Einde
En daarmee zijn we aan het einde gekomen van het debat rondom de Provinciale Statenverkiezingen in het Balengebouw in Enschede!
Meer over deze avond later op Tubantia.nl en in de krant van vrijdag. Bedankt voor het volgen, en vergeet 20 maart niet te stemmen!
Partijen over de provincie
"Zonder provincie bepaalt Den Haag hoe hier de treinen en bussen rijden", aldus GroenLinks. "Hier voelen mensen zich misschien meer Tukker of Sallander", reageert Eddy van Hijum (CDA). "Maar als je hem zou afschaffen, zouden we hem later weer oprichten omdat we echt een stem in de Randstad nodig hebben."
Volgens D66 moeten we eens kritisch kijken naar de Waterschappen: "Het lijkt nu overbodig. In elkaar schuiven, niet per se."
VVD: "Misschien kunnen we wat provinciale besturen samenvoegen om een efficientieslag te maken."
50Plus: "De tijd is nu niet rijp, maar zeg nooit nooit."
Vuist
"Als de provincie Overijssel niet zou bestaan, verliezen we de lobby in Den Haag", aldus Annemieke Wissink van de PvdA. "We hebben die vuist keihard nodig."
Wat de PVV betreft kan het bestuur van de provincie verdwijnen. "Wij vinden dat er veel geld wordt verbrast. Hevel taken over naar de gemeente. De helft eraf en dan eens verder kijken."
DENK: "We zitten er nog niet eens in, als we nu al tegen gaan zijn...". Het antwoord van Kenan Boz krijgt een applaus en een lach uit de zaal.
Schaf de provincie af?
De laatste stelling van de avond is voor alle aanwezige politici in het Balengebouw. En dat is een flinke, want hij gaat over hun eigen werk:
De rol van de provincie is uitgespeeld. Schaf ze maar af!
Twentse Statenleden in trek
Een groot deel van het publiek stemt volgende week bewust op een kandidaat uit Twente, zo laat de uitslag van de publieksvragen zien. Ruim 2/3e van de aanwezigen stemt op iemand uit de eigen streek.
PVV: huizentekort door statushouders
"We hebben het probleem over onszelf afgeroepen", aldus de PVV. "Er zijn 43.000 statushouders gekomen. Dan maak je het voor de Nederlander moeilijk. Bejaardentehuizen zijn gesloten, dus heel veel ouderen worden gedwongen thuis oud te worden."
Het is de schuld van de VVD volgens Veltmeijer. "De PVV heeft nog niks voor elkaar gekregen", pareert Monique van Haaf van de VVD hem.
Bouwen in stad, blijven wonen in dorp
DENK: "Op het moment dat je circulaire woningen gaat neerzetten hou je het woongenot van mensen in stand. Zo zorg je ervoor dat we ook eerder onze energiedoelstellingen halen."
Waar die huizen moeten komen in deze provincie? "Overal waar nu een tekort is", aldus Boz (DENK). "In de grote steden heb je meer kans dat je afzet daarvoor vindt, daar is een groter tekort."
D66 zoekt de oplossing binnen de stad: "Inbreien, met natuur eromheen. Dat is het ideale scenario. Studenten uit het buitengebied willen graag in hetzelfde dorp blijven wonen waar hun opa en oma vandaan komen. Dat moeten we mogelijk maken."
DENK is voor, D66 niet stellig over stelling
"Als DENK zijn we daar helemaal voor", aldus Boz. "Er is in het oosten een tekort aan betaalbare huurwoningen. Daar moet zeker wat aan gedaan worden. Je ziet 300-500 mensen zich inschrijven voor één woning. Er is een tekort."
D66 kan niet stellig in deze stelling staan, aldus Sundaram: "Ja we moeten meer bouwen, maar we wonen ook scheef. Dus je moet bouwen aan betaalbare starterswoningen, maar aan de kant van oudere heb je dezelfde problematiek. Mensen kunnen niet doorverhuizen naar goedkopere woningen. Als de stelling was: 'we moeten meer bouwen' was ik voor geweest.'
Enschedees onderonsje tussen D66 en DENK
Janarthanan Sundaram van D66 en Kenan BOZ van DENK gaan als zesde in debat met elkaar. De stelling luidt:
De provincie moet zich vooral inzetten voor meer sociale huurwoningen
Sterke schouders
'Van wie krijg ik geld?', vraagt Henk gekscherend aan de overige politici, doelend op subsidies voor verduurzaming. "De sterke schouders moeten het dragen", zegt de PvdA. "Dan moet je meedragen in de energietransitie." Ook bij Ria Smit van 50Plus vangt Henk bot.
Klimaatdoelstelling
"We moeten geen dogma maken van: van het gas af", zegt Van Hijum (CDA). "We gaan niet op grote schaal zonnepanelen de provincie in rammen. Je moet verstandig beleid voeren."
Zijn de klimaatdoelstellingen dan wel haalbaar? "We voelen ons verantwoordelijk voor een volgende generatie, maar op een manier die haalbaar en betaalbaar is. En waar draagvlak voor is."GroenLinks over die klimaatdoelstelling: "Het zal moeten. Ik denk dat we in 2050 klimaatneutraal kunnen zijn."
'Ondersteun inwoners financieel'
Geld kunnen lenen voor het verduurzamen van je huis, dat is het idee van GroenLinks. "Uiteindelijk is duurzaamheid één van onze speerpunten. Daar moeten we als provincie mensen mee helpen."
Ook het CDA is voor een duurzamere provincie en blijft dat. "Met energiefondsen verstrekken we leningen. Maar echt gaan betalen, nee. Ik denk dat we op zoek moeten naar een verdienmodel wat uit kan. Wat gaat renderen."
Stelling 5: duurzaamheid
Stelling vijf van de avond is voor Manouska Molema van GroenLinks en Eddy van Hijum van het CDA.
Inwoners van Overijssel moeten met geld van de provincie hun huis kunnen verduurzamen.
Studenten in Overijssel
Wat kan de provincie betekenen voor de studenten? Dat is de vraag van een student via een filmpje op de schermen: "We moeten zorgen voor levendigheid", aldus Eddy van Hijum van het CDA. GroenLinks pleit ook in dit kader voor een betere verbinding tussen de Overijsselse studentensteden.
Bussen op afroep
D66 pleit zelfs voor 'bussen op afroep'. "Dat je op je telefoon aangeeft dat je behoefte hebt aan een bus en er dan één komt. Zo blijft alles waar geen behoefte aan is achter. We denken teveel in bestaande structuren."
Lege bussen en het Acht Uur Journaal
De CU vindt beide vervoersmiddelen even belangrijk, maar de PvdA verwijt de partij onderdeel te zijn geweest van die kaasschaaf. "We willen twee dingen", aldus Van der Velde. "Meer spoor en treinstations. En mensen die uit kleine gebieden komen helpen met maatwerk door middel van streekvervoer."
Hoe ver wil de PvdA gaan in het busnetwerk? "Goed aanbod creëert vraag. Je wilt dat openbaar vervoer is als het Acht Uur Journaal: je weet wanneer het komt en vertrekt. Als we goed openbaar vervoer neerzetten zitten die bussen voldoende vol. De vraag is er, maar het aanbod is gewoon te schraal."Maar bussen die leeg rondrijden: de ChristenUnie ziet het te vaak: 'Kleiner vervoer dus'
PvdA: de kaasschaaf terugdraaien
Beide partijen zijn tegen de stelling: 'De bus is het basisnet waarop het ov gebaseerd is', aldus de PvdA. 'De coalitie is als een kaasschaaf over ons busnet gegaan. Dat zouden we als PvdA heel graag terugdraaien.'
Trein en bus: PvdA en CU
Tijd voor het vierde debat. Dat gaat tussen Annemieke Wissink van de PvdA en Renate van der Velde van de ChristenUnie. Hun stelling:
Bij het verbeteren van het OV is de trein belangrijker dan de bus
Publiek over cultuur
Het onderwerp cultuur leidt tot interactie met de zaal: 'Kunst en cultuur is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge mensen', reageert een bezoeker. 'Om aansluiting te kunnen vinden in de maatschappij.' Er volgt applaus.
'We willen jongen juist binden aan onze regio', reageert een jonge bezoeker. 'Die blijven niet als er geen divers aanbod is in kunst en cultuur. Dat is het al niet en kan diverser. Daarom moet er meer geld naartoe.'