Mark Cavendish wint zijn vierde etappe en meldt zich naar Eddy Merckx. Zijn ploeggenoot Michael Morkov komt als tweede over de streep.
2 km
Mark Cavendish zit al goed van voren, net als Jasper Philipsen en Sonny Colbrelli.
6 km
Een massasprint lijkt aanstaande. De ploegen van de sprinters en de klassementsmannen houden het tempo zeer hoog.
10 km
Quentin Pacher krijgt de prijs voor de strijdlust voor zijn poging in zijn eentje het jagende peloton af te houden.
12 km
Flink wat renners moeten al laten lopen. Vooraan het peloton nieuwe pogingen om voor waaiers te zorgen.
20 km
De wind kan nu een grotere rol gaan spelen. De vlaggen staan strakker en het tempo wordt opgevoerd. De ploegen van de klassementsmannen melden zich nu om hun troeven vooraan te houden. Pacher wordt ingelopen.
23 km
Opnieuw een valpartij, deze is echter een stuk minder erg. Sergio Luis Henao en Carlos Barbero liggen op de grond, maar kunnen hun weg vervolgen.
Pacher heeft ondertussen nog 25 seconden voorsprong.
25 km
Pacher heeft nog een voorsprong van een kleine minuut. Het is de ploeg van Cavendish die het tempo bepaalt in het peloton.
29 km - Derde slachtoffer
Ook Lucas Hamilton kan niet verder na de zware val van eerder deze etappe. Na Simon Yates is Team BikeExchange zo een tweede renner kwijt door de crash.
35 km - Ook Philipsen wisselt
Na Cavendish moet ook Jasper Philipsen van fiets wisselen. De ploeggenoten van de Belg hebben samen met die van Cavendish de hele dag op kop gereden om voor een massasprint te zorgen.
37 km - Lekke band Cavendish
De meeste renners hebben inmiddels weer aansluiting kunnen vinden. Quentin Pacher is in zijn eentje in de aanval gegaan en heeft 40 seconden voorsprong.
Ondertussen moet Cavendish van fiets wisselen. Het tempo ligt niet heel hoog, dus de groenetruidrager kan zonder grote problemen terugkeren.
45 km - Yates ook uit koers
Simon Yates is na Roger Kluge het tweede slachtoffer van de val, ook hij moet opgeven.
48 km
De koplopers zijn inmiddels ingehaald door het peloton. Dat is echter verre van compleet als gevolg van de valpartij. Flink wat renners rijden nog op achterstand.
Pijnlijke val van 30 man
Volgens de Tour de France waren er 30 renners betrokken bij de val. Roger Kluge heeft op moeten geven.
© Sporza — Nogal wat renners moeten omhoog zien te kruipen uit de diepe berg. 54 km
De ernst van de val lijkt nu ook vooraan het peloton te zijn doorgedrongen en het tempo wordt gedrukt door Julian Alaphilippe.
55 km
Declercq is flink gehavend aan zijn arm en schouder.
58 km
In het peloton wordt niet gewacht op de slachtoffers, het tempo ligt nog steeds heel hoog. De meeste renners lijken weer te zijn opgestapt.
Zware val in het peloton
Het hoge tempo eist zijn slachtoffers. Flink wat renners vliegen uit een bocht en belanden in de stoffige berm en zelfs een aantal meter lager in de bossages. Renners proberen zelf met hun fiets weer naar boven te klimmen. Onder meer Simon Yates, Søren Kragh Andersen, Wout Poels, Nacer Bouhanni en Tim Declercq liggen op de grond.
62 km
De rust is zeker nog niet wedergekeerd. Allerlei renners proberen weg te komen, maar steeds zitten er mannen van de sprintersploegen in het wiel.
67 km - Aanval vanuit het peloton!
Philippe Gilbert heeft genoeg gezien en kiest de aanval. De drie koploper hebben nog maar anderhalve minuut voorsprong en de Belg dacht wellicht met wat metgezellen de oversteek te kunnen maken. Maar daar trappen de sprintersploegen niet in.
Volgend jaar Jakobsen?
Mark Cavendish heeft al drie etappes te pakken en neemt elke keer uitgebreid de tijd om zijn ploeg te bedanken. Terecht, want het Britse sprintkanon wordt elke keer perfect afgezet door zijn teamgenoten van Deceuninck-Quick Step.
De Belgische equipe maakte vandaag bekend dat Fabio Jakobsen zijn contract met twee jaar heeft verlengd. De rappe Nederlander is herstellende van zijn zware val in de Ronde van Polen van vorig jaar en start later in de Ronde van Spanje. Maar wat als hij volgend jaar met deze sprinttrein aan de start van de Tour mag staan?
75 km
De gemiddelde snelheid ligt vandaag na ruim drie uur koers op 42,5 kilometer per uur. En dat met een lichte tegenwind. De drie koplopers hebben nog 1.48 minuut voorsprong.
81 kilometer
In de koers zijn het nog steeds de sprintersploegen die de aanvallers binnen schot houden.
Dat geeft ons de tijd om stil te staan bij de verjaardag van een wielericoon. Federico Bahamontes wordt vandaag 93. De Spaanse winnaar van de Tour van 1959 was ook nog eens zes keer de beste in het bergklassement.
91 km - Wind neemt toe, verschil wordt kleiner
Het tempo in het peloton wordt steeds verder opgevoerd en de koplopers hebben nog maar twee minuten voorsprong. De vlaggen staan hier heel wat strakker dan eerder op de route.
Tijdswaarneming verplaatst
De tijdswaarneming ligt vandaag op 4,5 kilometer en niet op 3 kilometer, zoals gebruikelijk. Mochten er in de laatste 4500 meter dus valpartijen plaatsvinden, zal eventueel tijdsverlies niet worden doorberekend in de stand.
Eerder wilden de renners dit ook al bij de derde etappe, maar toen werd de regel niet aangepast. Verschillende valpartijen in de slotfase van de rit zorgden toen voor een flinke chaos.
105 km
Na de tempoversnelling richting de tussensprint, laat het peloton de koploper nu weer wat verder weg rijden. Het verschil ligt weer net onder de drie minuten terwijl de koers nu door Roujan trekt.
115 km - De tussensprint
Goldstein wint de tussensprint, voor Bennett en Latour.
Het peloton kwam 2.25 minuten later door. Sonny Colbrelli (4e) bleef Michael Matthews (5e) voor en zo lopen de twee wat punten in op groenetruidrager Mark Cavendish (8e).
Matthews is de nummer twee in de strijd om het groen. De Australiër had voor de start van de etappe een achterstand van 59 punten en loopt er drie in op Cavendish, die niet voluit mee sprintte.
'Dit was niet te bedoeling...'
Pierre Latour zit namens TotalEnergies in de kopgroep, maar daar is zijn ploegleider niet blij mee.
,,Dit is niet het scenario dat we vanmorgen bedacht hadden", aldus Lylian Lebreton bij de Franse tv. ,,We wilden onderdeel uitmaken van een kopgroep met wat meer renners. De etappe van morgen ligt Pierre veel beter. Wij hebben niet gekozen voor de situatie waar we nu in zitten."
© REUTERS — Pierre Latour zit tegen wil en dank in de kopgroep. ,,Anthony Turgis had mee gewild. Het is frustrerend voor hem, want hij is erg sterk. Hij had vandaag een kleine kans om vanuit de kopgroep te winnen, maar hij zal het een andere dag gaan proberen. Hij geeft nooit op."
Latour is meer een klimmer, terwijl Turgis uitstekend uit de voeten kan in het Vlaamse voorjaar.
Wind in de slotfase
Jasper Philipsen
,,Als het een sprint wordt, dan ga ik er wel klaar voor zijn", stelt Jasper Philipsen, de man voor wie Alpecin-Fenix momenteel op kop van het peloton rijdt. De Belg zag zijn ploeggenoten Mathieu van der Poel en Tim Merlier al een etappe pakken, maar zelf moet hij het doen met twee tweede en twee derde plaatsen.
,,Cavendish is heel snel", erkent Philipsen bij Sporza. ,,Maar als alles meezit denk ik wel dat hij te kloppen is."
Temperatuur van 28 graden
© REUTERS — Tadej Pogacar houdt het hoofd koel in de 13 etappe. De geletruidrager liet eerder al weten niet zo warmte te houden. 138 km - Verschil loopt terug
Het peloton lijkt geen enkel risico te nemen en heeft al ruim een minuut van de voorsprong van de vluchters af weten te rijden. Het trio rijdt nog slechts drie minuten voor de meute uit.
150 km
Nog altijd heeft de kopgroep een voorsprong van rond de vier minuten. Op kop van het peloton bepalen Deceuninck-Quick Step en Alpecin-Fenix het tempo. Zij willen een massasprint regelen voor hun respectievelijke kopmannen Mark Cavendish en Jasper Philipsen.
165 km - De bolletjestrui
Pierre Latour moest er zijn best voor doen, maar de Fransman pakt wel het bergpuntje dat lag te wachten op de côte de Pic St-Loup. Het peloton rijdt inmiddels op iets meer dan vier minuten en daar lijkt het bij te blijven.
Nairo Quintana is nog altijd de man in de bolletjestrui. De Colombiaan heeft 50 punten. Wout van Aert is tweede met 44 punten, voor Michael Woods (42), Wout Poels (39) en Bauke Mollema (36).
© BELGA — Nairo Quintana rijdt nog altijd in de bolletjestrui. Morgen zijn er weer flink wat punten te pakken op de vijf beklimmingen die moeten worden bedwongen op weg naar Quillan.
Van Poppel heeft geen idee
Of het een massasprint wordt? ,,Dat is een beetje een raadsel", stelt Danny van Poppel.
Bol wil gaan sprinten
Team DSM hoopt vandaag op een massasprint en Cees Bol is dan de man die het af moet maken. ,,We zullen scherper moeten zijn dan gisteren", aldus de Noord-Hollander, die er in de massasprints tot nu toe nog niet echt aan te pas kwam met twee zesde en een achtste plaats.
Plaspauze
De voorsprong van de drie loopt snel op en gaat richting de vier minuten. In het peloton is het plaspauze. Dat geeft ons mooi de gelegenheid om wat reacties van voor de start door te nemen.
'We kunnen het niet alleen'
Een massasprint of niet? Ook Mark Cavendish weet het niet. ,,We kunnen het peloton in ieder geval niet alleen controleren", aldus de winnaar van drie etappes.
Hoewel op dit moment drie vluchters een voorsprong van twee minuten hebben, blijven er renners wegspringen uit het peloton.
192 km - Nieuwe kopgroep krijgt de ruimte
Lorenzo Rota, Max Walscheid en Mads Pedersen zijn ingelopen en nu zijn het Sean Bennett (Qhubeka-Nexthash), Omer Goldstein (Israel-Start Up-Nation) en Pierre Latour (TotalEnergies) die een gat hebben geslagen. Het verschil loopt al snel op tot boven een minuut.
195 km - 'We zijn nog maar met vijf man'
Wout van Aert hoopt vandaag te sprinten, maar stelt dat zijn ploeg daar niet voor gaat werken. ,,We zijn nog maar met vijf man", aldus de Belg van Jumbo-Visma. ,,Ik zal vandaag Jonas Vingegaard uit de wind houden. In de slotfase heb ik er alle vertrouwen in dat Mike Teunissen me dan in het juiste wiel af kan zetten als het tot een sprint komt."
Van Aert werd dinsdag nog tweede in de massasprint, achter Mark Cavendish. Een dag later won de Belg de etappe over Mont Ventoux.
© EPA — Wout van Aert bij de start van de 13 etappe. Jumbo-Visma verloor deze Tour Robert Gesink, Primoz Roglic en Tony Martin al door valpartijen.