Met de afbouw van de coronalockdowns kan de herstart van Schiphol onveilige situaties op de luchthaven opleveren. Dat claimt vakbond FNV in een witboek dat vanmiddag aan een aantal Tweede Kamerleden is overhandigd. Lees hier meer.
Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet vanvond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU'91 komen de versoepelingen te vroeg.
Bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn: ,,Het is volle bak in de ziekenhuizen, er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten omdat medewerkers meehelpen op de intensive cares. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek." Ze snapt dat de samenleving snakt naar versoepelingen. ,,Maar ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan."
Ook beroepsorganisatie NU'91 maakt zich zorgen. ,,Iedereen wil versoepelen, wij ook. Maar dat kan alleen als het niet leidt tot meer ziekenhuisopnames", zegt een woordvoerder. Dat is met de versoepelingen zoals ze nu op tafel liggen alleen mogelijk als iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, zegt hij. ,,En dat is een utopie. Deze versoepelingen komen dus nog echt te vroeg."
IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers gaat ervan uit dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers ,,nog even niet aan versoepelingen denken".
In Gommers' eigen ziekenhuis, het Erasmus MC in Rotterdam, is het volgens de intensivist vandaag dan ook 'paniek' en dat geldt voor meer ziekenhuizen, weet hij. ,,Er zijn vandaag heel veel nieuwe patiënten bijgekomen. We zijn de hele dag aan het puzzelen, omdat we weer moeten opschalen op de intensive cares en operaties moeten afzeggen."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 6871 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 302 minder dan maandag, toen 7173 positieve tests werden gemeld. Aanvankelijk werden maandag 7187 nieuwe gevallen gemeld, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld.
Het aantal coronagevallen ligt wel hoger dan vorige week dinsdag. Toen werden zo'n 130 positieve tests minder gemeld.
Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 53.981 positieve testresultaten geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7712 nieuwe gevallen per dag.
In het afgelopen etmaal zijn 27 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd.
In Amsterdam kwam het hoogste aantal coronabesmettingen aan het licht: 322 inwoners testten positief. In Rotterdam waren dat er 278. Den Haag telde 245 nieuwe besmettingen, gevolgd door Utrecht met 179 en Eindhoven met 98.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Bijna 17.000 mensen bij wie een besmetting was geconstateerd zijn overleden.
Terwijl het kabinet vanavond versoepelingen van de coronamaatregelen gaat aankondigen, melden ziekenhuizen de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen op verpleegafdelingen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd. Op de intensive cares kwamen 58 nieuwe patiënten binnen.
De laatste dag waarop het LCPS een hoger aantal noemde, was 29 december. Toen werden 430 Covid-patiënten opgenomen. ,,Dit is een uitschieter. Dat is heel vervelend. Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft", zegt een woordvoerster van het LCPS. Het centrum zag het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen twee weken juist stabiliseren, zij het op een 'ontzettend hoog niveau'.
Door het hoge aantal nieuwe patiënten is het totale aantal opgenomen patiënten dinsdag toegenomen met 109. In totaal liggen nu 2653 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen.
Op de intensive cares liggen inmiddels 823 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus, 10 meer dan een dag eerder. De overige patiënten liggen op verpleegafdelingen.
Het totale aantal opgenomen coronapatiënten schommelde de afgelopen twee weken rond de 2500. Op de ic's nam het aantal patiënten in dezelfde periode met bijna 10 procent toe, van 750 tot de 823 die het LCPS dinsdag meldde.
De woordvoerster van het centrum, dat is opgericht om de druk over ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen, benadrukt het grote belang van snel vaccineren. ,,Wij blijven benadrukken dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een eerste prik moeten krijgen."
Voorzitter Ernst Kuipers zei gisteren nog dat enkele versoepelingen wat hem betreft binnenkort mogelijk zijn, bijvoorbeeld het terrasbezoek dat het kabinet weer wil toestaan. Het afbouwen van maatregelen moet wat hem betreft wel voorzichtig gebeuren.Het aantal mensen dat positief test op het coronavirus, is de afgelopen week verder gegroeid naar 53.981. Dat is het hoogste punt sinds de week van nieuwjaar, en 5 procent meer dan vorige week. Voor het eerst sinds februari is het percentage tests dat positief uitvalt gestegen tot meer dan 10 procent. Lees hier meer over de coronacijfers van afgelopen week.
Corona kost veel mensenlevens, maar spaart er ook: dankzij de geringere drukte op de wegen vielen er vorig jaar 17 procent minder verkeersdoden, een nooit eerder geziene daling ten opzichte van het jaar ervoor. Lees hier het hele verhaal.
India heeft dinsdag 1761 nieuwe sterfgevallen genoteerd als gevolg van de coronapandemie. Dat is het hoogste dagcijfer tot nu toe. Een groot deel van het Aziatische land zit in een lockdown vanwege de vele besmettingen met het coronavirus.
Het officiële dodental ligt op 180.530, maar experts denken dat in het land met zo'n 1,3 miljard inwoners veel meer mensen aan Covid-19 zijn overleden. Alleen de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico tellen als land officieel meer coronadoden dan India.
Nederlandse bierbrouwers staan klaar om horecazaken te bevoorraden. Heineken, Grolsch en Swinkels laten weten voldoende bier op voorraad te hebben en al hun klanten binnen een week te kunnen voorzien. Ingewijden in Den Haag melden dat het kabinet dinsdag gaat bekendmaken dat de coronamaatregelen voor de horeca worden versoepeld per 28 april.
Bronnen in politiek Den Haag meldden dat terrassen onder voorwaarden weer kunnen heropenen. Er wordt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd.
De buitenhoreca mag vanaf 28 april open van 12 uur ‘s middags tot zes uur ‘s avonds. Dat zal het kabinet vanavond bekendmaken. Een dag eerder, op Koningsdag, gelden nog gewoon alle lockdownregels, meldt een ingewijde. De versoepelingen zullen daarvoor niet een dag naar voren gehaald worden.
Gezondheidsinstituut Nivel gaat onderzoeken welke gevolgen een corona-infectie op de korte en lange termijn voor de gezondheid van mensen heeft. Daarbij wordt niet alleen naar de klachten gekeken, maar ook naar de effecten op levenskwaliteit. Ook worden sociale gevolgen en het vermogen van patiënten om te werken in kaart gebracht. In de meeste gevallen verloopt het ziekteproces mild.
Over de groep die langere tijd last van klachten houdt, is echter weinig bekend. Deze maand worden 250 voormalig coronapatiënten, die door huisartsen zijn geselecteerd, gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek. Middels vragen hoopt Nivel inzicht te krijgen in het verloop en de nasleep van corona. Met die uitkomsten kunnen bijdragen aan verbeteringen van de coronazorg en ondersteuning van coronapatiënten.Oostenrijk denkt vanaf half mei veel coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Kanselier Sebastian Kurz wil het plan eind deze week presenteren. ,,Van toerisme tot gastronomie, van cultuur tot sport, want alle sectoren hebben eindelijk weer een stap naar normaliteit nodig", zei Kurz vandaag op de radio. Aan de geplande heropening worden wel zeer strikte voorwaarden verbonden.
Zo moet voor de horeca en de cultuur- en toerismesector een negatieve coronatest worden getoond. Voor winkels is dat evenwel niet nodig. In de meeste Oostenrijkse deelstaten zijn winkels en dienstverleners open, maar restaurants en hotels moeten dicht blijven. In de hoofdstad Wenen en deelstaat Neder-Oostenrijk is nog een strenge lockdown van kracht vanwege de benarde situatie in de ziekenhuizen.
Thailand is naarstig op zoek naar vijf a tien miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin om de voorraden aan te vullen, laat de Thaise premier Prayuth Chan-ocha weten. Het Aziatische land wist de eerste coronagolven snel onder controle te krijgen, maar moet nog beginnen met het massaal inenten van ruim 65 miljoen inwoners.
Pas 572.000 van hen kregen een eerste prik. ,,We wachten op prijsafspraken en leveringsvoorwaarden'', zegt de premier. Naar verwachting worden de vaccins vanaf juli geleverd. De Thaise regering krijgt veel kritiek te verduren over de trage aanpak bij de aankoop van vaccins en de grote afhankelijkheid van AstraZeneca.
Hoewel de derde virusgolf nu alle 77 provincies heeft bereikt en iedereen die positief test wordt opgenomen, garandeert de overheid dat er voldoende ziekenhuisbedden zijn voor mensen die ernstig ziek worden. ,,We garanderen binnen 24 tot 48 uur een bed'', zegt Somsak Akksilp, directeur van het Thaise ziekenhuiswezen.
Om het zekere voor het onzekere te nemen, denkt de overheid er nu toch over om mensen met milde symptomen zichzelf thuis te laten isoleren. Vandaag meldt Thailand 1443 nieuwe besmettingen en vier sterfgevallen, waarmee de totalen in het land op respectievelijk 45,185 en 108 uitkomen.Israël heeft sinds vorige week acht besmettingen met de onlangs opgedoken Indiase variant van het coronavirus vastgesteld. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech 'zo zijn minst enige bescherming biedt', melden de Israëlische gezondheidsautoriteiten. De eerste zeven besmettingen werden gevonden bij personen die in het land waren geweest. Groot-Brittannië en Ierland geven aan ook onderzoek naar de virusvariant te doen. Of de mutatie reden tot bezorgdheid is, moet nog blijken.
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA legt de vaccinproductie bij een Johnson & Johnson-fabriek in Baltimore stil. Eerder moesten op de locatie van Emergent BioSolutions, waar ook het AstraZeneca-vaccin werd gemaakt, 15 miljoen doses van het Janssen-vaccin worden weggegooid na productiefouten.
In de fabriek werden vorige maand de ingrediënten van beide vaccins per ongeluk door elkaar gehaald. De overheid greep in, waardoor de fabriek geen AstraZeneca-vaccins meer mag maken. In afwachting van de inspectie bij Emergent BioSolutions heeft de FDA vandaag echter een volledige productieonderbreking opgelegd.De coronacijfers in België 'slenteren traag bergaf', zegt viroloog Steven Van Gucht. ,,De paaspauze bracht rust, maar voorlopig is er nog geen scherpe daling. De ziekenhuisbezetting zit nog steeds op een kritiek niveau. In combinatie met niet-covidzorg betekent dit dat alle IC-bedden momenteel bezet zijn. Er is nog altijd bijna geen marge in de zorg.'' Nu de scholen weer open zijn, is het afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt. Van Gucht benadrukt dat scholen 'een van de meest gecontroleerde omgevingen in deze pandemie' zijn.
De twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk kregen daar geld voor van een groep omstanders, verklaarde de advocaat van een van hen vandaag in de rechtbank in Lelystad.
De Europese Unie stuurt 651.000 doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin naar zes Balkanlanden. Albanië, Bosnië-Herzegovina en Noord-Macedonië, landen waar nog maar weinig bewoners zijn ingeënt, krijgen samen 500.000 vaccins. De rest wordt verdeeld onder Kosovo, Montenegro en Servië, heeft de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg bekendgemaakt. De blijk van burenhulp gaat niet ten koste van de Europese vaccinatiecampagnes, aldus Schallenberg. De vaccins waren al voor dat doel gereserveerd.
Het is 'hartstikke pijnlijk' als ziekenhuispersoneel geen meivakantie kan nemen terwijl de beroepsgroep 'aan het eind van het Latijn is en toe aan rust', zegt Michel van Erp van belangenorganisatie NU'91 in reactie op berichten hierover. ,,We hebben hier te maken met een beroepsgroep die geen collega's en patiënten in de steek laat, maar dat is wel met alle gevolgen van dien, dat wreekt zich een keer." Hij vraagt iedereen zich aan de coronaregels te houden, om zo meer ziekenhuisopnames te voorkomen.
Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn vindt dat het 'veel te ver voert om te zeggen dat er in mei niemand op vakantie kan gaan. Dan zou ik niet conform de waarheid spreken'. Zij sprak met dertig zorgmedewerkers uit het hele land 'van Rotterdam tot Assen'. Het beeld is heel wisselend en het hangt ook erg af van het ziekteverzuim in de hospitalen en de bezetting van operatiekamers. ,,Er zijn ziekenhuizen die voldoende ruimte zien om mensen vrij te geven, al is het misschien niet altijd in mei."
Het Limburgse Zuyderland sluit met ingang van vandaag opnieuw vier operatiekamers in de ziekenhuizen van Heerlen en Sittard. Dat is nodig in verband met de stijging van het aantal coronapatienten in de ziekenhuizen en op de intensive cares. Personeel van de operatiekamers moet voor coronapatiënten worden ingezet, meldt een woordvoerder van Zuyderland.