Honderden jongeren besloten gisteravond een feest te houden op het strand van ‘s-Gravenzande. De politie kwam ter plaatse om in te grijpen.
De opmars van het coronavirus in Mexico is niet te stuiten. Het land telt nu het op twee na hoogste aantal doden, maar de regering volhardt in laksheid. Lees hier meer.
De regering van de Australische staat Victoria gaat de lockdown die van kracht is in Melbourne aanscherpen om het toenemende aantal nieuwe besmettingen daar een halt toe te roepen. Dat meldden Australische media. Het aantal nieuwe infecties steeg de afgelopen dagen in Melbourne, ondanks de eerder ingestelde lockdownmaatregelen. Vorige week werden recordaantallen nieuwe besmettingen gemeld. Zondag kwamen er volgens ABC News 650 gevallen bij, ten opzichte van 397 op zaterdag.
© AFP — In anticipatie op strengere maatregelen werd er in Melbourne alweer gehamsterd zondag (lokale tijd). Inmiddels zijn sinds de corona-uitbraak ruim 18 miljoen infecties geregistreerd. In een paar dagen kwamen er weer 1 miljoen bij. Van alle personen die besmet raakten, zijn er ongeveer 689.000 overleden. Meer dan 11,3 miljoen mensen zijn weer hersteld.
Dat meldt de Amerikaanse website Worldometer, die alle beschikbare cijfers optelt. De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land met ruim 157.000 coronadoden en ruim 4,7 miljoen besmettingen. In Nederland zijn tot nu toe iets meer dan 54.700 infecties en 6148 doden geregistreerd.
De officiële cijfers geven geen volledig beeld van de omvang van de uitbraak. Zo test niet elk land even intensief. Ook registreren landen vaak verschillend.
Na de demonstratie gisteren in Den Haag gaan mensen vandaag opnieuw de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen, in Groningen, Amsterdam en Enschede.
De actievoerders zijn onder meer tegen de 1,5 metersamenleving als gevolg van het coronavirus en willen geen verplichting om mondkapjes te dragen. Ook zijn ze tegen een spoedwet, waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen.
Het beroemde Christusbeeld in Rio de Janeiro, de belangrijkste toeristische trekpleister van de Brazilië, is sinds zaterdag weer open voor het publiek. De attractie was gesloten vanwege de coronapandemie. Voorlopig mag de publiekstrekker nog maar de helft van de maximale bezoekerscapaciteit ontvangen.
Ook andere toeristenhotspots zoals de Suikerbroodberg, het aquarium AquáRio en het reuzenrad zijn sinds zaterdag weer op halve kracht open voor publiek. De heropeningen vormen onderdeel van een nieuwe fase van flexibilisering van de coronamaatregelen in de stad. Zo mag er ook weer in zee worden gezwommen, al blijft het strand nog verboden gebied.
Rio de Janeiro is na São Paulo de zwaarst getroffen regio van Brazilië door het coronavirus. Er vielen in de deelstaat 13.556 doden, meer dan 167.213 mensen zijn besmet. De laatste twee weken loopt het gemiddeld aantal dagelijkse sterfgevallen in de staat weer op.
Brazilië registreerde vandaag 45.392 nieuwe besmettingen, waardoor het totaalaantal gevallen nu meer dan 2,7 miljoen bedraagt. Het aantal doden nam opnieuw met meer dan duizend toe (1088). In totaal overleden volgens de officiële cijfers van het ministerie van Gezondheid 93.563 mensen aan het longvirus.
© AFP — Het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, met op de achtergrond het voetbalstadion Maracanã, is sinds zaterdag weer open voor publiek. De regering van de Australische staat Victoria gaat de lockdown die van kracht is in Melbourne aanscherpen om het toenemende aantal nieuwe besmettingen daar een halt toe te roepen. Dat meldden Australische media zondag.
De circa vijf miljoen inwoners van Melbourne mogen nu alleen naar buiten voor essentiële taken zoals de boodschappen, zorg en om naar hun werk te gaan. Onder de nieuwe maatregelen moeten ze volgens Australische media vanaf woensdag binnen vijf kilometer van hun huis blijven en mag slechts één persoon per huishouden de boodschappen doen. De beperkingen blijven minstens zes weken van kracht.
Het aantal nieuwe infecties steeg de afgelopen dagen in Melbourne, ondanks de eerder ingestelde lockdownmaatregelen. Vorige week werden recordaantallen nieuwe besmettingen gemeld. Zondag kwamen er volgens ABC News 650 gevallen bij, ten opzichte van 397 op zaterdag.
Ook in de rest van Victoria worden de coronamaatregelen deze week naar verwachting aangescherpt, maar op minder stringente wijze dan in Melbourne. Sinds zondag is in de hele staat een mondkapjesplicht van kracht.
In Berlijn zijn zaterdag achttien agenten gewond geraakt toen zij een grote demonstratie tegen de Duitse coronamaatregelen beëindigden. Drie van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis, maakte de politie bekend.
Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes.
Na een protestmars die eindigde bij de Brandenburger Tor werd de betoging weliswaar officieel beëindigd door de organisatie, maar de deelnemers gingen toen niet meteen weg. Daarop besloot de politie de demonstranten weg te sturen. Daartoe zou ook besloten zijn omdat de veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. Veel aanwezige demonstranten droegen geen mondkapje of hielden zich niet aan de richtlijnen voor sociale afstand.
De organisator van het evenement moet zich verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden, zei de Berlijnse politie eerder. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Ook vanuit de Duitse regering klonk kritiek op het gedrag van de demonstranten.
© AP — Demonstranten tijdens de betoging tegen de coronaregels in Berlijn. Zondag gaan opnieuw mensen de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Zondagmiddag is er een protest op de Drafbaan in het Stadspark in Groningen. Ook komen er betogers naar het Museumplein in Amsterdam en staat er een actie gepland in Enschede.
De actievoerders zijn onder meer tegen de anderhalvemetersamenleving als gevolg van het coronavirus en willen geen verplichting om mondkapjes te dragen. Ook zijn ze tegen een spoedwet, waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen.
De demonstratie in Groningen begint om 12.00 uur en in Amsterdam komen de demonstranten om 13.00 uur in actie. In Enschede is het protest om 12.00 uur bij Villa de Bank.
Zaterdag was er op het Malieveld in Den Haag eveneens een demonstratie tegen de coronaregels.
© Joris Van Gennip — Actievoerders betogen tegen de coronamaatregelen, zaterdag op het Malieveld. In de Verenigde Staten zijn in juli meer dan 1,9 miljoen nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is ruim veertig procent van alle 4,5 miljoen gevallen die tot dusver geregistreerd zijn in het land en fors meer dan in andere maanden, blijkt uit data over het longvirus die The New York Times verzamelde.
Het vorige 'maandrecord' werd volgens de krant in april gevestigd, toen kwamen er meer dan 880.000 infecties bij. Met name in het Midwesten van de Verenigde Staten en in staten van Florida tot Mississippi en Californië blijft het aantal nieuwe gevallen fors toenemen. Veel staten stellen daarom opnieuw beperkingen in om de verspreiding van het longvirus een halt toe te roepen.
Ook het aantal mensen dat overlijdt aan het coronavirus blijft stijgen in de VS, becijferde The New York Times. Begin juli stierven volgens de krant gemiddeld 500 mensen in het land per dag aan het coronavirus. Afgelopen week was dat getal meerdere keren hoger dan duizend. In heel juli stierven meer dan 25.000 mensen in de VS aan het longvirus, meldde persbureau Reuters eerder.
Het aantal besmettingen met het coronavirus in Zuid-Afrika is tot boven de 500.000 gestegen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid zaterdag. De afgelopen 24 uur kwamen er 10.107 besmettingen bij, waardoor het aantal bevestigde gevallen nu op 503.290 staat.
Meer dan een derde van de Zuid-Afrikaanse besmettingen werd vastgesteld in de provincie Gauteng, waar zich onder meer de steden Johannesburg en Pretoria bevinden.
Zuid-Afrika is een van de landen met het hoogste aantal coronagevallen. Alleen in de VS, Brazilië, India en Rusland zijn nog meer besmettingen vastgesteld.
Het aantal sterfgevallen in Zuid-Afrika ligt volgens de officiële cijfers op 8.153.
Topkok Herman den Blijker overweegt het personeel in zijn Rotterdamse restaurant Goud mondkapjes te laten dragen. ,,Ik zie mensen dagelijks de regels overtreden. Een mondkapje is ook voor mijn mensen geen slecht idee", zegt hij tegen De Ondernemer. Hij reageert daarmee op het besluit van collega-horecaondernemer Won Yip die mondkapjes voor zijn personeel in Amsterdam per direct verplicht stelde. Net als Yip is ook Den Blijker voorstander van een landelijke mondkapjesplicht.
,,Ik maak de laatste tijd dingen mee waarbij wij ons netjes aan de regels proberen te houden en je tegelijkertijd anderen elke regel ziet overtreden. Ik heb niet zoveel mensen als Won Yip voor me werken, maar als het helpt om iedereen bewuster te maken van de risico’s die er wel degelijk nog steeds zijn, is een mondkapje voor mijn tent geen slecht idee. Ook al heb ik er maar tien tot twaalf lopen.”
© Marco Bakker/De Ondernemer — Personeel van de Amsterdamse horeca-ondernemer Won Yip draagt inmiddels een mondkapje. De animo voor een test bij de GGD is de afgelopen week sterk gezakt. Dat blijkt uit cijfers die een woordvoerder van de Nederlandse GGD's verstrekt. Vrijdag belden 14.784 mensen naar de nationale testlijn. Een week eerder, op het hoogtepunt, waren dat er ruim 25.000. ,,We worden minder gebeld. De grote bereidheid tot testen die we vorige week zagen, zien we nu niet meer", zegt een woordvoerder.
Het huidige aantal telefoontjes ligt ongeveer gelijk als het aantal van drie weken terug. De GGD ziet graag dat meer mensen bellen.
Het aantal telefoontjes is niet hetzelfde als het daadwerkelijk aantal tests. Daarover maakt de GGD begin volgende week nieuwe cijfers bekend. Verwachting is wel dat ook dat aantal lager zal liggen dan afgelopen week.
Het aantal besmettingen neemt de afgelopen weken juist toe. Dat zou betekenen dat een hoger percentage van de afgenomen tests positief is, een gegeven dat er op duidt dat de verspreiding van het virus toeneemt. Nieuwe cijfers daarover publiceert het RIVM dinsdag.
Richt zo snel mogelijk teststraten in op Schiphol en andere Nederlandse luchthavens om reizigers die terugkomen uit risicogebieden op corona te laten testen. Dat zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de
Gezondheidszorg. Schellekens reageert hiermee op het besluit van het kabinet om vakantiegangers die terugkeren uit een risicoland (code oranje of rood) niet te dwingen om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Ook wordt er geen verplichte coronatest ingevoerd.
Volgens de oud-topman van van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is het Haagse beleid te vrijblijvend. ,,Het is juist zo belangrijk dat de duizenden mensen die terugkomen uit risicogebieden, zo snel mogelijk worden getest. Ook al hebben ze geen symptomen."
Het hele verhaal (Premium) lees je hier.Nu de club- en festivalwereld door de coronacrisis compleet op zijn gat ligt, leeft de illegale houseparty weer op. Deze site nam een kijkje bij een feest in een duinpan op de Maasvlakte. ,,We zijn het zat om thuis te moeten zitten", zegt een van de bezoekers.
Lees hier de volledige reportage (Premium).© German Villafane De horeca reageert teleurgesteld op het Belgische besluit om een oranje reisadvies aan Zeeland, Zuid- en Noord-Holland te geven. ,,Het toerisme vanuit België en Duitsland nam, net als het binnenlands toerisme, juist net weer toe”, zegt Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). ,,Daardoor draaiden veel ondernemers toch weer redelijk omzet, terwijl ze helemaal in lijn met de regels werken. Dit besluit raakt de kustgebieden heel hard.”
Het advies om twee weken in quarantaine te gaan, zal de meeste Belgen doen afzien van een bezoek aan Nederland, denkt Beljaarts. ,,Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Belgen in het grensgebied met Zeeland. Dat grensverkeer valt nu ook stil. En het raakt ook de ondernemers op plekken waar helemaal niet zoveel besmettingen zijn. Het geldt ook voor de Keukenhof en voor Dordrecht, bijvoorbeeld.”
De Belgische zomeruitverkoop is niet goed begonnen. Dat meldt handelsfederatie Comeos. De omzet lag 50 procent lager dan vorig jaar tijdens de eerste dag van de zomersolden, in Antwerpen zelfs 70 procent lager. "Het is duidelijk dat de coronamaatregelen de belangrijkste reden zijn", aldus Comeos. "Daarnaast zijn veel mensen nu al op vakantie."
Veel winkeliers zijn teleurgesteld met de lage opkomst. Mensen krijgen het advies maximaal 30 minuten te winkelen en alleen gericht naar de winkel te gaan. Winkels willen tijdens de zogenoemde soldenperiode juist graag veel klanten lokken.
In België mogen winkeliers spullen alleen tijdens de solden met verlies verkopen, normaal gesproken in januari en juli. De Belgische regering besloot tijdens de coronalockdown in april de zomersolden een maand uit te stellen, zodat de gedupeerde winkeliers hun waren wat langer tegen de normale prijs konden slijten.
Comeos en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, een andere brancheorganisatie, willen dat er versoepelingen komen, zodat mensen uit hetzelfde gezin samen naar winkels mogen.
''Ja, demonstraties moeten ook in tijden van corona mogelijk zijn. Maar niet op deze manier. Afstand, hygiënemaatregelen en mondmaskers dienen voor de bescherming van ons allemaal. " De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) is niet te spreken over het gedrag van demonstranten in Berlijn, die vandaag massaal de voorschriften negeerden tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen van de overheid. Spahn riep de bevolking op tot "gezond verstand, volharding en teamgeest" om de pandemie te doorstaan.
De Gezondheidsminister stond niet alleen in zijn kritiek. Vicevoorzitter Saskia Esken van de SPD noemde betogers die zich niet aan de maatregelen hielden "covidioten" die door hun gedrag "een tweede golf aan het creëren zijn".
Minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU) pleit ervoor om overtreders van de coronavoorschriften harder te straffen. ,,Wie anderen in gevaar brengt, moet rekenen op ernstige gevolgen", zei hij.
Ook de politie van Berlijn was niet te spreken over de demonstratie. De organisator moet zich verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Na een protestmars die eindigde bij de Brandenburger Tor werd de betoging weliswaar officieel beëindigd door de organisatie, maar de deelnemers gingen toen niet meteen weg. Daarop besloot de politie de demonstranten weg te sturen.
Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes. Sommige betogers noemden de corona-uitbraak "een complottheorie" en trokken de wetenschappelijke inzichten over het virus in twijfel. In lijn met hun boodschap hielden veel deelnemers geen afstand van elkaar en droegen ze geen mondkapjes.
De demonstratie werd onder meer bijgewoond door mensen die zichzelf als libertariër omschrijven en sceptici die niet geloven dat het coronavirus echt gevaarlijk is. Er waren ook extreemrechtse betogers én tegendemonstranten.
Een mondkapje is in Duitsland verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen zoals winkels. Buiten is het niet verplicht, maar afstand houden moet wel.
Alle afdelingen van verzorgingstehuis Huis ter Wijck in Beverwijk worden tijdelijk in quarantaine geplaatst omdat een uitzendkracht positief is getest op het coronavirus. Dat meldt Viva Zorggroep waar het centrum onder valt.
De uitzendkracht, die op meerdere afdelingen werkte, had klachten en was op verzoek van de zorggroep op Covid-19 getest en bleek positief. "Met alle opgedane kennis en ervaring en uit voorzorg om iedereen zo goed mogelijk te beschermen, weten we nu dat het tijdelijk nodig is om, beperkt en in beschermingsmateriaal gestoken, bezoek toe te laten", laat Viva weten.
Viva zegt de situatie voor haar bewoners, hun naasten en alle medewerkers te betreuren en er alles aan te doen om de quarantaine zo kort mogelijk te laten duren. Dit weekeinde worden alle bewoners, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers getest. Volgens Viva is goed te achterhalen wie er met wie contact heeft gehad in Huis ter Wijck.
"De GGD is uiteraard nauw betrokken en samen met hen volgen we de ontwikkelingen op de voet. Alle benodigde protocollen zijn paraat en er is ruim voldoende beschermingsmateriaal voor iedereen. We zijn erg trots op de inzet en betrokkenheid van de medewerkers in Huis ter Wijck en de snelle actie die ondernomen is. Iedereen is op de hoogte van de te nemen stappen en was goed voorbereid op een eventuele nieuwe ronde van verdenkingen in verband met Covid-19", aldus de zorggroep.
© Google Street View België heeft het reisadvies voor regio's in Bulgarije, Zwitserland, Roemenië, Frankrijk en Spanje aangescherpt naar code rood. De zuiderburen kondigden eerder deze week al code oranje aan voor Nederland. De Belgische overheid waarschuwt specifiek voor reizen naar Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland, vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen.
Code rood geldt voor delen van Bulgarije, meerdere Franse regio's, de Zwitserse regio rond het Meer van Genève, met onder meer de steden Genève en Lausanne, de Spaanse regio's Catalonië, Navarra en Aragón en Centraal- en Zuidoost-Roemenië.
Mensen die vanuit een gebied waar code rood geldt naar België gaan, moeten zich verplicht laten testen op het virus en ze moeten verplicht veertien dagen in quarantaine. Net als reizigers die vanuit een land buiten de EU of Schengenzone komen. Voor code oranje zijn die maatregelen niet verplicht, maar worden wel aangeraden door de Belgische overheid.
In navolging van onder meer ADO Den Haag, Vitesse, Willem II en AZ heeft ook voetbalclub PEC Zwolle te maken met een coronabesmetting. Bij de tweede testronde die deze week werd gehouden, testte een lid van de medische staf positief. Het gaat volgens de Overijsselse voetbalclub uit de eredivisie om een heel laag virusgehalte, wat volgens deskundigen lijkt te passen bij een infectie die hij in maart heeft gehad.
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is de afgelopen 24 uur gestegen van 19 naar 22. Op de verpleegafdelingen liggen 67 besmette mensen, zes minder dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel, waarbij het aantal patiënten op de ic licht is gestegen. Het aantal ic-patiënten is echter nog altijd binnen de bandbreedte zoals gezien in de afgelopen maand."
Op de intensive cares liggen behalve de 22 coronapatiënten ook 568 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat intensivisten in totaal 590 mensen behandelen. Dat aantal schommelt al twee maanden rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden ic's nu ongeveer 900 mensen behandelen.
In Berlijn demonstreerden vandaag 17.000 mensen tegen het coronabeleid van de Duitse regering. De betogers vinden dat de overheid niet het recht heeft om allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen door te voeren. ,,Wij eisen een terugkeer naar de democratie", zei een van de demonstranten. Een ander noemde de coronapandemie 'de allergrootste complottheorie'.
De politie stelde vast dat de betogers zich niet aan de voorschriften hielden. Afstand houden tot anderen was er bijvoorbeeld niet bij. De organisator achter het protest moet zich daarvoor verantwoorden bij de politie. In de namiddag werd de betoging beëindigd, nadat de stoet was aangekomen bij de Brandenburger Tor.
Landelijke politici spreken schande van de betoging. Vicevoorzitter Saskia Esken van de sociaaldemocratische SPD noemde betogers die zich niet aan de maatregelen houden 'covidioten' die door hun betoging 'een tweede golf aan het creëren zijn'.
© Getty Images — Het protest bij de Brandenburger Tor De politie heeft tijdens de demonstratie van de actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld twee aanhoudingen verricht. Eén demonstrant werd opgepakt vanwege het beledigen van een agent en de ander omdat hij zich niet kon identificeren, aldus de politie.
De politie heeft de organisatie ook gevraagd mensen op te roepen meer afstand van elkaar te houden. Diverse mensen stonden in groepjes te dicht bij elkaar. Voorman Willem Engel gaf gehoor aan het verzoek van de politie door tijdens zijn toespraak zijn toehoorders herhaaldelijk te vragen om elkaar de ruimte te geven.
Volg het verloop van de demonstratie in ons speciale liveblog
Er zijn opnieuw 431 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is fors meer dan gisteren, toen er 338 besmettingen waren. Het aantal besmettingen ligt bijna twee keer zo hoog als een week geleden.
Rotterdam-Rijnmond is koploper met 125 besmettingen.
Lees hier het volledige bericht.Een nieuwe tegenslag voor de toeristische branche: 33 bemanningsleden van een cruiseschip dat langs de Noorse fjorden voer zijn positief getest op het coronavirus. Vier van hen liggen in het ziekenhuis. Dat melden diverse internationale media. In totaal waren er 160 bemanningsleden aan boord van de MS Roald Amundsen. De tocht werd als een belangrijke test voor de sector gezien. Alle 177 passagiers is gevraagd in thuisquarantaine te gaan. Van hen is ook minstens één persoon positief getest.
Volgens het bedrijf achter de cruise waren er bij het aanmeren in Tromso nog geen signalen dat het zo mis zou zijn. Voorlopig blijft het schip, dat eigenlijk gisteren weer zou vertrekken, in de haven.Met naar schatting een paar honderd mensen op het Malieveld is zaterdagmiddag de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin begonnen. Onder de noemer van 'Dag van de Democratie' demonstreren de aanwezigen tegen de coronamaatregelen. Op het programma staan toespraken van onder anderen Willem Engel en Jeroen Pols, twee voormannen van Viruswaanzin.
De politie is rond het Malieveld zichtbaar aanwezig, maar de sfeer is gemoedelijk. Mensen hebben spandoeken bij zich en er komen ook nog steeds mensen op het Malieveld aan.
© ANP — Eerdere demonstratie van Viruswaanzin. Vanwege recente uitbraken zijn in Amsterdam een drietal kroegen per direct gesloten. Het gaat om In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen, No Rules op het Marie Heinekenplein en café Zwart op de Dam. Het café In the City telde tien besmette bezoekers van wie herleid is dat ze er waren, bij No Rules zouden dat er vier zijn en in café Zwart zou iemand van het personeel ondanks klachten doorgewerkt hebben. Amsterdam noemt de kroegen bij naam om recente gasten van deze horecagelegenheden te informeren.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zaterdag een brief gestuurd aan alle studenten van de hogescholen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij vraagt hen met klem om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan de coronamaatregelen.
Aboutaleb heeft zich rechtstreeks tot de studenten gericht omdat het aantal besmettingen onder studenten in Rotterdam dagelijks stijgt. De brief is mede namens de rector magnificus van de universiteit en de bestuurvoorzitters van de hogescholen verstuurd.
In de brief schrijft Aboutaleb dat het aan de regels houden belangrijk is voor henzelf, ,,ook jongeren kunnen flink ziek worden'', maar ook voor familieleden, studiegenoten, vrienden en buren. ,,Spreek elkaar aan op ieders verantwoordelijkheid. Alleen met elkaar krijgen we dit virus onder controle'', aldus de burgemeester. Hij sprak eerder al met de studentenverenigingen over de besmettingen.
Gemeente Rotterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond maken zich grote zorgen omdat studenten zich niet zo snel laten testen, het lastig vinden om in quarantaine te gaan en ook moeite hebben met het bron- en contactonderzoek van de GGD. Alle studentenverenigingen zetten daarom samen met de gemeente en de GGD een campagne op om studenten te stimuleren zich aan de coronamaatregelen te houden. Deze campagne start dinsdag 4 augustus.
Vanwege de besmettingen in zijn stad heeft Aboutaleb op drukke plekken in Rotterdam een mondkapjesplicht ingesteld, die gaat komende week in.'
© ANP — Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. In Polen hebben de autoriteiten voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Vandaag meldden ze 658 nieuwe gevallen, na 657 besmettingen gisteren en 615 op donderdag. Vóór donderdag was het aantal besmettingen op één dag in Polen nog nooit boven de 600 gegaan.
Gisteren had de Poolse regering na een bijeenkomst van het crisismanagementteam nog besloten om de coronamaatregelen niet meteen opnieuw te verstrengen. Wel overweegt ze om weer een verplichte quarantaine op te leggen aan mensen uit andere coronahotspots in Europa en om lokale lockdowns in te voeren.
Sinds het begin van de pandemie heeft Polen 46.346 bevestigde Covid-19-gevallen en 1.721 doden als gevolg van de ziekte gemeld.
In Zuid-Korea is een leider van omstreden kerkgemeenschap gearresteerd. Er loopt een onderzoek naar de 88-jarige man omdat hij in de eerste maanden van de pandemie de Zuid-Koreaanse overheid zou hebben tegengewerkt bij de bestrijding van het coronavirus.
Bij de Shincheonji-kerk werden in februari in korte tijd veel coronabesmettingen. De kerk vormde vooral in het vroege stadium een brandhaard in Zuid-Korea. Duizenden aanhangers van de sekte kregen Covid-19. De opgepakte sekteleider werd al snel verweten dat hij de gezondheidsdiensten onjuiste informatie had verstrekt over het aantal mensen dat bijeenkomsten van de kerk had bijgewoond. Mede daardoor zou zijn kerk een brandhaard van het virus geworden zijn. Dat gebeurde terwijl het virus nauwelijks nog buiten China was vastgesteld.
© Reuters Horecaondernemer Won Yip verplicht al zijn personeel per direct een mondkapje te dragen. Dat laat hij weten aan website De Ondernemer. Yip heeft zeven horecavestigingen in het centrum van Amsterdam.
De mondkapjesplicht voor medewerkers van zijn ondernemingen gaat vanaf vandaag in. ,,Wij nemen geen enkel onnodig risico", aldus Yip. ,,Ik had liever een landelijke mondkapjesplicht gezien, zoals in de rest van de wereld, hierdoor creëer je meer besef en automatisch houdt men meer afstand."
De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam stellen vanaf woensdag mondkapjes verplicht in drukke winkelgebieden. In die twee steden klinken de alarmerende berichten over oplopende aantallen coronabesmettingen het hardst
Rusland begint in oktober met de massale vaccinatie van de bevolking tegen het coronavirus. Volgens de Russische minister van Volksgezondheid bereidt het land zich daar op voor.
De minister gaf geen details over het vaccin. Volgens hem worden artsen en leraren als eersten ingeënt. Eerder deze week werd bekend dat het eerste potentiële Russische coronavaccin, dat zou zijn ontwikkeld door een onderzoeksinstantie van de staat, in augustus de wettelijke goedkeuring krijgt. Het zou dan snel daarna aan gezondheidswerkers worden toegediend.
Het aantal coronadoden in Rusland is inmiddels de 14.000 overschreden. Het aantal geregistreerde personen met een besmetting is ruim 845.000. Van hen zijn er meer dan 646.000 hersteld.
De Duitse hoofdstad Berlijn maakt zich op voor een weekeinde met allerlei betogingen tegen de coronamaatregelen. De autoriteiten verwachten op de demonstraties zeker 22.000 deelnemers uit het hele land. Er worden ongeveer 1500 agenten ingezet.
Zo'n 10.000 mensen hebben zich aangemeld voor een rally vandaag op een grote weg in het Tiergarten-park, niet ver van het parlement. Zij komen bijeen onder het motto 'Het einde van de pandemie: Dag van de Vrijheid'. De initiatiefnemers hielden eerder elders al demonstraties tegen de door de Duitse regering opgelegde beperkingen om het coronavirus in te dammen. Zij vrezen verlies van grondrechten. Neonazistische organisaties kondigden aan mee te doen aan de manifestatie.
Tegelijkertijd willen ongeveer 3000 mensen bij de beroemde Brandenburger Tor (Brandenburgse Poort), niet ver van het parlement, betogen voor vrede en democratie. Daarnaast zijn er nog een reeks kleinere betogingen.
In Duitsland kunnen vakantiegangers die terugkeren uit een risicogebied zich vanaf vandaag gratis op corona laten testen, ook als ze geen klachten hebben. De test moet binnen 72 uur na aankomst gebeuren. Met de stap wil de Duitse overheid een nieuwe golf besmettingen voorkomen.
Vaak is een test al op een luchthaven mogelijk, maar het kan ook later bij bijvoorbeeld een huisarts. De test wordt vergoed door de zorgverzekeringen.
Binnenkort moet het verplicht worden voor reizigers uit corona-risicogebieden zich bij terugkeer in Duitsland te laten testen op het longvirus. Vakantiegangers kunnen zich al enkele dagen vrijwillig laten testen op luchthavens. Bij een negatief resultaat hoeven reizigers die in risicolanden waren, niet veertien dagen verplicht in isolatie.
Duitsland beschouwt onder meer de Verenigde Staten, Egypte, Turkije en Israël als risicovol.
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra denkt dat China westerse kennis steelt om een coronavaccin te ontwikkelen. Toch zou hij zich met een Chinees vaccin laten injecteren, als er geen alternatief was. ,,Zeker. De Chinezen hebben ons in deze problemen gebracht, dus als ze een oplossing hebben...” Dat vertelt de ambassadeur in een interview met deze krant.
Hij benadrukt dat de VS een mogelijk vaccin niet voor alleen Amerikanen zal claimen. ,,Wat hebben we eraan om het vaccin voor onszelf te houden? Europa is onze belangrijkste handelspartner. We leven in een geglobaliseerde wereld. Die moet weer opgestart worden."
Over zijn overtuiging dat China kennis steelt van westerse overheden, universiteiten en bedrijven zegt hij: ,,Ik denk niet dat je experts op dit terrein zult vinden die denken dat de Chinezen dat niet doen. Ze doen dit, en ze gebruiken de kennis uiteindelijk om macht te verwerven in de wereld.”
© Guus Schoonewille — Pete Hoekstra - Ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland. Driekwart van de Nederlanders (73 procent) heeft er begrip voor als er een mondkapjesplicht ingevoerd zou worden. Toch vindt slechts 34 procent dat het dragen van een mondkapje verplicht zou moeten zijn, tegenover 44 procent die dat niet ziet zitten.
Dat blijkt uit een representatieve peiling van onderzoeksbureau Markteffect. ,,Duidelijk is dat ‘de Nederlander’ geen eenduidige mening heeft over het mondkapje’’, zegt onderzoeksspecialist Krijn Vugts. ,,Driekwart heeft er begrip voor als er een mondkapjesplicht zou komen en zegt ‘dan moet het maar’, maar toch zijn meer mensen tégen zo’n verplichting dan voor.”
© Angeliek de Jonge — Drukte in de Utrechtse binnenstad. Het merendeel van de mensen draagt geen mondkapje. Centrum. Vredenburg. markt. Al 800.000 Belgen zijn de afgelopen maanden besmet met Covid-19, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen, waarover de Belgische krant De Morgen schrijft. Dat aantal is twaalf keer zo hoog als de officiële cijfers (zo'n 68.000).
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen voeren sinds eind maart analyses uit op duizenden bloedstalen en hebben vastgesteld dat zeker 7 procent van de bevolking geïnfecteerd is geweest. Omgerekend is dat zo'n 782.000 mensen. Dat schrijven de onderzoekers in een paper die vrijdag in voorpublicatie ging. ,,Wellicht is onze analyse een onderschatting'', zegt professor epidemiologie Pierre Van Damme, die het onderzoek leidde met zijn collega Heidi Theeten.
Ze spreken van ruim 800.000 besmettingen. De officiële cijfers melden 68.000 bevestigde gevallen. Het toont volgens de onderzoekers aan hoeveel mensen het virus onbewust dragen. ,,We missen duidelijk veel besmette cases.''
,,Wij hebben met ons onderzoek globaal en willekeurig gezocht naar antilichamen, maar in Belgische broeihaarden kunnen de cijfers hoger liggen dan de 7 procent die wij ontdekten'', zegt Van Damme.
De regering van Sint-Maarten heeft vrijdag besloten dat de scholen niet zoals gepland open gaan op 10 augustus. In plaats daarvan moet zoveel mogelijk online onderwijs worden aangeboden. Dit is besloten vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen dagen.
Binnen drie weken zal opnieuw worden beoordeeld of de scholen open kunnen. Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, werden de scholen op het eiland op 18 maart gesloten.
Afgelopen donderdag werden op Sint-Maarten 49 nieuwe besmettingen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog ruim dertig minder. Bij alle infecties die donderdag vastgesteld werden, gaat het om lokale besmettingen. Sint-Maarten is per 1 juni open voor toeristen uit Europa. Vanaf vandaag zijn ook toeristen uit Amerika welkom.
Winkels in België mogen vanaf zaterdag hun spullen een maand in de uitverkoop doen. De zogeheten solden was een maand uitgesteld vanwege de coronacrisis. Winkeliers moeten nog maar zien of ze alles kwijtraken, aangezien de regels voor het bezoeken van winkels net weer zijn aangescherpt. 'Funshoppen' met het hele gezin mag niet, er moet alleen worden gewinkeld, gedurende maximaal een half uur.
Daarbij komt dat Nederland een negatief reisadvies heeft afgegeven voor de provincie Antwerpen. Normaal gesproken komen veel Nederlanders naar die stad voor de solden.
In België mogen winkeliers spullen alleen tijdens de solden met verlies verkopen, normaal gesproken in januari en juli. De Belgische regering besloot tijdens de coronalockdown in april de zomersolden een maand uit te stellen, zodat de gedupeerde winkeliers hun waren wat langer tegen de normale prijs konden slijten.
© Photo News — Vanaf zaterdag uitverkoop in België. Evenementenhal Ahoy en museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam hebben de handen ineen geslagen om liefhebbers coronaproof van kunst te laten genieten. Ze kunnen per elektrische auto door de hal, stapvoets langs veertig kunstwerken die het museum daar heeft uitgestald. Belangstellenden kunnen vanaf zaterdag drie weken lang terecht: zeven dagen per week, tien uur per dag.
Er is wel een limiet: per dag kunnen maximaal 750 mensen een ritje maken. Er staan elektrische auto's klaar voor wie er zelf geen heeft, dankzij het Rotterdamse autobedrijf Breeman.
,,Corona heeft ons geleerd dat een stad zonder kunstleven zo dood is als een pier. Stille theaters, geen podiumkunsten, geen opwinding in de expositiezalen. Festivals een vervagende herinnering'', aldus een woordvoerder van het museum Boijmans over de aanleiding voor het initiatief. ,,Rotterdam, de stad met een bloeiend kunstleven, snakt naar een nieuwe start.''
In Hal 1 van Ahoy, bijna anderhalf voetbalveld groot, is het kunstparcours uitgelegd. De verlichting is karig: de koplampen moeten op de kunstwerken schijnen. Die zijn onder anderen gemaakt door Ted Noten (die met het idee voor de drive-in of drive-through kwam), Paul McCarthy, Joep van Lieshout, Anselm Kiefer, Marijke van Warmerdam, Auguste Renoir, Panamarenko en René Magritte.
© Jan Kok | Boomerang Fotografie — De 'kunst drive-in' in Ahoy Rotterdam. In de Verenigde Staten zijn vrijdag 1.422 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit een telling van de universiteit Johns Hopkins.
Het dodental is daarmee iets sneller gestegen dan donderdag, toen er 1.379 sterfgevallen geteld werden. Het aantal nieuwe besmettingen ligt met 69.160 wel iets lager dan een dag eerder.
In absolute aantallen zijn de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. COVID-19 heeft er in totaal al aan 153.268 mensen het leven gekost. Het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus, ligt boven de 4,5 miljoen.
Tientallen jongeren en kinderen zijn vorige maand op een zomerkamp in de Amerikaanse staat Georgia besmet geraakt met het coronavirus. Dat maakte gezondheidsdienst CDC vrijdag bekend. Zeker 260 van alle 597 mensen die aanwezig waren bij het kamp testten positief op het longvirus.
Een tiener die als kampbegeleider werkte, verliet het terrein op 23 juni met verkoudheidsklachten en testte een dag later positief op het coronavirus, meldt het CDC. De lokale gezondheidsautoriteiten startten op 25 juni een onderzoek.
Het kamp startte op 21 juni en verwelkomde 363 kampeerders in de leeftijd van zes tot negentien jaar. Ook het gros van de ruim 120 stafmedewerkers die aanwezig waren is jonger dan twintig. In de dagen voor de officiële opening waren er ook nog 138 kampbegeleiders in opleiding op het kamp. Na de positieve test werden kampeerders naar huis gestuurd, 27 juni ging het kamp dicht.
Het CDC zei dat het aantal besmettingen waarschijnlijk nog hoger ligt, omdat nog niet alle testresultaten van de mensen die op het zomerkamp aanwezig waren beschikbaar zijn. In een rapport stelt de gezondheidsdienst dat de testresultaten die wel voorhanden zijn bijdragen aan het bewijs dat kinderen van alle leeftijden vatbaar zijn voor het virus en ,,in tegenstelling tot eerdere rapporten mogelijk een belangrijke rol spelen bij de transmissie''.
Mexico is het Verenigd Koninkrijk gepasseerd en wereldwijd nu het derde land met de meeste coronadoden. Vrijdag werd in het Midden-Amerikaanse land het recordaantal van 8.458 nieuwe besmettingen geregistreerd, evenals 688 sterfgevallen, aldus het ministerie van Gezondheid. Daarmee zijn in totaal 424.637 besmettingen vastgesteld en 46.688 doden gevallen als gevolg van het longvirus.
Mexico heeft nu alleen nog Brazilië (waar meer dan 92.000 mensen overleden) en de Verenigde Staten (ruim 152.000 dodelijke slachtoffers) voor zich.
Mexicaanse deskundigen zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen in hun land veel hoger ligt dan de officiële cijfers laten zien.
De Mexicaanse president Andrés Manuel Lopéz Obrador, die weigert een mondmasker te dragen bij publieke optredens, zei dat de festiviteiten rondom de nationale Onafhankelijkheidsdag op 16 september gewoon doorgaan, maar wel met afstandsregels.
,,Wanneer we te maken hebben met tegenslagen, epidemieën, overstromingen, aardbevingen of slechte regeringen, gaan we altijd uit (om feest te vieren, red.)'', aldus de president. ,,Dat zullen we dus blijven doen.''
Lopéz Obrador heeft geklaagd over media die de Mexicaanse opmars op de internationale 'dodenranglijsten' benoemen. De president vindt vergelijkingen gebaseerd op het aantal doden per hoofd van de bevolking eerlijker.
Met dat uitgangspunt als maatstaf is Mexico (met een bevolking van 126,2 miljoen) het dertiende land ter wereld, met 370 doden per miljoen inwoners, aldus de website Worldometers.info. België heeft (na dwergstaatje San Marino) met 849 het hoogste aantal doden per miljoen inwoners. De VS en Brazilië, de landen met de meeste doden en besmettingen in absolute aantallen, tellen er respectievelijk 473 (tiende) en 435 (twaalfde). Nederland komt op die telling pal na Brazilië en Mexico met 359 coronadoden per miljoen inwoners.
© REUTERS — Een medische hulpverlener neemt de temperatuur bij een man die in de rij staat voor een gratis maaltijd in een park in Mexcio-Stad. Bij drie Amsterdamse horecagelegenheden zijn deze week coronabesmettingen geconstateerd, meldt de stad. De besmettingen zijn in beeld gekomen tijdens het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert.
Er is besloten de horecazaken bij naam te noemen, zodat recente bezoekers geïnformeerd zijn. Het gaat om In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen, No Rules op het Marie Heinekenplein en café Zwart op de Dam.
Bij In the City gaat het om tien besmette personen van wie herleid is dat ze er waren, bij No Rules om vier. Bij café Zwart werkte een personeelslid een aantal dagen terwijl deze persoon klachten had. Later testte deze positief op Covid-19. Een bron- en contactonderzoek is inmiddels gestart.
In the City gaat vrijwillig twee weken dicht. No Rules sluit het bargedeelte voor twee weken, maar houdt het restaurant open. De binnenruimte van Café Zwart gaat dicht, maar het terras blijft open. Recente bezoekers van de horecazaken met klachten worden geadviseerd zich te laten testen.
Patiëntenfederatie Nederland is het totaal niet eens met de brandbrief waarin medewerkers uit de hulpverlening het kabinet oproepen om een einde te maken aan de 1,5 metersamenleving. ,,Wij herkennen dit beeld niet. Dit is wel erg zwart-wit”, laat woordvoerder Thom Meens in een korte reactie weten.
In de brief, die binnen drie dagen ruim 8000 keer is ondertekend, halen hulpverleners met grote bewoordingen uit naar het beleid rond het coronavirus. Lees hier het hele verhaal.
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw record opgetekend van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. In één dag tijd zijn er wereldwijd 292.000 nieuwe infecties geteld, zegt de WHO vanavond.
De meeste nieuwe gevallen komen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In totaal gaat het om 172.000 gevallen, waarvan de meeste uit Brazilië (69.000) en de VS (65.000).
Een halfjaar na het uitroepen van een internationale noodtoestand kwam vandaag de spoedcommissie van de WHO weer samen. De ongeveer dertig onafhankelijke experts, die de algemeen directeur van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, geadviseerd hadden bij het afkondigen van de noodtoestand, komen regelmatig samen voor een nieuwe evaluatie van de coronasituatie. Over resultaten van de bijeenkomst is niets bekend.
Het aantal besmette jongeren met het coronavirus neemt in Brabant het meest toe in Breda. De oorzaak: ‘grote huisfeesten, uitgaan en vriendinnenclubs’. Reden tot zorg, blijkt uit een persconferentie met burgemeester van Breda Paul Depla, hoogleraar microbiologie bij het Amphia Jan Kluytmans, Masja van de Pas (GGD) en woordvoerder van de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland Johan de Vos.
Het aantal besmettingen in Breda is in juli iedere week minstens verdubbeld. De eerste week werden vijf mensen positief getest op het coronavirus, terwijl er in de laatste week al 59 besmettingen zijn geconstateerd.
Volgens hoogleraar microbiologie Kluytmans zijn jongeren oververtegenwoordigd in het aantal besmettingen. Waar dat aan ligt? In dit gedeelte van Brabant zijn er acht besmettingshaarden gevonden. Dat zijn huisfeesten geweest, waar veertig tot vijftig jongeren samenkwamen en in uitgaansgelegenheden. Maar ook werd een besmettingshaard gevonden tijdens een bijeenkomst van een vriendinnenclubje.
Mensen die op vakantie gaan moeten goed de adviezen raadplegen. Als ze terugkomen uit een gebied met een oranje of rood reisadvies, zouden ze bovendien altijd twee weken in thuisquarantaine moeten. Die oproep doen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aan hun leden en werknemers in Nederland.
Als werknemers naar een risicogebied zijn geweest en in quarantaine gaan, kunnen ze waar mogelijk thuiswerken. Als thuiswerk niet mogelijk is, kan dat gevolgen hebben voor de doorbetaling van het loon, waarschuwen de werkgeversverenigingen.
Als iemand in een gebied is dat van geel naar oranje gaat tijdens het verblijf, dan is het zaak zo snel mogelijk terug te keren en ook in quarantaine te gaan. In dit geval hebben werknemers in principe wel recht op doorbetaling van hun loon tijdens die periode.
Reizigers die uit een gebied met een een negatief reisadvies komen, worden niet verplicht om in thuisisolatie te gaan. Het blijft een 'dringend advies' om twee weken thuis te blijven, zeggen Haagse bronnen na berichtgeving door de NOS. Wel wordt dat advies door middel van een voorlichtingscampagne beter onder de aandacht gebracht.
Buitenlandse partners van Nederlanders mogen sinds 27 juli weer van buiten de EU naar Nederland reizen, maar ervaren hier vaak problemen mee. Ruim driehonderd leden van de groep #LoveIsEssential, die bestaat uit Nederlanders met partners die buiten de EU wonen, meldden dat hun geliefden wel voldoen aan de voorwaarden, maar geen Nederlands visum kunnen krijgen.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) besloot het inreisverbod, dat geldt voor reizigers uit niet-Schengenlanden, te versoepelen voor buitenlandse partners, ook al is het koppel niet getrouwd. Hiervoor geldt wel de voorwaarde dat de relatie minstens drie maanden duurt en de partners elkaar minstens twee keer fysiek gezien hebben.
Volgens leden van #LoveIsEssential weten de ambassades en consulaten in visumplichtige landen, waaronder Rusland en Indonesië, niet dat de regels zijn versoepeld. Daardoor zeggen zij niets voor de aanvragers te kunnen doen. Ook vanuit Nederland kwam er geen hulp, schrijft een woordvoerder van de groep.
Daarnaast zijn er gevallen die op het vliegveld alsnog werden geweigerd, omdat onder andere de immigratiedienst of de luchtvaartmaatschappij niet geloofde dat de regeling was ingegaan. Sommige reizigers misten de geboorte van hun kind omdat zij niet op tijd naar Nederland konden.
De eerste oefenwedstrijd van PSV ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen gaat vanavond niet door. Dat is kort voor de aftrap besloten, toen bekend werd dat een speler van tegenstander UNA corona heeft. De PSV'ers nemen het nu op sportcomplex De Herdgang in een onderling duel tegen elkaar op.
De Duitser Roger Schmidt zou tegen de amateurs van UNA zijn officieuze debuut maken op de bank als trainer van PSV.
De toename van het aantal coronagevallen in Nederland is nu ook terug te zien op de kaart van Europa. Op een overzicht van aantallen vastgestelde besmettingen in de afgelopen twee weken was Nederland de laatste tijd geel, wat betekent dat er minder dan twintig gevallen per 100.000 inwoners waren vastgesteld.
Maar Zuid-Holland en Zeeland zijn boven die grens uitgekomen en kleuren sinds vandaag oranje. Dit heeft voor zover bekend geen gevolgen.
Andere 'oranje' gebieden in Europa zijn Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Parijs en omgeving, Valencia, de Algarve en grote delen van Zweden.
De Amerikaanse arts en expert in infectieziekten Anthony Fauci hoopt dat de Verenigde Staten in de herfst of winter een vaccin tegen het coronavirus hebben. Dat zei hij vandaag tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden.
,,We zijn al ver gekomen. De eerste twee testfases zijn heel goed verlopen. We starten binnenkort met de derde fase", aldus Fauci. ,,We hopen dat we in het najaar kunnen zeggen dat we een veilig en effectief vaccin hebben."
De voorzitter van de commissie Jym Clyburn zei dat het te vroeg openen van de economie in de VS duizenden mensen hun leven heeft gekost, doordat het aantal besmettingen daardoor weer omhoogging.
In de afgelopen 24 uur zijn 338 nieuwe coronagevallen vastgesteld in Nederland. Dat is iets minder dan de 342 van donderdag, maar het is wel de tweede dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen boven de 300 uitkomt. In de afgelopen zeven dagen waren er meer dan 1700 positieve tests.
De grootste besmettingshaard is nog steeds Rotterdam-Rijnmond. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn daar 78 mensen positief getest. Dat is wel minder dan de 94 nieuwe gevallen die donderdag waren gemeld. Het aantal positieve tests in Amsterdam daalde van 72 naar 53, maar dat is nog altijd hoger dan in de anderhalve maand ervoor.
In Haaglanden (Den Haag en omgeving) steeg het aantal nieuwe gevallen het meest. Op vrijdag kwamen er 55 bevestigde coronapatiënten bij, meer dan twee keer zoveel als op donderdag. In Utrecht werd het virus 36 keer vastgesteld, tegenover 23 op donderdag. Midden- en West-Brabant telde 23 nieuwe positieve diagnoses.
Luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden in Europa zijn erg ontstemd over de reisbeperkingen en quarantainemaatregelen die EU-landen invoeren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze roepen de lidstaten op die in te trekken. In een brandbrief aan Europese regeringsleiders, verantwoordelijke ministers en de Europese Commissie hebben de brancheorganisaties ACI, A4E en IATA hun ‘diepe zorgen’ geuit over het vermeende gebrek aan coherent en wetenschappelijk onderbouwd beleid.
De Noord-Franse stad Lille gaat het dragen van mondkapjes ook buiten verplicht stellen. Mensen moeten vanaf maandag hun mond en neus bedekken in voetgangersgebieden en parken.
Fransen moesten vanwege de coronacrisis sinds 20 juli al mondkapjes dragen in openbare gebouwen, zoals winkels. Dat gaat sommige overheden echter niet ver genoeg. In meerdere gemeenten was al aangekondigd dat mensen ook in stadscentra en op andere drukke plaatsen verplicht mondkapjes moeten gaan dragen.
© Reuters De Britse regering trapt op de rem bij de versoepelingen van de coronamaatregelen omdat het aantal nieuwe besmettingen stijgt. De voor morgen geplande verlichtingen zijn met minstens twee weken uitgesteld, aldus premier Boris Johnson.
Dit weekeinde hadden onder meer casino's weer open mogen gaan. Ook was het de bedoeling kleine huwelijksfeesten toe te staan.
Daarnaast worden de regels voor het dragen van mondkapjes uitgebreid tot onder meer musea, bioscopen en gebedshuizen. Vanaf 8 augustus is dat verplicht.
Het Amerikaanse Caterpillar, 's werelds grootste fabrikant van graafmachines, bulldozers en mijnbouwtrucks, heeft in het tweede kwartaal opnieuw flink last gehad van de coronacrisis. Het bedrijf had al gewaarschuwd voor een stevige impact van de crisis op de resultaten.
De omzet ging in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 31 procent omlaag tot 10 miljard dollar. Volgens Caterpillar waren bij alle divisies, dus mijnbouw, energie-, transport- en bouwsector, en in alle regio's lagere verkopen te zien. De operationele winst kelderde met 65 procent tot 1,4 miljard dollar. Om de crisis te doorstaan heeft Caterpillar de kosten verlaagd.
Caterpillar trok in maart zijn verwachtingen voor dit jaar in vanwege de onzekerheid over het coronavirus. In het eerste kwartaal werden ook al duidelijk lagere resultaten behaald door de crisis.
Farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) krijgen van de Amerikaanse regering 2,1 miljard dollar voor de ontwikkeling van hun vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Dat geld is bedoeld voor verder onderzoek naar het middel en het opschalen van de productiecapaciteiten voor het vaccin.
In ruil voor de financiering verzekeren de Amerikanen zich van zeker 100 miljoen doses van het vaccin, als dit middel effectief blijkt te zijn tegen het virus. Daarnaast krijgen de VS een optie voor nog eens 500 miljoen doses van de Franse en Britse farmaceuten.
Sanofi en GSK verwachten op zijn vroegst in de eerste helft van 2021 goedkeuring in de VS voor hun vaccin aan te kunnen vragen.
In Zuid-Afrika zijn door het coronavirus in de eerste zes maanden van 2020 ruim de helft minder neushoorns gedood door stropers dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ministerie van Milieu heeft bekendgemaakt dat er 166 neushoorns illegaal zijn gedood.
Stropers konden minder goed in natuurgebieden komen, vanwege de strenge maatregelen tegen het coronavirus. ,,Voor het eerst in tien jaar zijn er geen neushoorns gedood in april in het Kruger National Park", aldus Milieuminister Barbara Creecy in een verklaring.
In Zuid-Afrika leven ongeveer 20.000 witte neushoorns, dat is 90 procent van de volledige populatie ter wereld. De hoorns van de dieren zijn erg populair in Oost-Azië, waar wordt gedacht dat het goede geneesmiddelen zijn. De hoorn bestaat grotendeels uit keratine, dat ook in nagels en haren van mensen zit.
Het is bijzonder druk op de stranden langs de kust. De parkeerplaatsen bij Zandvoort, Bloemendaal en Wassenaar staan helemaal vol. De Veiligheidsregio Kennemerland roept mensen daarom op niet naar Zandvoort te komen. 'Wilt u nog naar Zandvoort? Doe het niet!', twittert Marianne Schuurmans, voorzitter van de veiligheidsregio waar Zandvoort onder valt.
De parkeerplaatsen bij de stranden van Hoek van Holland zijn ook vol, meldt Rijkswaterstaat. Het is verder druk bij Rockanje, ten westen van Rotterdam, en op de snelweg en de provinciale wegen tussen Wouw in het westen van Brabant en het Zeeuwse Kruiningen. Ook de trams richting Scheveningen zijn bomvol.
Verder gaat het recreatiegebied Zeumeren bij Barneveld dicht. Het maximumaantal bezoekers is bereikt, de slagbomen blijven omlaag en er mogen geen nieuwe bezoekers naar binnen.
In Vietnam zou deze week de eerste coronadode gevallen zijn. Dat hebben de staatsmedia vandaag bekendgemaakt, zo schrijft persbureau Reuters. Het zou gaan om een man van 70 die positief was getest op het coronavirus in de centraal gelegen kuststad Da Nang aan de Zuid-Chinese Zee. Tot vandaag was Vietnam het enige land met een groot bevolkingsaantal waar nog niemand was overleden aan het coronavirus.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft oplopen. De ziekenhuizen krijgen ook meer mensen met het coronavirus binnen. Aangezien het effect van de recente draconische maatregelen nog een tijd op zich laat wachten, zal die trend zich nog even doorzetten, zo melden de gezondheidsautoriteiten vandaag op een persconferentie. België telt dagelijks 24 nieuwe opnames, 60 procent meer dan een week geleden. In de ziekenhuizen liggen 267 patiënten, van wie 42 op de intensive care. Het land trok de teugels strakker aan omdat
Duitsland stelt een verplichte thuisquarantaine in voor mensen die terugkeren uit de Spaanse regio's Catalonië, Navarra en Aragón. Deze drie gebieden tellen vanaf vrijdag als risicogebied, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus per 100.000 inwoners boven de 50 ligt.
Mensen die vanuit een van de Spaanse gebieden naar Duitsland reizen, moeten veertien dagen thuisblijven en zich melden bij de lokale GGD. Volgende week moeten mensen die terugkeren uit risicogebieden zich verplicht laten testen op het coronavirus.
Duitsland raadt sinds dinsdag Duitsers al af om naar Catalonië, Navarra of Aragón te reizen. De verwachting is dat ook Nederland maatregelen neemt om verspreiding van corona door terugkerende vakantiegangers zoveel mogelijk te voorkomen.
Corona of niet, vanwege het zonnige weer begeven mensen zich vandaag massaal naar de Nederlandse stranden en parken. Op de wegen naar de stranden staat het verkeer op veel plaatsen bumper aan bumper. Dat geldt voor Zandvoort, Bloemendaal, Scheveningen, Kijkduin, Hoek van Holland en de stranden op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Vanwege de drukte rijden bussen van HTM voorlopig niet door Scheveningen. De haltes in de badplaats komen te vervallen. Ook in de treinen is het volgens de NS enorm druk.
© ANP — Strand in Scheveningen. Miljoenen mensen in het noorden van Engeland vallen sinds vrijdag weer onder nieuwe lockdownregels. Inwoners van de betreffende gebieden mogen niet meer binnen afspreken met leden van andere huishoudens.
Het strenge beleid geldt sinds middernacht in Greater Manchester en delen van Lancashire en Yorkshire. Daar wonen zo'n 4 miljoen mensen.
Minister van Volksgezondheid Matt Hancock zegt dat het virus om zich heen blijft grijpen omdat mensen niet aan social distancing doen en blijven afspreken met mensen uit andere huishoudens. ,,We zijn vastberaden om alles te doen wat nodig is om mensen veilig te houden", zei hij op Twitter.
Het Engelse buurland Schotland raadt reizigers af om naar de gebieden in lockdown te reizen. "Ga alleen als het strikt noodzakelijk is. Mensen die nu in deze regio's zijn, hoeven niet eerder naar huis, maar moeten wel extra voorzichtig doen", staat op de website van de Schotse overheid.
De Engelse oppositie heeft kritiek geuit op de aanpak van de regering. Die kondigde de lockdown pas donderdagavond aan, enkele uren voordat die van kracht zou worden. ,,Maatregelen die miljoenen mensen kunnen treffen pas laat op de avond aankondigen via Twitter is een nieuw dieptepunt voor de wijze waarop de regering communiceert tijdens deze crisis", zei Keir Starmer, leider van de linkse Labourpartij.
De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben bij meer dan 300.000 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Ook overleden in enkele maanden tijd ruim 46.000 patiënten. De autoriteiten proberen verdere verspreiding te voorkomen door lokaal lockdowns in te stellen in zwaar getroffen gebieden. Dat gebeurde eerder ook al in Leicester.
In 2020 overleden er tot en met 15 maart gemiddeld 3 144 mensen per week, net iets minder dan in 2019 toen er in de eerste 11 weken gemiddeld 3 174 mensen overleden. Er was in de eerste weken van 2020 geen griep van betekenis en het was ook niet bijzonder koud.
Daarna is het aantal overledenen fors toegenomen, tot wel 5084 in week 14. De stijging valt samen met het begin van de epidemie. Na de piek in week 14 nam het aantal sterfgevallen af tot 2 772 in de week van 11 mei tot en met 17 mei. De sterfte bleef daarna onder dat niveau, iets minder dan wat je voor deze tijd van het jaar zou verwachten. In de week van 13 juli tot en met 19 juli overleden 2 496 mensen.
De Spaanse economie heeft in het tweede kwartaal keiharde klappen gekregen door de coronacrisis en de strenge lockdownmaatregelen tegen de virusuitbraak. Volgens voorlopige cijfers van het Spaanse statistiekbureau kromp de economie met 18,5 procent in vergelijking met het eerste kwartaal.
De krimp viel sterker uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee een neergang met 16,6 procent voorspeld. In het eerste kwartaal van dit jaar was al een krimp van de Spaanse economie met 5,2 procent te zien.
De Nederlandse BOA Bond vindt het ,,onnodig ingewikkeld'' dat er nu lokale verschillen zijn in het dragen van mondkapjes. Dat maakt het moeilijk te handhaven, zegt voorzitter Ruud Kuin tegen BNR Nieuwsradio. Een landelijke richtlijn zou beter zijn, suggereert hij.
Kuin noemt het ,,typisch Nederlands dat het weer aan het lokale bestuur wordt overgelaten. Ze zijn het gewoon niet eens. En dan hebben ze het over 'maatwerk lokaal' - ik denk dat dat onzin is. Waarom zou een drukke winkelstraat in Nijmegen anders zijn dan in Amsterdam?'' De plaatselijke mondkapjesplicht zal "tot een hoop discussie en gedoe gaan leiden", denkt hij en hij vreest dan ook "dat er agressie gaat ontstaan.''
De economie van Frankrijk is in het tweede kwartaal met 13,8 procent gekrompen in vergelijking met de voorgaande periode door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Dat meldde het Franse nationale statistiekbureau in een voorlopige raming. Economen hadden in doorsnee op een krimp met 15,2 procent op kwartaalbasis gerekend.
De economie in Duitsland, de grootste van Europa, kromp met 10,1 procent in het tweede kwartaal als gevolg van de coronacrisis, zo maakte het Duitse federale statistiekbureau gisteren bekend op basis van een voorlopige raming. Het is de sterkste krimp sinds het begin van de metingen in 1970. Ook dit cijfer viel slechter uit dan verwacht. Duitse economen hadden in doorsnee gerekend op een krimp met 9 procent.
© AFP — Politie controleert voorbijgangers bij station Saint Lazare in Parijs. De binding van eerstejaars studenten met hun hogeschool of universiteit komt in gevaar nu de meeste introductieweken dit jaar vrijwel volledig online zijn. Dat meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een rondvraag onder 25 hoger-onderwijsinstellingen.
Van die 25 doen er zeven de weken alleen online en vijftien grotendeels. Slechts drie doen het grotendeels fysiek. ,,In coronatijden met veel online onderwijs is het juist extra belangrijk dat eerstejaars studenten hun weg door het hoger onderwijs weten te vinden. Door de intreeweken grotendeels of alleen maar online te doen komt de binding van deze studenten met hun hogeschool of universiteit in gevaar", zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.
Hoewel het aantal personen dat is besmet met corona momenteel oploopt, maakt Diederik Gommers zich nog geen zorgen. ,,Onze GGD’s weten wat ze doen, op de ic zijn we ook verder dan in maart'', aldus de voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care.
© ANP — Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Onderzoekers tellen 8300 mensen die in maart en april zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau heeft de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden voor het eerst bestudeerd. Daardoor is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.
De onderzoekers tellen 6331 sterfgevallen waarbij een arts zeker wist dat het coronavirus de oorzaak was. Daarnaast hadden artsen in 1956 gevallen op basis van het ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Het CBS deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen.
De onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn 4890 mensen bekend die in deze periode zijn overleden aan het coronavirus. Het CBS weet van 5995 mensen die toen volgens artsen zeker aan corona zijn overleden en 1891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.
Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker. Traag vermoedt dat dit komt omdat sommige mensen die leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en daar uiteindelijk aan zijn overleden. Maar dat valt op basis van de nu bekende gegevens niet met zekerheid te zeggen. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar.
De coronacrisis heeft er stevig ingehakt bij sommige franchiseondernemers van McDonald's in Nederland. Toch zal er volgens de fastfoodketen geen enkele Nederlandse restaurantuitbater omvallen. McDonald's komt zelf met financiële steun om getroffen ondernemers overeind te houden. Het bedrijf gaat geen filialen sluiten, maar wil komende tijd juist verder groeien en meer restaurants openen.
Een woordvoerster van McDonald's kan niet zeggen hoe groot de omzetval de afgelopen maanden precies was in Nederland. Ze benadrukt dat de situatie sterk verschilt per franchiseondernemer. In de filialen van McDonald's kon door de coronamaatregelen een tijd lang niet gegeten worden. Gedurende de crisis waren de restaurants wel geopend voor bijvoorbeeld de McDrive of bezorging bij mensen thuis.
De zegsvrouw wijst erop dat getroffen franchiseondernemers een beroep kunnen doen op de steunmaatregelen van de Nederlandse overheid. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is er vanuit McDonald's zelf ondersteuning mogelijk.
McDonald's wist afgelopen jaar nog flink te groeien in Nederland. De jaaromzet over 2019 kwam uit op 970 miljoen euro, tegen 896 miljoen euro een jaar eerder. Daarbij was het bedrijf "winstgevend", maar cijfers hierover worden niet verstrekt. Volgens McDonald's zat de groei hem vooral in de randen van de dag. De keten zag met name de verkopen van ontbijtjes en latenightsnacks toenemen. Ook kwamen er in 2019 weer vijf nieuwe restaurants bij.
In totaal telt de keten nu 253 filialen in Nederland, voornamelijk franchisevestigingen. McDonald's wil komende jaren telkens een "handvol" nieuwe restaurants blijven openen. Onlangs kreeg de keten er nog een filiaal bij in Hoorn Noord en dit weekend opent een nieuwe vestiging in Boxmeer de deuren.
Sinds de coronacrisis is de animo voor drive-ins toegenomen. De drive-in-bioscoop is niet het exclusieve domein van stadions en grote bioscoopketens. Overal in Nederland duiken de laatste tijd grote én kleine initiatieven op, schrijft Trouw.
De komende drie weken vertoont bioscoopketen Pathé op een terrein in Amsterdam-Duivendrecht films voor maximaal 120 auto's per voorstelling. Bij succes kan de drive-in na de eerste drie weken worden verlengd. Ook komt er over twee weken waarschijnlijk een tweede locatie, bij Pathé Utrecht Leidsche Rijn.
Roelof Fruithof van Outdoor Cinema films organiseerde begin juni met zijn bedrijf een drive-in samen met het Olympisch Stadion en regisseur Martin Koolhoven. Er lopen gesprekken over meer films in het stadion, zegt Fruithof. ,,Die zouden in oktober moeten plaatsvinden. Maar het hangt nog even af van wat er tegen die tijd mogelijk is."
Een week geleden opende een initiatiefnemer eentje op een parkeerplaats langs de A4 bij Roelofarendsveen. De eerste film die daar vertoond werd was Grease. Een toepasselijke keuze, want in Grease worden de hoogtijdagen van de Amerikaanse drive-in-bioscopen in de jaren vijftig getoond.
In de Verenigde Staten zijn donderdag 1.379 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Dat blijkt uit een telling van de universiteit Johns Hopkins.
Het is voor de derde dag op rij dat in de VS in 24 uur meer dan 1.200 doden door COVID-19 worden geregistreerd. Het coronavirus heeft in het land in totaal al aan 151.826 mensen het leven gekost.
Daarnaast werden donderdag ook nog eens 72.238 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de epidemie werden al bijna 4,5 miljoen coronagevallen geteld in de VS.
Sinds eind juni kent het land een nieuwe toename van het aantal besmettingen en doden, vooral in het westen en zuiden. De staat Florida wordt momenteel het zwaarst getroffen. Daar werden donderdag 253 sterfgevallen gemeld.
In China zijn vrijdag 127 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat hebben de Chinese gezondheidsdiensten gemeld. Het gaat om het hoogste aantal besmettingen in meer dan drie maanden in het land.
Het virus verspreidt zich vooral in de westelijke regio Xinjiang, waar 112 nieuwe besmettingen werden geteld. Er vonden ook elf besmettingen plaats in de noordoostelijke provincie Liaoning. Die gevallen zijn allemaal terug te voeren op een epidemie in een fabriek voor zeevruchten.
Ook werden er nog vier geïmporteerde gevallen gemeld.
Slachthuizen kunnen vrijdag tijdens het Offerfeest rekenen op extra controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook treden de toezichthouder en de politie op tegen illegale slacht. Vrijdag worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen halal geslacht, wat inhoudt dat de keel van het dier zonder verdoving wordt doorgesneden, zodat het doodbloedt.
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, mag het vlees dit jaar alleen onder strenge voorwaarden overhandigd worden aan klanten die buiten staan. Daarbij is het niet toegestaan dat klanten in het slachthuis aanwezig zijn. Ook kijken de inspecteurs naar andere zaken, zoals dierenwelzijn en voedselveiligheid.
In slachthuizen waar dieren onbedwelmd worden geslacht is continu toezicht op het aansnijden en doden van de dieren. Bij overtreding wordt volgens de NVWA streng opgetreden. Zo kan de boete voor illegaal slachten oplopen tot 87.000 euro. Ook kan een overtreder een gevangenisstraf tot zes jaar krijgen.
Het Offerfeest vindt dit jaar plaats van vrijdag 31 juli tot en met maandag 3 augustus.
Vanwege de verdere verspreiding van het coronavirus in het noorden van Engeland, heeft de Britse regering besloten om in enkele regio's de regels rond contactbeperking nog verder aan te scherpen.
Sinds middernacht mogen leden van verschillende huishoudens elkaar niet meer binnen ontmoeten, zo heeft minister van Volksgezondheid Matt Hancock donderdagavond medegedeeld op Twitter.
De strengere regels worden ingevoerd in de regio rond Manchester en in delen van West Yorkshire en East Lancashire.
,,We kunnen in heel Europa een stijging van het aantal COVID-gevallen vaststellen. En we zijn vastbesloten om al het nodige te doen om de mensen te beschermen", schrijft Hancock. De minister stelt dat het virus zich weer sneller verspreidt omdat de regels rond het houden van voldoende afstand niet altijd even goed worden nageleefd wanneer mensen bij elkaar over de vloer komen.
Het Verenigd Koninkrijk is in absolute aantallen het Europese land dat het zwaarst getroffen werd door het coronavirus. Er zijn officieel meer dan 300.000 besmettingen vastgesteld. Ruim 46.000 mensen zijn aan de ziekte overleden.
Rudy Gobert, de eerste speler in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA bij wie in maart een positieve coronatest werd vastgesteld, scoorde donderdagavond bij de herstart van de competitie de eerste twee punten van de wedstrijd voor zijn team Utah Jazz. De Fransman opende de score met zijn eerste schotpoging tegen de New Orleans Pelicans.
Alle spelers knielden voorafgaand aan de wedstrijd bij het spelen van het Amerikaanse volkslied. Ook droegen spelers zwarte T-shirts met daarop de slogan Black Lives Matter. ,,Ik respecteer het gemeenschappelijke, vreedzame protest van onze teams voor sociale rechtvaardigheid en zal de al lang bestaande regel dat je staat tijdens het volkslied niet afdwingen'', zei NBA-baas Adam Silver.
De NBA maakt na een onderbreking van bijna vijf maanden het seizoen af met een kleiner deelnemersveld en heeft alle deelnemende teams ingekwartierd op het terrein van Disney World in Orlando, Florida. Van de 30 teams doen er 22 mee aan het restant van het seizoen. Ze spelen eerst nog een aantal wedstrijden uit de reguliere competitie, waarna de play-offs van start gaan.
Utah Jazz won de ontmoeting met de New Orleans Pelicans met 106-104. Aansluitend wordt het duel tussen de stadgenoten Los Angeles Lakers en LA Clippers gespeeld.
© AP — Utah Jazz's Rudy Gobert (27) scoort voor Utah Jazz tegen New Orleans Pelicans in het eerste duel na de onderbreking van de NBA. Voormalig staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend (PvdA) pleit voor een tijdelijke verlaging van de btw om de pijn van de coronacrisis te verzachten. Hij vindt een btw-verlaging een goed middel om de koopkrachtproblemen aan te pakken. ,,Als de prijzen in de winkel omlaag gaan, merk je dat meteen", zegt hij in een interview met De Telegraaf.
Vermeend wijst erop dat Duitsland al een soortgelijke maatregel heeft genomen. Daar is de btw tijdelijk verlaagd naar 16 en 5 procent. ,,Dat zou het kabinet ook kunnen doen. Een probleem bij het verlagen van de btw is wel dat dit voordeel door bedrijven moet worden doorgegeven aan de burger. Dat gaat in Duitsland echter vrij goed. Een lagere lastendruk op arbeid door een verlaging van de loon- en inkomstenbelasting is economisch trouwens een betere oplossing. Maar dat merken veel mensen meestal pas een tijd later in hun portemonnee. Een tijdelijke verlaging van de btw werkt veel sneller om koopkrachtproblemen aan te pakken.''
De oud-staatssecretaris is ook kritisch over de wijze waarop het kabinet de economie op de been probeert te houden. ,,Het kabinet heeft de crisis aanvankelijk goed aangepakt door noodsteun aan ondernemers te verlenen. Maar het kabinet is nu erg laat met het stimuleren van de economie, zodat bedrijven weer op eigen benen kunnen staan. Er had al een schitterend pakket met miljardeninvesteringen in klimaat, infrastructuur, woningbouw en nieuwe technologieën moeten liggen.''
Vermeend maakt zich zorgen over het verslechteren van het vestigingsklimaat en vreest voor het verdwijnen van hoofdkantoren van Nederlandse multinationals. Hij hoopt dat het kabinet met een ambitieus investeringsplan komt om het tij te keren.
© ANP — Voormalig staatssecretaris Willem Vermeend. De overheid heeft in reactie op de coronacrisis flink de portemonnee getrokken en daardoor is de staatsschuld in juni opgelopen tot 385 miljard euro. Die is daarmee 37 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De overbruggingsmaatregel voor bedrijven die omzet verloren vanwege het coronavirus bleek een grote kostenpost. Het Rijk was 7 miljard euro kwijt aan deze zogenoemde Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). In de eerste helft van 2020 lagen de uitgaven van de overheid structureel 17 miljard euro hoger dan een jaar eerder.
Daar kwam nog bij dat de overheid in het tweede kwartaal 17 miljard euro minder belastingen heeft ontvangen. Dat komt met name doordat bedrijven voor sommige belastingen uitstel van betaling kregen vanwege de coronacrisis. Daardoor ontving het Rijk minder omzet-, loon-, en vennootschapsbelasting.
Luchthavens vervoeren nog steeds veel minder passagiers vanwege het coronavirus. In juni lag het aantal reizigers van en naar de vijf nationale luchthavens 93 procent lager dan een jaar eerder. Vliegtuigen vervoerden ook minder vracht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In de afgelopen maand vlogen 471.000 passagiers via Schiphol en 47.000 passagiers via Eindhoven. In beide gevallen 93 procent minder dan een jaar eerder. De luchthavens Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde zagen relatief gezien een vergelijkbare daling naar 8400 passagiers. Ten opzichte van mei is wel een stijging te zien.
Vrachtvliegtuigen vervoerden ook minder gewicht, al was die daling minder scherp. In juni werd via de grote Nederlandse luchthavens 122.000 ton vracht vervoerd, tegen 132.000 ton een jaar eerder. Over Maastricht werd zelfs meer vracht vervoerd.
Vliegtuigen waren niet alleen minder vol, ze vlogen ook minder. In juni lag het aantal opgestegen en gelande vliegtuigen twee derde lager dan een jaar eerder.
© Bart Hoogveld — Ongewoon beeld op Schiphol in juli: deze twee naar Spanje reizende kinderen hebben de vertrekhal bijna voor zich alleen. Asielzoekers en hun gezinsleden hebben zich het afgelopen kwartaal het minst gemeld in Nederland in ruim zeven jaar. Zij werden in de weg gezeten door coronamaatregelen in binnen- en buitenland. Daardoor konden ze moeilijk reizen en waren ook veel consulaire diensten van ambassades beperkt geopend of zelfs gesloten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
In april, mei en juni meldden zich 1265 asielzoekers en 260 nareizigers, ongeveer driekwart minder dan een kwartaal eerder. Het CBS houdt deze cijfers vanaf 2013 op dezelfde manier bij en kwam niet eerder op zulke lage aantallen uit.
Het aantal asielzoekers bereikte een dieptepunt in april, toen zij 275 asielverzoeken indienden. In juni nam het aantal aanvragen weer toe. In mei kwamen slechts 50 nareizigers deze kant op en in juni niet veel meer.
Syriërs blijven de grootste groep asielzoekers, hoewel het aantal aanvragen van deze groep met twee derde daalde. Daarna komen de meeste asielzoekers uit Algerije of Marokko. De nationaliteit van asielzoekers was overigens niet in alle gevallen bekend bij het CBS. Het merendeel van de nareizigers kwam uit Eritrea of Syrië.
De mondkapjesplicht die in Amsterdam en Rotterdam op verschillende plekken wordt ingevoerd, is niet houdbaar. Dat stelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans: ,,Het is niet mogelijk om met een gemeentelijke verordening het recht op de persoonlijke levenssfeer in te perken."
,,Binnen mijn vak bestaat daarover geen misverstand,” zegt de hoogleraar, verbonden aan de Universiteit Leiden. ,,De Raad van State heeft zich er op 25 mei nog over uitgelaten. De gemeente kan niet zomaar via een noodverordening een grondrecht inperken, in dit geval het recht op persoonlijke levenssfeer.”
En dat is volgens Voermans precies wat de Veiligheidsregio wél van plan is te doen. Burgemeester Halsema wil de Amsterdammers verplichten om iets te dragen, namelijk een mondkapje. Dat mag niet, stelt Voermans. De gemeente kan net zomin een ‘lange broekenplicht, bikiniverbod of hoofddoekverbod’ instellen, meent de hoogleraar.
Het advies van het Outbreak Management Team over mondkapjes is niet alleen gebaseerd op het Noorse onderzoek waar corona-adviseur Jaap van Dissel van het RIVM gisteren over sprak om te onderschrijven dat er geen bewijs is dat een landelijke mondkapjesplicht nut heeft. Dat zegt een woordvoerster van het RIVM naar aanleiding van uitlatingen in EenVandaag en Nieuwsuur van de Noorse onderzoeker Bjørn Iversen die de studie deed.
,,Het advies is zeker niet gebaseerd op één onderzoek. Het advies van het OMT blijft daarom ook zeker staan."
Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Iversen zei donderdag dat op basis van zijn studie geen conclusies over het nut van mondkapjes worden getrokken. De onderzoekers keken naar alle bestaande onderzoeken over gezichtsmaskers en zagen dat de resultaten heel erg verschillen. "Sommige laten een risicoverlaging zien van 6 procent, anderen van 80 procent."
De meest recente schatting van de Noor is dat in de Noorse situatie, die volgens hem redelijk vergelijkbaar is met de Nederlandse, 75.000 mensen een week lang een mondmasker moeten dragen om één besmetting te voorkomen. ,,Maar dat is een losse, zwakke schatting. We weten het effect van gezichtsmaskers gewoon niet. De effectiviteit is heel erg afhankelijk van de epidemische situatie in een land. Het is aan elk afzonderlijk land om de situatie te bepalen en aanbevelingen te doen."
Webwinkelreus Amazon heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de vele onlineshoppers tijdens de vele coronalockdowns in de wereld. De kwartaalomzet steeg met 40 procent vergeleken met een jaar eerder tot bijna 89 miljard dollar.
Amazon verdubbelde daarnaast zijn nettowinst op 5,2 miljard dollar. Ook voor een groot en snelgroeiend bedrijf als Amazon zijn dit opmerkelijke cijfers. Topman Jeff Bezos spreekt van "opnieuw een hoogst ongebruikelijk kwartaal".
Artsen en verpleegkundigen die coronapatiënten hebben verzorgd, zijn nog steeds uitgeput. Eigenlijk is het onverantwoord deze groep te laten werken bij een tweede golf. Dat zegt Annemiek Nooteboom, die afgelopen maanden als psycholoog in een team personeel in het Amsterdam UMC ondersteunde in een interview met het NRC.
Nooteboom voerde maandenlang gesprekken met verpleegkundigen en artsen die in isolatie met coronapatiënten werkten. Volgens haar zijn heel veel van hen nog overprikkeld. ,,Sommigen hebben last van stemmingswisselingen en zijn emotioneler. Slaapproblemen hoor ik ook vaak, dat zorgt ervoor dat ze lastiger herstellen. Er zijn mensen met symptomen van PTSS [posttraumatische stressstoornis], zoals heftige nachtmerries of herbelevingen overdag. Zo kregen sommigen overdag op werk een herbeleving, bijvoorbeeld van het overlijden van een specifieke patiënt."
Ze merkt dat velen bezig zijn met een 'tweede golf'. ,,Het is een soort onheilspellende boze droom, waarvan iedereen hoopt dat het niet gaat gebeuren. Eigenlijk is het onverantwoord om deze groep mensen bij een tweede golf aan te spreken."
De gezondheidsinstanties in Duitsland hebben volgens het Robert Kochinstituut (RKI) 902 nieuwe corona-infecties op één dag gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds mei, afgezien van de lokale corona-uitbraak bij vleesfabrikant Tönnies in juni.
Sinds het begin van de coronacrisis werden in Duitsland minstens 207.828 mensen positief getest op SARS-CoV-2. Al eerder vreesde het instituut een trendbreuk op grond van de stijgende cijfers.
Als oorzaak wees RKI-voorzitter Lothar Wieler naar nalatigheid bij het naleven van de coronaregels. Tot voor kort bleef het aantal gevallen stabiel, met dagelijks 300 à 500 nieuwe gevallen.
In Duitsland stierven tot dusver 9.136 mensen die met het virus besmet waren.
België heeft een strategisch plan opgesteld om het hoofd te bieden aan een tweede golf van coronabesmettingen en de fouten van de eerste golf te voorkomen. Dat bericht de Franstalige openbare omroep RTBF, die het document heeft kunnen bemachtigen.
In het document van 83 pagina's staan de ambities van de regering op lange termijn uiteengezet, zoals de aankooppolitiek en de verdeling van een toekomstig vaccin tegen het coronavirus, dat nu nog niet beschikbaar is.
Er worden doelgerichte maatregelen genoemd die automatisch zullen worden toegepast als een bepaalde drempel is bereikt, zoals een lokale, regionale of nationale lockdown. Het plan focust ook op kwesties zoals de financiering en beslissingen over materieel, het aantal ziekenhuisbedden en beschikbare beademingstoestellen, de versterking van mobiele ziekenhuisploegen en de toegang tot psychologische zorg.
Het plan gaat dit jaar circa 35 miljoen euro kosten.
Sergio Perez doet komend weekend niet mee aan de Grote Prijs van Groot-Brittannië op Silverstone, zo heeft men vanavond bekendgemaakt. De Mexicaan heeft positief getest op het coronavirus en zit in isolatie. Lees hier het hele verhaal.
Actiegroep Viruswaanzin noemt de mondkapjesplicht die in Rotterdam en Amsterdam op drukke plekken gaat gelden "crimineel". De actiegroep die tegen de maatregelen vanwege het coronavirus is, stelt dat volgens deskundigen de veiligheidsregio's helemaal niet bevoegd zijn om een dergelijk verbod op te leggen. Viruswaanzin roept daarom mensen op een brief naar de burgemeesters van een van de gemeenten te sturen.
,,We roepen iedereen op de burgemeesters persoonlijk aansprakelijk te stellen. Het dragen van mondbedekking is schadelijk voor de gezondheid en kan voor ouderen zelfs levensbedreigend zijn. Daarbij is het niet aan burgemeesters om psychologische experimenten door te voeren op hun burgers. Dat burgemeesters desondanks doorgaan met deze maatregel, is daarmee als crimineel te beschouwen."
Viruswaanzin heeft voor zaterdag weer een demonstratie aangekondigd. Op de Facebookpagina van de actiegroep staat dat de organisatie komende maandag tijdens het maandelijkse luchtalarm om 12.00 uur een stilteprotest wil houden tegen het "ontbreken van eerlijke en kritische journalistiek" bij diverse mediabedrijven.
© Hollandse Hoogte / ANP — Portret van Willem Engel (L), biofarmaceut en Jeroen Pols, advocaat Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de anderhalvemetersamenleving, anders zijn de gevolgen voor de volksgezondheid en de economie niet te overzien. Die dringende oproep doen tientallen psychiaters, therapeuten, coaches en overige professionals binnen de hulpverlening in een brandbrief aan het kabinet. Lees hier het hele verhaal.
De vrouw van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, Michelle, heeft positief getest op het coronavirus. De mededeling komt kort nadat Bolsonaro had laten weten dat hijzelf is genezen van het virus.
Eerder deze maand testte Michelle nog negatief bij een coronatest. Ze maakt het verder goed, aldus de regering. De president is in in zijn residentie in quarantaine geweest, maar heeft donderdag na drie weken de hoofdstad Brasilia weer verlaten voor een bezoek aan de noordoostelijke deelstaat Piauí.
Bolsonaro wordt vaak bekritiseerd omdat hij het gevaar van het virus zou onderschatten en onvoldoende maatregelen neemt.
© REUTERS — Michelle Bolsonaro ‘Overvolle pleinen, hutjemutje in de wachtrij en gasten die niet luisteren naar instructies.’ Volgens verschillende gasten die De Efteling bezochten is het er druk, té druk. Het pretpark ziet inderdaad een ‘afnemende motivatie’ bij bezoekers om zich aan de 1,5 metermaatregel te houden en is genoodzaakt extra mensen in te zetten om gasten erop te wijzen om afstand te houden. Lees hier meer.
© Nico Snels — De Efteling is weer geopend. Het RIVM adviseert nog steeds niet om mondkapjes verplicht te stellen. Jaap van Dissel van het RIVM verwees in de persconferentie naar een Noors onderzoek om die beslissing te verantwoorden. Maar die Noorse onderzoekers zijn inmiddels tot nieuwe inzichten gekomen. Dat zegt Bjørn Gunnar Iversen in EenVandaag. Hij deed het Noorse onderzoek dat in juni werd gepubliceerd. Hij wist niet dat het RIVM zijn onderzoek aanhaalde. ,,Ik was een beetje verbaasd dat Nederland het heeft opgepikt, want in Noorwegen kwamen er maar weinig reacties op."
In hun rapport zeggen de Noren dat mondkapjes vooral aan te raden zijn als het moeilijk is om afstand te houden. Maar nieuwe inzichten laten zien dat het wel degelijk goed is om vaker mondkapjes te dragen.
Spanje meldt de grootste dagelijkse stijging van het aantal besmettingen sinds de versoepeling van de coronamaatregelen op 21 juni. Maar de regering weerspreekt dat er sprake is van een tweede golf van het virus. De speciale gezondheidscoördinator Fernando Simón zei in Spaanse media dat er vrijwel nergens in Europa sprake is van een grote tweede golf en ook in Spanje niet.
© ANP — Toeristen lopen met een mondkapje over de boulevard langs het Levante strand van Benidorm aan de Costa Blanca. Mondkapjes zijn verplicht op alle plaatsen behalve tijdens het zonnen op het strand of bij een zwembad of tijdens het zwemmen. Op terrassen mag het mondkapje alleen tijdens het eten en drinken af worden gedaan. De demonstratie tegen homogeweld die zaterdag op het Museumplein in Amsterdam zou gaan plaatsvinden, is afgelast. Dat heeft organisator Pride Amsterdam besloten vanwege signalen dat het erg druk gaat worden in de hoofdstad. Lees hier meer.
Breda gaat vanaf vrijdag Antwerpse bezoekers weren bij de Galderse Meren. Bij alle toegangswegen tot de Galderse Meren vinden controles plaats. Mensen uit de provincie Antwerpen worden teruggestuurd. Lees hier meer.
© Pix4Profs-Ron Magielse — Het verwachte zomerweer leidt naar verwachting tot een druk weekend in de hoofdstad. De gemeente kondigt daarom extra maatregelen aan. Dagjesmensen worden opgeroepen hun bezoek te verzetten naar een doordeweekse dag.
Inwoners van Zweden mogen door de coronacrisis zeker tot volgend jaar thuiswerken. De Zweedse regering blijft mensen aanmoedigen niet naar hun werkplek te komen, als ze de mogelijkheid hebben thuis te werken. Het moet onder meer besmettingen door drukte in het openbaar vervoer voorkomen. De aanbeveling kwam op de dag dat in Zweden het aantal geregistreerde besmettingen de 80.000 overschreed. Dat geldt als relatief veel, net als de ruim 5700 coronadoden.
De Zweedse overheid koos vanaf het begin van de uitbraak voor een milde aanpak om het coronavirus te beteugelen. Het land ging niet op slot, de horeca bijvoorbeeld bleef gewoon open. Mondkapjes worden alleen aanbevolen voor medisch personeel.
De Zweedse manier leidde tot veel kritiek bij de Scandinavische buurlanden, die vaak samen optrekken. Maar er is nu enige ontspanning zichtbaar. Denemarken heeft besloten zijn grens voor alle Zweden te openen, terwijl de regering in Kopenhagen eerder alleen reizigers uit gebieden met een laag aantal besmettingen toestond.
De wegen naar Zandvoort, Bloemendaal en andere trekpleisters worden de komende dagen mogelijk afgesloten als daar te veel bezoekers zijn. Ook kunnen parkeerplaatsen worden gesloten. De Veiligheidsregio Kennemerland waarschuwt voor verkeersmaatregelen ,,zodra het op plekken te druk wordt", waardoor afstand houden dan niet goed meer mogelijk is.
Antwerpenaren die willen weten of ze het coronavirus onder de leden hebben, kunnen vanaf volgende week gratis terecht in een zogenoemd Covid-testdorp. Er kunnen tot 4000 tests per dag worden afgenomen. Het project is bedoeld voor mensen zonder symptomen.
Er zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 342 nieuwe besmettingen bijgekomen, het hoogste aantal sinds begin mei. De afgelopen vier dagen lag het aantal nieuwe gevallen boven de 200, nu komt het voor het eerst boven de 300. In de afgelopen zeven dagen zijn 1559 mensen positief getest. Dat meldt het RIVM.
De grootste besmettingshaard is Rotterdam-Rijnmond. Daar zijn 94 gevallen bijgekomen, het hoogste aantal sinds half april. Amsterdam-Amstelland noteerde donderdag 72 nieuwe besmettingen. Dat is meer dan twee keer zo veel als een dag eerder.
In Midden- en West-Brabant werd het coronavirus 27 keer vastgesteld, in Utrecht 23 keer, in Hollands Midden 22 keer en in Haaglanden 21 keer.
Bij luchtvaartmaatschappij KLM verdwijnen de komende tijd nog eens 3500 tot 4000 banen. Die komen bovenop de eerder geschrapte uitzendbanen, meldt De Telegraaf op basis van ingewijden. KLM is zwaar getroffen door de coronacrisis, waardoor een groot deel van de vloot aan de grond staat.
© Hollandse Hoogte / Peter Hilz — De Amersfoortse locoburgemeester Kees Kraanen heeft alle horecaondernemers in de stad schriftelijk gewaarschuwd dat ze zich aan de coronamaatregelen moeten houden om het stijgend aantal besmettingen in te dammen. ,Wie zich niet aan regels houdt riskeert corona én boete." Lees hier meer.
De Veiligheidsregio Groningen voert morgen nieuwe coronamaatregelen in voor de horeca in een deel van de binnenstad van Groningen. Volgens de veiligheidsregio is dat nodig omdat niet altijd voldoende afstand wordt gehouden in rijen voor horecagelegenheden en op terrassen.
Een van de maatregelen is dat horecagelegenheden op vrijdag- en zaterdagnacht na 01.30 geen bezoekers meer mogen binnenlaten. Mensen die al binnen zijn, mogen tot sluitingstijd blijven. Verder moeten alle eetgelegenheden, nachtwinkels en loketten voor de verkoop van producten om 01.30 uur dicht. Ook de terrassen moeten vanaf 01.30 uur gesloten worden. Verder is het na 01.30 uur verboden om lachgas te verkopen.
Ondernemers die zich niet aan de nieuwe regels houden lopen het risico dat het bedrijf wordt gesloten. De horecaondernemers zijn via een brief op de hoogte gesteld. De maatregelen gelden voor onbepaalde tijd en worden wekelijks geëvalueerd. Als het nodig is kunnen de maatregelen worden uitgebreid naar andere dagen en locaties.
Het aan België grenzende Franse departement Nord wil strengere coronamaatregelen naar aanleiding van het stijgend aantal besmettingen in België. De plaatselijke autoriteiten hebben gezegd dat ze vrijdag worden aangekondigd. Het gaat mogelijk om de verplichting mondmaskers te dragen in alle openbare ruimten, dus ook op straat.
In tal van Franse plaatsen nemen de autoriteiten eigen maatregelen, omdat ze denken dat dit de verspreiding van het virus zou tegen gaan. De burgemeester van de toeristische Bretonse plaats Saint-Malo bijvoorbeeld heeft kapjes verplicht gesteld voor iedereen ouder dan tien jaar in het ommuurde oude centrum van de havenstad. Orléans heeft een mondkapjesplicht met ingang van vrijdag op markten en 's avond vanaf 21.00 uur langs de oever van de rivier de Loire, omdat daar dan zoveel mensen flaneren.
Amsterdam en Rotterdam nemen het heft in eigen hand en voeren een mondkapjesplicht op drukke plekken in. In die twee steden loopt het aantal besmettingen de laatste weken op. Rotterdam verplicht mondkapjes op drukke plekken in het centrum, op grote markten en in winkelcentra. Ook Amsterdam kiest voor drukke plekken. Lees hier meer.
Rusland is van plan om binnen twee weken als eerste ter wereld een vaccin tegen Covid-19 goed te keuren. Dat meldt CNN op basis van Russische functionarissen. Het vaccin wordt ontwikkeld door het Gamaleya Instituut in Moskou en zal, nadat het is goedgekeurd, voor publiek gebruik als eerste worden aangeboden aan eerstelijns gezondheidswerkers.
Op de intensive cares liggen veertien mensen met het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds de begindagen van de uitbraak, begin maart. Op woensdag lagen zeventien patiënten op een intensivecareafdeling.
Op 16, 17, 21 en 23 juli behandelden de intensive cares vijftien mensen aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen steeg van 63 naar 66. Dat betekent dat ziekenhuizen bij elkaar tachtig coronapatiënten behandelen, evenveel als op woensdag.
Het aantal ziekenhuisopnames is in de afgelopen weken iets gestegen. Tussen 29 juni en 5 juli werden vijf mensen in een ziekenhuis opgenomen, dus minder dan één per dag. Vorige week kwamen negentien mensen in een ziekenhuis te liggen, bijna drie per dag. Daar staat tegenover dat andere patiënten opgeknapt het ziekenhuis hebben kunnen verlaten. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de situatie in de ziekenhuizen ,,heel stabiel zonder regionale bijzonderheden".
Op de intensive cares liggen ook 564 mensen met andere aandoeningen, dertien meer dan op woensdag. In totaal behandelen intensivisten dus 578 mensen. Dat aantal schommelt nu al twee maanden rond de 600. Onder normale omstandigheden behandelen intensive cares zo'n 900 mensen, waarvoor 1150 bedden beschikbaar zijn. Dit betekent dat ongeveer de helft van alle ic-bedden momenteel niet gebruikt wordt.
© ANP — Een coronapatient op de intensive care (IC) van het HMC Westeinde ziekenhuis. Politie en handhavers gaan het komende weekeinde in een groot deel van Overijssel extra scherp controleren op naleving van coronaregels in recreatiegebieden. Ook offerfeesten en een enkele introductieactiviteit kunnen op verscherpte aandacht rekenen, zegt de Veiligheidsregio IJsselland. Er zullen sneller boetes worden uitgedeeld. Het werkgebied van deze veiligheidsregio omvat de hele provincie Overijssel behalve Twente.
Vorig weekend nam IJsselland de naleving van de regels in de horeca op de korrel. Dat leidde er volgens de waarnemend voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland, toe dat het een stuk beter ging. Enkele zaken zijn gesloten tot ze hun zaakjes beter op orde hebben. Ook ontdekte de politie een groot illegaal feest onder een viaduct in de snelweg A1 bij Deventer. De horeca in steden als Deventer en Zwolle kan dit weekeinde weer op strenge controles rekenen.
Voor meer toezicht in recreatiegebieden is volgens Bats gekozen omdat het 'prachtig weer' lijkt te gaan worden. In het voorjaar werden veel zwemplassen gesloten omdat het er veel te druk was.
Algerijnen zijn voorlopig niet welkom in de Europese Unie. Het Noord-Afrikaanse land is verwijderd van de lijst van landen die het coronavirus min of meer onder controle hebben. Algerije heeft te kampen met een stijging van het aantal besmettingen. De regering in Algiers heeft in meer dan de helft van de provincies een avondklok ingesteld.
IJsland heeft vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen toch het mondkapje onder omstandigheden verplicht gesteld in het openbaar vervoer en beperkt het aantal mensen dat bij elkaar mag komen. Dat is gereduceerd van vijfhonderd naar honderd. Het mondkapje moet op als er in het openbaar vervoer geen 2 meter afstand kan worden gehouden.
In IJsland en de Scandinavische landen wordt weinig waarde gehecht aan het nut van mondkapjes en die zijn er over het algemeen niet verplicht. Het dunbevolkte IJsland heeft tot dusver slechts tien sterfgevallen gehad als gevolg van het virus. Het aantal vastgestelde besmettingen staat op ruim 1870 gevallen.Het kabinet maakt naar verwachting morgen bekend of ook reizigers die zonder coronaklachten uit het buitenland terugkeren worden getest op het virus. Reizigers die nu terugkomen uit een land waar code oranje geldt, wordt dringend aangeraden om veertien dagen in quarantaine te gaan.
Mensen kunnen anderen besmetten zonder zelf te weten dat ze ziek zijn. In februari namen terugkerende wintersporters het virus mee naar Nederland. De vrees bestaat dat terugkerende vakantiegangers deze zomer voor een tweede golf van de epidemie zorgen.
De economie in de Verenigde Staten kromp in het tweede kwartaal met liefst 32,9 procent, meldt de Amerikaanse overheid op basis van een eerste raming. Het gaat om de sterkste daling van het bruto binnenlands product (bbp) van 's werelds grootste economie sinds de metingen begonnen. De grootste krimp ooit laat de impact zien van het coronavirus op bedrijven in het land en hoe miljoenen mensen de afgelopen maanden hun baan zijn verloren.
In het tweede kwartaal deden de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus zich volop voelen in de VS. Huishoudens consumeerden flink minder, deels door winkelsluitingen, maar mogelijk ook doordat ze uit voorzorg de hand op de knip hielden. Daarnaast schroefden bedrijven hun investeringen sterk terug en werd de handel geraakt door de wereldwijde pandemie. De verwachting was dat na versoepelingen in mei de cijfers iets zouden verbeteren, maar de recente stijging van het aantal besmettingen tempert die hoop, schrijft persbureau Bloomberg.
Minister en vicepremier Kajsa Ollongren (D66) zit de komende twee weken in thuisquarantaine in Amsterdam. Zij moet thuisblijven na een vakantie in Zweden, haar tweede thuisland. Voor Zweden geldt al enige tijd code oranje. Lees hier het hele verhaal.
Ondernemers op de Wallen in Amsterdam gaan aankomend weekend mondkapjes en flyers uitdelen. Zo hopen ze dat bezoekers zich bewuster worden van de coronamaatregelen. Ook de ondernemers zien dat de 1,5 meterregel niet altijd gewaarborgd kan worden, vertelt Janine Oudeman van ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal. ,,We vragen in het Engels vriendelijk om de mondkapjes te dragen en de markering op de straat te volgen. Ook vragen we iedereen daarin om voldoende afstand te bewaren van elkaar.”
Vanwege het voorspelde zomerse weer rijdt de NS vrijdagavond met meer treinen langer door vanaf Zandvoort aan Zee. In totaal rijden er zes treinen per uur van en naar de badplaats. Normaal gesproken is deze frequentie er in de zomermaanden tot 19.00 uur, maar om de strandgangers beter te kunnen spreiden rijden de treinen door tot 23.00 uur.
Daarna rijden er nog twee treinen per uur. De NS treft samen met gemeente, politie en veiligheidsregio maatregelen om reizigers gedoseerd op het perron toe te laten zodat de treinen op tijd kunnen vertrekken. Het vervoersbedrijf vraagt mensen rekening met elkaar te houden en de 1,5 meter afstand na te leven.
Een 30-jarige man uit Italië heeft een geldboete van 500 euro opgelegd gekregen omdat hij op 24 juni weigerde een mondkapje op te doen in het vliegtuig van Gran Canaria naar Nederland. Van het boetebedrag is 200 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar, meldt de rechtbank Noord-Holland.
De man vloog met Transavia van Las Palmas naar Schiphol. Ondanks aanwijzingen van de gezagvoerder en het cabinepersoneel weigerde hij meerdere keren zijn mondkapje op te doen. In plaats daarvan ging hij de discussie aan over het nut van de afstandsregels.
De rechter neemt het de man zeer kwalijk dat hij de aanwijzingen van de gezagvoerder niet opvolgde. In een besloten omgeving als in een vliegtuig ben je verplicht te doen wat de gezagvoerder zegt, niet alleen voor jezelf, maar ook in het belang van de medepassagiers. Het Openbaar Ministerie had een geldboete geëist van 300 euro.
Op een nertsenfokkerij in het Brabantse Boxmeer is het coronavirus gevonden. Het is de 27e nertsenboerderij waar het virus de kop op heeft gestoken. Alle nertsen van de voorgaande 26 zijn geruimd, en dat lot treft ook de 12.500 dieren van het bedrijf in Boxmeer.
Sinds duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen, worden wekelijks dode dieren getest op het coronavirus. Zo kwam ook de besmetting in Boxmeer aan het licht. Het overgrote deel van de Nederlandse nertsenhouderijen staat in het oosten van de provincie Noord-Brabant.
Er gelden nog altijd strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.
© ANP — Medewerkers van de NVWA zijn bezig met het ruimen van nertsen op een met het coronavirus besmette nertsenfokkerij. Als het aantal coronapatiënten "aanzienlijk stijgt", kan het Outbreak Management Team (OMT) het mondkapjesadvies heroverwegen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het OMT adviseerde eerder deze week om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren, omdat het niet wetenschappelijk is bewezen dat dit een effectieve maatregel is tegen de verspreiding van het coronavirus.
Voordat het OMT zich hier opnieuw over buigt, moet er eerst wel worden onderzocht welke niet-medische mondkapjes het meest effectief zijn in het blokkeren van druppeltjes uit de neus of mond. Daarnaast moet er training en voorlichting komen bij "elk gebruik van mondneuskapjes", schrijft De Jonge. Bij het OMT leven namelijk nog steeds zorgen over schijnveiligheid als mensen mondkapjes dragen. Het OMT vreest dat mensen zich minder goed aan de anderhalve meter afstand houden wanneer ze een mondkapje dragen, of toch besmet raken wanneer ze eten, drinken, of het masker op en af doen.
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen lastig zijn voor mensen met een handicap. Voor sommige mensen is het bijvoorbeeld moeilijk om iemand te verstaan wanneer die achter een plexiglas wand staat. Blinden en slechtzienden lopen in vaste routes door winkels, maar daar zijn hekken, linten, stickers en waarschuwingsborden aangebracht. En wie slecht kan zien, kan ook moeilijk zien wat 1,5 meter afstand is. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens.
De adviesraad roept op om meer rekening te houden met mensen met een handicap, en waar nodig de maatregelen aan te passen. Winkels zouden bijvoorbeeld andere manieren dan winkelmandjes en -karren kunnen gebruiken om te tellen hoeveel mensen binnen zijn. Aanwijzingen op de vloer kunnen beter zichtbaar en voelbaar worden gemaakt, en plexiglas zou afgebakend kunnen worden, zodat dit beter zichtbaar is.
Het College voor de Rechten van de Mens kreeg eind mei en begin juni 147 meldingen over problemen.
De Duitse economie economie is in het tweede kwartaal met ruim 10 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit als gevolg van de coronacrisis, meldt het Duitse federale statistiekbureau op basis van een voorlopige raming. Het is de sterkste krimp voor Duitsland sinds het begin van de metingen in 1970.
Het bbp-cijfer (bruto binnenlands product) valt bovendien slechter uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee gerekend op een krimp van de grootste economie van Europa met 9 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was een bijgestelde neergang met 2 procent te zien voor de Duitse economie.
In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar daalde het Duitse bbp met 11,7 procent. De coronacrisis en de lockdownmaatregelen raakten bijvoorbeeld de Duitse auto-industrie hard, net als de investeringen, export en winkelverkopen. Om de crisis het hoofd te bieden is de Duitse overheid met omvangrijke steunpakketten voor de economie gekomen, terwijl ook maatregelen werden getroffen om massa-ontslagen te voorkomen.
De Deutsche Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, kondigde drie dagen geleden al een 'enorme krimp' van de economie in het tweede kwartaal aan.
Het Duitse federale arbeidsbureau maakte donderdag ook bekend dat de werkloosheid in Duitsland in juli stabiel is gebleven op 6,4 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna vijf jaar. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
Het aantal coronabesmettingen wereldwijd is de 17 miljoen voorbij. Het dodental staat inmiddels op ruim 667.000, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.
Het is donderdag een half jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak bestempelde als een internationale noodsituatie. Het virus, dat voor het eerst opdook in China, heeft zich sindsdien verder verspreid over de wereld. De afgelopen vier dagen zijn wereldwijd een miljoen nieuwe besmettingen vastgesteld.
De Verenigde Staten zijn volgens officiële cijfers het zwaarst getroffen land. Daar hebben de autoriteiten melding gemaakt van 4,4 miljoen besmettingen en ruim 150.000 doden. Daarna volgt Brazilië met 2,5 miljoen coronagevallen en meer dan 90.000 overleden patiënten. Ook in India grijpt het virus om zich heen. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg er vandaag met ruim 52.000 naar bijna 1,6 miljoen. Het was de eerste keer dat in een etmaal meer dan 50.000 nieuwe coronagevallen worden gemeld in het land, waar het dodental op bijna 35.000 staat.
In Europa is het Verenigd Koninkrijk het zwaarst getroffen. Daar zijn meer dan 300.000 besmettingen en 46.000 doden gemeld. Ook in grote Europese landen als Frankrijk, Italië en Spanje zijn in enkele maanden tijd tienduizenden patiënten overleden.
Het daadwerkelijke aantal besmettingen in de wereld ligt vermoedelijk fors hoger dan wordt gemeld. Dat komt omdat niet iedereen met het virus wordt getest. Sommige mensen merken niet dat ze besmet zijn, terwijl andere patiënten wel ernstig ziek worden.
Ook het officiële dodental dat wordt gemeld door overheden geeft soms geen volledig beeld. Dat cijfer komt niet overal op dezelfde manier tot stand.
De omzetdaling van exporterende bedrijven is in juli opnieuw iets minder sterk dan in de voorgaande maanden. Ook zeggen minder bedrijven last te hebben van de coronacrisis. Dat zijn de uitkomsten van de maandelijkse coronamonitor van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.
De omzet van de exporterende bedrijven ligt gemiddeld 28 procent lager, tegen een min van 30 procent in juni. Van de ondervraagde bedrijven zegt nu nog 55 procent last te hebben van de coronacrisis. Dat was vorige maand nog 63 procent. Steeds meer bedrijven zien ook verbeteringen in hun leveringsketen.
Wel zijn exporterende ondernemingen negatiever over de duur van de impact van de coronacrisis. 30 procent denkt ook volgend jaar nog last te houden, tegen 25 procent in juni.
Volgens directeur Bart Jan Koopman van evofenedex gaat het "heel langzaam de goede kant op", maar is er geen reden voor al te veel optimisme. "De klap van faillissementen en werkloosheid moet nog komen en ook het vertrouwen is nog zeer broos. Het stimuleren van herstel is echt nodig voor de Nederlandse en de Europese economie."
Burgemeesters die zien dat het op sommige plekken te druk wordt, mogen gaan experimenten met een lokale mondkapjesplicht of met andere maatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden. Dat besloten het kabinet en de 25 veiligheidsregio's gisteren na overleg. Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, is er behoefte aan maatwerk en wordt de komende weken gekeken naar de voorwaarden van de experimenten.
Burgemeester Aboutaleb riep eerder al op tot die maatregel, omdat het aantal besmettingen in de stad flink stijgt.
Het Franse modehuis Hermès, vooral bekend van de zijden sjaaltjes en de Kelly- en Birkin-tassen, is de dupe geworden van winkelsluitingen als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De omzet daalde de afgelopen drie maanden met 42 procent.
Hoewel Hermès meestal een sterke speler is in tijden van crisis dankzij zijn altijd gewilde lederwaren, zakte de winst in met 55 procent vergeleken met een jaar eerder, naar 335 miljoen euro. Net als concurrenten Prada en Louis Vuitton werd het modemerk flink geraakt doordat het winkelende publiek thuisbleef.
De inkomsten uit Europa daalden het afgelopen kwartaal met 61 procent. In Azië daalden de inkomsten 'slechts' met 18 procent, aangezien landen als China en Zuid-Korea eerder met hun lockdowns konden stoppen. Azië was vorig jaar goed voor de helft van de omzet van Hermès.
Inmiddels zijn bijna alle Hermès-winkels heropend. Hoewel de impact van de pandemie in de toekomst moeilijk te voorspellen blijft, zei het bedrijf dat het een "ambitieus doel" heeft voor de omzetgroei. Er werden geen exacte cijfers genoemd. Directeur Axel Dumas benoemde onder meer dat "de trouwe klanten" en het "alomvattende netwerk" van Hermès twee belangrijke pijlers zijn die het herstel van het merk zullen ondersteunen.
Inwoners van Hongkong mogen ondanks de coronacrisis toch weer ontbijten of lunchen in restaurants. De autoriteiten in de metropool draaien maatregelen terug die mensen dwongen op de stoep, onder bruggen of in stadsparken te eten.
In Hongkong mochten mensen sinds gisteren alleen nog eten afhalen bij restaurants. Daardoor moesten veel mensen noodgedwongen lunchen in de openbare ruimte, ondanks de regen en de hitte. ,,Het is hinderlijk maar we hebben geen keus vanwege Covid-19", zei een 40-jarige bouwvakker tegen de krant South China Morning Post. ,,Normaliter zouden we naar een horecazaak in de buurt gaan om even te zitten, te ontspannen en af te koelen in een ruimte met airconditioning."
De plaatselijke autoriteiten gooien nu het roer om vanwege de overlast. Restaurants mogen vanaf vrijdag weer klanten ontvangen tijdens ontbijt- en lunchtijd. Ze moeten wel op halve capaciteit draaien en er mogen maximaal twee personen aan een tafel zitten. De overheid opende vandaag ook negentien gemeenschapscentra. Die zijn een paar uur per dag open en zijn bedoeld voor mensen die niet op hun werk kunnen lunchen.
Olie- en gasconcern Shell heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies van 18,1 miljard dollar geleden door de lagere olieprijzen en afschrijvingen op de waarde van bezittingen als gevolg van de coronacrisis. Het Brits-Nederlandse bedrijf had eind juni al gemeld dat vanwege de crisis veel minder olieproducten werden verkocht en dat er enorme afwaarderingen zouden komen. Die afschrijvingen waren in totaal 16,8 miljard dollar.
Shell zette wel een winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) van 638 miljoen dollar in de boeken, terwijl analisten hier juist een verlies hadden verwacht. In het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de ccs-winst uit op bijna 3,5 miljard dollar.
Het is de Europese vliegtuigbouwer Airbus de afgelopen twee maanden niet gelukt nieuwe vliegtuigen te verkopen. Juli was de vierde maand dit jaar dat het bedrijf geen deal wist te sluiten, blijkt uit een presentatie van de kwartaalcijfers. De teller qua bestellingen bleef in het eerste halfjaar steken op 298 toestellen, waarvan 8 in het tweede kwartaal.
Airbus had het afgelopen kwartaal zwaar te lijden van de coronacrisis. De omzet daalde op jaarbasis met 55 procent naar 8,3 miljard euro. Onder de streep bleef een verlies van bijna 1,5 miljard euro staan. In dezelfde periode vorig jaar boekte de vliegtuigmaker nog een winst van bijna 1,2 miljard euro. "De impact van de coronapandemie op onze financiën is zeer zichtbaar in het tweede kwartaal, met een halvering van de levering van commerciële vliegtuigen voor het eerste halfjaar vergeleken met een jaar geleden", zegt topman Guillaume Faury.
Eind juni werd bekend dat Airbus tot de zomer van volgend jaar bijna 15.000 banen schrapt. Ook schroeft het bedrijf de productie flink terug als gevolg van de coronacrisis. Volgens Faury zijn verstrekkende maatregelen nodig om te zorgen dat de onderneming gezond blijft. Airbus wil ook meer geld lenen. In totaal moet er via kredietlijnen en kostenbesparingen 30 miljard euro beschikbaar komen om de pandemie het hoofd te bieden.
ArcelorMittal ziet voorzichtige tekenen van herstel op de staalmarkt na de harde klappen die het bedrijf kreeg in de afgelopen periode door de coronacrisis. Door de virusuitbraak en de lockdownmaatregelen ging het bedrijfsresultaat van 's werelds grootste staalproducent in het tweede kwartaal omlaag, maar viel het wel hoger uit dan ArcelorMittal zelf had verwacht.
Het ebitda-resultaat, de belangrijkste winstgraadmeter van het bedrijf, bedroeg 707 miljoen dollar, tegen 967 miljoen dollar in het eerste kwartaal. ArcelorMittal had zelf een prognose uitgesproken voor een ebitda in een bandbreedte van 400 miljoen tot 600 miljoen dollar.
De omzet kwam uit op bijna 11 miljard dollar. Dat was 14,8 miljard dollar in het eerste kwartaal. De verschepingen van staal gingen met ruim 24 procent omlaag tot 14,8 miljoen ton in vergelijking met de voorgaande periode. Om de crisis het hoofd te bieden is ArcelorMittal bezig met verschillende maatregelen om kosten te verlagen, terwijl de productie werd verlaagd vanwege de zwakkere vraag. De productie van ruw staal was in de afgelopen periode 14,4 miljoen ton, tegen 21,1 miljoen ton in het eerste kwartaal.
Volgens topman Lakshmi Mittal waren de afgelopen zes maanden en met name het tweede kwartaal de moeilijkste periodes in het bestaan van ArcelorMittal. ,,Er zijn nu wel signalen dat de activiteit begint aan te trekken, met name in regio's waar de lockdownmaatregelen zijn beëindigd, maar het is verstandig om voorzichtig te blijven over de verwachtingen."
© EPA — CEO en miljardair Lakshmi Mittal. Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen in België is tussen 20 en 26 juli gestegen naar 347,4. In vergelijking met een week eerder is dat een stijging met 77 procent. Dat blijkt uit het coronadashboard van donderdagochtend van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano.
Ook het aantal besmettingen per 100.000 inwoners blijft verder stijgen, naar 33,1 gevallen. Dinsdag waren dat nog 31,7 gevallen per 100.000 inwoners. In België zijn nu 67.335 besmettingen vastgesteld, 673 meer dan het totaal dat woensdag werd gemeld.
Samen met de besmettingen stijgt ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames. De voorbije week waren dat er gemiddeld 17,7 per dag, een stijging met 32 procent. Het aantal overlijdens blijft intussen nog altijd dalen. De gegevens van de laatste zeven dagen melden 2,3 sterfgevallen. De daling met 16 procent is echter minder uitgesproken dan ze de voorbije dagen was. In totaal eiste het longvirus in België 9836 levens.
In de eerste zeven maanden van dit jaar heeft de Koninklijke Marechaussee (KMAR) bijna duizend personen geweigerd aan de Nederlandse buitengrenzen. Van hen werden er 302 teruggestuurd op basis van de inreisbeperkingen vanwege corona. Dat meldt De Telegraaf op basis van cijfers die de marechaussee verzamelde op verzoek van de krant. De meeste mensen die werden teruggestuurd waren afkomstig uit de Verenigde Staten.
,,We hebben onze handen vol aan de weigeringen en onderzoeken aan de grens vanwege de Covid-19-regels", zegt een KMAR-woordvoerder. ,,Daarnaast worden we overspoeld met vragen van reizigers die niet meer weten wat nu wel en niet is toegestaan."
De marechaussee zegt scherp te blijven op misstanden. ,,Want reizigers proberen ons vaak te slim af te zijn. Maar als de documenten niet in orde zijn, moeten we onverbiddelijk mensen terugsturen", aldus de woordvoerder.
Sinds deze week is de marechaussee extra druk, omdat Nederlanders met een buitenlandse liefde hun vriend of vriendin weer naar Nederland kunnen laten komen. ,,Maar pas als bewijsstukken, verklaringen en eventuele garantstellingen bij aankomst aan ons worden getoond en kunnen worden gecheckt."
In de Australische staat Victoria zijn donderdag meer dan 700 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Sinds de uitbraak van het longvirus zijn in geen enkele staat in het land binnen een etmaal zoveel nieuwe infectiegevallen vastgesteld. Maandag, toen het vorige record in dezelfde staat werd gevestigd, waren er ruim 500 besmettingen.
Er zijn dertien nieuwe coronadoden, ook dat is een record. Zondag registreerde Australië tien dagelijkse doden als gevolg van het longvirus. "Ik ben natuurlijk bezorgd om te zien dat deze cijfers toenemen. Het is in sommige opzichten niet onverwachts als er zoveel gevallen zijn in de private ouderenzorg", zei premier Daniel Andrews van Victoria aan verslaggevers in Melbourne. Te veel mensen gingen werken toen ze ziek waren of terwijl ze wachtten op testresultaten, voegde hij eraan toe.
De autoriteiten proberen een tweede golf te bedwingen door de ongeveer 5 miljoen mensen in Melbourne meer dan twee weken geleden opnieuw in lockdown te laten gaan. Mensen in de stad moeten buiten mondkapjes dragen en worden gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven.
Ook in de rest van de staat is vanaf zondag iedereen verplicht een masker te dragen. Inwoners in het zuiden van de staat mogen aan het einde van de dag op donderdag geen bezoekers meer ontvangen.
Sint-Maarten zal vanaf 1 augustus toeristen uit de Verenigde Staten ontvangen. Dat heeft minister van Toerisme en Economie Ludmilla de Weever woensdag bekendgemaakt. Het gaat volgens haar om een 'zeer beperkt vluchtschema' van in totaal tien vluchten per week van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen uit onder meer New York en Florida.
Oorspronkelijk zou Sint-Maarten op 1 juli al opengaan voor Amerikaanse toeristen, maar dat werd uitgesteld vanwege het grote aantal coronabesmettingen in de VS. Vanaf 1 augustus zijn Amerikanen nu welkom, maar ze moeten we een coronatest laten uitvoeren vlak voor ze naar Sint-Maarten vertrekken. Europeanen en toeristen uit het Caribisch gebied zijn welkom sinds 1 juli.
Sint-Maarten heeft in de afgelopen week zo'n veertig extra besmettingen geregistreerd. Het totaal stond woensdag op 47. Als gevolg daarvan zijn mondkapjes sinds dit weekend verplicht gesteld in publieke ruimtes en laat Bonaire vanwege het besmettingsgevaar geen passagiers uit Sint-Maarten meer toe. Nu er ook Amerikanen op het eiland komen sluit het Franse gedeelte van het eiland, Saint Martin, de grenzen met Sint-Maarten.
De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft woensdag aangekondigd dat leden van het Huis en medewerkers verplicht een mondkapje moeten dragen.
De Congresleden mogen hun maskers afdoen als ze het Huis toespreken, aldus Pelosi. ,,De voorzitter verwacht dat alle leden en medewerkers zich aan deze verplichting houden als teken van respect voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van anderen die aanwezig zijn in de kamer en de omliggende ruimtes", zei de voorzitter.
Het besluit komt nadat het Republikeinse congreslid Louie Gohmert, die gedurende de pandemie steeds weigerde een masker te dragen, woensdag positief op Covid-19 testte. Ten minste drie van zijn collega's zeiden daardoor in thuisisolatie te zullen gaan.
Pelosi waarschuwde dat ze de bevoegdheid heeft om een lid van de vloer te laten verwijderen als die geen mondkapje draagt. Leden die vergeten een masker mee te nemen, kunnen volgens haar een exemplaar bij de ingang van het Huis ophalen.
Betalingsbedrijf PayPal deed afgelopen kwartaal goede zaken omdat mensen vanwege de coronapandemie veel meer digitale betalingen deden. Er werd ook meer online geshopt en dat stuwde de resultaten van PayPayl. Volgens topman Dan Schulman was dit het beste kwartaal ooit voor zijn bedrijf.
De omzet dikte met 22 procent aan tot 5,3 miljard dollar. Onder de streep bleef 1,5 miljard dollar over, waar een jaar eerder nog 823 miljoen dollar winst in de boeken ging.
PayPal kwam ook met andere cijfers. Zo waren alle betalingen via het bedrijf goed voor 222 miljard dollar. Dat is 29 procent meer dan een jaar eerder. Verder werden er per saldo meer dan 21 miljoen nieuwe accounts geopend. Zo'n sterke klantenaanwas heeft PayPal ook nog nooit eerder meegemaakt.
In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur 69.074 inwoners besmet geraakt met het coronavirus en 1595 gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Het gaat in beide gevallen om de hoogste stijgingen in een etmaal sinds het begin van de pandemie. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die woensdag door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zijn bekendgemaakt.
Sinds het virus is uitgebroken zijn meer dan 2,5 miljoen Brazilianen geïnfecteerd en 90.134 van hen gestorven. Na de Verenigde Staten is Brazilië wereldwijd het zwaarst getroffen door de coronapandemie.
De Verenigde Staten telt inmiddels meer dan 150.000 coronadoden, zo blijkt uit actuele cijfers van het gezaghebbende Johns Hopkins University (JHU). De VS is is nog steeds het zwaarst getroffen land ter wereld. De meeste doden vielen in de staat New York: 32.658. Daarna komen New Jersey (15.798) en Californië met 8.724 overlijdens.
Verschillende Europese landen kampen met toenemende coronabesmettingen. Europese inwoners lijken het steeds moeilijker te vinden om zich aan de coronamaatregelen te houden. Bij onze zuiderburen wordt vooral Antwerpen angstig in de gaten gehouden. De havenstad en omgeving registreren plots de helft van alle besmettingen in heel België. Dus volgden extra coronabeperkingen bovenop de toch al niet milde landelijke maatregelen. In Frankrijk heeft de minister van Volksgezondheid opgeroepen tot waakzaamheid na een sterke stijging van het aantal besmettingen bij jongeren en de Duitse minister van Volksgezondheid maakt zich ernstige zorgen voer de toename van het aantal gevallen in de afgelopen weken. En ook in Spanje duiken er nieuwe brandhaarden op. Vorige week gaven de Spaanse autoriteiten toe dat het aantal besmettingen zorgwekkend rap toeneemt sinds het opheffen van de strikte maatregelen. Het land neemt daarom opnieuw strengere maatregelen om de uitbraken in te dammen.
© AP — Veel Europese landen zetten zich schrap voor een nieuwe golf van besmettingen. Reizigers uit corona-risicogebieden moeten zich bij terugkeer in Duitsland verplicht laten testen op Covid-19. Dat maakte minister Jens Spahn (Volksgezondheid) bekend.
Met de stap wil de Duitse overheid een nieuwe golf besmettingen voorkomen. Vakantiegangers kunnen zich bij terugkeer al enkele dagen vrijwillig laten testen op luchthavens. Bij een negatief resultaat hoeven reizigers die in risicolanden waren, niet veertien dagen verplicht in isolatie. Duitsland beschouwt onder meer de Verenigde Staten, Turkije en Israël als risicovol. Ook Nederland maakt zich zorgen om terugkerende vakantiegangers. . Donderdag maakt het kabinet daar meer over bekend.
De quarantaine waar de Marokkaanse autoriteiten begin deze week acht steden in plaatsten, heeft volgens woensdag gepubliceerde cijfers tot bijna tweehonderd verkeersongelukken geleid. In de paniek die ontstond door de afkondiging zijn veel mensen op pad gegaan om nog gauw in een bepaalde stad te komen of om er weg te gaan. In het verkeer leidde dit zondag en maandag tot enorme files en talrijke ongelukken waarbij vijftien doden en meer dan driehonderd gewonden zijn gevallen, onder wie bijna twintig zeer ernstig gewonden.
De regering kwam zondagavond opeens met de quarantainemaatregel voor de acht steden inclusief Casablanca, Marrakesh en Tanger. Dit was in de aanloop naar het islamitische feest Aïd al-Adha of Offerfeest, eind deze week. Dan gaan normaal gesproken velen op pad voor familiebijeenkomsten. De maatregel leidde tot ongebruikelijk veel kritiek in Marokkaanse media op het regeringsbeleid. De regering werd onverantwoordelijk en ondoordacht genoemd en zou gevaarlijk spel spelen door een quarantaine slechts 5 uur van de voren af te kondigen.
Het land van 36 miljoen inwoners heeft tot dusver relatief weinig geleden onder het kennelijk via Italië opgedoken virus uit China. Het telde circa 22.000 besmettingen en 334 sterfgevallen.
De veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes. Dat is vandaag besloten in het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de 25 regio's. Over de voorwaarden waaronder die experimenten mogen plaatshebben wordt nog nagedacht. Wettelijk gezien kunnen en mogen de burgemeesters namelijk helemaal geen mondkapjesplicht invoeren in hun stad of regio, meent hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen.
Als er op dit moment ergens in Nederland een mondkapjesplicht gaat gelden, houdt dat voor de rechter geen stand, zodat eventuele boetes ook vervallen. Daarvan is Brouwer overtuigd. Hij stelt dat de speciale coronawet die het kabinet heeft ingediend eerst door de Eerste en Tweede Kamer moet worden goedgekeurd. In die wet is namelijk de bevoegdheid tot het voorschrijven van bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes opgenomen. Zolang de coronawet er niet is, is er geen wettelijke grondslag voor verplichte kledingvoorschriften.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei dat men ,,alles uit de kast moet halen om gedrag weer goed te krijgen.'' Hij denkt daarbij onder andere aan publiekscampagnes, maar ook op het gericht aanspreken van bepaalde doelgroepen zoals jongeren. ,,Het belangrijkste is dat regio's de ruimte hebben om op te treden'', zei Bruls. En: ,,Het blijft balanceren tussen de vrijheden die we hebben en anderzijds de bescherming tegen een heel ernstig virus.''
Terugkerende toeristen zijn volgens Bruls een punt van zorg. Donderdag maakt het kabinet daar meer over bekend.
© ANP — Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls Veiligheidsregio's willen mondkapjes inzetten om te kijken of het dragen ervan invloed kan hebben op het gedrag van mensen. Dat zei voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls na afloop van overleg met het RIVM en het kabinet.
Het gaat niet alleen om het dragen van mondkapjes, maar er worden mogelijk ook andere maatregelen getroffen in bepaalde regio's om het coronavirus te bestrijden. Het kan bijvoorbeeld gaan om regio's waar het aantal besmettingen flink oploopt. Over de voorwaarden wordt nog gesproken, zei Bruls.
Er is nog geen besluit over een lokale mondkapjesplicht, het kabinet en de veiligheidsregio's praten wel door over wat zij 'experimenten' noemen.
Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Dat zei corona-adviseur van het instituut Jaap van Dissel na een bijeenkomst met de voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Volgens Van Dissel hebben mondkapjes een 'buitengewoon klein effect' bij het voorkomen van besmettingen.
Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM boog zich dinsdag over de vraag of een mondkapjesplicht nut kan hebben. Het kabinet wil ook geen landelijke plicht.
Volgens het RIVM ontbreekt het bewijs om het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht te stellen. Er komt dan ook geen landelijke plicht voor het dragen van een mondkapje.
Het Veiligheidsberaad maakt zich grote zorgen over de manier waarop landbouwminister Carola Schouten de coronabesmettingen bij nertsenfokkerijen aanpakt. Zij zou te weinig oog hebben voor de angst van omwonenden van de fokkerijen en haar beleid onvoldoende afstemmen met de veiligheidsregio's.
Dat meldt RTL Nieuws op basis van een brief van voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. ,,Waar de coronacrisis begon als een gezondheidscrisis, is deze steeds meer een bron van maatschappelijke onrust en onbehagen geworden. Deze onrust heerst specifiek in delen van Nederland, die eerder geconfronteerd zijn met gezondheidscrises in relatie tot veehouderij en de afhandeling daarvan. Deze zorgen worden door het Veiligheidsberaad gedeeld'',schrijft Bruls.
© ANP — Medewerkers van de NVWA tijdens het ruimen van nertsen op een met het coronavirus besmette nertsenfokkerij. België waarschuwt inwoners dat een reis naar Nederland consequenties kan hebben. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft van Nederland een oranje bestemming in plaats van een groene gemaakt, wat inhoudt dat er voorwaarden aan de reis zijn verbonden.
De enige reden is het dringende advies van de Nederlandse overheid dat mensen die in de provincie Antwerpen zijn geweest twee weken in quarantaine moeten gaan, zegt een woordvoerder van het ministerie. ,,Reizen van Knokke naar Zeeland of van Belgisch naar Nederlands Limburg is wat ons betreft geen probleem”, vult hij aan.
President Poetin van Rusland heeft Russische inwoners gewaarschuwd dat de situatie in het land flink achteruit kan gaan. Poetin zei dat de coronasituatie nog altijd moeilijk is. Hij gaf zijn regering de opdracht om het land voor te bereiden op een toename van het aantal besmettingen. Met ruim 827 duizend besmettingen staat Rusland op de vierde plaats van zwaarst getroffen landen.
© ANP — President Poetin Opnieuw heeft de Amerikaanse president Donald Trump het malariamedicijn hydroxychloroquine aangeprezen. ,,Als ik iets adviseer, dan zeggen anderen het liefst: doe het niet'', zei de president tijdens een persconferentie.
Volgens Trump is het middel preventief . Baat het niet dan schaadt het niet, stelt hij, ondanks de vele waarschuwingen die zijn uitgegaan.
© Reuters — Donald Trump Mensen die in de provincie Antwerpen de avondklok en andere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus overtreden kunnen een boete krijgen tot maximaal ongeveer 1600 euro. ,,Er zal hard, kordaat worden opgetreden. No mercy'' , zei provinciegouverneur Cathy Berx op een persconferentie.
Zij verwacht een grote bereidheid om de regels na te leven en riep iedereen op dat ,,zeer stringent'' te doen. Berx hoopt dat de draconische maatregelen op korte termijn effect hebben. Die gaan woensdag in en zijn minimaal vier weken van kracht.
Restaurants en cafés moeten om 23.00 uur sluiten. Tussen 23.30 uur en 6 uur moet iedereen binnenblijven, behalve voor noodzakelijk werk of het ziekenhuis. Feesten en evenementen zijn verboden. In winkels en de horeca gelden strenge afstands- en hygiëneregels.
Op openbare plekken waar geen afstand kan worden gehouden is een mondkapje verplicht. Voor mensen die intensief aan het sporten zijn kan een uitzondering worden gemaakt. Fitnesscentra zijn dicht. Samenscholingen van meer dan tien mensen in de openbare ruimte zijn verboden. Uitvaarten mogen wel doorgang vinden.
Het zou te ver gaan om de stad volledig af te sluiten, zei Berx. De maatregelen gelden in de hele provincie, ook in plaatsen waar helemaal geen besmettingen zijn. Bijvoorbeeld burgemeesters in de regio Kempen bij de Nederlandse grens voelen zich gestraft en zijn hierover gefrustreerd, aldus de gouverneur.
Nederland heeft een negatief reisadvies gegeven voor de provincie. Noodzakelijk reis- en werkverkeer is toegestaan en Nederlanders op weg zijn naar het zuiden of naar huis mogen tijdens de avondklok door de provincie rijden, maar niet uitstappen om te tanken of om te pauzeren.
© ANP — 2020-07-28 20:09:58 ANTWERPEN - Illustratiebeeld van een horecagelegenheid in Antwerpen. De voorzitters van veiligheidsregio's zijn verdeeld over een landelijke of lokale mondkapjesplicht. Op het Utrechtse provinciehuis praten de burgemeesters woensdag over de mogelijkheid zo'n draagplicht in te voeren, nadat het Outbreak Management Team hier al een advies over uitbracht.
Bij 247 mensen in Nederland is woensdag het coronavirus vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni. Het is de vierde dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen boven de 200 ligt. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 1400 mensen positief getest.
De regio Rotterdam-Rijnmond is het epicentrum van Nederland. Het coronavirus is daar woensdag 68 keer vastgesteld, het hoogste aantal sinds eind april. In Midden- en West-Brabant kwamen 33 nieuwe gevallen aan het licht, in Amsterdam-Amstelland is het virus woensdag 31 keer vastgesteld, Hollands Midden meldde 18 positieve tests en in Haaglanden kregen 12 mensen woensdag te horen dat ze besmet zijn geraakt.
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is gezakt naar het laagste niveau sinds begin maart. In totaal behandelen ziekenhuizen nu nog 80 mensen vanwege het virus. Van hen liggen 17 op de intensive care (ic) en 63 op een verpleegafdeling, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Gisteren werden 19 patiënten op een ic behandeld en 77 op een verpleegafdeling, bij elkaar dus 96. Het aantal schommelt sinds begin juli rond de honderd.
In de afgelopen weken is het aantal coronabesmettingen flink toegenomen, en volgens de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen weken ook gestegen. Begin juli werden in een week tijd vijf mensen vanwege corona opgenomen in een ziekenhuis, vorige week kwamen negentien mensen in een ziekenhuis te liggen. Het gaat nog steeds om lage aantallen, benadrukken het RIVM en het LCPS.
Op de intensivecareafdelingen liggen ook 548 mensen met andere aandoeningen. In totaal behandelen intensivisten dus 565 mensen. Onder normale omstandigheden zouden ic's ongeveer 900 mensen behandelen.
© ANP Israël heeft een recordstijging van nieuwe coronagevallen gemeld. In een etmaal zijn 2093 gevallen geregistreerd. Daarmee is de grens van 2000 overschreden. Eerder was aangekondigd dat er strengere maatregelen komen als er meer dan 2000 nieuwe gevallen op een dag zijn.
Midden mei waren er nog geen honderd besmettingen per dag, maar na versoepelingen van de coronabeperkingen schoot het aantal infecties omhoog. Inmiddels is in Israël bij bijna 67.000 personen een besmetting vastgesteld. De helft genas, 490 mensen stierven aan het longvirus.
Aanvankelijk oogstte premier Netanyahu lof met zijn aanpak van de crisis, maar inmiddels zijn er dagelijks protesten van zijn tegenstanders. De crisis belast de economie, de werkloosheid steeg naar ongeveer 20 procent.
Het negatieve reisadvies dat Nederland heeft afgegeven voor de provincie Antwerpen komt hard aan bij winkeliers en horecazaken in de Vlaamse stad. Het wegblijven van het 'zeer gewaardeerde Nederlandse publiek' komt bovenop de avondklok en andere veiligheidsmaatregelen die woensdagavond van kracht worden vanwege de sterke groei van het aantal coronabesmettingen in Antwerpen.
Het reisadvies is 'zeker een extra klap', zegt Carl Van Dyck, directeur provincie Antwerpen van de vereniging van zelfstandige ondernemers UNIZO tegen het ANP. ,,Dit komt hard aan bij de winkeliers, hotels, cafeś en restaurants. Nederlanders leveren een aanzienlijke bijdrage aan de Antwerpse economie."
De horeca moet om 23.00 uur dicht en om 23.30 moet iedereen binnen zijn. Voor winkels en markten geldt dat in principe alleen moet worden geshopt, met een mondkapje. Een winkelbezoek mag niet langer duren dan een half uur.
Vliegtuigbouwer Boeing heeft het afgelopen kwartaal flink geleden onder de impact van de coronacrisis. Daarbij stortte ook de vraag naar de nieuwe 737 MAX-toestellen in. De omzet van het Amerikaanse bedrijf daalde op jaarbasis met 25 procent naar 11,8 miljard dollar.
Boeing leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van bijna 2,4 miljard dollar. Vorige week werd bekend dat de 737 MAX waarschijnlijk op zijn vroegst in oktober goedkeuring krijgt van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA). Boeing gaf eerder aan erop te rekenen voor eind september al weer 737 MAX-toestellen te kunnen leveren.
Aan het begin van het kwartaal werd een aantal fabrieken van Boeing stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Inmiddels zijn die allemaal weer open.
Italië verlengt de noodtoestand vanwege het coronavirus tot 15 oktober. Het parlement ging woensdag akkoord met een voorstel van de regering.
Door de noodtoestand kunnen onder andere sneller beslissingen worden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Er komt meer geld beschikbaar voor speciale maatregelen en regionale autoriteiten krijgen meer bevoegdheden om in te grijpen.
Italië was het eerste Europese land dat door corona werd getroffen en riep in januari de noodtoestand voor een halfjaar uit. Die verloopt donderdag.
,,Jammer genoeg is de pandemie nog niet helemaal over, hoewel de effecten meer onder controle zijn en regionaal begrensd", aldus premier Giuseppe Conte.
Een tijdlang was Italië de Europese brandhaard van de corona-uitbraak met overvolle ziekenhuizen en massale sterfte, vooral in plaatsen in het noorden. Tot nu toe telde het land ruim 35.100 coronadoden. Van de ruim 246.000 personen die besmet raakten, zijn er bijna 200.000 weer hersteld.
© EPA — Premier Giuseppe Conte na afloop van zijn speech over de verlenging van de noodtoestand. De 37 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO, hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar het recordbedrag van 11.000 miljard dollar ofwel 11 biljoen dollar aan staatsleningen uitgegeven om de coronacrisis te weerstaan. Dat is bijna 70 procent meer dan het gemiddelde bedrag dat in diezelfde periode in de afgelopen vijf jaar aan schulden werd uitgegeven, aldus het samenwerkingsverband van voornamelijk rijke landen.
De organisatie denkt dat voor het gehele OESO-gebied de schuld van overheden tegen het einde van dit jaar zal oplopen naar 52,7 biljoen dollar. Die inschatting ligt 3,5 biljoen dollar hoger dan de verwachting van voor de uitbraak van het coronavirus.
© REUTERS Op last van de Surinaamse gezondheidsautoriteiten zijn achttien advocaten in quarantaine gegaan. Zij zijn allemaal in contact geweest met twee medewerkers van de rechtbank die besmet bleken te zijn met het coronavirus. Dat bevestigt Samantha Gajdradj, voorzitter van de Surinaamse Orde van Advocaten.
Ook de bekende Surinaamse raadsman Irwin Kanhai, die onder anderen ex-president Desi Bouterse bijstaat in het decembermoordenproces, mag het gerechtsgebouw niet in. Hij gaat wel naar zijn eigen kantoor. De duur van de isolatie verschilt per persoon, afhankelijk van het moment waarop ze in contact waren met de rechtbankmedewerkers.
Het aantal actieve coronagevallen in Suriname vertoont nog een stijgende trend, vanochtend stond de teller op 521. Het totaal aantal positief geteste personen is 1510, hiervan zijn 965 mensen genezen en 24 overleden.
Het aantal patiënten op de ic-afdeling is de laatste dagen gestegen naar 11 terwijl 74 personen in het ziekenhuis liggen.
Farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft in het tweede kwartaal een lagere omzet geboekt, doordat minder mensen gedurende de coronapandemie een vaccin van de Britse medicijnmaker kregen. Daardoor verkocht het concern onder andere minder doses van zijn lucratieve vaccin tegen gordelroos.
De divisie voor vaccins had door de haperende vaccinatieprogramma's te maken met een omzetdaling van 29 procent tot 1,1 miljard pond (1,2 miljard euro). Behalve van het vaccin Shingrix tegen gordelroos, sleet het GSK-onderdeel ook minder DTP-prikken en middelen ter preventie van hersenvliesontsteking en hepatitis.
Het concern als geheel boekte een omzet van 7,6 miljard pond, 2 procent minder dan een jaar eerder.
In de hele provincie Antwerpen worden extra maatregelen genomen om het stijgende aantal coronabesmettingen in te dammen. Zo wordt een avondklok ingesteld vanaf 23.30 uur tot 06.00 uur, en moeten de horeca dicht om 23.00 uur. De maatregelen gaan vandaag in en blijven in elk geval vier weken van kracht
Topviroloog Marc Van Ranst is ervan overtuigd dat nog meer landen een negatief reisadvies zullen geven voor België als gevolg van de stijging van de coronacijfers. ,,Ze zullen hun inwoners afraden om naar (delen van) ons land te reizen of hen vragen om daarna in quarantaine te gaan", verwacht hij.
Gisteren gaf de Nederlandse regering een code oranje af voor de provincie Antwerpen en eind deze week zou Noorwegen volgen, met een code rood voor het hele land.
Uitbaters van diverse homogelegenheden in de Amsterdamse binnenstad overwegen dit weekend tijdens Pride Amsterdam hun zaken te sluiten. De eigenaren vinden dat de gemeente onvoldoende maatregelen heeft genomen om de verwachte drukte te reguleren. ,,Als er niet snel een beter plan komt, ga ik dat risico écht niet nemen. Dan heb ik het straks gedaan", zegt een van hen. Lees hier het hele verhaal.
© ANP Een op de vijf mensen die in Duitsland met corona in het ziekenhuis belandden, overleefde de virusinfectie niet. Dat heeft een studie onder 10.000 patiënten uitgewezen.
Zij werden tussen 26 februari en 29 april opgenomen in een van de 920 Duitse hospitaals. Meer dan de helft (53 procent) van de 1700 mensen die aan de beademing terechtkwamen, overleefde dat niet. Van de patiënten die niet werden beademd overleed uiteindelijk 16 procent. Het gaat volgens de onderzoekers om de eerste nationale analyse van de afgeronde ziekenhuisopnames in verband met corona.
,,De hoge sterftecijfers laten duidelijk zien dat een relatief hoog aantal mensen met een ernstig verloop van de ziekte in ziekenhuizen werd behandeld", aldus de chef van het instituut dat het onderzoek deed. Het ging volgens hem vooral om oudere mensen en mensen die al andere gezondheidsproblemen hadden.
© EPA Singapore Airlines heeft in het afgelopen kwartaal zijn grootste kwartaalverlies ooit geleden omdat door de coronacrisis de vloot van de luchtvaartmaatschappij vrijwel volledig aan de grond moest blijven. Het nettoverlies kwam uit op 1,1 miljard Singaporese dollar, omgerekend 681 miljoen euro. Vorig jaar werd nog een winst behaald van omgerekend bijna 69 miljoen euro.
De omzet van de luchtvaartmaatschappij uit de Aziatische stadstaat kelderde met 79 procent tot omgerekend 527 miljoen euro door de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus. Singapore Airlines denkt dat het jaren kan gaan duren voordat de passagiersaantallen weer terug zijn op het niveau van voor de crisis.
© REUTERS — Singapore Airlines De Europese Unie stelt vanaf begin augustus het coronamedicijn remdesivir beschikbaar aan de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie heeft hiervoor dinsdag een eerste contract ter waarde van 63 miljoen euro gesloten met de Amerikaanse farmaceut Gilead.
Met deze eerste levering van het middel met de merknaam Veklury kunnen ongeveer 30.000 patiënten met ernstige Covid-19-symptomen worden behandeld. De Europese Commissie zorgt voor een eerlijke verdeling, daarbij geadviseerd door het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
Volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Gezondheid) is de overeenkomst met Gilead ,,een belangrijke stap vooruit in ons gevecht om deze ziekte te overwinnen". Ondertussen wordt een volgende aanbesteding voorbereid voor de periode vanaf oktober.
Remdesivir wordt toegediend aan mensen met een longontsteking die extra zuurstof nodig hebben. Het medicijn kan het herstel van coronapatiënten met meerdere dagen versnellen. Het is het eerste medicijn tegen de virusziekte dat EU-breed wordt toegestaan. De Europese Commissie gaf begin deze maand toestemming.
Nederland heeft een eigen voorraad remdesivir, waarvan het ministerie van Volksgezondheid eerder zei dat die voldoende is.
© REUTERS De gezondheidsautoriteiten in België maken zich zorgen over de toename van het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen wordt opgenomen. Er komen gemiddeld 23 patiënten per dag bij, bijna een verdubbeling vergeleken met een week eerder. Er liggen nu 232 patiënten in een hospitaal, van wie 49 op de intensive care.
Ook het aantal besmettingen neemt verder toe. Gemiddeld raken 328 mensen per dag besmet, 70 procent meer dan een week eerder.
,,De huidige situatie is zorgwekkend", zei Boudewijn Catry van het Nationaal Crisiscentrum op een persconferentie. ,,We kunnen het tij nog keren. Zoek niet naar achterpoortjes om de regels te omzeilen. Beperk uw contacten. Het aantal infecties moet zo snel mogelijk omlaag."
Nieuwe maatregelen
Inwoners van België mogen sinds woensdag nog maar met vijf mensen nauw contact hebben naast hun huisgenoten. Die maatregel geldt minstens een maand. Belgen wordt aangeraden overal een mondkapje te dragen waar niet voldoende afstand kan worden gehouden.
In de provincie Antwerpen is de situatie het sterkst verslechterd. Daar wordt woensdagavond een avondklok van kracht tussen 23.30 uur en 06.00 uur. Horecazaken moeten om 23.00 uur sluiten. Op alle drukke plekken geldt een mondkapjesplicht. Nederland heeft een negatief reisadvies gegeven voor de provincie.
© ANP De Europese commissaris voor Volksgezondheid maakt zich zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen in verschillende Europese landen. Volgens haar komt die toename vooral door de laksheid van mensen die zich niet houden aan de afstands- en hygiëneregels.
In een verklaring zegt Stella Kyriakides zich ook zorgen te maken over de piek met besmettingen in haar geboorteland Cyprus. De autoriteiten daar kunnen de herkomst van die piek tot nu toe niet vinden.
Kyriakides zegt dat het groeiende aantal besmettingen aantoont dat een deel van de bevolking de gezondheids- en veiligheidsprotocollen niet meer naleeft. Een nieuwe golf besmettingen kan volgens haar worden voorkomen als we waakzaam blijven.
De Veiligheidsregio Zeeland zal vooralsnog niet individueel besluiten tot een regionale mondkapjesplicht. Alleen als er een landelijke plicht komt, gaat Zeeland daarin mee. Dat zei een woordvoerster woensdag. ,,Er komt geen mondkapjesplicht als dat niet landelijk wordt bepaald."
Uit een enquête van Omroep Zeeland bleek deze week dat veel Zeeuwen vinden dat (buitenlandse) toeristen zich in hun provincie onveilig gedragen. Er zijn te veel toeristen en ze houden zich niet aan de maatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, gaven veel mensen aan.
De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, die samen het veiligheidsberaad vormen, praten woensdag in Utrecht in een extra vergadering over mogelijk regionaal maatwerk tegen de verspreiding van het coronavirus. De discussie over mondkapjes is opnieuw opgelaaid omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland weer toeneemt.
© Jeffrey Groeneweg/Qphoto De oefenwedstrijd tussen KV Mechelen en Jong FC Utrecht gaat woensdag niet door. Vanwege de situatie in de provincie Antwerpen, waar Mechelen deel van uitmaakt, blijft de selectie van Jong FC Utrecht thuis.
Voor Antwerpen geldt sinds kort, vanwege het coronavirus, weer 'code oranje'. Dat betekent dat mensen het advies krijgen alleen naar deze regio in België te reizen als dit echt noodzakelijk is.
© ANP Mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten mogen tijdelijk een toeslag van 4,26 euro per patiënt in rekening brengen als gevolg van de corona-uitbraak, maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend.
Mondzorgaanbieders maken extra kosten zoals de aanschaf van mondkapjes, die zij na elke patiënt moeten weggooien. Ook moeten tandartsen bij sommige behandelingen uit voorzorg meer handelingen doen, waardoor ze meer tijd kwijt zijn per patiënt. Daarbij laten tandartsen soms spoelen met verdunde waterstofperoxide om verspreiding te voorkomen.
Voor kinderen (tot 18 jaar) wordt de nieuwe toeslag door alle zorgverzekeraars vergoed. Als patiënten aanvullend verzekerd zijn voor mondzorg, is dit afhankelijk van het beleid van de zorgverzekeraar. Mensen die geen aanvullende verzekering hebben, betalen de toeslag zelf.
Italiaanse hotels hebben een ‘pikante’ oplossing gevonden om hun door de coronacrisis sterk gedaalde inkomsten op te krikken. In Rome worden nu ook kamers per middag of zelfs per uur aangeboden, handig voor lovebirds die op zoek zijn naar een liefdesnestje.
Als het aan Belgisch topviroloog Marc van Ranst zou liggen, moet Nederland de mondkapjesplicht ook invoeren op drukke plaatsen. In België zijn mondkapjes sinds zaterdag verplicht in winkels en drukke openbare ruimtes.
Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus in België is opnieuw toegenomen, naar gemiddeld 327,7 per dag tussen 19 en 25 juli. Dat blijkt vanochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 70 procent in vergelijking met de vorige week.
Ook het aantal besmettingen per 100.000 inwoners blijft dan verder stijgen, naar 31,7 gevallen. Gisteren waren dat nog 30,2 gevallen per 100.000 inwoners. In België zijn nu 66.662 besmettingen vastgesteld, 234 meer dan het totaal dat gisteren werd gemeld.
Samen met de besmettingen stijgt ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames. De voorbije week waren dat er gemiddeld 17,9 per dag, een stijging van 45 procent.
Het aantal sterfgevallen blijft intussen nog altijd dalen. De gegevens van de laatste zeven dagen melden 2,1 sterfgevallen, een daling van 29 procent. In totaal eiste het virus bij onze zuiderburen al 9.833 mensenlevens.
Mensen die kortgeleden een coronatest bij de GGD lieten doen die negatief uitpakte, hebben langer op de uitslag moeten wachten dan de bedoeling is. De oorzaak was een technische storing, die echter geen invloed had op de snelheid waarmee werd gemeld dat mensen wel corona hadden.
Dat zegt de GGD. De storing werd maandag aan het einde van de dag geconstateerd. Zo'n 7300 mensen, die eind vorige week en in het weekeinde werden getest, hebben daardoor langer dan 48 uur geduld moeten hebben. Het streven is om alle uitslagen binnen die tijd door te geven.
Alle mensen uit genoemde groep zijn dinsdag alsnog gebeld met de uitslag. GGD GHOR Nederland 'betreurt het zeer dat deze mensen langer dan gewenst in onzekerheid hebben gezeten of ze besmet waren met het coronavirus'. Naar de exacte oorzaak wordt nog onderzoek gedaan. Er is een tijdelijke oplossing gevonden om te voorkomen dat het probleem zich nu weer voordoet.
De coronacrisis heeft sportmerk Puma in het tweede kwartaal hard geraakt. De resultaten van de onderneming werden zeer negatief beïnvloed door winkelsluitingen in de Verenigde Staten en Europa in een poging de verspreiding van het virus te beperken. Puma zette in de verslagperiode een verlies van bijna 96 miljoen euro in de boeken. Een jaar eerder maakte het sportmerk nog 49,7 miljoen euro winst.
Door een slechte start in april en mei was ook de omzetdaling fors. Puma zag de opbrengsten in het tweede kwartaal met 31 procent teruglopen tot 831 miljoen euro. In juni verbeterde de verkoop iets en daalde deze nog maar met 6 procent. Hoewel de verkoop in China in het tweede kwartaal verbeterde, was het herstel in Azië niet zo sterk als gehoopt, door een zwakkere verkoop in Japan en India.
,,Het tweede kwartaal was het moeilijkste kwartaal dat ik ooit heb meegemaakt. Ik had nooit verwacht dat een virus 85 procent van alle winkels zou kunnen sluiten", zegt topman Björn Gulden. ,,De onzekerheid rond corona en het feit dat besmettingen wereldwijd nog steeds toenemen, maakt het onmogelijk om een financieel vooruitzicht te bepalen."
Wel zei Gulden te willen investeren in het ontwikkelen van nieuwe producten en marketing en dat er "lokaal veel besluiten zullen worden genomen".
© EPA — Puma CEO Bjorn Gulden De farmaceutische bedrijven Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) gaan de Britse regering 60 miljoen doses van hun potentiële coronavaccin leveren. Daarover hebben de partijen een overeenkomst gesloten, waarover geen financiële details werden verstrekt.
Het Franse Sanofi en het Britse GSK verwachten dat een van hun mogelijke vaccins tegen Covid-19 op zijn vroegst in de eerste helft van volgend jaar is goedgekeurd. De farmaceuten schalen de productie van de benodigdheden voor het vaccin op, zodat ze het mogelijke vaccin wereldwijd beschikbaar kunnen maken en tot een miljard doses per jaar kunnen produceren. Sanofi en GSK zijn ook in gesprek over leveringen met wereldwijde organisaties, de Verenigde Staten en de Europese Commissie.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw het gebruik van hydroxychloroquine aangeraden om het coronavirus te bestrijden, in tegenspraak met zijn eigen volksgezondheidsfunctionarissen.
Hij stelde dat het omstreden malariemedicijn enkel wordt bekritiseerd omdat hij het had voorgesteld.
Er is vooralsnog geen bewijs dat het medicijn het virus kan bestrijden. Medische experts waarschuwen dat het middel hartproblemen kan veroorzaken.
© EPA De Arubaanse toerismeorganisatie ATA verwacht dat er in de maand juli in totaal 14.000 toeristen het eiland zullen bezoeken. Aruba had op 7.000 mensen gerekend. Het eiland ging op 1 juli open voor toeristen uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Op 10 juli werden de grenzen voor Amerikaanse toeristen geopend.
Er was veel angst voor coronabesmettingen, maar een grote toename van het aantal gevallen is uitgebleven. Aruba kent nu veertien geregistreerde besmettingen, waarvan negen bij toeristen. De economie van Aruba is voor een groot deel van toerisme afhankelijk.
Ruim zestig migranten die in de Middellandse Zee zijn gered door de kustwacht in Malta, zijn positief getest op coronavirus. De migranten - vermoedelijk afkomstig uit Eritrea, Marokko en Soedan - waren naar verluidt 30 uur op zee toen hun schip dreigde te zinken, meldt BBC.
,,Migranten die per boot aankomen, worden onmiddellijk 14 dagen in quarantaine geplaatst en getest. De positief geteste migranten blijven geïsoleerd", aldus het ministerie van Volksgezondheid van Malta.
De groep was naar verluidt met een kleine boot vertrokken uit Libië. Ze werden pas ontdekt na het uitzenden van een noodsignaal.
De werkzaamheden vorig jaar én de coronacrisis zijn de nekslag geweest voor De Gelagkamer in Nijmegen. Het restaurant is vrijdag 17 juli failliet verklaard.
Exploitant Peter Wolters heeft het faillissement zelf aangevraagd. ,,In 2017 hebben we een florerend bedrijf overgenomen. We hebben 400.000 euro geïnvesteerd in de overname. Maar door de verbouwing van de Waalkade hebben we een enorme terugslag gehad in de omzet. Het was een bleeding situatie. Begin dit jaar hadden we het weer op de rit, maar toen kwam corona en moesten we vanaf 16 maart dicht.”
Sint-Maarten heeft in de afgelopen 48 uur zes nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat maakte de regering van het eiland gisteravond bekend. Daarmee is het totaal aantal besmettingen op 42 gekomen en lijkt de snelle stijging van de dagen daarvoor wat afgezwakt.
Sint-Maarten had op vrijdag 24 juni 18 besmettingen geregistreerd, twee dagen later was dat gestegen tot 36. De regering stelde daarop het gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes verplicht en sloot onder meer bars, nachtclubs en bingo-bijeenkomsten om verdere verspreiding te voorkomen.
In Duitsland zijn 684 nieuwe coronagevallen geteld. Het totale aantal besmettingen komt hiermee op 206,926 te liggen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI).
Met zes nieuwe doden komt het totale dodental in het land op 9.128 te liggen.
Nieuw-Zeeland gaat reizigers kosten in rekening brengen voor het twee weken durende verblijf in quarantainehotels, waar ze toe verplicht zijn bij binnenkomst in het land. Hieronder vallen ook mensen met een visum.
Per persoon per kamer wordt omgerekend 1700 euro in rekening gebracht. Een extra volwassene in dezelfde kamer kost nog eens 540 euro en per kind telt de reiziger 270 euro neer.
De kosten gelden niet voor inwoners van het land die een paspoort hebben, tenzij ze Nieuw-Zeeland verlaten nadat de nieuwe regel is ingegaan, of maar een korte tijd in het land zijn. Zij zullen alsnog moeten bijdragen.
© ANP In China zijn 101 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in 24 uur tijd, het hoogste aantal in drieënhalve maand tijd. Dat heeft de gezondheidscommissie in het land bekendgemaakt.
Een deel van de nieuwe infecties doet zich voor in de westelijke regio Xinjiang. Drie besmette mensen keerde recentelijk terug uit het buitenland. Getroffen gebieden gaan zo snel mogelijk op slot om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Het Chinese vasteland telt nu 84.060 coronabesmettingen. Volgens de Chinese overheid overleden tot nu toe 4.634 mensen nadat ze besmet raakten met het virus.
In de Verenigde Staten zijn tot nu toe meer dan 149.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de universiteit Johns Hopkins in Baltimore. Er zijn meer dan 4,3 miljoen besmettingen geteld.
Het hoogste aantal besmettingen is geteld in de gemeente Los Angeles met 176.028, gevolgd door de gemeente Maricopa in Arizona en Miami-Dade in Florida. Het hoogste sterftecijfer is nog altijd geteld in New York, dat in de eerste fase van de pandemie zeer hard werd getroffen.
In de afgelopen 24 uur zijn landelijk 1592 nieuwe coronadoden en zeker 60.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het gaat om het hoogste aantal dodelijke slachtoffers in 2,5 maand.
De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door het coronavirus. Brazilië staat op de tweede plaats met bijna 2,5 miljoen infectiegevallen en bijna 89.000 doden.
Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus ligt vijftig tot honderd procent hoger dan de officiële cijfers van het RIVM. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat woensdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gepubliceerd.
Het CBS heeft een nieuwe methode gebruikt om de oversterfte tijdens de coronapandemie in te schatten. In de eerste elf weken van de pandemie, van 9 maart tot en met 24 mei, zijn volgens die methode 10.164 mensen overleden aan het longvirus. Wel moet rekening gehouden worden met onzekerheid, aldus het CBS. Hierdoor kan het aantal overledenen hoger of lager zijn en variëren tussen de 8593 en 11.691. Dat betekent dat naast elke 10 geregistreerde doden als gevolg van corona er tussen de 5 en 10 mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden.
Volgens de jongste cijfers van het RIVM zijn er tot en met 28 juli om 10.00 uur 6145 mensen in Nederland gestorven aan het coronavirus.
In Nederland, waar alleen positief geteste overleden personen worden geregistreerd als coronadoden, is de geschatte oversterfte volgens het CBS ‘een goede en belangrijke manier om enige duiding te kunnen geven aan het aantal overledenen door Covid-19.’
Starbucks is in het afgelopen kwartaal door de coronacrisis ongeveer 3,1 miljard dollar aan omzet misgelopen. Dat schat de koffieketen op basis van een vergelijking van de financiële verwachtingen vóór de virusuitbraak en het geld dat daadwerkelijk is binnengekomen uit verkochte koffies, andere drankjes en snacks.
Zoals verwacht is Starbucks in de voorbije periode in de rode cijfers gedoken. Omdat tal van winkels tijdelijk moesten sluiten, korter open waren of simpelweg minder bezoekers over de vloer kregen, lag de kwartaalomzet zo'n 38 procent lager op 4,2 miljard dollar.
Volgens topman Kevin Johnson is er inmiddels ook weer herstel zichtbaar. De overgrote meerderheid van de Starbucks-filialen in de wereld is weer heropend. Dat neemt niet weg dat de verkopen nog langere tijd onder druk zullen staan als gevolg van de de coronapandemie, denkt het bedrijf.
Minister president Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maken zich zorgen over het oplopend aantal coronabesmettingen in Nederland. In een bericht op Facebook drukken ze mensen op het hart zich aan de basisregels te houden. ,,Was je handen stuk. Het virus verspreidt zichzelf niet, mensen doen dat.”
Schiphol en andere Nederlandse luchthavens moeten een tweede douanecontrole invoeren voor reizigers die uit bestemmingen komen waarvoor het reisadvies code oranje is afgekondigd. Daarvoor pleit Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg op radiozender BNR.
Het stoort Schellekens, die minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) van advies voorziet, dat reizigers uit populaire vakantiebestemmingen zoals Kroatië en Barcelona niet getest worden op het coronavirus. ,,Zaak is om het coronavirus in te dammen. Daarom moet je er bovenop zitten. Op dit moment gebeurt er niets op de luchthavens. Reizigers kunnen zo door de douane heen, hun koffer pakken en naar huis gaan'', stelt Schellekens.
Italië wil de noodtoestand vanwege de coronacrisis verlengen tot 31 oktober. De regering heeft het parlement gevraagd met de verlenging in te stemmen, melden Italiaanse media.
De noodtoestand was eind januari voor een half jaar afgekondigd. Dat gebeurde nadat het coronavirus was opgedoken in het land. Door de noodtoestand komt onder meer geld beschikbaar voor speciale maatregelen en krijgen regionale autoriteiten meer bevoegdheden om in te grijpen.
Een tijd lang was Italië de Europese brandhaard van de corona-uitbraak met overvolle ziekenhuizen en massale sterfte, vooral in plaatsen in het noorden. Tot nu toe telde het land ruim 35.100 coronadoden. Van de ruim 246.000 personen die besmet raakten, zijn er bijna 200.000 weer hersteld.
© Getty Images Een coronawet moet zo snel mogelijk worden ingevoerd. Desnoods komen de parlementariërs terug van reces. Dat stelt hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer in het programma Dit is de dag op NPO Radio 1. ,,Anders hebben we straks nog eerder een vaccin tegen corona dan een wet.'''
Volgens Brouwer ontbreekt nu het juridisch kader voor maatregelen tegen het coronavirus. Het verplicht stellen van een mondkapje, waar nu veel discussie over is, kan volgens de hoogleraar helemaal niet vanwege inbreuk op het recht op privacy.
De Nederlandse poppodia draaien dit jaar veel verlies door de coronacrisis. Het tekort van de poppodiumsector kan, ook met de toegezegde steunmaatregelen, oplopen tot 17 miljoen euro. Met de extra noodsteun zou dit beperkt kunnen blijven tot 9,8 miljoen euro.
Dat heeft de DSP-groep uitgezocht bij zestig podiumleden aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). ,,Een enorme kaalslag dreigt. Een afbraak die vele malen duurder zal zijn dan dit geconstateerde tekort'', aldus VNPF-directeur Berend Schans.
© ANP — Poppodia vrezen een kaalslag door de coronacrisis. Er komt geen landelijke mondkapjesplicht. Het Outbreak Management Team (OMT) ziet geen aanleiding om die in te voeren nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Wel staat het burgemeesters vrij om zelf een lokale mondkapjesplicht in te voeren.
Op het populaire Portugese vakantie-eiland Madeira is het dragen van een mondkapje in het openbaar vanaf 1 augustus verplicht. Het wordt daarmee de eerste regio van Portugal die een dergelijke maatregel tegen het coronavirus invoert.
Madeira is erin geslaagd het aantal coronagevallen laag te houden. Tot nu toe zijn er 105 infecties gemeld. Sinds zaterdag kwamen er geen nieuwe gevallen bij.
© EPA