Ziekenhuizen gaan zaterdag beginnen met het vaccineren van een groep kwetsbare patiënten, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg tegen de NOS. ,,Het gaat om zo'n 9000 patiënten die bijvoorbeeld een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben gehad of een ernstige immuunziekte hebben."
De ziekenhuizen nemen deze taak op zich, zodat de behandeld arts vanaf het begin betrokken is bij de vaccinatie en de effecten daarvan.
In de vaccinatiestrategie zou deze groep kwetsbaren waarschijnlijk later aan de beurt zijn vanwege hun (jonge) leeftijd. Het RIVM heeft de patiënten die hiervoor in aanmerking komen een uitnodiging gestuurd.
Het aantal coronapatiënten op Bonaire blijft toenemen. Sinds vrijdag zijn er 448 actieve besmettingen op het eiland. Dertien mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Daarvan zijn er tien op het eiland zelf opgenomen, drie liggen op de intensive care. Twee patiënten uit Bonaire liggen in het ziekenhuis op Curaçao, en één op Aruba.
Op het eiland zijn verschillende gevallen van de Britse coronavariant geregistreerd. Eerder werd gezegd dat daar ook andere varianten, zoals onder meer de Braziliaanse, waren aangetroffen maar dat blijkt toch niet het geval.
Vanwege het snel stijgende aantal besmettingen op Bonaire krijgt het eiland vanuit Nederland de komende weken versneld vaccins geleverd, zodat alle volwassenen kunnen worden gevaccineerd. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid noemde de situatie op Bonaire 'heel zorgelijk'.
Sint-Maarten krijgt voorlopig geen financiële coronasteun van Nederland, omdat het bij de Verenigde Naties heeft geklaagd over vermeend racisme door de Nederlandse overheid. De voorwaarden waaraan Sint-Maarten moet voldoen in ruil voor steun laten koloniale overheersing terugkeren, aldus de klacht. Het gaat om een bedrag van ruim 18 miljoen euro dat Sint-Maarten nu moet missen. Het eiland ligt al lang met Nederland overhoop over coronasteun en de hervormingen die daarmee samenhangen.
Door meer vaccinaties zijn ook meer versoepelingen mogelijk, stelt Nijmegens burgemeester Hubert Bruls. Om verdere sociale en economische schade tegen te gaan, heeft de samenleving volgens hem lucht nodig. ,,Zo nu en dan komt het lentezonnetje door. Fijn. We hebben behoefte aan licht. Ook op coronagebied. Want zo langzamerhand zijn mensen lethargisch. Ze houden zich niet meer zo goed aan de maatregelen. Het is ook ná de avondklok druk op de weg. Bij sommigen zie je de strijdbaarheid verdwijnen. Ik heb daar ergens wel begrip voor. Strengere maatregelen zijn al een jaar lang het belangrijkste antwoord op corona. Zelfs nu steeds meer mensen een vaccin krijgen en er hoop op betere tijden lijkt, klonk er tijdens de persconferentie dinsdag weer een sombere boodschap: we blijven in lockdown. Maar volgens mij is het tijd voor meer perspectief.”
© ANP — Voorzitter Hubert Bruls geeft een toelichting na afloop van het Veiligheidsberaad. Er is een groeiende weerstand onder niet-gevaccineerde verpleegkundigen om te werken op een corona-afdeling. Zij maken zich zorgen en vinden het oneerlijk dat zij niet eerder aan de beurt zijn voor een vaccinatie. Ziekenhuisbesturen begrijpen de frustratie, maar zeggen geen andere keuze te hebben. Lees hier meer.
De veelbesproken Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel zet, net als de Sionkerk in Urk, komende zondag de deuren weer open voor alle gelovigen. De Oud Gereformeerde Gemeente slaat daarmee opnieuw het advies van de Rijksoverheid in de wind. Op de site van de kerk staat een oproep om de erediensten bij te wonen. ‘Liefde, geduld, verdraagzaamheid en zelfverloochening is wat Christus van ons vraagt.’ In de kerk is plek voor 1350 mensen. De lokale politiek reageert gepikeerd. Lees hier meer.
© AD — Zondagsdienst bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel met meer bezoekers dan de aanbevolen 30 personen. Partijleiders kunnen zich dit weekend laten testen op een mogelijke besmetting met het coronavirus. Op maandag en dinsdag kwamen de leiders op gesprek bij verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD). Op donderdag moest Ollongren plots het Binnenhof verlaten toen bleek dat zij besmet was met het coronavirus.
De meeste partijleiders zijn naar aanleiding van dat nieuws in quarantaine gegaan en laten zich na de aanbevolen vijf dagen testen. Voor de grote partijen is dat op zaterdag, de leiders van de kleine partijen laten zich zondag testen.Het BioNTech/Pfizer-vaccin mag in de toekomst ook op een temperatuur tussen de 15 en 25 graden onder nul worden bewaard. Dat heeft het Europees Medicijn Agentschap vanmiddag bekendgemaakt. Daarmee komt toediening door huisartsen een stap dichterbij. Het RIVM gaat onderzoeken of Nederland daar later dit jaar toe over kan gaan. Lees hier meer.
De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva (75) vindt dat zijn opvolger Jair Bolsonaro zich moet verontschuldigen voor zijn beheer van de coronacrisis. In een interview dat vandaag in het Duitse weekblad ‘Der Spiegel’ is verschenen, verwijt Lula het staatshoofd zelfs ,,de grootste genocide in de geschiedenis van Brazilië”. Lees hier meer.
© AP — President Jair Bolsonaro. Er zijn 7644 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande twee dagen. In de voorgaande weken waren er op vrijdag juist aanzienlijk meer positieve tests dan op woensdag en donderdag.
Vorige week donderdag meldde het RIVM ruim 6100 positieve tests, waarna het op vrijdag en zaterdag steeg naar ongeveer 7500. De donderdag daarvoor waren iets meer dan 5300 gevallen geregistreerd, gevolgd door ongeveer 6000 op vrijdag en zaterdag.
Volgens het RIVM laten de laatste tijd meer mensen zich testen op besmetting, maar stijgt ook het percentage positieve tests onder hen. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn om vast te stellen. De afgelopen weken zijn ook steeds meer kinderen getest op het virus. Dat heeft te maken met de heropening van de scholen en met de aangescherpte regels: testen wordt sinds februari ook aanbevolen bij milde klachten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 49.483 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7069 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds 11 januari.
Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn 339 inwoners positief getest. In Rotterdam kregen 308 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Den Haag kwamen 255 besmettingen aan het licht, in Utrecht 172 en in Nijmegen 125.
Het aantal sterfgevallen blijft dalen. Afgelopen etmaal is het overlijden van 25 coronapatiënten geregistreerd, evenveel als op donderdag. In de afgelopen week zijn 178 sterfgevallen geregistreerd, het laagste aantal sinds 19 oktober.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van 16.428 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gestegen, net als de dag ervoor. Het aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2221, 29 meer dan op donderdag. Dat is het hoogste aantal sinds 3 februari. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 625 op de intensive care, 6 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1596 coronapatiënten, een stijging van 23 in het afgelopen etmaal.
Het aantal patiënten dat op de ic ligt, komt nu al een week boven de 600 uit. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.
Zorgmedewerkers die het gevoel hebben dat ze onder druk gezet worden om een coronavaccin te nemen, kunnen dat volgens coronaminister Hugo de Jonge het beste bespreekbaar maken op de werkvloer. Tientallen zorgmedewerkers hebben zich afgelopen weken volgens radiozender BNR bij vakbonden gemeld met een klacht over hun werkgever.
,,Je moet nooit gedwongen worden en je ook nooit gedwongen voelen om je te laten vaccineren", aldus De Jonge vrijdag in een reactie. Volgens BNR zeggen de zorgmedewerkers dat hun leidinggevenden dreigen met onder meer ontslag, als ze aangeven zich niet te willen laten vaccineren. Ook wordt er emotionele druk uitgeoefend, vertelt vakbond CNV aan de radiozender.
© ANP — Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) verlaat het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad. Ziekenhuizen hebben vorige maand weer minder zorg kunnen leveren en minder patiënten gezien dan voor de corona-uitbraak, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het aantal patiënten dat er nu in behandeling is, ligt zelfs beneden dat van 2019.
Van begin december tot begin februari werden juist meer mensen behandeld dan voor de corona-uitbraak. ,,Mogelijk haalden ziekenhuizen toen zorg in die eerder was afgezegd of uitgesteld", verklaart de autoriteit. In de loop van februari daalde het aantal behandelingen echter weer. Alleen op urologie, interne geneeskunde, heelkunde en verloskunde en gynaecologie werden nog meer patiënten behandeld dan normaal.
Het bedrijf Halix in Leiden mag de coronavaccins van AstraZeneca gaan produceren voor Nederland en de andere landen in de Europese Unie. De fabriek is vrijdag goedgekeurd door de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De goedkeuring betekent dat er meer vaccindoses beschikbaar komen.
De Europese Unie hoopt snel leveringen uit de fabriek te ontvangen. Ook de Britten rekenen daarop. Het touwtrekken is daarom al geruime tijd gaande. AstraZeneca levert al maanden veel minder vaccins aan de EU dan afgesproken. Critici wijzen erop dat het Verenigd Koninkrijk juist al veel vaccins krijgt die op EU-bodem zijn gemaakt.
Met de Halix-locatie erbij zijn er nu vier productievestigingen met een vergunning voor de productie van het vaccin. Intussen is er ook een extra locatie goedgekeurd voor het vaccin van Pfizer/BioNTech, in het Duitse Marburg. Reeds vorige week werd positief geoordeeld over een extra locatie voor de productie van Moderna, in Visp in Zwitserland. Samen met veranderingen in de productieprocessen moet dit allemaal leiden tot een verhoging van de aantallen vaccins.
Zaterdag onderhandelen Brussel en Londen weer over de verdeling van de vaccins uit onder andere de Leidse fabriek. De EU eist volgens ingewijden het leeuwendeel op. De baas van AstraZeneca zei vorige maand ook al dat het overgrote deel de EU ten goede zou komen, ook al had het VK volgens hem eigenlijk de oudste rechten.
Transport en opslag van flacons met het Pfizer-vaccin mogen voortaan ook voor korte perioden bij temperaturen tussen de -25 en -15 graden Celsius. Ze kunnen dan dus door gewone vriezers worden bewaard en hoeven niet in vriezers die de -90 graden halen. ,,Verwacht wordt dat het de snelle uitrol en distributie van het vaccin in de EU zal vergemakkelijken door de behoefte aan koude opslagomstandigheden bij ultralage temperatuur in de hele toeleveringsketen te verminderen", zegt EMA.
In Italië isvorig jaar het grootste aantal personen overleden sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2020 bedroeg het totale aantal doden 746.146. Ruim 100.000 meer dan gemiddeld de laatste jaren. Vooral de noordelijke regio's, waar het virus het eerst de kop opstak, werden hard getroffen en zagen de grootste stijging van de zogenoemde oversterfte. Italië kampt daarnaast met een laagterecord van het aantal geboorten. De bevolking van Italië daalde in 2020 daardoor met ongeveer 384.000 mensen, 'alsof een grote stad als Florence is verdwenen', merkt statistiekbureau Istat op.
Een rechter heeft twee 30-jarige mannen veroordeeld voor het tonen van valse coronatestuitslagen op Schiphol voor hun zakenreis naar Marokko, meldt Rechtspraak.nl. Ze hebben een taakstraf van 60 uur opgelegd gekregen en een voorwaardelijke celstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar.
De twee toonden op 21 januari een negatieve uitslag van een zogenoemde PCR-test, met daarop het telefoonnummer van een huisartsenpraktijk, aan de marechaussee op de luchthaven. Na controle bij de huisartsenpraktijk bleken de twee geen test te hebben gedaan. De certificaten waren gekocht via een kennis.
Indonesië hoopt de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te kunnen gaan door het moslims te verbieden op reis te gaan na de ramadan. Miljoenen Indonesiërs reizen aan he einde van de islamitische vastenmaand naar hun geboortedorp. De autoriteiten in het grootste moslimland ter wereld maken zich daarover grote zorgen.
Alleen noodzakelijke reizen zijn daarom toegestaan, maar wat daar exact onder valt is nog onduidelijk. Vorig jaar was dat ook zo, waardoor veel mensen alsnog op pad gingen. Indonesië is met 1,5 miljoen vastgestelde besmettingen en 40.000 sterfgevallen een van de zwaarst getroffen landen in Azië.
De 75-jarige oud-president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, beticht zijn opvolger Jair Bolsonaro in het Duitse weekblad Der Spiegel van 'de grootste genocide in de Braziliaanse geschiedenis'. Lula wil dat de politcus zijn excuses aanbiedt voor de manier waarop hij met de crisis omgaat. Het aantal coronabesmettingen en sterfgevallen is torenhoog in het Zuid-Amerikaanse land.
Bolsonaro op zijn beurt bagatelliseert de pandemie al sinds het begin. Deze week verkondigde hij in een speech dat zijn landgenoten snel hun 'normale leven' terugkrijgen door zijn 'onvermoeibare strijd tegen het coronavirus'. Na de vier minuten durende zegepreek braken in diverse grote steden protesten uit, waarbij de president werd uitgemaakt voor 'moordenaar' en 'leugenaar' en zijn ontslag werd geëist.
De Franse minister voor Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian windt zich op over de 'opschepperij' van Groot-Brittannië als het aankomt op het vaccinatieprogramma. De Fransman verwijt de Britten dat ze hun coronavaccins 'erdoorheen hebben gejaagd' en nu een probleem hebben met het verstekken van de tweede dosis.
Daarom proberen ze Europa vaccins afhandig te maken, aldus Le Drian die in een interview benadrukt dat je pas echt bent gevaccineerd als je twee prikken hebt gehad. In Frankrijk zijn er nu bijna net zo veel mensen twee keer ingeënt als in het Verenigd Koninkrijk, zegt hij. De Britten hebben te veel haast gemaakt.© REUTERS — De Franse minister voor Buitenlandse Zaken, Le Drian. Duitsland stelt de verplichte coronatest voor alle inkomende vliegtuigreizigers uit tot dinsdag. Zo krijgen de luchtvaartmaatschappijen meer tijd geven voor de voorbereidingen, meldt gezondheidsminister Jens Spahn.
Luchtvaartmaatschappijen mogen vanaf dinsdag alleen passagiers meenemen als ze een recente coronatest met een negatieve uitslag kunnen tonen. Er geldt alleen een uitzondering voor de bemanning van de vliegtuigen.
De rechter heeft deze week uitgesproken dat reisbureauketen D-Reizen geen vouchers had uit mogen geven voor aanbetalingen van reizen die wegens de coronacrisis werden geannuleerd. D-Reizen claimt failliet te kunnen gaan als deze bedragen moeten worden uitbetaald zonder steun van het zogenoemde voucherfonds van de overheid.
Touroperator TUI wil nu geld terug van D-reizen en stapt daarvoor eveneens naar de rechter. TUI zet D-Reizen ook druk door de overeenkomst op te schorten, waardoor D-Reizen geen reizen van de touroperator meer kan verkopen. TUI geeft aan dat er al langer 'problemen zijn met de teruggave van reissommen'.
TUI is daar naar eigen zeggen vorig jaar al over in gesprek gegaan met D-Reizen en de touroperator claimt ook onlangs weer aangedrongen te hebben op een structurele oplossing, maar daar is D-reizen volgens het bedrijf niet op ingegaan.Gisteren werd aangekondigd dat de ministerraadsvergadering, vanwege een aantal besmettingen binnen het kabinet, digitaal zou plaatsvinden. Toch zijn premier Rutte en een aantal ministers vandaag, voorafgaand aan de ministerraad, fysiek bijeengekomen voor overleg.
Gisteren moest oud-verkenner en minister Ollongren met spoed het Binnenhof verlaten omdat zij besmet is met het coronavirus. Rutte, De Jonge en Grapperhaus troffen elkaar vanochtend voor een klein overleg. Ook de nieuwe verkenners Wouter Koolmees en Tamara van Ark zijn vandaag aanwezig op het Binnenhof.
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kon de ministerraad al 'coronaproof' worden gehouden, met 1,5 meter afstand onderling. Ook bij een overleg met een kleinere groep is dat het geval. Volgens justitieminister Grapperhaus waren bij het overleg 'drie ministers, een paar ambtenaren en een paar externe deskundigen' aanwezig.Grapperhaus legt uit dat hij het, bij staatsgeheimen, belangrijk vindt om fysiek te overleggen gezien de risico's van online. ,,Dit is het enige overleg dat ik op dit moment fysiek doe", zegt hij. ,,En dit het kernkabinet op het gebied van Covid-bestrijding en dan vinden we het verstandig, ook bij onverwachte ontwikkelingen, om dat live te doen.''
Gebouw X is de mysterieuze naam van de gloednieuwe fabriek achter de hekken van het zwaar beveiligde terrein van biotechbedrijf Intravacc in Bilthoven. Hier, pal naast het RIVM, ontwikkelt en produceert Intravacc vaccins om ons de komende jaren te beschermen tegen pandemieën en levensbedreigende infectieziektes.
© Foto Intravacc — Dit nieuwe gebouw X wordt belangrijk in de strijd tegen pandemieën. Vaccineren van kinderen en jonge, gezonde mensen tegen corona levert weinig op, zeggen artsen van het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Groepsimmuniteit is zou onhaalbaar zijn, omdat het coronavirus in steeds nieuwere varianten zal opduiken en niet meer zal verdwijnen.
Beide deskundigen zetten daarmee vraagtekens bij het beleid van het kabinet en gezondheidsinstituut om de hele bevolking te vaccineren om terug te keren naar ‘normaal’. Een recent artikel in medisch tijdschrift Nature onderschrijft de stelling van Jona Walk en Bert Mulder.'Waarom zij wel en wij niet?', is de vraag van Chantal Kleijs in haar Rotterdamse zonnestudio ‘Sunlounge’. Terwijl contactberoepen zoals kappers en masseurs hun deuren weer mogen openen, hebben zonnestudio’s nog geen groen licht gekregen. De branchevereniging pikt het niet langer en stapte naar de rechter.
Waren ouders voor de crisis vooral bezorgd om hun kroost dat urenlang naar schermpjes zat te turen, nu worden televisie en tablets gezien meer gezien als leerhulpmiddel en 'zoethoudertje', meldt Netwerk Mediawijsheid. Onderzoek onder 1003 ouders van kinderen tot en met zes jaar wijst dat uit.
Ouder zien nu vaker de voordelen in dan de negatieve kanten. Zo vindt een ruime meerderheid dat media hun kind helpen met onder meer taalontwikkeling en rekenvaardigheid. Ook zien ouders beeldschermen als hulpmiddel om het kind bezig te houden wanneer zij zelf geen tijd hebben of het zich verveelt.
Zeven op de tien ondervraagden zegt dat het mediagebruik van hun kinderen is toegenomen, toch kijken de kids slechts een paar minuten langer per dag naar hun tablets en de televisie dan voor de coronacrisis. Zo'n 20 procent van de ouders heeft vraagt zich ook af wat een 'normale schermtijd' is.Naar de kerk gaan zit er op dit moment even niet in. Maar dankzij Joost de Visser hoeven gelovigen vanuit huis niets te missen van de dominee of pastoor. Zijn bedrijf Schaapsound legt digitale installaties aan in kerken door heel Nederland.
© Marnix Schmidt — Joost de Visser in de Hervormde kerk in Harmelen. De Nederlandse economie kromp vorig jaar met 3,7 procent. Dat is iets minder hard dan het CBS aangaf in een eerdere raming. Toen was nog sprake van een neergang met 3,8 procent. In het slotkwartaal van 2020 was sprake van een krimp met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, zo blijkt vandaag uit een tweede raming.
Op jaarbasis was er sprake van een daling met 2,8 procent, waar eerder een min van 2,9 procent werd gemeld. De krimp in de laatste maanden van vorig jaar is vooral veroorzaakt door een daling van de consumptie door huishoudens, mede door de maatregelen die werden genomen in de strijd tegen het coronavirus.
De coronacrisis heeft een flink gat geslagen in de Nederlandse overheidsfinanciën. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was vorig jaar sprake van een overheidstekort van 34 miljard euro. Het jaar ervoor was er een overschot van 14.
Het tekort komt overeen met 4,3 procent van het bruto binnenlands product. De schuld nam in een jaar tijd met 40 miljard euro toe, tot 435 miljard euro. Dat is 54,5 procent van het bbp, aldus het CBS op basis van nieuwe voorlopige cijfers.
De uitgaven van het Rijk stegen vorig jaar met 44 miljard euro tot 384 miljard euro. Circa 30 miljard euro werd als subsidie aan bedrijven en instellingen verleend, waarvan de helft ongeveer werd gebruikt voor loonsubsidies.Onderzoekers van het UMC Utrecht kijken naar een slimme armband, waarmee een coronabesmetting al in een vroeg stadium kan worden gesignaleerd. Er worden alleen nog 20.000 volwassen proefpersonen voor het kleinood gezocht. Het gaat om de zogenoemde Ava-armband, die normaal gesproken bij vrouwen de vruchtbaarheid monitort. De onderzoekers hopen dat het ding ook kan helpen in de strijd tegen corona.
De armband meet continu indicatoren zoals temperatuur, hartslag en ademhaling. Raakt iemand besmet, dan kan het apparaatje de drager al een seintje geven om zich te laten testen en in quarantaine te gaan voordat deze symptomen krijgt. Deelnemers dragen de armband 's nachts. Het vroegtijdig ontdekken van een coronabesmetting verkleint de kans dat de drager een ander besmet.
Voor de meeste mensen is het heel gewoon, maar voor het kabinet is het nieuw. Vrijdag zal de ministerraad voor het eerst digitaal plaatsvinden. En dat blijft 'voorlopig' ook zo.
De stap was nodig nadat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) besmet bleken te zijn met het coronavirus. Een aantal bewindslieden zit daarom in quarantaine.
Sinds het uitbreken van de coronacrisis een jaar geleden zijn de ministers en staatssecretarissen vrijdag altijd fysiek bijeen blijven komen. Wel zaten ze in een andere zaal dan normaal om goed afstand te kunnen houden.
Leden van het kabinet vergaderen al wel veel digitaal, maar de ministerraad was de uitzondering. Een digitale ministerraad was volgens premier Mark Rutte 'heel lastig' vanwege het staatsgeheime karakter, zei hij dinsdag nog.
Maar na de laatste besmettingen moet ook de ministerraad eraan geloven. ,,Gezien het feit dat er bij enkele bewindspersonen besmettingen zijn vastgesteld, heeft de minister-president besloten tot een grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten'', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.
Het aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland ligt iets lager dan donderdag. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend 21.573 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een dag eerder werden 22.657 nieuwe gevallen gemeld, tegenover ongeveer 16.000 op woensdag. Het ging om de grootste stijging van het aantal gevallen sinds 9 januari.
In totaal is het coronavirus sinds het begin van de pandemie bij 2.734.753 mensen in Duitsland vastgesteld. In het afgelopen etmaal overleden nog eens 183 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het coronavirus heeft in Duitsland al zeker ruim 75.000 levens geëist.
De lockdown loopt in Duitsland in principe tot 18 april. Staten hebben echter verregaande bevoegdheden om hun eigen beleid te maken. De Duitse deelstaat Saarland maakte donderdag bijvoorbeeld bekend na Pasen met de lockdown te stoppen. Bioscopen, sportcentra en restaurants met buitenruimte mogen dan de deuren weer openen, maar bezoekers hebben wel een negatieve uitslag van een snelle coronatest nodig.
In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur voor het eerst meer dan honderdduizend nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het ministerie van Gezondheid meldde donderdagavond 100.158 nieuwe gevallen van het virus. Gisteren werd met 89.992 besmettingen ook al het hoogste aantal nieuwe coronagevallen geregistreerd.
Ook overleden het afgelopen etmaal 2777 mensen aan Covid-19, aldus het ministerie. Deskundigen zeggen dat het sterftecijfer in werkelijkheid hoger is, omdat het ministerie afgelopen dagen de manier van registreren wilde veranderen. Er moesten meer data worden ingevoerd, waardoor veel sterfgevallen niet werden geregistreerd. De systeemwijziging is inmiddels teruggedraaid, maar zorgt nog steeds voor lagere aantallen, zeggen experts. Dinsdag registreerde Brazilië het recordaantal van 3251 doden.
Het zorgsysteem is in vrijwel het hele land overbelast vanwege de al weken aanhoudende toename van het aantal besmettingen. In de meeste steden zijn de intensive care-afdelingen vrijwel vol. Verspreid over het land wachten meer dan 6300 mensen op een ic-plek, in sommige gevallen komt die te laat en overlijden mensen voordat ze kunnen worden opgenomen.
Ook de sterftecijfers zijn afgelopen weken naar recordhoogten oplopen. In totaal zijn in het land 303.462 mensen overleden aan Covid-19, volgens cijfers van het ministerie. Meer dan 12,3 miljoen mensen zijn besmet.
Terwijl het vaccineren traag verloopt vanwege een tekort aan doses, kondigen regionale en lokale bestuurders tegen de zin van president Jair Bolsonaro maatregelen af om de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo gaat vrijdag Rio de Janeiro, de tweede stad van het land, opnieuw in lockdown. Niet-essentiële dienstverlening als winkelcentra, bars en restaurants blijven dicht, evenals crèches, scholen en universiteiten.
© AFP — Het Christusbeeld in Rio de Janeiro, waar vanaf vrijdag weer een lockdown van kracht is. Medewerkers van tientallen zorginstellingen voelen zich door hun werkgever onder druk gezet om zich te laten vaccineren. Werkgevers dreigen met ontslag, het stopzetten van loon en schuwen geen emotionele chantage. Zo krijgt personeel dat zich niet laat inenten de schuld van besmettingen onder collega's en patiënten, blijkt uit gesprekken van BNR met vakbonden en bronnen in en rondom de zorg.
Alleen al bij het CNV kwamen hierover de afgelopen weken tientallen meldingen binnen. ,,Die lopen uiteen van emotionele druk, want 'heb je het niet voor je patiënten over om je te laten vaccineren?', tot meldingen waarbij is gedreigd met het inhouden van salaris", zegt Anneke Westerlaken, voorzitter Zorg & Welzijn bij de vakbond. Ook de FNV krijgt bijna wekelijks meldingen van zorgpersoneel dat zich onder druk gezet voelt door de werkgever. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers die zich niet willen laten vaccineren, waarna de werkgever dreigt met 'andere stappen'.
EU-landen waar het inenten niet opschiet omdat ze te weinig coronavaccins hebben, krijgen waarschijnlijk wat extra vaccins. De EU-leiders willen de achterblijvers weer vaart geven, al was het maar omdat ze ook moeilijk van het virus afraken als het nog bij de buren rondwaart. Ze willen daarvoor een vervroegde levering van Pfizer-vaccins gebruiken.
Oostenrijk en vijf andere EU-landen klaagden eerder deze maand dat sommige lidstaten veel meer vaccins hebben dan zij. De doses worden in principe eerlijk verdeeld, maar sommige landen bedankten voor bijvoorbeeld het dure Pfizer-vaccin en mikten op dat van AstraZeneca. Maar de aanvoer van dat vaccin valt keer op keer tegen.
De EU-leiders voelen er volgens ingewijden wel voor om achterop geraakte landen een deel van de meevaller van Pfizer van totaal tien miljoen doses te geven. Maar dat zou nog niet beklonken zijn, omdat Oostenrijk een aantal vaccins opeist.
Nederland en andere landen ,,denken dat Oostenrijk niet meteen het eerste land is dat een probleem heeft'', zei premier Mark Rutte na afloop van de top. ,,Wij zijn wat meer onder de indruk van de zorgen die leven in landen als Bulgarije, Letland en Kroatië.''
De ambassadeurs van de EU-landen gaan nu afspreken hoe ze de 10 miljoen vaccins gaan verdelen. Dat doen ze ,,in een geest van solidariteit'', verklaarden Rutte en zijn collega's. Ze houden vast aan de afspraak dat ieder land naar inwonertal zijn deel krijgt.
Meerdere fractievoorzitters in de Tweede Kamer gaan uit voorzorg in quarantaine, nu Kajsa Ollongren als verkenner in de kabinetsformatie positief is getest op het coronavirus. Alle partijleiders hebben maandag of dinsdag een gesprek gehad met Ollongren en waren daarbij langere tijd met haar in één ruimte.
Volgens de coronaregels is het ook na contact met een besmet persoon niet nodig in thuisisolatie te gaan, als maar 1,5 meter afstand is bewaard. Volgens medeverkenner Annemarie Jorritsma is dat tijdens de formatiegesprekken steeds gebeurd. Een preventieve test na vijf dagen volstaat volgens haar dan ook.
Thierry Baudet (FVD) gaat niet in quarantaine en laat zich ook niet testen, volgens zijn woordvoerster 'omdat hij niet gelooft in het gevaar van corona'.
President Joe Biden verwacht dat in de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn 200 miljoen coronavaccins aan Amerikanen zijn toegediend, een verdubbeling van zijn oorspronkelijke doelstelling. Biden maakte het nieuwe doel vandaag bekend op zijn eerste officiële persconferentie als president.
Het doel van 100 miljoen inentingen werd een kleine week geleden gehaald, ongeveer twee maanden na Bidens beëdiging. Momenteel worden gemiddeld ongeveer 2,5 miljoen prikken per dag gezet. Om het nieuwe doel te halen tegen eind april moet het tempo nog wat hoger. Het is ambitieus, zei Biden. ,,Geen enkel land in de wereld komt daar zelfs maar in de buurt.''
© AP — President Biden tijdens zijn eerste officiële persconferentie als president Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech wordt ook getest op kinderen. Gisteren hebben de eerste proefpersoontjes een inenting met het middel gekregen. De jongste deelnemers zijn zes maanden oud, laat Pfizer weten.
Aan de eerste test doen 144 kinderen mee. De ontwikkelaars willen weten of het veilig kan worden toegediend en wat de goede samenstelling van een dosis is. De volgende stap is kijken hoe het afweersysteem reageert op het middel en hoe goed het dus beschermt tegen het coronavirus. Aan die proeven zullen ongeveer 4500 kinderen meedoen. In de tweede helft van dit jaar moet het onderzoek klaar zijn.
Het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech is vooralsnog alleen bedoeld voor mensen van 16 jaar en ouder. Moderna, fabrikant van een ander vaccin, begon onlangs met het testen van dat middel op kinderen.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2192 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er vijf meer dan gisteren, maar iets minder dan op dinsdag en maandag.
Verpleegafdelingen behandelen 1573 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er elf meer dan een dag geleden. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 625 naar 619. Het is wel de zesde achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de zeshonderd ligt. Daarvoor schommelde het aantal ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, en eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550.
Het aantal nieuwe opnames blijft wel oplopen. In het afgelopen etmaal belandden 283 mensen op een verpleegafdeling of intensive care vanwege een coronabesmetting. In de afgelopen zeven dagen hebben de ziekenhuizen 1900 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 271 mensen per dag. Dat is het hoogste peil sinds 10 januari.
Behalve minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is niemand van het kabinet besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een rondgang langs alle ministeries. De bewindslieden hebben zich laten testen nadat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) eerder deze week besmet bleek met het coronavirus.
Vrijdag was vrijwel het gehele kabinet bijeen tijdens de wekelijkse ministerraad. Daar kan voldoende afstand worden bewaard, maar het advies van het RIVM is dan wel om vijf dagen na een risicovol contact je te laten testen. De ministers en staatssecretarissen hoefden niet in quarantaine.
Duitsland eist vanaf zondag van alle reizigers die het land per vliegtuig binnenkomen een 'verse' negatieve coronatest, ongeacht waar de passagier vandaan komt. Het ministerie van Volksgezondheid maakte de maatregel bekend. Vliegtuigmaatschappijen mogen passagiers niet meenemen zonder zo'n test.
Tot nu toe gold de regeling voor reizigers uit bepaalde risicogebieden. De nieuwe stap betekent onder meer voor veel Duitse toeristen die naar het officieel veilige Spaanse vakantieland Mallorca gaan, dat ze ook een coronatest moeten doen voor ze naar huis vliegen.
Denemarken gaat ook de komende weken vermoedelijk geen mensen inenten met het coronavaccin van AstraZeneca. De Deense autoriteiten hadden het gebruik van het middel deze maand stilgelegd vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Ze maakten donderdag bekend dat die maatregel met nog eens drie weken wordt verlengd, tot 18 april.
Denemarken en andere Europese landen besloten eerder deze maand tot een vaccinatiepauze na meldingen over trombose bij ingeënte mensen. De Europese toezichthouder EMA herhaalde later dat het vaccin veilig en effectief is. Daarna durfde onder meer Nederland het aan om weer te gaan vaccineren, maar de Denen waren er nog niet gerust op.
Het hoofd van de Deense gezondheidsautoriteit legde donderdag uit dat het EMA de zorgen over het vaccin niet heeft kunnen wegnemen. Daarom wordt de uitslag van aanvullend onderzoek afgewacht. Dat hoeft volgens directeur Soren Brostrom geen drie weken te duren. Hij sluit niet uit dat sneller een besluit kan worden genomen over het gebruik van het coronavaccin.
© EPA — Soren Brostrom (rechts). Naast Denemarken hadden ook Noorwegen en Zweden vastgehouden aan hun vaccinatiestop. Dat laatste land kwam daar donderdag deels op terug en gaat weer 65-plussers vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Met het inenten van andere leeftijdsgroepen wordt gewacht omdat nog wordt onderzocht of er een verband is tussen het vaccin en trombose.
,,Het vaccin is erg nuttig voor ouderen, want binnen die groep worden iedere dag veel mensen ernstig ziek", zei de Zweedse collega van Brostrom, Johan Carlson. Hij legde uit dat de 'zeldzame en ernstige bijwerkingen' waar zorgen over bestaan niet zijn waargenomen bij ouderen. Daarom mag die groep nu weer geprikt worden met het AstraZeneca-vaccin. Een Noors besluit over het middel komt vrijdag.
De afgelopen 24 uur zijn 7740 positieve tests geconstateerd, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Gisteren ging het om 7624 nieuwe coronagevallen die binnenkwamen bij het RIVM.
De 7740 nieuwe aangetoonde besmettingen zijn het hoogste aantal in een etmaal sinds 8 januari.
Het RIVM heeft in de afgelopen week 49.243 bevestigde besmettingen genoteerd. Dat komt neer op gemiddeld 7035 per dag, het hoogste niveau sinds 12 januari.
Vorige week donderdag meldde het RIVM ruim 6100 positieve tests, waarna het op vrijdag en zaterdag steeg naar ongeveer 7500. Nederland zit nu boven de piek van vorige weken, en het hoogste punt van deze week moet waarschijnlijk nog komen. Want meestal zijn de hoogste besmettingcijfers op vrijdagen en zaterdagen.
Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste gevallen. Daar testten 340 inwoners positief. In Amsterdam kwamen 303 besmettingen aan het licht en in Den Haag werden 213 gevallen vastgesteld. In Eindhoven steeg het aantal besmettingen met 119 en in Utrecht met 110.
Volgens het RIVM laten de laatste tijd meer mensen zich testen op besmetting, maar stijgt ook het percentage positieve tests onder hen. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn om vast te stellen. De afgelopen weken zijn ook steeds meer kinderen getest op het virus. Dat heeft te maken met de heropening van de scholen en met de aangescherpte regels: testen wordt sinds februari ook aanbevolen bij milde klachten.
Het Europees Parlement gaat een versnelde procedure toepassen voor het certificaat dat vrij reizen in de EU deze zomer mogelijk moet maken. Met 468 stemmen voor, 203 tegen en 16 onthoudingen stemde het parlement voor de urgentieprocedure.
De Europese Commissie heeft de 27 EU-landen vorige week voorgesteld een gratis 'coronacertificaat', digitaal of op papier en voorzien van een QR-code, te ontwikkelen. Het certificaat, in de volksmond ook al bekend als vaccinatiepaspoort en coronapas, bewijst dat de drager tegen Covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antistoffen in het lichaam heeft. Een meerderheid van het parlement is voor het snel opzetten van een door de landen wederzijds erkend certificeringssysteem, waarbij de persoonsgegevens en medische data wel goed beschermd moeten zijn.
Tot dusver is 4,1 procent van alle EU-burgers volledig gevaccineerd. Dat maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend op de top van de 27 EU-leiders.
In totaal hebben 62 miljoen EU-burgers tot nu toe een Covid-19-prik gehad. Van hen zijn 18 miljoen mensen ook voor de tweede keer gevaccineerd, zoals voorgeschreven.
Volgens Von der Leyen heeft de EU sinds 1 december 77 miljoen doses van de felbegeerde middelen tegen Covid-19 uitgevoerd naar 33 verschillende landen. De EU heeft zelf tot eind deze week 88 miljoen doses ontvangen van de farmaceuten met wie de commissie namens de lidstaten de aankoopcontracten heeft onderhandeld. Von der Leyen rekent erop dat de teller nog voor eind maart op 100 miljoen staat.
Voor het tweede kwartaal rekent Brussel op de levering van 360 miljoen toegezegde doses. Daar zitten 55 miljoen doses van het Janssen-vaccin bij, waarvan maar één prik nodig is. In totaal is dat genoeg voor meer dan 200 miljoen EU-burgers.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2192 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er vijf meer dan op woensdag, maar iets minder dan op dinsdag en maandag.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 625 naar 619. Het is wel de zesde achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de zeshonderd ligt. Daarvoor schommelde het aantal ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, en eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550.
Verpleegafdelingen behandelen 1573 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er elf meer dan een dag geleden.
Het aantal nieuwe opnames blijft wel oplopen. In de afgelopen zeven dagen hebben de ziekenhuizen 1900 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 271 mensen per dag. Dat is het hoogste peil sinds 10 januari. De instroom stijgt al een tijdje en het LCPS verwacht dat dit de komende tijd ook doorgaat, als gevolg van de Britse variant van het coronavirus.
In de teststraten van de GGD zijn nu 10 miljoen coronatesten afgenomen. Brancheorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat het momenteel "alle hens aan dek is". Dat geldt niet alleen op de testlocaties zelf, maar ook voor de laboratoria die testen analyseren en voor de callcenters die testafspraken maken en bron- en contactonderzoek doen.
Afgelopen week werd een recordaantal van 518.316 testen afgenomen, aldus GGD GHOR. Dat is ruim 5 procent van het totale aantal testen dat sinds de corona-uitbraak in Nederland is gedaan.
De GGD blijft benadrukken dat het belangrijk is dat mensen zich laten testen bij klachten die op Covid-19 kunnen duiden. Om de testen af te nemen hebben de gezondheidsdiensten intussen een netwerk van zo'n 250 testlocaties opgebouwd.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb benadrukte donderdag in de gemeenteraad nogmaals dat zijn uitspraak over de avondklok en de ramadan eerder deze week uitsluitend ging over de handhaving van de openbare orde. ,,Het is geen religieuze kwestie."
Verschillende partijen gaven aan dat ze de uitspraak van Aboutaleb na afloop van het Veiligheidsberaad over de avondklok in relatie tot de zomertijd maandag "niet handig" vonden. Aboutaleb legde uit dat hij zijn zorgen uitte over de handhaving van de avondklok bij mooi weer en dat hij niet gezegd heeft dat de avondklok wegmoest.
Volgens Leefbaar Rotterdam en de PVV heeft hij mensen pijn gedaan toen hij opmerkte dat het over enkele weken ook de ramadan is en dat dit wel 'een dingetje' zou worden omdat mensen na het vasten 'de drang hebben familie te zien'.
© ANP — Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam Artsen die coronapatiënten nog steeds medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de officiële behandeladviezen, kunnen een boete verwachten. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie kondigde vijf dagen geleden een onderzoek naar de kwestie aan naar aanleiding van vragen van deze nieuwsite.
Ondanks eerdere waarschuwingen blijft de IGJ meldingen binnenkrijgen over artsen die middelen als (hydroxy)chloroquine en ivermectine voorschrijven tegen Covid-19.
,,De inspectie vindt het voorschrijven en afleveren van deze geneesmiddelen buiten de richtlijnen een risico voor de kwaliteit van zorg, en gaat daarom artsen bestuurlijk beboeten wanneer ze deze medicijnen ten onrechte voorschrijven", meldt de IGJ.
Vooral over chloroquine en hydroxycholoroquine is veel te doen geweest. Huisartsen en ziekenhuizen gaven het middel aan het begin van de coronacrisis regelmatig aan patiënten met Covid-19, maar later verschenen wetenschappelijke studies waarin werd geconcludeerd dat het niet helpt. Volgens de IGJ is bewezen dat de middelen niet effectief zijn, maar wel bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen veroorzaken.
© REUTERS De ministerraad komt voorlopig niet meer fysiek bijeen, vanwege de coronabesmettingen van minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Mona Keijzer. Dat laat de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) donderdag weten.
Volgens de RVD heeft premier Mark Rutte "besloten tot een grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten".
,,De vergaderingen van de ministerraad kunnen volgens de coronarichtlijnen worden gehouden, maar uit voorzorg is besloten om vergaderingen van de ministerraad voorlopig via communicatietechnologie te laten plaatsvinden", aldus de RVD.
Duitsland eist vanaf vrijdag van alle reizigers die het land per vliegtuig binnenreizen een 'verse' negatieve coronatest, ongeacht waar de vliegtuigpassagier vandaan komt. Dit meldt de krant Bild op gezag van regeringsbronnen. De regering schrapt feitelijk verscheidene verplichtingen voor mensen die uit bepaalde risicogebieden komen en voert voor de vliegtuigpassagiers een algemene regel in.
Het betekent onder meer voor veel Duitse toeristen die naar het officieel veilige Mallorca gaan, dat ze nu ook een coronatest moeten doen voor ze naar huis kunnen vliegen.
© EPA Door patiënten voorafgaand aan een operatie te vaccineren tegen het coronavirus, kunnen veel meer levens worden gered. Die conclusie trekken wetenschappers in een grote internationale studie, waar ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan meewerkte. Vaccinatie voor een planbare operatie "kan wereldwijd mogelijk duizenden sterfgevallen na operaties als gevolg van het virus voorkomen", vat het UMCG de bevindingen samen.
Mensen die in de maand na een operatie besmet raken met het virus, lopen een veel hoger risico op een ernstig ziekteverloop. Het risico op overlijden blijkt dan 4 tot 8 keer zo hoog, schrijven de onderzoekers in het British Journal of Surgery. Ze baseren zich op gegevens van ruim 140.000 chirurgische patiënten uit 116 landen.
ING sluit 69 bankkantoren en schrapt 440 banen in Nederland. Dat heeft de bank zojuist bekendgemaakt. De coronacrisis drukt flink op de resultaten van de bank. Lees hier het hele verhaal.
Verscheidene fractievoorzitters in de Tweede Kamer gaan uit voorzorg in quarantaine, nu verkenner in de kabinetsformatie Kajsa Ollongren positief is getest op het coronavirus. Alle partijleiders hebben maandag of dinsdag een gesprek gehad met Ollongren en waren daarbij langere tijd met haar in één ruimte.
PvdA-leider Lilianne Ploumen bijvoorbeeld heeft voorlopig al haar afspraken afgezegd, aldus een woordvoerder. Zij gaat uit voorzorg in quarantaine tot zij de uitslag van haar coronatest heeft. Sylvana Simons van Bij1 doet dat eveneens.
Volgens de coronaregels is het ook na contact met een besmet persoon niet nodig in quarantaine te gaan, als maar anderhalve meter afstand is bewaard. Volgens medeverkenner Annemarie Jorritsma is dat tijdens de formatiegesprekken steeds gebeurd. Een preventieve test na vijf dagen volstaat volgens haar dan ook.
© EPA — Lilianne Ploumen De Duitse deelstaat Saarland stopt na Pasen met de lockdown. Bioscopen, sportcentra en restaurants met buitenruimte mogen dan de deuren weer openen, zegt de premier van de regio. Mensen hebben wel een negatieve uitslag van een snelle coronatest nodig om daar gebruik van te maken.
Saarland, dat grenst aan Luxemburg en Frankrijk, wordt daarmee de eerste Duitse staat die de lockdown onder voorwaarden beëindigt. Dat gebeurt vanaf 6 april. In lokale media wordt al geschreven over een "Saarland-Model".
Demissionair minister-president Mark Rutte heeft zich laten testen en blijkt niet besmet met het coronavirus. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. Rutte onderging net als veel andere bewindslieden een test nadat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) eerder deze week positief was getest.
Minister en verkenner in de formatie Kajsa Ollongren bleek donderdag besmet te zijn met corona. Vrijdag was vrijwel het gehele kabinet bijeen tijdens de wekelijkse ministerraad.
© EPA — Mark Rutte Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), tevens verkenner namens D66 in de kabinetsformatie, is positief getest op het coronavirus. De formatiegesprekken die donderdag gevoerd zouden worden met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, zijn tot nader order uitgesteld, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Lees hier het hele verhaal.
© ANP — Liane den Haan (50plus) wordt in de Tweede Kamer ontvangen door verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren De proefvakantie naar het Griekse eiland Rhodos, waar mensen zich vanaf woensdagavond op konden inschrijven, is enorm gewild. Volgens reisorganisatie Sunweb hebben zich al meer dan 17.000 mensen aangemeld voor de all-inclusive pakketreis. Lees hier het hele verhaal.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) spreekt een twitterbericht van het ministerie van Volksgezondheid over het gebruik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna door huisartsen tegen. Het ministerie twitterde woensdagavond dat huisartsen de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech toedienen, terwijl dit niet zo is.
Veel huisartsen reageerden al verbaasd op het bericht. Een woordvoerster van LHV zegt dat huisartsen de bevolkingsgroepen met hoog risico tot 75 jaar oud inenten met het middel van AstraZeneca.
,,Het heeft dus geen zin om de huisarts te bellen en te vragen naar een prik van Moderna of Pfizer/BioNTech. Mensen die ingeënt kunnen worden krijgen zelf een uitnodiging", aldus de LHV-woordvoerster.
De verwarring is volgens de woordvoerster mogelijk ontstaan doordat huisartsenposten gebruik hebben gemaakt van de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech om mensen in gezondheidsinstellingen te prikken. De persoon die de tweet plaatste, heeft dat mogelijk verkeerd opgevat.
De LHV heeft woensdagavond nog kort contact gehad met het ministerie over de tweet. De vereniging verwacht nog bericht van het ministerie donderdag.
© ANP Familieleden van de geplaagde gouverneur van New York kregen begin vorig jaar speciale toegang tot coronatesten. Die waren destijds nog niet op grote schaal beschikbaar. Ook andere invloedrijke figuren in de staat profiteerden volgens ingewijden van een voorkeursbehandeling.
Media berichten dat onder meer broer Chris Cuomo vorig jaar met spoed getest kon worden. Het staatslaboratorium kon destijds maar enkele honderden testen per dag verwerken voor een gebied met 19 miljoen inwoners, schrijft The Washington Post. Chris, een bekende CNN-journalist, bleek eind maart ook besmet te zijn met het virus. Ook de moeder en een zus van de gouverneur konden naar verluidt versneld worden getest.
De onthulling komt voor gouverneur Andrew Cuomo op een gevoelig moment. De Democraat ligt al onder vuur omdat meerdere vrouwen hem beschuldigen van seksuele intimidatie. Er loopt een onderzoek naar die klachten en naar beschuldigingen dat tijdens de coronacris is zou zijn gerommeld met sterftecijfers onder verpleeghuisbewoners in New York.
© Evan Agostini/Invision/AP — Chris Cuomo De gereformeerde Sionkerk op Urk heeft doodsbedreigingen gekregen nadat naar buiten is gekomen dat de kerk de coronaregels loslaat en een dienst heeft gehouden in een bijna volle kerk. Het massale kerkbezoek is volgens woordvoerder Hessel Snoek van de Sionkerk een eigen proef. Volgens hem kan dat goed op Urk vanwege het teruglopende aantal coronabesmettingen daar. Lees hier het hele interview.
© ANP — Exterieur van de Sionkerk Bijna 40.000 vaccins haalt Nederland van de plank om extra ziekenhuispersoneel te kunnen prikken. Dat moet de verpleegkundigen een beetje lucht geven, maar de druk op het ziekenhuispersoneel wordt er de komende tijd niet minder door. Dat zegt Nardo van der Meer, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Lees hier het hele verhaal.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland is vastgesteld in het afgelopen etmaal, is verder toegenomen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft donderdagochtend 22.657 nieuwe gevallen gemeld.
Woensdag waren dat er nog ongeveer 16.000, weer ruim het dubbele van het aantal van een dag eerder. In totaal is het coronavirus sinds het begin van de pandemie al bij 2.713.180 personen in Duitsland vastgesteld.
In het afgelopen etmaal overleden er in de Bondsrepubliek nog eens 228 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het coronavirus heeft in Duitsland al zeker ruim 75.000 doden geëist.
© REUTERS Op het Sint-Pietersplein in het Belgische Gent zijn gisterenavond opnieuw honderden studenten samengekomen. De meesten vertrokken toen de politie omstreeks 19.40 uur begon met ontruimen, maar een harde kern van zowat honderd jongeren weigerde en gooide glas naar de agenten. Twee mensen zijn opgepakt. Eén agent raakte lichtgewond na een val.
De politie vond het al relatief vroeg welletjes geweest. Er waren veel te veel studenten op het plein, er werd onvoldoende afstand gehouden en er werd teveel gedronken. Alcohol drinken mag slechts tot 20 uur.
Omstreeks 20 uur was het plein ontruimd, alleen de rommel bleef achter. De meeste studenten waren richting Overpoort geduwd. Ook daar werd het al snel veel te druk, en werd er vrolijk gezongen.
Burgemeester Mathias De Clercq reageert boos op de beelden. ,,Ik betreur dit enorm. Dit is een slag in het gezicht van de vele jongeren en mensen die zich wél aan de richtlijnen houden. Ze moet beseffen dat ze het zo verprutsen voor al de anderen."
Het coronavaccin van AstraZeneca is in proeven in de Verenigde Staten voor 76 procent effectief gebleken in het voorkomen van symptomatische coronabesmettingen, meldt de Brits-Zweedse farmaceut. Dat is drie procent minder dan oorspronkelijk gemeld. De meest recente proefresultaten zijn ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder.
De bekendmaking volgde nadat meerdere Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen AstraZeneca eerder deze week hadden bekritiseerd om het gebruik van 'verouderde informatie'. De farmaceut zou daarmee hebben willen onderstrepen dat het vaccin effectief is. AstraZeneca stelde eerder op basis van onderzoek onder tienduizenden vrijwilligers dat het vaccin in 79 procent van de gevallen effectief was.
Het vertrouwen in het zogenoemde Oxford-vaccin kreeg eerder deze maand een flinke klap toen meerdere Europese landen besloten het gebruik ervan tijdelijk op te schorten. Dat gebeurde na enkele meldingen van trombose (het ontstaan van bloedstolsels in de aderen) bij mensen die met het vaccin van AstraZeneca waren ingeënt. Inmiddels is bekend wat de trombose veroorzaakt en hoe deze kan worden behandeld, en is het prikken ook in Nederland hervat.
Het Amsterdam Dance Event (ADE) hoopt komend najaar alsnog een (deels) fysieke jubileumeditie te kunnen houden. Van 13 tot en met 17 oktober vinden verschillende conferentie- en festivalevenementen plaats in Amsterdam, maakte de organisatie donderdag bekend.
Vorig jaar werd het grootse dance-event vanwege de coronacrisis volledig digitaal gehouden en is besloten het 25-jarig jubileum een jaar te verlengen. ,,Met het oog op de toenemende vaccinatiedichtheid en testcapaciteit in Nederland, verwacht ADE de heropening van de live-muziekindustrie te vieren tijdens haar 25-jarige jubileumeditie in oktober in Amsterdam", laat de organisatie weten. Die werkt aan de best mogelijke ADE-ervaring 'binnen de op dat moment geldende COVID-19-maatregelen'.
De eerste namen voor het evenement in oktober zijn inmiddels bekend. Onder meer Oliver Heldens en Dave Clarke treden op. Zij zullen beiden een show geven in de Melkweg. Ook in Paradiso zullen shows te zien zijn. De conferentie staat gepland om plaats te vinden in de Felix Meritis.
Jaarlijks komen honderdduizenden mensen vanuit de hele wereld op het evenement in Amsterdam af. Afgelopen jaar vond ADE volledig digitaal plaats. Die online-editie, met livestreams van optredens en een digitale conferentie, trok volgens de organisatie in de vijf dagen miljoenen mensen.
© ANP — Dansende bezoekers van een dance event in Ziggo Dome In Brazilië is woensdag de grens van 300.000 doden ten gevolge van het coronavirus overschreden. Het land telde tot dusver 300.685 slachtoffers, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Dit zijn alleen mensen waarvan Covid-19 als officiële doodsoorzaak is vastgesteld. Vrijwel zeker overleden er dus nog meer mensen nadat ze besmet raakten met het virus.
Nadat het land gisteren voor het eerst meer dan 3.000 doden op een dag telde, lag dat aantal een dag later met 2.009 doden iets lager. Na de Verenigde Staten geldt Brazilië als meest zwaar getroffen land ter wereld.
Mexico tast nog steeds in het duister over 5700 doses van het Russische Spoetnik V-vaccin die afgelopen week op het vliegveld van Campeche in beslag werden genomen. In twee koelboxen aan boord van een privévliegtuig met bestemming Honduras werden 1155 flacons gevonden met het coronavaccin. Althans zo leek het.
Justitie in het Midden-Amerikaanse land is er nog niet zeker van dat het daadwerkelijk om Spoetnik V gaat of om nepvaccins. De distributeur van het Russische vaccin claimde dat het om namaak ging, maar het hoofd van de Mexicaanse douane zei later dat ze echt waren.
Het Hondurese vastgoed- en textielbedrijf Grupo Karim's, dat ruim 20.000 mensen in dienst heeft, zegt dat de vaccins bedoeld waren voor personeelsleden en hun families. Gratis. Niet voor verkoop. De werknemers zouden zwaar zijn getroffen door de pandemie en het bedrijf zocht naar een manier om hen te helpen.Zolang niet duidelijk is wat er precies de in de ruim 1100 flesjes zit, kunnen de zeven bemanningsleden en passagiers van het vliegtuig niet worden vervolgd. Het Russische staatsinvesteringsfonds, dat samenwerkt met de Mexicaanse overheid, zegt na bestudering van foto's van de in beslag genomen flacons dat het om nepvaccins gaat.
De vorm van, en de etiketten op, de flesjes zouden daarop duiden. Ook zou de manier van vervoer niet conform de Russische voorschriften zijn geweest. Grupo Karim's wil niets zeggen over de herkomst of echtheid. Horacio Duarte, hoofd van de douane, verklaarde dat ze flacons in elk geval niet door de Mexicaanse overheid zijn ingekocht.© AFP — De douane in het Mexicaanse Campeche vond 1155 flacons met wat lijkt op het Russische Spoetnik V-vaccin. Niet alleen mensen worstelen met extra coronakilo’s, ook de hertjes in het hertenkamp in het Rotterdamse Kralingse Bos durven nauwelijks nog op de weegschaal te gaan staan. Bezoekers voeren de dieren dagelijks zoveel lekkers, dat de normaliter zo lichtvoetige grazers kampen met overgewicht. 'Iemand voerde ze pas zelfs droge worst.'
© Jan Kok | Boomerang Fotografie — Lekker hertjes voeren in het Kralingse Bos, maar al die snacks tikken wel aan. foto/credit: Jan Kok Het aantal coronapatiënten in het Horacio Oduber Hospital op Aruba is vandaag met vijf nieuwe opnames gestegen naar 41. Het ziekenhuis kan de toestroom van coronapatiënten nauwelijks meer aan. De kritieke grens is bereikt. Het ziekenhuis beschikt niet over voldoende gekwalificeerd personeel.
Voorzitter van de Raad van Bestuur, Jacco Vroegop, luidde een dag eerder al de noodklok. Het vinden van personeel om de zorg rond de bedden te verlenen, wordt volgens Vroegop 'een hele uitdaging'. Nederland stuurde vorig jaar meer ic-apparatuur en ook ondersteuning in de vorm van extra zorgpersoneel.
Zonder deze hulp zouden veel patiënten niet geholpen kunnen worden, aldus Vroegop. Door de toestroom van coronapatiënten is de reguliere zorg in gevaar gekomen en moeten operaties worden afgezegd. Het ziekenhuis had vandaag nog slechts twee bedden op de intensive care over.
Farmaceut AstraZeneca heeft Europese goedkeuring gevraagd voor de productie van zijn coronavaccin bij Halix in Leiden. Het Brits-Zweedse bedrijf diende een verzoek in bij het Europees Geneesmiddelenbureau EMA in Amsterdam, aldus de Europese commissaris voor Gezondheid, Kyriakides.
EMA zal de beoordeling in een versnelde procedure deze week doorvoeren. Een snelle goedkeuring zou tegen het einde van de maand al kunnen leiden tot de eerste leveringen aan de Europese Unie, verwacht Kyriakides. AstraZeneca levert al maanden veel minder vaccins aan de EU dan afgesproken.
De leveringen vallen tegen omdat de productie in een Belgische fabriek hapert, voerde AstraZeneca aan. In het contract worden vier fabrieken vermeld, maar twee toegezegde Britse fabrieken draaien nog steeds alleen voor het Verenigd Koninkrijk. voor het Leidse Halix vroeg men maar geen goedkeuring aan. Waarom, wil de farmaceut niet zeggen.
Nooit meer White Cliffs of Dover van Vera Lynn en nooit meer Rum and Coca Cola van The Andrew Sisters. De coronacrisis legt de Sgt. Wilson’s Army Show uit Almelo het zwijgen op. Na zeventien jaar geen bevrijdingsmuziek uit de jaren 40 en 50 meer. Het gezelschap is bankroet.
© Sergeant Wilson's Army Show België sluit vanaf maandag alle lagere en middelbare scholen. ,,Alle lessen worden opgeschort'', kondigde de Vlaamse minister-president Jan Jambon vandaag aan. In de praktijk komt dat voor de Belgische scholieren neer op een week extra paasvakantie, omdat het te kort dag is voor het organiseren van online-scholing. ,,We zien dat bij tieners de besmettingscijfers enorm hoog zijn, maar de bedoeling is dat scholen vanaf 19 april opnieuw open kunnen”, aldus premier Alexander De Croo.
Finland overweegt om vijf steden, waaronder hoofdstad Helsinki, in lockdown te plaatsen. Inwoners zouden dan alleen hun huizen uit mogen met een goede reden. Als het tot een Finse lockdown komt, zou dat de eerste keer in het Scandinavische land zijn.
Voor de bewegingsvrijheid van de Finnen wordt beperkt, moet eerst een commissie zich over de wettigheid van de plannen buigen en moet het parlement erover stemmen. Tot nu toe zijn slechts 73.516 van de 5,5 miljoen inwoners besmet geraakt en 811 overleden.
Daarmee is Finland een van de minst getroffen landen in Europa. Op dit moment liggen er nog 295 coronapatiënten in een ziekenhuis, maar het aantal besmettingen loopt op. Om het virus te stuiten, moeten de vijf steden op slot. Mogelijk volgen er meer.
India meldt een 'potentieel lastige' variant van het coronavirus te hebben ontdekt, net zoals die opdoken in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië. Het coronavirus muteert al sinds de pandemie begon, maar de meeste mutaties zijn onbeduidend. Wetenschappers doen vooral onderzoek naar varianten die besmettelijker zijn of mensen zieker maken.
De nu in India ontdekte variant zou twee mutaties in het eiwituitsteeksel hebben waarmee het zich aan de cellen bindt en zich daardoor mogelijk sneller verspreiden, zegt Rakesh Mishra, hoofd van het Centrum voor Cellulaire en Moleculaire Biologie. Volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid is de virusvariant bij 15 tot 20 procent van de recente besmettingsgevallen in de deelstaat Maharashtra aangetroffen.
De staat telt 60 procent van alle huidige coronagevallen in India. Het ministerie van Volksgezondheid dringt er echter op aan om de aanhoudende toename aan dagelijkse infecties niet in verband te brengen met de virusmutatie. De afgelopen 24 uur werden 47.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld en stierven 275 Indiërs aan de gevolgen van een besmetting, het hoogste aantal doden in ruim vier maanden tijd.© EPA — Gezondheidswerkers nemen coronatesten af in de straten van Mumbai. Er komt een herstelpakket om ondernemers ná de crisis verder te helpen, zo bleek gisteren tijdens de coronapersconferentie. Caroline van Reenen van ondernemersorganisatie VNO-NCW West juicht het toe. Ze maakt zich grote zorgen over de groeiende schuldenberg bij collega-ondernemers en vreest veel ellende als straks de schuldeisers op de stoep staan.
De rechter in Rotterdam heeft vandaag bepaald dat reisorganisaties nog geen aanspraak kunnen maken op het voucherfonds. D-Reizen spande een kort geding aan, omdat het bedrijf wilde dat de uitbetalingen al zouden beginnen. De reisbureauketen zegt failliet te gaan als ze de uitgegeven vouchers moeten terugbetalen zonder steun.
De rechter weest de eis echter af, omdat dat pas kan als het voucherfonds door de Europese Commissie is goedgekeurd en anders de Europese regels voor staatssteun worden overtreden. D-reizen organiseert zelf geen reizen, maar fungeert als bemiddelaar en zou er daarom ook nauwelijks aanspraak op kunnen maken.
De organisatie vindt dat er onterecht onderscheid wordt gemaakt tussen touroperators en reisbureaus. De rechter stelt echter dat D-Reizen had kunnen weten dat het geen vouchers had uit moeten geven en dat zowel SGR als branchevereniging ANVR daarvoor meerdere keren hebben gewaarschuwd.Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Zo'n 33.500 medewerkers in de langdurige zorg hebben de afgelopen dagen een nieuwe afspraak gemaakt om het coronavaccin van AstraZeneca te krijgen. In totaal werden anderhalve week geleden 43.000 afspraken afgezegd toen Nederland tijdelijk stopte met het toedienen van het vaccin. GGD GHOR Nederland verwacht dat de overige 9500 zorgmedewerkers binnenkort een afspraak voor inenting maken.
Wat betekent een jaar lockdown voor concertpodium TivoliVredenburg? In het boek OFF/ON blikt het muziekcentrum samen met de hoofdrolspelers terug op een jaar dat in het teken stond van de pandemie. Drie betrokkenen vertellen hoe TivoliVredenburg overleeft. 'Een rotjaar met alle hens aan dek', klinkt het.
De supermarktbranche werkt op dit moment met het ministerie van Volksgezondheid aan een richtlijn voor de verantwoorde verkoop van coronazelftests. Winkelpersoneel moet doorgaans bij de verkoop van zelfzorgmiddelen namelijk geschoold zijn om goede uitleg over die producten te kunnen geven.
Koepelorganisatie Centraal Bureau voor de Levensmiddelen heeft goede hoop dat zelftests half april in de winkels kunnen liggen, in lijn met wat minister Hugo de Jonge dinsdag aangaf tijdens de persconferentie. Op dit moment lopen gesprekken tussen de sector en het ministerie.
© ANP — Met een sneltest wordt binnen een kwartier vastgesteld of iemand besmet is. Een groep horecaondernemers roept mensen op om zondag 28 maart massaal te komen picknicken. Dit 'nationale picknickmoment' is een landelijke actie in reactie op het kabinetsbesluit om de terrassen voorlopig dicht te houden.
Het idee komt uit Breda, waar in februari in de binnenstad al een picknick werd georganiseerd. Kroegen en de restaurants gebruiken dan hun afhaalfunctie om iedereen van eten en drinken te voorzien.De oproep van de Bredase uitbaters om massaal de afhaalloketten op te zoeken, gaat volledig in tegen de wil van de regering. Het besluit om voorlopig niet te versoepelen voor cafés en restaurants is echter hard aangekomen. Het geduld lijkt op.
Premier Rutte vindt het onverstandig dat de Sionkerk op Urk de coronamaatregelen laat varen en de kerk weer laat vollopen. Hij snapt dat mensen de coronamaatregelen beu zijn, maar wijst erop dat ‘op die manier het virus weer welig kan tieren. Dan liggen de ziekenhuizen dadelijk weer vol’. De orthodoxe gemeente in het vissersdorp laat de coronaregels goeddeels los uit onvrede met het landelijke overheidsbeleid. Rutte doet een beroep op de 'christelijke verantwoordelijkheid'.
'Het kabinet maakt verkeerde keuzes bij de corona-aanpak', is de teneur van een onderzoek door EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel. De helft van de ondervraagden vindt dat. Ze willen versoepelingen en een ander vaccinatiebeleid.
34 procent vindt dat het kabinet, ondanks de stijgende besmettingscijfers, meer had moeten versoepelen en 14 procent wil zelfs alle maatregelen afschaffen. Samen 48 procent dus. Onder jongeren is met 58 procent de onvrede het grootst.
Slechts 34 procent heeft nog vertrouwen in het inentingsbeleid van de overheid. 53 procent wil dat het kabinet eerst alle Nederlanders één prik gaat geven, voordat de tweede prik bij andere mensen wordt gezet.Uit onvrede over de coronamaatregelen heeft een man gisterenavond brand gesticht in het stadhuis van het Duitse Delmenhorst. Hij deed dit door meerdere molotovcocktails naar binnen te gooien. Bij de brand van vielen geen gewonden, maar één ruimte raakte wel ernstig beschadigd. De 30-jarige verdachte vluchtte na het misdrijf, maar kon een dag later alsnog worden opgepakt dankzij getuigen. In het politieverhoor verklaarde hij gefrustreerd te zijn over de coronaregels, aldus de politie. Hij kwam eerder in beeld door zich niet aan de coronamaatregelen te houden, maar had geen strafblad.
© Hauke-Christian Dittrich/dpa — Verbrande kantoormeubelen zijn de stille getuigen van de brand in Delmenhorst. Reislustige Duitsers moeten een tripje naar sommige buitenlandse zonbestemmingen, zoals het immens populaire Spaanse eiland Mallorca, even op de middellange baan schuiven. Duitsland is van zins om reizen ernaartoe tijdelijk te verbieden. Meerdere ministeries onderzoeken nu of zo'n tijdelijk verbod mogelijk is.
Reden voor het overheidsingrijpen is een massale run op reizen naar Mallorca - vaak ‘de zeventiende deelstaat’ genoemd - nadat de reiswaarschuwing voor een aantal risicogebieden onlangs werd geschrapt. Er werd al gewaarschuwd dat het laten vieren van de regels geen vrijbrief was om aan het reizen te slaan.
Dat was kennelijk tegen dovemansoren gericht. Tijdens de paasvakantie worden honderden extra vluchten naar het vakantie-eiland aangeboden. Afgesproken is nu dat er voor alle buitenlandse vluchten naar Duitsland een testplicht voor vertrek wordt ingevoerd. Tot nu toe gold dat alleen voor reizigers uit hoogrisicogebieden.
Wie uit ‘normale’ risicogebieden komt, moet zich 48 uur na terugkeer laten testen maar dat wordt met de nieuwe regeling overbodig. De testplicht is vooral bedoeld voor de ongeveer 40.000 Duitsers die straks terugkeren uit Mallorca. Daarnaast klinkt de oproep om geen extra vluchten tussen 27 maart en 10 april meer aan te bieden.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft twee tests goedgekeurd waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het departement verwacht de eerste zelftests half april te ontvangen. Die zullen dan beschikbaar worden gesteld aan het onderwijs, en aan werkgevers die hun werknemers willen testen.
De zelftesten moeten bijdragen aan de heropening van onderwijsinstellingen die nu nog gesloten zijn. Het gaat om zogenoemde antigeentesten van Roche en Biosynex, die veel sneller een uitslag geven dan de PCR-test die vooral in de GGD-teststraten wordt gebruikt. Later moeten ze ook in de supermarkt en bij apothekers te koop zijn
Premier Mark Rutte roept de Sionkerk op Urk op 'verantwoordelijkheid' te nemen. Sinds zondag zijn alle leden er weer welkom. De orthodoxe gemeente heeft de coronaregels goeddeels losgelaten. ,,Dit lijkt me onverstandig. Ja, ze zijn er klaar mee, u bent er klaar mee, ik ben er klaar mee. Maar zo kan het virus wel welig tieren. Dus ik vraag ook hen: help het virus te bestrijden, die verantwoordelijkheid nemen lijkt me ook passen bij het christelijk geloof." Ingrijpen als de coronaregels geschonden wordt is vanwege 'de vrijheid van godsdienst' lastig, zegt de premier.
De kerkenraad van de gereformeerde gemeente op Urk zou de coronaregels hebben losgelaten uit onvrede over het landelijke overheidsbeleid. Een ouderling schat dat afgelopen zondag zowel om 10.00 als om 17.00 uur tussen de 350 en 400 mensen in de kerk zaten, verklaarde hij tegenover Omroep Flevoland.
Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans beschuldigde de kerk eerder vandaag van het spelen van Russische roulette. ,,Ik denk dat dat niet verstandig is. Urk is niet anders dan andere delen van Nederland", zei Koopmans tegenover de regionale omroep. ,,We zien juist de besmettingscijfers onder jongeren flink toenemen. De afgelopen week zaten de 18 tot 24-jarigen het hoogst van allemaal en we weten uit de eerdere periodes dat je er dan serieus rekening mee moet houden dat dat dan doorschuift naar de ouderen, want die generaties zijn niet te scheiden. Dus hier wordt een groot risico genomen", aldus de viroloog.
© ANP — De Sionkerk op Urk gooit de deuren open en laat meer mensen binnen dan mag. Er zijn het afgelopen etmaal 7624 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal sinds 30 december.
In de afgelopen zeven dagen zijn 47.676 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 6811 bevestigde besmettingen per dag, het hoogste niveau sinds half januari.
Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal positieve tests meestal het laagst. Dat komt doordat minder mensen zich in een weekeinde laten testen. In de loop van de week loopt het dan op. Vorige week woensdag meldde het RIVM 5923 positieve tests. Dat steeg daarna naar 7367 op vrijdag en 7615 op zaterdag. De woensdag daarvoor kwamen er 5270 meldingen binnen, waarna het in de loop van de week toenam naar ongeveer 6000.
Amsterdam telde afgelopen etmaal weer de meeste nieuwe gevallen van het land. In de hoofdstad testten 302 inwoners positief. In Rotterdam kwamen 301 besmettingen aan het licht, in Den Haag werden 204 gevallen vastgesteld en in Utrecht 133. Daarna volgen Tilburg (127), Eindhoven (110) en Den Bosch (100).
Het aantal coronadoden steeg afgelopen etmaal met 31. Dat komt redelijk overeen met het gemiddelde van de afgelopen periode. Het wil niet zeggen dat al die 31 mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje geregistreerd. Sinds het begin van de vaccinatie is het aantal sterfgevallen fors gedaald. Eind december en begin januari werden per dag meer dan honderd sterfgevallen gemeld.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,2 miljoen Nederlanders positief getest. Van 16.378 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Na zes achtereenvolgende dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal iets gedaald. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2187, elf minder dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 625 op de intensive care, twee meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1562 coronapatiënten, een daling van 13 afgelopen etmaal.
Het is de vijfde dag op rij dat het aantal ic-patiënten boven de 600 uitkomt. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.
De politieoptredens bij demonstraties op het Amsterdamse Museumplein, de afgelopen tien weken, hebben bij elkaar ruim 5,5 miljoen euro gekost. Dat meldt een woordvoerder van de politie na vragen van het ANP. De politie moest sinds 17 januari elf keer optreden op het plein in de hoofdstad, waar honderden mensen samenkwamen voor demonstraties en koffiedrink-acties van 'Nederland in verzet, weg met dit kabinet'.
De grootschalige politie-inzet gaat volgens de woordvoerder ten koste van ander politiewerk. ,,Het werk dat iemand bij de mobiele eenheid of de aanhoudingseenheid doet, is een neventaak. Die inzet gaat dus logischerwijs ten koste van iets anders, bijvoorbeeld werk in de wijk, in de basisteams, de noodhulp, of werk aan politieonderzoeken."
De kosten worden berekend aan de hand van het aantal ingezette politiemensen en de hoeveelheid gewerkte uren. Afgelopen weekend had een prijskaartje van zo'n 1,4 miljoen euro. Toen kwam het zowel zaterdag als zondag tot een treffen met de politie, en werden er meer dan tweehonderd mensen aangehouden.
De Amsterdamse politie kreeg de afgelopen weken hulp van de marechaussee en alle andere eenheden in Nederland. ,,Aan alle eenheden uit het hele land wordt bijstand gevraagd en die leveren dat. Van Noord-Nederland tot Limburg kwam er hulp. Dat moet ook wel, als dit elke zondag plaatsvindt", aldus een politiewoordvoerder.
De demonstranten op het Museumplein protesteren tegen de overheid in het algemeen en tegen de coronamaatregelen in het bijzonder. ,,De meeste mensen die daar staan keren zich tegen de overheidsmaatregelen. Daarnaast zien we vogels van diverse pluimage. Er staan zogenoemde 'flowerpower-types', maar we hebben ook extreemrechtse groeperingen en harde kernen van verschillende voetbalclubs gezien. Die laatste maken zich daar niet kenbaar als zodanig, maar we kennen ze wel uit deze scene. En men komt uit het hele land."
Ook vindt de politie soms wapens bij het preventief fouilleren. ,,Er zit een enkeling tussen die met een wapen komt. Dat gaat om een heel klein deel van de groep", aldus de zegsman.
De Europese Unie is er niet op uit om de export van coronavaccins te blokkeren. De strengere regels die de Europese Commissie wil invoeren zijn enkel bedoeld om ervoor te zorgen dat ook de EU zijn eerlijke deel krijgt, bezweert de commissie.
Het dagelijks EU-bestuur wil ook vaccins kunnen tegenhouden die op weg zijn naar landen waar het coronavirus minder huishoudt, die al een stuk verder zijn met inenten of die op hun beurt niets exporteren. Tot dusver kon de uitvoer van vaccins uit de EU alleen geweigerd worden als de fabrikant niet aan de unie levert wat zij heeft beloofd.
Maar de nieuwe regels mogen absoluut geen exportverbod heten. De commissie wil dan ook niet zeggen of zij bijvoorbeeld voortaan belet dat Pfizer-vaccins uit de EU naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Pfizer komt zijn afspraken met Brussel weliswaar voorbeeldig na, maar het VK is al een stuk verder met zijn inentingscampagne. En er gaat geen vaccin van Britse bodem naar de EU, klaagde Brussel al langer.
Op zo'n actie tegen het VK wil de commissie echter niet vooruitlopen. Zij kijkt van geval tot geval en weegt alle relevante factoren mee, stelt Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel). Hij wees er ook nog eens op dat de EU slechts eenmaal een stokje heeft gestoken voor de uitvoer van een partij coronavaccins. Tegelijkertijd kregen 380 exportverzoeken groen licht.
Premier Mark Rutte 'steunt' de Europese Commissie in de discussie met het Verenigd Koninkrijk over de export van coronavaccins, maar waarschuwt dat er geen vaccinruzie moet ontstaan: ,,Zorg ervoor dat de grondstoffenstroom zoveel mogelijk kan plaatsvinden." Als de rel escaleert dreigen kunnen ook EU-landen daarvan de dupe worden.
Paus Franciscus verlaagt het salaris van zijn kardinalen. Ook andere topmedewerkers moeten de komende tijd genoegen nemen met een lager inkomen, meldt het Vaticaan. Dat rekent vanwege de coronacrisis op een begrotingstekort van tientallen miljoenen euro's.
De salarisverlaging gaat op 1 april in. De kardinalen moeten het meeste inleveren. Zij gaan er 10 procent op achteruit. De hoge geestelijken verdienen volgens persbureau Reuters vermoedelijk zo'n 4000 tot 5000 euro per maand. Ook krijgen ze toegang tot relatief voordelige huurappartementen in de Italiaanse hoofdstad. Het salaris van sommige andere medewerkers van het Vaticaan wordt met 3 tot 8 procent verlaagd.
© ANP — Paus Franciscus België gaat weer verder op slot nu vooral het aantal ziekenhuisopnames maar ook de coronabesmettingen blijven stijgen. De niet-noodzakelijke winkels mogen vanaf zaterdag zoals in Nederland alleen open op afspraak en de hele grote winkels voor maximaal vijftig mensen tegelijk. De niet-medische contactberoepen als kappers moeten ook weer dicht voor voorlopig vier weken. Het lager en voortgezet onderwijs gaat een week eerder met paasvakantie, vanaf maandag, heeft het Overlegcomité van de zes regeringen besloten na een spoedbijeenkomst.
Er is volgens premier Alexander De Croo gekozen voor een "korte pijnperiode, een paaspauze" in de hoop de opflakkering terug te dringen.
Sluiting van de scholen was een flink discussiepunt. Maar met de paasvakantie in zicht is besloten van die vrije dagen te profiteren en de lessen vanaf maandag al op te schorten en niet vanaf Goede Vrijdag volgende week. De kleuterklassen blijven nog wel die vier dagen open. "We zien dat bij tieners de besmettingscijfers enorm hoog zijn, maar de bedoeling is dat scholen vanaf 19 april opnieuw open kunnen", zei De Croo tijdens een persconferentie na afloop van het Overlegcomité.
De contactbeperking voor een huishouden met anderen in de buitenlucht wordt weer teruggeschroefd van tien naar vier personen. ,,We zien dat onze mobiliteit weer is gestegen en het aantal contacten ook", aldus de premier. Hij zei dat het weer uitbreiden van beperkende maatregelen "een moeilijke beslissing" was. ,,Ik begrijp dat het voor veel mensen een ontgoocheling is." Afgelopen vrijdag werd al een reeks aangekondigde versoepelingen uitgesteld, waaronder de heropening van de pretparken vlak voor de paasvakantie.
Maandag werden 282 mensen met Covid-19 opgenomen in Belgische ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 25 november. Toen waren het er 285. Momenteel liggen er 2402 mensen in het ziekenhuis, van wie 601 op de ic.
Tussen 14 en 20 maart steeg het gemiddelde aantal besmettingen elke dag met 4158 gevallen. Dat is 40 procent meer dan in de week ervoor. Het aandeel positieve tests stijgt eveneens, tot 7,6 procent (+0,8 procent). Het aantal sterfgevallen blijft rond de 25 per dag schommelen.
Een aantal coronamaatregelen blijft, zoals de avondklok. Ook niet-noodzakelijke reizen vanuit België blijven tot 19 april verboden. De Croo kondigde aan dat de controle daarop tijdens de paasvakantie wordt opgevoerd.
© BELGA — Alexander De Croo De druk op de intensive cares kan in de komende weken ongeveer verdubbelen. Daar houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rekening mee. Momenteel liggen 600 tot 650 coronapatiënten op een ic-afdeling, begin april kan dat zijn gestegen tot ergens tussen de 1000 en 1250.
De laatste keer dat er meer dan duizend coronapatiënten op een intensive care werden behandeld, was op 23 april vorig jaar, tijdens de eerste coronagolf.
Directeur Jaap van Dissel van het RIVM deelde de prognose woensdag met de Tweede Kamer. Hij ziet een link met de heropening van de basisscholen eind januari. Als dat besluit niet was genomen, zou het aantal coronapatiënten op de ic's op het huidige niveau zijn blijven hangen, dus rond de zeshonderd mensen.
De intensive cares van ziekenhuizen nemen momenteel enkele tientallen nieuwe coronapatiënten per dag op. Het precieze aantal varieert, maar het gemiddelde is redelijk stabiel met ongeveer veertig nieuwe opnames per dag. In de komende weken zou dat kunnen stijgen tot ongeveer tachtig per dag.
Eind april of begin mei zal de druk op de ic's beginnen te dalen, verwacht het RIVM. Dat komt door het zachtere weer en doordat meer mensen dan zijn gevaccineerd. Begin juni is het aantal ic-coronapatiënten dan terug op het huidige niveau en in de zomer zal het volgens het RIVM weer redelijk rustig zijn in de ziekenhuizen.
Coronavaccins worden nu nog uitsluitend met een injectie in de spier toegediend, maar nieuwe manieren van toediening zouden op termijn weleens efficiënter kunnen blijken. De Gezondheidsraad schrijft dat op termijn de toediening via de huid of de slijmvliezen, bijvoorbeeld via een neusspray, "uitkomst zou kunnen bieden". Een lagere dosis vaccin "zou dan kunnen volstaan om een immuunrespons op te wekken", aldus een commissie van de raad die zich bezighoudt met medische vraagstukken rond Covid-19.
Dat een lagere dosis waarschijnlijk voldoende is bij de alternatieve methoden, komt doordat de huid en slijmvliezen specifieke afweercellen hebben. Ook zijn daar meer afweercellen aanwezig dan in de spieren, legt de Gezondheidsraad uit in een brief aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Met een lagere dosering zou zodoende toch een sterke immuunrespons opgewekt kunnen worden. Dat betekent dat met dezelfde hoeveelheid vaccin meer mensen gevaccineerd kunnen worden. Gezien de grote schaarste aan vaccins is dat een aanlokkelijke gedachte.
© EPA — Hugo de Jonge Vrouwen tot 65 jaar ervaren bij de eerste prik met het AstraZeneca-vaccin meer bekende bijwerkingen dan bij het middel van Pfizer/BioNTech, meldt Bijwerkingencentrum Lareb na onderzoek.
Na een prik met het middel van AstraZeneca ervaart 61 tot 67 procent van de vrouwen hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid of algemeen niet lekker voelen. Na de Pfizer/BioNTech-vaccinatie was dit 22 tot 36 procent. Daarbij kreeg 39 procent van de vrouwen in het onderzoek na de AstraZeneca-prik koorts. Bij het Pfizer/BioNTech-vaccin was dit 5 procent. Volgens Lareb duurde de koorts meestal maar één of twee dagen. Het gaat om bekende bijwerkingen die ook in de bijsluiters staan vermeld.
,,Het is goed dat mensen er op voorbereid zijn dat ze een dagje koorts kunnen krijgen en zich niet lekker voelen en er rekening mee houden, bijvoorbeeld in verband met mogelijk verzuim van werk", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.
© EPA — AstraZeneca Een jonge baars die vorig jaar zijn einde vond in de duim van een latex handschoen, wordt vanaf woensdag geëxposeerd als vroeg en voor zover bekend eerste gevonden corona-afvalslachtoffer. De onfortuinlijke vis werd door zwerfvuilonderzoekers gevonden in een van de Leidse grachten en wordt nu tentoongesteld in het brughuisje aan de Marebrug in de studentenstad.
Het beestje werd in augustus door wetenschappers aangetroffen tijdens een opruimactie in de grachten. Zij besloten daarop de gevolgen voor dieren van alle mondmaskers en handschoenen die worden verloren of weggegooid in kaart brengen.
De Sionkerk op Urk speelt Russische roulette door weer open te gaan voor alle leden, zegt viroloog en OMT-lid Marion Koopmans tegen Omroep Flevoland. ,,Ik denk dat dat niet verstandig is. Urk is niet anders dan andere delen van Nederland", aldus Koopmans.
,,We zien juist de besmettingscijfers onder jongeren flink toenemen. De afgelopen week zaten de 18 tot 24-jarigen het hoogst van allemaal en we weten uit de eerdere periodes dat je er dan serieus rekening mee moet houden dat dat dan doorschuift naar de ouderen, want die generaties zijn niet te scheiden. Dus hier wordt een groot risico genomen", zegt de viroloog tegen de omroep.
Sinds zondag zijn alle leden weer welkom in de Sionkerk. De orthodoxe gemeente heeft de coronaregels goeddeels losgelaten. De kerkenraad van de gereformeerde gemeente op Urk zou hiertoe hebben besloten uit onvrede met het landelijke overheidsbeleid. Een ouderling schat in de krant dat afgelopen zondag zowel om 10.00 als om 17.00 uur tussen de 350 en 400 mensen in de kerk zaten.
© ANP — Hoogleraar virologie Marion Koopmans