1. 29/05/2020

  Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw liveblog aan. Dit omdat het oude te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Dit blog wordt nu afgesloten. Het nieuwe liveblog over alle ontwikkelingen rondom het coronavirus gaat hier verder.

 2. 29/05/2020

  De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft met de Duitse regio's Borken en Kleve een grensoverschrijdend team geformeerd om het coronavirus in te dammen bij arbeidsmigranten die werken bij de slachterijen van Vion.

  Als eerste stap dwingt het grensteam uitzendbureau Horizon uit Velp, dat betrokken is bij het vervoer van de arbeidsmigranten, om de gehele administratie over te dragen op straffe van een mogelijke boete. ,,Inzet is dat voor arbeidsmigranten huisvesting en vervoer op een acceptabele manier gebeurt. Daarbij moet worden voldaan aan de geldende maatregelen, zodat het coronavirus verder kan worden ingedamd", meldt de Veiligheidsregio.

  De politie in Apeldoorn sloot woensdag een slachterij van Vion in Apeldoorn af omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. Eerder werd een slachthuis van Vion in Groenlo gesloten wegens een uitbraak van het nieuwe coronavirus. Vion kwam met maatregelen en zet nu onder meer touringcars in om medewerkers naar de verschillende vestigingen van het bedrijf in Nederland te brengen.

 3. 29/05/2020

  President Donald Trump heeft zojuist gezegd dat de Verenigde Staten de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat verbreken. Hij beschuldigt de organisatie ervan onder controle van China te staan en dat zij niet transparants is geweest over het ontstaan en de verspreiding van het coronavirus te geven. 

  ,,We hebben hervormingen voorgesteld, maar zij weigeren te handelen'', aldus Trump in het Witte Huis. ,,Wij beëindigen vandaag onze relatie met de WHO.''

  De aankondigen van Trump kwam aan het einde van een hoop aanklachten tegen China. De Amerikaanse president overweegt sancties in te stellen tegen de financiële sector in China. Ook zou hij de sector met handelsbeperkingen willen raken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Met die stappen zou het Witte Huis de Volksrepubliek willen straffen voor een nieuwe wet die de autonomie van Honkong beperkt. China kan op basis van de nieuwe wet ingrijpen in veiligheidskwesties van Hongkong, dat een autonoom onderdeel is van het land met relatief veel vrijheden. Gevreesd word dat die vrijheden door de nieuw wet worden beknot.

  Eerder dreigde Trump al zich terug te trekken uit de WHO. In een boze brief riep hij de WHO op te laten zien onafhankelijk te kunnen zijn van China. Hij schortte de betalingen aan de WHO op.

 4. 29/05/2020

  Portugal heeft de derde fase in het opheffen van de lockdown goedgekeurd. Vanaf 1 juni gaan onder meer winkelcentra, kinderopvangcentra, sportscholen, bioscopen en theaters weer open, zij het met een beperking in het aantal bezoekers. 

  Verder kunnen maximaal 20 personen samenkomen en wordt de 50%-bezettingsmaatregel in restaurants - geldend sinds 18 mei - opgeheven. 

  Alleen in hoofdstad Lissabon, en de omgeving van die stad, zullen strengere beperkingen blijven gelden. Her en der in die stad zijn er toch weer oplevingen in het aantal coronabesmettingen geconstateerd. Samenscholingen moeten daar beperkt blijven tot maximaal 10 personen. Winkelcentra blijven er tot in ieder geval donderdag dicht.  

 5. 29/05/2020

  In de stad New York zullen vanaf 8 juni de coronamaatregelen enigszins worden versoepeld. Dat zei gouverneur Andrew Cuomo vandaag. In de rest van de staat New York gaan vrijdag (lokale tijd) kappers, winkels en kantoren - onder strikte richtlijnen - weer open. 

  De stad en staat New York zijn door het coronavirus het zwaarst getroffen in de VS. Toch neemt het aantal nieuwe besmettingen daar bijna iedere dag af. Burgemeester van de stad Bill DeBlasio zei gisteren dan ook dat hij overweegt de strenge maatregelen te versoepelen. ,,We zijn momenteel in de positie om het te hebben over openstellen van dingen", zei De Blasio. Cuomo komt hem nu wat tegemoet.

  Instanews image
  © AFP —