Hoeveel mensen die nu het coronavirus oplopen uiteindelijk in het ziekenhuis zullen belanden valt nog niet precies te zeggen, maar ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers houdt de komende tijd rekening met een toename tot zo'n achthonderd coronapatiënten. ,,Het is op zo'n omslagpunt als waar we nu zitten altijd koffiedik kijken", zegt hij er wel bij. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) baseert zijn inschatting op het aantal besmettingen, de leeftijd van de mensen die nu besmet raken en de ervaringen in het buitenland.
Momenteel liggen in de Nederlandse ziekenhuizen 204 coronapatiënten in totaal. De explosieve toename van het aantal coronabesmettingen was ook voor de voorzitter van de acute zorgsector wel verrassend. Hij noemt het belangrijk dat mensen zich aan basismaatregelen houden, zoals thuisblijven en je laten testen bij klachten.
'Dansen met Janssen', het principe dat mensen direct na een prik van het Janssen-vaccin weer op stap gingen, was achteraf niet verstandig, want het vaccin heeft tijd nodig om het immuunsysteem aan het werk te zetten. ,,Als iemand besmet een dansvloer opgaat, steekt hij zo tientallen mensen aan. Dan gaat het heel snel", aldus Kuipers. Inmiddels zijn de nachtclubs weer gesloten en moet de horeca om middernacht dicht.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag afgenomen, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden er momenteel 204 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, negen minder dan maandag.
Van deze mensen liggen er 75 op de intensive care, negen minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen bleef het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal onveranderd op 129.
De afgelopen dagen liep het totaal aantal opgenomen coronapatiënten licht op, maar dat is nu dus weer wat afgenomen. Er werden dinsdag wel 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen van ziekenhuizen. Intensive cares hadden twee nieuwe opnames.
Zeker 16 bezoekers van de kroeg Flashback in Gorinchem hebben corona opgelopen. Dat gebeurde op 8 en 9 juli, ondanks dat bezoekers voor toegang een negatieve testuitslag moesten laten zien. Lees hier meer.
Het aantal jongeren dat het coronavirus heeft opgelopen op zaterdagavond 3 juli in nachtclub City Lido in Groenlo is verder opgelopen, zegt een woordvoerder van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Momenteel zijn zo'n vijftig gevallen bekend bij de GGD, maar volgens de woordvoerder kan dit nog verder oplopen. Er waren tussen de negenhonderd en duizend bezoekers die avond, zegt de mede-eigenaar van de club, Erwin de Roo.
Volgens De Roo belde een bezoeker hem na het feest, op zondag 4 juli. ,,Hij had zich vlak voor het feest laten vaccineren met het Janssen-vaccin zei hij, maar had voor de zekerheid nog een test gedaan zodat hij op tijd een QR-code had. De mail met de uitslag zag hij die zondag en die bleek positief te zijn." De GGD wil verder geen uitspraken doen over de oorzaak van de uitbraak.
Het openstellen van het nachtleven ('Dansen met Janssen') heeft sinds eind juni tot een groot aantal superspread events geleid. In totaal telde het RIVM tussen 6 en 13 juli 137 clusters van 10 of meer besmettingen en 63 clusters van meer dan 20 besmettingen. Een meerdaags festival in Utrecht heeft tot liefst 301 gerelateerde coronagevallen geleid. Op de eerste dag werden 178 mensen besmet, op de tweede 123. Ook een festival in Brabant en een dorpsfeest met kermis in Noord-Limburg leidden tot veel besmettingen.
In totaal waren er 7 clusters van meer dan 20 besmettingen die aan een festival of evenement gekoppeld kunnen worden. Liefst 45 superspread events werden de afgelopen week gelinkt aan horecazaken. Het aantal besmettingen varieerde van 22 tot 152 besmettingen per cluster.
Ook telt het RIVM tien clusters die de afgelopen week zijn voortgekomen uit feestjes bij studentenverenigingen. Het gaat om maximaal 57 gevallen per cluster. Daarbij gaat het om grote bijeenkomsten met soms wel 500 tot 600 studenten, stelt het RIVM. Eén groot cluster kan gerelateerd worden aan een reis. Die leidde tot 36 besmettingen. Onbekend is om welke reis het gaat.
Het aantal positieve coronatests is afgelopen week met 576 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor, meldt het RIVM. Het aantal uitgevoerde testen steeg in dezelfde periode met 59 procent. Ongeveer 15 procent van alle testen brengt een besmetting aan het licht, tegen ongeveer 3 procent een week geleden.
Gisteren meldde het instituut 8.522 nieuwe besmettingen. In alle regio's is sprake van een toename, maar vooral in Amsterdam-Amstelland, Groningen en Utrecht. Het zijn vooral 18- tot 29-jarigen die positief testen, maar ook in de andere leeftijdsgroepen stijgt het aantal nieuwe gevallen.
Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is haar land niet van plan om coronavaccinatie te verplichten. De regering zou die weg niet in willen slaan. ,,Er komt geen verplichte vaccinatie'', verzekerde Merkel. In de strijd tegen een nieuwe besmettingsgolf wil Berlijn mensen wel aanmoedigen zich te laten prikken. Testen en afstand houden zijn twee andere pijlers in de virusaanpak.
Vaccinmakers Johnson & Johnson (Janssen) en AstraZeneca doen, volgens de Wall Street Journal, onderzoek hoe ze hun coronavaccins zo kunnen aanpassen dat de kans op zeer gevaarlijke maar zeldzame bijwerkingen - in de vorm van trombose - kan worden verkleind of uitgesloten.
Beide vaccins worden gelinkt aan de bijwerkingen, maar experts zeiden eerder dat de voordelen de nadelen van de middelen ruimschoots overtreffen. Er zouden bij het proces ook wetenschappers van buiten de bedrijven betrokken zijn, waaronder onderzoekers van de universiteit van Oxford.Meer dan de helft van de volwassenen in de Europese Unie is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat betekent dat ze twee prikken van Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebben gekregen of eentje van Janssen. Het is wel zaak dat de vaccinatie nu niet stilvalt, waarschuwt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.
,,Om veilig te blijven voor nieuwe virusvarianten en een nieuwe golf van besmettingen te vermijden is het belangrijk ingeënt te worden", twittert ze. Eerde liet Von der Leyen al weten dat er inmiddels genoeg vaccins zijn geleverd om 70 procent van de ongeveer 366 miljoen volwassen EU-burgers voor eind juli te prikken.
Het aantal nieuwe coronapatiënten kan de komende tijd iets oplopen nu de infecties zo hard stijgen, verwacht demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De rem op het nachtleven moet vanaf het eind van de week leiden tot een stabilisatie of afname, is de verwachting.
Het reproductiegetal - dat vrijdag nog op 1,37 stond - ligt naar schatting nu zelfs boven de twee. 2,17 om precies te zijn. Het hoogste niveau sinds 24 februari 2020. Het gaat om het cijfer van alle varianten bij elkaar, stelt hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.Het reproductiegetal van de Delta-variant (voorheen de Indiase variant) is 2,52. Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.
Heel veel mensen proberen het afsprakennummer voor coronavaccinaties te bellen. Het is er 'onverminderd druk', zegt de organisatie GGD GHOR Nederland. Daardoor kunnen bellers moeite hebben om iemand aan de lijn te krijgen. Het callcenter werd gisteren ruim 100.000 keer gebeld. Veel mensen proberen een eerste afspraak te maken, anderen willen hun afspraak verplaatsen vanwege de vakantie. Ook zijn er mensen die eerder hun tweede prik willen.
De klantenservices van diverse Nederlandse reisorganisaties hebben het laaiend druk door vragen vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen in het buitenland. Sunweb en Corendon schalen flink op qua bezetting van de hulplijnen en werven extra mensen. ,,Er zijn veel ongeruste mensen die advies willen", zegt een woordvoerster van Sunweb. ,,De onrust die door de regering is gezaaid met de uitspraak dat Nederland rood wordt, helpt niet mee.''
Het aantal boekingen is daardoor sterk gedaald, maar van omboekingen of annuleringen is geen sprake. Reizigers willen vooral weten wat beperkingen voor Nederlanders in het buitenland aan gevolgen hebben, zoals verplichte quarantaines. Nederlandse reisorganisaties reizen niet af naar landen waar voor reizigers een quarantaineplicht geldt bij aankomst.
,,Elk land is vrij om op elk moment inreisbeperkingen voor buitenlandse reizigers aan te passen", aldus reisorganisatie TUI. ,,Wij verwachten niet dat zij gevaccineerde en geteste Nederlanders gaan weigeren of een quarantaine opleggen. Het is zeer onwaarschijnlijk maar niet uitgesloten." De reisconcerns laten weten dat klanten hun vakantie kunnen omboeken of hun geld kunnen terugkrijgen wanneer een reis moet worden geannuleerd.Nederlanders die naar het zuiden afzakken en onderweg willen tanken of proviand inslaan moeten niet hun mondkapje vergeten. ,,Dat is in de tankshop verplicht, maar ook aan de pomp is het wel zo verstandig", zeggen Belgische pomphouders.
Mondmaskers zijn in Nederland alleen nog verplicht in het ov en op de middelbare school, ook nu de Delta-variant van het coronavirus er razendsnel om zich heen grijpt. Maar dat is in België, Luxemburg en zuidelijke vakantielanden anders. Nu de vakantie-uittocht naar het zuiden op gang komt, drukken de pomphouders van branchevereniging Brafco Nederlanders daarom nog eens op het hart zich bij een tankbeurt aan de coronavoorschriften te houden. Ook al 'zijn er nog geen signalen dat het misgaat', zegt Brafco-directeur Johan Mattart.
De pomphouders maken zich vooralsnog 'niet direct zorgen' om de komst van Nederlandse vakantiegangers. ,,We zijn al een jaar gewend met mondkapjes en handgel te werken en dat is voor klanten eigenlijk ook zeer duidelijk. De Nederlanders zijn meer dan welkom."
Frankrijk scherpt de coronaregels aan voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. De coronatest voor ongevaccineerden moet voortaan maximaal 24 uur vóór de reis zijn afgenomen. Voor andere landen geldt nog steeds een tijdspanne van maximaal 72 uur.
De Franse minister van Europese zaken, Clement Beaune, meldt dat na de uitspraken van president Emmanuel Macron. Die maakte maandagavond bekend dat de regels voor reizigers uit risicogebieden zou worden aangescherpt, maar deelde nog geen details.
Frankrijk eist van reizigers een testbewijs als ze nog niet volledig zijn ingeënt met een door het Europese Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd coronavaccin of recent aantoonbaar zijn hersteld van Covid-19. Ongevaccineerde reizigers van buiten de Europese Unie, waaronder het Verenigd Koninkrijk, moeten na aankomst in quarantaine.
Het afgelopen etmaal is bij 24.702 Russen het coronavirus aangetroffen, waarvan 4991 in hoofdstad Moskou. 780 mensen kwamen te overlijden ten gevolge van Covid-19. Tot nu raakten officieel 5.833.175 personen in Rusland besmet met het longvirus. 144.492 van hen overleden.
Een Ierse grootmoeder moet 90 dagen brommen omdat ze principieel weigert in winkels een mondkapje op te zetten. Door niet te voldoen aan de 'basisbescherming van andermans gezondheid' heeft de 66-jarige Margaret Buttimer uit Cork volgens de rechter 'de rechten en veiligheid' van mensen die in de frontlinie tegen het coronavirus strijden moedwillig aan haar laars gelapt.
Het was niet de eerste keer overigens dat Margaret wegens haar principes voor de rechter stond. Ze kreeg in februari een boete en voorwaardelijke straf opgelegd, maar ging in mei, juni en juli, opnieuw tegen de coronaregels in. In de rechtszaal - opnieuw zonder mondkapje - zei Buttimer zich wel te herinneren in de winkels te zijn geweest maar niet dat ze schuld bekend heeft aan haar overtredingen.
De rechter trok nog een uurtje uit om psychiatrisch rapport te lezen, maar kwam tot de conclusie dat Margaret buiten dan weliswaar buiten geen kapje hoefde te dragen doch binnen net als elk ander wel. En dus hamerde hij de 90 dagen celstraf voor de oudere dame af. 'Respectloos naar andere klanten die kwetsbaar kunnen zijn of de zorg voor kwetsbare of oudere familieleden dragen'', klonk het. Buttimer gaat niet in beroep.Bij een brand op de corona-afdeling van een academisch ziekenhuis in de Iraakse stad Nasiriyah zijn in totaal 66 mensen om het leven gekomen. Volgens Iraakse gezondheidsambtenaren zijn zeker 100 mensen gewond geraakt bij de brand die het al-Hussein-ziekenhuis in de as legde.
De brand zou ontstaan zijn door kortsluiting, maar een andere anonieme official verklaarde dat een geëxplodeerde zuurstoffles de oorzaak is. De Covid-afdeling opende drie maanden geleden de deuren en had zeventig bedden.
De brand in Nasiriyah is de tweede waarbij coronapatiënten zijn gestorven. In april van dit jaar kwamen 82 mensen om het leven bij een brand in het Ibn al-Khateeb-ziekenhuis in hoofdstad Bagdad. Ook toen was een ontplofte zuurstoffles de oorzaak van de brand.Sinds de Franse president Macron heeft aangekondigd dat op veel meer plekken voortaan een zogeheten gezondheidspas nodig zal zijn, hebben meer dan 900.000 Fransen gisteren een prikafspraak gemaakt. Een recordaantal.
Ook voor sommige beroepsgroepen - zoals zorgpersoneel en contactberoepen - gaat een vaccinatieplicht gelden, nu het aantal besmettingen in Frankrijk stijgt en het vaccinatietempo omlaaggaat. Met de gezondheidspas kan iemand laten zien dat hij of zijn is ingeënt of negatief is getest.
Vanaf 21 juli is de pas verplicht bij grote evenementen, vanaf augustus ook in onder meer de horeca, bioscopen en langeafstandstreinen. De helft van de Fransen heeft inmiddels één prik gehad, zo'n 35,5 miljoen mensen. 27 miljoen zijn volledig beschermd.Alleen wie volledig is ingeënt is straks nog welkom in Griekse horecagelegenheden, maakt premier Kyriakos Mitsotakis bekend. De maatregelen gaat ook gelden voor theaters, stadions en bedrijven in de entertainmentsector. Klanten moeten met een app laten zien dat ze zijn ingeënt. Wie niet volledig is gevaccineerd, wordt de deur gewezen.
Ook krijgen bepaalde beroepsgroepen, waaronder medewerkers van verpleeghuizen voor ouderen, de verplichting zich te laten vaccineren. Wie weigert, wordt medio augustus geschorst. Ziekenhuispersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen, krijgt tot 1 september de tijd om zich te laten vaccineren. Mitsotakis hoopt met de maatregelen een nieuwe lockdown te kunnen afwenden.Onderzoekers van het Amerikaanse Henry Ford-ziekenhuis in Detroit stellen vast dat luchtvervuiling Covid-19 voor mensen met zware klachten nog ernstiger maakt. De wetenschappers onderzochten 2038 op de ic opgenomen volwassenen. Zij die aan de beademing lagen, bleken veelal uit wijken te komen met een hoge luchtverontreiniging en waar loodhoudende verf is gebruikt. Hoe erger de vervuiling hoe groter de kans dat iemand aan de zuurstof moest.
Dokter Anita Shallal zegt dat langdurige blootstelling aan luchtvervuiling het immuunsysteem kan ondermijnen en iemand vatbaarder maakt voor virusinfecties. Vervuilende stoffen in de lucht kunnen ook als drager voor het virus dienen en het helpen verspreiden. Ook is kans groter dat armere wijken dichter bij vervuilende industrie liggen en dat de bewoners werken op plekken waar ze bloot worden gesteld aan vervuilde lucht.Sportscholen in en om de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul mogen geen up-tempo muziek meer afspelen. Gedaan met de Gangnam Style. Ook mogen loopbanden nog maar op maximaal 6 kilometer per uur afgestemd worden. Mensen mogen maximaal twee uur doorbrengen in de sportschool en moeten thuis douchen.
Volgens gezondheidsexperts zouden de maatregelen ervoor zorgen dat mensen minder snel ademen en zweten, waardoor het virus minder snel wordt overgedragen. Zuid-Korea kampt met een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Zondag werden 1100 besmettingen gemeld. Premier Kim Boo-kyum zei dat het 'maximale crisisniveau' is bereikt.De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat welvarende landen geen hoeveelheden vaccins voor zogenoemde boostershot zouden moeten bestellen zolang armere landen hun bevolking nog grotendeels moeten inenten.
Hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan van de WHO zegt dat de organisatie nog geen bewijs heeft gezien dat aanvullende vaccinaties noodzakelijk zijn voor hen die al volledig zijn ingeënt. Ze sluit niet uit dat die ooit nodig zijn.
,,Het moet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en data en niet op afzonderlijke bedrijven die verklaren dat er een extra dosis van hun vaccin nodig is'', aldus Swaminathan.Het Indiase ministerie voor Volksgezondheid meldt 32.906 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur. Er werden 2020 sterfgevallen geregistreerd. Officieel zijn er tot nu toe 30,91 miljoen Indiërs geïnfecteerd geraakt met het longvirus en zijn er 410.784 van hen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Precies een week geleden meldde het RIVM een verdubbeling van het aantal coronagevallen. Maar dat is, achteraf gezien, nog maar kinderspel vergeleken bij wat er sindsdien is gebeurd. In de laatste zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer 50.000 mensen positief getest, zes keer zo veel als in de week ervoor.
Het exacte weekcijfer komt vandaag. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor 8541 meldingen van positieve tests had gekregen, tegen 4208 in de week ervoor. De afgelopen zes dagen zijn 44.132 nieuwe gevallen gemeld. Op zaterdag waren er meer dan 10.000 meldingen. Gemiddeld 7355 positieve tests per dag.
Verreweg de meeste mensen die positief testen zijn tieners en twintigers, maar het aantal gevallen onder dertigers, veertigers en vijftigers begint ook op te lopen. Bij het gros is niet te achterhalen hoe ze geïnfecteerd zijn, maar van de mensen die vorige week positief testten, raakten er veel besmet in cafés, discotheken of op andere feesten.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen en daarom gaan ook de zogeheten risiconiveaus omhoog. Op de nieuwe kaart van Nederland die de overheid dinsdag vaststelt, gaan zeven regio's naar het hoogste niveau (zeer ernstig) en dertien naar het een na hoogste niveau (ernstig).
Twee cijfers bepalen het risiconiveau in een regio: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het aantal ziekenhuisopnames is vooralsnog redelijk stabiel, maar het aantal nieuwe gevallen stijgt, en het hoogste cijfer van de twee bepaalt het risiconiveau.
Amsterdam-Amstelland is een van de grootste brandhaarden. Afgelopen week zijn daar 541,5 op elke 100.000 mensen positief getest. Op zondag noteerde de regio een landelijk record van meer dan 1600 positieve tests in een etmaal. In de gemeente Amsterdam zelf kreeg 1 op elke 183 inwoners vorige week te horen dat hij of zij het coronavirus onder de leden had. Eind juni, in de week voordat de cafés en discotheken weer open mochten, testte één op elke 3096 Amsterdammers positief.
In de gemeente Groningen werd het coronavirus vorige week zelfs vastgesteld bij 1 op elke 108 mensen. In de week voor de laatste versoepeling overkwam dit 1 op elke 6173. Dat is een toename van 5620 procent in ongeveer twee weken tijd.
Met al die nieuwe gevallen komen Amsterdam-Amstelland en de regio Groningen op zeer ernstig, net als de regio's Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden.
De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA waarschuwt voor een nieuwe, ernstige bijwerking bij het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson). Volgens de autoriteiten is er een verhoogd risico op een zeldzame bijwerking, het Guillain-Barré-syndroom.
Het gaat om ongeveer honderd meldingen onder de 12,5 miljoen mensen die de Janssen-prik in de Verenigde Staten hebben gekregen. Een persoon zou zijn overleden, 95 patiënten moesten worden opgenomen.
Het Guillain-Barré-syndroom is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem.
The Washington Post had eerder al gemeld dat de FDA de stap zou nemen. Gezondheidsfunctionarissen blijven benadrukken dat de voordelen van het Janssen-vaccin blijven opwegen tegen de mogelijke risico's, aldus het dagblad.
Van de zomerse coronagolf die ons overspoelt, zijn we niet zo maar verlost, zegt GGD-arts Ashis Brahma nu de delta-variant ook hier dominant wordt. ,,De enige remedie is gezond verstand gebruiken en stug doorgaan met vaccineren.’’
De dagelijkse coronacijfers zijn al een week ongekend hoog en dat gaat niet van vandaag op morgen veranderen, zegt Ashis Brahma, GGD-arts in de regio Noord- en Oost-Gelderland die de Veluwe en Achterhoek omvat. ,,Ik heb geen glazen bol, maar het is niet realistisch om te verwachten dat de cijfers morgen of volgende week al sterk gaan dalen.’’ Lees hier meer.
De Spaanse toeristische regio's Catalonië en Valencia komen met nieuwe maatregelen om de jongste golf van het coronavirus in te dammen. In Catalonië, waarin Barcelona ligt, moeten alle openbare activiteiten om 00.30 uur eindigen. Ook mag je met hooguit tien mensen bijeenkomen, of dat nou privé is of in het openbaar.
In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden weer een avondklok afgekondigd. De spertijd van 01.00 tot 06.00 uur geldt ook voor de regionale hoofdstad Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje na Madrid en Barcelona. Alle bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal zes personen.
,,De cijfers zijn meer dan zorgwekkend, ze zijn eerlijk gezegd heel, heel slecht", aldus de Catalaanse gezondheidsminister. Maar ook in de rest van Spanje is sinds enkele weken sprake van een snelle toename. Het gaat vooral om jongeren onder de 30 jaar die niet zijn ingeënt.
De huidige deltavariant gaat bij 60 tot 64-jarigen nu sneller rond dan bij de oudere leeftijdsgroepen, meldt arts-microbioloog Bert Mulder van het CWZ. 60- tot 64-jarigen vormen een kwetsbare groep, omdat een deel van hen nog geen tweede prik heeft gehad. Omdat een tweede prik met Pfizer hen mogelijk beter beschermt, wordt volgens de GGD ‘vermoedelijk vanaf vrijdag’ die mogelijkheid alsnog geboden.
Evenementen- en horecabeveiligers zijn verbijsterd over het 'jojobeleid' van het kabinet, nu er nieuwe verscherpte coronamaatregelen van kracht zijn voor de evenementen- en horecabranche. Het kabinet moet na de gemaakte excuses voor de gang van zaken bereid zijn de financiële schade te vergoeden, zegt Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
,,Bedrijven in de branche hebben maanden keihard en met inzet van veel eigen middelen gewerkt aan een veilige heropening van het uitgaansleven en veel van die inspanningen worden nu tenietgedaan", zegt Van der Steur. Volgens hem hebben de Fieldlab-evenementen met 129.000 bezoekers die slechts 103 mogelijke besmettingen opleverden, laten zien dat er een basis is om evenementen op een verantwoorde manier te organiseren.
Voor een bezoek aan een bar of restaurant in Frankrijk moet met ingang van augustus met een gezondheidspas worden aangetoond dat de drager geen corona heeft. De pas is ook nodig in de trein of in het vliegtuig, kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan in een toespraak.
De pas is al vanaf 21 juli vereist als iemand een evenement wil bezoeken met meer dan vijftig personen. Met de pas wil de regering de nieuwe golf besmettingen door de Delta-variant terugdringen. Lees hier meer.
De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA ziet een nieuwe, ernstige bijwerking bij het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson). Volgens de autoriteiten gaat het om een zeldzame bijwerking, het Guillain-Barré-syndroom, meldt de krant The Washington Post.
Het gaat om minder dan honderd gevallen onder de 12,8 miljoen mensen die de Janssen-prik in de Verenigde Staten hebben gekregen. Het Guillain-Barré-syndroom is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem.
Volgens The Washington Post gaat de FDA de ontdekking van de nieuwe bijwerking deze week bekendmaken. Gezondheidsfunctionarissen zijn van plan te benadrukken dat de voordelen van het Janssen-vaccin blijven opwegen tegen de mogelijke risico's.
De Franse regering gaat coronavaccinaties verplichten voor zorgmedewerkers en mensen die door hun werk in contact komen met risicogroepen, meldt president Emmanuel Macron in een toespraak. Vanaf 15 september zal de maatregel worden gecontroleerd en kunnen mensen die zich er niet aan houden gestraft worden.
Met de verplichte vaccinatie volgt de regering het advies van de Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS). De HAS had zaterdag aangeraden om de verplichting zo snel mogelijk in te voeren. Macron vroeg zich tijdens zijn toespraak ook openlijk af of uiteindelijk niet alle inwoners van Frankrijk een verplichte coronavaccinatie moeten krijgen.
Het aantal toegediende vaccinaties is gestegen tot boven de 18 miljoen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gemeld. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken.
Het vaccinatieprogramma verloopt iets langzamer dan voorheen. Het duurde zes dagen om een miljoen prikken te zetten. Op 6 juli kondigde De Jonge aan dat het aantal inentingen de 17 miljoen had bereikt. Vijf dagen eerder, op 1 juli, meldde de minister dat de grens van 16 miljoen prikken was gepasseerd. Vijf dagen daarvoor was dat aantal 15 miljoen.
Volgens het coronadashboard zijn vorige week ongeveer 1,37 miljoen prikken gezet. Dat zou het laagste aantal sinds eind mei zijn. Het prikrecord is van begin juni. In de week van 7 tot en met 13 juni werden bijna 1,7 miljoen mensen gevaccineerd.
Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft net geen 80 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval een eerste prik gehad. Alleen in IJsland en België is de vaccinatiegraad nog hoger. Bijna 48 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd, en daarmee is Nederland elfde van de dertig landen op de lijst. Landen als Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk ontbreken in het overzicht.
Israël is begonnen met het toedienen van een derde coronaprik aan patiënten met een bijzonder zwak immuunsysteem. Dergelijke kwetsbare personen kunnen zich voor een derde keer laten vaccineren met Pfizer/BioNTech of een ander RNA-vaccin omdat zij een hoger risico lopen ernstig ziek te worden. Het gaat onder anderen om kankerpatiënten die chemotherapie krijgen.
Volgens de autoriteiten zijn er steeds meer aanwijzingen dat mensen met een kwetsbaar afweersysteem 'geen bevredigend niveau van antilichamen' ontwikkelen na twee doses van het vaccin. De hoop is nu dat er na een derde inenting wel voldoende antilichamen ontstaan.
Ondanks een snelle en massale vaccinatiecampagne ziet Israël het aantal coronabesmettingen weer snel toenemen door de oprukkende Delta-variant. Door een overeenkomst met de farmagigant Pfizer kon ruim de helft van de bevolking worden ingeënt met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Bij de volwassenen gaat het om 85 procent.
Pfizer kondigde onlangs aan in augustus in de Verenigde Staten noodtoestemming aan te vragen voor een derde, zogenoemde boosterdosis voor iedereen. Volgens de firma kan het de bescherming flink verhogen.
Alle bewoners van woonzorgcentrum De Stelp op Ameland gaan in quarantaine, nadat het coronavirus bij een medewerker is vastgesteld. Dit betekent dat de bewoners zoveel mogelijk in het eigen appartement blijven, in het eigen appartement eten en geen bezoek mogen ontvangen. Een ingrijpende maatregel, zo laat het bestuur weten.
Minder mensen dragen sinds de versoepeling van de coronaregels nog mondkapjes in het openbaar vervoer, terwijl dit wel verplicht is. Dit zorgt voor meer irritaties bij medewerkers van vervoersbedrijven en overige passagiers. Dat zegt de landelijke branchevereniging OV-NL. Er worden ook iets vaker boetes uitgedeeld, zegt de vereniging. Volgens vervoersbedrijven GVB en HTM is mensen die geen mondkapje dragen aanspreken vaak wel al voldoende.
Vrijwel alle nog resterende coronamaatregelen in Engeland verdwijnen op 19 juli. De Britse regering heeft dat maandag besloten. De langverwachte en eerder uitgestelde versoepelingen waren een week geleden al aangekondigd door premier Johnson. Vandaag is de knoop doorgehakt.
Johnson benadrukte dat het leven in Engeland niet meteen weer zal kunnen zijn zoals vóór corona. ,,Ik kan dit niet krachtig of nadrukkelijk genoeg zeggen, deze pandemie is nog niet voorbij", zei hij op een persconferentie. ,,Om deze stappen te zetten moeten we voorzichtig zijn en moeten we worden gevaccineerd."
Mensen hoeven geen veilige afstand meer te houden en kunnen weer naar grote bijeenkomsten, nachtclubs en restaurants. Ook aan het thuiswerken komt een einde. Mensen zouden nog wel een mondkapje moeten dragen in het openbaar vervoer en op andere drukke plekken, is de dringende raad van de regering.
Volgens Londen is het schrappen van de coronabeperkingen mogelijk door het 'succesvolle' vaccinatieprogramma, dat in het Verenigd Koninkrijk vroeger begon dan in andere landen. Inmiddels is 65 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. Door de zeer besmettelijke Delta-variant worden echter weer tienduizenden coronabesmettingen per dag gemeld.
De strenge regels voor binnenkomst in Engeland blijven nog wel gelden, zoals een quarantaineplicht voor reizigers die niet zijn gevaccineerd of voor bezoekers uit landen waar nog veel infecties zijn.
Ruim dertig organisaties van festivals en evenementen hebben zich aangesloten bij het kort geding dat ID&T aanspant tegen de overheid. Het gaat onder meer om de organisaties van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL. Lees hier meer.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen, door het toenemende aantal coronagevallen en door het vaker voorkomen van de Delta-variant van het coronavirus.
Afgelopen week daalde het aantal patiënten op de gewone verpleegafdelingen en de ic's nog ondanks een explosieve stijging van het aantal coronagevallen. Momenteel liggen er 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg van zondag op maandag afgelopen met 11, van 118 naar 129. Op de ic daalde het aantal coronapatiënten echter met 4 en liggen er nu 84 coronagevallen. Netto komt de stijging daarom op 7 uit.Trendbreuk
Volgens het LCPS is er sprake van een trendbreuk sinds vrijdag. Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 5 juli. Op basis van hun prognoses verwacht het LCPS dat dit aantal nog verder gaat stijgen.Volgens een woordvoerder is het nog onzeker wat er vanaf volgende week gaat gebeuren. ,,Als mensen voorzichtig zijn, de nieuwe maatregelen zoals het sluiten van discotheken effectief blijken te zijn en besmettingen niet van jonge mensen overslaan naar de 40-plussers, dan kan het meevallen."
Dat zou volgens de woordvoerder ertoe kunnen leiden dat de instroom volgende week weer minder is. ,,Maar als dat niet gebeurt, dan kan het verder gaan doorstijgen. Daarom zijn voorzichtigheid en waakzaamheid geboden."
De coronapandemie heeft bijgedragen aan de grootste toename van honger in de wereld in decennia, staat in een nieuw VN-rapport. Naar schatting 720 tot 811 miljoen mensen hadden vorig jaar honger. Dat zijn er in het ergste geval 161 miljoen meer dan in 2019, een toename van bijna 20 procent. Ongeveer tien procent van de wereldbevolking was vorig jaar bovendien ondervoed.
De Verenigde Naties maken elk jaar een rapport over voedselonzekerheid en ondervoeding wereldwijd. In de voorgaande vijf jaren veranderde het aantal mensen dat honger lijdt nauwelijks. Naast de pandemie, die gepaard ging met lockdowns en economische crises, hebben afgelopen jaar ook onder meer regionale conflicten en natuurrampen invloed gehad op de cijfers. De pandemie "is slechts het topje van de ijsberg".
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde afgelopen etmaal 8522 positieve coronatesten. Dat is minder dan afgelopen twee dagen, maar ruim vijf keer zoveel als de 1521 gevallen van maandag een week geleden. Zondag eindigde het aantal officiële coronabesmettingen op 9369, terwijl het RIVM zaterdag liefst 10.281 nieuwe gevallen noteerde. Dat was het hoogste aantal sinds 25 december.
Door de explosieve toename is het zevendaags gemiddelde gestegen tot 6619. Een week geleden lag dit gemiddelde nog onder de duizend. De stijging volgde op versoepelingen in onder meer het nachtleven. Die vielen samen met de peilsnelle opmars van de Delta-variant van het virus, die volgens het RIVM 40 tot 60 procent besmettelijker is dan de Alfa-variant (eerder bekend als Britse variant).
De ziekenhuisopnamen stijgen licht: momenteel zijn er in 213 coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 7 meer dan gisteren. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg afgelopen etmaal met 11, van 118 naar 129. Op de ic daalde het aantal coronapatiënten echter met 4 en liggen er nu 84 coronagevallen. Netto komt de stijging daarom op 7 uit.
Nederlanders die vorige week zijn uitgegaan of risicovolle contacten (feesten, barbecues, etc) hebben gehad, moeten zoveel mogelijk thuisblijven en zich laten testen. Die oproep deed demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanmiddag tijdens het korte persmoment waarin demissionair premier Mark Rutte en hij zich excuseerden voor de wel erg snelle versoepeling van de coronaregels en de veelbekritiseerde persconferentie van vrijdagavond.
,,Dat was niet onze beste persconferentie, stelde Rutte onder meer. De Jonge voegde daaraan toe dat meteen na vaccinatie kunnen 'dansen met Janssen' een inschattingsfout was.
De 60.000 zingende, uitbundig met hun team mee juichende toeschouwers tijdens de EK-finale op Wembley van zondagavond leidde tot ontzetting bij de Amerikaanse epidemioloog Maria van Kerkhove, die werkzaam is bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ,,De Deltavariant zal hiervan profiteren," twitterde ze onder meer. Lees hier het complete artikel.
India's plannen om het Russische Spoetnik V-vaccin in te zetten voor zijn vaccinatiecampagne moeten even de koelkast in. Letterlijk. Tot de Russische producent evenveel doses van zowel het eerste vaccin als het tweede kan leveren, kan er niet met het middel worden geprikt. De Russen kampen al enige tijd met productieproblemen met het tweede vaccin, dat afwijkt van het eerste vaccin.
India kreeg in juni 3 miljoen doses van het eerste geleverd en pas 360.000 doses van het tweede. Er mag van de Indiase medicijnautoriteiten drie weken tussen beide injecties zitten. ,,We willen uit verantwoordelijkheid geen volledige lancering aankondigen zolang er geen gelijke voorraad van beide vaccins is'', verklaart farmaceut Dr. Reddy's Laboratories, dat verantwoordelijk is voor de import.
Het vaccin werd bij wijze van proef toegediend aan 195.000 ziekenhuismedewerkers. ,,We doen er alles aan om het tweede vaccin op tijd aan alle ziekenhuizen te leveren die ook het eerste vaccin kregen.'' India hoopt tussen augustus en december over 100 miljoen doses lokaal geproduceerde en geïmporteerde Spoetnik V te beschikken. Het land zal een van de grootste producenten van het middel buiten Rusland worden.Het internationale vaccinatieprogramma Covax - dat coronavaccins verstrekt aan ontwikkelingslanden - krijgt via een aankoop 110 miljoen vaccindoses van de Chinese bedrijven Sinopharm en Sinovac. Er worden 60 miljoen doses van het middel van Sinopharm aangekocht en 50 miljoen van het coronavaccin van Sinovac. Die worden in de komende maanden geleverd. Er is ook een optie genomen op de aankoop van honderden miljoenen extra doses. Dat betekent dat tot medio 2022 mogelijk zo'n 550 miljoen prikken worden geleverd door de twee bedrijven.
Demissionair premier Rutte gaat door het stof voor de persconferentie van afgelopen vrijdag, waarin de coronamaatregelen zijn aangescherpt. ,,Excuses’’, zegt Rutte nu. ,,Dat was geen goede persconferentie van ons.’’ Hij zegt dat het kabinet een ‘inschattingsfout’ heeft gemaakt door eind juni de meeste coronaregels te laten varen.
Waar in het Verenigd Koninkrijk alle maatregelen overboord gaan omdat ‘we moeten leren leven met het virus’, worden in Nederland de regels weer strenger. In deze discussie komt steeds de term ‘verantwoord risico’ terug. Wat is dat? En wie bepaalt dat? ,,Het is goed dat er ethici meedenken.”
De Britse premier Boris Johnson zal naar verwachting vandaag bekendmaken dat alle overgebleven coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk binnen een week zullen worden opgeheven. Vanaf 19 juli zal het dragen van een mondkapje en het houden van afstand niet langer nodig zijn. Wel zal Johnson de Britten vragen oplettend te blijven, gezien de opleving van het virus.
Johnsons 'Freedom Day'-speech zal daarom niet alleen een jubelverhaal zijn. De afgelopen weken werd het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd met een scherpe stijging van het aantal besmettingsgevallen, veroorzaakt door de deltavariant. De dagelijkse besmettingscijfers belopen weer zo'n 30.000 en daarmee de hoogste sinds januari. Het merendeel van de infecties doet zich onder jongeren voor. Die zijn veelal nog niet ingeënt.
Hoewel de overheid de komende zomer rekening houdt met 100.000 besmettingen per dag worden de versoepelingen toch doorgezet. Het vaccinatietempo ligt hoog en 69 procent van de bevolking heeft tenminste al één prik gehad. 52 procent van de Britten is volledig beschermd. De regering hoopt erop dat de vaccinaties het aantal ziekenhuisopnamen binnen de perken houdt. Wel zijn er signalen dat het aantal opnamen stijgt, maar niet in hetzelfde tempo als de besmettingen.Kruidvat, Trekpleister en Etos, zien dat er meer coronazelftests worden verkocht. De afgelopen week waren de tests in sommige winkels zelfs uitverkocht. ,,We merken dat de vraag sinds begin vorige week is toegenomen, parallel met de toename van het aantal besmettingen'', zegt een Kruidvat- en Trekpleister-woordvoerder.
Ze beaamt dat sommige winkels zonder zitten, maar dat de voorraad eind van de week weer op peil moet zijn. ,,We hebben de afgelopen week gezien dat de tests in een aantal winkels waren uitverkocht", laat ook Etos weten. De drogist verwacht geen schaarste, er is voorraad voldoende.Nu een groot deel van het festivalseizoen in het water dreigt te vallen, wil de evenementenbranche geld zien van het kabinet in de vorm van extra steun. Ook willen de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals en de Vereniging van Evenementenmakers duidelijkheid over wat er straks nog wel kan.
In een gezamenlijke verklaring hekelen ze de aangescherpte coronaregels van het kabinet. ,,Evenementen kunnen, in tegenstelling tot de horeca, niet met één druk op de knop weer starten. Het is een volkomen onrealistische situatie voor organisatoren om leveranciers, personeel, artiesten en bezoekers nog weken aan het lijntje te houden.'',,Er is nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus", luidt het schrijven. Om te overleven moet de compensatie vanuit het garantiefonds van 80 naar 100 procent en wordt aangedrongen op een schadevergoeding die buiten het fonds valt. De steunmaatregel moet bovendien worden verlengd tot het eerste kwartaal van komend jaar.
De afgelopen 24 uur zijn in Rusland 25.140 positieve coronatests afgenomen, waarvan 5403 in hoofdstad Moskou. Sinds het begin van de pandemie zijn 5,808473 Russen besmet geraakt met het coronavirus. Het officiële sterftecijfer ten gevolge van Covid-19 liep met 710 overlijdens op naar 143.712. Een telling van het Russische statistiekbureau houdt echter rekening met 290.000 sterfgevallen tussen april vorig en mei van dit jaar.
Thailand meldt vandaag 8656 nieuwe besmettingen en 80 sterfgevallen. Om de immuniteit tegen besmettelijker varianten van het coronavirus - zoals de deltavariant - te vergroten, gaat Thailand mensen die een prik met het Chinese Sinovac-vaccin hebben gehad een tweede prik met AstraZeneca geven.
,,Dit moet de bescherming tegen de deltavariant verhogen en om een hoog niveau van immuniteit tegen de ziekte op te bouwen'', zegt de Thaise gezondheidsminister Anutin Charnvirakul. Het land is daarmee het eerste ter wereld dat aankondigt de vaccins te gaan mixen.Thailand en een aantal buurlanden, waaronder Indonesië, hebben gemeld dat met Sinovac ingeënte gezondheidswerkers tot ziek zijn geworden. Het merendeel van de hulpverleners heeft het Chinese vaccin ontvangen. Het middel van AstraZeneca is pas sinds juni beschikbaar.
De Chinese gezondheidsautoriteiten melden gisteren zo'n 8,3 miljoen coronaprikken te hebben gezet. Volgens de nationale gezondheidscommissie zijn in totaal nu 1,382 miljard doses coronavaccin toegediend in het Aziatische land.
Indonesië kent het hoogste aantal besmettingen en coronadoden van Zuidoost-Azië, maar seniorminister Luhut Binsar Pandjaitan zegt te verwachten dat het dagelijkse aantal nieuwe infecties vanaf volgende afneemt. De Indonesische overheid heeft het openbare leven op de eilanden Java en Bali vorige week aan banden gelegd. Het land meldt, sinds 6 juli, dagelijks ruim 30.000 besmettingen.
India rapporteert vandaag 37.154 nieuwe coronabesmettingen en 724 sterfgevallen ten gevolge van het longvirus. Officieel raakten in totaal 30,87 miljoen Indiërs geïnfecteerd en kwamen 408.764 van hen om het leven, aldus het ministerie voor Volksgezondheid.
Niet alleen Nederlandse bankrekeningen zijn gespekt tijdens de coronacrisis, maar ook Britse gezinnen zijn er financieel een stuk beter aan toe dan voor de lockdowns. Ondanks de grootste recessie in 300 jaar ging het gemiddelde huishouden in het Verenigd Koninkrijk er 7800 pond - zo'n 9100 euro - op vooruit, schat de Britse denktank Resolution Foundation. Ook bij de Britten kwam het meeste geld bij de rijkste families terecht. De ongelijkheid groeide.
,,Niet alle huishoudens hebben geprofiteerd van deze ongekende welvaartsstijging", zegt econoom Jack Leslie. De armste huishoudens moesten vaker hun spaargeld opmaken, dan dat ze geld opzij konden leggen." De armste 30 procent Britten is slechts 86 pond beter af. De rijkste 10 procent profiteerde in absolute zin het meest. Hun welvaart nam gemiddeld met meer dan 50.000 pond toe. Vooral onroerend goed steeg enorm in waarde tijdens de crisis.Vijftien uur voor het begin van het Under the Bridge-festival in Spijkenisse hoort organisator Ryan Lalay dat het niet door kan gaan. Van alle kanten stromen de blijken van medeleven en steun binnen. ,,We hoorden dat mensen in opstand wilden komen.”
Nu de ziekenhuizen nog amper corona-patiënten verzorgen, wacht een stuwmeer aan ‘inhaalzorg’. Hoe gaan de ziekenhuizen dit organiseren, nu het personeel smacht naar rust en vakantie? Rob Dillmann, topman van Isala in Zwolle en bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen is optimistisch, maar vreest wel uitloop tot ver in 2022.