Dit blog is afgesloten. Het laatste nieuws over het coronavirus vind je hier.
Nieuw-Zeeland heeft de grens met Australië gesloten omdat het buurland moeite heeft nieuwe Covid-19-uitbraken in te dammen, zei premier Jacinda Ardern vrijdag. De zogenoemde Trans-Tasman-reisbubbel begon op 19 april en stelde Australiërs en Nieuw-Zeelanders in staat om tussen de twee landen te reizen zonder in quarantaine te hoeven gaan.
Ardern zei echter dat de Delta-variant 'het risicoprofiel wezenlijk heeft veranderd' en dat het coronavirus nu wijdverbreid is in Australië. De grens tussen de twee landen is in de nacht van donderdag op vrijdag gesloten en zal minstens acht weken op slot blijven. De premier verwacht dat die periode Australië genoeg tijd geeft om de huidige uitbraken onder controle te krijgen.
,,We willen dat de reisbubbel weer wordt hervat", zei Ardern. ,,Maar het moet veilig zijn."
De reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden blijft wel bestaan.
Nieuw-Zeeland heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Sinds de uitbraak van de pandemie heeft het land 2499 besmettingen en 26 doden vastgesteld.
Australië heeft ongeveer 25 miljoen inwoners en registreerde tot nog toe ongeveer 32.000 besmettingen en 915 doden. Meer dan de helft van de Australische bevolking is momenteel in lockdown vanwege uitbraken in de staten New South Wales, Victoria en South Australia.
Met de vorige week afgeserveerde corona-ademtest is niets mis, zegt de directeur van het bedrijf achter de test. Slechte testresultaten zijn te wijten aan omstandigheden op de testlocaties van de GGD's en verkeerd gebruik. Dat zegt wetenschappelijk directeur Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de SpiroNose, na grondig onderzoek tegen het FD. De onderneming overweegt eventuele gevolgschade te verhalen op de GGD.
De ademtest gold als een belangrijke troef voor een succesvolle testsamenleving. Een hoge betrouwbaarheid en snel beschikbare uitslag zouden de Nederlandse testcapaciteit kunnen verdrievoudigen. Maar vorige week donderdag berichtte de Volkskrant uitgebreid over onbetrouwbare resultaten op enkele testlocaties bij de GGD's. De GGD's legden een dag later de proeven op drie locaties stil.
Vorige week werkte Breathomix nog aan een eigen evaluatie van de door de GGD's afgenomen coronatests en wilde daarom naar eigen zeggen niet op vragen van de Volkskrant reageren. De resultaten zijn er nu. De conclusie van het eigen onderzoek, samengevat door De Vries: ,,Het niet slagen van de inpassing van de ademtest bij de GGD's ligt voornamelijk aan menselijk handelen en omgevingsfactoren, zoals temperatuurschommelingen en instabiel internet. We hebben naar de apparatuur gekeken, maar daar kunnen we geen oorzaak vinden."
De Israëlische premier Naftali Bennett heeft volgens Israëlische media donderdag aangekondigd dat alle niet-gevaccineerde inwoners van Israël 'spoedig' zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met honderd of meer mensen. Dit verbod zal zowel binnen als buiten gelden, en ook synagogen betreffen.
Tevens kondigde Bennett aan dat mensen theaters, stadions of gebedshuizen vanaf 8 augustus alleen nog mogen betreden mits ze een bewijs van vaccinatie tonen, een bewijs dat ze Covid-19 hebben gehad en hersteld zijn, of een zelf te betalen negatieve test. Zo hoopt de regering niet-gevaccineerden aan te sporen zich alsnog te laten inenten.
Mensen die het vaccin weigeren 'ondermijnen de inspanningen van ons allemaal', zei Bennett in een televisietoespraak. ,,Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan."
Meer dan 56 procent van Israëls 9,3 miljoen inwoners heeft twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekregen.
Het ministerie van Volksgezondheid registreerde donderdag 1336 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe gevallen in de afgelopen maand vertoonden slechts milde symptomen, maar minstens 73 mensen hebben ernstige ziekteverschijnselen gehad. Dat is een stijging van 19 ten opzichte van medio juni.
Australië heeft het licht op groen gezet voor de toediening van het Pfizer/BioNTech coronavaccin bij tieners van 12 tot 15 jaar. Dat heeft minister van Volksgezondheid Greg Hunt gemeld.
Het vaccin was in Australië eerder goedgekeurd voor mensen van 16 jaar of ouder. Twee dosissen zijn nodig voor bescherming tegen het coronavirus, met een tussentijd van minstens 21 dagen.
Australië wist de pandemie grotendeels te beheersen met zeer strikte maatregelen, waaronder een sluiting van de grenzen sinds maart 2020. De erg besmettelijke deltavariant zorgde de afgelopen weken echter voor een stijging van het aantal besmettingen. De vaccinatiecampagne in Australië komt tevens traag op gang. Inmiddels zijn iets meer dan 10 dosissen toegediend, op een bevolking van bijna 25 miljoen.
Sinds het begin van de pandemie telde Australië inmiddels ruim 32.000 besmettingen en 915 coronadoden.
Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar haast twee derde meer uitgegeven bij webshops uit andere landen binnen de Europese Unie. Ze gaven daar bijna 800 miljoen euro uit, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2020 was dat nog 500 miljoen euro.
Sinds 2014 zijn Nederlanders ieder jaar meer uit gaan geven. In het eerste kwartaal van 2014 besteedden we nog zo'n 150 miljoen euro bij webwinkels in andere EU-landen, dit jaar was dat 778 miljoen euro. Opvallend was verder dat dit laatste bedrag ook hoger lag dan het slotkwartaal van 2020. Normaal gesproken zijn de uitgaven in het eerste kwartaal van een jaar juist iets lager dan het voorgaande feestdagenkwartaal, maar dit jaar speelden de coronamaatregelen waarschijnlijk een rol.
Er komen dagelijkse zogeheten contacttesten op werkplekken in de Britse voedingssector, zei de Britse regering donderdag. Personeel dat 'gepingd' is door de Covid-19-app kan dan blijven werken als ze negatief testen, in plaats van in quarantaine te gaan.
Mensen die zelf geen symptomen hebben maar mogelijk toch besmet zijn door het virus, bijvoorbeeld als ze in de buurt van iemand met een besmetting zijn geweest, worden gealarmeerd ('gepingd') door de Covid-19-app van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS), waarop ze tien dagen in zelfisolatie dienen te gaan. Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag is dat al honderdduizenden Britten overkomen. Dat leidde in verschillende sectoren tot personeelsproblemen.
Sommige Britse supermarkten kampen met een tekort aan producten, vooral producten waar veel vraag naar is bij warm weer, terwijl sommige tankstations moesten sluiten nadat personeel door de Covid-app gesommeerd was in quarantaine te gaan. De lege schappen en gesloten tankstations worden in sommige Britse media aangeduid als de 'pingdemic'. De aangekondigde contacttesten in de voedselsector moeten een einde maken aan de vermeende pingdemic.
De regering zei dat er deze week testlocaties zouden worden opgezet bij de grootste supermarktdistributiecentra en dat er volgende week maximaal 500 locaties zouden starten. Volgens gegevens van de NHS heeft de app in de week tot 14 juli bijna 620.000 mensen in Engeland en Wales verteld in thuisisolatie te gaan.
EU-landen doneren vooralsnog weinig Covid 19-vaccins aan armere landen. Tot nu toe hebben ze nog geen 3 procent van het beloofde aantal weggegeven, zo blijkt vandaag.
Ondertussen is duidelijk dat in Nederland tienduizenden overtollige AstraZeneca-vaccins worden vernietigd. Die liggen nog in de koelkast bij huisartsen, maar mogen niet meer worden vervoerd. Tot grote frustratie van huisartsen. ,,Dit is ontzettend zuur, na alles wat we afgelopen maanden hebben gedaan om zoveel mogelijk mensen tegen Covid-19 te beschermen'', zegt bijvoorbeeld de Rotterdamse huisarts Shakib Sana, die meer dan 200 vaccins in de prullenbak moet gooien.
© arie kievit — In Rotterdam gaan artsen en geneeskundestudenten in hun vrije tijd zelfs de markt op om zoveel mogelijk mensen te vaccineren Als alle volwassenen straks de kans hebben gehad hun coronaprikken te halen, mogen alleen nog volledig gevaccineerden toegang krijgen tot openbare gelegenheden als cafés en festivals. Dat vindt 62 procent van de gevaccineerden, aldus een peiling van EenVandaag.
In Nederland is er geen vaccinatieplicht, maar kun je ook met een negatieve test of bewijs dat je corona hebt gehad naar evenementen of op vakantie. Nu de veel besmettelijkere deltavariant tot veel besmettingen leidt, laat her en der discussie op of volledige vaccinatie verplicht moet worden voor toegang tot niet-noodzakelijke gelegenheden.
Veel gevaccineerden zien dit wel zitten, komt naar voren uit het onderzoek. Zij vinden dat mensen die weigeren zich te laten vaccineren, geen verantwoordelijkheid nemen om de pandemie in te dammen. En anderen voor de gevolgen laten opdraaien.
Het actualiteitenprogramma deed onderzoek onder 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers is 83 procent al gevaccineerd of van plan zich te laten prikken. 14 procent wil zich zeker of waarschijnlijk niet laten inenten. Zij zijn - niet zo verrassend - vrijwel zonder uitzondering (98 procent) tegen beperking van toegang voor ongevaccineerden.
© REUTERS — Festivalgangers vandaag op het Latitude Festival in Henham Park in Engeland, waar amper coronabeperkingen meer gelden Vakantiegangers die in Italië uit eten willen, hebben een coronapas nodig. In de strijd tegen de jongste coronagolf is in Italië zo'n pas voorlopig verplicht als je binnen in een restaurant wilt eten. Het bewijs, dat aantoont dat je bent gevaccineerd, onlangs getest of genezen, wordt ook een vereiste voor onder meer stadions, sportscholen, musea en beurzen.
De Italiaanse regering wil met de zogenoemde Covid-groene pas de nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen indammen. Het certificaat kan digitaal zijn of schriftelijk. De gezondheidspas is een instrument om Italianen in staat te stellen 'hun activiteiten voort te zetten met de garantie dat ze zich niet tussen besmettelijke mensen zullen bevinden', aldus de Italiaanse premier Draghi.
Discotheken blijven nog steeds gesloten, maar ze krijgen overheidssteun.
© REUTERS — Gasten in een restaurant in Rome krijgen hun eten geserveerd Het Witte Huis is 'diep teleurgesteld' dat China geen nieuw onderzoek toelaat naar de oorsprong van de coronapandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voorgesteld om een tweede missie naar China te sturen, nadat in januari een delegatie met onder andere de Nederlandse viroloog Marion Koopmans onderzoek deed in Wuhan. Op dat onderzoek kwam veel kritiek.
De WHO wil nu diepgaander onderzoek in laboratoria en op markten, en meer transparantie van de Chinese autoriteiten. De Amerikaanse president Joe Biden staat daar helemaal achter. Hij spoorde zijn eigen inlichtingendiensten in mei nog aan om serieuzer te onderzoeken of het coronavirus toch afkomstig kan zijn uit een lab in Wuhan. Die veronderstelling werd lang afgedaan als complottheorie.
© Getty Images — Joe Biden Mensen kunnen weer online een afspraak maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een ddos-aanval op een leverancier lag sinds enkele uren het hele afsprakensysteem plat, maar de aanval is nu voorbij, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.
De GGD-sites voor test- en prikafspraken liggen sinds 15.30 uur weer plat door een nieuwe ddos-aanval, dat meldt GGD GHOR. Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus of die zich ertegen willen laten vaccineren, kunnen momenteel dus heel moeilijk een afspraak maken.
Door een ddos-aanval op een leverancier ligt vrijwel het hele afsprakensysteem plat, bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van de NOS. Af en toe lukt het iemand om toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen komen er niet doorheen.
Gisteren waren er ook meerdere ddos-aanvallen, waardoor de GGD-sites moeilijk te bereiken waren. De getroffen leverancier gaat aangifte doen van de aanval. ,,En als het helpt zullen wij dat zeker ook niet nalaten", aldus de GGD-organisatie.
Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online heel eenvoudig te bestellen en uit te voeren, het is vrij laagdrempelig en eenvoudig. Het is niet bekend wie achter de aanvallen op de GGD zitten en wat het motief is.
Mensen die een afspraak willen maken kunnen bellen met het landelijk nummer 0800-1202 voor een test of met 0800-7070 voor een vaccinatie. Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
Nederlanders moeten niet in paniek te raken nu grote delen van Nederland donkerrood kleuren op de Europese coronakaart. Als je getest of gevaccineerd bent hoef je niet bang te zijn dat je vakantieplannen in het water vallen, zegt topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.
Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart van het ECDC, het Europese RIVM, strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Volgens Duitse media wil Duitsland ons land morgen toevoegen aan een lijst van landen met een hoog risico qua verspreiding van het coronavirus. Oostdam voorziet echter geen draconische maatregelen. Hij verwijst naar afspraken die Europese landen hierover hebben gemaakt.
Sinds de besmettingsaantallen in Nederland weer flink oplopen, is er volgens de branchevoorman wel een hoop onrust ontstaan. Reisorganisaties zagen direct hun boekingen teruglopen en kregen verontruste telefoontjes van mensen die hun reis wilden omboeken of annuleren. Oostdam neemt het de Nederlandse overheid kwalijk dat het zover heeft kunnen komen. De reisbranche zou tientallen miljoenen euro's schade hebben geleden door het 'Dansen met Janssen'-beleid.
© Brunopress — Ook Mallorca kleurt qua besmettingen op de Europese kaart donkerrood Ook de reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn Oostdam een doorn in het oog. Vorige week nog annuleerden Sunweb en TUI tienduizenden reizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus omdat die landen opeens op oranje sprongen. Alleen Corendon besloot het advies links te laten liggen en gewoon te blijven vliegen op Spanje. Inmiddels is Sunweb ook bijgedraaid. TUI overweegt eenzelfde besluit.
De ANVR wil dat de overheid in de reisadviezen meer rekening houdt met de ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad van een land, in plaats van enkel de coronabesmettingen. ,,Waarom zou je wel in donkerrode gebieden in Nederland mogen rondlopen, maar niet getest of gevaccineerd in bijvoorbeeld Spanje mogen zijn?", stelt Oostdam.
Voor het Janssen-vaccin is een nieuwe zeer zeldzame bijwerking vastgesteld. Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) wordt opgenomen in de bijsluiter van het coronavaccin, meldt het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Het syndroom is een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken.
De aangedane zenuwen zijn vooral gevoelszenuwen en zenuwen die spieren aansturen. De klachten die optreden zijn daarom meestal spierzwakte en gevoelsstoornissen zoals tintelingen in de benen en armen. Het syndroom kan tot verlamming leiden, maar de meeste mensen herstellen ervan.
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft enkele meldingen ontvangen van het Guillain-Barré-syndroom na een prik met Janssen. Op 9 juli besloot de EMA al om het Guillain-Barré-syndroom als waarschuwing in de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin op te nemen.
Na een prik met AstraZeneca kwamen bij Lareb elf van zulke meldingen binnen, op 2,6 miljoen mensen die ermee zijn gevaccineerd. Het ging om zeven vrouwen en vier mannen tussen 56 en 65 jaar. De klachten ontstonden tussen 7 en 17 dagen na vaccinatie.
Het veiligheidscomité van het EMA (het PRAC) bekeek 108 gevallen van GBS die tot en met 30 juni uit de hele wereld waren gemeld na een prik met Janssen. Op dat moment hadden meer dan 21 miljoen mensen het Janssen-vaccin gekregen. Er was toen één overlijden gemeld. Het PRAC oordeelde dat een verband tussen Janssen en GBS "mogelijk" is.
© Videostill — Het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is, werd door minister Hugo de Jonge gepromoot als snel toegangsbewijs tot het uitgaansleven Ziekenhuizen mogen met zorgverzekeraars afspraken maken over noodsteun, zodat de zorg in staat is de kosten van de corona-uitbraak op te vangen en niet ten onder gaat. De toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), gaat akkoord met de afspraken.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) had vorig jaar met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie voor Universitair Medische Centra (NFU) afgesproken dat de ziekenhuizen niet met elke zorgverzekeraar apart hoeven te onderhandelen, maar dat ze in één keer een deal met iedereen kunnen sluiten. Zo weten de ziekenhuizen zeker dat alle kosten voor het komende jaar gedekt zijn.
Zulke afspraken beperken concurrentie, maar dat is nodig voor ,,continuïteit van het zorgaanbod zowel tijdens als na de pandemie", zegt de ACM. Bovendien gaat het om een tijdelijke overeenkomst, en daarom heeft de toezichthouder geen bezwaar.
De ACM wil wel dat privéklinieken niet worden uitgesloten van de afspraken. Dan zou het namelijk moeilijker worden om achterstanden in de zorg in te lopen.
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 6.301 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is het laagste aantal van de afgelopen twee weken en beduidend minder dan vorige week donderdag, toen 11.000 besmettingen werden gemeld.
Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien. Voorspeld werd dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet halsoverkop maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen. Het net heropende uitgaansleven werd weer aan banden gelegd.
Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week nog piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 8781 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden. Toen de versoepelingen ingingen, lag het aantal positieve testen nog maar rond de 500 per dag.
Amsterdam blijft de gemeente met de meeste nieuwe gevallen (463), gevolgd door Rotterdam, Den Haag, Breda en Utrecht.
In totaal zijn volgens de officiële registratie tot nu toe 17.807 Nederlanders overleden door het coronavirus. Ruim 1,8 miljoen mensen hebben positief getest sinds het begin van de uitbraak. De werkelijke aantallen sterfgevallen en besmettingen zijn hoger.
Duitsland is van plan om morgen Nederland op de lijst van landen met een hoog risico zetten ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Dat geldt ook voor Spanje, meldt de mediagroep Funke.
Het zou betekenen dat mensen die uit Nederland en Spanje naar Duitsland reizen aan strengere beperkingen worden onderworpen. Duitsland past op vrijdagen de landenlijsten aan.Het plan volgt op de wijziging van de Europese 'coronakaart' vandaag, waar Nederland net als onder meer delen van Spanje donkerder werd gekleurd door de toename van het aantal besmettingen.
Reizigers arriverend uit een hoog risicogebied moeten van de Duitse overheid altijd de negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of bewijs dat ze zijn ingeënt of genezen. Er wordt van ze verlangd dat ze rechtstreeks naar hun reisdoel gaan en daar een periode in thuisquarantaine gaan. Maar de periode kan onder voorwaarden worden beëindigd met een nieuwe coronatest met een negatieve uitslag.© REUTERS Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag weer toegenomen. Er liggen nu 436 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan woensdag en het hoogste aantal in een maand tijd, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 61 nieuwe coronapatiënten binnenkomen. Op de ic's werden elf mensen binnengebracht. Er liggen nu 329 coronapatiënten op de verpleegafdeling, zeven meer dan woensdag. Op de ic's liggen nu in totaal 107 coronapatiënten, één meer dan de voorgaande dag.
De instroom van nieuwe patiënten is donderdag wel iets kleiner vergeleken met de afgelopen twee dagen. Ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. De ziekenhuizen verwachten een stijging tot ongeveer 800 coronapatiënten, een aantal dat ze aankunnen.
De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste jaarhelft van 2021 toegenomen. Toch is het niveau van voor de coronacrisis nog niet bereikt. De overslag bleef nog 4 procent achter op dezelfde periode in 2019.
Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020 steeg de overslag met bijna 6 procent naar 231,6 miljoen ton. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat het herstel van het overslagvolume aanhoudt in de tweede helft van het jaar. ,,Tegelijkertijd liggen er uitdagingen en onzekerheden, vooral over het verdere verloop van de pandemie", zo valt te lezen in een toelichting op de goederenoverslagcijfers.
Er was het afgelopen halfjaar veel vraag naar energiekolen voor stroomopwekking. Dat kwam volgens het Havenbedrijf door de opleving van de economie en de tegenvallende opwekking van stroom uit wind.
Reisorganisatie Sunweb gaat vanaf 4 augustus weer vakanties verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona een oranje reisadvies hebben. Klanten houden de mogelijkheid om kosteloos te annuleren of om te boeken als hun bestemming naar oranje gaat. Het bedrijf zegt daarmee de richtlijnen van de Europese Commissie en het advies van brancheorganisatie ANVR te volgen. Ook de klanten zouden in meerderheid gewoon op vakantie willen.
Tot nu toe stopte Sunweb met vliegen naar oranje landen. Zo kondigde het bedrijf vorige week nog aan alle reizen tot eind juli naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus te annuleren nadat het advies voor die gebieden was veranderd.
Branchegenoot Corendon besloot al eerder reizen naar een oranje gebied te blijven aanbieden en wel naar Turkije. Volgens die reisorganisatie is Turkije een te groot land om met één reisadvies te vangen en is het in de toeristenbestemmingen aan de zuidkust veilig.
Nieuw onderzoek zaait twijfel over de werkzaamheid van het Janssen-vaccin tegen de deltavariant. Janssen beschermt minder goed dan Pfizer en Moderna, aldus de studie. Hebben ten minste 750.000 Nederlanders dit jaar een tweede prik nodig? Lees hier het hele verhaal.
Bondskanselier Angela Merkel maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal besmettingen in Duitsland. In twaalf dagen tijd is het aantal besmettingen verdubbeld.
Tijdens een persconferentie riep Merkel mensen op zich te laten vaccineren. ,,We willen onze normale wereld terug", zei ze. ,,Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe vrijer we zijn." Volgens Merkel is het daarom ook belangrijk dat mensen hun privé- en werkomgeving stimuleren om zich ook te laten vaccineren.
In Duitsland is op dit moment 48 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.
© AFP — Angela Merkel Als we de ziekenhuizen niet meer leeg kunnen houden, dan ziet rechtsfilosoof Roland Pierik wel iets in een indirecte vaccinatiedrang. Dat zegt hij in talkshow Op1. 'Het gaat mij erom dat de samenleving open kan.'
De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan.
Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan.
De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests.
Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren. Deze eisen kunnen per land verschillen.
De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden voor de trage manier waarop het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 is uitgerold. Hij deed dat volgens Australische media op de dag waarop het aantal besmettingen in de meest drukbevolkte staat van het land, New South Wales, de hoogste piek bereikte in 16 maanden.
,,Het spijt me dat we niet in staat zijn geweest de doelen te halen waarop we hadden gehoopt aan het begin van het jaar", zei premier Morrison. ,,Sommige zaken hebben we in de hand, andere zaken niet."
Op dit moment is 11 procent van de Australiërs volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Het oorspronkelijke doel was dat alle inwoners in oktober volledig gevaccineerd zouden zijn. Dagelijks zijn er in het land minder dan 150.000 vaccinaties beschikbaar, veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.
Volgens Morrison is het beeld de laatste maand wel veranderd, nu het aantal mensen dat volledig is gevaccineerd, is verdrievoudigd.
Roche heeft de afgelopen periode geprofiteerd van de enorme vraag naar coronatests wereldwijd. De verkoop van de divisie van de Zwitserse farmaceut die de tests maakt, steeg met 50 procent. Roche maakt onder meer coronazelftests die te kopen zijn bij Kruidvat, Albert Heijn en Lidl.
Roche verkocht in de eerste helft van het jaar voor 2,5 miljard Zwitserse frank (ruim 2,3 miljard euro) aan tests om een besmetting met het coronavirus te ontdekken. Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 700 miljoen Zwitserse frank. Roche verwacht overigens dat de vraag naar de tests in de tweede helft van het jaar weer zal dalen.
Ondanks het terugdraaien van een deel van de versoepelingen waardoor Testen voor Toegang veel minder belangrijk is geworden, krijgen de commerciële aanbieders dagelijks nog altijd tonnen belastinggeld. Dat meldt Hart van Nederland, dat navraag deed bij Stichting Open Nederland (SON).
SON stelt dat het de capaciteit niet meteen kon terugschroeven na de plotselinge ingreep van het kabinet. Pas aankomende maandag, ruim twee weken na de aanscherpingen, gebeurt dat. De afgelopen weken kregen de elf testbedrijven die bij SON zijn aangesloten nog vergoedingen voor de capaciteit die zij eerder vanwege de toenmalige versoepelingen hadden ingepland.
Dagelijks gaat het om ruim vier ton voor het aanbieden van de testlocaties. Daarbovenop komt een variabele vergoeding voor het aantal daadwerkelijk afgenomen tests.
Volgens het kabinet is het juridisch gezien niet mogelijk om de onbenutte capaciteit in te zetten voor bijvoorbeeld de gratis tests voor vakanties. Regeringspartij D66 wil dat het kabinet die mogelijkheid toch nog eens onderzoekt.
China is niet te spreken over een plan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om nogmaals onderzoek te komen doen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus. Onderminister van Volksgezondheid Zeng Yixin maakte op een persconferentie duidelijk onaangenaam verrast te zijn door het voorstel.
Een onderzoeksteam van de WHO, met de Nederlandse virologe Marion Koopmans, ging eerder dit jaar al naar China om onderzoek te doen in en rond de metropool Wuhan. Ze concludeerden naderhand dat het virus waarschijnlijk van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan.
China heeft in het verleden al opgeroepen het onderzoek naar de herkomst van het virus niet te "politiseren" en gaf donderdag tegengas. Een groep prominente Chinese experts beklemtoonde in Peking dat de theorie dat het virus uit een laboratorium komt "extreem onmogelijk" is.
GGD Haaglanden-directeur Annette de Boer roept jongeren dringend op nu een afspraak te maken voor de coronavaccinatie zodat ze beschermd zijn als school en studie weer begint. De helft van de 20- tot 29-jarigen in Den Haag en omgeving had eind vorige week 1 prik, van de 12- tot 19-jarigen 30 procent. ‘Er moet nog wel een tandje bij.’
Een dag voor de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio officieel van start gaan, zijn er twaalf nieuwe coronabesmettingen vastgesteld die te linken zijn aan de Spelen. Dat heeft het organisatiecomité bekendgemaakt.
Onder de positieve gevallen zijn er ook twee atleten die zich in het Olympisch dorp bevinden. Het gaat niet om Japanners. Meer gegevens over de atleten zijn niet bekendgemaakt.
Sinds 1 juli staat de teller van het aantal besmettingen die te linken zijn aan de Spelen op 87.
YouTube heeft video's van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd vanwege 'misleidende informatie' over het coronavirus. In een verklaring schrijft YouTube dat het na een 'zorgvuldige beoordeling' heeft besloten de video's van de rechts-populistische president te verwijderen.
,,Onze regels staan geen inhoud toe waarin staat dat hydroxychloroquine of het medicijn ivermectin effectief zijn bij de bestrijding van het coronavirus of het voorkomen van een coronabesmetting", schrijft YouTube in de verklaring, erbij vermeldend dat 'de functie of politieke ideologie van Bolsonaro hier geen rol bij speelden'. Een woordvoerder van Bolsonaro wilde nog niet reageren op vragen van persbureau Reuters.
Bolsonaro heeft het malariamedicijn hydroxychloroquine tijdens de coronapandemie meerdere keren aangeprezen, ondanks het feit dat de werking van het middel nooit is bewezen. Ook spreekt Bolsonaro, die zelf flink ziek is geweest na een besmetting met het virus, regelmatig zijn twijfels uit over de ernst van Covid-19 en verafschuwt hij coronamaatregelen.
Eind vorig jaar verwijderden Facebook en Twitter al berichten van Bolsonaro vanwege misleidende en mogelijk gevaarlijke informatie over het coronavirus.
Nederland wordt vandaag hoogstwaarschijnlijk een nog rodere vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De provincie Groningen is momenteel donkerrood, het hoogst mogelijke niveau, en de andere provincies zijn rood. Maar provincies als Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel gaan mogelijk ook naar donkerrood.
De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland stijgt nog, ook al is dat afgelopen week minder snel dan de week ervoor.
Spanje, Portugal, Cyprus en Luxemburg zijn ook helemaal rood. De rest van Europa is groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is. Voor die landen kunnen Nederlandse toeristen een gevaar zijn, omdat ze de erg besmettelijke deltavariant van het coronavirus kunnen invoeren.
De nieuwe coronakaart kan voor die landen aanleiding zijn de toegangsregels voor Nederlanders aan te scherpen. Zo geldt Nederland sinds vorige week als een risicogebied voor Duitsland. Berlijn zou Nederland deze week nog een stapje hoger kunnen zetten, in de groep van 'Hochinzidenzgebiete'. Dat zijn plekken waar het coronavirus veel voorkomt. In die categorie zitten bijvoorbeeld ook Groot-Brittannië, Portugal en Suriname. Als Nederland die status ook krijgt, moeten vakantiegangers al aan de grens met Duitsland een bewijs van een negatieve uitslag van een coronatest of een vaccinatiebewijs laten zien voordat ze überhaupt het land in komen.
Volgens minister Hugo de Jonge en het RIVM is het aantal positieve tests de laatste paar dagen aan het stabiliseren en zou het in de komende week kunnen beginnen te dalen. Als dat zo is, zou Nederland over drie of vier weken terug naar oranje of groen kunnen gaan op de Europese coronakaart. Dan worden de regels voor vakantiegangers misschien ook versoepeld.
De autoriteiten in Peru hebben woensdag negen zorgmedewerkers gearresteerd die ernstig zieke coronapatiënten duizenden dollars lieten betalen voor een ziekenhuisbed in een openbaar ziekenhuis tijdens de pandemie.
De Peruaanse officier van justitie, Reynaldo Abia, zei dat de beheerder van het openbare ziekenhuis Guillermo Almenara Irigoyen in hoofdstad Lima zich onder de arrestanten bevindt.
De fraude kwam aan het licht nadat een man, wiens broer in ruil voor een bedrag van 82.000 Peruviaanse sol (ruim 17.600 euro) werd opgenomen in het ziekenhuis, zijn beklag deed bij de politie.
De Peruaanse minister van Volksgezondheid, Óscar Ugarte, vertelde journalisten dat er forse straffen uitgedeeld zullen worden. "Dit is volkomen verwerpelijk", zei hij in een reactie op de arrestaties. "We kunnen niet onderhandelen met mensenlevens."
De coronapandemie heeft in Peru al voor meerdere corruptieschandalen gezorgd. Zo diende de vorige minister van Volksgezondheid zijn ontslag in nadat duidelijk werd dat sommige topfunctionarissen onterecht voorrang kregen bij een vaccinatie.
Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen verhoogt Bonaire vanaf 23 juli het veiligheidsrisico op het eiland naar niveau twee . Hoewel er geen coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, noemt gezaghebber Edison Rijna de situatie 'zorgelijk'. Vooral degenen die nog niet volledig zijn gevaccineerd, lopen het risico heel erg ziek te worden, aldus Rijna.
Sinds afgelopen maandag moeten alle reizigers, ook vanuit Nederland, vijf dagen na aankomst op Bonaire een PCR-test doen. Vanaf 23 juli mag er niet meer samen worden gezongen en gedanst op het eiland. Discotheken en nachtclubs moeten sluiten, bij evenementen mogen niet meer dan 50 mensen aanwezig zijn. Restaurants en sportscholen moeten bezoekers weer gaan registreren.
Volgens Rijna is het aantal besmettingen vooral te wijten aan de delta-variant die op het eiland is aangetroffen. Op 9 juli waren er vier personen besmet op het eiland, twaalf dagen later zijn dat er zeventien. Op Bonaire is 80 procent van de volwassen bevolking minimaal één keer geprikt, ruim 68 procent is twee keer gevaccineerd. Van de jongeren tussen twaalf en zeventien jaar is 20 procent één keer geprikt.
Met het oog op het risico dat de deltavariant vormt, verplicht de Amerikaanse stad New York medewerkers van openbare ziekenhuizen en klinieken tot vaccinatie. Wie niet geprikt wil worden, moet zich elke week laten testen. De maatregel gaat op 2 augustus in, aldus burgemeester Bill de Blasio tijdens een persconferentie. Wie zowel de coronavaccinatie als ook de wekelijkse test weigert, wordt onbetaald naar huis gestuurd.
,,Door de deltavariant wordt het kiezen tussen vaccineren of besmet raken'', zegt de New Yorkse gezondheidscommissaris Dave Chokshi. ,,En dat betekent het verschil tussen leven en doodgaan.'' Zo'n zestig procent van de ruim 42.000 gemeentelijke gezondheidsmedewerkers in New York is minstens één keer ingeënt. Van hen heeft 70 procent beide prikken gehad. Dat aantal ligt zelfs lager dan het percentage van de New Yorkers dat volledig beschermd is.
Burgemeester De Blasio zegt dat zijn stad verdere maatregelen neemt, mocht de deltavariant een groter risico blijken. Daarbij sluit hij het verplichten tot vaccineren of testen van alle gemeentewerkers niet uit. Het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie, CDC, liet afgelopen week weten dat 97 procent van alle mensen die nu met coronaklachten wordt opgenomen in een ziekenhuis niet gevaccineerd is.De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft becijferd dat er de afgelopen week wereldwijd 3,4 miljoen coronagevallen zijn bijgekomen. Een toename van 12 procent ten opzichte van vorige week. Op dit moment raakten er 192 miljoen mensen besmet. Hoewel het aantal sterfgevallen afneemt, verwacht de WHO dat het aantal infecties binnenkort de 200 miljoen overstijgt.
,,In dit tempo verwachten we dat het wereldwijde aantal besmettingen binnen drie weken de 200 miljoen passeert'', zegt de organisatie. De grootste stijging aan ziektegevallen deed zich voor rond het westelijke deel van de Stille Oceaan en binnen Europa. Indonesië, Groot-Brittannië, India en de Verenigde Staten, zagen de laatste zeven dagen de meeste besmettingen.
Volgens de WHO zijn de stijgingen te wijten aan de nieuwe virusvarianten, het versoepelen van de maatregelen en het feit dat een grote groep mensen nog steeds niet ingeënt is. Landen krijgen het advies om tegen het einde van het jaar minstens 40 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd. Van de ruim drie miljard doses die wereldwijd zijn ingezet, is slechts 1 procent naar minder vermogende landen gegaan.In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 21.539 positieve coronatests afgenomen. Gisteren werden er 18.181 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Sinds het begin van de pandemie zijn bijna 6 miljoen Fransen besmet geraakt met het longvirus. Het laatste etmaal overleden 22 mensen aan de gevolgen van Covid-19, wat het officiële sterftecijfer in Frankrijk op ruim 112.000 brengt.
De GGD waarschuwt mensen die proberen te frauderen met de registratiekaart. 'Door de verschillende controlemechanismen worden de valse kaarten snel ontdekt', ligt de GGD toe in een verklaring. 'Bovendien gaan mensen die hiermee frauderen voorbij aan de enorme gezondheidsrisico’s die ze creëren voor zichzelf en anderen. Bijvoorbeeld als ze zonder vaccinaties op reis of naar een evenement gaan.'
De Amerikaanse metropool New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. Ze moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan, bericht The New York Times. Het gaat om ruim 42.000 ziekenhuismedewerkers en een deel van het personeel van de afdeling Volksgezondheid van de gemeente.
Burgemeester Bill de Blasio kiest voor die noodgreep omdat de deltavariant van het coronavirus om zich heen grijpt en twee miljoen volwassenen in de stad nog altijd niet gevaccineerd zijn. De gemeente heeft van alles geprobeerd om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, waaronder van huis naar huis gaan en vaccins aanbieden op openbare locaties als metrostations en musea.
De acties hebben volgens de krant weinig succes. Er halen dagelijks gemiddeld minder dan 10.000 mensen een eerste prik in de circa acht miljoen inwoners tellende metropool. Het baart de autoriteiten bovendien zorgen dat een deel van het medisch personeel achterblijft. De vaccinatiegraad onder medewerkers van openbare ziekenhuizen ligt onder het gemiddelde in de stad, hoewel zorgverleners als eerste aan de beurt kwamen toen het vaccineren eind vorig jaar van start ging.
Ruim 6 procent van de volwassenen in Groot-Brittannië kampt met langdurige gevolgen van een coronabesmetting. Het gaat om 3,2 miljoen personen die last hebben van het zogenoemde langdurige Covid, wat van invloed is op welzijn en werk.
Zes op de tien van de ondervraagden die aangaven langdurige Covid te hebben, zeiden dat de ziekte hun algemene welzijn schaadde. De helft stelde dat de aandoening het moeilijk maakt te werken, blijkt uit onderzoek van het Britse bureau voor de statistiek (ONS).
Volgens ONS zijn er steeds meer mensen met langdurige Covid gevonden die negatieve effecten melden. Er zijn meer gegevens nodig om te bepalen in hoeverre leeftijd, geslacht of handicap een rol spelen. Ook is er nog geen algemeen aanvaarde definitie voor langdurige Covid. Eerder deze week begon een studie om nieuwe diagnose- en behandelingsinstrumenten te ontwikkelen.
In Frankrijk is momenteel een vierde coronagolf gaande. Het aantal besmettingen is daar in een week tijd met maar liefst 140 procent gestegen, zei premier Jean Castex vandaag. De regeringsleider kondigde aan dat de vaccinatiecampagne een versnelling hoger zal schakelen in de strijd tegen het virus.
Bij 96 procent van de 18.000 bevestigde besmettingen die gisteren werden gemeld, gaat het om mensen die niet gevaccineerd zijn. Volgens Castex is het - zeker met de verspreiding van de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus - dan ook belangrijk om de bevolking nog sneller te vaccineren.
Daarom zullen in de komende twee weken 5 miljoen extra prikafspraken worden opengesteld voor mensen die zich willen laten vaccineren. Het doel van de regering is nu om tegen eind augustus 50 miljoen eerste doses toegediend te hebben.
Castex had ook een waarschuwing aan het adres van mensen die 'hun toevlucht zoeken tot geweld' in hun protest tegen het coronabeleid. ,,Wij zullen genadeloos zijn'', zei hij, verwijzend naar toespelingen rond Jodensterren, aanvallen op overheidsgebouwen en het in brand steken van vaccinatiecentra.
© AFP — De Franse premier Jean Castex Op chatdienst Telegram wordt gehandeld in nagemaakte vaccinatiebewijzen. De GGD'en hebben 'enkele tientallen aangiftes' gedaan tegen mensen die zo'n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen. Dat bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van Shownieuws.
Volgens de GGD hebben de verkopers 'daadwerkelijk iets geleverd dat door moest gaan voor een vaccinatiebewijs'. Hoe de fraude is ontdekt, wil de GGD niet zeggen. De kopers wilden geregistreerd worden in de vaccinatiesystemen zonder dat ze daadwerkelijk zijn gevaccineerd. De verkopers zelf zijn voor zover bekend nog niet achterhaald.
Het Zuid-Afrikaanse farmabedrijf Biovac gaat vanaf begin volgend jaar het Pfizer/BioNTech-vaccin produceren. Het gaat om een primeur voor het Afrikaanse continent. De bedoeling is dat er jaarlijks meer dan 100 miljoen dosissen gemaakt worden.
De productie is volgens Biovac-topman Morena Makhoana 'een essentiële stap' rond de beschikbaarheid van een effectief coronavaccin in Zuid-Afrika.
De vaccinatiegraad in Afrika is met minder dan twee procent zeer laag. In Zuid-Afrika hebben inmiddels 60 miljoen mensen tenminste een prik gehad. 1.4 miljoen inwoners zijn volledig gevaccineerd.
In 23 van de 25 veiligheidsregio's geldt vanaf vandaag het hoogste risiconiveau 'zeer ernstig'. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op 'ernstig'.
Nederland telt vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.
Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.
Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het vaccinatietempo afneemt, gaan enkele grote vaccinatielocaties binnenkort weer dicht.
In de Expo in Houten worden op 4 augustus de laatste prikken gezet. Eind augustus sluiten ook de locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort, meldt de GGD.
,,We verleggen onze focus naar kleinschaliger vaccineren, in alle gemeenten in onze regio en in specifieke wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft'', aldus de GGD. Dat kan dan met of zonder afspraak. Ook in andere regio's is het al mogelijk om zonder afspraak een coronaprik te halen.
Tot en met zondag hebben bijna 12 miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top. Iets meer dan 7 miljoen mensen hebben ook de tweede dosis gehad en daarmee behoort Nederland tot de middenmoot.
© ANP — Mensen worden in de Jaarbeurs in Utrecht gevaccineerd Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 6945 positieve tests geregistreerd. Daarmee komt het aantal nieuwe gevallen voor de tweede dag op rij net onder de 7000 uit. Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.
De 6945 positieve tests zijn een fractie hoger dan het cijfer van gisteren, maar aanzienlijk lager dan dat van maandag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf de woensdag oploopt. Het RIVM zei gisteren het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen.
Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares kwamen 13 mensen binnen die ernstig ziek zijn geworden nadat ze het virus hadden opgelopen. Omdat ook mensen het ziekenhuis verlaten, steeg de totale bezetting slechts licht.
In totaal liggen nu 428 patiënten in het ziekenhuis met corona. Dat zijn er 13 meer dan gisteren, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 322 coronapatiënten, 7 meer dan dinsdag. Op de ic's steeg de bezetting van 100 tot 106 Covid-patiënten.
De ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.
© ANP — 2021-05-12 12:03:57 DEN HAAG - Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. ANP REMKO DE WAAL De website van de GGD voor test- en prikafspraken zijn getroffen door DDoS-aanvallen. Dat maakt GGD GHOR zojuist bekend. Er wordt nog gewerkt aan een 'structurele oplossing'.
Door de aanvallen konden mensen sinds gisteren niet inloggen. Ook vandaag zijn er nog problemen, onder meer met het opvragen van testuitslagen. Verschillende mensen maken op sociale media melding van de problemen.
Als alternatief voor het doorgeven van testuitslagen belt GGD GHOR Nederland mensen op. Wanneer het online niet lukt om afspraken te maken kunnen mensen telefonisch contact opnemen.
De aanvallen hebben geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC), meldt de GGD.
Coca-Cola heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen in de coronamaatregelen wereldwijd. De omzet van het bekendste frisdrankconcern ter wereld nam met 42 procent toe en komt met 10 miljard dollar ongeveer op hetzelfde niveau uit als in 2019, voor er beperkingen waren vanwege het coronavirus.
De omzet daalde in dezelfde periode vorig jaar nog hard. Dat was te wijten aan een lagere consumptie buitenshuis door horecasluitingen en de annulering van veel evenementen over de hele wereld. Dat is normaal gesproken goed voor de helft van de omzet van Coca-Cola.
De vrijheid om zonder coronazorgen van het leven te genieten lonkt. Dat was gisteren wel te merken in Delft. Daar kon iedereen zonder afspraak een coronaprik laten zetten. ,,Er waren mensen uit Helmond en zelfs uit Antwerpen”, vertelt een medewerker van GGD Haaglanden.
© Fred Leeflang — Rij voor vaccinatie zonder afspraak bij Wijkcentrum de Vleugel in Delft Voor Nederlandse reizigers die naar het Italiaanse eiland Sicilië gaan is vanaf vandaag een negatieve coronatest verplicht. De regionale overheid heeft daartoe besloten vanwege het nog altijd toenemende aantal besmettingen in Nederland. Lees hier het hele verhaal.
Arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger gaat eind juli opnieuw naar Suriname om te adviseren over de acute coronazorg en de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Hij doet dat op verzoek van president Chan Santokhi en in samenwerking met het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. Sprenger was in juni ook in Suriname om het land te helpen bij de aanpak van het virus. Hij zal er maximaal drie maanden blijven.
Sprenger zal voorstellen doen om ziekenhuizen beter samen te laten werken en de verspreiding van medicijnen te verbeteren. Doel is verder om de vaccinatiegraad in Suriname te verhogen en de druk van coronapatiënten op de ziekenhuizen te verminderen.
De voormalige topman van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal ook kijken naar een plan om bewoners in het binnenland van Suriname te vaccineren. Daarnaast gaat hij meehelpen met de voorbereiding van een Surinaamse Preventie Autoriteit.
Nederland doneerde al coronavaccins aan de voormalige kolonie, waar naar schatting iets meer dan 600.000 mensen wonen.
© ANP — Marc Sprenger De 750.000 Nederlanders die zijn ingeënt met het vaccin van Janssen, hebben mogelijk een tweede prik nodig. Volgens de Volkskrant kan het bloed van mensen die zijn ingeënt met Janssen een stuk slechter uit de voeten met de deltavariant van het coronavirus dan met andere varianten. Lees hier verder.
Arsenal heeft het trainingskamp in het Amerikaanse Florida afgezegd. De club uit Londen heeft dat besloten na enkele positieve coronatesten.
Arsenal zegt niet hoeveel personen er besmet zijn. Wel laat de club weten dat de besmette personen geen symptomen vertonen. Ze zijn wel in quarantaine gegaan.
Arsenal zou in de Verenigde Staten aan de Florida Cup deelnemen. De club zou op 25 juli tegen Internazionale uitkomen. Drie dagen later zou Arsenal nog tegen Everton of het Colombiaanse Millonarios spelen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet deze week geen nieuwe Europese landen van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (reizen kan, maar met risico’s). Het RIVM houdt de situatie in Luxemburg, de Portugese Azoren en het Griekse Kreta nauwlettend in de gaten, omdat de besmettingen daar toenemen. Al eerder werd na zo’n ‘voorwaarschuwing’ het reisadvies een week later aangescherpt.
In veel Europese landen stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus. Zo verschiet Malta van kleur van ‘groen’ naar een ‘geel’ omdat de besmettingen toenemen. Reizen blijft mogelijk, zegt het ministerie, maar er gelden wel inreisregels.
De lijst van ‘veilige’ landen buiten de EU wordt uitgebreid met Oekraïne. Als het land geen inreisverbod voor reizigers uit Nederland hanteert, verandert het reisadvies op 22 juli van ‘oranje’ naar ‘geel’. Het ministerie waarschuwt wel dat er inreisbeperkingen kunnen gelden en buiten de EU het EU digitale coronacertificaat (DCC) niet wordt geaccepteerd.
Rwanda en Thailand worden van de EU covid-veilige lijst gehaald en worden daarmee hoogrisicogebieden. De Britse Maagdeneilanden worden zeerhoogrisicogebied, vanwege het stijgend aantal positieve testen.
© ANP — Reizigers bijeen in de vertrekhal op luchthaven Schiphol Tienduizenden tot 100.000 AstraZeneca-vaccins dreigen ongebruikt te worden vernietigd. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) aan Trouw.
De technische storing van de website coronatest.nl is verholpen, meldt GGD GHOR. Door die storing waren er sinds dinsdagavond problemen met het opvragen van een testuitslag.
Die storing is voorbij en mensen kunnen weer inloggen, testuitslagen bekijken, afspraken inplannen voor een test of vaccinatie en ingeplande afspraken bekijken.
IC-baas Diederik Gommers maakt zich ondanks de piek in ziekenhuisopnames geen grote zorgen. Dat vertelde hij dinsdagavond bij Op1:
Voor skateboarder Candy Jacobs zijn de Olympische Spelen al voorbij voor ze zijn begonnen. Ze werd positief getest op Covid-19 en is tien dagen in quarantaine gegaan. Jacobs (31) is volgens de regels uit de competitie genomen. Het is het eerste coronageval bij de Nederlandse equipe in Tokio. Lees hier het hele verhaal.
© EPA — Candy Jacobs De wereld faalt in de bestrijding van het coronavirus. Dat zei directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in zijn toespraak tijdens het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Tokio. ,,Deze pandemie is een test en de wereld faalt voor die test", zei Tedros.
,,Meer dan 4 miljoen mensen zijn overleden en mensen blijven doodgaan aan Covid-19. Het aantal doden dit jaar is nu al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De dreiging is niet voorbij totdat het overal ter wereld voorbij is", aldus Tedros, die op uitnodiging van het IOC naar Tokio is gekomen. ,,Meer dan welk evenement ook hebben de Spelen de kracht om de wereld te inspireren en om de aandacht van de wereld te trekken."
Volgens de WHO-directeur worden de vaccins tegen het coronavirus ongelijk verdeeld over de wereld. "Ze zijn alleen voor de 'lucky few'. We beschermen de mensen met de meeste privileges, maar de kwetsbaren blijven onbeschermd. Hier is sprake van een afschuwelijke onrechtvaardigheid."
Tedros vergeleek het coronavirus met een vuurtje. ,,Als je een deel van de vlam dooft, blijft de rest branden. En één vonkje is al genoeg om ervoor te zorgen dat de rest weer oplaait. De dreiging is niet voorbij tot het vuur overal gedoofd is. Wie denkt dat de pandemie over is, leeft in een vals paradijs. De vaccins zijn krachtig, maar de wereld gebruikt ze niet goed. Zo'n 75 procent van de vaccins gaat naar slechts tien landen. Zolang die ongelijkheid aanhoudt, blijft het virus doorgaan." De WHO-topman riep overheden en bedrijven op zich te verenigen in de strijd tegen het virus.
© AP — Tedros Adhanom Ghebreyesus De GGD Brabant Zuidoost richt zijn contact- en brononderzoek voortaan op mensen die ouder zijn dan dertig, en op ouders met jonge kinderen die positief testen.
Het is onbegonnen werk om nog bij te houden welke coronabrandhaarden er onder jongeren zijn. De GGD Brabant Zuidoost geeft daarom prioriteit aan mensen die ouder zijn dan 30-plussers en aan jonge gezinnen: die worden nog wel nagebeld na een positieve test.
Jongeren krijgen voortaan slechts een e-mail, met daarin het verzoek om hun nauwe contacten te waarschuwen. Dat heeft de GGD Brabant Zuidoost besloten. ,,Het aantal besmettingen onder jongeren is enorm, het is ondoenlijk ze allemaal te bellen”, zeggen arts infectieziekten Ronald ter Schegget en programmamanager corona Miranda Stellink.
De GGD gaat ervan uit dat bijna alle jongeren van 15 tot 30 jaar digitaal vaardig zijn. ,,Bovendien weten we in het algemeen wel al heel goed waar het probleem zit bij jongeren: in de horeca”, zegt Ronald ter Schegget. ,,We hoeven niet precies te weten om welke kroeg het gaat. Jongeren gaan veel uit, dat is logisch. Ze mogen weer los en dat doen ze graag.”
De GGD blijft wel bellen bij andere groepen, met het accent op mensen van boven de dertig jaar. ,,Daar zien we het aantal besmettingen nu ook oplopen. Hoe dat komt, moeten we nog wel uitpluizen. Worden zij ook besmet bij het uitgaan, of thuis, of op het werk?”
Wereldwijd hebben 1,5 miljoen kinderen minstens een ouder, een grootouder of een andere verzorger verloren door de coronapandemie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Imperial College London.
Een onderzoeksteam onder leiding van Seth Flaxman van het Imperial College London onderzocht wereldwijd geboorte- en sterftecijfers. Tussen maart 2020 en april 2021 verloren minstens 1,5 miljoen kinderen een vader of moeder, een grootouder of een andere verzorger. De wetenschappers benadrukken dat het gaat om een inschatting omdat niet alle data volledig waren. Volgens Flaxman is het zelfs mogelijk dat er meer kinderen een ouder verloren.
Het aantal kinderen dat één of beide ouders verloor door de pandemie is bijzonder hoog in verhouding tot de bevolking in onder meer Zuid-Afrika, Mexico, Brazilië en Colombia. In totaal is het aantal kinderen dat een vader verloor ongeveer vijf keer zo hoog als het aantal kinderen dat een moeder verloor.
De studie is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
Volwassenen die een groot evenement of een culturele instelling in Frankrijk willen bezoeken, moeten vanaf woensdag een gezondheidspas kunnen tonen. De 'pass sanitaire' toont aan dat de bezitter is ingeënt tegen het coronavirus, negatief is getest of recent is hersteld van Covid-19. Vanaf augustus is de pas ook verplicht in cafés, restaurants en sommige winkelcentra.
Volgens een recente peiling steunt 62 procent van de Fransen de maatregel, maar er is ook veel verzet. Zaterdag demonstreerden in Parijs nog zo'n 114.000 mensen tegen de pas. De protesten waren voor de regering reden om de regels iets te versoepelen. Zo is de 'pass sanitaire' straks niet nodig om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter. Volgens minister van Financiën Bruno Le Maire wordt zo het bedrijfsleven tegemoetgekomen en worden de negatieve gevolgen voor ondernemers beperkt.
Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei vorige week dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar pas vanaf 30 augustus de pas hoeven te gebruiken, omdat vrij laat begonnen is met het inenten van deze leeftijdsgroep.
Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen volgens de ANWB de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn. Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. Ook kan het gele vaccinatieboekje worden gebruikt.
Vrijwel het hele land staat vanaf woensdag op het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. In 11 van de 25 regio's is de situatie al 'zeer ernstig', en daar komen waarschijnlijk ongeveer tien regio's bij wanneer de overheid de coronakaart van Nederland opnieuw vaststelt.
Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.
De elf regio's waar het hoogste risiconiveau al geldt zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Daar komen Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland waarschijnlijk bij. Dat zou betekenen dat negen van de twaalf provincies volledig op 'zeer ernstig' staan.
Zeeland is de enige regio die nu nog de status 'zorgelijk' heeft, het een na laagste niveau, maar gaat vermoedelijk naar ernstig. Daar staan Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Drenthe waarschijnlijk ook. De laagste twee risiconiveaus gelden dan nergens meer.
Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.
Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is veel minder effectief tegen de Delta-variant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus, blijkt uit de voorlopige resultaten van een dinsdag gepubliceerd onderzoek, waarover onder meer The New York Times bericht.
Het Janssen-vaccin, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, produceert volgens de studie, die nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, relatief weinig antistoffen tegen de Delta-variant. Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.
,,We willen mensen niet ontmoedigen om het Janssen-vaccin te nemen, maar we hopen wel dat het in de toekomst mogelijk wordt om een tweede prik te krijgen, van Janssen zelf of van Pfizer of Moderna'', zegt viroloog en onderzoeksleider Nathaniel Landau van de Universiteit van New York tegen The New York Times.
Ook de vaccins van Pfizer en Moderna produceerden volgens de studie relatief minder antistoffen tegen de Delta-variant, maar dit verschil zou minder groot zijn.
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag dat het in de Verenigde Staten inmiddels bij 83 procent van de nieuwe coronagevallen gaat om de besmettelijkere Delta-variant. Aan het begin van de maand was dat nog ongeveer 50 procent.
© Getty Images — Een jongen krijgt een coronaprik met het Janssen-vaccin in Nieuwegein. Door een technische storing hebben mensen dinsdagavond problemen om een uitslag op te vragen van hun coronatest op de internetpagina coronatest.nl. Ook bij het maken van test- en vaccinatieafspraken en het inzien van bestaande afspraken kunnen zich problemen voordoen, meldt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.
De storing zit op de site waar mensen zich moeten identificeren met DigiD, aldus de zegsvrouw die aangeeft dat de corona check-app wel werkt. Hoelang de problemen gaan duren is onduidelijk. Rond middernacht verwacht GGD GHOR een update te kunnen geven.
ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen. De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Twee vaccinaties zouden dan waarschijnlijk geen recht meer geven op toegang. Lees hier het hele verhaal.
39 militairen van de Nederlandse landmacht zijn op Curaçao positief getest op het coronavirus, meldt Defensie. Het gaat om militairen van de Compagnie in de West, die militaire bijstand geven aan civiele autoriteiten.
De besmette militairen worden geïsoleerd op de marinebasis Parera. De rest van de Compagnie is in quarantaine gegaan.
De compagnie rouleert, en in principe komen elke vier maanden nieuwe militairen naar Curaçao.
Bij fabrieken in Vietnam die sportschoenen van Nike maken, zijn grote uitbraken van het coronavirus, waardoor leveringen uit het Aziatische land kunnen worden verstoord. Dat meldde de BBC. In Vietnam wordt ongeveer de helft van alle schoenen van Nike gemaakt. Door de uitbraken wordt de productie nu ontregeld.
Het Amerikaanse Nike biedt werk aan meer dan 450.000 mensen bij zijn toeleveranciers in Vietnam, het merendeel vrouwen. Ook de sportmerken Adidas en Puma laten schoenen maken in het land dat gebukt gaat onder een nieuwe golf van uitbraken met het coronavirus, onder meer in de zuidelijk gelegen metropool Ho Chi Minh-stad en hoofdstad Hanoi. Er zijn nieuwe lockdownmaatregelen ingevoerd om de uitbraak tegen te gaan.
Nike zegt er vertrouwen in te hebben dat de ontwikkelingen in Vietnam het hoofd geboden kunnen worden en dat de gezondheid van werknemers van het grootste belang is.
Nadat een man uit Dordrecht afgelopen weekend ‘volledig uit zijn plaat ging’ bij de vaccinatiehal Oranje Wit, kon de 57-jarige Walter Weeda van het nabij gelegen winkelcentrum Bieshof maar één ding bedenken: die mensen moeten gesteund worden én opgevrolijkt. Dit deed hij vanavond met ijsjes. Een stuk of honderd: verrassing!
Wanhopige vakantiegangers doen er van alles aan om zo snel mogelijk twee vaccinaties te bemachtigen vóór ze de grens over gaan. In Utrecht zijn er zelfs gevallen bekend van mensen die naar laagdrempelige vaccinatielocaties gaan in Overvecht en Kanaleneiland, waar je geen afspraak nodig hebt. Maar dáár trapt de GGD niet in. Lees hier waarom niet.
Vakantiegangers kunnen zich op steeds minder plekken preventief laten testen op corona. Vanwege ‘explosieve drukte’ in laboratoria neemt Lead Healthcare geen PCR-tests meer af op hun testlocaties in onder meer de Achterhoek.
Een domper voor reizigers, omdat de GGD ook al bekendmaakte voorlopig geen vakantiegangers te testen. ,,Wij geven voorrang aan mensen met klachten of die in contact zijn geweest met iemand met corona. Dat is onze primaire taak”, zegt een GGD-woordvoerder.
Vanwege de oplopende coronabesmettingen wordt nu veel meer getest door de GGD. En die tests gaan voor in de laboratoria. ‘Daardoor kan het laboratorium de beloofde doorlooptijd van 24 uur niet meer halen’, schrijft Lead Healthcare over het voorlopig schrappen van de PCR-tests.
Een PCR-test is noodzakelijk om in België op vakantie te kunnen. Maar voor de meeste andere populaire Europese vakantiebestemmingen, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië, is een zogeheten antigeen-test genoeg. Die kan overal nog afgenomen worden, bij de Achterhoekse testlocaties is hiervoor nog ruimte genoeg voor een testafspraak.
Wanneer de GGD weer reizigers gaat testen is nog niet duidelijk. ,,Dat ligt volledig aan de ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen”, zegt de GGD-woordvoerder.
Iets meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben vorige week een inenting tegen het coronavirus gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei. Er zijn heel weinig eerste prikken gezet en juist vrij veel tweede prikken.
Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De week ervoor werden 1,2 miljoen mensen gevaccineerd en nog een week eerder bijna 1,4 miljoen mensen. In de twee weken daarvoor waren er bijna 1,5 miljoen vaccinaties. In de week van 7 tot en met 13 juni kregen 1,67 miljoen Nederlanders een prik en dat is nog altijd een record.
Van die 1,14 miljoen nieuwe prikken ging het bij ongeveer 237.000 mensen om een eerste inenting. Dat is het laagste aantal sinds maart. Het is niet duidelijk in hoeverre dit komt doordat de jongeren die nu aan de beurt zijn voor een eerste prik terughoudend zijn met het maken van een afspraak, en in hoeverre het komt doordat zo ongeveer iedereen die een prik wil inmiddels is gevaccineerd.
Tot en met zondag hebben bijna 12 miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top.
De Delta-variant van het coronavirus verspreidt zich mogelijk sneller onder volledig gevaccineerden, maar hier is nog te weinig aandacht voor in de maatschappij. Dat zegt arts-microbioloog Heiman Wertheim van het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC. Hierdoor "blijft het probleem mogelijk langer doorsudderen".
,,Veel mensen die volledig gevaccineerd zijn, hebben niet door dat ze het coronavirus kunnen hebben en besmettelijk zijn." De arts-microbioloog noemt dit "een potentiële stille motor van uitbraken", omdat gevaccineerden zo onbewust het coronavirus oplopen en doorgeven. Daarmee bevestigt de arts-microbioloog berichtgeving in de Volkskrant.
Volgens Wertheim is bewustwording onder gevaccineerden daarom van belang en moet er meer aandacht komen voor dit mogelijke risico. Dat kan onder meer door gevaccineerden tóch mee te nemen in Testen voor Toegang, zegt Wertheim. Of door ervoor te zorgen dat gevaccineerden die klachten hebben zich laten testen.
Dat het virus zich ook onder gevaccineerden kan verspreiden, blijkt onder meer uit data van geteste medewerkers van het Radboud UMC. Minstens 34 volledig gevaccineerde medewerkers zijn besmet geraakt, met name in de privésfeer, onder wie ook Wertheim zelf. ,,Dit is in een ziekenhuis. Als we het hier al zien, dan kan het in de maatschappij alleen maar groter zijn." Geen van de geteste medewerkers heeft voor een besmetting in het ziekenhuis gezorgd.
De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gaat zich buigen over een nieuw vaccin tegen het coronavirus. De waakhond kijkt de komende tijd rechtstreeks mee met de proeven naar een middel dat Sanofi Pasteur heeft ontwikkeld.
Het gaat om een zogeheten rolling review. Dat is de laatste stap voordat een bedrijf toelating tot de markt aanvraagt. Als die aanvraag er is, komt het EMA met een advies, waarna de Europese Commissie moet beslissen of het middel wordt goedgekeurd. De rolling review zorgt ervoor dat het EMA alvast alle onderzoeksgegevens heeft en dus sneller kan concluderen of een vaccin veilig is en werkt tegen het coronavirus. Zo kan ook sneller duidelijk worden of het vaccin kan worden gebruikt.
Nederland had eerder alvast 11,7 miljoen doses van het Sanofi-vaccin besteld. Die kunnen worden geleverd zodra het vaccin is goedgekeurd.
© AFP Frankrijk kampt met een ongekende stijging van het aantal corona-infecties. Vooral door de besmettelijkere Delta-variant zijn de afgelopen 24 uur 18.000 gevallen erbij gekomen, waarschuwt gezondheidsminister Olivier Veran.
Dat betekent dat in een week de verspreiding van het virus met ongeveer 150 procent is toegenomen, aldus Veran in het parlement. Volgens hem is dat tijdens de hele coronacrisis nog niet voorgekomen. ,,Niet met de oorspronkelijke vorm, en niet met de Britse, Zuid-Afrikaanse of de Braziliaanse variant", aldus de bewindsman.
© REUTERS — Olivier Veran Steeds minder mensen lopen het coronavirus op in de horeca. Zo'n anderhalve week geleden zijn de regels daar aangescherpt. Toen de overheid een paar weken geleden feesten weer toeliet, leidde dat vrijwel meteen tot een explosie in het aantal coronagevallen.
Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Dat komt voor een deel doordat GGD'en te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen.
Bij ongeveer een kwart van de mensen die afgelopen week positief testten, is de "setting van besmetting" wel vastgesteld. Dat percentage is lager dan vorige week. Hoe meer mensen positief testen, hoe moeilijker het wordt om zicht te houden op de manier waarop het virus zich verspreidt.
Van de nieuwe gevallen waarvan de bron bekend is, is zo'n 15 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca. Vorige week was dit ruim 37 procent, waarmee horeca de belangrijkste setting van besmetting was. De week daarvoor ging het om bijna 19 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de horeca in 3,8 procent van de gevallen de bron.
De thuissituatie is weer, zoals vanouds, de belangrijkste bron. Dit leidde afgelopen week tot bijna 43 procent van de besmettingen waar de bron bekend is. Vorige week was dit bijna 28 procent. Ook bezoek aan huis leidt weer relatief vaak tot een positieve test.
© ANP — Sluiting van de horeca om 00.00 uur In de afgelopen week is het aantal gemelde personen met een positieve coronatest met 34% gestegen ten opzichte van de week ervoor. In de afgelopen dagen is een voorzichtige stabilisatie te zien van het aantal mensen met een positieve coronatest, meldt het RIVM.
De meeste positieve testen zijn net als voorgaande weken in de leeftijdsgroep van 18 t/m 24 jaar. In de afgelopen kalenderweek lieten bijna 464.000 mensen zich testen bij de GGD teststraten, dat is 23% meer dan in de week ervoor. Met uitzondering van de leeftijdsgroep 18-24 jaar werd in alle andere leeftijdscategorieën meer getest.
Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen is in de afgelopen week gestegen naar 205 opnames. Dat zijn 120 opnames meer dan een week eerder. Op de IC-afdelingen werden 31 nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen, dat zijn 19 opnames meer dan een week eerder.
Het reproductiegetal van 5 juli, op basis van positieve coronatesten, is gedaald van 2,17 naar 1,75. Dat cijfer loopt wel ruim twee weken achter op de werkelijkheid. Als het reproductiegetal boven de 1 ligt, neemt het aantal mensen dat besmet raakt toe. Een reproductiegetal van 1,75 betekent dat 100 mensen die corona hebben, 175 andere mensen besmetten.
© ANP — Met een wattenstaafje neemt een verpleegkundige van Medicorps wat slijm af. Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 96 nieuwe coronapatiënten zien binnenkomen, de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.
Er liggen nu in totaal 415 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 meer dan maandag. Het gaat om de grootste toename sinds eind april, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De ziekenhuizen verwachten een verdere toename, aangezien het aantal besmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.
De verwachting is ook dat nu een kleiner deel van de mensen die het virus oplopen in het ziekenhuis zal belanden. Dat komt doordat nu vooral jongeren besmet raken. Zij stonden achteraan bij de vaccinaties, juist omdat jonge mensen zelden zo ziek worden van het coronavirus dat ze moeten worden opgenomen.
De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag de 21-jarige Fokke V. uit Urk veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de brandstichting in een GGD-teststraat in zijn woonplaats. Een 16-jarige medeverdachte, eveneens uit Urk, kreeg 180 dagen jeugddetentie (waarvan 131 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 120 uur opgelegd.
Het tweetal stak op 23 januari een mondkapje aan, gooide dit in een prullenbak en spoot er vervolgens desinfectiemiddel op. De brand in de teststraat bij het Urker haventerrein werd gesticht tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. De teststraat werd door de brand verwoest. Lees hier meer.
© Foto Freddy Schinkel — De afgebrande coronateststraat op het havenplein op Urk. Virologen slaan opnieuw alarm over het coronavirus. De deltavariant is zó besmettelijk dat ook mensen die volledig gevaccineerd zijn het virus door kunnen geven, schrijft De Volkskrant. Wetenschappers waarschuwen dat dat grote consequenties kan hebben voor het beleid.
Hoewel gevaccineerden die de deltavariant oplopen doorgaans niet zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden, kunnen ze het virus wel overdragen op anderen. Daarom zouden mensen die zijn gevaccineerd zich aan dezelfde spelregels moeten houden als niet-gevaccineerden: direct testen bij klachten, testen voor toegangsbewijzen en na terugkomst van vakantie, en extra afstand houden tot mensen die nog niet zijn gevaccineerd.
,,De gedachte die we in het begin hadden, dat je na vaccinatie het virus niet meer overdraagt, blijkt voor de deltavariant toch niet helemaal op te gaan", zegt klinisch viroloog Matthijs Welkers (Amsterdam UMC). ,,Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu tóch weer positief testen."
© ANP — Met een wattenstaafje neemt een verpleegkundige van Medicorps wat slijm af uit de neus en mond van een personeelslid. De periode tussen de eerste en tweede coronaprik - de zogenoemde 'prikinterval' - kan bij jongeren nog verder omlaag. Als zij nu een afspraak maken voor vaccinatie, is de tweede prik drie weken later.
Voor volwassenen ging de prikinterval gisteren omlaag van 35 dagen naar 28 dagen. Bij het vaccin van Moderna moeten minstens vier weken tussen de twee prikken zitten. Bij het vaccin van Pfizer/BioNTech is een kortere tussenperiode mogelijk.
Het afsprakensysteem van de GGD kan echter geen onderscheid maken tussen de twee vaccins, en daarom geldt voor volwassenen sowieso de langste periode. Jongeren krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech, waardoor vervroegen bij hen wel kan.
Jongeren die al wel een prikafspraak hadden gemaakt, maar de eerste prik nog niet hebben gehad, kunnen de afspraak voor de tweede prik vervroegen. Voor wie al afspraak voor een tweede prik heeft, is dat niet mogelijk.
Een nationaal onderzoek onder 29.000 mensen, gedurende juni en juli, toont volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid aan dat twee derde van de bevolking over antilichamen tegen het coronavirus beschikt. Volgens de officiële tellingen werden tot nu toe ruim 31 miljoen positieve testen afgenomen. Vandaag werden 30.093 nieuwe besmettingen gemeld, het laagste aantal in vier maanden tijd.
Testbedrijf Testcoronanu zegt in een verklaring op de website het ontstaan van een datalek te betreuren. Testcoronanu werd zaterdag door de Autoriteit Persoonsgegevens opgedragen te stoppen met testen, nadat bleek dat het mogelijk was om zelf valse reis- en toegangsbewijzen aan te maken. Die konden gebruikt worden om een geldige QR-code uit de CoronaCheck-app te verkrijgen.
Ook lekten de gegevens van tienduizenden mensen. Het datalek mag volgens het bedrijf echter geen reden zijn voor het uiten van persoonlijke dreigementen richting het personeel, zegt Testcoronanu. Of het bedrijf bedreigd wordt en om wat voor dreigementen het mogelijk gaat, is niet duidelijk. Testcoronanu zegt aangifte te doen van bedreigingen, 'van welke aard dan ook'.Een flinke opsteker voor festivals en andere grote buitenluchtevenementen: op het vierdaagse EXIT Festival in Servië is na wetenschappelijk onderzoek géén corona-uitbraak geconstateerd, bevestigt de Servische gezondheidsautoriteit.
Het eerste grote festival sinds de pandemie, dat van 8 tot en met 11 juli in Novi Sad plaatsvond, werd dagelijks door bijna 50.000 bezoekers bezocht, onder wie enkele honderden Nederlanders.© EXIT — Het kan: bijna 50.000 bezoekers per dag en geen corona-uitbraak. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat het totale aantal coronadoden in India tien keer hoger ligt dan officieel is bekendgemaakt. Dat zou betekenen dat er tussen de 3,4 en 4,7 miljoen Indiërs zijn overleden aan Covid-19, terwijl de autoriteiten 415.000 sterfgevallen hebben geregistreerd.
Het Centrum voor Globale Ontwikkeling in Washington komt tot zijn uitspraken op basis van berekeningen waarbij is gekeken naar de oversterfte in het land met bijna 1,4 miljard inwoners. De onderzoekers spreken van mogelijk de ergste humanitaire ramp in India sinds het land in 1947 onafhankelijk werd.
De Verenigde Staten (609.000) en Brazilië (542.000) hebben volgen de statistieken meer sterfgevallen geregistreerd, maar daarbij moet rekening gehouden worden met het feit dat in veel landen sprake is van een onderrapportage. Gezondheidsexperts zeiden eerder al dat het aantal doden in India in werkelijkheid veel groter is.
Een vliegreiziger uit het Australische Brisbane die bij aankomst in Perth de toegang tot de stad werd ontzegd, kreeg te horen de deelstaat West-Australië binnen 48 uur weer te verlaten. Tot zijn vertrek moest de man verplicht in hotelquarantaine. Daar had hij blijkbaar weinig trek in, want even na middernacht knoopte hij een stel lakens aan elkaar, klom daarmee vanaf de vierde verdieping omlaag en zette het op een lopen.
De politie van West-Australië plaatste een foto op Facebook waarop alleen de streng beddengoed nog te zien zijn. Heel lang kon de 39-jarige coronaklauteraar niet van zijn vrijheid genieten. De politie pakte hem acht uur later in Perth op. Hij wordt nu aangeklaagd voor het niet opvolgen van de regels en het verstrekken van valse informatie.
Wat de reden voor 's mans ontsnapping is, wordt niet verteld. Wel dat hij negatief testte op het coronavirus. Australië kreeg al eerder te maken met ontsnappingen uit quarantaine. Zo trapte een vrouw in Cairns deze maand een deur in en klom omlaag via de balkons van haar hotel.© Facebook/Politie West-Australië — De lakens hangen er nog, de vogel is gevlogen. Hoofd van Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zegt op Twitter dat het coronavirus alleen verslagen kan worden als iedereen zijn steentje bijdraagt. Tedros is momenteel in Japan en richt zich tot het IOC. ,,Blij dat ik in Japan ben om het Internationaal Olympisch Comité toe te spreken'', schrijft hij.
,,Ik ben hier met een eenvoudige maar dringende boodschap: We kunnen Covid-19 verslaan, maar dan moet iedereen zijn rol spelen.'' De WHO-voorman spreekt de hoop uit dat de spelen in Tokio tot een eerlijke verdeling van vaccins mag leiden en tot het einde van de pandemie.Het totale aantal coronabesmettingen in Rusland is vandaag de zes miljoen gepasseerd. 23.770 nieuwe infecties tillen de officiële telling naar 6.006.536. Er worden vandaag 784 aan het longvirus gerelateerde overlijdens gemeld, wat het totale sterftecijfer op 149.922 brengt.
'Dansen met Janssen' zit er niet meer in, maar inwoners van Haarlem en omstreken kunnen vrijdagavond wel 'sjansen met Janssen'. De GGD combineert het vaccineren van mensen die het coronavaccin van Janssen willen dan met een datingevenement.
Vrijgezelle deelnemers hebben tijdens de wachttijd van een kwartier na de prik een korte blind date met elkaar. Voor de gelegenheid wordt de vaccinatielocatie in het Kennemer Sportcenter 'omgetoverd tot een romantische plek'.,,Voor veel mensen zonder partner is de coronaperiode extra zwaar geweest", meldt de GGD. Tijdens het evenement kunnen mensen elkaar 'op een laagdrempelige en coronaveilige afstand ontmoeten'.
Anders dan bij het inmiddels verguisde 'dansen met Janssen' van coronaminister De Jonge moeten mensen zich bij het evenement in Haarlem namelijk wel gewoon aan de coronamaatregelen houden.
Ook als de vonk overslaat, is het de bedoeling dat mensen pas twee weken later een vervolgdate inplannen. Als er een vervolgdate komt, krijgt het stel van de GGD Kennemerland 'een presentje'.Van alle Britten die momenteel met coronaklachten in een ziekenhuis belanden, is 60 procent niet gevaccineerd. Dat zegt de hoogste gezondheidsadviseur van de Britse regering, Patrick Vallance. Hij komt daarmee terug op een eerdere uitlating die hij deed tijdens een persconferentie met premier Boris Johnson. Toen zei Vallance ten onrechte dat 60 procent van de coronapatiënten al twee prikken had gehad.
In China zijn gisteren 10,8 miljoen coronaprikken gezet, meldt de nationale gezondheidscommissie. In totaal zijn in het Aziatische land - dat ongeveer 1,4 miljard inwoners telt - nu 1,467 miljard doses vaccin toegediend.
Werken vanuit een vakantiehuis of hotel ergens in Nederland of het buitenland was voor corona ondenkbaar. Maar nu het werk digitaal gaat, is workation (een samenvoeging van work en vacation) een serieus alternatief voor thuiswerken. Vooral werkenden onder de 45 jaar uit de grote steden zijn enthousiast, blijkt uit onderzoek.
OMT-lid Marion Koopmans adviseerde maandagavond bij Op1 bij drukte nog altijd een mondkapje op te doen:
Het is vooral fijn voor mensen met naaldenvrees (je hoeft er maar één) en voor last-minute-vakantiegangers. Sinds gisteren kan er in Zwolle zonder afspraak een coronaprik van Janssen worden gehaald. Het liep nog geen storm, tot frustratie van de prikkers. ,,Wij willen het liefst de hele dag vaccineren.’’
Het komt voor: mensen die met een afspraak de vaccinatiestraat in wandelen om er vervolgens met een of andere smoes weer uit te lopen. Met wél het vaccinatiebewijs, maar niet de prik. Wie het nu nog probeert kan rekenen op harde sancties van de GGD. De gezondheidsdienst heeft daarnaast de beveiligingsmaatregelen opgevoerd.