Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier.
Ondanks een vergevorderde vaccinatiecampagne tegen het coronavirus bereiken de ziekenhuizen in Chili hun grenzen. De ic-afdelingen liggen momenteel voor 96,7 procent vol, melden de gezondheidsautoriteiten in het land.
Dat betekent dat in heel Chili momenteel nog maar 146 bedden vrij zijn op de ic's. Het gaat voor het grootste deel om patiënten met Covid-19, van wie een meerderheid nog niet werd gevaccineerd.
Al meer dan de helft (53 procent) van de bevolking is in Chili volledig gevaccineerd. De inentingen gebeuren er in volgens een prioriteitenplan in gezondheidscentra, voetbalstadions en vaccinatiestraten.
Uit onvrede over het vaccinatiebeleid van de Curaçaose regering hebben ondernemersverenigingen woensdag (lokale tijd) aangekondigd 'geen mensen meer aan te nemen die niet zijn gevaccineerd'. De werkgeversverenigingen vinden dat de overheid te veel kijkt naar de belangen van mensen die zich niet willen laten vaccineren.
De verenigingen zeggen dat niemand een werknemer kan verplichten zich te laten vaccineren, maar volgens hen mag de werkgever dan ook bepalen dat een niet-gevaccineerde werknemer niet wordt toegelaten op de werkvloer en geen salaris ontvangt. De overheid heeft zich tot nu toe hier niet over uit gelaten.
De werkgevers zijn gefrustreerd over het Curaçaose overheidsbeleid waarin al lange tijd relatief strenge coronamaatregelen gelden. Dat is goed voor de volksgezondheid, maar volgens hen desastreus voor de privésector.
Een ander punt van kritiek is dat toeristen aan veel regels moeten voldoen voordat ze naar Curaçao mogen komen. Zo moeten bezoekers die zijn gevaccineerd ook nog een negatieve PCR-test meenemen uit het land van herkomst en moet er ook voor vertrek een afspraak zijn gemaakt voor een antigeentest op het eiland zelf. Aruba en Sint Maarten kennen die strenge regels niet en trekken veel meer toeristen. De ondernemers noemen dat heel nadelig voor de Curaçaose economie en eisen dat de overheid direct met de antigeentest stopt voor mensen die al voor vertrek zijn getest.
Curaçao kent de afgelopen dagen nauwelijks nog coronabesmettingen en heeft relatief weinig coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Minister-president Eugene Rhuggenaath zegt dat versoepelingen echter 'stap voor stap' moeten worden genomen, om te voorkomen dat er weer een terugval komt.
De criminaliteit in steden wereldwijd is gedaald door de coronabeperkingen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteiten in Cambridge en Utrecht in een recent onderzoek. ,,Geen dronkaards die zich na de kroeg of de bar op straat verspreiden. Geen dagen die doorgebracht worden in winkels, cafés, op het racecircuit of bij voetbalwedstrijden', legt geweldsonderzoeker Manuel Eisner van Cambridge University uit. ,,Sommige steden hadden zelfs een avondklok. De mogelijkheden die stedelijke criminaliteit aanmoedigen zijn verstikt."
Een onderzoeksteam onder leiding van wetenschappers van beide universiteiten heeft in 27 steden wereldwijd, waaronder Amsterdam, Barcelona, Chicago, Sao Paolo en Tel Aviv, onderzocht hoe het aantal misdrijven zich heeft ontwikkeld voor en tijdens de coronabeperkingen. De eerste resultaten zijn inmiddels online gepubliceerd.
Het aantal dagelijkse overvallen daalde in alle steden met gemiddeld 35 procent en het aantal mensen dat slachtoffer was van een zakkenroller halveerde bijna. Bij moorden was de afname minder uitgesproken, gemiddeld 14 procent. ,,In veel samenlevingen wordt een aanzienlijk deel van de moorden thuis gepleegd. De stedelijke bewegingsbeperkingen hadden dan ook weinig effect op moorden gepleegd in woningen", zegt onderzoeker Amy Nivette van de Universiteit Utrecht.
Door de coronacrisis is de nood in Nederland volgens het Rode Kruis nog steeds zo hoog, dat de hulpactie met voedselpakketten en voedselkaarten nog tot zeker eind 2021 doorgaat. De grootste noodhulpactie van het Rode Kruis sinds de watersnoodramp wordt met zeven maanden verlengd.
Het totaal aantal mensen dat in februari is overleden aan corona is 40 procent lager dan in januari. Dat hebben onderzoekers van statistiekbureau CBS vastgesteld. Het is de laagste stand in vier maanden. Het CBS heeft een completer beeld van de coronasterfte dan het RIVM, dat eerder ook al een daling opmerkte.
In februari stierven zo'n 2500 mensen aan het coronavirus. In totaal zijn daarmee sinds het begin van de uitbraak ongeveer 27.000 Nederlanders zeker of vermoedelijk overleden aan Covid-19.
Het CBS komt aan deze cijfers door doodsoorzaakverklaringen van artsen te analyseren. Daardoor kan het bureau de coronasterfte completer in kaart brengen dan het RIVM, dat afhankelijk is van gegevens die door GGD's worden aangeleverd. Die zijn op hun beurt niet verplicht om door te geven hoeveel mensen aan corona zijn overleden en doen dat ook niet altijd. Artsen kunnen bovendien ook bij mensen die niet zijn getest op het virus vaststellen dat ze daaraan zijn overleden, op basis van het klinisch beeld. Ook die gegevens komen niet bij het RIVM terecht.
Het coronavirus maakte gedurende de pandemie veel slachtoffers onder verpleeghuisbewoners en andere ontvangers van langdurige zorg. Deze mensen waren daarom ook vroeg aan de beurt met vaccineren. Dat lijkt effect te hebben. In februari halveerde het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen in deze groep.
De musea mogen vanaf het weekeinde weer open, maar blijven lijden onder de coronacrisis. Bijna een kwart van de musea verwacht in 2021 personeel te moeten laten gaan. Dat zegt de Museumvereniging op basis van de Monitor musea en corona, een enquête die ze periodiek houdt onder haar leden.
Ruim 22 procent van de musea zegt dat tijdelijke contracten niet worden verlengd en 8 procent vreest mensen met een vast contract te moeten ontslaan. Ook vorig jaar, op het hoogtepunt van de crisis, werden al vaste contracten beëindigd.
Met minder mensen werken is ook zorgelijk omdat musea volgens de vereniging 'juist nu voldoende en goed geëquipeerde medewerkers nodig hebben om de herstelfase in te gaan.'
Verder zal het 'enige tijd' duren voordat de eigen inkomsten op het oude niveau zijn, want er zijn nog steeds beperkingen. Ook op belangstellenden uit het buitenland is het voorlopig nog wachten.
De musea krijgen wel extra steun voor het derde kwartaal, waarmee volgens de Museumvereniging 'opnieuw acute zorgen over het voortbestaan van musea zijn weggenomen'.
Wie al een corona-infectie heeft doorgemaakt, is voldoende beschermd na één dosis van een mRNA-vaccin zoals dat van BioNTech/Pfizer of Moderna, ook als die besmetting langer dan een halfjaar geleden is. Dat staat in een recent OMT-advies, meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Het doormaken van Covid-19 leidt tot 'een brede stimulering van de afweer'. Daardoor is het lichaam in staat een nieuwe besmetting te weerstaan. Tot dusver werd daarbij uitgegaan van een termijn van zes maanden, maar op basis van recente studies concludeert het Outbreak Management Team dat die kan worden losgelaten.
Het maakt ook niet uit of iemand ernstige klachten heeft gehad of helemaal geen. Mensen uit alle leeftijdsgroepen tot 80 jaar kunnen na een eerdere infectie volstaan met één zogeheten mRNA-vaccin. Alleen wie een verzwakt immuunsysteem heeft, kan beter de gebruikelijke twee prikken krijgen.
Het kabinet oordeelt 'in beginsel' positief over het advies. ,,We beraden ons op de uitvoeringsconsequenties", aldus De Jonge.
Directeur Sjaak de Gouw van de koepelorganisatie GGD GHOR verwacht dat tussen de 10 en 15 procent van de mensen die een afspraak hebben voor het Janssen-vaccin afziet van de prik. Dat zei hij woensdag in het Radio 1-programma Dit is de Dag.
Exacte cijfers had De Gouw nog niet. ,,Landelijk zijn er een paar duizend mensen geweest die hebben gezegd: ik wil een andere afspraak", schat hij. ,,Maar er zijn ook heel veel mensen die zeggen: ik blijf gewoon Janssen vertrouwen.''
Het kabinetsbesluit heeft volgens De Gouw in ieder geval niet geleid tot chaos bij de GGD. ,,Er was zeker geen paniek", zegt de GGD-directeur. En ook de drukte bij de callcenters viel relatief mee. ,,We hebben gisteren regulier 180.000 telefoontjes gehad. Vandaag waren het een paar meer in verband met Janssen."
De boodschap om Janssen grotendeels niet meer in te zetten was volgens hem dan ook 'evenwichtig gebracht'. De GGD werd kort daarvoor over het besluit ingelicht. Maar dat was voldoende om alle 5000 callcentermedewerkers tijdig te informeren.
Spaanse regio's met weinig coronabesmettingen mogen het nachtleven weer opstarten nog voor groepsimmuniteit, die half augustus wordt verwacht, is bereikt. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Carolina Darias woensdag gezegd.
In regio's die al 14 dagen maximaal 50 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners hebben, gaan de deuren van discotheken en clubs weer open tot 03.00 uur 's nachts. Het is niet duidelijk of dansen wordt toegestaan en of de maximaal zes bezoekers mondkapjes moeten blijven dragen.
Minister Darias had het na overleg met regionale bestuurders over 'een geleidelijke terugkeer naar de normaliteit', waarbij lessen moeten worden geleerd.
De uitgaansbranche reageerde lauwtjes. Het nieuws dat clubs na meer dan veertien maanden open mogen werd onthaald als goed nieuws, maar of het de moeite waard is moet nog blijken. Het nachtleven in Spanje komt vaak pas in de kleine uurtjes op gang.
Madrid, waar cafés en bars al tot 01.00 uur open mogen zijn, wil meer versoepelingen, ondanks dat de hoofdstad tot de vijf grootste risicogebieden in Spanje behoort.
Het aantal sterfgevallen door corona daalt flink. Toch werd woensdag de grens van 80.000 doden gepasseerd.
Frankrijk gaat tieners vanaf 12 jaar inenten tegen het coronavirus. President Emmanuel Macron maakte bekend dat de groep van 12 tot 18 jaar vanaf 15 juni een prik kan halen. Hij merkte op dat de helft van de Franse volwassenen minstens één prik heeft gehad.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte vorige week de weg vrij voor het inenten van jongeren van 12 tot en met 15 jaar met het vaccin van Pfizer/BioNTech, waarna de Europese Commissie maandag officieel goedkeuring gaf. Roemenië is al begonnen en Polen volgt volgende week.
De Duitse regering gaf eerder aan deze leeftijdsgroep ook te willen vaccineren. Het Nederlandse kabinet wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad en neemt wellicht voor de zomer een besluit. Alleen jongeren van 16 en 17 die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden na een coronabesmetting komen nu in aanmerking voor vaccinatie.
Door een storing op de website voor het maken van vaccinatieafspraken kan een onbekend aantal mensen geen afspraak maken. De link onder de melding moet informatie geven waarom ze geen afspraak kunnen maken, maar vervolgens worden gebruikers naar een verkeerde pagina geleid.
Volgens een woordvoerder van GGD GHOR Nederland speelt het probleem al een paar weken. ,,Het gaat om een beperkte groep mensen die dit overkomt, dan heb je het eerder over tientallen dan over honderden gedupeerden. Vaak heeft het met je browserinstellingen te maken. Wij geven het advies om cookies te verwijderen en cache te legen. Het helpt ook om de site in een incognitovenster te openen.''
Het is nog niet bekend wanneer het euvel is opgelost. ,,Er wordt aan gewerkt.'' Meer info is te vinden op https://vragen.coronatest.nl/vraag-en-antwoord/vaccineren/technische-problemen/veelvoorkomende-technische-problemen/
Donderdag zal waarschijnlijk de grens van 10 miljoen gezette coronaprikken worden gehaald. Dat verwacht Jaap van Delden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij zei in de Tweede Kamer dat het vaccineren 'heel erg soepel' gaat.
Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), ziet dat Nederland op weg is naar het einde van de huidige coronagolf, maar dat gebeurt later dan vorig jaar, mede doordat we ons minder goed aan de coronamaatregelen hebben gehouden.
,,We lopen ten opzichte van vorig jaar een week of drie achter. Dat heeft misschien te maken met kouder weer, maar ook met het feit dat de naleving van de forse set maatregelen heel anders was. Vorig jaar kwamen we uit de golf door strakke maatregelen die pas versoepeld werden toen het echt voorjaar werd. Nu zijn we aan het versoepelen gegaan toen de aantallen nog hoog waren.''
De afname van het aantal patiënten is deels te danken aan het betere weer, maar ook aan de vaccinaties. Kuipers verwacht dat de ziekenhuizen een redelijk rustige zomer voor de boeg hebben, qua corona.
In de herfst zal het aantal opnames wel weer oplopen. Kuipers: ,,Maar dat staat of valt met de vaccinatiegraad. Met waar we nu op afstevenen, mogen we hopen dat we geen forse golf krijgen. Maar er komt wel weer een klein golfje, we moeten rekening houden met enige opleving."
Japanse toeristen kunnen een dezer dagen weer naar Europa reizen. Japan heeft het coronavirus voldoende in bedwang om ook niet-noodzakelijke reizen uit dat land toe te staan, vinden de EU-landen.
Japan wordt het achtste land van waaruit de lidstaten toeristen en andere plezierreizigers willen verwelkomen, hebben de ambassadeurs van de EU-landen volgens ingewijden afgesproken. Israël, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en Rwanda gingen Japan voor. Een EU-lidstaat kan van reizigers uit deze landen nog wel vragen in quarantaine te gaan of zich te laten testen.
Ook het Verenigd Koninkrijk telt inmiddels zo weinig besmettingen dat het in aanmerking komt voor de selecte lijst. Maar het VK heeft op het ogenblik de handen vol aan de nieuwe Indiase virusvariant. EU-landen willen eerst aankijken of het de Britten lukt die te beteugelen.
Een donorconferentie om geld op te halen voor het Covax-vaccinprogramma voor armere landen heeft bijna 2,4 miljard dollar (een kleine 2 miljard euro) opgebracht. Voorzitter Jose Manuel Barroso van de internationale organisatie Gavi, die mede het initiatief nam voor Covax, heeft dat bekendgemaakt. De teller staat nu op bijna 9,6 miljard dollar.
Barroso dankte de donors voor hun 'enorme generositeit'. Volgens hem is een grote stap gezet naar het beschermen van de wereldbevolking.
De digitale top was georganiseerd door Japan, dat zich ook tevreden toonde. Het doel om woensdag 2 miljard dollar op te halen om tegen eind dit jaar in totaal 1,8 miljard vaccindoses veilig te stellen is ruimschoots gehaald. Vooralsnog zijn 132 miljoen doses geleverd.
Meerder farmaceuten verkopen vaccins aan het Covax-programma, dat wordt gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Via dit initiatief zijn sinds februari 77 miljoen doses vaccins aan 127 landen geleverd, voornamelijk die van AstraZeneca. Voor het leveren van de vaccins is apart inmiddels ruim 800 miljoen dollar ingezameld.
De Gezondheidsraad zal bij het beantwoorden van de vraag of het wenselijk is ook jongeren tegen het coronavirus te vaccineren, mogelijk eerst kijken naar de situatie van jongeren uit medische risicogroepen.
Voorzitter Bart-Jan Kullberg zei woensdag tegen Tweede Kamerleden dat hij zich 'heel goed kan voorstellen' dat het voor hen het belangrijkst is om snel duidelijkheid daarover te krijgen. Het advies zou in verschillende fases kunnen verschijnen, 'met de meeste spoed voor de groep met een medisch risico'.
Het Europees Geneesmiddelenbureau oordeelde vorige week dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech geschikt en veilig is voor jongeren vanaf 12 jaar. De Europese Commissie besloot daarop dat het is toegestaan om hen te vaccineren. Of dat gaat gebeuren, beslist ieder EU-land zelf.
Tussen dinsdag- en woensdagochtend is het aantal nieuwe coronagevallen weer iets afgenomen. Bij het RIVM zijn in die periode 2602 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er 141 minder in vergelijking met vorige week woensdag. Het weekgemiddelde is daarmee ook iets gedaald.
In de afgelopen zeven dagen kwamen er 20.373 nieuwe coronagevallen binnen bij het RIVM. Dat is aanzienlijk minder dan in voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 2910 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds september vorig jaar.
In Rotterdam (167) werden de meeste besmettingen geteld afgelopen etmaal. In Amsterdam kregen 123 mensen een positieve testuitslag en in Den Haag waren het er 99. Daarna volgen Tilburg (46) en Zoetermeer (18).
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met twaalf. Dinsdag werden negen sterfgevallen geregistreerd.
Amerikanen die nog niet hun coronaprik hebben gehaald, worden nu gelokt met gratis bier. President Joe Biden wil dat behaald procent van de volwassenen zijn eerste vaccinatie heeft voor 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Bierbrouwer Anheuser-Busch belooft nu 200.000 vouchers ter waarde van vijf dollar te geven aan mensen die direct reageren als die beoogde zeventig procent is behaald, meldt persbureau AP.
Biden is met verschillende bedrijven in gesprek over 'vaccinatiebeloningen'. Soms wordt er geld gegeven, tickets voor sportwedstrijden of een middagje vrij om te zorgen dat het vaccinatietempo hoog blijft. Inmiddels heeft 62,8 procent van de Amerikanen hun eerste shot gehaald.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot onder de 1200. Het is voor het eerst sinds begin oktober dat de totale bezetting onder die grens uitkomt. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1189 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 51 minder dan op dinsdag. In de afgelopen maand zijn meer dan 1400 bedden op corona-afdelingen vrijgekomen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 769 coronapatiënten, 24 minder dan op dinsdag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde afgelopen etmaal met 27 naar 420. De leegloop komt doordat de ziekenhuizen steeds minder coronapatiënten hoeven op te nemen. In de afgelopen 24 uur belandden zes mensen op een intensive care en 67 op een verpleegafdeling.
In de afgelopen zeven dagen kwamen 623 nieuwe coronapatiënten in een ziekenhuis te liggen, gemiddeld 89 per dag. Dat gemiddelde daalt nu vier weken onafgebroken.
Kerkgangers mogen zondag weer zingen in de kerk. Maar wel zachtjes en niet te lang. Op praatniveau zingen, zegt het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Het CIO is het samenwerkingsverband van 29 christelijke kerken en twee joodse gemeenschappen. Het CIO behartigt hun belangen bij de overheid.
De versoepelingen die vanaf zaterdag gelden in het coronabeleid, geven de kerken na lange tijd weer wat meer ruimte. Zo mogen er vanaf zondag zestig mensen naar de kerk, als er tenminste onderling voldoende afstand kan worden gehouden. Hele grote kerken met meer dan duizend zitplaatsen mogen maximaal 250 kerkgangers toelaten. Iedereen die zondag naar de kerk wil moet vooraf een plaats reserveren en een gezondheidsverklaring invullen.
Uit een onderzoek onder kerkleden bleek eerder dit jaar dat bijna de helft van de kerkgangers het zingen in de kerk het meest miste in coronatijd. Het CIO adviseert kerken om zeer terughoudend te zijn met zingen en dat zoveel mogelijk te beperken. Volgens het samenwerkingsverband is het verstandig om te wachten op nieuwe versoepelingen die er mogelijk al over een paar weken zijn.
Het coronavirus is stevig op zijn retour. De geplande versoepelingen vanaf zaterdag leiden volgens de prognoses amper tot extra ziekenhuisdrukte, verwacht het RIVM. ,,We zien een snelle daling in de ziekenhuizen, van ongeveer zeventig procent ten opzichte van de piek eind april”, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel in een technische briefing in de Tweede Kamer. ,,De daling zal naar verwachting doorgaan, we verwachten ook geen toename in de nabije toekomst. En er zijn geen echte hotspots meer, het is vrij egaal verdeeld over het land.” Lees hier meer over de briefing in de Tweede Kamer.
De Vietnamese minister voor Volksgezondheid, Nguyen Thanh Long, maakt bekend dat zijn land een overeenkomst met de Russen heeft gesloten over levering van 20 miljoen doses Spoetnik V. Vietnam, dat zijn vaccinatieprogramma wil versnellen maar moeite heeft om voldoende vaccins te bemachtigen, keurde het Russische vaccin in maart goed voor gebruik.
,,Vietnam probeert toegang te krijgen tot coronavaccins om het vaccinatietempo op te voeren'', zegt de minister. President Nguyen Xuan Phuc stuurde de Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Biden vandaag een hulpverzoek. Eerder liet Vietnam al weten te onderhandelen met Rusland over eigen productie van het Spoetnik V-vaccin.Die deal lijkt nu rond te zijn. Vanaf juli gaat overheidsbedrijf Vabiotech het Russische vaccin lokaal afvullen en verpakken. Vijf miljoen doses per maand. ,,Een belangrijke stap'', aldus Nguyen. Vietnam heeft 150 miljoen doses nodig om dit jaar nog 75 procent van zijn 98 miljoen inwoners te vaccineren.
Tot nu toe heeft het land 2,9 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin ontvangen, waarmee ongeveer 1 miljoen prikken zijn gezet. Sinds het begin van de pandemie heeft Vietnam pas 7675 besmettingsgevallen en 49 coronadoden geteld, maar 60 procent van de infecties deden zich de afgelopen maand voor.Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om jongere groepen alleen nog tegen corona te vaccineren met Pfizer of Moderna, laat coronaminister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weten. Dat kan omdat er nu meer vaccins van dit type beschikbaar zijn en de virussituatie het toelaat. De verwachting is dat het hierdoor ongeveer een week langer zal duren voor iedereen haar of zijn eerste prik heeft gehad.
Van de 80.000 vrijwilligers die actief zouden zijn bij de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen van Tokio in de komende zomer hebben er 10.000 ontslag genomen, heeft het Japanse televisiestation NHK laten weten. De omroep baseert zich daarbij op uitspraken van leden van het plaatselijke organisatiecomité.
Vermoedelijk heeft de leegloop te maken met zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Meerdere peilingen hebben inmiddels uitgewezen dat een merendeel van de bevolking het op dit moment niet zit zitten dat het evenement in het land wordt gehouden. Ook enkele vooraanstaande medici lieten zich in die richting uit.
Jongere Nederlanders zouden alleen nog maar met de mRNA-vaccins van BioNTech-Pfizer en Moderna ingeënt moeten worden. Dat stelt de Gezondheidsraad in een spoedadvies aan demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
Mensen uit 1982 en 1983 moeten iets langer wachten voor ze een afspraak kunnen maken voor een coronavaccinatie. GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieunodigen vandaag geen nieuwe geboortejaren uit voor een prik. Elk geboortejaar bestaat uit ongeveer 200.000 mensen.
Na de 'sprint' van maandag en dinsdag - waarbij zij uit 1979, '80 en '81 werden uitgenodigd - is het nodig om nu even pas op de plaats te maken, aldus het RIVM. Mensen uit 1982 en 1983 kunnen misschien morgen alsnog inloggen om de prikafspraak online in te plannen.
In de Noorse hoofdstad Oslo zijn zeker 450 mensen in quarantaine geplaatst na een uitbraak onder studenten. Jaarlijks vieren Noorse examenkandidaten de laatste lente voor het begin van de eindexamenperiode, Russefeiring geheten. Kortweg Russ.
Tijdens de feestelijkheden, waarbij een aantal weken lang opdrachten moeten worden uitgevoerd, rijden de Noren verkleed rond in beschilderde busjes en geven zich traditioneel over aan drank en seks.
Het Noorse cultuurfenomeen leidt vaak tot overlast, maar een corona-uitbraak onder de feestvierders raakt nu bijna alle hogere scholen en universiteiten in het westen van Oslo. Noorwegen staat op het punt om mensen tussen de 18 en 44 te gaan inenten.De Verenigde Staten zullen in de komende twee weken duidelijk maken hoe ze de toegezegde 80 miljoen doses coronavaccin wereldwijd gaan verdelen. Minister voor Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zegt dat de VS zal streven naar een eerlijke verdeling van de vaccins en daarbij politieke factoren niet zal laten meewegen.
,,In de komende veertien dagen zullen we aankondigen hoe we vaccins gaan verdelen en volgens welke criteria'', zei Blinken in Costa Rica. Hij maakt op dit moment zijn eerste ambtsreis door Latijns-Amerika. ,,We zullen geen politieke eisen stellen aan hen die de vaccins ontvangen.''
Nu het vaccinatieprogramma in de Verenigde Staten vordert, wordt de roep aan het adres om vaccins te delen met de wereld groter. Maandag beloofde president Biden, bovenop de 60 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin, ook 20 miljoen doses Pfizer-, Moderna- en Janssen-vaccin te zullen leveren.India meldt vandaag 132.788 nieuwe coronabesmettingen en 3207 sterfgevallen. Tot nu toe raakten officieel 28,3 miljoen Indiërs geïnfecteerd met het virus en verloren 335.102 van hen het leven aan Covid-19, aldus cijfers van het ministerie voor Volksgezondheid.
In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 8832 positieve coronatesten afgenomen. 2842 van de nieuwe besmettingen werden in hoofdstad Moskou vastgesteld. Het totaalaantal infecties met het longvirus staat nu op 5.090.249. Er overleden het afgelopen etmaal 394 Russen aan de gevolgen van een besmetting. Het officiële dodental staat op 122.267.
Polen grijpt de aanhoudende daling van het dagelijkse aantal besmettingen aan om verder te versoepelen. Eerder gingen de restaurants en scholen in het land al open, maar nu mogen ook samenkomsten zoals trouwerijen weer drukker worden bezocht. Vanaf 6 juni gaat het maximum aantal aanwezigen van 50 naar 150. ,,Ondanks dat meer Polen zich verplaatsen, zien we een verdere daling van de dagelijkse cijfers'', zegt gezondheidsminister Adam Niedzielski. ,,Daarom gaan we door met versoepelen van de restricties.'' Ook het maximum aantal bezoekers van conferenties gaat omhoog. Net als het aantal gebruikers van het openbaar vervoer. Overigens telt wie gevaccineerd is tegen het coronavirus niet mee voor het toegestane aantal.
Ouderorganisatie ANBO wil een simpel papieren vaccinatiepaspoort voor ouderen die komende zomer naar het buitenland gaan. Die groep maakt zich zorgen, omdat ze geen mobiele telefoon hebben of lastig kunnen omgaan met een computer. De plannen voor een EU-coronapaspoort gaan nu vooral over een digitale versie.
Het ministerie van VWS verwacht dat het vaccinatiepaspoort op 1 juli klaar is, maar lang niet alle ouderen hebben een moderne smartphone, stelt ANBO. Ook weten niet alle ouderen hoe zij via een computer de QR-code voor het gebruik in de app kunnen downloaden en printen. Voor hen die niet digitaal vaardig zijn is dat te ingewikkeld.
Volgens de ouderenbond is een stempel in het gele boekje – het internationaal geaccepteerde inentingsbewijs - een mooie oplossing, maar GGD’s mogen die stempel niet zetten van coronaminister De Jonge. ANBO vraagt De Jonge gehoor te geven aan een motie van de Tweede Kamer om de inentingen bij te schrijven in het gele boekje.
De Nederlandse toezichthouder voor vaccins, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, zegt dat iemand die na een eerste AstraZeneca-prik (Vaxzevria) last krijgt van zeldzame en gevaarlijke bijwerkingen geen tweede prik met het vaccin mag krijgen. Wat iemand dan als tweede prik moet krijgen, wordt nog onderzocht.
Het CBG roept mensen die Vaxzevria hebben gekregen op om hun gezondheid goed in de gaten te houden. De Gezondheidsraad bekijkt of het mogelijk is vaccins te combineren, zodat mensen bij de tweede prik een ander middel krijgen. Zolang dat niet duidelijk is, raadt het CBG mensen aan contact op te nemen met hun arts.
Als ze last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst, zwellingen of pijn in de benen of van aanhoudende buikpijn moeten ze meteen medische hulp inschakelen. Dat moet ook als ze ernstige hoofdpijn krijgen, niet goed meer kunnen zien of als ze paarsachtige bloedingen of blauwe plekken krijgen op een plek waar ze niet ingeënt zijn.
Sommige mensen kunnen na inenting met Vaxzevria last krijgen van zowel bloedstolsels als een laag aantal bloedplaatjes. Dat kan dodelijk zijn. Artsen krijgen daarom het advies hun gevaccineerde patiënten goed in de gaten te houden. Als zij last krijgen van trombose moet er ook worden gekeken naar een laag aantal bloedplaatjes, en andersom.
Moderna is van plan de dosering van zijn coronavaccin te halveren, zodat ook kinderen ermee kunnen worden ingeënt en het middel kan worden ingezet tegen virusvarianten. De Amerikaans vaccinmaker heeft daartoe een overeenkomst gesloten met de Zwitserse farmaceut Lonza, die daartoe in het Limburgse Geleen een nieuwe productielijn in gebruik zal nemen. Daar zullen jaarlijks 300 miljoen doses van 50 microgram van de band rollen.
,,We gaan ervan uit dat we vanaf 2022 verschillende doseringen op de markt zullen brengen'', zegt een Moderna-woordvoerder. Tot nu toe heeft Moderna een 100 microgram-versie van zijn coronavaccin geleverd, maar onderzoek wijst uit dat een zogenoemde boostershot van 50 microgram goed beschermt tegen mogelijke varianten van het virus. Ook kan de lagere dosering worden toegepast bij kinderen die geen volledige dosis nodig hebben.
Moderna sloot eerder ook al een deal met het Spaanse Rovi, waardoor de Europese productie jaarlijks op 600 miljoen doses uitkomt. Na Europese en Amerikaanse goedkeuring van het Pfizer/BioNTech-vaccin voor gebruik onder jongeren tussen 12 en 15 hoopt ook Moderna zijn vaccin voor die leeftijdsgroep goedgekeurd te krijgen.
De Amerikaanse farmaceut produceert op dit moment 800 miljoen tot één miljard doses op jaarbasis, maar wil dat verhogen naar 3 miljard doses in 2022. Medicijnmaker Lonza heeft naast de productielijn in Nederland ook een fabriek in het Zwiterse Visp, waar volgend jaar 300 miljoen 100 microgram-doses moeten worden gemaakt.De daling van het aantal dagelijkse besmettingen in België zet door. Volgens het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano staat het reproductiegetal (R-factor) bij onze zuiderburen op 0,86, wat inhoudt dat het virus terrein verliest. In de week van 23 tot 29 mei ging het gemiddeld 1740 bevestigde gevallen per dag.
Dat is een krimp van 24 procent ten opzichte van de voorgaande periode en het laagste aantal sinds 5 januari. Het gemiddelde aantal sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 staat nu op 13. In totaal raakten in België 1.063.499 mensen besmet met het longvirus en kwamen 24.968 van hen te overlijden.Maleisië heeft de afgelopen 24 uur 7703 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt de gezondheidsdienst van het land. Dat zijn er zo'n 600 meer dan een dag eerder, maar nog steeds aanzienlijk minder dan het record van zaterdag toen er 9020 besmettingen werden gemeld. Het totale aantal infecties met het coronavirus in Maleisië staat nu op 587.165. Gisteren ging een complete lockdown van twee weken in om de virusgolf te breken.
Op diverse plaatsen sluiten testlocaties, omdat de vraag naar coronatesten daalt nu het aantal besmettingen sterk afneemt. Bij de Brabanthallen is echter een begin gemaakt met de bouw van een nieuw coronatestpaviljoen. Naar verwachting is het 5000 vierkante meter grote complex over twee weken voltooid en kunnen twee weken daarna de eerste testen plaatsvinden. Er wordt straks gebruikgemaakt van een ‘elektrische neus’, een apparaat dat aan de uitgeblazen adem kan ruiken of iemand besmet is met het coronavirus.
Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam leert dat het gebruik van een winkelwagentje in supermarkten er niet voor zorgt dat we anderhalve meter afstand houden. Het gebruik van een winkelwagentje is sinds het uitbreken van de coronapandemie echter wel verplicht. Of dat nu gaat om een volle kar of een enkele zak chips. Het nut van het verplichte karretje is er niet.
Er werd in een supermarkten gekeken welke maatregelen klanten tot het houden van meer afstand zou brengen. Een zogenoemde smart distance-sensor hield de afstand tussen klanten in de gaten. ,,Uit het onderzoek komt naar voren dat het verplicht stellen van een winkelwagen niet leidt tot minder contacten tussen mensen binnen 1,5 meter", zegt onderzoeker Tessa Blanken.,,Uit kwalitatieve interviews bleek dat veel bezoekers de supermarkt noemden als een ingewikkelde plek om afstand te houden. We willen mensen op een positieve manier helpen, bijvoorbeeld door interventies waardoor een winkelwagentje niet meer nodig is en tests zoals eenrichtingsverkeer'', zegt Blanken verder. Ook blijkt uit het onderzoek dat 95 procent van de supermarktcontacten korter dan 5 seconden duurt.
Eerder berichtte ook De Volkskrant over de zin en onzin van de maatregelen in supermarkten. Daaruit bleek dat het verplichte gebruik van winkelwagentjes juist tot opstoppingen en chaotische taferelen leidt. Winkelend publiek hield zich soms niet aan de rijrichting, kwam daardoor juist meer in contact met anderen, terwijl mensen zonder karretje juist sneller de winkel waren en minder contactmomenten had.
De lockdown in de Australische stad Melbourne is met nog eens zeven dagen verlengd. Dat hebben de autoriteiten in de deelstaat Victoria woensdag bekendgemaakt. Ze hopen hiermee een nieuw cluster van coronabesmettingen van de Kappa-variant, die als eerste werd geconstateerd in India, in te dammen.
,,We hebben nu zestig gevallen en meer dan 350 plekken die mogelijk in aanraking zijn gekomen met het virus. We hebben te maken met een variant van het virus, die zich sneller verspreidt en besmettelijker is dan we ooit hebben geregistreerd", zei premier James Merlino van Victoria. ,,Als we het virus zijn gang laten gaan, dan zal het exploderen.''
De lockdown voor de vijf miljoen inwoners van de tweede grootste stad van Australië zou aanvankelijk donderdag om middernacht zijn afgelopen, maar is met een week verlengd. De inwoners mogen alleen voor essentiële zaken het huis uit. Het is inmiddels de vierde keer dat de inwoners van Melbourne in lockdown moeten sinds het begin van de pandemie.
De nieuwe president van Ecuador heeft een plan gelanceerd om de komende 100 dagen 9 miljoen mensen te vaccineren. President Guillermo Lasso wil zijn aandacht op de pandemie richten in de hoop zo de economie weer op gang te helpen, meldt Reuters.
Volgens Lasso is zijn regering momenteel in gesprek met Rusland over de aankoop van 18 miljoen doses van het Spoetnik-V vaccin. Van dit vaccin zijn twee doses nodig voor volledige vaccinatie.
Lasso meldt dat de vaccinatiecampagne weer op gang kan komen zodra er voldoende vaccins beschikbaar zijn. Ecuador begon in januari al met vaccineren, maar de pogingen van Lasso’s voorganger Lenin Moreno om inwoners in te enten liepen vertraging op door aantijgingen van vriendjespolitiek bij het verdelen van vaccins en logististieke problemen.
Caravan- en camperbedrijven hebben in de eerste vijf maanden van 2021 ruim 20.000 nieuwe en tweedehands kampeerauto's en caravans afgeleverd, melden BOVAG en RDC. Het gaat om een toename van ruim 42 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en het hoogste gecombineerde aantal in de afgelopen vijftien jaar.
Tot en met mei werd een absoluut recordaantal van 1655 nieuwe en 7677 tweedehands campers verkocht. In beide gevallen is dat ruim 60 procent meer dan een jaar eerder. Ook werden 6640 tweedehands caravans afgeleverd, een kwart meer dan in 2020. Sinds 2009 zijn niet zoveel gebruikte caravans door de vakhandel verkocht.
Ook nieuwe caravans zijn aan een opmars bezig. Daar was een groei van ruim 34 procent te zien. De laatste keer dat in de eerste vijf maanden van het jaar meer dan 4000 nieuwe caravans werden verkocht, was in 2012.
Heel Nederland telt inmiddels meer caravans en campers dan ooit. Op 1 juni stonden er 568.722 geregistreerd. Dat zijn er 17.500 meer dan anderhalf jaar geleden. Afgelopen maand werd daarnaast de 150.000e kampeerauto in Nederland geregistreerd, ongeveer een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.
De vraag naar coronatesten neemt af en dat heeft tot gevolg dat de eerste teststraten dichtgaan. Zo meldt GGD Brabant-Zuidoost dat ze de testlocatie in Valkenswaard definitief heeft gesloten.
De overheid betaalde niet te veel voor de mondmaskers van Sywert van Lienden, en dat de commentator/ambtenaar makkelijk binnenkwam bij de top van het ministerie zou ook niet zo gek zijn: ,,Er kwamen in die tijd veel aanbiedingen binnen, ook via bekende personen of politici.”
Lees hier meer over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden.
De door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangestelde speciaal gezant en voormalig directeur-generaal van het RIVM Marc Sprenger vertrekt vrijdag naar Suriname.
Met hem gaat een medisch team mee. Zo spoedig mogelijk, naar verwachting volgende week, gaan de eerste 40.000 doses AstraZeneca naar Suriname. Ook wordt gewerkt aan het mogelijk maken van een donatie 50.000 doses Moderna, in twee tranches.
Dit loopt vooruit op latere leveringen van in totaal 500.000 tot 750.000 vaccins AstraZeneca, altijd afhankelijk van leveringen.
De missie, onder leiding van Sprenger, gaat de goederen afleveren en kijken en luisteren wat exact nodig is om de noodsituatie met de Surinaamse medici onder controle te krijgen. Er zijn zo’n vijf ziekenhuizen die bezocht worden, net als verschillende vaccinatielocaties.
Voor het eerst sinds maart 2020, de ingangsdatum van de eerste lockdown in het Verenigd Koninkrijk (VK), zijn er geen coronadoden geregistreerd binnen 28 dagen na een positieve COVID-19-test. Het cijfer komt na een nationale feestdag (Spring Bank Holiday), een factor die de gegevens in het verleden vertekende.
Het totale aantal coronadoden in het VK staat staat op 127.782 en is het vijfde hoogste ter wereld volgens de gegevens van de Amerikaanse John Hopkins University.
Het afgelopen etmaal werden 3165 nieuwe besmettingen geregistreerd, grotendeels hetzelfde als een dag eerder.
EU-landen die ook jongeren al willen gaan inenten tegen het coronavirus, moeten niet vergeten dat een groot deel van de wereld niet eens vaccins heeft voor kwetsbare ouderen en zorgpersoneel. Die oproep doet het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), het Europese RIVM. Jongeren die een groter risico lopen erg ziek te worden van het virus zouden wel voorrang moeten krijgen.
De Europese Unie heeft maandag toestemming gegeven om het coronavaccin van Pfizer/BioNTech toe te dienen aan jongeren vanaf twaalf jaar. Duitsland heeft al aangekondigd daar volgende week mee te willen beginnen.
Maar alvorens daartoe over te gaan, moeten EU-lidstaten de bredere context in ogenschouw nemen van een wereldwijd vaccintekort, vindt het ECDC. De Europese tegenhanger van het Nederlandse RIVM wijst erop dat in bijvoorbeeld veel Afrikaanse landen mensen die groot gevaar lopen op ernstige ziekte en overlijden nog wachten op een vaccin.
De Wereldgezondheidsorganisatie riep rijke landen vorige maand al op mensen in andere landen waar het inenten achterloopt voorrang te geven boven hun eigen jonge inwoners. Jongeren worden doorgaans niet erg ziek van het virus. EU-landen willen hen toch graag snel vaccineren, omdat ze dan het virus ook minder snel doorgeven en de samenleving sneller van het slot kan.
De Braziliaanse variant van het coronavirus (P1) is afgelopen week weer iets vaker opgemerkt in Nederland. Van de 828 monsters uit de wekelijkse steekproef van het RIVM die tot nu toe nader zijn geanalyseerd, bevatten er 23 deze variant, die geldt als zorgwekkend. Dat is bijna 2,8 procent. Een week eerder was P1 goed voor 2,4 procent van het totaal, nog een week eerder had P1 een aandeel van 1,6 procent.
Het RIVM houdt iedere week een steekproef uit positieve coronatesten. Van de virusdeeltjes die daarop zitten, wordt het genetische materiaal in kaart gebracht. Op die manier houdt het instituut zicht op de verspreiding van de verschillende coronavarianten.
Zoals bekend is de Britse variant zeer dominant in Nederland. Die neemt in de laatste steekproef ook weer bijna 96 procent van het totaal voor zijn rekening. P1 staat inmiddels wel op de tweede plaats. Deze virusvariant werd eerst vooral aangetroffen rond de Braziliaanse stad Manaus en gaat nu ook veel rond in Suriname. Het is een van de varianten die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als zorgwekkend worden beschouwd. ,,Bij deze variant lijkt de afweer door vaccinatie of doordat je het virus al eens hebt gehad mogelijk minder goed te zijn", schrijft het RIVM daarover.
Een andere zorgwekkende variant, de Indiase, is inmiddels veertien keer aangetroffen in de zogeheten kiemsurveillance. In de laatste steekproef zaten drie monsters met deze coronamutant, 0,36 procent van het totaal.
Vooral jongeren houden zich minder aan de basisregels nu de dalende coronatrend doorzet. Zo leeft slechts 37 procent de afstandsregel na bij ontmoetingen met vrienden. Bij 65-plussers, die grotendeels al zijn gevaccineerd, doen acht op de tien dat wel. Ook houden jongeren flink minder afstand tot hun familie buiten het huishouden (36 procent) dan 65-plussers (65 procent), zo blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder ruim 23.000 leden van het Opiniepanel.
De snel dalende ziekenhuisopnames en versoepelingen zijn een grote factor voor de lossere houding. En ook omdat de maatregelen er al anderhalf jaar zijn, gaat het minder goed met het naleven van die regels. ,,Het hangt af van anderen. Ze zijn vaak ook laks, dan ga ik daarin (soms per ongeluk) mee", zegt een jonge ondervraagde.
Naast het gebrek aan afstand tussen bekenden zien veel mensen meer mensen dan zou mogen. Zowel binnen als buiten spreekt ongeveer de helft met meer dan twee mensen af.
Testen en thuiswerken
Ook het laten testen bij verkoudheidsklachten, doet lang niet iedereen meer: 55 procent. De rest doet dat niet (30 procent) of weet het niet (14 procent). Ruim een derde (36 procent) van de mensen die thuis kunnen werken, gaan al minstens een paar keer per week naar kantoor.
Wel geven grote meerderheden anderen nog geen hand (83 procent) en wast men zijn handen nog altijd goed (78 procent). En hoewel niet iedereen zich laat testen bij verkoudheid, blijft driekwart (73 procent) wel thuis bij klachten.
Gedrag na vaccinatie
Toch wordt er onder de streep minder noodzaak gevoeld om de coronaregels na te leven. In januari, toen de ziekenhuizen nog flink onder druk stonden, hield 84 procent zich in algemene zin aan de voorschriften. Nu doet 66 procent dat nog.
Onder volledig gevaccineerden is dat cijfer opvallend genoeg nog altijd hoog. Driekwart (76 procent) van hen zegt de regels over het algemeen streng na te leven. Van de mensen die nog van plan zijn zich te laten inenten zegt een minderheid (39 procent) de regels nog te handhaven als ze volledig gevaccineerd zijn. 57 procent is dan van plan de regels overboord te gooien. Van de jongeren zegt 70 procent dat te doen als hun beurt is geweest.
Bijna 900.000 mensen zijn vorige week ingeënt tegen het coronavirus. Dat waren er ruim 100.000 minder dan de bedoeling was volgens het coronadashboard van de overheid.
Van maandag 24 tot en met zondag 30 mei zijn in totaal 899.234 prikken gezet, blijkt uit de wekelijkse rapportage van het RIVM. Volgens het coronadashboard zouden naar verwachting in die week 1.011.335 mensen een prik krijgen.
Nu de zomervakantie nadert en de coronamaatregelen minder streng zijn, wordt de ANWB Reiswijzer, de internetpagina waar voor 24 populaire vakantielanden informatie over de coronamaatregelen is te vinden, druk bezocht. Sinds 11 mei telde de ANWB 2,7 miljoen paginabezoeken, waarbij vooral is gezocht naar informatie over de regels in Frankrijk, België, Duitsland en Italië.
De meeste vakantiebestemmingen staan nog op oranje (reizen wordt afgeraden) en Frankrijk heeft zelfs nog een avondklok. Maar al het gezoek ziet de ANWB als een signaal dat heel veel mensen hoopvol zijn dat daar binnenkort verandering in komt zodat ze deze zomer nog naar het buitenland kunnen.
Maar waar moet je rekening mee houden als je op reis gaat naar bijvoorbeeld Spanje? De Nederlandse overheid heeft voor het land een oranje reisadvies afgegeven, met uitzondering van de Canarische eilanden en de Balearen: die hebben een geel advies. Voor de ‘oranje’ landen geldt een quarantaineplicht van tien dagen bij terugkomst in Nederland. Deze kan verkort worden als je na vijf dagen negatief getest wordt. Bekijk hier ons volledige overzicht per land.
Hoewel het aantal infecties en ziekenhuisopnames hard daalt wil minister De Jonge niet vooruitlopen op versnelling van versoepelingen. Op 30 juni moeten stap 4 en 5 van het openingsplan tegelijkertijd ingaan, de minister denkt niet dat dit eerder mogelijk is, zei hij vanmiddag na afloop van ministerieel corona-overleg.
,,Ik ga echt uit van 1 juli. De film gaat de goede kant op: 5 juni zitten we op het niveau dat we wilden bereiken en kunnen we stap drie zetten, op 30 juni bereiken we de lagere risiconiveaus volgens de prognoses, dus dan zitten we op het niveau dat je die stappen verantwoord kunt zetten."
Als de dalende trend doorzet kunnen per 30 juni thuis acht gasten op bezoek komen, wordt de groepsgrootte binnen vergroot naar 100 mensen en gaan evenementen en sportcompetities weer door.
Nu het coronavirus duidelijk op zijn retour is, neemt de vraag naar testen af. De eerste paar teststraten zijn dinsdag gesloten. De GGD Brabant-Zuidoost meldt dat de testlocatie in Valkenswaard definitief dicht is. Een locatie in Eersel wordt tijdelijk gesloten, maar die gaat later weer open.
,,De GGD ziet nu duidelijk dat het vaccineren zijn vruchten afwerpt", zegt programmamanager Miranda Stellink van de GGD Brabant-Zuidoost. ,,Tegelijkertijd kiezen steeds meer mensen voor een zelftest als ze geen klachten hebben." Het aantal testen in de regio is afgenomen van 2600 tot zo'n 1200 per dag. Om zo efficiënt mogelijk te werken, gaat de GGD de testcapaciteit opnieuw organiseren.
Ook sneltesten voor mensen die over de grens in Duitsland werken, zijn niet meer noodzakelijk. Daarom heeft de GGD Groningen een speciale mobiele teststraat gesloten die voor dat doel was ingericht op de grens tussen Nieuweschans en Bunde. Nu Nederland voor de Duitse regering niet meer geldt als hoogrisicogebied, is een test niet meer verplicht voor bezoeken die korter duren dan 48 uur.
In de teststraat op de grens werden de afgelopen weken gemiddeld 73 testen per dag afgenomen. Dat kon gratis, niet alleen voor grenswerkers, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld stagelopen of mantelzorg verrichten in Duitsland.
Landelijk neemt de vraag naar testen bij de GGD ook af. Het RIVM becijferde dinsdag dat 212.292 mensen zich afgelopen week hebben laten testen bij de GGD. Dat is 11 procent minder dan een week eerder.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2530 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daarmee loopt het gemiddelde niveau een heel klein beetje omhoog ten opzichte van maandag. Maar vergeleken met de vorige weken zijn er nog altijd aanzienlijk minder positieve tests. Het virus blijft op zijn retour.
In de afgelopen zeven dagen zijn 20.608 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 2944 nieuwe gevallen per dag. In de zeven dagen tot en met maandag waren er gemiddeld 2939 positieve tests per dag. Het is het laagste niveau sinds eind september.
Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen. Aan de oevers van de Maas kregen 132 inwoners te horen dat ze het virus hadden opgelopen. In Den Haag kwamen 75 besmettingen aan het licht en in Amsterdam 70. Daarna volgen Tilburg (48) en Utrecht (44). In 39 gemeenten was er geen enkele positieve test.
Het aantal sterfgevallen steeg met negen. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen werd het RIVM op de hoogte gebracht van het overlijden van 66 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 25 september. Het aantal sterfgevallen door corona is scherp gedaald sinds het begin van de vaccinatiecampagne.
Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,6 miljoen Nederlanders positief getest. Van 17.645 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
De coronamaatregelen in de deelstaat Berlijn worden vanaf vrijdag opnieuw versoepeld. Zo geldt voor de buitenhoreca, die sinds 21 mei weer open is, dan geen testplicht meer. Hetzelfde geldt voor niet-essentiële winkels. Shoppers moeten nog wel hun gegevens achterlaten. Voor de binnenhoreca, die 4 juni ook weer open gaat, gelden de zogenoemde 3 g's (getest, ingeënt of genezen van coronabesmetting).
Vanaf 11 juni mogen de hotels ook weer toeristen ontvangen. Dat heeft de senaat (deelstaatregering) dinsdag bekendgemaakt.
De tribunes van de Johan Cruijff ArenA zullen tijdens het EK aardig gevuld zijn. Het kabinet heeft in afstemming met de gemeente Amsterdam, de KNVB en de toernooiorganisatie afgestemd dat er 16.000 toeschouwers per wedstrijd welkom zijn. Dat zijn er 4000 meer dan eerst het plan was. Lees hier meer.
Het coronavirus is ook afgelopen week weer verder teruggedrongen in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 20.608 besmettingen, 18 procent minder dan een week eerder. Dit is het laagste aantal meldingen sinds eind september vorig jaar. Het aantal ziekenhuisopnames nam met ruim een derde af.
Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd, gaat het aantal nieuwe gevallen in rap tempo omlaag. Dat is ook duidelijk te merken in de ziekenhuizen.
Volgens de RIVM-cijfers die dinsdag verschenen, zijn in zeven dagen tijd 533 met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een afname van 36 procent ten opzichte van de vorige weekrapportage. Van deze patiënten zijn er 112 zo ziek dat ze op een intensive care zijn opgenomen, 40 procent minder dan de week daarvoor. De ziekenhuiscijfers die het RIVM wekelijks opgeeft zijn op het moment van rapporteren overigens nog niet helemaal compleet.
De sterfte door corona neemt intussen steeds verder af. Het RIVM registreerde afgelopen week 66 aan corona gerelateerde sterfgevallen, tegen 96 in de week daarvoor.
Kinderen
In bijna alle leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen gedaald, maar onder kinderen tot en met 12 jaar steeg het met 4 procent. Zij zijn na de meivakantie ook meer getest. Van alle mensen die zich lieten testen bij de GGD, bleek 9 procent het virus bij zich te dragen. Een week eerder was dat nog 10,4 procent.
Het reproductiegetal, dat aangeeft in welk tempo het virus zich verspreidt, staat nu op 0,82 en dat is hetzelfde niveau als een week geleden. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus bij zich dragen gemiddeld 82 anderen besmetten. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om een betrouwbaar reproductiegetal te berekenen. Afgelopen vrijdag stond het nog een fractie hoger, op 0,85.
Het RIVM concludeert dat het effect van de coronavaccinaties "steeds duidelijker" wordt. Volgens berekeningen van de overheid zijn inmiddels meer dan 9,3 miljoen prikken gezet.
Regionale verschillen
Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal besmettingen nog behoorlijk verschilt per regio. In de regio Noord-Holland-Noord lag het aantal positieve coronatesten relatief het laagst, met 72 gevallen per 100.000 inwoners. In Brabant-Noord lag dit getal het hoogst, met 164 gevallen per 100.000 inwoners. Ook in Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord ligt de besmettingsgraad nog aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 119 positieve testen per 100.000 inwoners.
Het RIVM blijf mensen oproepen zich goed aan alle basismaatregelen te houden. "Testen is ook belangrijk als je al gevaccineerd bent. Je kunt nog steeds besmet raken en anderen besmetten", waarschuwt het instituut daarnaast.
Ongeveer 250 mensen hebben tussen 27 mei en 30 mei een onterechte positieve uitslag gekregen nadat ze zich bij de GGD in Goes of Bergen op Zoom hadden laten testen op het coronavirus. Het laboratorium voor medische microbiologie van ziekenhuis Adrz in Goes beoordeelt de testen die afgenomen worden op deze testlocaties. Lees hier meer.
Farmaceut Moderna wil volledige goedkeuring van zijn coronavaccin voor gebruik in de Verenigde Staten. Het bedrijf is daarvoor een traject gestart. Nu nog wordt het middel toegestaan als onderdeel van een noodbesluit. De aanvraag volgt enkele weken nadat ook Pfizer met zijn Duitse partner BioNTech volledige goedkeuring voor hun medicijn vroeg in de VS.
Het verkrijgen van volledige goedkeuring voor de vaccins, die wereldwijd een belangrijke rol spelen in de inentingsstrategieën van landen, zou een belangrijke stap kunnen zijn in het wegnemen van twijfel over vaccins. Dit is volgens kenners een groeiende zorg in de VS en andere welvarende landen.
Jasper Cillessen mist het EK van deze zomer. De keeper van Valencia testte vorige week positief bij een PCR-controle en is daarop in zelfisolatie gegaan. Bondscoach Frank de Boer heeft Cillessen vanochtend laten weten dat hij de 32-jarige doelman uit Groesbeek niet kan opnemen in de definitieve selectielijst, die vandaag bij de UEFA moet worden ingeleverd. Lees hier meer.
Het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn bijvoorbeeld maar zes mensen vanwege corona op een intensive care opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding begon met het delen van die gegevens in oktober.
In totaal belandden afgelopen etmaal 83 nieuwe coronapatiënten in een ziekenhuis. Dat zijn er iets meer dan op maandag, maar het is gebruikelijk dat er op dinsdagen meer opnames worden gemeld dan op maandagen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS 658 ziekenhuisopnames, gemiddeld 94 per dag. In anderhalve week tijd is de gemiddelde instroom gehalveerd.
In totaal behandelen ziekenhuizen nu 1240 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 11 oktober. Een maand geleden, op de eerste dag van mei, lagen 2638 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met dertig naar 447. De ic's behandelen ook 510 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met kanker of hartklachten, of mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad. In totaal liggen er dus 957 mensen op de ic's en dat is het laagste aantal sinds februari.
In een Braziliaanse stad is het aantal sterfgevallen door corona met 95 procent gedaald nadat bijna alle volwassenen waren gevaccineerd als onderdeel van een experiment, zeggen onderzoekers. Serrana, met 45.000 inwoners, zag het aantal gevallen dalen na een massale vaccinatie met het in China ontwikkelde CoronaVac.
Het team zei dat degenen die niet waren gevaccineerd ook werden beschermd door de verminderde circulatie van het virus. De bevindingen suggereren dat de pandemie onder controle kan worden gehouden nadat procent van de mensen een volledige dosis heeft gekregen.
Brazilië is zwaar getroffen door de pandemie, met bijna 463.000 doden. Het land worstelt met een trage vaccinatiecampagne vanwege onvoldoende coronaprikken, terwijl het gemiddelde van de dagelijkse sterfgevallen en gevallen hoog blijft door een gebrek aan gecoördineerde maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen.
Het RIVM krijgt 'langzaamaan' meer zicht op het aantal vaccinaties dat nog niet in het centrale register is opgenomen, laat een woordvoerder weten. Zo'n 1 miljoen coronavaccinaties die bij een huisarts of zorginstelling werden gezet, staan nog altijd niet in dat register. Het ministerie van Volksgezondheid werkt intussen aan een manier waarop het ook voor deze mensen mogelijk wordt om met hun vaccinatie aan een 'vaccinatiepaspoort' te komen.
Volgens het ministerie moet het uiterlijk vrijdag 27 juni mogelijk zijn om met een vaccinatiebewijs een QR-code aan te maken in de corona check app. Daarmee kunnen mensen dan naar bijvoorbeeld evenementen. Vanaf 1 juli kunnen QR-codes worden aangevraagd voor reizen naar het buitenland. Vanaf die datum wil de Europese Commissie het reizen tussen EU-landen met een coronapaspoort mogelijk maken. Zeven Europese landen zijn dinsdag al begonnen met het uitgeven van de QR-codes.
Polen begint op 7 juni met het inenten van tieners vanaf 12 jaar tegen het coronavirus. Zij kunnen in eerste instantie terecht bij bestaande vaccinatiecentra.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte eind vorige week de weg vrij voor het vaccineren van jongeren in de leeftijdsgroep 12-15. Zij mogen volgens die toezichthouder van EU-lidstaten worden ingeënt met het middel van Pfizer/BioNTech. De Europese Commissie nam dat advies later over.
Nederlandse tieners kunnen in de meeste gevallen nog niet ingeënt worden. Het kabinet wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad. Alleen jongeren van 16 en 17 die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen vooralsnog in aanmerking voor vaccinatie.
Duitsland, Griekenland en vijf andere landen zijn dinsdag al begonnen met het uitgeven van de Europese coronareispas. Het schakelpunt waardoor EU-landen elkaars zogeheten digitale Covid-19-certificaten kunnen lezen, is sinds dinsdag in de lucht. Nederland ziet er nog geen heil in nu al van start te gaan, omdat de EU-regels waarop het certificaat steunt pas 1 juli van kracht worden.
Het coronareisbewijs, dat reizen binnen Europa weer gemakkelijker moet maken, werkt met een QR-code. Griekenland kan de QR-code van bijvoorbeeld een Deense reiziger lezen en zien of die zonder extra coronatest of quarantaine kan worden toegelaten omdat hij is ingeënt, negatief is getest of beschermd is door een eerdere besmetting. Het schakelpunt maakt dat 'op een veilige en privacyvriendelijke manier' mogelijk, verzekert de commissie.
Duitsland, Griekenland, Denemarken, Tsjechië, Kroatië, Polen en Bulgarije zijn dinsdag meteen begonnen met het verstrekken van het certificaat, zegt de Europese Commissie.
De EU-regels gaan 1 juli in. Landen die eerder met het certificaat willen beginnen, moeten dat met eigen wetgeving doen.
Veel mensen klagen dat ze na het maken van een online prikafspraak ver moeten reizen om hun coronavaccinatie te krijgen. GGD GHOR Nederland laat weten dat het komt door een piek in het systeem zodra een nieuwe leeftijdsgroep bekend wordt gemaakt. Wie even wacht en later een afspraak maakt, kan dichter bij huis terecht. ,,Het heeft met algoritmes van de website te maken'', zegt Laetitia Gruwel tegen RTL Nieuws. Het systeem moet bij een bezoekerspiek keuzes maken.
Koning Willem-Alexander heeft vandaag zijn eerste coronaprik gehad. Dat zei de vorst tijdens een werkbezoek in Den Haag. De koning wilde niet kwijt welk vaccin hij kreeg.
Mensen uit 1967, het geboortejaar van de koning, en 1968 zouden het Nederlandse Janssen-vaccin krijgen waarvoor maar één prik noodzakelijk is. Willem-Alexander had het in Den Haag echter duidelijk over een eerste prik. De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna bestaan uit twee prikken.
De koning kon op basis van zijn geboortejaar sinds vorige week een afspraak maken voor een vaccinatie. Ook koningin Máxima, die in 1971 is geboren, kan inmiddels een afspraak inplannen. Het koningspaar liet begin dit jaar al weten zich te laten vaccineren, maar netjes hun beurt af te wachten. Datzelfde gold voor prinses Beatrix.
Vanaf vliegbasis Eindhoven zijn vandaag vijf Nederlandse militairen met twee zuurstofcontainers vertrokken naar Suriname. Het land kampt door corona met een groot tekort aan zuurstof. De militairen blijven twee weken in Suriname om daar mensen op te leiden hoe ze de apparatuur moeten gebruiken, aldus Defensie.
Met de containers van het 400 Geneeskundig Bataljon van de Landmacht kan medicinale zuurstof worden gemaakt. Vrijdag vertrekt een team van vijftien tot twintig artsen en verpleegkundigen naar Suriname. Nederland stuurt ook 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar het land in Latijns-Amerika.
Zestigplussers die eerder het AstraZeneca-vaccin hebben geweigerd komen alsnog versneld in aanmerking voor een andere prik. Vanaf komende zaterdag kunnen zij zelf online of telefonisch een afspraak maken voor een prik van Pfizer of Moderna. ‘Nu is er ruimte’, zegt minister voor Volksgezondheid Hugo de Jonge
De populariteit van vakantie in eigen land heeft natuurlijk gevolgen voor het aantal reizen naar het buitenland. We spraken Bart Teunis, die een camping heeft in het hart van Le Marche in Italië.
De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben het alarmniveau rond het coronavirus vandaag voor het eerst dit jaar verlaagd van 'zeer hoog' tot 'hoog'. Versnelde vaccinaties, meer testen en strenge maatregelen, hebben Duitsland geholpen de derde virusgolf te breken. Het aantal nieuwe besmettingen daalt flink bij onze oosterburen, maar gezondheidsminister Jens Spahn laat weten dat de pandemie, ondanks de versoepelingen, nog niet ten einde is.
,,De zaken kunnen snel veranderen'', zegt Spahn. ,,Er zijn te veel voorbeelden in de wereld waarbij het mis is gegaan.'' Het Robert Koch-instituut meldt dat de besmettingsgraad de afgelopen zeven dagen is gedaald tot 35,2 gevallen per 100.000 inwoners. Dat is slechts een kwart van waar Duitsland zes weken geleden op stond. Directeur Lothar Wieler, van het RKI, zegt dat het essentieel is om de cijfers nog verder omlaag te krijgen. Ook wereldwijd.
Op dit moment is zo'n 43 procent van de 83 miljoen tellende Duitse bevolking een eerste keer ingeënt. Pakweg 18 procent is volledig gevaccineerd. Minister Spahn wil dat in juli 80 á 90 procent een eerste prik heeft gekregen en dat eind augustus ook alle 12- tot 18-jarigen zijn ingeënt. Duitsland meldt vandaag 1785 nieuwe corona-infecties en 153 sterfgevallen. De totalen komen daarmee op respectievelijk 3.682.911 en 88.595.De regering van president Nicolas Maduro riep maandenlang door VS-sancties niet te kunnen betalen voor coronavaccins, maar wist vorige maand aan gelden te komen om aan te kunnen haken bij de vaccinalliantie Covax. Daardoor kon Venezuela afgelopen weekend een begin maken met de vaccinatiecampagne.
Vandaag stonden honderden bejaarden en gezondheidswerkers in de rij om ingeënt te worden. Er wordt geprikt met Russische en Chinese vaccins. Volgens informatie van persbureau Reuters heeft pas 1,1 procent van de Venezolanen op dit moment minstens één coronaprik gehad.Ondanks versoepelingen blijft vakantie in eigen land in trek. 40 procent van de vakantiegangers is deze zomer van plan in Nederland te blijven, dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme in hun vakantiemonitor. In onze Nieuws Update spraken we vakantieparkmanager Edward Nederend:
Deventer sluit de Verlaagde Wellekade, de kade langs de IJssel, in elk geval tot 1 juli 's avonds en 's nachts af. Die maatregel moet een einde maken aan de voortdurende overlast door feestende groepen jongeren die zich niet aan de coronamaatregelen houden. De afsluiting geldt van 20.00 uur 's avonds tot 06.00 uur 's morgens.
Het bericht dat zij die het vaccin van AstraZeneca weigerden nu toch een ander middel krijgen aangeboden, levert gZemengde reacties op. Coronaminister De Jonge zei gisteren te willen kijken 'of mensen die zorgen hadden over AstraZeneca een ander aanbod gedaan kan worden'. ,,We zitten inmiddels in een fase dat we in iedere leeftijdsgroep een zo groot mogelijke vaccinatiegraad willen krijgen", zegt De Jonge vandaag. Een afspraak maken kan vanaf zaterdag.
Ouderenbond ANBO noemt het 'goed nieuws', maar stelt dat het 'ook een belediging kan zijn' voor mensen die zich wel hebben laten prikken met AstraZeneca. ,,Mensen hadden de keuze niet en dachten vaak: ik doe het toch maar'', zegt een woordvoerder. ,,Er waren genoeg 60-minners waren die wél geprikt wilden worden met AstraZeneca.'' De bond meent dat het vaccinatiebeleid wel erg vaak wijzigt, maar vindt het belangrijk dat de vaccinatiegraad uiteindelijk zo hoog mogelijk wordt.
Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging vindt dat laatste van het grootste belang. ,,Wij zijn ervoor dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Daar hebben huisartsen zich voor ingezet en dat blijven ze doen", zegt een woordvoerder. ,,Dit zat eraan te komen", reageert hij op het bericht dat zestigers zich alsnog kunnen laten vaccineren. Hoe groot de groep AstraZeneca-weigeraars is, blijft onduidelijk, maar de petitie om 60-plussers een alternatief te geven, is bijna 17.000 keer ondertekend.Geboren in 1981? Dan kun je nu online een afspraak maken voor het halen van een coronavaccinatie. De eerste groep dertigers wordt geprikt met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Later deze week volgt de papieren uitnodiging, waarmee ook telefonisch een prikafspraak gemaakt kan worden.
Het dagelijks aantal nieuwe coronabesmettingen in Rusland zit na één dag onder de 9000 er nu opnieuw boven. De Russische gezondheidsautoriteiten melden 9500 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur. Het officiële aantal infecties staat nu op 5.081.417. Het laatste etmaal overleden 371 Russen aan de gevolgen van Covid-19. Het dodental stijgt daarmee naar 121.873. Officieuze cijfers spreken over zo'n 250.000 doden.
Een man uit Almelo is wegens het bedreigen van NOS-medewerkers veroordeeld tot 70 uur taakstraf. Voor de vijf dagen dat hij vastzat, krijgt hij tien uur aftrek. Ook kreeg hij een week voorwaardelijke celstraf opgelegd. De 37-jarige man belde begin dit jaar met de NOS om zich te beklagen over de coronaverslaggeving.
Toen het gesprek ontaarde in een tirade, beet hij de omroepmensen een aantal verwensingen toe. ,,Ik hoop dat ze jullie allemaal de strot afsnijden wegens landverraad, ze moeten jullie stuk voor stuk afmaken. Ik zal op je graf dansen, een bloedbad moeten ze ervan maken. Er komt een tijd dat ik actie onderneem.''
Een Australische rechtbank heeft de eis om de internationale reisbeperkingen onwettig te verklaren afgewezen. De meeste Australiërs zitten al ruim een jaar vast in hun land, omdat een speciale noodwet uit 2015 het hen onmogelijk maakt naar het buitenland te reizen en zo het coronavirus mee terug te nemen. Australië is een van de weinige landen ter wereld die zo'n uitreisverbod heeft.
Mensenrechterorganisatie LibertyWorks toog naar de rechter en stelde dat de overheid niet gemachtigd is om te maatregel af te dwingen, maar kreeg vandaag nul op rekest van de drie rechters. De overheid zou bij aanname van de wet de gevolgen ervan goed voor de geest hebben gehad. Alleen onder zeer speciale omstandigheden kan iemand ontheffing van het reisverbod krijgen.Wéér zijn de spelers van Oranje onderdeel van een maatschappelijk debat, deze keer over coronavaccinaties. De KNVB-top wil er niets meer over kwijt, daarmee hopend dat de discussie vanzelf overwaait. Maar hoe kon het thema zo’n lading krijgen?
In Israël gelden vanaf vandaag alleen de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes en de inreisbeperkingen nog. Alle andere coronamaatregelen zijn geschrapt. Door het hoge aantal vaccinaties raken steeds minder mensen in Israël besmet en ook het aantal coronapatiënten met ernstige klachten is fors gedaald.
In de horeca is geen maximumaantal gasten meer, net als bij andere evenementen zoals optredens. Een vaccinatiepaspoort om deel te nemen aan het openbare leven is ook niet meer nodig. Vandaag meldt Israël vier nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds het virus voor het eerst in Israël werd vastgesteld.
In de gemeente Kampen hebben een aantal begraafplaatsen sinds vandaag een gedenkplek voor mensen die zijn getroffen door het coronavirus. Het coronamonument op de Algemene Begraafplaats bestaat uit een Japanse notenboom - Ginkgo biloba - en daarnaast een natuursteen waar bezoekers bijvoorbeeld een kaarsje kunnen branden.
De Ginkgo biloba, was de eerste boom die teruggroeide in Hiroshima nadat in 1945 atoombommen op de stad waren gedropt en wordt ook wel de boom van hoop genoemd. Ook de begraafplaatsen in in IJsselmuiden, Wilsum, Zalk, Kamperveen en Grafhorst, hebben een gedenkplek.Jaarlijks worden honderdduizenden 'gele boekjes' gedrukt voor de registratie van inentingen. Maar de coronaprik mag daar formeel niet in, tot chagrijn van reislustige Nederlanders en een meerderheid van de Tweede Kamer. De ene GGD-regio stempelt het boekje wel af de andere niet. ,,Dit is de waanzin ten top.”
Een discussie over het dragen van een mondkapje is op een vlucht van Ryanair flink uit de hand gelopen. Een vrouw maakte amok omdat ze het niet eens was met die maatregel. Ze stelde zich agressief op en spuwde richting een van de andere passagiers. Met het nodige tumult werd de vrouw uiteindelijk van boord gehaald.
Reizigers uit landen die op de lijst van zeerhoogrisicolanden staan, moeten vanaf vandaag verplicht in quarantaine. Ook moeten ze kunnen aantonen dat ze recent negatief zijn getest op het coronavirus. Met deze maatregelen wordt het vliegverbod uit die landen niet verlengd, kondigde het kabinet even voor middernacht aan.
Op de lijst staan momenteel 25 landen. Voor India, Zuid-Afrika en een aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika geldt dat reizigers uit die gebieden nog steeds niet naar Nederland mogen, omdat er een inreisverbod geldt voor mensen die zich buiten de Europese Unie bevinden. Daarop kunnen wel uitzonderingen gemaakt worden.
De lijst bevat ook een aantal landen dichter bij Nederland, waaronder Zweden, Cyprus en Litouwen. Suriname staat ook op de lijst. Dat land is bovendien een van de zeventien landen waar een 'zorgwekkende virusvariant' rondgaat. Wie uit een van deze landen naar Nederland komt moet naast een PCR-test ook een sneltest laten doen.
Taiwan rapporteert vandaag 327 nieuwe coronagevallen, waaronder 65 besmettingen die eerder door vertragingen niet waren meegeteld. Het totale aantal besmettingen staat nu op 8511. Door toedoen van het virus kwamen 124 Taiwanezen te overlijden.
Met driehonderd coronabesmettingen per dag, overvolle ic’s in de ziekenhuizen van Paramaribo en een tekort aan vaccins, is Suriname verwikkeld in een zware gezondheidscrisis. ,,We weten wat ons te doen staat'', zeggen Rotterdammers met Surinaamse wortels en springen in de bres.
De meeste middelbare scholen zijn sinds deze week weer helemaal open. Enige verschil met september van dit jaar is dat leerlingen per week twee sneltesten kunnen doen. Deze worden beschikbaar gesteld door de scholen, maar scholieren zijn niet verplicht. Hoe gaat het eraan toe op de scholen, en wat vinden leerlingen en leraren er zelf van?
India meldt vandaag het laagste aantal nieuwe dagelijkse corona-infecties sinds 8 april. De afgelopen 24 uur werden 127.510 positieve testen afgenomen. Het totale aantal besmettingen in het land staat nu op 28.2 miljoen. Er waren het afgelopen etmaal 2795 sterfgevallen te betreuren, waarmee het officiële dodental op 331.895 komt.
De Chinese farmaceut Sinopharm wil de productie van zijn coronavaccin in een fabriek in Wuhan minimaal opvoeren naar 1 miljard doses per jaar. De bekendmaking van het Instituut voor Biologische Producten in Wuhan werd gisteren via sociale media gedaan. Wanneer de fabriek op volle toeren moet draaien, is nog niet bekend.
Het officiële dodental in Peru is volgens de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit bijna verdriedubbeld. Met 180.764 coronadoden telt het land nu het hoogste aantal sterfgevallen per hoofd van de bevolking becijferde de universiteit. Peru was lange tijd een van de zwaarst getroffen landen in Zuid-Amerika, maar experts waarschuwden dat de officiële sterftecijfers niet overeenkwamen met de werkelijke aantallen.
Middelbare scholen mogen deze week weer volledig open en vanaf 7 juni moeten ze zelfs al hun leerlingen fysiek lesgeven. Maar zijn de scholen wel in staat is om te voldoen aan de regels voor een gezonde en veilige werkomgeving in coronatijd, vragen onderwijsvakbonden AOb en CNV Onderwijs zich af. Volgens de Arbowetgeving hebben scholen de plicht daarvoor te zorgen. Want het is onzeker of leerlingen zichzelf wel gaan testen.
Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte wegens valsheid in geschrifte tegen de Alphense huisarts Robert-Jan van Rijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. De Alphense familie Van Tol beschuldigt de huisarts ervan als doodsoorzaak van hun vader Covid-19 te hebben opgegeven, terwijl hij volgens de familie geen Covid had en overleden is aan hartfalen.
Weigeraars van het AstraZeneca-vaccin krijgen binnenkort een nieuwe oproep om zich te laten inenten met een ander middel, bevestigt coronaminister De Jonge aan Nieuwsuur. Zij worden dit keer ingeënt door de GGD met het Pfizer/BioNTech-, Moderna- of Janssen-vaccin. Tot nu toe hield De Jonge vol dat het een kwestie van 'prikken wat de pot schaft' was en werd de weigeraars - uit de groep 60- tot 64-jarigen - tot nu toe geen alternatief geboden.
Berichten over ernstige bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin en de pauzes die het kabinet inlaste bij de vaccinaties met het middel waren voor hen reden de prik bij de huisarts af te slaan. In de hoop straks wel zelf te mogen kiezen tussen Pfizer/BioNTech of Moderna ondertekenden ruim 16.000 zestigplussers een petitie. Die gewenste vrije keuze komt er waarschijnlijk niet. De Jonge is daar tegen en stelt dat het dan qua uitvoering 'echt een rommeltje' wordt.Het coronavirus verliest in ijl tempo terrein in ons land. De afgelopen week zijn er waarschijnlijk zo'n 20.000 mensen positief getest op het virus en worden er steeds minder coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ook overlijden er aanzienlijk minder mensen aan de gevolgen van een besmetting.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komt vandaag met exacte cijfers, maar in de zes dagen na de laatste update zijn 18.284 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gemiddeld zijn dat er iets meer dan 3000 per dag. Het weekcijfer kan daarmee uitkomen op ongeveer 21.000. Het laagste aantal sinds eind september.
Naast de ziekenhuisopnames en de sterftecijfers berekent het RIVM vandaag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Afgelopen vrijdag stond dat op 0,85. In de afgelopen zeven dagen hebben waarschijnlijk meer dan een miljoen Nederlanders een prik gekregen.Japan gaat vanaf 21 juni beginnen met vaccineren op werkplekken en op de universiteiten. Daarmee wil de overheid de inentingscampagne versnellen, zo meldt een regeringswoordvoerder. De Japanse kabinetssecretaris zei dat voor de vaccinaties het Moderna-vaccin zal worden gebruikt.
Japan kampt de laatste weken met een toename van het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen. De regering heeft onlangs voor meerdere prefecturen, waaronder Tokio en Osaka, de noodtoestand afgekondigd. In het land heerst toenemende bezorgdheid over de Olympische Spelen, die van 23 juli tot en met 8 augustus plaatsvinden.
In Maleisië start een twee weken durende 'totale lockdown'. Die moet ervoor zorgen dat de coronacijfers die de afgelopen weken de hoogte in schoten, weer gaan dalen.
Alleen essentiële bedrijven mogen open blijven en inwoners moeten zich binnen een straal van 10 kilometer rond hun huis bewegen. De regering trekt omgerekend bijna 1 miljard euro uit om de economische impact van de maatregelen te compenseren.
Minister van Defensie Ismail Sabri Yaakob had eerder al gezegd dat alleen winkels die 'basisbehoeften' verkopen open mogen blijven. Hotels mogen alleen quarantainefaciliteiten aanbieden.
In tegenstelling tot de eerste lockdown, die van maart tot mei vorig jaar duurde, mogen de inwoners nu wel enkele buitensportactiviteiten, zoals hardlopen, beoefenen. En terwijl vorig jaar ook openbare diensten verboden waren, mogen er deze keer tot twaalf mensen tegelijkertijd in moskeeën bidden.
Maleisië, met 32 miljoen inwoners, vecht al weken tegen de zwaarste coronagolf tot nu toe, voorlopig zonder succes. Maandag maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat er zo'n 67 corona-overlijdens en bijna 7.000 nieuwe besmettingen waren bijgekomen. De teller van het aantal mensen dat inmiddels volledig is gevaccineerd staat op 1 miljoen.
Maleisië is niet het enige land in Zuidoost-Azië dat een opstoot kent van de coronapandemie. Ook Thailand, Vietnam en Cambodja kampen met meer besmettingen.
De EU, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben hun twijfels uitgesproken bij de Wereldhandelsorganisatie WTO over het opzijschuiven van patenten op Covid-19-vaccins. De leden van de WTO zijn bij de onderhandelingen maandag niet tot een akkoord gekomen.
Ontwikkelingslanden vinden dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen dan snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren.
Begin mei schaarden de Verenigde Staten zich achter een plan van India en Zuid-Afrika om patenten voor coronavaccins vrij te geven. Daarmee zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk voor een lagere prijs.
Een aangepast voorstel daartoe heeft momenteel de steun van 63 leden. Een akkoord bij de WTO heeft instemming van alle 164 leden nodig.
Curaçao versoepelt vanaf woensdag 2 juni verschillende coronamaatregelen. Zo gaat de avondklok niet langer om 23.00 uur in maar om 01.00 uur 's nachts. Hij blijft gelden tot 04.30 uur 's ochtends. Dat betekent dat uitgaansgelegenheden, die daarvoor toestemming hebben, open mogen blijven tot middernacht.
Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath bekendgemaakt. Hij had vorige week al aangekondigd dat het eiland verder zou gaan met versoepelen. ,,Dat doen we gebaseerd op recente cijfers, na grondige overwegingen en stap voor stap. Zodat we niet later opnieuw maatregelen moeten herinvoeren."
Maatregelen over het maximale aantal gasten voor restaurants, winkels en losse eettentjes op straat worden versoepeld. Op veel gebieden keert Curaçao terug naar de situatie van voor de coronapandemie, maar Rhuggenaath benadrukt het belang van sociale afstand, het wassen van handen en het vermijden van grote gezelschappen.
Op 14 juni bespreken het Veiligheidsberaad en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) opnieuw of mensen in de horeca op schermen naar de laatste EK-wedstrijden mogen kijken. Het gaat dan niet om grote schermen in parken en pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven sowieso verboden. ,,Vijfduizend mensen op grote pleinen moet je niet willen", zegt voorzitter Hubert Bruls.
In Peru zijn veel meer mensen overleden aan het coronavirus dan de regering had gerapporteerd. Het zijn er meer dan 180.000, een kleine verdrievoudiging van ruim 69.000 sterfgevallen die tot nu toe in de boeken stonden.
De regering in Lima maakte de aanpassing op advies van een panel van nationale en internationale deskundigen, zei premier Violeta Bermudez, die zei zich verplicht te voelen de informatie te delen. Het land van ruim 32 miljoen inwoners haalt daarmee bevolkingsrijkere landen als Colombia en Argentinië in, en komt in de richting van het nog grotere Mexico.
Volgens gegevens van de gezaghebbende Johns Hopkins University zou Peru daarmee het hoogste dodental per hoofd van de bevolking ter wereld hebben. Voor onderrapportage werd al eerder gewaarschuwd, net als in veel andere landen. Vanwege gebrek aan testmateriaal kon lang niet altijd worden vastgesteld of iemand Covid-19 had en of dat de doodsoorzaak was.
Volgens de lijst van de Amerikaanse universiteit passeert Peru Hongarije nu als relatieve koploper. Peru haalt met meer dan 500 sterfgevallen per 100.000 inwoners Hongarije (300) ruimschoots in.
Mogelijk kunnen voetbalfans vanaf de kwart- of halve finales samen naar de EK-wedstrijden kijken op terrassen. Dat zeggen burgemeesters in het Veiligheidsberaad, voorafgaand aan de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Enkele burgemeesters in het beraad willen (kleine) schermen zoals televisies op terrassen gelijk al toestaan.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet halverwege het beraad weten ,,niet van gedachten te zijn veranderd". Schermen en 'live-entertainment' zijn de eerste twee wedstrijden sowieso niet mogelijk omdat die pas om 21.00 uur beginnen. Kroegen moeten vanwege de coronamaatregelen om 22.00 uur sluiten. Bij de derde wedstrijd (op 21 juni) wil hij in principe ook geen schermen toestaan. ,,Dat is het uitgangspunt", maar hij geeft aan wel bereid te zijn hierover later verder te spreken. In principe wil hij pas schermen overwegen als de stappen 4 en 5 van het openingsplan op 30 juni zijn ingegaan. Hij trekt hierin een lijn voor heel Nederland.
Ook het Veiligheidsberaad wil in het land geen onderscheid maken en adviseerde het kabinet vorige week de schermen overal te verbieden.
Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte hebben een coronavaccin toegediend gekregen. Welk soort het was maakte de Franse president niet bekend.
De 43-jarige Macron liep in december een coronabesmetting op. Hij riep iedereen op zich ook te laten vaccineren: ,,Net als 25 miljoen Fransen." Frankrijk stelde zijn vaccinprogramma vandaag open voor alle leeftijden.
Minister van Onderwijs Arie Slob vertrouwt erop dat alle middelbare scholen, óók weigerachtige zoals in Veghel, binnen een week toch compleet open gaan. De directie van het Fioretti College en het Zwijsen College is dat nog steeds niet van plan. Het kabinetsbesluit is volgens haar onmogelijk uit te voeren.
Scholen hebben het afgelopen coronajaar steeds weer laten zien snel te kunnen schakelen, stelt woordvoerster DeborahJongejan van Slob. Scholen weten volgen haar als geen ander wat leerlingen nodig hebben en de week duurt nog lang. ,,Mocht het toch ergens niet gebeuren, dan zal de Inspectie in gesprek gaan met de school. Minister Slob was vandaag, maandag, op bezoek bij een middelbare school in Amsterdam en daar herhaalde hij dit.”
Lees hier waarom Het Fioretti College en het Zwijsen College in Veghel nog niet volledig open willen.
Van af- en aanrijdende lachgaskoeriers tot wildplassen in voortuinen: veel omwonenden van het Verlaagde Wellepad in Deventer zijn de overlast van groepen feestende jongeren meer dan zat en zijn blij dat de gemeente ingrijpt en het gebied ’s avonds afsluit.
Zondag was al de zesde of de zevende keer dit voorjaar dat het zo druk was met feestende jongeren op de Wellekade, zegt uitbater Serge Andrée van het Welleterras. ,,Alsof een Boeing was neergestort'', omschrijft hij het aangezicht van het Verlaagde Wellepad maandagochtend, nog voordat de veegwagens hun werk hebben gedaan. Lees hier het volledige artikel.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat varianten van het coronavirus aanduiden met letters uit Griekse alfabet, zodat ze niet worden vernoemd naar de landen of gebieden waar een mutatie voor het eerst is vastgesteld. Dat kan namelijk als stigmatiserend worden ervaren, zoals bijvoorbeeld de Indiase regering duidelijk heeft gemaakt. Een land is mogelijk sneller bereid een nieuw ontdekte variant te rapporteren als die niet de naam van dat land krijgt.
De Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase variant worden voortaan aangeduid met respectievelijk Alpha, Beta, Gamma en Delta. Toekomstige zorgelijke of belangwekkende mutaties krijgen een andere letter. Een en ander moet ook de publieke discussie eenvoudiger maken. Op de WHO-website komen de namen van de varianten te staan. Als de 24 Griekse letters zijn gebruikt wordt iets anders bedacht.
De wetenschappelijke aanduidingen - de Britse variant heet bijvoorbeeld B.1.1.7 -worden gehandhaafd. De werkgroep die het 'letterbesluit' nam is een paar maanden aan het werk geweest. Bijvoorbeeld de namen van Griekse goden zijn verworpen als naamgever van de coronavarianten.
Ongeveer 250 mensen hebben tussen 27 mei en 30 mei een onterechte positieve uitslag gekregen nadat ze zich bij de GGD in Goes of Bergen op Zoom hadden laten testen op het coronavirus. Het laboratorium voor medische microbiologie van ziekenhuis Adrz in Goes beoordeelt de testen die afgenomen worden op deze testlocaties.
Door een aanpassing van het laboratoriumsysteem werden de testwaardes verkeerd doorgegeven aan het landelijke systeem. Vandaag (maandag) werd de fout ontdekt en direct gecorrigeerd. Lees hier het volledige artikel.
Tijdens elk eindtoernooi waar het Nederlands elftal actief is, worden op het Westergasterras in Amsterdam traditiegetrouw de wedstrijden op een groot scherm bekeken. Maar of dat dit jaar opnieuw door mag gaan, is nog altijd onzeker. Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ziet het in ieder geval niet zitten:
Sywert van Lienden heeft ruim 9 miljoen euro overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid en zijn zakenpartners streken meer dan 5 miljoen euro op. Dat komt naar voren uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM). Van Lienden heeft het bedrag ook aan FTM bevestigd.
Volgens FTM richtte Van Lienden eind 2020 een speciale bedrijfsstructuur op, waarmee hij volgens experts vermogen verborgen kon houden. Ook de andere oprichters van de Hulptroepen Alliantie, Bernd Damme en Camille van Gestel, hebben dergelijke constructies opgezet om hun vermogen in onder te brengen. In die van Van Lienden, genaamd Duyfken CV, is 9 miljoen euro ondergebracht, meldt FTM op basis van stukken van de Kamer van Koophandel. Lees hier het volledige verhaal.
Tot nu toe was onduidelijk hoeveel winst de voormalige lobbyist/commentator maakte met de levering van 40 miljoen mondmaskers.
Sywert van Lienden heeft via Pieter Omtzigt geprobeerd om een extra megaorder voor mondkapjes binnen te slepen. Het CDA-Kamerlid gaf de aanbieding van zijn partijgenoot door aan premier Mark Rutte. Van Lienden meldde niet dat hij toen al commerciële belangen had via een eigen bedrijf.
De Onderwijsinspectie heeft al tientallen meldingen gekregen over middelbare scholen die niet van plan zijn om deze of volgende week hun deuren weer volledig te openen. ,,Het merendeel komt van ouders die zich zorgen maken omdat de school van hun kind nog niet helemaal open wil", zegt een woordvoerder van de inspectie. Die gaat in zulke gevallen eerst in gesprek met de schooldirectie.
,,We gaan na in hoeverre sprake is van overmacht, want dat zou natuurlijk kunnen." Als bijvoorbeeld een groot deel van het personeel ziek thuiszit, kan een school niet aan het onmogelijke worden gehouden. ,,In de gesprekken benadrukken we dat fysiek onderwijs belangrijk is voor het sociale welzijn van de leerlingen én voor de kwaliteit van het onderwijs", zegt de woordvoerder. Hoeveel scholen ook volgende week nog niet tot volledige heropening willen overgaan, weet hij niet.
De inspectie komt niet alleen in actie als ouders zich melden. Ook berichten in nieuwsmedia of op sociale media kunnen daartoe aanleiding zijn, zegt de woordvoerder. Hij wilde nog niet ingaan op de vraag wat de inspectie doet als gesprekken met schooldirecties niet het gewenste resultaat hebben. Lees hier het volledige artikel.
Een zevental EU-landen wil al deze week beginnen met het uitgeven van het coronareisbewijs dat reizen weer gemakkelijker moet maken. Om welke landen het gaat, wil de Europese Commissie nog niet zeggen.
Het digitale coronacertificaat, een QR-code die toont of de reiziger is ingeënt, negatief getest of beschermd door antistoffen van een eerdere besmetting, zou in principe vanaf 1 juli worden uitgegeven. Dan gaan de EU-regels voor het certificaat in. Maar een aantal landen heeft de technische vereisten al klaar en wil al deze week beginnen, zeggen EU-bronnen.
Omdat de EU-regelgeving pas geldt vanaf 1 juli, zijn landen die eerder van start willen gaan wel aangewezen op eigen wetgeving, waarschuwde de commissie eerder. Maar als die mogelijkheden biedt, moeten ze die vooral aangrijpen.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge krijgt vrijdagochtend zijn eerste coronaprik. Welk vaccin hij krijgt, weet de bewindsman nog niet, zei hij na afloop van een overleg met een aantal ministers die betrokken zijn bij de bestrijding van het coronavirus.
De Jonge is uitgenodigd omdat mensen uit zijn geboortejaar (1977) voor een prik aan de beurt zijn. De bewindsman zei waarschijnlijk het vaccin van Pfizer te krijgen, maar moet net als iedereen "prikken wat de pot schaft", zo zei hij.
Het vaccinatietempo is snel opgelopen: de laatste week konden iedere dag één of twee nieuwe geboortejaren hun afspraak inplannen. Toch loopt het eerste grote vaccinatieprogramma noodgedwongen iets langer door dan voorzien.
Door leveringsproblemen met de vaccins van Janssen zal het nu twee weken langer duren voordat iedereen die wil zijn eerste prik heeft gehad. Dat moment staat nu op de kalender voor halverwege juli. De verwachting is dat vanaf september de coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden omdat dan iedereen haar of zijn eventuele tweede prik heeft gekregen.
Het RIVM meldt maandag 2134 nieuwe coronagevallen. Dat is zelfs voor een maandag een laag aantal. Ook het weekgemiddelde is opnieuw afgenomen en komt voor het eerst sinds lange tijd onder de 3000 gevallen.
Het aantal nieuwe coronagevallen neemt de laatste weken in rap tempo af. Zo werden in de zeven dagen van 4 tot en met 10 mei in totaal 49.196 nieuwe coronagevallen gemeld. Tussen vorige week dinsdag en deze maandag waren dat er nog maar 20.777.
Maandag werden twee nieuwe sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt meestal een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd.
Als EU-landen ouders op vakantie niet vragen in quarantaine te gaan, moeten ze dat ook bij meereizende kinderen niet doen, vindt de Europese Commissie. Kinderen van ouders met een Europees coronareiscertificaat, die dus zijn ingeënt, negatief hebben getest of zijn beschermd door een eerdere coronabesmetting, moeten zo onbekommerd mogelijk op vakantie kunnen.
Van kinderen jonger dan 6 jaar zouden EU-landen ook niet moeten vragen een coronatest te ondergaan, staat in een voorgestelde nieuwe aanbeveling aan de lidstaten. Een PCR-test is voor zulke jonge kinderen geen pretje. De voorstellen zijn bedoeld "om de eenheid van het gezin te waarborgen".
Het is tijd om de beperkingen op het reizen te versoepelen, vindt de Europese Commissie. De komst van het reiscertificaat, met een QR-code die toont of de houder is ingeënt, negatief getest of genezen en daardoor immuun is, maakt dat volgens verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders verantwoord.
Veel EU-landen streven ernaar dat hun volwassen inwoners aan het begin van de zomer minstens één prik hebben gekregen. Maar jongeren zijn in Nederland en heel wat andere landen pas later aan de beurt.
De lidstaten gaan zelf over wie ze willen toelaten en welke beperkingen ze al dan niet opleggen. De commissie wil dat ze burgers die volledig zijn ingeënt en daardoor een coronacertificaat hebben, ontslaan van quarantaine en coronatests. Wie nog maar één prik van een tweetrapsvaccin heeft gehad, kan nog wel om een test worden gevraagd. Maar landen kunnen er ook voor kiezen dat één dosis volstaat. Veel mensen krijgen hun tweede prik naar verwachting pas in de loop van de zomer.
De commissie wil een regio verder minder snel als gevaarlijk aanduiden. Een gebied wordt voortaan pas bij een hoger aantal besmettingen oranje of rood. Dat maakt nu nog maar verschil voor een tweetal regio's, maar dat gaat "snel meer worden", verwachten EU-ambtenaren.
Brussel is in gesprek met de Verenigde Staten en andere landen over de wederzijdse erkenning van coronareisbewijzen, zodat Amerikaanse toeristen weer naar Europa kunnen en omgekeerd. Maar de VS lijken vooralsnog niet van plan een landelijk coronacertificaat in te voeren.
Er komen voorlopig écht geen grote schermen in steden om wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal op te kijken. Dat heeft minister Grapperhaus maandag herhaald na overleg binnen het kabinet over de coronacrisis.
Dat het voor grote schermen, met de bijbehorende grote groepen mensen, nog te vroeg is, gaf het kabinet vorige week al aan. Maar burgemeester van Amsterdam Femke Halsema pleitte er afgelopen week toch weer voor. Het zou volgens haar kunnen helpen mensen te spreiden. Ze wil het maandagavond opnieuw ter sprake brengen, tijdens overleg tussen de voorzitters van de veiligheidsregio's en Grapperhaus.
Maar Grapperhaus houdt voet bij stuk. ,,Schermen neerzetten is vragen om toeloop van publiek", aldus de minister. Hij benadrukt dat er vorige week tijdens het overleg met de burgemeesters "uitvoerig over is gesproken, bijna iedereen was het eens. Dat moeten we niet doen".
Het EK begint op 11 juni, de finale is op 11 juli. Het is niet uitgesloten dat op een later moment in het toernooi er meer mogelijk is, maar dat is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona. In elk geval "de voorrondes doen we in kleiner gezelschap", zegt Grapperhaus.
Steeds minder mensen belanden in het ziekenhuis met Covid-19. Nederlandse ziekenhuizen namen de afgelopen 24 uur nog maar 55 nieuwe coronapatiënten op. Op intensivecareafdelingen waren slechts 10 nieuwe opnames nodig, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal nieuwe opnames blijf alsmaar dalen. De cijfers van maandag waren opnieuw de laagste van het jaar. Dat was een dag eerder ook al het geval, toen het LCPS 75 opnames op verpleegafdelingen registreerde en 14 op de ic's.
Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen maakte een pas op de plaats. Net als zondag zijn het er 1327.
Overplaatsing
Ziekenhuizen hoefden in de afgelopen 24 uur geen enkele coronapatiënt over te laten brengen naar een ander deel van het land. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de afgelopen dagen waren ook al nauwelijks coronapatiënten verplaatst naar andere regio's. Op zondag meldde het LCPS drie verplaatsingen, op vrijdag en zaterdag één. De regio's konden de zorg voor de patiënten zelf afhandelen.De laatste keer dat het LCPS niemand verplaatste, was op 8 en 9 februari. Toen besloot het centrum om alle coronapatiënten binnen te houden vanwege extreem winterweer. Helikopters konden niet vliegen en de speciale corona-ambulances en -bussen konden de weg niet op.
De coronadruk op de ziekenhuizen wordt met de dag minder. In een maand tijd is het totale aantal opgenomen coronapatiënten ongeveer gehalveerd, van 2706 op 30 april naar 1327 op maandag. Dat blijft voorlopig ook dalen, want steeds minder coronapatiënten belanden in een ziekenhuis. Afgelopen etmaal zijn 65 nieuwe patiënten opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het laagste aantal sinds oktober, toen het LCPS begon met het delen van die gegevens.
Doordat de ziekenhuizen minder coronapatiënten hoeven te behandelen, komen er bedden, artsen en verpleegkundigen vrij voor mensen met andere aandoeningen. Daardoor kan die reguliere zorg, die de afgelopen maanden was teruggeschroefd, worden opgevoerd en kan de zorg beginnen met het inhalen van de achterstanden.
De Britse regering wil op 21 juni de laatste coronamaatregelen opheffen, doch gezondheidsexperts denken dat die versoepeling ondanks de hoge vaccinatiecijfers te vroeg komt. Zij maken zich grote zorgen over het huidige aantal nieuwe besmettingen dat het hoogste is sinds maart. 'Verder versoepelen is een risico', klinkt het waarschuwend. Een derde golf ligt volgens de deskundigen op de loer.
Volgens anderen is de derde coronagolf al begonnen. Ongeveer driekwart van de nieuwe coronagevallen in het Verenigd Koninkrijk is te wijten aan de Indiase variant. Twee weken geleden hief de regering echter al een groot deel van de beperkingen op en mochten de Britten weer naar de pub, meer mensen thuis ontvangen en ook was knuffelen niet langer verboden.
Gisteren werden er 3240 nieuwe besmettingen vastgesteld, en al vijf dagen op rij steeg het aantal nieuwe gevallen boven de 3000. Het aantal nieuwe besmettingen ligt daarmee weer op het niveau van midden april, en elke stijging in het aantal ziekenhuisopnames kan de Britse gezondheidsdienst NHS in ernstige problemen brengen, schrijft de krant The Guardian.
Voorlopig zorgt de stijging nog niet voor meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen, maar de vraag is hoelang dat zo blijft. Pandemiemodellen voorspelden, nog voor de Indiase variant werd aangetroffen, al een stijging van het aantal infecties. Door de beperkingen op te heffen, kan het virus zich gemakkelijker verspreiden onder de miljoenen mensen die nog niet geprikt zijn. Zo'n 20 procent van de Britten.
,,We zien nu al dat de huidige maatregelen niet kunnen voorkomen dat het aantal nieuwe gevallen in grote delen van het land sterk stijgt. Dit lijkt er heel erg op dat we nu aan het begin van de derde golf staan”, zegt professor Martin McKee. ,,Tenzij er een wonder gebeurt, is nog meer versoepelen in juni een enorm risico.'' De regering maakt op 14 juni de geplande versoepelingen bekend.Nederland ligt qua vaccinatietempo op het Europees gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). 44,1 procent van de EU-burgers heeft volgens de laatste rapportage momenteel ten minste één coronaprik gekregen. Nederland zat daar met 44,9 procent een fractie boven.
Op de ranglijst van het ECDC staat Nederland op de tiende plaats van de 27 EU-landen. De cijfers liggen echter heel dicht bij elkaar en nog niet alle meldingen zijn meegenomen. Volgens de Rijksoverheid zijn er ruim 9,2 miljoen doses toegediend. Op de ECDC-site stond de teller voor ons land nog op ruim 8,8 miljoen.
Het kleine Malta gaat in de EU aan kop met 63,6 procent. Daarna volgt Hongarije, dat op eigen houtje Russische en Chinese vaccins heeft goedgekeurd die in de rest van de EU niet zijn toegelaten. De grootste achterblijver is Bulgarije, waar slechts 13,9 procent van de bevolking een eerste prik tegen het virus heeft gekregen.
Een slechter gebit door de lockdown? Voor sommige mensen de realiteit, zien tandartsen in de regio Utrecht. Mensen hebben gewacht met met het maken van een afspraak, hebben meer gesnoept of slaan een afspraak over. Nu de coronacijfers dalen en de vaccinatiegraad stijgt, hebben tandartsen het extra druk. „Ik ben extra gaan werken om de vraag aan te kunnen.”
Zo'n 80 procent van de volwassen inwoners van de Friese Waddeneilanden - Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog - is ingegaan op de uitnodiging voor een coronavaccinatie, laat GGD Fryslân weten. De Friese Waddeneilanden waren de eerste gemeenten waar alle 18-plussers een prik hebben konden krijgen.
Van de 6000 mensen die werden opgeroepen, zijn er 4400 komen opdagen. Zo'n 73 procent van de inwoners. Een deel van de mensen die afgelopen tijd een uitnodiging kreeg, was al gevaccineerd. Zoals zorgmedewerkers. Daarmee komt het totale percentage volwassenen dat bereid was een inenting te nemen op zo'n 80 procent.
Ouderen waren iets in de meerderheid, aldus GGD Fryslân. In de leeftijdsgroep van 18 tot 29 is iets minder dan 80 procent geprikt, onder 50-plussers komt dat percentage 'ruim boven de 80 procent'. De GGD zegt vóór 1 juli alle volwassen eilandbewoners die dat willen volledig gevaccineerd te hebben met het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Japan overweegt om bezoekers van de Olympische Spelen in Tokio om een negatieve coronatest of een bewijs van inenting te vragen, meldt de krant Yomiuri. Bezoekers uit het buitenland zijn niet toegestaan bij de Spelen, maar Japanners zelf mogen dat waarschijnlijk wel. De organisatoren nemen komende maand een beslissing onder welke voorwaarden Japanse toeschouwers zijn toegestaan. De roep om de Spelen niet door te laten gaan, klinkt steeds luider. Ook dit bericht werd op Twitter sterk bekritiseerd en de hashtag 'negatief vaccinatiebewijs' was vandaag trending, met ruim 8000 Tweets.
Geboren in 1980 of 1979? Dan kun je, indien gewenst, online een afspraak maken voor het halen van een coronaprik bij een van de 168 GGD-vaccinatielocaties. Vorige week deden zich wat problemen voor bij het maken van een online-afspraak. Daarom het advies: Lukt het niet om online een afspraak te maken? Probeer het dan in een andere browser of maak je cachegeheugen leeg en verwijder je cookies.
Thailand rapporteert 5485 nieuwe coronabesmettingen in het afgelopen etmaal. 1953 daarvan deden zich voor binnen gevangenissen, maar ook onderkomens voor bouwvakkers, fabrieken en achterbuurten, zijn bron van infecties. Sommige bedrijven isoleren besmette arbeiders binnen de fabriek.
De Thaise autoriteiten hebben tot nu toe 159.792 coronagevallen gemeld. Het dodental stijgt vandaag met 19 tot 1031. De Thaise hoofdstad Bangkok - dat in april een uitbraak in het nachtleven constateerde - kent al een maandlang strenge restricties, maar versoepelt er vanaf morgen toch een aantal.
Zo mogen de inwoners weer naar parken om lichaamsoefeningen te doen. Naast de parken mogen ook musea, monumenten en kunstinstellingen, weer beperkt bezoekers ontvangen. Scholen, bars, nachtclubs en uitgaansgelegenheden, blijven echter gesloten.
Tattooshops, nagel-, schoonheids- en massagesalons, daarentegen mogen wel weer een beperkt aantal klanten toelaten. Van de ongeveer 69 miljoen Thai heeft pas 3,3 procent een eerste inenting gehad. De overheid heeft tot nu toe slechts op 7 miljoen doses de hand weten te leggen.De middelbare scholen sloten in december als gevolg van de oplaaiende coronacrisis, maar vanaf vandaag moeten de leerlingen weer elke dag op tijd hun bed uit en zorgen dat hun boekentas gevuld is. Tenminste, die van Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. Die van middelbare scholen in Oss en Heesch hebben nog even respijt.
De gezondheidsautoriteiten in Rusland hebben de afgelopen 24 uur 8475 positieve testen afgenomen, waarvan 2614 in hoofdstad Moskou. Nog eens 339 Russen kwamen te overlijden na een besmetting met het coronavirus. De officiële cijfers komen daarmee respectievelijk op 5.071.917 en 121.501. Officieuze tellingen komen veel hoger uit. Het Russische statistiekbureau komt op 250,000 doden tussen april vorig jaar en maart van dit jaar uit.
Vrijdag rond middernacht veegden politie en handhavers in Deventer de Wellekade leeg, omdat daar te veel jongeren aan het feesten waren. Er werden zo'n tien bekeuringen uitgedeeld aan mensen die niet weg wilden gaan. Zaterdag en afgelopen nacht was het eveneens raak in Deventer. Jongeren hielden zich massaal niet aan de coronamaatregelen. Hoewel er 200 tot 300 mensen bij het 'mini-festival' waren, greep de politie ondanks klachten over overlast niet in.
Het afgelegen eilandstaat Palau, in de Grote Oceaan, is er tot nu toe in geslaagd het coronavirus te weren door de grenzen ruim een jaar geleden te sluiten, maar heeft nu voor het eerst een besmetting vastgesteld. Kans dat iemand anders van de 21.000 inwoners geïnfecteerd raakt, is er niet omdat het om een oude besmetting zou gaan.
In mei, waarin Palau korte tijd een reisbubbel met Taiwan had, testte een toerist positief op het coronavirus. De reiziger was voor vertrek uit Taiwan negatief getest en kwam ook tijdens de verplichte twee weken quarantaine tot twee keer toe als 'niet besmet' uit de test. Het lijkt erop dat de persoon al in januari besmet raakte.
Daklozen in Den Haag kunnen nu ook een vaccinatie krijgen. Een mobiel prikteam van de GGD gaat langs bij de opvanglocaties om de prikken te zetten. ‘Sommigen hebben wel grotere problemen aan hun hoofd dan corona’.
Het Litouwse Europarlementslid Stasys Jakeliunas bepleit een diepgaand onderzoek naar de oorzaken van de coronapandemie. ,,De coronapandemie heeft enorme economische en sociale schade veroorzaakt en veel mensenlevens gekost. EU-burgers hebben het recht de oorzaak van deze ramp te kennen”, schrijft Jakeliunas in een brief aan voorzitter Sassoli en zijn collega’s.
Het onderzoek dat de Wereldgezondheidsraad dit jaar instelde, leidde volgens hem tot onvoldoende conclusies omdat het onderzoeksteam, met daarin viroloog Marion Koopmans, in China geen toegang tot alle data kreeg. De 18 vooraanstaande wetenschappers vroegen in Science Magazine om een onafhankelijk en diepgaand onderzoek naar de oorsprong van het virus.
De Amerikaanse president Biden en de Amerikaanse Senaat stuurden vorige week ook aan op zo'n onderzoek. ,,Ons Parlement zou dit onderzoek in Europa moeten leiden, omdat het alle EU-burgers vertegenwoordigt en aan hen verantwoording schuldig is”, aldus het Groene EP-lid. ,,Daarom roep ik alle politieke groepen op mijn initiatief te steunen'', aldus Jakeliunas.
Premier Ruttes (1967) vaccinatie is een feit. Hij liet zich vanochtend prikken met het Janssen-vaccin en zette een foto van het moment op Twitter. ,,Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij'', schrijft Rutte bij de foto.
Het afgelopen etmaal zijn in Taiwan nog eens 347 lokale besmettingen zijn vastgesteld. In 73 gevallen gaat het om infecties die nog niet waren meegeteld, door vertragingen in de registratie. Tot nu toe telde Taiwan 8160 coronagevallen en 109 overlijdens.
Het Indiase seruminstituut zegt in juni de productie van het AstraZeneca-vaccin op te zullen voeren naar 90 miljoen doses per maand om de vaccinatiecampagne te kunnen versnellen. Nu produceert de vaccinmaker zo'n 65 miljoen doses per maand.
India noteert vandaag het laagste aantal nieuwe dagelijkse besmettingen sinds 11 april: 152.734. Ruim 28 miljoen Indiërs zijn sinds het begin van de pandemie besmet geraakt. De afgelopen 24 uur steeg het officiële dodental met 3128 naar 329.100.
De scholen zijn vanaf vandaag weer volledig open en dat is voor sommige ouders reden voor een feestje...
Duitsland meldt vandaag 1978 nieuw vastgestelde coronabesmettingen, waarmee het totaal aantal infecties bij onze oosterburen op 3.681.126 komt. De afgelopen 24 uur werden 36 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 geregistreerd. Tot nu toe kwamen 99.442 Duitsers te overlijden na een besmetting met het longvirus.
De overheid beschikt met CIMS over een database waarin - met toestemming - de vaccinatiegegevens van miljoenen Nederlanders zijn opgenomen. Straks wordt ook het nieuwe coronapaspoort daaraan gekoppeld. Zijn mijn gegevens veilig? En wat als ik het allemaal niet wil? Acht vragen en antwoorden.
In de Australische deelstaat Victoria, met daarin de miljoenenstad Melbourne, geldt een lockdown van een week, nadat vorige week een aantal besmettingsgevallen werd geconstateerd. De autoriteiten melden vandaag elf nieuwe besmettingen. Het virus lijkt zich te verspreiden naar verzorgingstehuizen. Gisteren werd een personeelslid van bejaardentehuis Arcare Maidstone in Melbourne positief getest.
Vandaag komen daar een tweede medewerker en een 90-jarige bewoner bij. De tweede besmette verpleger was ook werkzaam in BlueCross Western Gardens-tehuis en bleek nog niet ingeënt. Het verzorgingstehuis is nu onder lockdown geplaatst. Gezondheidsminister Martin Foley noemt de infecties in de tehuizen 'een zeer grote zorg'. Het gros van de 820 coronadoden in Victoria viel in bejaardenhuizen te betreuren.,,Internationale kinderontvoering blijkt een hardnekkig probleem te zijn dat zich niet laat weerhouden door corona'', constateert IKO-directeur Coşkun Çörüz van het Centrum Internationale Kinderontvoering. Ondanks de internationale reisbeperkingen is het aantal ontvoerde kinderen vorig jaar iets toegenomen.
Ondanks de negatieve reisadviezen namen ontvoerende ouders hun kinderen toch vaak mee naar het buitenland. In 2020 werden 224 kinderen ontvoerd tegen 207 in 2019. Door de reisbeperkingen waren sommige ouders bang niet tijdig op reis te kunnen of gebruikten het als argument om niet terug te keren uit het buitenland.
In 74 procent van de ontvoeringen is de moeder de dader, in 25 procent de vader en in 1 procent familieleden. Vanuit Nederland werden in 2020 de meeste kinderen ontvoerd naar Polen, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België. Vanuit het buitenland naar Nederland kwamen de meeste kinderen uit België, Frankrijk, China en Tsjechië.Als alles volgens planning verloopt, zal eind deze week een eerste team van intensive care-dokters, zaalartsen en verpleegkundigen uit Nederland in Suriname arriveren. Later zullen ook medische verbruiksartikelen en vaccins gestuurd worden. Dat maakte de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin bekend tijdens een persconferentie.
De hulp is hard nodig nu het aantal besmettingen in het land blijft stijgen. Zondag was er weer sprake van een recordaantal besmettingen. Het aantal positief geteste mensen dat in isolatie is geplaatst staat nu op 1474. Het dodental staat op 292, zo blijkt uit de laatste Covid-19 cijfers.
Vanaf maandagochtend geldt in Suriname code zwart in ziekenhuizen en code paars in het hele land. Dat zijn de hoogste risiconiveaus. Volgens president Chan Santokhi is de Covid-situatie niet meer houdbaar. Zo grijpt de Braziliaanse variant, ook wel de Manaus-variant, flink om zich heen.
Vanwege de situatie geldt de komende weken een totale lockdown in het land. Het afkondigen van code zwart betekent volgens Santokhi dat de hulp in de ziekenhuizen enkel wordt gericht op de Covid-patiënten. Hiervoor is ruim een miljoen euro uitgetrokken.
Met nog slechts twee weken voor de start van het toernooi, zit de Copa América zonder gastland. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol heeft besloten de Copa América niet meer in Argentinië te laten plaatsvinden, vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen.
Lees hier het hele verhaal
De vaccinatiecentra in Barneveld en Arnhem krijgen vanaf vandaag hulp van zestien militairen. De GGD Gelderland-Midden had om extra handen gevraagd. De militairen blijven in elk geval vijf weken beschikbaar voor de hulp.
Defensie heeft sinds begin dit jaar duizend militairen uit alle krijgsmachtonderdelen beschikbaar om te helpen bij de bestrijding van de coronacrisis. Het is maandag de eerste keer dat militairen gaan meehelpen met vaccineren. Volgens Defensie is er sprake van 'militaire steunverlening in het openbaar belang'.
De militairen zijn geschoold bij het Defensie Geneeskundig Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC). Ze kunnen eventueel ook meehelpen bij het ontvangen en begeleiden van mensen die een vaccinatie krijgen.
Tienduizenden ex-coronapatiënten zullen waarschijnlijk te maken krijgen met langdurige klachten. Grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis zijn bang dat zelfstandige revalidatieklinieken hen onnodige, te dure behandelingen aan gaan bieden, meldt Nieuwsuur.
De eerste aanvragen van coronapatiënten voor een behandeling bij zelfstandige revalidatieklinieken komen al binnen bij verzekeraars. ,,Dit is een kans voor klinieken om weer een hele grote populatie aan te boren om te behandelen", zegt Eline Tuijn, medisch adviseur bij zorgverzekeraar CZ.
Martijn Klem, voorzitter van branchevereniging Revalidatie Nederland, denkt dat maar zo'n 2 tot 4 procent van de patiënten een complexe behandeling nodig heeft. ,,De anderen proberen we onder te brengen bij lokale fysio's. Zorgverzekeraar moeten goed kijken naar klinieken die normale zorg bieden voor een dure prijs. Ik hoop dat ze daartegen keihard optreden."
Saskia Baas, de vertrekkend directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond, zat niet aan talkshowtafels tijdens de coronacrisis. Ook bij nieuws vanuit haar regio voerde ze niet altijd het het woord. ,,Ik hoef niet zo in de spotlights te staan", zegt Baas in een afscheidsinterview.
Bovendien doet ze vooral haar deel van het werk, verklaart ze, waarbij zij het niet nodig vindt zelf het hoogste woord te hebben. ,,Er zijn deze pandemie 17 miljoen bondscoaches. Dat maakt het ingewikkeld. Maar ik heb een opdracht uit te voeren en dat doe ik. Bemoei je niet overal mee.’’
Ze laat een andere GGD achter dan drie jaar geleden, toen Baas binnenkwam. ,,Voor de pandemie waren we relatief gezien een van de kleinste GGD’en van Nederland, met op een na het minste geld per inwoner. De afdeling infectieziektebestrijding was 25 man sterk, nu groeien we naar de vierduizend. We hebben samen enorm veel werk verzet en een landelijke rol kunnen spelen. De vijand van buiten heeft onvermoede krachten losgemaakt. Uit alle hoeken en gaten zijn mensen komen helpen.’’
Ho Chi Minh-stad, de dichtstbevolkte stad van Vietnam, treft voorbereidingen om alle 13 miljoen inwoners te testen op corona na een plotselinge stijging van het aantal besmettingsgevallen deze maand, vooral in stedelijke gebieden. Dat hebben de staatsmedia bekendgemaakt.
De metropool in het zuiden van het Aziatische land, dat tot dusver amper te lijden heeft gehad onder de pandemie, denkt 100.000 tests per dag te kunnen afnemen. De voorzitter van het stadsbestuur sprak die verwachting zondag uit tijdens een crisisberaad. Met ingang van maandag moeten de stedelingen verplicht twee meter afstand houden gedurende twee weken. Deze maatregel gold voor het laatst in april 2020.
Het besluit in actie te komen tegen corona werd genomen nadat op 26 mei in Ho Chi Minh-stad ruim honderd nieuwe corona-infecties waren vastgesteld, met name onder leden van een christelijke groepering. De besmettingsbron van dit cluster is niet getraceerd. Behalve individueel bij elkaar uit de buurt blijven, zijn bijeenkomsten van meer dan tien personen voorlopig ook verboden.
Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. Dat meldt de NOS na een rondgang langs 51 ziekenhuizen. In twintig ziekenhuizen zijn corona-afdelingen gesloten.
Het gaat in alle gevallen om verpleegafdelingen waar zuurstof wordt toegediend. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht. Sommige ziekenhuizen hebben meerdere van die afdelingen terwijl er ook ziekenhuizen zijn zonder een speciaal cohort voor coronagevallen.
In ziekenhuizen zonder een aparte corona-afdeling wordt al wel het aantal bedden voor covidpatiënten afgeschaald. In het UMC Utrecht is afscheid genomen van de laatste coronapatiënt op een speciale nood-IC. Die afdeling wordt nu gereedgemaakt om een eventuele nieuwe golf op te vangen.
Eén dosis van het AstraZeneca-vaccin is “weinig tot helemaal niet effectief” tegen de Indiase variant van het coronavirus. Dat concludeert het Franse Institut Pasteur na laboratoriumproeven. Een volledige vaccinatie met twee Pfizer-vaccins blijft wel effectief en toont slechts een “licht verminderde” effectiviteit tegenover de Indiase variant, in vergelijking met de Britse.
Het vaccin van Pfizer/BioNTech produceert wel degelijk antilichamen die de Indiase variant van het coronavirus kunnen neutraliseren, stelt het gerenommeerde instituut in vast een nieuwe studie, die enkel nog maar in een pre-publicatie is verschenen. Volgens onderzoekers is er in het lab slechts een licht verminderde werking tegenover de variant vastgesteld in vergelijking met de dominante Britse variant.
Moskou kampt weer met een stijgende lijn van de coronacijfers. In 24 uur tijd registreerden de gezondheidsautoriteiten in de Russische hoofdstad 3719 nieuwe besmettingsgevallen. Het waren er voor de vierde dag op rij meer dan 3000.
Burgemeester Sergej Sobjanin sprak zondag op tv zijn verontrusting uit. Hij weet de toename onder meer aan de week vakantie in mei. Tijdens die vrije dagen gingen de Moskovieten aanzienlijk minder naar een dokter, waardoor virusinfecties pas later aan het licht kwamen. Daarnaast gelden er in Moskou al maanden amper beperkingen.
Sobjanin is bovendien niet te spreken over het vaccinatietempo in zijn stad met 12 miljoen inwoners. Het gaat veel te langzaam. In Moskou zijn in vergelijking met andere Europese metropolen tot dusver veel minder inwoners ingeënt. Dat veel mensen een prik weigeren is volgens de burgemeester "een schande".
In heel Rusland is pas ongeveer 11 procent van de bevolking gevaccineerd. In totaal kwamen er zondag 9694 nieuwe besmettingsgevallen bij.
Er zijn afgelopen etmaal 2785 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er minder dan tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend, toen er 3438 werden gemeld. Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is 3061, dat is hoger dan dat aantal gevallen van de laatste 24 uur.
Het aantal sterfgevallen steeg met zes tot in totaal 17.634. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt meestal een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd.
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is zondag iets verder gedaald tot 486. Dat zijn er 13 minder dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zondag lagen er 486 coronapatiënten op de intensive care.
Ziekenhuizen behandelen momenteel in totaal 1327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 25 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen zijn er 12 bedden vrijgekomen door de uitstroom van coronapatiënten, daar liggen nog 841 coronapatiënten.
Ziekenhuizen nemen ook steeds minder nieuwe coronapatiënten op. In de afgelopen 24 uur belandden 89 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic, tegenover 110 een dag eerder.
Honderden mensen lopen zondagmiddag in Eindhoven mee met Walk of freedom, een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De naar schatting 500 demonstranten trekken vanaf het station over een route van twee uur door de stad terug naar de oorspronkelijke vertrekplaats. Burgemeester John Jorritsma gaf toestemming voor de demonstratie. Hij hield daarbij rekening met een door de organisatie verwachte opkomst van 3000 mensen.
Jorritsma stelde enkele voorwaarden aan de optocht. Met name moeten deelnemers onderling voldoende afstand houden in verband met de coronaregels. De demonstratie duurt tot 16.00 uur en wordt begeleid door politieagenten en handhavers.
Studentenvakbond LSVb is blij met de uitspraken van demissionair minister Hugo de Jonge die zondagochtend zei dat op 1 september iedereen in Nederland die dat wil gevaccineerd kan zijn. Als alles volgens plan verloopt, kunnen volgens De Jonge tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten. Daarmee kan al het onderwijs in Nederland weer normaal plaatsvinden, hoopt de studentenvertegenwoordiging.
,,De studenten kunnen, na het roerige afgelopen studiejaar, niet wachten om weer een normaal jaar tegemoet te zien. Niet alleen met open collegezalen en een studie die verloopt zoals voor de coronacrisis, maar ook met een normaal sociaal leven dat voor studenten ook uitermate belangrijk is”, aldus Lyle Muns, de voorzitter van de studentenvakbond.
Matthijs de Ligt wil zich toch laten vaccineren tegen het coronavirus. De Ligt vertelde vrijdag nog voor de camera van ESPN dat hij het aanbod om zich te laten vaccineren heeft afgeslagen. ,,Het is niet verplicht”, zei de verdediger van Juventus die in januari al positief testte op corona. ,,Ik vind dat je baas moet zijn over je eigen lichaam. Het risico voor een besmetting is er altijd. Ik probeer met zo min mogelijk mensen in contact te komen buiten het Nederlands elftal om.”
Nu laat de De Ligt op Twitter weten toch een prik te willen halen.
De Ligt laat niet weten waarom hij van mening is veranderd. Hij kreeg zaterdag veel kritiek op sociale media. Mensen vonden dat hij zijn ploeggenoten en het Nederlands elftal in de aanloop naar het EK in gevaar bracht door zich niet te laten vaccineren.
Het is onduidelijk of De Ligt zich voor het EK nog mag laten vaccineren tegen het coronavirus. Bondscoach Frank de Boer zei eerder al dat zijn internationals alleen afgelopen woensdag de kans kregen om zich te laten vaccineren. ,,Daarna gaan we naar Portugal op trainingskamp en komen er oefenwedstrijden aan. Dan kunnen we het niet gebruiken dat spelers moe, zwak en misselijk zijn door mogelijk bijwerkingen van de vaccinatie.”
Suriname heeft extreem te lijden onder het coronavirus. Het aantal besmettingen is nu opgelopen richting 300 per dag. De druk die dat legt op de Surinaamse zorginstellingen is onhoudbaar. Daarbij is de uit Brazilië overgekomen Manaus-variant die in Suriname huishoudt ook nog eens extra besmettelijk.
In het land is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus. De Covid-situatie is niet meer beheersbaar, zei president Chan Santokhi vrijdagavond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.
Demissionair minister Hugo de Jonge zegt dat alle coronamaatregelen op 1 september geschrapt kunnen worden. Dat betekent dat mensen geen mondkapje meer hoeven te dragen en geen 1,5 meter afstand hoeven te houden.
Iedereen geboren in 1977 en 1978 kan vanaf vandaag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. ,,De vaccinatieoperatie is flink op stoom waardoor we weer door kunnen naar de volgende geboortejaren”, laat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weten op Twitter. ,,Rond 10:30 uur kan iedereen die geboren is in het prachtige geboortejaar 1977 en in 1978 online een afspraak maken.” Dat betekent dat de minister zelf ook een afspraak in mag plannen aangezien hij van ‘het prachtige geboortejaar’ 1977 is.
Diederik Gommers plaatste vandaag op zijn Instagramaccount een foto van een lege covidafdeling op het Erasmus MC. Het Rotterdamse ziekenhuis heeft door de dalende besmettingscijfers de extra covidafdeling kunnen sluiten.
,,Ongelooflijk, maar hier hebben we zo naar verlangd!”, schrijft de IC-arts in zijn post. ,,Wij, de ziekenhuismedewerkers, zijn zo toe aan vakantie, maar jullie waarschijnlijk ook. Ik krijg al zin als ik vandaag al die mensen zie genieten op terrassen en in de parken met het mooie weer.”
Gommers: ,,De snelle daling op de IC komt door het vaccineren in rap tempo van de risicogroepen; dat zien we omdat nieuwe opnames op de IC's nu duidelijk jonger zijn. We zijn op weg naar ons ‘oude’ leven en willen ook echt van dit virus af! Niemand is verplicht, maar ik hoop dat zoveel mogelijk mensen zich laat vaccineren.”
Wie vanaf Nederland voor een kort verblijf naar Duitsland wil reizen, hoeft vanaf vandaag geen negatieve testuitslag meer te laten zien. Het Robert Koch Instituut (de Duitse RIVM) wijst Nederland niet langer als hoog risicogebied aan. Sinds 6 april moest iedereen die vanaf de Nederlandse grens naar Duitsland wilde een recente negatieve sneltest kunnen laten zien.
Wie langer dan 48 uur in Duitsland wil verblijven moet nog wel een negatieve sneltest kunnen overhandigen die niet ouder is dan 72 uur.
De corona-uitbraak in Taiwan is nog niet voorbij. Het Oost-Aziatische eiland rapporteert over afgelopen etmaal 355 nieuwe besmettingen. Daarmee komt het totaal nu op 7806 besmettingen.
Lange tijd gold Taiwan als een voorbeeld voor hoe je succesvol corona buiten de deur houdt. Met strenge inreis- en qurantaineregels voorkwam het land in lockdown te moeten. Maar vermoedelijk veroorzaakte dit aanvankelijke succes ook enige laksheid onder de bevolking. Mensen lieten zich nog weinig lieten testen en de qurantaineregels werden versoepeld. Dat, in combinatie met de komst van de besmettelijkere Britse variant, zorgt ervoor dat er sinds half mei voor het eerst een piek zichtbaar is in de Taiwanese coronacijfers.
Hierdoor ziet het eiland zich genoodzaakt voorzichtige lockdownmaatregelen te nemen. Restaurants mogen alleen nog afhaalmaaltijden verkopen, en de minister van Volksgezondheid riep iedereen op zo weinig mogelijk tijd buiten door te brengen.
India rapporteert afgelopen etmaal 165 duizend nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal in 46 dagen. Sinds april heeft India te maken met een ernstige corona-uitbraak die de gezondheidszorg in de grote steden overspoelde.
In totaal hebben er in India bijna 28 miljoen gerapporteerde besmettingen plaatsgevonden. Het officiële dodental staat op 325,972 doden. Het daadwerkelijke aantal is waarschijnlijk vele malen hoger.
De Indiase overheid heeft aangekondigd in juni 120 miljoen vaccinaties te willen gaan zetten. Dat betekent een flinke opschaling in vergelijking met de 80 miljoen vaccinaties die in mei zijn geprikt. Ongeveer 3 procent van het 1.3 miljard mensen tellende land is volledig gevaccineerd.
Hoewel vanaf maandag alle middelbare scholen weer helemaal open mogen, komt dat moment voor veel scholen te vroeg. Dat blijkt volgens NU.nl uit een rondgang langs scholengemeenschappen in het land. Sommige koepels twijfelen zelfs of zij voor 7 juni - de datum waarop zij verplicht volledig open moeten - wel klaar zijn.
De volledige heropening werd vorige week aangekondigd. Demissionair onderwijsminister Arie Slob acht de heropening verantwoord door de dalende coronacijfers. Leerlingen en leraren zouden wel twee keer per week een coronazelftest moeten doen om eventuele virusverspreiding tegen te gaan. Alle scholen hebben daarvoor vanuit het ministerie zelftestkits ontvangen.
Daar zit ook direct het heikele punt voor de meeste scholengemeenschappen: directeuren weten niet hoe zij in een week tijd de zelfteststructuur moeten optuigen én roosters en klaslokalen moeten omgooien: momenteel krijgen de meeste scholieren namelijk maar een paar dagen per week fysiek les.
Scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) stelt dat het gros van hun 23 scholen in de provincie pas op 7 juni opengaat. Ook NUOVO - met vijftien scholen actief in Utrecht - zegt dat maandag hooguit één school de deuren voor alle leerlingen opent. Datzelfde geldt voor SOVON in Noord-Holland, terwijl in het noorden van het land ook onzekerheid heerst over de heropening op maandag.
Een groep van 117 gezondheidsmedewerkers van een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas heeft een rechtszaak aangespannen tegen hun werkgever omdat die hen verplicht zich te laten vaccineren, meldt The Washington Post. Ze stellen dat de verplichte inenting tegen het coronavirus in strijd is met de Code van Neurenberg, regels die na de Tweede Wereldoorlog zijn opgesteld om experimenten met menselijke proefpersonen zonder hun toestemming te voorkomen.
Volgens de medewerkers verliezen ze hun baan als ze zich weigeren te laten prikken. Dat is in hun ogen in strijd met de wet. De rechtbank moet volgens de zorgmedewerkers voorkomen dat hun werkgever in Houston niet-gevaccineerde mensen ontslaat.
Hoewel in de VS inmiddels meer dan de helft van de bevolking een eerste prik heeft gehad, stellen werkgevers zich over het algemeen terughoudend op als het aankomt op het verplicht stellen van een coronavaccinatie.
Al vijf dagen lang zijn er geen nieuwe coronabesmettingen op Curaçao geregistreerd. Tussen 23 en 29 mei is er slechts één besmetting vastgelegd. Tegelijkertijd zijn in de afgelopen week meer dan 5000 mensen getest. De coronagolf die het eiland in maart en april teisterde, lijkt voorbij.
In totaal zijn er nu nog 28 actieve besmettingen op het eiland, terwijl dat aantal op 10 april nog boven de 4700 lag. Tussen 20 maart en 20 mei overleden 99 coronapatiënten. Maar sinds 20 mei is er geen coronadode meer op het eiland gevallen.
Op 31 maart liet de Curaçaose regering weten dat er sprake was van een noodsituatie en dat het ziekenhuis vol lag met coronapatiënten. Tientallen vrijwilligers uit Nederland kwamen helpen bij de behandeling van de patiënten en het vaccinatietraject. De meesten daarvan zijn inmiddels weer vertrokken.
Veel Curaçaoënaars zijn gevaccineerd. Meer dan 84.000 mensen hebben een eerste vaccinatie gekregen, bijna 67.000 zijn al twee keer geprikt. Het streven is 106.000 mensen twee keer te laten vaccineren, dat is 85 procent van de volwassen bevolking. Maar de overheid is blij met de hoeveelheid mensen die zich nu al hebben laten vaccineren.
Op het eiland geldt sinds maart vorig jaar, met een kleine onderbreking, een avondklok. De lage besmettingscijfers van de afgelopen tijd geven echter aan dat er meer ruimte is voor versoepeling. Daarom is aangekondigd dat maandag aanpassingen van de coronamaatregelen bekend worden gemaakt.
In de Verenigde Staten heeft inmiddels ruim de helft van alle inwoners de eerste vaccinatie tegen het coronavirus gekregen, blijkt zaterdag (lokale tijd) uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Ongeveer 40 procent van de circa 330 miljoen Amerikanen heeft al twee prikken gekregen.
De vaccinatiegraad onder de pakweg 260 miljoen volwassenen bedraagt ruim 62 procent. Zij hebben minimaal een inenting gekregen, meer dan 51 procent van hen is al volledig gevaccineerd. Uit cijfers van de CDC blijkt verder dat van alle 65-plussers 86 procent minimaal een dosis heeft ontvangen.
In de Verenigde Staten zijn de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech , waarvan twee injecties nodig zijn, het populairst. Het vaccin van Johnson & Johnson, dat al na één dosis volledig werkzaam is, is momenteel goed voor minder dan vijf procent van alle inentingen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft als doel gesteld dat op 4 juli (Onafhankelijkheidsdag) ongeveer 70 procent van alle volwassenen ten minste de eerste vaccinatie zou moeten hebben gekregen. Veel staten, gemeenten en bedrijven proberen twijfelende mensen via loterijen en andersoortige winacties, waarbij ze grote prijzen zoals auto's en cruises kunnen winnen, te verleiden om zich te laten vaccineren. In de staat New York worden studiebeurzen verloot onder tieners die zich laten inenten.
Het vaccin van Pfizer/BioNTech is eerder deze maand in de VS goedgekeurd voor kinderen vanaf twaalf jaar, de overige middelen mogen momenteel alleen aan volwassenen worden toegediend.
Parijs danste weer even met duizenden tegelijk. De Franse rockband Indochine en DJ Etienne de Crecy traden vandaag op voor 5.000 concertgangers in de AccorHotels Arena. Het was een experiment om te kijken of in Frankrijk weer grote evenementen georganiseerd kunnen worden.
Onder toezicht van de gezondheidsautoriteiten dansten de proefpersonen in de concertzaal met mondkapjes, maar zonder 1,5 meter afstand op de muziek. Ze mochten het optreden gratis bijwonen, op voorwaarde dat ze zich drie keer lieten testen: twee keer voor en één keer ná het concert.
Om het risico op besmetting verder te verminderen, lieten de organisatoren alleen mensen tussen de 18 en 45 jaar zonder onderliggende gezondheidsproblemen deelnemen.
Vietnam heeft een hybride variant van mutaties van het coronavirus aangetroffen die het eerst werden gedetecteerd in India en het Verenigd Koninkrijk, laat de Vietnamese minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long vandaag weten.
Naast de Britse en de Indiase variant zijn er in Vietnam nog vijf andere varianten aangetroffen. De ontdekte hybride variant is volgens minister Long 'een Indiase variant met mutaties die origineel bij de Britse variant horen'.
Uit laboratoriumkweekjes zou volgens Thanh Long zijn gebleken dat de hybride zich zeer snel vermenigvuldigt en daarom ook sneller overgedragen wordt. ,,De nieuwe variant is erg gevaarlijk'', volgens de minister en zou zich via de lucht verplaatsen.
De zogenoemde Britse variant ofwel B.1.1.7 werd in oktober voor het eerst gesignaleerd en zorgde in de maanden daarop onder meer in West-Europa voor een explosieve groei van de besmettingscijfers.
De mutatie die voor het eerst in India werd gesignaleerd, B.1.617, heeft de afgelopen maanden miljoenen mensen geïnfecteerd. In India werden tot meer dan 400.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, met dagelijkse dodentallen tot boven de 4000.
Vietnam is tot dusver goeddeels gespaard door de coronapandemie, komt naar voren uit de cijfers van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore. Er zijn vooralsnog bijna 6400 besmettingen vastgesteld en zeker 47 personen overleden.
Deze maand is er echter sprake van een gestage toename van het dagelijkse aantal besmettingen. In de laatste week van april kwam het daggemiddelde niet boven de 10 uit. Deze week ligt het gemiddelde per dag al boven de 200 besmettingen.Enkele honderden Nederlanders hebben hun strijd tegen het coronabeleid zaterdag verlegd naar Brussel. Ze kwamen met Belgen en andere Europeanen bijeen in een Brussels stadsbos en trokken vervolgens naar de Europese instellingen. Met voorman Willem Engel in de voorste gelederen, die opnieuw de liefde predikte en grapte over zijn twittergekibbel met de Belgische viroloog Marc Van Ranst.
De organisatoren mikten op 40.000 demonstranten uit heel Europa, maar het bleef zaterdag naar schatting bij enkele duizenden. Onder hen veel Nederlanders, zoals Dordtenaar Marcel Ekel. ,,Dat is wel jammer. We hoopten dat we vandaag ons konden verbinden met verzetsbewegingen uit andere Europese landen.''
Na een tocht door de Belgische hoofdstad met wapperende banieren vol hartjes, vredestekens en leuzen tegen Rutte wilden de demonstranten bijeenkomen op het plein tussen de bestuursgebouwen van de Europese Unie. Maar dat vond de politie te veel van het goede. Even dreigde wat grimmigheid. Er waren enkele kleine incidenten, maar onder het scanderen van 'Wij zijn vreedzaam' dropen de coronasceptici af.
De Spaanse havens gaan vanaf 7 juni weer open voor cruiseschepen. Dat heeft het ministerie van Transport bekendgemaakt. Spanje hoopt mede door deze maatregelen het zomerseizoen van de zwaar getroffen toeristische sector te redden.
De maritieme autoriteiten hebben ingestemd met heropening van de aanlegplaatsen voor varende hotels omdat het aantal nieuwe coronagevallen daalt en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Spanje, een geliefde pleisterplaats voor internationale cruises, weerde de luxe passagiersschepen sinds juni 2020 uit zijn havens na verontrustende berichten over ernstige virusuitbraken aan boord.
Vorige week kondigde premier Pedro Sánchez aan dat Spanje vanaf 7 juni iedere buitenlander die is gevaccineerd tegen corona weer graag zal verwelkomen. Door de meevallende infectie- en inentingscijfers kijkt het Zuid-Europese land nu extra uit naar de spoedige heropening van de vitale toeristenindustrie.
De Indiase gezondheidsautoriteiten hebben zaterdag opnieuw een daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen kunnen melden. In 24 uur tijd kwamen er 173.790 gevallen bij, de geringste toename in 45 dagen. De top van de tweede golf viel op 6 mei met bijna 415.000 nieuwe gevallen. Tot dusver zijn ruim 27,7 miljoen infecties geregistreerd op een bevolking van bijna 1,4 miljard mensen.
Het sterftecijfer vertoont sinds een week een dalende tendens, maar is met 3617 nieuwe slachtoffers zaterdag nog steeds aanzienlijk. In totaal heeft Covid-19 nu officieel meer dan 322.000 Indiërs het leven gekost. Het werkelijke aantal is vermoedelijk hoger.
Het vaccinatieprogramma loopt nog niet naar wens. Pas 3 procent van de inwoners is volledig ingeënt. De regering heeft beterschap beloofd en denkt dat voor het eind van het jaar iedereen de benodigde prikken heeft gehad.
Ondanks de nog heersende coronaproblemen wil New Delhi maandag een voorzichtig begin maken met versoepeling van de maatregelen. De Indiase hoofdstad zit sinds 19 april in lockdown.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 3438 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er minder dan een dag eerder, maar meer dan het weekgemiddelde van 3161.
Vrijdag werden nog (gecorrigeerd) 3884 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan de vrijdagen ervoor. Vorige week vrijdag meldde het RIVM meer dan 4100 positieve tests, de vrijdag ervoor ruim 5500 en nog een vrijdag eerder bijna 7500.
Amsterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. Hier kregen 207 inwoners bericht dat ze positief getest zijn. In Rotterdam kwamen er 171 besmettingen bij. Daarna volgen Den Haag (115), Utrecht (85) en Tilburg (67).
Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met acht. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,6 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
De openluchttheaters in Nederland balen van de aangekondigde versoepelingen. Premier Rutte kondigde vrijdag aan dat zij maximaal 50 bezoekers mogen ontvangen. En dat is veel te weinig om van te kunnen draaien, sipt Koen van der Mark van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters. ,,Met deze regels gaat geen enkel theater open, van deze opbrengst kunnen wij de artiesten niet betalen."
Alleen theaters met meer dan 1000 zitplaatsen kunnen meer mensen ontvangen: 250. De binnentheaters reageerden opgetogen op dit besluit, eerder werd uitgegaan van 30 bezoekers.
Van der Mark had verwacht dat er regels zouden komen om afstand te houden, maar niet dat een maximum van 50 bezoekers uit de bus zou rollen. ,,Ik vind het vreemd dat binnen en buiten nu over een kam worden geschoren. Een kroeg mag net zoveel mensen binnenlaten als wij, dat is heel vreemd. Wij hebben geen problemen met ventilatie, je kunt hier voldoende afstand houden. Ik vind het heel teleurstellend."
Voor het eerst in vijf maanden tijd liggen er minder dan 500 coronapatiënten op de intensive care, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag lagen er 499 coronapatiënten op de intensive care, 22 minder dan een dag eerder. De laatste keer dat er minder dan 500 coronapatiënten op de ic lagen was op 13 december 2020. Toen ging het om 497 patiënten.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 1352 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 88 minder dan een dag eerder.
Op de verpleegafdelingen zijn er 66 bedden vrijgekomen door de uitstroom van coronapatiënten, daar liggen nog 853 coronapatiënten.
Mensen zijn door de coronapandemie minder vlees van wilde dieren gaan eten. In een onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten uitvoeren gaf bijna 30 procent van de ondervraagden aan dat ze minder wilde dieren zijn gaan eten door corona of daar helemaal mee opgehouden zijn.
Bijna de helft (46 procent) van de deelnemers aan het onderzoek denkt dat de overdracht van ziektes van dier op mens de meest waarschijnlijke oorzaak is van pandemieën die ons nog te wachten staan. Vooral Chinezen (91 procent) en Vietnamezen (84 procent) zien sluiting van zogeheten wildlifemarkten als belangrijkste maatregelen om nieuwe pandemieën te voorkomen. Het coronavirus is mogelijk afkomstig van vleermuizen, die via een andere gastheer voor het eerst mensen besmetten, concludeerden experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO na onderzoek in de Chinese stad Wuhan, waar in 2019 de pandemie begon.
Kate Middleton heeft haar eerste coronavaccin ontvangen. ,,Ik ben erg dankbaar voor iedereen die een rol speelt in het vaccinatieproces", laat de hertogin van Cambridge weten. ,,Bedankt voor alles dat jullie doen."
Het RIVM heeft berekend dat wanneer jongeren tussen de 12 en 18 jaar worden ingeënt het coronavirus komende winter onder controle gehouden kan worden zonder vergaande maatregelen. ,,Als alles meezit, kan het reproductiegetal net onder de 1 uitkomen'', zegt RIVM-modelleur Jacco Wallinga tegen de NOS over de wintersituatie als alleen volwassenen in ons land worden gevaccineerd.
Als ook de jeugd een prik krijgt, komt het reproductiegetal - het cijfer dat aangeeft hoeveel anderen één besmet persoon aansteekt - waarschijnlijk rond de 0,85 uit. Bij de berekeningen gaat het RIVM er vanuit dat alleen de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse, varianten van het virus 'voet aan de grond krijgen'. De huidige vaccins zijn tegen andere mutaties wellicht minder werkzaam.Meldingen over geluidsoverlast heeft de politie in Eindhoven naar een illegaal feest op het dakterras van een studentencomplex geleid. Bij het studentenhuis 'leek het wel open huis', aldus de politie. Compleet met openstaande hoofdingang en vrije toegang tot het dakterras. Luide muziek en alcohol moesten de niet toegestane feestvreugde vergroten. Net als de cilinders met lachgas in de overdekte 'chill-ruimte'. Er werden ruim 80 bekeuringen uitgedeeld wegens het overtreden van de coronamaatregelen.
Gisteren waren de jaren 74 en 75 aan de beurt, maar vanaf nu kunnen ook zij die in 1976 zijn geboren een prikafspraak maken bij de GGD. Later deze week ontvangen zij ook een papieren uitnodiging, waarmee telefonisch een afspraak gemaakt kan worden. De 205.000 mensen geboren in 1976 krijgen het vaccin van Janssen.
In de Duitse deelstaat Beieren zijn de eerste valse vaccinatiebewijzen opgedoken, laat de politie weten. Het zijn er nog niet veel, aldus de federale recherche, maar de verwachting is de vraag en het aanbod zullen toenemen. Mensen die een vaccinatiebewijs kunnen tonen, hebben minder last van de coronabeperkingen.
De Bayerischer Rundfunk meldt dat de vervalsingen zonder problemen kunnen worden bemachtigd. De politie in Beieren buigt zich nog steeds over een zaak waarbij een onbekende voor een supermarkt in Memmingen valse vaccinatiebewijzen aan voorbijgangers gaf zonder een tegenprestatie te verlangen.
Het Robert Koch-instituut, de Duitse tegenhanger van ons RIVM, meldde eerder vandaag 5426 nieuwe coronabesmettingen en 163 overlijdensgevallen door toedoen van Covid-19. In totaal raakten 3,675.296 van onze oosterburen besmet met het longvirus. 88.350 van hen overleden aan de gevolgen ervan.In de vaccinatielocatie van de GGD in Zwolle heeft opnieuw iemand een verkeerd vaccin gekregen. GGD IJsselland had juist een extra check ingebouwd, nadat het eerder enkele keren misging. Een jonge vrouw die deze week voor haar eerste prik kwam, kreeg het vaccin van AstraZeneca in plaats van Pfizer/BioNTech.
Het aantal coronabesmettingen in Taiwan blijft oplopen. Vandaag melden de gezondheidsdienst 486 nieuwe infecties. 166 daarvan zijn gevallen die eerder werden vastgesteld, maar vertraagd doorgegeven. In totaal zijn in Taiwan nu 7315 mensen geïnfecteerd geraakt en zijn 78 van hen overleden aan de gevolgen.
Maleisië heeft het hoogste aantal positieve testen sinds het begin van de coronapandemie afgenomen. 9020 Maleisiërs blijken vandaag besmet en tillen het totaal aan coronagevallen naar 558.543. Het is het vijfde dagrecord op rij.
Rusland meldt voor de derde dag op rij meer dan 9000 nieuwe coronabesmettingen. Het officiële aantal infecties stijgt vandaag 9289 naar 5.053.748. De afgelopen 24 uur werden er 401 aan Covid-19 te wijten overlijdens geregistreerd. Het totale dodental loopt daarmee op tot 120.807. Cijfers van het Russische bureau voor de statistiek komen echter uit op zo'n 250.000 doden sinds het begin van de pandemie.
Demissionair zorgminister De Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het vervroegd uitnodigingen van zwangere vrouwen weinig effect heeft op de snelheid waarmee deze groep wordt gevaccineerd. Zij krijgen dus geen voorrang.
Het kabinet nam dit wel in overweging, maar advies bij het RIVM leert dat zwangere vrouwen die risico lopen op een 'ernstig beloop van covid-19', met mogelijke gevolgen voor het kind, al een medische indicatie hebben en al met voorrang worden ingeënt.
Naar verwachting zullen twintigers 'binnen enkele weken' een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. ,,Verdere prioritering is dus vanwege het hoge tempo van vaccineren niet nodig", meldt De Jonge.China heeft tot nu toe 603 miljoen coronaprikken gezet, melden de gezondheidsautoriteiten in het land. Gisteren werden er 16 nieuwe infecties met het longvirus geconstateerd, waarvan twee lokale besmettingen. Volgens China zijn de andere coronagevallen in het buitenland opgelopen. Officieel zijn er in China sinds het begin van de pandemie 91.061 personen besmet geraakt. Het dodental staat op 4636.
De zuidelijke miljoenenstad Guangzhou heeft een complete wijk afgesloten en de inwoners opgedragen binnen te blijven. Er wordt huis-aan-huis op corona getest, nadat afgelopen week twintig nieuwe besmettingen werden vastgesteld. Dat lijkt niet veel, maar de autoriteiten zijn alert op dit soort lokale uitbraken. Markten, scholen, kinderopvangen en uitgaansgelegenheden, blijven daarom dicht.
De meeste nieuwe vastgestelde infecties zijn terug te voeren op een 75-jarige vrouw bij wie op 21 mei de Indiase variant van het coronavirus werd geconstateerd. De vrouw besmette inwonende familieleden en anderen die bij haar kwamen eten. Eerder deze week lieten de autoriteiten al honderdduizenden inwoners op corona testen. Woensdag stond de teller op zo'n 700.000.
Twee middelbare scholen in Veghel weigeren om op 7 juni weer helemaal open te gaan. Het Zwijsen College en het Fioretti College willen de deuren pas ná de zomer openen. ,,Het is gewoon een slecht besluit van het kabinet”, zegt directeur Anita O’Connor van de twee scholen.
De Australische deelstaat Victoria ligt voor de vierde keer onder lockdown en stelt vandaag vijf nieuwe coronabesmettingen vast. De laatste uitbraak komt daarmee op 35 en is voor veel mensen reden een vaccinatie te gaan halen. Met lange rijen en uren wachten tot gevolg. Een speciale afsprakenlijn bezwijkt vrijwel dagelijks onder het grote aantal bellers. Gisteren werd het recordaantal van 43.500 coronaprikken gezet.
De nieuwe corona-uitbraak in Victoria werd veroorzaakt door een reiziger die negatief testte na een hotelquarantaine, vervolgens naar Melbourne vloog maar uiteindelijk toch besmet bleek te zijn. De nu geïnfecteerde Australiërs hebben, zo blijkt uit het traceeronderzoek, samen zo'n 150 plaatsen bezocht. Duizenden mensen lopen daardoor het risico ook besmet te zijn.
Nederland lijkt langzaam maar zeker uit de coronacrisis te klimmen. Demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge kondigden gisteren nieuwe versoepelingen aan, die vanaf 5 juni ingaan. Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team, acht een vierde golf onwaarschijnlijk. ,,Maar we moeten niet denken dat we er al zijn", zegt hij tegen NRC.
Er mag weer geknuffeld worden bij onze zuiderburen. Vanaf 9 juni kan 'kussen, knuffelen, of zelfs op straat een wildvreemde aanklampen' weer, melden Belgische media op basis van plannen voor een ministerieel besluit. Een wildvreemde beetpakken kan sowieso voor problemen zorgen, maar ook over het 'kussen en knuffelen' zijn de experts het niet eens. ,,Wij hebben dit nooit geadviseerd'', zegt infectiologe Erika Vlieghe. ,,De politiek zal het zelf moeten uitleggen.''
De regeling rond knuffelcontacten zal vervangen worden door de regel van vier, meldt de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. ,,Alleen gaan we nu niet meer regelen welke vrienden dat mogen zijn.'' De versoepeling werd echter nooit expliciet aangekondigd. Verrassend genoeg wordt wel 'sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen zoals het bewaren van afstand en de maskerdracht maximaal na te leven'.Informatie uit de coronateststraten van de GGD's wordt beschikbaar gesteld aan statistiekbureau CBS. Dat gaat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid statistische analyses uitvoeren. Het ministerie wil zo ,,meer inzicht verkrijgen voor de bestrijding van de pandemie en de gevolgen voor specifieke groepen binnen de samenleving''. De overheid belooft dat de privacy van mensen gewaarborgd blijft.
Voor de analyses zal het CBS gebruikmaken van data over onder meer inkomen, onderwijsniveau, arbeidspositie en woonsituatie. ,,Zo wordt duidelijk welke groepen precies positief, negatief of niet getest zijn. Deze analyses kunnen mogelijk helpen sneller te identificeren welke groepen zich meer of minder laten testen, welke beroepen een hoger risico lopen of wat bijvoorbeeld de invloed is van woon- of werkomstandigheden om positief getest te worden'', aldus het ministerie.
Het departement verwacht dat dit kan bijdragen aan een meer gerichte bestrijding van het virus en mogelijk kan helpen bij volgende epidemieën. Zo kunnen ook de GGD's, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Outbreak Management Team (OMT) hun voordeel ermee doen. Eind juni worden de eerste analyseresultaten verwacht. De statistieken worden altijd openbaargemaakt.
De privacy is volgens het ministerie geregeld via de zogeheten CBS-wet. Zo worden ,,de direct identificerende persoonskenmerken'' bij het CBS verwijderd na binnenkomst van de data. Ook worden er persoonskenmerken versleuteld en ,,er wordt nauwlettend gekeken of resultaten niet herleidbaar zijn naar personen''.
Het ministerie bekijkt of het zinvol en wettelijk mogelijk is om ook andere data, zoals vaccinatiegegevens, beschikbaar te maken bij het CBS voor statistisch onderzoek.
De toegevoegde waarde van de app CoronaMelder bij het opsporen van coronabesmettingen is 'klein maar merkbaar', stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam in een evaluatie.
Volgens het onderzoek zijn minstens 14.000 besmettingen aan het licht gekomen door de app. Bijna 190.000 mensen lieten zich testen na een melding.
De CoronaMelder verlaagt het reproductiegetal met 0,3 procent. Dit getal geeft weer hoeveel mensen elkaar besmetten: bij een R-getal van bijvoorbeeld 1,2 besmetten honderd mensen in totaal 120 anderen. Bij een groter aantal gebruikers kan de app dit getal tot 2 procent verlagen, aldus de onderzoekers. Door de app, het testen en bron- en contactonderzoek is het reproductiegetal nu 12,7 procent lager.
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge bevestigt de evaluatie dat de app ,,een belangrijke bijdrage'' levert aan het snel opsporen en indammen van coronabesmettingen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft de CoronaMelder ongeveer 3 miljoen actieve gebruikers. De app is gedownload door 4,9 miljoen mensen.
De overheid op Saint Martin, het Franse gedeelte van het eiland Sint Maarten, voert vanaf zondag een avondklok in. Dat is een gevolg van de stijging van het aantal coronabesmettingen op het eiland. Tussen 17 en 23 mei werden 122 nieuwe gevallen geregistreerd, inmiddels is het aantal mensen dat momenteel besmet is gestegen tot 350.
Volgens de overheid is dat reden om nieuwe, strengere maatregelen in te voeren. Zo geldt vanaf zondag voor ten minste tien dagen een avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur. Na 20.00 uur mogen mensen vanaf zondag op Saint Martin alleen de straat op in verband met medische redenen of noodzakelijk werk. Alleen hotelbars en -restaurants mogen na het ingaan van de avondklok openblijven. Als na tien dagen het aantal besmettingen niet is gedaald, wordt de avondklok verlengd.
Op het Nederlandse gedeelte geldt geen avondklok en mogen winkels tot 23.00 uur openblijven. Om te voorkomen dat mensen 's avonds van het Franse naar het Nederlandse gedeelte rijden, gaat de politie controleren op de vier grensovergangen.
Op Sint Maarten werd vorige week alarm geslagen over een plotselinge stijging van het aantal besmettingen. Tot nu toe is die stijging echter beperkt gebleven. Tot begin van de maand bleef het aantal mensen dat besmet is steeds onder de dertig. Sinds tien dagen is dat gestegen naar rond de tachtig, maar het aantal neemt ook niet verder toe. Sint Maarten voert op dit moment dan ook geen nieuwe coronamaatregelen in.
In Suriname is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus. De Covid-situatie is niet meer beheersbaar, zei president Chan Santokhi vrijdagavond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.
Het aantal besmettingen stijgt nog steeds. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Uit de laatste statistieken is gebleken dat een gemuteerde variant uit Brazilië Suriname in zijn greep heeft en ervoor zorgt dat ook veel jonge mensen overlijden. De president merkte ook op dat alle mensen die de afgelopen tijd overleden zijn, niet gevaccineerd waren. Hij riep daarom iedereen op zich te laten inenten.
Het afkondigen van code zwart betekent volgens Santokhi dat de ziekenhuizen helemaal anders zullen worden ingericht en dat alle hulp gericht is op de Covid-patiënten. Hiervoor is ruim een miljoen euro uitgetrokken.
Tijdens de totale lockdown mogen alleen supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwzaken op maandag, woensdag en vrijdag open. De laatstgenoemde bedrijven mogen open zijn omdat veel Surinamers met zware wateroverlast te maken hebben als gevolg van hevige regenval in de afgelopen dagen.
Alleen mensen van achttien jaar en ouder mogen de winkel in, met niet meer dan tien personen tegelijk. De Surinaamse minister van Justitie en Politie heeft gewaarschuwd dat de naleving van de lockdownregels scherp wordt gecontroleerd.
Dat geldt ook voor de grensbewaking in het oosten en westen van Suriname. Doel van die controles is om illegale bezoekers die mogelijk voor besmettingen zorgen buiten het land te houden.
Suriname kan de komende tijd de nodige hulp uit Nederland verwachten. Het gaat dan onder meer om de zending van tussen de 500.000 en 750.000 AstraZeneca-vaccins, twee zuurstofcontainers, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en de inzet van Nederlands medisch personeel.
Een meerderheid van de doorgaans voetbalgekke Argentijnen is tegen het doorgaan van de Copa América in hun land, dat opnieuw getroffen wordt door een coronagolf, zo blijkt vrijdag uit een peiling.
Maar liefst 70 procent vindt dat het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor landenteams - dat van 13 juni tot 10 juli op het programma staat - beter niet in eigen land kan worden georganiseerd. 20 procent is voorstander en 10 procent had geen mening.
59 procent van de ondervraagden zegt gemiddeld tot zeer ongerust te zijn over de verspreiding van het longvirus in het land. Op dit moment geldt een negen dagen durende lockdown en een avondklok in grote delen van het land.
Vrijdag meldde het ministerie van Gezondheid maar liefst 560 sterfgevallen en 39.207 nieuwe besmettingen in 24 uur. In totaal kwamen al 76.693 inwoners van het Zuid-Amerikaanse land om het leven door het longvirus. Zeker driekwart van de bedden op de intensive cares zijn bezet. Over de afgelopen week werden 75 doden per miljoen inwoners geregistreerd. Daarmee staat Argentinië wereldwijd op de derde plaats, en hoeft het alleen buurlanden Uruguay (108) en Paraguay (109) voor te laten.
Aanvankelijk zou de Copa América in Argentinië én Colombia gespeeld worden, maar een week geleden werd het tweede gastland geschrapt door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol.
De organisatie nam die beslissing nadat Colombia had gevraagd het Zuid-Amerikaanse landentoernooi uit te stellen van juni naar november, gezien de gespannen politieke en sociale situatie in het land. Colombia gaat gebukt onder een golf van politiek geweld. Manifestaties tegen de regering worden door de veiligheidsdiensten hardhandig de kop ingedrukt. Er vielen sinds 28 april al minstens 42 doden.
Het kabinet wil 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins doneren aan Suriname. Dat meldt het Ministerie van Volksgezondheid.
Op z'n vroegst worden de vaccins eind juni aan Suriname geleverd. De hoeveelheid en de datum zijn afhankelijk van de leveringen door AstraZeneca.
De vaccins zijn dan beschikbaar, omdat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er dan al mee geprikt zijn. Vaccinoverschotten worden door de Europese Unie via het Covax-programma verdeeld onder armere landen. Maar vanwege de speciale band tussen Nederland en Suriname wil het kabinet deze levering afzonderlijk van Covax doen.
Ook stuurt Nederland zo spoedig mogelijk zuurstof, medicijnen en medische hulpmiddelen naar het land. Daar is volgens het ministerie nu acute behoefte aan.
Recent heeft de Surinaamse regering de Nederlandse regering opnieuw verzocht bij te dragen aan de bestrijding van de COVID-pandemie in Suriname. In een eerder stadium heeft de Nederlandse regering Suriname al ondersteund met twee uitgebreide COVID-19 steunpakketten ter waarde van 6,5 miljoen euro, bestaand uit onder andere ventilatoren, persoonlijke beschermingsmiddelen en medicatie.
Mensen moeten zeker tot na de zomer nog zo veel mogelijk blijven thuiswerken. Dat zei demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie over de versoepelde coronamaatregelen, die per 5 juni ingaan.
Het loslaten van het zoveel mogelijk thuiswerken staat vooralsnog gepland voor de laatste stap van het openingsplan. Dan vervallen ook alle andere maatregelen, waaronder het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje.
Maar in tegenstelling tot de andere fases van het openingsplan, is voor de laatste nog geen datum voorzien. Dat deze pas na de zomer genomen wordt, lijkt zo goed als zeker.
Volgens Rutte is het ook niet mogelijk om mensen al voor die laatste stap weer naar kantoor te laten gaan door bijvoorbeeld vooraf te testen. ,,Dat betekent dat er weer veel meer bewegingen zijn." De premier benadrukt ook dat als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld voor klantenbezoek of een bijeenkomst, men dan drukte en de spits moet vermijden.
De maatregel om zoveel mogelijk thuis te werken geldt al sinds 13 maart vorig jaar. Ongeveer driekwart van de beroepsbevolking houdt zich hier ook aan.
Het Tweede Kamergebouw is vanaf zaterdag 5 juni weer toegankelijk voor bezoekers. Dat schrijft Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een brief aan de Kamer.
Wel gelden er enkele regels. Zo mogen er maximaal dertig personen per tijdsblok van twee uur op de tribune plaatsnemen. Zij moeten zich vooraf aanmelden en een tijd reserveren. Verder mogen Kamerleden twee bezoekers uitnodigen in plaats van één. Voor commissievergaderingen zijn nu vier plekken voor gastsprekers beschikbaar, waar dit eerder twee was.
Sinds begin november mogen er geen toeschouwers meer op de publieke tribune van de plenaire vergaderzaal en worden er geen rondleidingen meer gegeven. Bergkamp is 'verheugd' dat tot aan het zomerreces, dat op 9 juli begint, het gebouw weer deels open kan voor bezoek.
Na het zomerreces verhuist de Tweede Kamer naar een nieuwe locatie, omdat het Binnenhof gerenoveerd wordt. De verbouwing duurt naar verwachting 5,5 jaar.
De dertig bioscopen van Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, gaan vanaf zaterdag 5 juni weer open. De bioscopen zullen dezelfde maatregelen hanteren als vorig jaar.
Zo wordt een maximumcapaciteit van vijftig bezoekers per zaal gehanteerd en worden er alleen onlinetickets verkocht. Testen voor toegang is niet nodig, beklemtoont Pathé. De bioscopen zijn vanaf half december dicht geweest.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de aangekondigde versoepelingen in het coronabeleid. Die geven ondernemers weer wat lucht. De organisaties roepen Nederlanders op zich goed aan de regels te blijven houden, zodat ook de volgende stappen op 30 juni gezet kunnen worden.
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden dat musea, theaters en bioscopen weer open mogen. Ook vinden ze het een goede zaak dat het onderscheid tussen cafés en kroegen enerzijds en restaurants anderzijds is losgelaten en dat voor beide soorten horeca dezelfde regels gaan gelden.
Tegelijkertijd zijn veel bedrijven nog niet uit de problemen met de huidige versoepelingen, laten de werkgevers weten. Daardoor blijft de nieuwe ronde coronasteun, die eerder deze week werd aangekondigd, noodzakelijk.
Voor zestigers die twijfelen of ze het Astra-vaccin wel willen komt volgende week meer duidelijkheid over hun alternatieven. Minister De Jonge houdt voorlopig vast aan zijn credo 'prikken wat de pot schaft' maar de Tweede Kamer wil al langer weten of mensen die geen AstraZeneca-vaccin durven te nemen straks ook kunnen kiezen voor Pfizer of Moderna. De Jonge wil dat nu nog niet toezeggen maar komt 'komende week' met een brief aan de Kamer over de mogelijke alternatieven.
De fieldlab-evenementen spelen volgens De Jonge een belangrijke rol in de nieuwe versoepelingen. ,,We brengen de lessen van de fieldlabs behoorlijk in de praktijk. Er is veel kritiek geweest, maar we hebben er veel van geleerd."
Een concreet advies van Fieldlab is er niet, zei De Jonge. ,,Want die organisatie adviseert niet, dat is niet hun rol. Hun rol is te kijken of evenementen veilig kunnen. ,,Alles wat we nu doen, doen we eigenlijk dankzij de lessen van Fieldlabs." Hij verwees onder meer naar het feit dat vanaf 30 juni evenementen met toegangstesten en 1,5 meter weer kunnen.
De Jonge verwacht dat na 30 juni grote evenementen zoals Lowlands mogelijk zijn. Daarbij moeten wel toegangstesten worden gebruikt.
De Jonge reageerde ook op de berichten dat Pfizer het eigen personeel vaccins aanbood. Hij zei dat hij had gewild dat ze hadden gewacht. ,,Het wringt een beetje. Aan de andere kant, de vrijheid die we vandaag krijgen hebben we voor een deel aan dit bedrijf te danken." De vaccins zijn van Pfizer, zei hij, niet van de Nederlandse staat.
Volgens De Jonge had een andere vaccinleverancier ook gevraagd of het de eigen medewerkers eerder kon vaccineren. ,,Toen heb ik gezegd: doe maar niet."
Vandaag werd bekend dat het Pfizer/BioNTech-vaccin volgens de Europese toezichthouder EMA geschikt is voor kinderen vanaf 12 jaar. Of in Nederland ook jongeren van die leeftijd ingeënt gaan worden is nog niet duidelijk. Minister De Jonge verwacht een advies van de Gezondheidsraad over het vaccineren van jongeren tussen de 12 en 16 jaar. De Jonge: ,,Je moet de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. En je moet kijken naar de vaccinatiegraad onder volwassenen."
Vanaf 1 juli komt er een vaccinatiebewijs om op vakantie te gaan. De Jonge raadt iedereen wel aan om eerst op wijsopreis.nl te kijken. Staat een land op geel, dan kan je daar naartoe op vakantie.
,,Je kan pas een groen vinkje op een vaccinatiebewijs krijgen als je twee vaccinaties hebt gekregen. Het is logisch als we dan de kosten voor een verplichte negatieve reistest met z'n allen gaan dragen. Hoe we dat gaan doen, wordt nog besproken", antwoord De Jonge op de vraag of een negatieve PCR-test gratis gaat zijn wanneer Nederlanders op vakantie willen.
Dit is het nieuwe openingsplan. Alle maatregelen staan op de website van de Rijksoverheid.
Het gaat langer duren voor iedereen is gevaccineerd. Minister De Jonge zegt dat hij verwacht dat half juli iedereen die dat wil een eerste prik heeft gehad. Hij reageerde daarmee op de vertragingen in de levering van het Janssen-vaccin. Aanvankelijk zei de demissionaire minister dat iedereen al voor 1 juli het eerste vaccin had.
Inmiddels zijn er 9 miljoen prikken gezet. We zaten op 1 miljoen prikken per week, dat worden er 1,5 miljoen, zei de Jonge, die eraan toevoegde: ,,Dat is de echte viruswaarheid: vaccineren werkt."
Van de 3 miljoen verwachte prikken worden dat er ruim 1 miljoen geleverd. Dat is een te grote tegenvaller om op te vangen, stelde De Jonge.
Vanaf een 5 juni is er een maximum van vijftig mensen per binnenlocatie of terras. Bij grote zalen, voor 1000 personen, geldt een maximum van 250 personen. Op doorstroomlocaties mag één persoon per 10 vierkante meter aanwezig zijn.
De horeca mag van 6.00 uur tot 22.00 uur open. Het alcoholverbod geldt tussen 22.00 uur en 6.00 uur, en schuift daarmee dus twee uurtjes op. Op terrassen mogen kuchschermen neer worden gezet als alternatief voor anderhalve meter. Optredens blijven verboden, net als televisieschermen met bijvoorbeeld het EK.
Voor de sportsector gaat de maximale groepsgrootte ook naar 50 personen per locatie, binnen en buiten. Ook daar wordt de anderhalve meter losgelaten als dat niet kan, zoals bij teamsporten als voetbal en contactsporten. Groepslessen mogen ook weer, op anderhalve meter. Publiek bij jeugd- en amateurwedstrijden blijft voorlopig verboden.
De versoepelingen van zaterdag 5 juni hebben onder meer betrekking op de horeca. Restaurants, maar ook musea, bioscopen en theaters gaan open. Daarnaast zijn er verdere verruimingen voor de sport. Nachtclubs en discotheken gaan nog niet open. Dat geldt ook voor evenement als kermissen en braderieën.
Per zaterdag gaat ook het dringende advies voor bezoek thuis naar 4 personen. Datzelfde geldt voor de groepsgrootte buiten.
,,Een persconferentie op vrijdag doen we niet zomaar. We hebben zo vlak voor het weekend dan ook goed nieuws te melden", trapte premier Mark Rutte de persconferentie af. Stap drie van het openingsplan gaat al zaterdag in zei hij, een paar dagen eerder dan gepland.
Rutte noemde het ook 'een spannende stap'. ,,Het wordt nu 'open maar tenzij'. En dat is echt een groot verschil."
Om 19.00 uur begint de coronapersconferentie. Vanaf volgende week zaterdag gaat Nederland weer wat meer van het lockdownslot. En ook daarna worden vervroegde versoepelingen verwacht. Lees en kijk mee in deze liveblog.
Weten wat er gezegd gaat worden? Deze versoepelingen werden eerder bekend.
Niet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maar bedrijven zelf rondom een veelbesproken mondkapjesdeal hebben geheimhoudingsafspraken gemaakt. Dat laat het ministerie weten in reactie op beschuldigingen van Sywert van Lienden, betrokken bij de deal, dat het ministerie de geheimhouding niet wil opheffen.
,,Die behoefte aan geheimhouding ligt niet bij ons", zei demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg vrijdagmiddag. Ook legde ze uit dat er destijds afspraken zijn gemaakt tussen bedrijven over de levering. ,,Het ministerie heeft die afspraken niet gemaakt en van ons mag dan ook alles bekendgemaakt worden", aldus Van Ark.
Van Lienden, met wie het ministerie een mondkapjesdeal sloot, zei eerder in een verklaring dat VWS geheimhouding niet wilde opheffen. Hij heeft uitleg over de kwestie altijd geweigerd omdat hij zich naar eigen zeggen moet houden aan de geheimhoudingsplicht.
Van Lienden beweerde altijd dat hij de maskers belangeloos leverde. Hij zou het allemaal 'om niet' doen. Een publicatie van de Volkskrant wees er echter op dat de opiniemaker veel geld had verdiend aan de deal met VWS. Van Lienden sloot de deal via een aparte bv; deze pakte voor de overheid bijna dertien miljoen euro hoger uit dan in een prijsopgaaf van een week eerder.
Ook was de kwaliteit van de mondkapjes niet onomstreden. Momenteel liggen ze ongebruikt in een opslag. Follow The Money stelde na onderzoek dat Van Lienden en zijn zakenpartners mogelijk 30 miljoen euro hebben verdiend.
Het ministerie gaat alles wat verstrekt kan worden over de kwestie overdragen aan de Tweede Kamer. In de documenten staat informatie over afspraken die gemaakt werden tussen bedrijven onderling, verenigd in het consortium LCH, over de deal. Dan gaat het onder meer over inkoop- en distributieafspraken. ,,Daar heeft de Tweede Kamer om gevraagd en dat zijn we nu in kaart aan het brengen", aldus Van Ark. Ze verwacht de gegevens in de loop van komende week klaar te hebben.
Het kabinet wil coronamaatregelen eerder loslaten. Het maximum van vijftig gasten binnen stond eigenlijk gepland voor stap vier, maar wordt nu al doorgevoerd.
Bovendien gaat de vijfde stap in het openingsplan al op 30 juni in, als de dalende trend doorzet, melden bronnen. Op die datum stond eerst de vierde stap gepland.
Volgens die één na laatste stap uit het openingsplan kan je thuis acht bezoekers ontvangen, worden sportwedstrijden mogelijk en kan de groepsgrootte binnen naar 100 man. Ook zou er vanaf dan weer meer kunnen met toegangstesten, waaronder grotere evenementen en het onder voorwaarden openen van discotheken en nachtclubs.
Het zogenoemde reproductiegetal van het coronavirus is na een daling van een aantal weken weer gestegen. Volgens de laatste cijfers besmetten honderd mensen die het virus onder de leden hebben gemiddeld 85 anderen.
Bij de vorige wijziging van het r-getal op het coronadashboard eerder deze week was het cijfer gedaald tot 0,82, wat betekent dat honderd mensen 82 anderen besmetten. Een reproductiegetal onder de 1 wil zeggen dat de uitbraak van het virus langzaam kan uitdoven.
Het RIVM kijkt voor de berekening van het reproductiegetal ongeveer twee weken terug in de tijd. Alleen dan kan een betrouwbaar cijfer worden gegeven. Het r-getal van 0,85 slaat dus op de situatie op 13 mei
Voor het eerst is een coronavaccin in de Europese Unie goedgekeurd voor het inenten van jongeren van 12 jaar en ouder. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig aan hen kan worden toegediend.
Of dat in Nederland ook gaat gebeuren, heeft het kabinet nog niet besloten. De Gezondheidsraad werkt aan advies daarover.
Het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech was eerder al goedgekeurd voor gebruik vanaf 16 jaar. In ons land wordt het vooralsnog alleen gegeven aan jongeren van 16 en 17 jaar die door bepaalde medische factoren een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen.
Een woordvoerder van de Gezondheidsraad kon vrijdag nog niet zeggen wanneer het volgende advies over het vaccineren van minderjarigen zal verschijnen.
Alle 220 medewerkers van Pfizer Nederland en gezinsleden ouder dan 16 jaar kregen van het bedrijf eerder deze maand het Pfizer-vaccin aangeboden. Dat bevestigt het bedrijf in antwoord op vragen van deze site.
Een woordvoerder van Pfizer stelt dat de ‘vaccinaties losstaan van de vaccinatiecampagne van de overheid’. Ze zijn niet afgegaan van de doses die aan de overheden van Nederland en andere landen zijn toegezegd, zei hij.
Volgens de woordvoerder staat het bedrijf voor goed werkgeverschap en wil Pfizer voor medewerkers zorgen en ze beschermen. Ook meldde hij dat het bedrijf heet afgewacht tot het vaccinatieprogramma opgeschaald was
Opnieuw is het code oranje voor Griekse eilanden. Dat leidt tot woede en onbegrip bij onder meer Nederlandse ondernemingen in Griekeland. ,,Alles is op, we eten linzen om het hotel te proberen te redden."
Steeds minder mensen lopen het coronavirus op. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 21.915 meldingen van positieve tests, gemiddeld 3131 per dag. Dat gemiddelde daalt voor de negentiende dag op rij en heeft nu het laagste niveau sinds 1 oktober bereikt.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend werden 3914 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er meer dan op donderdag, maar op vrijdagen zijn meestal meer nieuwe gevallen dan eerder in de week. Vorige week vrijdag meldde het RIVM meer dan 4100 positieve tests, de vrijdag ervoor ruim 5500 en nog een vrijdag eerder bijna 7500.
Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. Ten noorden en ten zuiden van de Maas kregen 224 inwoners bericht dat ze positief zijn getest. In Amsterdam kwamen er 147 besmettingen bij. Daarna volgen Den Haag (133), Utrecht (67) en Tilburg (64). In 19 gemeenten was er geen enkele positieve test.
Het aantal sterfgevallen steeg met vijftien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt meestal een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd. In de afgelopen week werden 92 sterfgevallen gemeld.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,6 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
De GGD in Friesland gaat vanaf volgende week waarschijnlijk tóch weer vaccinatiestempels in het gele boekje zetten. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
Op de Waddeneilanden doet de GGD dit al om zeevarenden tegemoet te komen. De GGD in Friesland was met de stempels gestopt toen minister de Jonge aangaf dat het niet optimaal was, omdat hij liever een lijn wilde varen en het vaccinatiebewijs digitaal beschikbaar zou komen.
Dat de Friese GGD mogelijk toch weer het gele boekje gaat afstempelen komt omdat donderdag door de Tweede Kamer een motie van die strekking van Jan Paternotte (D66) en Attje Kuiken (PvdA) is aangenomen. Anticiperend daarop gaf de GGD deze week al stempels af bij het vaccineren op de Waddeneilanden, verklaart Arendz. ,,Op de eilanden wonen veel zeevarenden. Zij hebben de vaccinatiebewijzen in het gele boekje echt nodig voor hun bezoek aan verre buitenlanden.”
Onder meer restaurants, cafés en nachtclubs in Tsjechië mogen vanaf maandag weer gasten binnen verwelkomen. Deze versoepeling komt eerder dan gepland omdat het hooggerechtshof vorige week bepaalde dat de beperkingen die de restaurants waren opgelegd onwettig waren.
Gezondheidsminister Adam Vojtech, die de heropeningen bekendmaakte, zegt dat hij zich liever aan de oorspronkelijke planning had gehouden. De regering wilde de binnenlocaties eigenlijk pas op 17 juni heropenen. Bezoekers moeten wel een negatieve coronatest overleggen. Alleen voor restaurants volstaat een thuistest.
Naast de horeca gaan maandag ook de zwembaden, sauna's en casino's weer open. Verder mogen evenementen en sportwedstrijden voortaan door meer mensen worden bijgewoond en gaat het land vanaf dinsdag open voor gevaccineerde toeristen uit een beperkt aantal landen.
Tsjechië worstelde begin dit jaar met een zware tweede golf en was volgens de statistieken een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 1440, 72 minder dan gisteren. Op de ic liggen nu 521 mensen met corona, 20 minder dan gisteren. 919 mensen liggen met corona op de verpleegafdelingen, dat zijn er 52 minder dan gisteren.
Er werden het afgelopen etmaal 120 patiënten nieuw opgenomen. Daarvan kwamen er 27 op een ic-bed terecht. De instroom in de ziekenhuizen daalt nog steeds gestaag. Gemiddeld werden de afgelopen week 98 mensen per dag op een verpleegafdeling opgenomen met corona. Dat is 58 procent minder dan drie weken geleden en het laagste weekgemiddelde sinds oktober.
Op de intensive care worden nu per dag gemiddeld 21 mensen opgenomen. Dat is het laagste weekgemiddelde sinds begin december.
Oostenrijk versoepelt de coronamaatregelen nog verder vanaf 1 juli. Er geldt dan geen maximum aantal aanwezigen meer voor bijeenkomsten binnen en buiten. De bezoekers moeten wel gevaccineerd zijn of negatief getest hebben op het coronavirus. Ook de avondklok wordt aangepast en gaat van tien uur 's avonds naar middernacht. Tijdens de zomer kunnen dankzij de versoepelingen weer volop concerten, voorstellingen en sportevenementen worden gezocht.
,,De Indiase variant van het coronavirus is in Hongarije en volgens de experts bestaat er kans op een nieuwe golf besmettingen', zegt de Hongaarse viceminister voor Volksgezondheid Istvan Gyorgy. Hongarije heeft twee gevallen vastgesteld van besmetting met de coronamutatie die voor het eerst in India werd aangetroffen. Hoe de twee Hongaren de variant opliepen valt niet meer na te gaan.
Het land werd zwaar getroffen door de pandemie en telt volgens de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit het hoogste aantal doden per 100.000 inwoners. De besmettingscijfers zijn gedaald nadat Hongarije een intensieve vaccinatiecampagne. Premier Viktor Orbán liet zich daarbij niets gelegen liggen aan Europa en kocht op eigen houtje vaccins in van de Russen en de Chinezen.Rusland heeft de afgelopen 24 uur 9252 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waaronder 3274 in hoofdstad Moskou. Officieel staat het aantal infecties met het longvirus sinds het begin van de pandemie nu op 5.044.459. Ook overleden er het afgelopen etmaal nog eens 404 Russen aan de gevolgen van Covid-19. Dat brengt het officiële dodental op 120.406. Officieuze calculaties van het Russische statistiek bureau gaan uit van zo'n 250.000 doden tussen vorig jaar april en maart van dit jaar.
Zoals verwacht verlengt Japan, vanwege een groot aantal coronabesmettingen, de noodtoestand in Tokio en een aantal andere regio's met drie weken. De druk op de ziekenhuizen in Japan is groot. De noodtoestand geldt nu tot 20 juni, een maand voor de start van de Olympische Spelen in Tokio op 23 juli.
De Spelen werden vorig jaar een jaar uitgesteld. Polls wijzen uit dat ook een meerderheid van de bevolking wil dat de Spelen worden afgelast of weer worden uitgesteld. Ook artsen hebben opgeroepen om het mondiale sportevenement te schrappen, omdat anders een ramp dreigt. Pas zo'n vijf procent van alle Japanners heeft een eerste vaccinatie gekregen.De teller van de landelijke Giro555-inzamelingsactie ‘Samen in actie tegen corona' staat bijna op vijf miljoen euro. 4.969.692 om precies te zijn. Dat bedrag wordt onder meer gebruikt om vaccins in armere landen te vervoeren, het vertrouwen in vaccins te vergroten door voorlichting en om zorgpersoneel te trainen en te beschermen.
,,We zijn ontzettend blij met het bedrag van bijna 5 miljoen euro, waarmee we vaccineren wereldwijd sneller mogelijk kunnen maken'', zegt actievoorzitter van Giro555 Suzanne Laszlo. ,,Het is fantastisch om te zien dat er zoveel verschillende initiatieven zijn ontstaan. Dat steunt ons enorm!'' De actie loopt nog door.
Jongeren die voordringen bij het maken van een prikafspraak - zoals de studenten waarover De Volkskrant vandaag schreef - zijn 'eikels', vindt zorgminister De Jonge. Door te zeggen dat ze een medische indicatie hadden, konden tientallen studenten voor hun beurt een afspraak bij de GGD maken. Daar wordt slechts sporadisch gecontroleerd of dit ook werkelijk klopt. ,,Er zitten wel degelijk checks in, maar het is geen onneembaar fort", zeg de minister. ,,Vals spelen kan, als je je best doet. Maar je bent wel een eikel.''
De Sri Lankaanse overheid heeft een deal met Rusland gesloten over de levering van 13 miljoen doses van het Spoetnik V-vaccin. Sri Lanka kampt met een enorm tekort aan vaccins sinds buurland India de daar geproduceerde AstraZeneca-vaccins niet meer exporteert. Het land had een overeenkomst met India voor 13,5 miljoen doses.
Vandaag is, nadat eerder deze maand 15.000 doses arriveerden, de tweede partij van 50.000 doses Spoetnik aangekomen op het eiland. De overige doses zullen tot aan december in fases worden geleverd. De vaccinatiecampagne in Sri Lanka wordt nu opgevoerd. In totaal raakten 174.860 Sri Lankanen besmet met het coronavirus. 1325 van hen overleden.Ajacied David Neres is in zijn vaderland Brazilië gearresteerd nadat hij werd betrapt op een illegaal feestje in São Paulo. Op de verboden party waren ten tijde van de inval 124 personen aanwezig van wie de meesten geen mondkapjes droegen, zo melden Braziliaanse media.
Ondernemers die nog niet zo lang geleden - tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel - zijn begonnen met hun bedrijf kunnen vanaf 31 mei steun aanvragen voor het betalen van hun vaste lasten, meldt het ministerie van Economische Zaken.
De voorwaarden voor startende ondernemers zijn vrijwel gelijk aan die van de algemene TVL-regeling. Ondernemers met minimaal 30 procent omzetverlies, 1.500 euro vaste lasten per kwartaal en een vestiging in Nederland anders dan het huisadres kunnen een aanvraag doen voor steun.
Bij startende ondernemers wordt gekeken naar het derde kwartaal van 2020. Dit was voor veel ondernemers een relatief goed kwartaal. Startende ondernemers kunnen tot 12 juli een aanvraag doen. Het maximale subsidiebedrag is 124.999 euro. De kosten van deze regeling zijn geraamd op 90 miljoen euro.
Wie geboren is in 1974 of 1975 - ruim 420.000 mensen - kan vanaf nu online een afspraak voor een coronaprik bij de GGD maken. Deze groep wordt gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Vanaf woensdag 2 juni valt de uitnodigingsbrief van het RIVM in de bus, waarmee telefonisch een afspraak gemaakt kan worden.
Zorgminister De Jonge verwacht dat leveringsproblemen van het Janssen-vaccin gevolgen zullen hebben voor de snelheid van de inentingen in juni. ,,Ik ga ervan uit dat het een implicatie zal hebben voor het moment waarop iedereen die eerste prik zal hebben gekregen." Het streven was om iedereen van boven de 18 die dat wil voor juli een eerste prik te hebben gegeven.
Hoeveel vertraging er zal zijn, kan De Jonge nog niet zeggen. Hij komt daar vanavond op terug. De minister ging ervan uit dat Janssen in het tweede kwartaal 3 miljoen vaccins zou leveren. Het merendeel, 2 miljoen vaccins, zou in juni worden geleverd. Maar door allerlei tegenvallers begint dat aantal wel erg ver ervan af te raken, aldus De Jonge. Hoeveel er nu wordt geleverd, rekent het ministerie nog uit.
De vrees voor de opkomst van de Indiase variant van het coronavirus trekt in het Verenigd Koninkrijk weigeraars over de streep om zich te laten inenten. ,,We hebben veel mensen zien langskomen die aanvankelijk het vaccin niet wilden hebben”, klinkt het. ,,Dat is een enorm pluspunt.'' Een voorbode voor de rest van Europa?
Een vaccinatiebonus voor werknemers, verschillende Amerikaanse bedrijven doen het al, net als een beveiligingsbedrijf uit Zeeland. Maar wat levert het je op om werknemers te belonen als ze zich laten vaccineren? En mag het eigenlijk wel? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.
In Kampen zijn kort na middernacht op een plein waar een vaccinatielocatie van de GGD staat twee harde knallen gehoord. Om twaalf uur precies was er op het Burgemeester Berghuisplein een harde knal te horen, gevolgd door nog een tweede knal en rookontwikkeling, meldt RTV Oost. Wat er is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie en de brandweer hebben de omgeving afgezocht, maar er is niets gevonden.
Agressie, scheldkanonnades, bedreigingen en zelfs fysiek geweld: GGD regio Utrecht heeft de afgelopen tijd meermaals aangifte gedaan van incidenten in prik- en teststraten. De beveiliging op de locaties is opgeschroefd omdat het dagelijks misgaat.
Om hen zover te krijgen een coronaprik te halen, stelt de Amerikaanse staat Californië inwoners forse geldprijzen in het vooruitzicht. Wie voor 15 juni wordt gevaccineerd, maakt kans op een van tien hoofdprijzen van 1,5 miljoen dollar. Nog eens dertig anderen slepen 50.000 dollar in de wacht.
Ook zijn er cadeaukaarten voor de eerste twee miljoen mensen die volledig ingeënt zijn. Met de vaccinatieloterij is in totaal een bedrag van 116,5 miljoen dollar - zo'n 95 miljoen euro - gemoeid. De loterij is een initiatief van gouverneur Gavin Newsom met het oog op de geplande volledige heropening van Californië op 15 juni.India meldt vandaag 186.364 nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal dagelijks vastgestelde infecties sinds 14 april. Er werden de afgelopen 24 uur 3660 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 geregistreerd. Het totale aantal besmettingen en overlijdens komt daarmee respectievelijk op 27,56 miljoen en 318.895.
Japan neemt het voorstel van een regeringscommissie om een deel van de AstraZeneca-voorraad te delen met Taiwan in overweging. Taiwan kampt met een piek in het aantal lokale besmettingen en heeft pas 1 procent van de bevolking ingeënt. Taiwan weigert vaccins uit China en heeft daardoor te maken met tekorten. Japan heeft ruim 400 miljoen doses ontvangen. Het dubbele van wat het land nodig heeft voor zijn volwassen bevolking.
De Thaise medicijnautoriteit heeft vandaag het Chinese Sinopharm-vaccin noodgoedkeuring geven voor gebruik in het Zuidoost-Aziatische land. Het vaccin is het vijfde middel tegen het coronavirus dat wordt toegelaten in Thailand. Een
Prinses Chulabhorn, zus van de Thaise Koning, heeft de gezondheidszorg één miljoen doses van het Chinese vaccin toegezegd via een door haar gefinancierde onderwijsinstelling. De Koninklijke Academie Chulabhorn zal het middel voor juni uit China importeren, zegt directeur Nithi Mahanonda.
Prikken wat de pot schaft. Leeftijd is een bepalende factor voor het merk vaccin dat je krijgt. Dat toeval is voor sommige mensen die AstraZeneca of Janssen krijgen slecht te verkroppen. ,,De overheid zou de beeldvorming moeten omdraaien. Als je Janssen neemt, ben je al na één prik beschermd. Dan kun je al in juni naar een festival’’, stelt Danielle Timmermans, hoogleraar risicocommunicatie en volksgezondheid.
China heeft het voorstel van de Amerikaanse president Joe Biden verworpen om de Amerikaanse inlichtingendiensten verder onderzoek te laten doen naar de oorsprong van het coronavirus. Dat stak in 2019 voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan. China beschuldigt de VS er nu van het onderzoek naar het coronavirus voor politieke doeleinden te willen gebruiken.
Leden van het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) letten beter op wat ze in de media zeggen, na bedreigingen aan het adres van de Belgische topviroloog Marc Van Ranst, meldt NU.nl. Ook gaan ze niet meer in op alle mediaverzoeken. De 'Vlaamse Jaap van Dissel' is ondergedoken, nadat de voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings hem bedreigde. Bang zijn de Nederlanders niet, maar het Belgische incident is voor hen een 'wake-upcall om niet zomaar van alles te roepen'. ,,Door dit soort dingen zeg ik wel mediaoptredens af, ja", geeft IC-baas Diederik Gommers toe.
Patiënten die in coronatijd op de wachtlijst staan voor een knie-, heup- of staaroperatie kunnen weken tot zelfs maanden eerder terecht als ze naar hun zorgverzekeraar stappen. Ondanks alle uitgestelde zorg lukt het de verzekeraars ruim 8 op de 10 keer om via bemiddeling mensen sneller geholpen te krijgen.
Het lijkt erop dat tientallen studenten in Rotterdam, Amsterdam en Groningen, door het opgeven van een medische indicatie konden voordringen bij de vaccinaties. Middels het 'trucje' konden zij een prikafspraak regelen, terwijl ze hier geen recht op hadden. Omdat de GGD de medische indicaties slechts sporadisch controleert, kwamen zij hiermee weg, meldt De Volkskrant. Mensen die wegens hun gezondheid voorrang krijgen, hebben daartoe een uitnodigingsbrief ontvangen.
Tientallen slimmeriken zouden zijn voorgedrongen, omdat ze zowel bij het maken van de prikafspraak als in de vaccinatiestraat geen bewijs hoefden te laten zien. De GGD erkent de gang van zaken, noemt het 'onfatsoenlijk' maar past de werkwijze niet aan. Het systeem moet laagdrempelig blijven, klinkt het. In reactie op het bericht zegt een GGD GHOR Nederland-woordvoerder dat medewerkers van priklocaties opnieuw wordt gevraagd te controleren of iemand een uitnodigingsbrief bij zich heeft.,,We weten natuurlijk dat mensen voordringen. We hebben een systeem gemaakt dat zo laagdrempelig mogelijk toegankelijk is." Volgens de woordvoerder is te begrijpen dat niet overal wordt gecontroleerd op de brief. "We zijn met een megaoperatie bezig. Dan kan dat voorkomen'', aldus de woordvoerder. ,,We begrijpen dat iedereen graag gevaccineerd wil worden, maar wacht op je beurt. Iedereen komt aan de beurt en we zijn aan het versnellen. We zitten al in de jaren zeventig."
De ministerraad neemt vandaag een besluit over de versnelde afschaling van de coronamaatregelen. Bekend was al dat de derde stap in de versoepeling op 5 juni ingaat, vier dagen eerder dan de geplande datum van 9 juni. Het kabinet zal nu een beslissing nemen over de verdere uitwerking en voorwaarden.
Het gaat om de derde fase in het openingsplan. Volgens die stap kan men weer vier bezoekers thuis ontvangen, gaan culturele instellingen zoals musea weer open en wordt er meer mogelijk voor binnensporten.
Ook gaat de horeca weer open voor in ieder geval uiteten, de zogeheten 'droge horeca'. Waarschijnlijk mogen ook kroegen, de 'natte horeca' weer open. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei dinsdag na het veiligheidsberaad dat hij een onderscheid tussen 'natte' en 'droge' horeca niet ziet zitten. Ingewijden meldden eerder dat de gelegenheden om 22.00 uur weer moeten sluiten. Nu zijn terrassen open tot uiterlijk 20.00 uur. Ook het verkoopverbod op alcohol, waaronder in supermarkten, geldt nu vanaf dat tijdstip.
Wat er precies weer mag vanaf 5 juni besluit het kabinet vrijdag. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei woensdag dat er enkele ,,uitwerkingskwesties'' zijn waar het kabinet over moet beslissen. Onder meer de handhaafbaarheid in de praktijk zou een punt van aandacht zijn.
Aanleiding voor versnelling zijn de dalende cijfers, onder andere door vaccinaties. Woensdag zei De Jonge dat ,,alle seinen op groen staan'' voor eerdere versoepelingen. Volgens hem heeft het kabinet besloten om eerder te versnellen omdat het allerlei sectoren, zoals de horeca en de cultuursector, helpt. ,,Het is voor heel veel mensen een goed idee.''
Demissionair premier Mark Rutte en De Jonge zullen de besluiten vrijdagavond om 19.00 uur weer toelichten op een persconferentie. Normaal gesproken zijn deze persconferenties op dinsdag. Maar de Tweede Kamer heeft vanwege de coronawet een week de tijd om zich over de voorgestelde versoepelingen te buigen. Als de versoepeling per 5 juni zou moeten ingaan, is deze vrijdag de laatste dag om erover te besluiten.