niet vrijgelaten.
Het inrichten van een hospice voor aan corona stervende gevangenen bleek niet nodig. De tweede coronagolf, eind vorig jaar, bracht wel meer besmettingen. Honderden gevangenen moesten worden geïsoleerd, bezoek of op verlof was maandenlang niet mogelijk.Niet alleen jongeren worden momenteel getroffen door het coronavirus, ook onder ouderen stijgt het aantal besmettingen. Hoewel nog beperkt - de bewoners werden als een van de eerste groepen ingeënt - begint het virus ook langzaam maar zeker door te dringen in de verpleeghuizen.
Voorlopige uitschieter waren de 25 besmette bewoners van afgelopen woensdag, het hoogste aantal sinds 5 mei. De afgelopen week werden in totaal 61 bewoners van verpleeghuizen positief getest. Ook het aantal verpleeghuislocaties dat met het coronavirus te maken krijgt, neemt toe.Zeker 36 locaties hadden in de laatste vier weken minstens één positieve test onder de bewoners, het hoogste aantal in bijna een maand. In de vier weken tot aan afgelopen maandag waren er 24 locaties met een recente positieve test. In januari kampten 850 tot 900 tehuizen met positieve tests.
Het aantal sterfgevallen onder de bewoners blijft voorlopig nog laag. In de afgelopen maand zijn slechts zes sterfgevallen geregistreerd en de laatste daarvan was ruim een week geleden. Rond de jaarwisseling stierven meer dan vijftig bewoners per dag en in de eerst golf waren er dagen waarop meer dan tachtig verpleeghuisbewoners stierven.
China heeft gisteren zo'n 11 miljoen coronaprikken gezet, aldus de nationale gezondheidscommissie. In totaal zijn in het Aziatische land nu 1,437 miljard doses vaccin toegediend.
De Australische miljoenenstad Sydney zit al drie weken in lockdown, maar het aantal nieuwe besmettingen stijgt nog steeds. Reden voor de autoriteiten van 's lands grootste stad om bouwplaatsen stil te leggen, niet-essentiële winkels te sluiten en bedrijven die hun personeel onnodig naar kantoor laten komen te beboeten.
De deelstaat New South Wales verbiedt het honderdduizenden bewoners van Sydneys voorsteden om hun woning te verlaten. De afgelopen 24 uur werden 111 nieuwe besmettingen vastgesteld. Een dag eerder waren dat er 97. Sydney telt ruim vijf miljoen inwoners.© EPA — Een waarschuwingsbord bij de Harbour Bridge in Sydney. Het Duitse Robert Koch-instituut heeft het afgelopen etmaal 1608 positieve coronatesten geregistreerd. Sinds het begin van de pandemie raakten 3.743.389 van onze oosterburen besmet met het longvirus. Er overleden nog eens 22 Duitsers aan de gevolgen, wat de officiële telling op 91.359 brengt.
Het aantal coronabesmettingen in India is vandaag met 38.079 gestegen tot 31,06 miljoen, meldt het ministerie voor Volksgezondheid. Er werden de afgelopen 24 uur 560 sterfgevallen geregistreerd. Dat brengt het officiële sterftecijfer op 413.091.
De deltavariant van het coronavirus is nu ook in de Verenigde Staten en daarmee wereldwijd dominant. De coronamutatie zorgt in de VS voor een piek in het aantal sterfgevallen, voornamelijk onder niet gevaccineerde Amerikanen. De gezondheidsdiensten melden een stijging van 70% qua besmettingen en 26% in overlijdensgevallen door Covid-19. De uitbraken doen zich vooral voor in regio's met een lage vaccinatiegraad, meldt CDC-directeur Rochelle Walensky.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept Nederlandse vakantiegangers op om voorzichtig te zijn. ,,Landen zoals Nederland mogen niet de bron van verspreiding van het virus worden'', zegt topadviseur Catherine Smallwood.
'Natuurlijk' kunnen Nederlanders op vakantie. ,,Maar, houdt bij uw plannen rekening met het virus'', zegt Smallwood. ,,Als je twintig uur in een overvolle bus moet, is dat risico veel groter, dan wanneer je met je eigen auto reist.’’In het olympisch dorp in Tokio is iemand die betrokken is bij het organiseren van de Spelen positief getest op het coronavirus. Volgens een woordvoerder van het organisatiecomité gaat het om de eerste besmetting die tot dusver is vastgesteld in het dorp. De besmette persoon is uit het dorp verwijderd en moet voorlopig in een hotel blijven.
In Saoedi-Arabië begint zaterdag de traditionele moslimbedevaart naar Mekka, de hadj. Vanwege de coronacrisis mogen dit jaar 60.000 mensen meedoen aan de pelgrimstocht, op voorwaarde dat ze zijn gevaccineerd tegen het virus. Alleen Saoedische staatsburgers en moslims die in Saoedi-Arabië wonen en tussen de 18 en 65 jaar oud zijn, mogen meedoen.
De hadj, die dit jaar loopt tot en met 22 juli, is verplicht voor elke gezonde moslim die zich de tocht kan veroorloven. Vorig jaar werden slechts 10.000 bedevaartgangers toegelaten, alleen uit Saoedi-Arabië. In 2019 trokken nog 2,5 miljoen gelovigen naar Mekka. Van hen kwamen er 1,8 miljoen uit het buitenland.
© AFP — Een pelgrim beschermt zich met een parasol tegen de felle zon in Mekka, kort voor het begin van de jaarlijkse tocht naar de heilige stad in Saoedi-Arabië. De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat sociale mediaplatformen als Facebook ,,mensen aan het doden zijn'' door het plaatsen van desinformatie over coronavaccins toe te staan. De president vindt dat Facebook meer moet doen om dergelijke berichten te weren.
,,De enige pandemie die we hebben, vindt plaats onder ongevaccineerden'', zei Biden vrijdag tegen verslaggevers in het Witte Huis, gevraagd naar zijn standpunt over desinformatie en zijn boodschap daarover aan sociale mediaplatformen als Facebook. ,,Ze zijn mensen aan het vermoorden'', aldus de president.
De Amerikaanse regering is al langer bezig de druk op de grote socialemediaplatformen op te voeren om foutieve informatie over het coronavirus harder aan te pakken. Volgens de overheid tiert desinformatie over onder meer de gevaren van coronavaccins welig op de netwerken, terwijl het sterk stijgende aantal coronadoden in de Verenigde Staten nu vooral uit Amerikanen bestaat die geen prik hebben gehad en daar in veel gevallen bewust voor kiezen, onder meer omdat ze de vaccins niet vertrouwen.
Facebook wees de kritiek vrijdag van de hand. Het bedrijf stelt dat het juist levens redt door feitelijke informatie over het coronavirus te verspreiden. ,,We laten ons niet afleiden door beschuldigingen die niet door de feiten worden ondersteund'', zei Facebook-woordvoerder Kevin McAlister vrijdag. ,,Feit is dat meer dan 2 miljard mensen gezaghebbende informatie over Covid-19 en vaccins op Facebook hebben bekeken, wat meer is dan enige andere plaats op internet.''
Eerder stelde Facebook ,,agressieve actie'' te ondernemen tegen misinformatie over het coronavirus en dat er reeds 18 miljoen van dergelijke berichten verwijderd zijn.
© AP — De Amerikaanse president Joe Biden vrijdag bij het Witte Huis in gesprek met verslaggevers. Zes regionale GGD'en voeren in elk geval tot en met maandag geen testen van reizigers uit. Het lab Eurofins heeft te veel tijd nodig om alle testen te verwerken en daardoor is het niet mogelijk om vakantiegangers binnen 30 uur uitsluitsel te geven.
Het gaat om de regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Groningen, Friesland, Drenthe en IJsselland. Mensen die daar wonen en een afspraak voor een reistest hebben staan, moeten hun afspraak annuleren via het telefoonnummer 0800-5005 en daarna via testenvoorjereis.nl een nieuwe afspraak maken. Mensen die al getest zijn en wachten op de uitslag, moeten online een nieuwe afspraak maken. Het kan zijn dat ze dan naar een andere regio moeten voor een test, of bij een commerciële aanbieder getest worden.
De GGD'en brengen ongeveer 7000 mensen die een afspraak hebben staan of die wachten op de uitslag per sms op de hoogte. Het is niet bekend of alle personen zo worden bereikt. ,,Heel vervelend", noemt de GGD de situatie.
Het is niet bekend hoeveel mensen in de afgelopen dagen niet op reis konden gaan omdat de uitslag van hun coronatest niet op tijd binnenkwam.
Lees ook: Uitslag coronatests vertraagd, vakantiegangers ten einde raad: ‘Ik ga mijn vlucht missen’.
© ANP De Britse gezondheidsautoriteiten hebben in 24 uur tijd liefst 51.870 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in zes maanden, uitgerekend nu over enkele dagen de maatregelen tegen de gevreesde virusinfectie aanzienlijk worden versoepeld.
In Engeland worden restricties voor pubs, restaurants en nachtclubs maandag opgeheven en de mondkapjesplicht afgezwakt. Premier Boris Johnson lijkt niet van zins dat plan te veranderen, hoewel de meest recente gegevens toch moeten verontrusten. Donderdag kwamen er 48.553 Covid-patiënten bij, een dag later nog enkele duizenden meer. Bovendien is de tendens al sinds eind mei stijgend.
Door de succesvolle inentingscampagne - ruim twee derde van de volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd - belanden momenteel relatief weinig Britten in het ziekenhuis. Dat gegeven sterkt Johnson in zijn mening dat de tijd rijp is voor verregaande versoepelingen. Het aantal sterfgevallen bleef vrijdag beperkt tot 49, veertien minder dan de dag ervoor. Het dodental door het nieuwe coronavirus in het VK is sinds de uitbraak nu 128.642.
De belangrijkste medisch adviseur van de regering, Chris Witty, waarschuwde vrijdag dat Engeland snel terug kan glijden naar een crisissituatie. "Ik denk niet dat we moeten onderschatten hoe verbluffend snel we weer in moeilijkheden kunnen geraken".
Verscheidene jongeren die kort na een Janssen-prik gingen feesten, zeggen dat het ministerie van Volksgezondheid hen bewust in een onveilige situatie heeft gebracht, zonder duidelijk te zijn over de risico's.
Ze voelen zich misleid, omdat demissionair minister Hugo de Jonge nu zegt dat het doel van 'Dansen met Janssen' was om zoveel mogelijk jongeren tot vaccinatie aan te sporen. Dat meldt Nieuwsuur.
Urgenda-Advocaat Marijn Kingma zegt dat als deze jongeren langdurige coronaklachten ontwikkelen ('long covid'), een zaak tegen de regering kansrijk is. ,,Ik zou zo'n zaak wel aandurven. Ze mogen me bellen."
Volgens Kingma hebben jongeren ook een eigen verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar informatie, maar vertrouwden zij in dit geval op uitlatingen van 'nota bene de minister van Volksgezondheid'.
Nieuwsuur sprak verschillende jongeren die het Janssen-vaccin kregen en kort daarna gingen feesten en ook besmet raakten. ,,Als de minister van Volksgezondheid zegt dat het veilig is, en je krijgt zo'n QR-code, dan ga ik er vanuit dat het veilig is om te gaan dansen", zegt Harm tegen het programma.
© ANP — Foto ter illustratie. GGD regio Utrecht is overvallen door de komst van Verknipt Festival naar De Meern. Was de gezondheidsorganisatie betrokken geweest, dan waren mogelijk coronabesmettingen voorkomen. Nu ontstond een ‘coronabom’ met meer dan 1000 besmettingen op het festivalterrein.
,,We wisten niet dat het festival er was'', zegt een GGD-woordvoerder tegen deze site (Premium).
© Foto Ruud Voest — Festival Verknipt bij Strijkviertel in de Meern leverde in twee dagen tijd 20.000 bezoekers op, die zorgden voor mensenmassa's bij het grote podium. Ongeveer 9100 mensen hebben vandaag hun geplande tweede AstraZeneca-prik ingeruild voor een inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat laat GGD GHOR Nederland weten. Deze mensen hoeven niet naar hun huisarts of arts, maar kunnen binnenkort bij een vaccinatielocatie van een GGD terecht voor de nieuwe prik. Voor het eerst is het mogelijk om vaccins te combineren.
Ongeveer 100.000 mensen hebben een eerste prik met AstraZeneca gehad en wachten nog op hun tweede prik. Zij mogen, als zij dat willen, hun afspraak veranderen via het afsprakennummer 0800-7070. Mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren, hebben vanaf vrijdag die kans. Vanaf zaterdag volgen mensen uit 1957. Volgende week volgen de andere groepen: mensen uit 1958 kunnen vanaf maandag bellen, mensen uit 1959 vanaf dinsdag en mensen uit 1960 vanaf woensdag. Alle andere volwassenen die nog een AstraZeneca-prik zouden krijgen en liever Pfizer/BioNTech hebben, kunnen vanaf donderdag bellen. Dit schema kan nog worden aangepast.
Zorgminister Hugo de Jonge gaf onlangs toestemming om deze vaccins te combineren, na een advies van de Gezondheidsraad. Uit onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede prik met Pfizer/BioNTech net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.
© AFP — De GGD heeft op Schiphol gratis zelftesten uitgedeeld. Dit om de reizigers die ons land in komen aan te moedigen om vooral een test te doen na een reis. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge deelde ook testen uit:
Huisartsen in Den Haag en omgeving worden momenteel overspoeld met vragen van patiënten. Vaak gaat het om gezondheidsklachten waarmee ze door de pandemie niet eerder bij de dokter aanklopten. Nu iedereen alsnog antwoorden wil op vragen, lopen de wachttijden bij huisartsen op. ‘Ondanks extra diensten.’
Nederlanders die naar België reizen en niet volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus, moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien. België is strenger voor reizigers uit Nederland nu dat door het groeiende aantal besmettingen helemaal rood is gekleurd.
Nederlanders die op doorreis zijn naar vakantielanden als Frankrijk hoeven geen test te laten zien. De regel geldt alleen voor mensen die 48 uur of langer in België doorbrengen. Ook kinderen onder de 12 zijn uitgezonderd.
Het is nog onduidelijk wanneer de aanscherping precies ingaat. Nederland is sinds donderdag helemaal rood op de coronakaart van het ECDC, het Europese RIVM.
Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91 op het coronadashboard van de overheid. Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt.
Het getal van 2,91 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 291 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 847 mensen. Zij steken op hun beurt bijna 2500 mensen aan en via hen bereikt het virus bijna 7200 mensen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.
Precies een week geleden stond het getal op 1,37 en afgelopen dinsdag ging het omhoog naar 2,17.
De tot nu toe hoogste stand ooit was van februari vorig jaar. Toen was het reproductiegetal 2,2. Dit was in de dagen dat het virus nog niet officieel was vastgesteld in Nederland. Mensen die in bijvoorbeeld Italië of Oostenrijk besmet waren geraakt, verspreidden het virus tijdens onder meer carnaval.
Het gaat om het cijfer van alle varianten bij elkaar. Het reproductiegetal van de Delta-variant (voorheen de Indiase variant) is nog hoger.
Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil nogmaals in China onderzoek doen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus, heeft WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vandaag gezegd. Het onderzoek zou zich moeten richten op laboratoria rond Wuhan, de Chinese stad waar het virus uitbrak.
Een onderzoeksteam van de WHO, met de Nederlandse virologe Marion Koopmans, deed eerder dit jaar al onderzoek in en rond Wuhan, maar Tedros zei eerder al dat gebrek aan gegevens over de eerste dagen van de uitbraak de naspeuringen in de weg zaten.
Het eerdere onderzoek wees uit dat het virus waarschijnlijk van vleermuizen via een ander dier naar mensen is overgesprongen, maar sommige landen, waaronder de Verenigde Staten, en wetenschappers bleven aandringen op nader onderzoek naar een laboratorium in Wuhan, dat onderzoek deed naar virussen, inclusief coronavirussen.
Het is nog maar de vraag of het van een tweede missie komt: China heeft nog niet laten weten of de onderzoekers weer welkom zijn en heeft de veronderstelling dat het virus uit een laboratorium afkomstig is altijd van de hand gewezen.
© AP — De stijging van het aantal coronabesmettingen zet door. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend is het virus bij 11.363 mensen vastgesteld. Het is de tweede dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt. Het is ook het hoogste aantal sinds tweede kerstdag, bijna zeven maanden geleden.
Precies een week geleden, op 9 juli, waren er iets meer dan 6900 nieuwe gevallen. Nog een week eerder registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 942 positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen zijn 68.742 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 9820 per dag. Daarmee is Nederland terug op het niveau van eind december.
Het aantal bevestigde coronagevallen in Amsterdam is gestegen tot boven de 100.000. De hoofdstad is de eerste gemeente in Nederland die door deze grens gaat. Sinds het begin van de uitbraak zijn 100.183 Amsterdammers positief getest op het coronavirus.
Rotterdam heeft sinds vrijdag meer dan 85.000 positieve tests. In Den Haag is het virus vastgesteld bij meer dan 57.000 mensen en in de gemeente Utrecht hebben bijna 38.000 mensen te horen gekregen dat ze het virus hebben opgelopen.
Rotterdam heeft de meeste sterfgevallen door corona. Van 973 inwoners van de Maasstad is zeker dat ze aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Amsterdam staat op 817 coronadoden en Den Haag op 555.
© ANP — In alle publieke ruimtes van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moeten vanaf maandag weer mondkapjes op. ,,Alleen als je zit, kan het mondkapje af. Met deze maatregel willen we de snelle stijging van coronabesmettingen tegengaan", schrijft het CBR.
Het dragen van het mondkapje geldt al in examenvoertuigen. Het CBR adviseert dringend om ook tijdens rijlessen een mondkapje te dragen. Ook in kantoren van het CBR worden weer mondkapjes gedragen wanneer mensen zich verplaatsen.
Verder heeft het CBR besloten dat medewerkers vanaf twee weken na hun laatste vaccinatie niet meer in quarantaine hoeven, als ze in contact zijn geweest met iemand die corona heeft. In alle andere gevallen blijft de quarantaineplicht van vijf dagen.
Opnieuw zijn meer nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen 24 uur kwamen op verpleegafdelingen 49 nieuwe patiënten binnen, het hoogste aantal in ruim een maand tijd. Op de intensive cares waren 5 nieuwe opnames, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het LCPS meldde donderdag ook al 35 nieuwe opnames op verpleegafdelingen. Zondag waren het er 9 en sindsdien vertoont dit aantal een stijgende lijn.
In totaal liggen nu 265 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 35 meer dan donderdag.
Omdat het aantal positieve coronatesten de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS dat ook het aantal opnames de komende tijd verder zal toenemen. Voorzitter van de acute zorgsector Ernst Kuipers zei eerder deze week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten zal stijgen tot circa 800.
In Barcelona en meer dan 150 Catalaanse gemeenten geldt vanaf komend weekend een nachtelijk uitgaansverbod van 01.00 tot 06.00 uur. Het Hooggerechtshof van de Spaanse regio heeft ingestemd met dit voorstel van de Catalaanse regering.
Catalonië heeft het hoogste aantal coronabesmettingen van alle Spaanse regio's, vooral onder twintigers. Ook nachtelijke drankgelagen in parken en op stranden in plaatsen als Sitges, Salou en Lloret de Mar zijn de komende tijd niet toegestaan.
De spertijd geldt in steden en grotere gemeenten waar gedurende twee weken meer dan 400 besmettingsgevallen per 100.000 inwoners zijn gerapporteerd. ,,Het is een noodzakelijke maatregel om de druk van het gezondheidsstelsel te halen", zei regiopremier Pere Aragonès afgelopen week.
Het Duitse Robert Koch-instituut meldt dat ons land, vanwege gestegen aantal coronabesmettingen, met ingang van zondag wordt aangemerkt als risicogebied. Niet noodzakelijke toeristische reizen naar het Koninkrijk der Nederlanden worden voor reizigers uit Duitsland afgeraden, met uitzondering van de overzeese delen Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba en Curaçao.
Wie vanaf zaterdagnacht 00.00 uur vanuit Nederland naar Duitsland reist, krijgt te maken met extra maatregelen. Mensen die in de tien dagen voor hun reis in Nederland zijn geweest, moeten zich voorafgaand aan hun reis melden bij de Duitse autoriteiten. Daarnaast geldt er een quarantaineperiode van tien dagen, maar niet voor mensen die kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van Covid-19.
Ook Sint-Maarten wordt vanaf zondag als een risicogebied gezien. De kwalificatie geldt niet voor Bonaire, Sint-Eustatius, Saba, Aruba en Curaçao. In Duitsland zelf worden vandaag 1456 nieuwe besmettingen met het longvirus gemeld, wat het totaal op 3.741,781 brengt. Het aantal sterfgevallen stijgt met 18 tot 91.337.
Naast Nederland worden onder andere ook Griekenland en delen van Denemarken (de regio's Hovedstaden en de Faeröer-eilanden) vanaf zondag aangemerkt als risicogebied.
Vandaag begint voor de regio midden Nederland officieel de zomervakantie. Maar Nederland kleurt sinds gisteren rood op de Europese kaart. Welke strengere regels gelden er nu we op vakantie gaan? Daarover praten we met onze correspondenten uit drie populaire vakantielanden: Frankrijk, Spanje en Italië.
'Gedoe' rond een mobiele vaccinatielocatie in Amsterdam heeft tot sluiting van de rijdende prikplek geleid, meldt stadszender AT5. Bij een incident met groep van zo'n 25 'boze jongeren' werd dinsdagavond gescholden, geïntimideerd en vloog uiteindelijk een steen door de autoruit van een beveiliger. De sfeer was zo onveilig dat de GGD de vaccinatie-unit dezelfde avond nog heeft verwijderd.
,,We wilden verdere escalatie voorkomen'', zegt een GGD-woordvoerder. ,,De politie liet weten bang te zijn dat de unit in de fik zou gaan, als we hem niet die avond zouden sluiten.'' De vaccinatie-unit aan de Willem Roelofsstraat zou volgens een aantal omwonenden voor overlast zorgen door een luidruchtig aggregaat. De komst van de locatie zou niet goed zijn afgestemd.,,Met een kleine moeite kun je helpen voorkomen dat besmettingen brandhaarden worden'', zegt coronaminister Hugo de Jonge vandaag, terwijl hij op luchthaven Schiphol zelftesten uitdeelt aan terugkerende vakantiegangers. ,,Alleen zo kunnen we voorkomen dat we corona onbedoeld meenemen naar familie, het werk, school, stage en college in deze tijden met zulke besmettelijke varianten en hoge besmettingscijfers.''
Om het gebruik van de testen te stimuleren verstrekt de GGD deze zomer gratis zelftesten op de luchthavens Schiphol en die bij Eindhoven en Rotterdam. Reizigers kunnen ze ophalen bij speciale balies, onder meer bij de bagagebanden. Soms delen GGD-medewerkers ze uit bij de gates. Ook wie al (deels) ingeënt is, wordt aangeraden een test te doen. Want ook zij kunnen het virus onder de leden hebben en overdragen.
Bij een positieve zelftest krijgen mensen het advies om bij de GGD een nieuwe test te laten doen om de uitslag te bevestigen. Mensen met klachten en jongeren tot 27 jaar - ook zonder klachten - kunnen zich direct melden bij de GGD voor een coronatest. Daarnaast krijgen alle Nederlanders eind juli of begin augustus een brief over zelftesten, waarin ook duidelijk wordt gemaakt hoe ze die gratis kunnen bestellen.
De bijna tien miljoen inwoners van de Amerikaanse stad en regio Los Angeles zijn vanaf dit weekeinde weer verplicht een mondkapje te dragen. Het aantal besmettingen met de deltavariant van het coronavirus neemt er in ijl tempo toe en de autoriteiten maken zich ernstig zorgen. ,,We stellen het dragen van een masker, ongeacht iemands vaccinatiestatus, verplicht voor iedereen die zich in publieke overdekte binnenruimten of bedrijven bevindt'', twittert de gezondheidsdienst van LA Country. ,,We hopen zo het toenemende aantal infecties een halt toe te roepen''
Een aantal ziekenhuizen scherpt, vanwege de grote toename van het aantal besmettingen, de coronamaatregelen weer aan. Na de versoepelingen van eind juni gingen de cijfers snel omhoog. Bezoek wordt daarom beperkt, mondkapjes zijn weer verplicht en patiënten wordt gevraagd alleen naar een afspraak te komen.
In het Radboudumc in Nijmegen zijn vanaf maandag geen begeleiders meer welkom en mogen patiënten nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Ook de mondkapjes moeten er weer op. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo mogen mensen die mogelijk komen te overlijden door twee mensen per dag worden bezocht.
Ook het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond nemen soortgelijke maatregelen. In Roermond mogen bezoekers, na een gezondheidscheck, maximaal een uur blijven. Kinderen onder de 12 mogen twee bezoekers ontvangen.
Alle ziekenhuizen benadrukken dat het belangrijk is dat mensen 1,5 meter afstand van anderen houden en dat ze zich aan andere basisregels houden, zoals handen desinfecteren en niet naar het ziekenhuis komen als ze klachten hebben of in afwachting zijn van een testuitslag.
Rusland noteert voor de vierde dag op rij een recordaantal sterfgevallen ten gevolge van Covid-19. Vandaag melden de Russische gezondheidsautoriteiten 799 nieuwe overlijdens, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Het land kampt met een nieuwe virusgolf die wordt toegeschreven aan de besmettelijker deltavariant.
Ook het lage vaccinatietempo speelt mee. De afgelopen 24 uur werden 25.704 positieve coronatests afgenomen. Volgens de officiële tellingen zijn tot nu toe 5.907.999 Russen besmet geraakt met het longvirus en kwamen 146.868 van hen te overlijden. Officieuze tellingen gaan uit van zo'n 290.000 doden tussen april vorig jaar en mei van dit jaar.In het Verenigd Koninkrijk zijn, middels genetisch onderzoek, in de zeven dagen voorafgaand aan 14 juli 36.800 besmettingsgevallen met de deltavariant vastgesteld. In dezelfde periode daarvoor lag dat aantal op 54.268. In totaal hebben de Britten de virusmutatie bij labonderzoek nu 253.049 keer aangetroffen. Op basis van die cijfers stelt de Britse gezondheidsdienst dat de deltavariant verantwoordelijk is voor 99 procent van de actuele besmettingen. Gisteren werden 48,553 nieuwe gevallen gemeld.
Volledig gevaccineerde reizigers zijn vanaf begin september weer welkom in Canada, maakt premier Justin Trudeau bekend. Onder voorwaarde dat de vaccinatiegraad en het aantal besmettingsgevallen dezelfde ontwikkeling laten zien. Canada gaat met ingang van november ook weer cruiseschepen toelaten in zijn wateren. De vakantieboten moeten wel voldoen aan alle coronamaatregelen, maar die moeten nog exact worden geformuleerd, aldus een regeringswoordvoerder.
China heeft gisteren 11,7 miljoen coronaprikken gezet, meldt de Chinese nationale gezondheidscommissie. In totaal zijn er in het Aziatische land nu 1,426 miljard doses vaccin toegediend. Aan de effectiviteit van de Chinese vaccins, die in veel omringende landen worden gebruikt, wordt de laatste tijd flink getwijfeld. Een aantal Aziatische landen doet melding van besmettingen na inenting met de vaccins.
India meldt vandaag 38.949 nieuwe coronabesmettingen, waarmee het totale aantal gevallen sinds het uitbreken van de pandemie boven de 31 miljoen uitkomt. 412.531 mensen kwamen te overlijden aan de gevolgen van Covid-19.
Het streven van de Indiase overheid is om tegen december alle naar schatting 944 miljoen volwassen inwoners te hebben ingeënt. Op dit moment is pas 8 procent van dat aantal volledig gevaccineerd. Tekorten spelen de vaccinatiecampagne parten.
De regering heeft nu 660 miljoen doses besteld - 375 miljoen doses lokaal geproduceerde AstraZeneca en 285 miljoen doses Covaxin - die geleverd moeten worden tussen augustus en december. De productie is de afgelopen maanden fors opgeschroefd.
Of de bestelde aantallen kunnen worden gehaald valt te bezien. Leveringen van het Russische Spoetnik V-vaccin zijn vertraagd, vanwege productieproblemen bij de tweede doses van het middel. India gaat het vaccin binnenkort ook in eigen land maken.Dat de horeca met corona worstelt, komt niet als een verrassing. De ondernemers krijgen klap na klap. Ook de komende periode wordt voor zowel uitbater als klant een onzekere tijd. Er was al te weinig personeel, maar nu kampen sommige zaken vanwege coronabesmettingen of verplichte quarantaine met een nog groter tekort. „We kunnen de roosters niet meer rond krijgen”, zegt een eigenaar. ,,Op een gegeven moment zaten er 30 mensen in quarantaine.''
Hongaren kunnen vanaf 1 augustus een derde coronaprik halen, meldt premier Viktor Orbán. Artsen moeten besluiten welk vaccin als boostershot wordt toegediend. Tussen de tweede en derde prik moet minstens vier maanden zitten, tenzij artsen iets anders adviseren. Hongarije maakt naast de door de Europese medicijnwaakhond EMA goedgekeurde middelen ook gebruik van vaccins uit Rusland en China.
Het land is daardoor een van de Europese landen met de snelste vaccinatiecampagne. Ruim de helft van de 10 miljoen Hongaren is volledig ingeënt. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen voor aanvang van het nieuwe schooljaar een prik halen. Ook gaat er een prikplicht voor zorgmedewerkers gelden. Hongarije telt in totaal bijna 810.000 vastgestelde coronabesmettingen en iets meer dan 30.000 sterfgevallen.Na een maandenlange sluiting vanwege corona gaat vandaag Parijs' grootste publiekstrekker weer open. Het dalende aantal besmettingen laat dat toe. In aanloop naar de heropening van de Eiffeltoren waren de kaartjes voor de eerste dag al uitverkocht. Per dag mogen maximaal 10.000 bezoekers de toren op. Mondkapjes en onderling afstand houden is verplicht.
Vanaf 21 juli moeten volwassen bezoekers met een speciale coronapas, of Europese corona-app, aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van Covid-19. Voor kinderen vanaf 12 jaar geldt die regel vanaf 30 augustus. De 'IJzeren Dame' trekt normaliter zo'n zeven miljoen mensen per jaar, maar door de pandemie zag het bouwsel vorig jaar maar weinig buitenlandse toeristen.© AFP — De IJzeren Dame in Parijs kan weer worden bezocht, zij het onder voorwaarden. Bijna de helft van alle Covidpatiënten verlaat het ziekenhuis met een of meer complicaties. Ook jonge, voorheen gezonde patiënten die niet op de ic hebben gelegen, kunnen na ontslag nog kampen met onder meer nierproblemen, hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden, blijkt uit onderzoek onder ruim 70 duizend Britse Covidpatiënten in meer dan driehonderd ziekenhuizen.
Van de ruim 73.000 coropatiënten die met Covid-19 in Britse ziekenhuizen terechtkwamen, overleed 28 procent binnen een maand. Van de patiënten uit de onderzochte groep die hun corona-infectie overleefden, had bijna 45 procent - bovenop de longinfectie die door het coronavirus werd veroorzaakt - voornoemde complicaties ontwikkeld, becijferen de onderzoekers.
De Amsterdamse internist en hoogleraar Joost Wiersinga noemt de resultaten van het Britse onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd in vakblad The Lancet, tegenover de Volkskrant 'zeer herkenbaar'. Hij ziet in het Amsterdam UMC een vergelijkbaar beeld van de ziekte. De cijfers maken inzichtelijk hoe ernstig de nasleep kan zijn, zeker op korte termijn, zegt hij, en hoeveel extra werk dat voor de zorg zal opleveren.
Musea en hun collecties lopen gevaar als er niet meer coronasteun van de overheid komt dan tot nu toe is toegezegd, aldus de Museumvereniging. Musea zullen niet snel volledig herstellen van de gevolgen van de coronapandemie, zo is de vrees.
De huidige bezoekersaantallen zullen, door beperkingen en het wegblijven van toeristen, nog lange tijd onvoldoende zijn om op gewone wijze te opereren, aldus de vereniging. ,,Bovendien zijn er onvoldoende middelen om speciale evenementen en bijzondere tijdelijke tentoonstellingen te organiseren, waarmee meer publiek getrokken zou kunnen worden. Daarom zijn investeringen van de overheid nu en de komende jaren hard nodig.''
In juni hebben Museumkaarthouders weliswaar meer dan 411.000 bezoeken aan musea gebracht, maar dit aantal is nog altijd een derde lager dan in dezelfde periode in 2019. Ook de bezoeken van mensen die een los kaartje kopen, lopen nog achter. Het bezoek door buitenlanders, in 2019 goed voor bijna een derde van de 33 miljoen museumbezoeken, blijft achter.
Ook voor dit jaar wordt nog een derde minder buitenlandse toeristen verwacht, aldus de vereniging, verwijzend naar het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Daarna zal het waarschijnlijk nog jaren duren voor er weer evenveel internationaal gereisd wordt als voor het coronatijdperk.
De meeste musea laten een beperkt aantal bezoekers toe. Slechts enkele gebruiken Testen voor Toegang en de CoronaCheck-app, waardoor er meer mensen naar binnen mogen. De animo is hiervoor onder het publiek echter niet erg groot, aldus de Museumvereniging.
Canada zal mogelijk per begin september volledig gevaccineerde buitenlandse reizigers het land in laten, zei premier Justin Trudeau donderdag in een ontmoeting met de premiers van de Canadese provincies. Voorwaarde is wel dat de huidige trend in vaccinatiegraad doorzet en de volksgezondheid niet verslechtert. Volledig gevaccineerde reizigers uit de VS zijn onder diezelfde voorwaarden medio augustus al welkom in Canada.
Eerder op donderdag zei Canada dat het vanaf november grote cruiseschepen weer zal toelaten als tegen die tijd de Covid-19-pandemie is vervaagd. Voorwaarde voor die versoepeling is dat de schepen voldoen aan de gezondheidsvereisten.
Ongeveer 78 procent van de Canadezen van 12 jaar of ouder heeft ten minste één dosis van een Covid-19-vaccin gekregen, 44 procent is volledig gevaccineerd.
© AFP — De Canadese premier Justin Trudeau. Mensen die een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Voor het eerst is het mogelijk om vaccins te combineren.
De mensen hadden al een afspraak staan voor een tweede prik met AstraZeneca, maar kunnen die nu dus veranderen via het afsprakennummer 0800-7070. Mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren, krijgen vanaf vrijdag die kans. Zaterdag volgen mensen uit 1957. Volgende week volgen de andere groepen: mensen uit 1958 kunnen vanaf maandag bellen, mensen uit 1959 vanaf dinsdag en mensen uit 1960 vanaf woensdag. Alle andere volwassenen die nog een AstraZeneca-prik zouden krijgen en liever Pfizer/BioNTech hebben, kunnen vanaf donderdag bellen. Dit schema kan nog worden aangepast.
Zorgminister Hugo de Jonge gaf onlangs groen licht om deze vaccins te combineren, na een advies van de Gezondheidsraad. Uit onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede prik met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.
Mensen die na de eerste prik AstraZeneca last hebben gekregen van een ernstige bijwerking, zoals lekkende haarvaatjes of een combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes, mogen geen tweede prik AstraZeneca krijgen en ook geen vervangende prik van Pfizer/BioNTech. Het advies aan hen is om voorlopig geen tweede inenting te krijgen.
President Joe Biden zei donderdag dat de VS momenteel overwegen of ze de huidige, uit maart 2020 stammende beperkingen kunnen opheffen die niet-Amerikaanse burgers verbieden om vanuit de EU naar de Verenigde Staten te reizen. Tijdens een ontmoeting in het Witte Huis had de Duitse bondskanselier Angela Merkel de kwestie aan de orde gesteld.
,,Het is nu aan de gang'', zei Biden over discussies binnen de betrokken overheidsinstellingen over het al dan niet opheffen van de inreisbeperkingen. Hij zei dat hij waarschijnlijk ,,in de komende dagen'' uitsluitsel zou kunnen geven. ,,Ik wacht op een bericht van ons Covid-team over wanneer dat moet gebeuren.''
Al in juni heeft de EU de lidstaten officieel aanbevolen hun grenzen te heropenen voor Amerikaanse toeristen, na meer dan een jaar van strikte beperkingen. Inwoners van het Europese Schengengebied, evenals die van het Verenigd Koninkrijk en Ierland, mogen echter nog steeds niet naar de VS reizen, tenzij ze Amerikaans staatsburger zijn of 14 dagen voor aankomst doorbrengen in een land dat niet op de verbodslijst van het centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) staat.
© EPA — De Amerikaanse president Joe Biden en bondskanselier Angela Merkel tijdens hun ontmoeting donderdag in het Witte Huis. Nederland geldt vanaf maandag 19 juli als hoog-risicogebied voor Curaçao. Dat betekent dat alle passagiers voor hun vlucht naar Curaçao een PCR-test moeten doen. Alleen met een negatieve uitslag worden reizigers toegelaten. Dat geldt ook voor mensen die al twee keer zijn gevaccineerd. Daarnaast is het na drie dagen verplicht om een antigeentest af te nemen. Bezoekers die positief zijn, moeten tien dagen in isolatie.
Op dit moment is de Delta-variant nog niet op Curaçao aangetroffen. Maar volgens de regering kan ervan uit worden gegaan dat de variant al op het eiland is. Curaçao kende in de afgelopen week een snelle stijging van het aantal besmettingen. Op 7 juli waren twintig mensen besmet, op 14 juli was dat gestegen naar 102.
De regering heeft bekendgemaakt dat evenementen voorlopig mogen doorgaan, dat betekent onder meer dat de beachclubs niet worden gesloten. Wel zullen er meer controles worden uitgevoerd bij uitgaansgelegenheden. Verder benadrukte minister van Gezondheid Dorothy Pietersz-Janga dat mensen een mondkapje moeten dragen bij het bezoeken van winkels en in de openbare ruimte.
© Shutterstock — Het strand van Porto Marie op Curaçao. Vakantieparken in Nederland maken zich geen zorgen over de sinds vandaag bekende code rood voor Nederland op de Europese coronakaart. Landal GreenParks, TopParken, Roompot en Center Parcs zeggen allemaal genoeg vraag van Nederlanders zelf te hebben om hun parken te vullen.
Bij Center Parcs gaat het in Nederland om ongeveer 20 procent van de gasten die uit het buitenland komen. Mochten er inreisbeperkingen komen, verwacht de organisatie geen problemen. ,,Dat zouden we oplossen door Nederlandse gasten die in bijvoorbeeld Duitsland verblijven uit te ruilen met Duitsers die naar ons land zouden komen", zegt een woordvoerder. Tot een aanzienlijk aantal annuleringen leidde de nieuwe onzekerheid nog niet.
TopParken kreeg wel al een aantal afzeggingen binnen van bezorgde Duitse gasten. Zij zouden naar een park in Noord-Holland gaan waar 30 procent van de bezetting Duits is. Toch maakt de organisatie zich daar geen zorgen over. ,,Alles wat uitvalt, kunnen wij opvullen met Nederlandse gasten", zegt een woordvoerder.
Landal GreenParks ziet ook een grote vraag vanuit Nederlandse klanten voor zijn parken, met name voor lastminutes. Roompot spreekt van een markt 'waarin meer vraag is dan aanbod'. Over het mogelijk wegvallen van Duitse bezoekers zegt een woordvoerder zich dan ook geen zorgen te maken.
© Hollandse Hoogte / ANP — Landal, foto ter illustratie De Spaanse eilandengroep Balearen heeft over de afgelopen 24 uur 795 coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 115 meer dan een dag eerder, aldus de autoriteiten tegen het Spaanse persbureau Europa Press. Het grootste deel van de nieuwe besmettingen is op Mallorca geconstateerd.
De gezondheidsautoriteiten meldden dat er ongeveer drie weken geleden dagelijks tussen de 20 en 40 nieuwe besmettingen op de eilandengroep werden geregistreerd. Nu zijn het er elke dag honderden.
Net als in de rest van Spanje zijn het op de Balearen vooral jonge mensen die besmet raken met het coronavirus. Vaak hebben ze milde klachten. In totaal liggen er op de Balearen 26 mensen op de intensive cares.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat het reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen vrijdag van geel naar oranje gaat vanwege het oplopen van het aantal besmettingen.
Reisorganisatie TUI liet weten tot en met 13 augustus niet naar de Balearen en de Canarische eilanden te vliegen. De reisorganisator verwacht niet dat het reisadvies binnen deze periode alweer geel zal zijn.
© REUTERS — Het strand van Magaluf op Mallorca. De test- en vaccinatielocatie bij het MECC in Maastricht is vandaag gesloten wegens de wateroverlast. Ook morgen blijft de ruimte dicht, alle afspraken zijn geannuleerd, laat de GGD Zuid-Limburg weten. Het is nog niet duidelijk of de locatie op zaterdag weer open kan gaan.
De GGD neemt contact op met mensen die een afspraak hadden om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Mensen die zich wilden laten testen, kunnen zelf bellen om een nieuwe afspraak te maken.
De overige teststraten en prikplekken in het zuiden van Limburg blijven open en zijn bereikbaar.
Lees alles over de enorme wateroverlast in Limburg, België en Duitsland in ons liveblog daarover.
Het kort geding van ID&T tegen de overheid gaat morgenochtend niet door, maar is nog niet definitief van de baan. Dat melden ingewijden aan deze site. De festivalorganisator en initiatiefnemer gaat samen met een dertigtal andere festivals verder in gesprek met de overheid over (compensatie voor) de weer aangescherpte coronamaatregelen.
Hoewel de druk op ziekenhuizen deze week verder afneemt, zijn er nog steeds enkele ziekenhuizen die aangeven de zogeheten kritieke planbare zorg niet volledig volgens planning te kunnen leveren. Dat is zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen.
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit kan inmiddels 92 procent van de ziekenhuizen deze zorg volgens planning leveren. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van vorige week.
De NZa stelt ook vast dat de gevolgen van het toenemend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland nog niet zijn terug te zien in een stijgende druk op de ziekenhuizen.
Het afgelopen jaar werd veel zorg waar geen urgentie achter zat uitgesteld. ,,Nu de druk in de ziekenhuizen afneemt, komt er naar verwachting straks weer ruimte om uitgestelde zorg te leveren. Ziekenhuizen maken op dit moment in overleg met zorgverzekeraars plannen om na de zomervakantie te starten met het verlenen van deze zorg", aldus de Zorgautoriteit. Het gaat mogelijk om honderdduizenden operaties die ingelopen moeten worden.
© EPA — Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. Voor het eerst sinds eerste kerstdag, bijna zeven maanden geleden, zijn in 24 uur tijd meer dan 11.000 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 11.064 meldingen.
Precies een week geleden waren er iets meer dan 5400 positieve tests. Twee dagen later meldde het RIVM al meer dan 10.000 nieuwe gevallen. Daarna volgde een klein dipje, zoals vaker gebeurt na het weekeinde, maar op woensdag kwamen er bijna 10.500 bevestigde besmettingen bij.
In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 64.000 mensen positief getest, gemiddeld bijna 9200 per dag. In de zeven dagen ervoor waren er iets meer dan 16.000 nieuwe gevallen en nog een week eerder bijna 4300. Dat betekent dat het aantal positieve tests in twee weken tijd met bijna 1406 procent is toegenomen. Daarom is Nederland rood geworden op een Europese coronakaart en geldt de situatie in vrijwel het hele land als ernstig of zeer ernstig, de twee hoogste risiconiveaus die er zijn.
In Amsterdam kwamen de afgelopen dag 1276 besmettingen aan het licht, gevolgd door Rotterdam (678) en Groningen (421). Utrecht telde 372 positieve tests en Den Haag 333. Ook in steden als Tilburg, Nijmegen, Breda, Eindhoven en Arnhem kregen veel mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In slechts vier gemeenten testte niemand positief. Dat zijn Dantumadiel en Schiermonnikoog in Friesland, Staphorst in Overijssel en Vaals in Limburg. Op woensdag waren Urk, Vlieland en Schiermonnikoog de enige gemeenten zonder nieuwe gevallen. Eind juni waren er dagelijks 150 tot 180 gemeenten waar niemand positief testte.
Sterfgevallen
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met drie. Het gaat om twee mensen uit Amstelveen en een inwoner van Diemen. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk zijn deze personen al eerder overleden. Een paar weken geleden begon het aantal positieve tests te stijgen, sinds deze week neemt ook het aantal ziekenhuisopnames weer toe, maar het aantal sterfgevallen blijft voorlopig nog redelijk stabiel.Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,76 miljoen Nederlanders positief getest op het coronavirus. Bij de huidige cijfers duurt het nog een paar dagen voor de grens van 1,8 miljoen bevestigde besmettingen wordt gepasseerd. Eind juli kan de grens van 2 miljoen gevallen worden bereikt. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Amsterdam heeft het hoogste aantal coronagevallen. In de afgelopen anderhalf jaar zijn 99.061 inwoners van de hoofdstad positief getest. Dat betekent dat de hoofdstad vrijdag vrijwel zeker door de grens van 100.000 gevallen gaat, als eerste gemeente. In Rotterdam zijn bijna 85.000 inwoners positief getest, in Den Haag ruim 57.000 en in de gemeente Utrecht ruim 37.000. Rotterdam heeft de meeste sterfgevallen (973). In elke gemeente is het coronavirus opgedoken. Vlieland en Rozendaal zijn de enige gemeenten zonder geregistreerde sterfgevallen.
Op de kaart van de corona-uitbraak in Europa is heel Nederland veranderd in een rode vlek, omdat het aantal nieuwe gevallen de laatste weken explosief stijgt. Groningen is zelfs donkerrood. Landen kunnen naar aanleiding van de nieuwe kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC besluiten om de regels aan te passen.
Afgelopen 24 uur zijn 35 coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen van de ziekenhuizen. Dat is het hoogste aantal sinds half juni, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
In totaal liggen er nu 230 mensen in de ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan woensdag.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 158 coronapatiënten, 20 meer dan woensdag. Op de intensive cares liggen 72 coronapatiënten, twee minder dan de voorgaande dag. Er werden het afgelopen etmaal wel drie nieuwe patiënten opgenomen op een ic. Toch is het nog vrij rustig op de ic's. Twee maanden geleden lagen er nog tien keer zoveel coronapatiënten vergeleken met het huidige aantal.
Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS wel dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en verpleegafdelingen.
De kaartverkoop van de Mega Immuun Party is tot nader order uitgesteld. Dat laat Feestfabriek, die het driedaagse festival in Lichtenvoorde organiseert, desgevraagd weten aan het ANP.
Sinds vrijdag gelden er aangescherpte coronamaatregelen voor de evenementenbranche. Er gaat voorlopig een streep door meerdaagse evenementen en eendaagse festivals kunnen tot en met 13 augustus alleen doorgaan als 'zitfeest' met maximaal duizend bezoekers. Of evenementen na die datum wel door kunnen gaan, is onzeker.
Voor Feestfabriek is dit vooralsnog geen reden om het festival te schrappen. De Mega Immuun Party staat gepland voor 24, 25 en 26 september en het is volgens een woordvoerder 'logistiek heel behapbaar' om dat op tijd op te bouwen. Er worden zo'n 20.000 bezoekers per dag verwacht. De organisatoren wachten eerst af wat er na 13 augustus gaat gebeuren.
Vorige week liet Feestfabriek al weten dat haar andere muziekfestival Mañana Mañana dit jaar definitief niet doorgaat. Ook Zwarte Cross kan niet doorgaan omdat er volgens Feestfabriek nog te veel onzekerheid is voor het organiseren van een festival in coronatijd.
De meeste dierenasiels zijn bang dat het aantal asieldieren explosief toeneemt na corona. ,,We wachten het af en kunnen alleen maar hopen dat men er goed over nagedacht heeft als men een dier in huis gehaald heeft in een periode waar het leven minder druk was", aldus een woordvoerster van het Dierenasiel Knokke-Heist.
Vooral het aantal honden met gedragsproblemen baart hen zorgen. ,,Straks is er geen tijd meer, dieren die niet zijn opgevoed krijgen gedragsproblemen", aldus Dierenasiel Walcheren.De dierenasiels pleiten voor een verkoopverbod op dieren via platformen zoals Marktplaats en Facebook.