1. 16/10/2020

  Dit liveblog is gesloten. Lees hier het nieuwe liveblog.

 2. 16/10/2020

  Sinds de coronacrisis is 1 op de 3 Nederlanders bewuster bezig met de eigen gezondheid. Ook geeft 40 procent aan dat ze bewuster zijn van waar ze staan qua gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Zilveren Kruis onder 1500 Nederlanders.

  De pandemie heeft een grote invloed op onze gezondheid. Zo geeft 36 procent van de Nederlanders aan zich door corona vermoeider en somberder te voelen. Bij de groep 18 tot 24-jarigen is dit zelfs 57 procent.

 3. 16/10/2020

  Een dag nadat Duitsland het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen in de laatste 24 uur tot dan toe registreerde, melden de autoriteiten in de Bondsrepubliek opnieuw een recordaantal nieuwe coronagevallen. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, zijn er in het laatste etmaal nog eens 7334 besmettingen vastgesteld.

  Dat is een flinke toename ten opzichte van de 6638 nieuwe besmettingen die donderdag werden gemeld. Het totale aantal vastgestelde coronagevallen in Duitsland komt na de mededeling van het RKI vrijdag op 348.557. Doordat er 24 Covid-patiënten in het laatste etmaal aan het longvirus bezweken, komt het officiële dodental op 9734.

  De Duitse krant Die Welt meldde eerder op basis van eigen tellingen dat het aantal besmettingen de afgelopen zeven dagen 69 procent hoger ligt dan de week daarvoor. Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is in veertien dagen verdubbeld, volgens de krant.

  Duitsland zet zich inmiddels schrap voor de tweede besmettingsgolf en heeft extra maatregelen ingesteld. De Duitse minister van Gezondheid, Jens Spahn, zei dat het openhouden van de scholen, kinderopvang en de economie het belangrijkst is. ,,Er zijn momenteel te veel mensen die zich niet aan de regels houden. De komende dagen moet blijken of de nieuwe maatregelen werken."

 4. 16/10/2020

  In Argentinië zijn donderdag 421 nieuwe coronadoden gemeld. In totaal zijn sinds de uitbraak van de coronapandemie zeker 25.340 inwoners om het leven gekomen door het longvirus. Dat meldt het dagelijkse bulletin van het ministerie van Gezondheid.

  222 dagen na vaststelling van het eerste overlijden door Covid-19, heeft het Zuid-Amerikaanse land wereldwijd het hoogste aantal coronadoden per miljoen inwoners over de afgelopen zeven dagen.

  In tegenstelling tot de meeste andere landen die getroffen werden door de pandemie, neemt in Argentinië het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen onophoudelijk toe sinds maart, ondanks het direct sluiten van de grenzen, een nationale lockdown en een mondkapjesplicht.

  Donderdag werden 17.096 nieuwe infecties geconstateerd in het land van 44 miljoen inwoners, een dagrecord. Tot nu toe raakten zeker 949.063 inwoners al besmet met het virus.

  Tot september werden de meeste besmettingen geconstateerd in de hoofdstad Buenos Aires en de gelijknamige omliggende provincie. Maar sinds de coronamaatregelen in de rest van het land werden afgebouwd, lijkt het virus zich juist te verplaatsen naar die gebieden. Inmiddels wordt 60 procent van de nieuwe besmettingen buiten de hoofdstedelijke regio geconstateerd.

 5. 16/10/2020

  Op Curaçao zijn voor het eerst meer dan driehonderd actieve besmettingsgevallen met het coronavirus. Dat is donderdag door de overheid bekend gemaakt. Die dag zijn er 28 nieuwe besmettingen geregistreerd. Vier mensen werden genezen verklaard. Verder liggen vier mensen in het ziekenhuis met het coronavirus.

  Op Curaçao is, als enige eiland in het Caribisch gebied van het Koninkrijk, sprake van een stijgende lijn wat het aantal besmettingen betreft. Op Aruba is er juist sprake van een aanzienlijke daling. Donderdag waren er 343 actieve gevallen geregistreerd, waar een maand geleden nog meer dan 1600 mensen op Aruba waren besmet. Ook op Sint Maarten neemt het aantal besmettingen flink af. Woensdag werden vijftig besmettingen geregistreerd. Eind augustus waren dat er nog meer dan 260.

  Op Bonaire zijn al vijf dagen geen nieuwe besmettingen geregistreerd. Donderdag waren twaalf mensen besmet. Begin van de maand waren dat er nog 69. Op Sint Eustatius werden donderdag drie besmettingen geteld. Eind september waren dat er nog negen. Op Saba zijn al lange tijd geen besmettingen geregistreerd.