1. 26/03/2021

  Ziekenhuizen gaan zaterdag beginnen met het vaccineren van een groep kwetsbare patiënten, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg tegen de NOS. ,,Het gaat om zo'n 9000 patiënten die bijvoorbeeld een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben gehad of een ernstige immuunziekte hebben."

  De ziekenhuizen nemen deze taak op zich, zodat de behandeld arts vanaf het begin betrokken is bij de vaccinatie en de effecten daarvan.

  In de vaccinatiestrategie zou deze groep kwetsbaren waarschijnlijk later aan de beurt zijn vanwege hun (jonge) leeftijd. Het RIVM heeft de patiënten die hiervoor in aanmerking komen een uitnodiging gestuurd.

 2. 26/03/2021

  Het aantal coronapatiënten op Bonaire blijft toenemen. Sinds vrijdag zijn er 448 actieve besmettingen op het eiland. Dertien mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Daarvan zijn er tien op het eiland zelf opgenomen, drie liggen op de intensive care. Twee patiënten uit Bonaire liggen in het ziekenhuis op Curaçao, en één op Aruba.

  Op het eiland zijn verschillende gevallen van de Britse coronavariant geregistreerd. Eerder werd gezegd dat daar ook andere varianten, zoals onder meer de Braziliaanse, waren aangetroffen maar dat blijkt toch niet het geval.

  Vanwege het snel stijgende aantal besmettingen op Bonaire krijgt het eiland vanuit Nederland de komende weken versneld vaccins geleverd, zodat alle volwassenen kunnen worden gevaccineerd. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid noemde de situatie op Bonaire 'heel zorgelijk'.

 3. 26/03/2021

  Sint-Maarten krijgt voorlopig geen financiële coronasteun van Nederland, omdat het bij de Verenigde Naties heeft geklaagd over vermeend racisme door de Nederlandse overheid. De voorwaarden waaraan Sint-Maarten moet voldoen in ruil voor steun laten koloniale overheersing terugkeren, aldus de klacht. Het gaat om een bedrag van ruim 18 miljoen euro dat Sint-Maarten nu moet missen. Het eiland ligt al lang met Nederland overhoop over coronasteun en de hervormingen die daarmee samenhangen.

 4. 26/03/2021

  Door meer vaccinaties zijn ook meer versoepelingen mogelijk, stelt Nijmegens burgemeester Hubert Bruls. Om verdere sociale en economische schade tegen te gaan, heeft de samenleving volgens hem lucht nodig. ,,Zo nu en dan komt het lentezonnetje door. Fijn. We hebben behoefte aan licht. Ook op coronagebied. Want zo langzamerhand zijn mensen lethargisch. Ze houden zich niet meer zo goed aan de maatregelen. Het is ook ná de avondklok druk op de weg. Bij sommigen zie je de strijdbaarheid verdwijnen. Ik heb daar ergens wel begrip voor. Strengere maatregelen zijn al een jaar lang het belangrijkste antwoord op corona. Zelfs nu steeds meer mensen een vaccin krijgen en er hoop op betere tijden lijkt, klonk er tijdens de persconferentie dinsdag weer een sombere boodschap: we blijven in lockdown. Maar volgens mij is het tijd voor meer perspectief.”

  Instanews image
  © ANP — Voorzitter Hubert Bruls geeft een toelichting na afloop van het Veiligheidsberaad.