Met de afbouw van de coronalockdowns kan de herstart van Schiphol onveilige situaties op de luchthaven opleveren. Dat claimt vakbond FNV in een witboek dat vanmiddag aan een aantal Tweede Kamerleden is overhandigd. Lees hier meer.
Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet vanvond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU'91 komen de versoepelingen te vroeg.
Bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn: ,,Het is volle bak in de ziekenhuizen, er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten omdat medewerkers meehelpen op de intensive cares. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek." Ze snapt dat de samenleving snakt naar versoepelingen. ,,Maar ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan."
Ook beroepsorganisatie NU'91 maakt zich zorgen. ,,Iedereen wil versoepelen, wij ook. Maar dat kan alleen als het niet leidt tot meer ziekenhuisopnames", zegt een woordvoerder. Dat is met de versoepelingen zoals ze nu op tafel liggen alleen mogelijk als iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, zegt hij. ,,En dat is een utopie. Deze versoepelingen komen dus nog echt te vroeg."
IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers gaat ervan uit dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers ,,nog even niet aan versoepelingen denken".
In Gommers' eigen ziekenhuis, het Erasmus MC in Rotterdam, is het volgens de intensivist vandaag dan ook 'paniek' en dat geldt voor meer ziekenhuizen, weet hij. ,,Er zijn vandaag heel veel nieuwe patiënten bijgekomen. We zijn de hele dag aan het puzzelen, omdat we weer moeten opschalen op de intensive cares en operaties moeten afzeggen."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 6871 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 302 minder dan maandag, toen 7173 positieve tests werden gemeld. Aanvankelijk werden maandag 7187 nieuwe gevallen gemeld, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld.
Het aantal coronagevallen ligt wel hoger dan vorige week dinsdag. Toen werden zo'n 130 positieve tests minder gemeld.
Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 53.981 positieve testresultaten geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7712 nieuwe gevallen per dag.
In het afgelopen etmaal zijn 27 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd.
In Amsterdam kwam het hoogste aantal coronabesmettingen aan het licht: 322 inwoners testten positief. In Rotterdam waren dat er 278. Den Haag telde 245 nieuwe besmettingen, gevolgd door Utrecht met 179 en Eindhoven met 98.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Bijna 17.000 mensen bij wie een besmetting was geconstateerd zijn overleden.
Terwijl het kabinet vanavond versoepelingen van de coronamaatregelen gaat aankondigen, melden ziekenhuizen de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen op verpleegafdelingen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd. Op de intensive cares kwamen 58 nieuwe patiënten binnen.
De laatste dag waarop het LCPS een hoger aantal noemde, was 29 december. Toen werden 430 Covid-patiënten opgenomen. ,,Dit is een uitschieter. Dat is heel vervelend. Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft", zegt een woordvoerster van het LCPS. Het centrum zag het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen twee weken juist stabiliseren, zij het op een 'ontzettend hoog niveau'.
Door het hoge aantal nieuwe patiënten is het totale aantal opgenomen patiënten dinsdag toegenomen met 109. In totaal liggen nu 2653 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen.
Op de intensive cares liggen inmiddels 823 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus, 10 meer dan een dag eerder. De overige patiënten liggen op verpleegafdelingen.
Het totale aantal opgenomen coronapatiënten schommelde de afgelopen twee weken rond de 2500. Op de ic's nam het aantal patiënten in dezelfde periode met bijna 10 procent toe, van 750 tot de 823 die het LCPS dinsdag meldde.
De woordvoerster van het centrum, dat is opgericht om de druk over ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen, benadrukt het grote belang van snel vaccineren. ,,Wij blijven benadrukken dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een eerste prik moeten krijgen."
Voorzitter Ernst Kuipers zei gisteren nog dat enkele versoepelingen wat hem betreft binnenkort mogelijk zijn, bijvoorbeeld het terrasbezoek dat het kabinet weer wil toestaan. Het afbouwen van maatregelen moet wat hem betreft wel voorzichtig gebeuren.Het aantal mensen dat positief test op het coronavirus, is de afgelopen week verder gegroeid naar 53.981. Dat is het hoogste punt sinds de week van nieuwjaar, en 5 procent meer dan vorige week. Voor het eerst sinds februari is het percentage tests dat positief uitvalt gestegen tot meer dan 10 procent. Lees hier meer over de coronacijfers van afgelopen week.
Corona kost veel mensenlevens, maar spaart er ook: dankzij de geringere drukte op de wegen vielen er vorig jaar 17 procent minder verkeersdoden, een nooit eerder geziene daling ten opzichte van het jaar ervoor. Lees hier het hele verhaal.
India heeft dinsdag 1761 nieuwe sterfgevallen genoteerd als gevolg van de coronapandemie. Dat is het hoogste dagcijfer tot nu toe. Een groot deel van het Aziatische land zit in een lockdown vanwege de vele besmettingen met het coronavirus.
Het officiële dodental ligt op 180.530, maar experts denken dat in het land met zo'n 1,3 miljard inwoners veel meer mensen aan Covid-19 zijn overleden. Alleen de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico tellen als land officieel meer coronadoden dan India.
Nederlandse bierbrouwers staan klaar om horecazaken te bevoorraden. Heineken, Grolsch en Swinkels laten weten voldoende bier op voorraad te hebben en al hun klanten binnen een week te kunnen voorzien. Ingewijden in Den Haag melden dat het kabinet dinsdag gaat bekendmaken dat de coronamaatregelen voor de horeca worden versoepeld per 28 april.
Bronnen in politiek Den Haag meldden dat terrassen onder voorwaarden weer kunnen heropenen. Er wordt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd.
De buitenhoreca mag vanaf 28 april open van 12 uur ‘s middags tot zes uur ‘s avonds. Dat zal het kabinet vanavond bekendmaken. Een dag eerder, op Koningsdag, gelden nog gewoon alle lockdownregels, meldt een ingewijde. De versoepelingen zullen daarvoor niet een dag naar voren gehaald worden.
Gezondheidsinstituut Nivel gaat onderzoeken welke gevolgen een corona-infectie op de korte en lange termijn voor de gezondheid van mensen heeft. Daarbij wordt niet alleen naar de klachten gekeken, maar ook naar de effecten op levenskwaliteit. Ook worden sociale gevolgen en het vermogen van patiënten om te werken in kaart gebracht. In de meeste gevallen verloopt het ziekteproces mild.
Over de groep die langere tijd last van klachten houdt, is echter weinig bekend. Deze maand worden 250 voormalig coronapatiënten, die door huisartsen zijn geselecteerd, gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek. Middels vragen hoopt Nivel inzicht te krijgen in het verloop en de nasleep van corona. Met die uitkomsten kunnen bijdragen aan verbeteringen van de coronazorg en ondersteuning van coronapatiënten.Oostenrijk denkt vanaf half mei veel coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Kanselier Sebastian Kurz wil het plan eind deze week presenteren. ,,Van toerisme tot gastronomie, van cultuur tot sport, want alle sectoren hebben eindelijk weer een stap naar normaliteit nodig", zei Kurz vandaag op de radio. Aan de geplande heropening worden wel zeer strikte voorwaarden verbonden.
Zo moet voor de horeca en de cultuur- en toerismesector een negatieve coronatest worden getoond. Voor winkels is dat evenwel niet nodig. In de meeste Oostenrijkse deelstaten zijn winkels en dienstverleners open, maar restaurants en hotels moeten dicht blijven. In de hoofdstad Wenen en deelstaat Neder-Oostenrijk is nog een strenge lockdown van kracht vanwege de benarde situatie in de ziekenhuizen.
Thailand is naarstig op zoek naar vijf a tien miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin om de voorraden aan te vullen, laat de Thaise premier Prayuth Chan-ocha weten. Het Aziatische land wist de eerste coronagolven snel onder controle te krijgen, maar moet nog beginnen met het massaal inenten van ruim 65 miljoen inwoners.
Pas 572.000 van hen kregen een eerste prik. ,,We wachten op prijsafspraken en leveringsvoorwaarden'', zegt de premier. Naar verwachting worden de vaccins vanaf juli geleverd. De Thaise regering krijgt veel kritiek te verduren over de trage aanpak bij de aankoop van vaccins en de grote afhankelijkheid van AstraZeneca.
Hoewel de derde virusgolf nu alle 77 provincies heeft bereikt en iedereen die positief test wordt opgenomen, garandeert de overheid dat er voldoende ziekenhuisbedden zijn voor mensen die ernstig ziek worden. ,,We garanderen binnen 24 tot 48 uur een bed'', zegt Somsak Akksilp, directeur van het Thaise ziekenhuiswezen.
Om het zekere voor het onzekere te nemen, denkt de overheid er nu toch over om mensen met milde symptomen zichzelf thuis te laten isoleren. Vandaag meldt Thailand 1443 nieuwe besmettingen en vier sterfgevallen, waarmee de totalen in het land op respectievelijk 45,185 en 108 uitkomen.Israël heeft sinds vorige week acht besmettingen met de onlangs opgedoken Indiase variant van het coronavirus vastgesteld. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech 'zo zijn minst enige bescherming biedt', melden de Israëlische gezondheidsautoriteiten. De eerste zeven besmettingen werden gevonden bij personen die in het land waren geweest. Groot-Brittannië en Ierland geven aan ook onderzoek naar de virusvariant te doen. Of de mutatie reden tot bezorgdheid is, moet nog blijken.
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA legt de vaccinproductie bij een Johnson & Johnson-fabriek in Baltimore stil. Eerder moesten op de locatie van Emergent BioSolutions, waar ook het AstraZeneca-vaccin werd gemaakt, 15 miljoen doses van het Janssen-vaccin worden weggegooid na productiefouten.
In de fabriek werden vorige maand de ingrediënten van beide vaccins per ongeluk door elkaar gehaald. De overheid greep in, waardoor de fabriek geen AstraZeneca-vaccins meer mag maken. In afwachting van de inspectie bij Emergent BioSolutions heeft de FDA vandaag echter een volledige productieonderbreking opgelegd.De coronacijfers in België 'slenteren traag bergaf', zegt viroloog Steven Van Gucht. ,,De paaspauze bracht rust, maar voorlopig is er nog geen scherpe daling. De ziekenhuisbezetting zit nog steeds op een kritiek niveau. In combinatie met niet-covidzorg betekent dit dat alle IC-bedden momenteel bezet zijn. Er is nog altijd bijna geen marge in de zorg.'' Nu de scholen weer open zijn, is het afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt. Van Gucht benadrukt dat scholen 'een van de meest gecontroleerde omgevingen in deze pandemie' zijn.
De twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk kregen daar geld voor van een groep omstanders, verklaarde de advocaat van een van hen vandaag in de rechtbank in Lelystad.
De Europese Unie stuurt 651.000 doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin naar zes Balkanlanden. Albanië, Bosnië-Herzegovina en Noord-Macedonië, landen waar nog maar weinig bewoners zijn ingeënt, krijgen samen 500.000 vaccins. De rest wordt verdeeld onder Kosovo, Montenegro en Servië, heeft de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg bekendgemaakt. De blijk van burenhulp gaat niet ten koste van de Europese vaccinatiecampagnes, aldus Schallenberg. De vaccins waren al voor dat doel gereserveerd.
Het is 'hartstikke pijnlijk' als ziekenhuispersoneel geen meivakantie kan nemen terwijl de beroepsgroep 'aan het eind van het Latijn is en toe aan rust', zegt Michel van Erp van belangenorganisatie NU'91 in reactie op berichten hierover. ,,We hebben hier te maken met een beroepsgroep die geen collega's en patiënten in de steek laat, maar dat is wel met alle gevolgen van dien, dat wreekt zich een keer." Hij vraagt iedereen zich aan de coronaregels te houden, om zo meer ziekenhuisopnames te voorkomen.
Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn vindt dat het 'veel te ver voert om te zeggen dat er in mei niemand op vakantie kan gaan. Dan zou ik niet conform de waarheid spreken'. Zij sprak met dertig zorgmedewerkers uit het hele land 'van Rotterdam tot Assen'. Het beeld is heel wisselend en het hangt ook erg af van het ziekteverzuim in de hospitalen en de bezetting van operatiekamers. ,,Er zijn ziekenhuizen die voldoende ruimte zien om mensen vrij te geven, al is het misschien niet altijd in mei."
Het Limburgse Zuyderland sluit met ingang van vandaag opnieuw vier operatiekamers in de ziekenhuizen van Heerlen en Sittard. Dat is nodig in verband met de stijging van het aantal coronapatienten in de ziekenhuizen en op de intensive cares. Personeel van de operatiekamers moet voor coronapatiënten worden ingezet, meldt een woordvoerder van Zuyderland.
Je hoort de Kosovaarse biologieprofessor Halil Ibrahimi, van de universiteit van Pristina, niet klagen over de coronamaatregelen, althans niet over alle restricties. De wetenschapper was juist in alle rust in staat om zijn jarenlange milieuonderzoek in het nationale park Bjeshket e Nemuna te voltooien.
Tijdens zijn studie naar de vervuiling van rivierbekkens in het natuurgebied, stuitte hij op een niet eerder ontdekt insect. Hij vernoemde hier diertje, een schietmot, naar de veroorzaker van de pandemie: Potamophylax coronavirus. ,,Het coronavirus was het levendigste ding op het moment dat deze soort werd ontdekt'', zegt de bioloog.
Hij trekt ook een parallel tussen de milieuverontreiniging in het gebied en de gezondheidseffecten van het virus. ,,Het doet hetzelfde met de dieren die in het water leven als wat het coronavirus op dit moment met de mens doet.'' Hij hoopt dat zijn landgenoten beter nadenken over de schade die ze aanrichtingen, door het lozen van vervuild water in de rivier.
,,Deze insecten vormen de eerste barrière voordat de vervuiling de mens raakt'', zegt Ibrahimi. ,,Ze zijn het eerste signaal dat er iets mis is met het milieu en waarschuwen ons voor de impact die dat op ons heeft.'' Nu de naam van het insect voorgoed aan het coronavirus verbonden is, moeten we dat volgens de wetenschapper nooit meer vergeten.'Genoeg gepraat', zegt huisarts Ruud Gebel uit Alphen aan de Rijn. Geef die AstraZeneca-vaccins aan mannen en ga vooral door met prikken. ,,Mensen overlijden aan corona terwijl er een vaccin op de plank ligt.''
Het Europees Geneesmiddelenbureau komt vanmiddag met resultaten in het onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het Janssen-coronavaccin. Demissionair minister Hugo de Jonge besloot vorige week om het vaccin van de Leidsche farmaceut voorlopig niet in te zetten, vanwege mogelijke bijwerkingen:
Meerdere steden in India rapporteren aanzienlijk meer crematies en begrafenissen waarbij Covid-19-protocollen worden aangehouden dan er coronadoden worden gemeld door de regering, meldt persbureau Reuters op basis van cijfers van begrafenisondernemers, lokale media en overheidsdata.
Volgens de Indiase autoriteiten zou het verschil in aantallen te verklaren zijn door verschillenden factoren, waaronder 'overvoorzichtheid'. Verklaringen van crematorium- en begrafenispersoneel en wetenschappelijke publicaties suggereren dat het aantal doden in India ten opzichte van andere landen wordt afgezwakt.India heeft de afgelopen 24 uur 259,170 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld en meldt 1761 overlijdens ten gevolge van infectie met het longvirus, het hoogste dagelijkse sterftecijfer tot nu toe. Het is de zesde dag op rij dat het land meer dan 200.000 nieuwe besmettingen meldt. In totaal raakten 15.32 miljoen Indiërs besmet.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken breidt het negatieve reisadvies uit naar 80 procent van alle landen. De coronasituatie betekent een 'ongekend risico voor reizigers', klinkt het. Op dit moment staan er 34 landen op de 'niet reizen'-lijst, waaronder Tsjaad, Kenia, Brazilië, Argentinië, Haïti, Mozambique, Tanzania en Rusland. De uitbreiding komt neer op zo'n 130 landen. Wanneer het advies wordt aangepast is nog niet bekend.
Burgemeester Paul Depla van Breda zat bij Op1 om te praten over het geannuleerde Fieldlab-experiment van Radio 538.
De persvrijheid is sinds het uitbreken van de coronapandemie 'dramatisch verslechterd', zegt Verslaggevers zonder Grenzen in zijn jaarrapport. De onafhankelijke internationale organisatie, die de situatie in 180 landen tegen het licht hield, concludeert in de World Press Freedom-index dat de persvrijheid in 73 procent van de gevallen 'serieuze problemen' kent.
De pandemie wordt aangegrepen om journalisten de toegang tot informatie, bronnen en verslaggeving ter plaatse, te ontzeggen. Vooral in Azië, het Midden-Oosten en delen van Europa. Ook is het vertrouwen van het publiek in de journalistiek gedaald. 59 procent van de ondervraagde personen in 28 landen zegt dat journalisten 'de lezer met opzet proberen te misleiden door informatie te brengen die niet klopt'.De Franse minister voor Volksgezondheid Olivier Veran zegt dat de Franse overheid er de voorkeur aangeeft om de lockdown regio voor regio te versoepelen. Volgens Veran zijn er signalen dat de besmettingsgolf op sommige plaatsen wat afneemt, maar elders in het land nog steeds hard toeslaat. Ziekenhuizen staan onder druk. Gisteren lagen er 5970 Fransen met ernstige coronaklachten op intensive care-afdelingen.
Er werden 449 nieuwe sterfgevallen door toedoen van het longvirus gemeld. In totaal kwamen 101.183 Fransen te overlijden aan een besmetting. President Macron hoopt dat een versnelling van de vaccinatiecampagne in combinatie met de één maand durende landelijke lockdown de huidige uitbraak onder controle brengt. Als de situatie het toelaat, zouden versoepelingen in mei worden overwogen.UNICEF Nederland wil dat het kabinet snel met een plan komt om de middelbare scholen te heropenen. De kinderrechtenorganisatie maakt zich grote zorgen dat de middelbare scholen niet worden genoemd in het 'openingsplan' van het kabinet en doet de dringende oproep dat 'per direct' te doen.
Op middelbare scholen wordt wel fysiek onderwijs gegeven. Maar vaak komen kinderen niet elke dag naar school en worden de fysieke schooldagen verdeeld onder de jaarlagen. Volgens UNICEF staat de kwaliteit onder druk en is de toegang tot fysiek onderwijs mondjesmaat.De makers van het Russische Spoetnik V-vaccin overtreden de Nederlandse wet door in ons land te adverteren voor het middel. Reclame maken voor middelen die niet vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist - of voor nog niet geregistreerde geneesmiddelen, zoals het vaccin uit Rusland - is hier verboden. Bovendien worden in de advertenties halve waarheden verteld over concurrerende vaccins, schrijft de Volkskrant.
Nederlandse Twitteraars krijgen sinds kort de suggestie om het account van Spoetnik V te volgen. De advertenties worden betaald door een Russisch investeringsfonds van de regering. Het Twitteraccount @sputnikvaccine toont veelal berichten in het Engels over levering van 'het eerste geregistreerde vaccin tegen Covid-19' en over mogelijke bijwerkingen van concurrerende vaccins.
Een aantal ziekenhuizen vraagt het personeel af te zien van de meivakantie. De druk op ic's en Covid-afdelingen is zo hoog dat het opnemen van vrije dagen voor het personeel vrijwel niet mogelijk is, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ziekenhuizen in onder meer Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Sittard.
,,Veel ziekenhuizen vragen nu aan personeel of het mogelijk is om de vakantie te verplaatsen", zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg. ,,Teamleiders vragen hun mensen of zij het nog even kunnen volhouden, of dat vakantie echt noodzakelijk is."Personeel wordt nog niet gedwongen. ,,Dat is echt een draconische maatregel", zegt Berden. ,,We bekijken van dag tot dag scherp of dat nodig is, maar zijn daar ontzettend terughoudend in." Anderen zijn van mening dat de politiek en de ziekenhuizen al eerder landelijke plannen voor de meivakantie hadden moeten maken.
Eén dag nadat Nieuw-Zeeland besloot de grens met Australië weer open te gooien is een medewerker van het vliegveld in Auckland positief getest op corona. De medewerker van Auckland Airport is na het positieve resultaat in isolatie geplaatst.
Maandag kondigden de beide landen een reisbubbel aan, waardoor reizigers tussen Nieuw-Zeeland en Australië niet meer in quarantaine hoeven. Elke nieuwe besmetting kan de bubbel weer in gevaar brengen, maar volgens de Nieuw-Zeelandse premier is daarvan nog geen sprake.
Volgens Ardern gaat het om een medewerker die als taak heeft vliegtuigen te ontsmetten uit landen waar het virus nog steeds rondgaat. De medewerker zou volgens de premier volledig zijn gevaccineerd. Op 12 april zou hij nog negatief zijn getest.
,,Het gebruikelijke protocol, om het besmettingsgeval te isoleren en de contacten en bewegingen op te sporen, is al in volle gang'', aldus het ministerie van Volksgezondheid van Nieuw-Zeeland in een verklaring.
De burgemeester van Emmen is boos dat er geen testlocatie voor evenementen is in zijn stad. Eric van Oosterhout noemt het Testen voor toegang bij RTV Drenthe een "totale flop" in zijn provincie. Drentenaren kunnen alleen in Assen worden getest, dat ligt op ongeveer 40 kilometer van Emmen.
Komend weekend zijn er twee evenementen in Emmen waar mensen naartoe kunnen als ze een recente negatieve coronatest bij zich hebben. Een yogales en een voetbalwedstrijd van FC Emmen. De test moet echter worden afgenomen bij een speciale locatie, in Drenthe kan dat dus alleen in Assen.
Het is straks niet meer nodig om online een afspraak te maken om te winkelen. Die regel vervalt zeer waarschijnlijk, meldt NOS op basis van ingewijden. Tegelijkertijd blijft er volgens de omroep wel een maximum gelden voor het aantal klanten dat binnen is. Op dit moment is in winkels maximaal een klant per 25 vierkante meter toegestaan, met een maximum van vijftig klanten per winkel.
Winkeliersvereniging InRetail constateert dat één op de vijf mensen niet komt opdagen voor de afspraak en ziet dat de reserveringsagenda leeg blijft. Volgens INretail zit de winkelsector in een wurggreep en gaat deze failliet. Ondernemers moeten privégelden aanspreken om te overleven. De voorjaarsgoederen moeten de omzet opleveren voor ondernemers om de rekeningen te kunnen betalen. Tienduizenden banen staan volgens de vereniging op het spel.
De burgemeester van de Belgische kustplaats Knokke-Heist bekijkt de mogelijkheid om de ouders van feestende minderjarigen te vervolgen. Vorige week zorgden honderden tieners voor overlast. Enkele tieners moesten toen wel stomdronken afgevoerd worden naar het ziekenhuis. ,,14-jarigen die aan comazuipen doen en de ouders die niet ingrijpen: onbegrijpelijk”, zegt Piet De Groote. ,,Ik verwijt die kinderen zelf niks. Het zijn de ouders die hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar dat is te weinig gebeurd."
De burgemeester zal sowieso alle ouders een brief schrijven om zijn ongenoegen duidelijk te maken.
De proefevenementen in de Efteling en de Mud Masters in Haarlemmermeer kunnen volgens de organisaties op een veilige manier doorgaan. Bij beide evenementen wordt gewerkt met tijdslots en er is sprake van een groot evenemententerrein in de buitenlucht waarover de deelnemers worden verspreid.
,,Het gaat gewoon door en is ook een heel ander soort evenement", zegt de woordvoerder van de Efteling, die reageert op het annuleren van de festivals in Breda en Lichtenvoorde. ,,De Efteling is een groot park, heel anders dan het festival van 538. De mensen komen ook niet tegelijk binnen en ze verspreiden zich snel over het park." Het proefevenement in de Efteling vindt komende zaterdag plaats.
Iedereen van 16 jaar en ouder in Amerika komt vandaag in aanmerking voor een coronavaccin. Dat tweet president Joe Biden. ,,Ga ze maar halen, mensen."
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn blij nu het lijkt dat de eerste stappen van het openingsplan kunnen worden gezet. Al weken adviseren zij het kabinet buitenactiviteiten zoals terrassen, markten en dierentuinen weer toe te staan. ,,Wij zijn er erg voor om stappen te zetten en mensen perspectief te bieden", zegt Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.
Bruls kan nog niet aangeven welke voorwaarden er gaan gelden voor onder meer terrassen, als zij inderdaad open mogen. ,,Dit gaat uitdagingen opleveren. Alles wat je gaat openstellen of aan maatregelen versoepelt, levert nieuwe vragen op. Maar dat hebben we vorig jaar ook meegemaakt. Mensen perspectief bieden door dingen te versoepelen, weegt verreweg op tegen de nieuwe vragen die het oplevert."
Keir Starmer, leider van oppositiepartij Labour, is in de Britse toeristenplaats Bath uit een kroeg verwijderd door de eigenaar. Dat gebeurde na een verhitte discussie over de coronamaatregelen, schrijven diverse Britse media. Beelden van het incident staan op sociale media.
Rod Humphris, mede-eigenaar van The Raven Pub, beschuldigde Starmer van het voeren van een zwakke oppositie tegen de indringende maatregelen, die volgens hem destructief van aard zijn. Labour zou hem 'in de steek hebben gelaten'.
Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) noemt het verstandig dat burgemeester Paul Depla van Breda het grootschalige Fieldlab in zijn stad heeft afgelast. De openbare orde stond onder druk na verschillende geluiden van protesten. Het kabinet staat nog achter het experiment. ,,Maar het is goed om de test niet nu, in deze fase, te doen", zegt hij na afloop van het Veiligheidsberaad.
De minister is positief gestemd over het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. ,,De ontwikkelingen laten heel duidelijk zien dat wij de piek bereikt hebben. Achter de donkere wolken begint licht te gloren."
Dat was bij het voorgaande overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's anders. ,,Vorige week waren de burgemeesters te vroeg, te ongeduldig." Toen stonden de gezichten van de burgemeesters na afloop ook een stuk 'minder zonnig', zoals de bewindsman het omschrijft. Grapperhaus geeft nu aan dat hij ,,in een positieve grondhouding zit". ,,Morgen tijdens de persconferentie wordt duidelijk wat dat betekent. Van daaruit gaan we verder."
In de Zweedse hoofdstad Stockholm worden elke dag honderden doses van het AstraZeneca-vaccin weggegooid omdat mensen een prik met dat Brits-Zweedse middel tegen corona weigeren.
Een leidinggevende arts vertelde tegen de omroep SVT dat het onmogelijk is op tijd genoeg vrijwilligers voor een inenting te vinden als blijkt dat er doses overblijven. Als het vaccin niet binnen een paar uur wordt toegediend, mag het niet meer worden gebruikt.
Zweden geeft uitsluitend mensen ouder dan 65 jaar een prik met AstraZeneca nadat sommige gevaccineerden bloedproblemen hadden gekregen. Uit een verslag van SVT blijkt dat patiënten hun vaccinatieafspraak afzeggen als ze vernemen dat ze het coronavaccin van AstraZeneca krijgen.
In Nederland krijgen uitsluitend 60-plussers het coronavaccin van AstraZeneca.
De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zal ook dit jaar vanwege het coronavirus zonder publiek plaatsvinden. De gemeente Amsterdam heeft dat bekendgemaakt. Zoals ieder jaar zullen het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam wel via de televisie te volgen zijn.
Ook de gemeentelijke herdenking op begraafplaats de Nieuwe Ooster is besloten en er is geen stille tocht. ,,Bij ieder oorlogsmonument vindt een afzonderlijke bloemlegging plaats. Alleen enkele genodigden zijn hierbij aanwezig", meldt de gemeente.
Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op de vrijwel lege Dam. Daar waren toen alleen koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en comitévoorzitter Gerdi Verbeet bij.
Dit jaar zal André van Duin op de Dam spreken. Voorafgaand aan die plechtigheid houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk.
Mensen geboren in 1955, 1954 en 1953 en wonend in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kunnen mogelijk kiezen uit de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca. Dat is voor het eerst en voor het laatst, aldus het RIVM.
De mogelijkheid ontstaat doordat huisartsen in deze regio's structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Ze mogen het vaccin nu toedienen aan mensen die ouder zijn dan de mensen die al AstraZeneca hebben gehad. Maar deze mensen mogen ook wachten tot ze het vaccin van Pfizer kunnen krijgen van de GGD.
Mensen uit 1953 en 1954 in het hele land ontvangen deze week hun uitnodiging voor een Pfizer-coronavaccinatie en kunnen daar dan over bellen. Ze kunnen ook al nu via het digitale portal www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak inplannen met hun DigiD. Mensen uit 1955 ontvangen volgende week woensdag en donderdag een uitnodiging, maar kunnen zich nog niet online aanmelden.
Tientallen medewerkers van coronaproefcafés in Utrecht die tot diep in de nacht zitten te borrelen en op de vlucht slaan als de politie verschijnt. Volgens de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland gaat het om een incident dat te veel aandacht krijgt. ,,We maken allemaal wel eens een fout.’’ Lees hier meer.
Papendrechtse huisartsen hebben in een gezamenlijke brief aan het bestuur van korfbalvereniging PKC/Vertom hun ongenoegen uitgesproken over het spontane kampioensfeest van afgelopen zaterdag. Honderden supporters kwamen naar het sportpark om de spelers te onthalen. De beelden hebben de huisartsen ‘geraakt’, schrijven ze. Lees hier meer.
Het Maasstad Ziekenhuis heeft de ‘gewone’ zorg weer moeten afschalen omdat er meer ic-bedden voor coronapatiënten nodig zijn. In het ziekenhuis zijn 20 procent minder operaties dan normaal. Het gaat hierbij om operaties die kunnen wachten, zoals heup- of knieoperaties, hoe vervelend het voor de patiënt ook is. Lees hier meer.
Er zijn al 60.000 inschrijvingen binnengekomen op 180 plekken voor een proefreis naar Gran Canaria. Dat zeggen reisorganisaties TUI en Corendon.
De reisorganisaties hadden al rekening gehouden met een stormloop op de plekken. Voor de eerste testreis naar Rhodos kreeg branchegenoot Sunweb 25.000 aanmeldingen. Lees hier meer.
Een groep marktkooplieden heeft maandagmiddag voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad twee petities en een grote zak met koekkruimels aangeboden. De ambulante verkopers vinden namelijk dat de markten in de hele coronacrisis worden vergeten. Zij willen weer open kunnen omdat winkelen in de buitenlucht volgens hen veilig kan. "Onze koek is bijna op, vandaar de kruimels", zegt standwerker Paul Bol namens ruim 17.000 handelaren in onder meer kleding en andere non-foodartikelen.
,,De markten worden in publieke discussies niet genoemd. Wij zijn te weinig in beeld. U, meneer Bruls, heeft ons weer op de kaart gezet door ons recent in enkele interviews wel te noemen", zegt Bol. ,,Wij zijn al ruim een jaar dicht. Wij werden als allereerste gesloten en mochten in tegenstelling tot winkels niet meer open."
Bruls snapt dat de kooplieden zich eraan storen dat er veel wordt gesproken over de horeca en winkels en niet over de markten. Bovendien mag de ene collega met fruit die al jaren naast de kledingverkoper op de markt staat wel verkopen en de ander niet. Hij heeft er vertrouwen in dat dit snel zal veranderen. "Dat horen wij van het kabinet dinsdag. De markten vallen onder de buitenactiviteiten. De markt is een doorstroomlocatie."
De wereldberoemde klimaatactiviste Greta Thunberg gaat via haar stichting 100.000 euro doneren om coronavaccins te kopen voor arme landen. Het geld gaat naar Covax, een internationaal initiatief om coronavaccins ook voor arme landen beschikbaar te maken. De 18-jarige Zweedse maakte de stap bekend in een online-persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De wereld moet meer doen om de "tragedie van de ongelijke verdeling van vaccins tegen te gaan", zei Thunberg. "Net als bij de klimaatcrisis moeten we eerst degenen helpen die het meeste risico lopen."
Volgens de WHO heeft in veel welvarende landen inmiddels een kwart van de inwoners een eerste coronaprik gekregen. In landen met vooral lage inkomens gaat het om slechts 1 op de 500.
Thunberg werd wereldberoemd nadat ze in 2018 begon met spijbelen om actie tegen klimaatverandering te eisen. Scholieren wereldwijd volgden haar voorbeeld.
De horeca wil voor 1 juni weer volledig openen, nu volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt en het aantal besmettingen stabiliseert.
Door horecabreed versoepelingen door te voeren voor zowel eet- en drinkgelegenheden (binnen en buiten), hotels en door op korte termijn ook te kijken naar mogelijkheden voor avond- en nachtclubs, kan de horeca een alternatief bieden voor de toenemende druk op de openbare ruimte en de basis leggen voor het herstel van de branche van de coronacrisis, stelt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
Ingewijden in Den Haag hebben gemeld dat er versoepelingen van de coronamaatregelen voor de horeca aankomen per 28 april. Daarbij kunnen de terrassen onder voorwaarden weer heropenen. Er wordt naar verluidt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd.
De heropening van terrassen alleen is voor KHN onvoldoende, zegt Willemsen. De organisatie wil geen restricties meer: geen eindtijd en geen maximumaantal personen per terras en per tafel.
Testfestival Startschotgala in het Achterhoekse Lichtenvoorde is eveneens geschrapt. Dat meldt de organisatie. Er zouden ook 10.000 bezoekers komen. Het evenement zou over twee weken plaatsvinden op het Zwarte Cross-terrein. Een nieuwe datum voor het evenement is nog niet bekend. ,,We kijken of we het feest op een later moment alsnog kunnen vieren”, zegt Pieter Holkenborg van de Feestfabriek tegen deze site.
Wat het betekent voor de reeds verkochte kaarten, maakt de organisatie later bekend. Lees hier het volledige verhaal.
Regionale ziekenhuizen uitten eerder vandaag hun bezorgdheid en vreesden een besmettingsgolf. ,,Extra besmettingen en extra opnames kunnen we er nu echt niet bij hebben. De bezetting op zowel de ic-afdeling als de Covid-afdeling is hoog", aldus een woordvoerster van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
Het Slingeland-ziekenhuis in Doetinchem had dezelfde boodschap. Het ziekenhuisbestuur constateert dat de infectiecijfers in de Achterhoek veel te hoog zijn om een feest te houden waar 10.000 mensen samen komen. ,,Het is niet het goede moment voor een festival als dit’’, aldus Steenbergen.
De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen.De zender Radio 538 werkt aan een alternatief, mensen die kaarten hebben gekocht, krijgen het geld terug.
Burgemeester Depla laat weten de ‘veiligheid onvoldoende te kunnen beheersen’. ,,Er is zoveel commotie en onrust hierover. Dat is doodzonde, maar het is niet anders.'' Lees hier meer over het niet doorgaan van het testfeest.
Huisartsen, ziekenhuizen, gemeenten, ouderenbond KBO en andere partijen zijn het getalm en geaarzel met vaccineren zat. Ze doen een klemmend beroep op het Rijk om het prikken met AstraZeneca en Janssen door te zetten.
,,Geef inwoners de keuzevrijheid op basis van ‘informed consent’, met de juiste informatie, wel of niet voor vaccinatie met deze vaccins te kiezen. Voor de medici onder de deelnemers van ons overleg is het onbegrijpelijk dat het minimale risico op trombose steeds opnieuw het vaccinatieprogramma stagneert. Zij zien dagelijks dat dit meer levens kost en risico’s met zich meebrengt dan het doorzetten van het vaccinatieprogramma.”, zo schrijven de betrokken zorgbestuurders in hun noodkreet aan rijk, RIVM en OMT.
,,De situatie dreigt onhoudbaar te worden, zowel medisch, sociaal als economisch", aldus de bestuurders, verenigd in het Bestuurlijk Netwerk Kwetsbare Ouderen en Dementie. ,,Snel vaccineren is de enige oplossing om snel uit deze coronacrisis te komen, om een einde te maken aan de enorme schade die mensen en bedrijven hier nu van ondervinden. Er is duidelijkheid en snelheid geboden.” Lees hier het volledige artikel.
Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is toegezegd dat het ziekenhuispersoneel snel gevaccineerd kan worden met een ander vaccin, mocht blijken dat het Janssen-vaccin definitief niet toegelaten wordt. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) maakt dinsdag de uitslag bekend van zijn veiligheidsanalyse van het coronavaccin van Johnson & Johnson.
De Europese medicijnenwaakhond onderzoekt of er sprake is van een causaal verband tussen de toediening van het vaccin en de vorming van ongewone bloedpropjes binnen de eerste veertien dagen na toediening van het vaccin. Daarvan zijn in de Verenigde Staten zes gevallen gemeld. In afwachting van de EMA-analyse blijven de net geleverde Janssen-vaccins tot nader order in de koeling.
Het Russische coronavaccin Spoetnik-V is volgens de makers effectiever dan gedacht. Na de beoordeling van gegevens van mensen die ermee zijn ingeënt, wordt gemeld dat het middel 97,6 procent effectief is.
In de eerdere grootschalige studie naar het coronavaccin werd een effectiviteit van 91,6 procent vastgesteld. Aan het onderzoek, dat begin februari werd gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, deden ongeveer 20.000 mensen deel.
Het nieuwe percentage is gebaseerd op de gegevens van 3,8 miljoen Russen die met twee doses van Spoetnik-V maximaal beschermd zijn tegen Covid-19. De nieuwe gegevens worden naar verwachting in mei, na een beoordeling van andere wetenschappers, gepubliceerd in een medisch tijdschrift.
Het vaccin is volgens het Gamaleja-Instituut, dat het coronavaccin heeft ontwikkeld, in zestig landen goedgekeurd voor gebruik. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft Spoetnik-V nog niet beoordeeld, maar kijkt al wel via een versnelde procedure naar het vaccin door de beschikbare gegevens te bestuderen.
Evangelische Basisschool Eden in Dordrecht geeft sinds maandag uitsluitend online les. De besmettingen onder zowel personeel als leerlingen liepen de laatste weken zo hoog op dat het bestuur van Stichting H3O waaronder IKC Eden valt, zich genoodzaakt voelde tot deze stap.
Meer dan de helft van het personeel en van het aantal klassen dat de school telt, moest de afgelopen week al in quarantaine. ,,Daarom hebben we vrijdag de knoop doorgehakt en het besluit genomen om alleen nog maar online les te gaan geven’’, vertelt bestuurslid Frans Cornet van Stichting H3O aan deze site. Lees hier het volledige artikel.
De seinen lijken op groen te staan voor het versoepelen van de coronamaatregelen. Het kabinet houdt dinsdag weer een persconferentie over de bestrijding van het virus. Politiek verslaggever Tobias den Hartog geeft in de Live Nieuws Update een toelichting over de plannen van het kabinet:
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vindt het zinvol om grote Fieldlab-experimenten te houden terwijl het virus rondwaart: ,,Die kennis hebben we echt nodig."
Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk maakt zich grote zorgen over het Startschotgala, een testfestival in Lichtenvoorde. Het vindt over een kleine twee weken plaatsvindt. Naar verwachting komen er 10.000 feestvierders af op het Achterhoekse testevenement.
,,Wij maken ons grote zorgen over het extra risico op besmettingen. Heel veel mensen staan dicht op elkaar, ze drinken en het is maar de vraag of het mondkapje op blijft. Er wordt vooraf wel getest, maar die tests zijn niet 100 procent betrouwbaar", zegt een woordvoerster van het ziekenhuis, dat dichtbij het festivalterrein ligt.
Ze wijst erop dat de druk in het ziekenhuis met coronapatiënten nu al erg hoog is. "Extra besmettingen en extra opnames kunnen we er nu echt niet bij hebben. De bezetting op zowel de ic-afdeling als de Covid-afdeling is hoog", aldus de zegsvrouw.
Zij verwacht niet dat er veel festivalgangers op de spoedeisende hulp terecht zullen komen met verwondingen. "De aantallen van dit festival zijn niet zo groot als bijvoorbeeld de Zwarte Cross. Maar elke toeloop op de SEH zorgt wel voor meer druk in ons ziekenhuis." Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix Roept niet actief op om het testevent niet door te laten gaan. "Wij uiten onze zorgen aan onze partners in de veiligheidsregio", aldus de woordvoerster.
Eerder uitte het Slingeland-ziekenhuis in Doetinchem ook al zijn bezorgdheid over het festival uit vrees voor een besmettingsgolf. ,,Onze corona-afdelingen liggen vol, meer patiënten kunnen we er écht niet bij hebben’’, zei ziekenhuiswoordvoerder Saskia Steenbergen tegen deze site. Het ziekenhuisbestuur constateert dat de infectiecijfers in de Achterhoek veel te hoog zijn om een feest te houden waar 10.000 mensen samen komen. ,,Het is niet het goede moment voor een festival als dit’’, aldus Steenbergen.
Het festival In Lichtenvoorde vindt plaats op 1 mei. Voorafgaand aan het evenement moeten alle bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen een sneltest ondergaan.
Zo'n 12 procent van de patiënten wacht als gevolg van de coronacrisis op een uitgestelde zorgafspraak in het ziekenhuis of kliniek. Dat blijkt uit onderzoek onder 8552 zorgbehoevenden, uitgevoerd door de Patiëntenfederatie.
Bij 8 procent van de respondenten werd een zorgafspraak uitgesteld door de zorgverlener, in 4 procent van de gevallen gebeurde dat op eigen initiatief. Het merendeel van de mensen die gedwongen wachten op zorg geeft aan dat het uitstel de kwaliteit van het leven beïnvloedt.
Zorgverleners zeggen het vaakst operaties (35 procent) en controle- of vervolgafspraken (30 procent) af. Dat leidt bij 63 procent van de zorgbehoevenden tot een verlaagde levenskwaliteit. "Na de operatie moet ik op de ic wegens mijn hartprobleem, maar ze kunnen geen ic-bed garanderen vanwege coronapatiënten. Ik begin steeds slechter te lopen en de pijn wordt erger", zegt een van hen.
Ruimschoots de helft van de mensen die een zorgafspraak verzetten durft zonder inenting niet het ziekenhuis in te gaan.
Het onderzoek werd vorige maand uitgevoerd, toen de ziekenhuizen en ic's door het toenemende aantal coronapatiënten minder plek en mankracht hadden voor de reguliere zorg dan gebruikelijk. Vier op de vijf respondenten (82 procent) heeft door een aandoening regelmatig zorg nodig.
Tussen zondag- en maandagochtend zijn 7187 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Dat zijn er minder dan afgelopen weekend maar het aantal meldingen is aan het begin van de week meestal relatief laag. Het aantal besmettingen ligt hoger dan vorige week maandag. Toen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6757 gevallen.
Gemiddeld kregen de afgelopen zeven dagen 7699 mensen per dag een positief testresultaat. Dit gemiddelde stond vorige week maandag ook lager, op 7157 geregistreerde besmettingen per dag.
Het RIVM kreeg zondag 8600 meldingen over positieve coronatesten binnen en zaterdag ruim 8300.
In het afgelopen etmaal zijn 22 coronadoden gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later pas geregistreerd.
In Rotterdam zijn opnieuw de meeste nieuwe gevallen aan het licht gekomen: 307 inwoners testten positief. In Amsterdam waren 283 nieuwe besmettingen, Den Haag telde er 254. Daarna volgen Utrecht (166) en Dordrecht (118).
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Bijna 17.000 mensen bij wie een besmetting was geconstateerd zijn overleden.