Hoeveel mensen die nu het coronavirus oplopen uiteindelijk in het ziekenhuis zullen belanden valt nog niet precies te zeggen, maar ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers houdt de komende tijd rekening met een toename tot zo'n achthonderd coronapatiënten. ,,Het is op zo'n omslagpunt als waar we nu zitten altijd koffiedik kijken", zegt hij er wel bij. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) baseert zijn inschatting op het aantal besmettingen, de leeftijd van de mensen die nu besmet raken en de ervaringen in het buitenland.
Momenteel liggen in de Nederlandse ziekenhuizen 204 coronapatiënten in totaal. De explosieve toename van het aantal coronabesmettingen was ook voor de voorzitter van de acute zorgsector wel verrassend. Hij noemt het belangrijk dat mensen zich aan basismaatregelen houden, zoals thuisblijven en je laten testen bij klachten.
'Dansen met Janssen', het principe dat mensen direct na een prik van het Janssen-vaccin weer op stap gingen, was achteraf niet verstandig, want het vaccin heeft tijd nodig om het immuunsysteem aan het werk te zetten. ,,Als iemand besmet een dansvloer opgaat, steekt hij zo tientallen mensen aan. Dan gaat het heel snel", aldus Kuipers. Inmiddels zijn de nachtclubs weer gesloten en moet de horeca om middernacht dicht.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag afgenomen, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden er momenteel 204 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, negen minder dan maandag.
Van deze mensen liggen er 75 op de intensive care, negen minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen bleef het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal onveranderd op 129.
De afgelopen dagen liep het totaal aantal opgenomen coronapatiënten licht op, maar dat is nu dus weer wat afgenomen. Er werden dinsdag wel 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen van ziekenhuizen. Intensive cares hadden twee nieuwe opnames.
Zeker 16 bezoekers van de kroeg Flashback in Gorinchem hebben corona opgelopen. Dat gebeurde op 8 en 9 juli, ondanks dat bezoekers voor toegang een negatieve testuitslag moesten laten zien. Lees hier meer.
Het aantal jongeren dat het coronavirus heeft opgelopen op zaterdagavond 3 juli in nachtclub City Lido in Groenlo is verder opgelopen, zegt een woordvoerder van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Momenteel zijn zo'n vijftig gevallen bekend bij de GGD, maar volgens de woordvoerder kan dit nog verder oplopen. Er waren tussen de negenhonderd en duizend bezoekers die avond, zegt de mede-eigenaar van de club, Erwin de Roo.
Volgens De Roo belde een bezoeker hem na het feest, op zondag 4 juli. ,,Hij had zich vlak voor het feest laten vaccineren met het Janssen-vaccin zei hij, maar had voor de zekerheid nog een test gedaan zodat hij op tijd een QR-code had. De mail met de uitslag zag hij die zondag en die bleek positief te zijn." De GGD wil verder geen uitspraken doen over de oorzaak van de uitbraak.
Het openstellen van het nachtleven ('Dansen met Janssen') heeft sinds eind juni tot een groot aantal superspread events geleid. In totaal telde het RIVM tussen 6 en 13 juli 137 clusters van 10 of meer besmettingen en 63 clusters van meer dan 20 besmettingen. Een meerdaags festival in Utrecht heeft tot liefst 301 gerelateerde coronagevallen geleid. Op de eerste dag werden 178 mensen besmet, op de tweede 123. Ook een festival in Brabant en een dorpsfeest met kermis in Noord-Limburg leidden tot veel besmettingen.
In totaal waren er 7 clusters van meer dan 20 besmettingen die aan een festival of evenement gekoppeld kunnen worden. Liefst 45 superspread events werden de afgelopen week gelinkt aan horecazaken. Het aantal besmettingen varieerde van 22 tot 152 besmettingen per cluster.
Ook telt het RIVM tien clusters die de afgelopen week zijn voortgekomen uit feestjes bij studentenverenigingen. Het gaat om maximaal 57 gevallen per cluster. Daarbij gaat het om grote bijeenkomsten met soms wel 500 tot 600 studenten, stelt het RIVM. Eén groot cluster kan gerelateerd worden aan een reis. Die leidde tot 36 besmettingen. Onbekend is om welke reis het gaat.
Het aantal positieve coronatests is afgelopen week met 576 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor, meldt het RIVM. Het aantal uitgevoerde testen steeg in dezelfde periode met 59 procent. Ongeveer 15 procent van alle testen brengt een besmetting aan het licht, tegen ongeveer 3 procent een week geleden.
Gisteren meldde het instituut 8.522 nieuwe besmettingen. In alle regio's is sprake van een toename, maar vooral in Amsterdam-Amstelland, Groningen en Utrecht. Het zijn vooral 18- tot 29-jarigen die positief testen, maar ook in de andere leeftijdsgroepen stijgt het aantal nieuwe gevallen.
Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is haar land niet van plan om coronavaccinatie te verplichten. De regering zou die weg niet in willen slaan. ,,Er komt geen verplichte vaccinatie'', verzekerde Merkel. In de strijd tegen een nieuwe besmettingsgolf wil Berlijn mensen wel aanmoedigen zich te laten prikken. Testen en afstand houden zijn twee andere pijlers in de virusaanpak.
Vaccinmakers Johnson & Johnson (Janssen) en AstraZeneca doen, volgens de Wall Street Journal, onderzoek hoe ze hun coronavaccins zo kunnen aanpassen dat de kans op zeer gevaarlijke maar zeldzame bijwerkingen - in de vorm van trombose - kan worden verkleind of uitgesloten.
Beide vaccins worden gelinkt aan de bijwerkingen, maar experts zeiden eerder dat de voordelen de nadelen van de middelen ruimschoots overtreffen. Er zouden bij het proces ook wetenschappers van buiten de bedrijven betrokken zijn, waaronder onderzoekers van de universiteit van Oxford.Meer dan de helft van de volwassenen in de Europese Unie is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat betekent dat ze twee prikken van Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebben gekregen of eentje van Janssen. Het is wel zaak dat de vaccinatie nu niet stilvalt, waarschuwt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.
,,Om veilig te blijven voor nieuwe virusvarianten en een nieuwe golf van besmettingen te vermijden is het belangrijk ingeënt te worden", twittert ze. Eerde liet Von der Leyen al weten dat er inmiddels genoeg vaccins zijn geleverd om 70 procent van de ongeveer 366 miljoen volwassen EU-burgers voor eind juli te prikken.
Het aantal nieuwe coronapatiënten kan de komende tijd iets oplopen nu de infecties zo hard stijgen, verwacht demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De rem op het nachtleven moet vanaf het eind van de week leiden tot een stabilisatie of afname, is de verwachting.
Het reproductiegetal - dat vrijdag nog op 1,37 stond - ligt naar schatting nu zelfs boven de twee. 2,17 om precies te zijn. Het hoogste niveau sinds 24 februari 2020. Het gaat om het cijfer van alle varianten bij elkaar, stelt hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.Het reproductiegetal van de Delta-variant (voorheen de Indiase variant) is 2,52. Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.
Heel veel mensen proberen het afsprakennummer voor coronavaccinaties te bellen. Het is er 'onverminderd druk', zegt de organisatie GGD GHOR Nederland. Daardoor kunnen bellers moeite hebben om iemand aan de lijn te krijgen. Het callcenter werd gisteren ruim 100.000 keer gebeld. Veel mensen proberen een eerste afspraak te maken, anderen willen hun afspraak verplaatsen vanwege de vakantie. Ook zijn er mensen die eerder hun tweede prik willen.
De klantenservices van diverse Nederlandse reisorganisaties hebben het laaiend druk door vragen vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen in het buitenland. Sunweb en Corendon schalen flink op qua bezetting van de hulplijnen en werven extra mensen. ,,Er zijn veel ongeruste mensen die advies willen", zegt een woordvoerster van Sunweb. ,,De onrust die door de regering is gezaaid met de uitspraak dat Nederland rood wordt, helpt niet mee.''
Het aantal boekingen is daardoor sterk gedaald, maar van omboekingen of annuleringen is geen sprake. Reizigers willen vooral weten wat beperkingen voor Nederlanders in het buitenland aan gevolgen hebben, zoals verplichte quarantaines. Nederlandse reisorganisaties reizen niet af naar landen waar voor reizigers een quarantaineplicht geldt bij aankomst.
,,Elk land is vrij om op elk moment inreisbeperkingen voor buitenlandse reizigers aan te passen", aldus reisorganisatie TUI. ,,Wij verwachten niet dat zij gevaccineerde en geteste Nederlanders gaan weigeren of een quarantaine opleggen. Het is zeer onwaarschijnlijk maar niet uitgesloten." De reisconcerns laten weten dat klanten hun vakantie kunnen omboeken of hun geld kunnen terugkrijgen wanneer een reis moet worden geannuleerd.Nederlanders die naar het zuiden afzakken en onderweg willen tanken of proviand inslaan moeten niet hun mondkapje vergeten. ,,Dat is in de tankshop verplicht, maar ook aan de pomp is het wel zo verstandig", zeggen Belgische pomphouders.
Mondmaskers zijn in Nederland alleen nog verplicht in het ov en op de middelbare school, ook nu de Delta-variant van het coronavirus er razendsnel om zich heen grijpt. Maar dat is in België, Luxemburg en zuidelijke vakantielanden anders. Nu de vakantie-uittocht naar het zuiden op gang komt, drukken de pomphouders van branchevereniging Brafco Nederlanders daarom nog eens op het hart zich bij een tankbeurt aan de coronavoorschriften te houden. Ook al 'zijn er nog geen signalen dat het misgaat', zegt Brafco-directeur Johan Mattart.
De pomphouders maken zich vooralsnog 'niet direct zorgen' om de komst van Nederlandse vakantiegangers. ,,We zijn al een jaar gewend met mondkapjes en handgel te werken en dat is voor klanten eigenlijk ook zeer duidelijk. De Nederlanders zijn meer dan welkom."
Frankrijk scherpt de coronaregels aan voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. De coronatest voor ongevaccineerden moet voortaan maximaal 24 uur vóór de reis zijn afgenomen. Voor andere landen geldt nog steeds een tijdspanne van maximaal 72 uur.
De Franse minister van Europese zaken, Clement Beaune, meldt dat na de uitspraken van president Emmanuel Macron. Die maakte maandagavond bekend dat de regels voor reizigers uit risicogebieden zou worden aangescherpt, maar deelde nog geen details.
Frankrijk eist van reizigers een testbewijs als ze nog niet volledig zijn ingeënt met een door het Europese Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd coronavaccin of recent aantoonbaar zijn hersteld van Covid-19. Ongevaccineerde reizigers van buiten de Europese Unie, waaronder het Verenigd Koninkrijk, moeten na aankomst in quarantaine.
Het afgelopen etmaal is bij 24.702 Russen het coronavirus aangetroffen, waarvan 4991 in hoofdstad Moskou. 780 mensen kwamen te overlijden ten gevolge van Covid-19. Tot nu raakten officieel 5.833.175 personen in Rusland besmet met het longvirus. 144.492 van hen overleden.
Een Ierse grootmoeder moet 90 dagen brommen omdat ze principieel weigert in winkels een mondkapje op te zetten. Door niet te voldoen aan de 'basisbescherming van andermans gezondheid' heeft de 66-jarige Margaret Buttimer uit Cork volgens de rechter 'de rechten en veiligheid' van mensen die in de frontlinie tegen het coronavirus strijden moedwillig aan haar laars gelapt.
Het was niet de eerste keer overigens dat Margaret wegens haar principes voor de rechter stond. Ze kreeg in februari een boete en voorwaardelijke straf opgelegd, maar ging in mei, juni en juli, opnieuw tegen de coronaregels in. In de rechtszaal - opnieuw zonder mondkapje - zei Buttimer zich wel te herinneren in de winkels te zijn geweest maar niet dat ze schuld bekend heeft aan haar overtredingen.
De rechter trok nog een uurtje uit om psychiatrisch rapport te lezen, maar kwam tot de conclusie dat Margaret buiten dan weliswaar buiten geen kapje hoefde te dragen doch binnen net als elk ander wel. En dus hamerde hij de 90 dagen celstraf voor de oudere dame af. 'Respectloos naar andere klanten die kwetsbaar kunnen zijn of de zorg voor kwetsbare of oudere familieleden dragen'', klonk het. Buttimer gaat niet in beroep.Bij een brand op de corona-afdeling van een academisch ziekenhuis in de Iraakse stad Nasiriyah zijn in totaal 66 mensen om het leven gekomen. Volgens Iraakse gezondheidsambtenaren zijn zeker 100 mensen gewond geraakt bij de brand die het al-Hussein-ziekenhuis in de as legde.
De brand zou ontstaan zijn door kortsluiting, maar een andere anonieme official verklaarde dat een geëxplodeerde zuurstoffles de oorzaak is. De Covid-afdeling opende drie maanden geleden de deuren en had zeventig bedden.
De brand in Nasiriyah is de tweede waarbij coronapatiënten zijn gestorven. In april van dit jaar kwamen 82 mensen om het leven bij een brand in het Ibn al-Khateeb-ziekenhuis in hoofdstad Bagdad. Ook toen was een ontplofte zuurstoffles de oorzaak van de brand.Sinds de Franse president Macron heeft aangekondigd dat op veel meer plekken voortaan een zogeheten gezondheidspas nodig zal zijn, hebben meer dan 900.000 Fransen gisteren een prikafspraak gemaakt. Een recordaantal.
Ook voor sommige beroepsgroepen - zoals zorgpersoneel en contactberoepen - gaat een vaccinatieplicht gelden, nu het aantal besmettingen in Frankrijk stijgt en het vaccinatietempo omlaaggaat. Met de gezondheidspas kan iemand laten zien dat hij of zijn is ingeënt of negatief is getest.
Vanaf 21 juli is de pas verplicht bij grote evenementen, vanaf augustus ook in onder meer de horeca, bioscopen en langeafstandstreinen. De helft van de Fransen heeft inmiddels één prik gehad, zo'n 35,5 miljoen mensen. 27 miljoen zijn volledig beschermd.Alleen wie volledig is ingeënt is straks nog welkom in Griekse horecagelegenheden, maakt premier Kyriakos Mitsotakis bekend. De maatregelen gaat ook gelden voor theaters, stadions en bedrijven in de entertainmentsector. Klanten moeten met een app laten zien dat ze zijn ingeënt. Wie niet volledig is gevaccineerd, wordt de deur gewezen.
Ook krijgen bepaalde beroepsgroepen, waaronder medewerkers van verpleeghuizen voor ouderen, de verplichting zich te laten vaccineren. Wie weigert, wordt medio augustus geschorst. Ziekenhuispersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen, krijgt tot 1 september de tijd om zich te laten vaccineren. Mitsotakis hoopt met de maatregelen een nieuwe lockdown te kunnen afwenden.